Dodaj do ulubionych

Dziś początek "Heweliusza" na Netflixie

05.11.25, 11:28
Znałem Kapitana i choć nie znam zupełnie treści filmu, powiem:
był to typ człowieka mogący, jak wszyscy, popełnić błąd, ale nigdy dopuścić się zaniedbania.
Obserwuj wątek
    • borrrka Dwa odcinki obejrzałem 05.11.25, 23:43
      I wspomnienia opadły mnie jak harpie!
      Ale nie, skąd inąd, w porządku Kapitana, ale tych czasów heroicznych w połowie lat 90-tych...
      Wam tych lat nie odda nikt...
      Wietnamczyków z sąsiedztwa zasuwających rankiem na Stadion z wielkimi tobołami i tu była pełna synchronizacja, bo ja akurat wracałem z Górnego Miasta...
      Łóżek rozkładanych z rąbanką przed domem handlowym Sezam...
      Rozpiętości cen hoteli od starych 100 zet do 220 US$, no i oczywiście atmosfery - musi byc lepiej, bo gorzej się nie da!
    • pijatyka Z długiej rozmowy z zajmującym się tą sprawą... 09.11.25, 14:47

...dziennikarzem wyłania się niestety tupolewizm - najpierw decyzja o wypuszczeniu w morze nie dość dokładnie sprawdzonego (po wcześniejszym pożarze i remoncie) statku, a potem sądowa walka upadającego armatora (Polskie Linie Oceaniczne) o wyślizganie się z odpowiedzialności i ew. konieczności wypłat gigantycznych odszkodowań rodzinom pasażerów.

• borrrka Obejrzałem 2 odcinki 09.11.25, 14:58
        Więc nie wiem, co dalej i jestem w swoisty sposób neutralny.
        Dlatego z czystym sumieniem powiem, że jakiekolwiek zarzuty (jeśli były, bo nie wiem) wobec Żony Kapitana, to fikcja - nie ten typ ludzi.
        Takim nie idzie o interes osobisty.
    • boavista4 Re: Dziś początek "Heweliusza" na Netflixie 19.11.25, 01:24
      Na początek jest przyśpiewki

www.facebook.com/reel/1171555884882480
      • petronella.kozlowska Re: Dziś początek "Heweliusza" na Netflix 19.11.25, 08:43
        www.facebook.com/reel/1181360363916813
          • boavista4 Re: Pogrzeb Dicka Cheney 21.11.25, 03:48
            Na pogrzebie Cheneya obecnych było dwóch byłych prezydentów: George W. Bush, który przez dwie kadencje pełnił funkcję prezydenta w Białym Domu, a Cheney był jego wiceprezydentem, oraz Joe Biden.

Obecni byli wiceprezydenci Kamala Harris, Mike Pence, Al Gore i Dan Quayle.

Prezydent Trump i wiceprezydent JD Vance nie byli obecni. Wysoki rangą urzędnik Białego Domu powiedział CBS News, że pan Trump nie został zaproszony na pogrzeb. Cheney stał się w ostatnich latach otwartym krytykiem pana Trumpa, a pan Trump nie wydał publicznego oświadczenia po jego śmierci.

Były prezydent Bill Clinton nie uczestniczył z powodu konfliktu terminowego. Clinton, były gubernator Arkansas, miał być w Little Rock na wydarzeniu upamiętniającym 75. rocznicę rezydencji gubernatora wraz z obecną gubernator Sarah Huckabee Sanders oraz innymi byłymi gubernatorami, w tym ambasadorem USA w Izraelu Mike'em Huckabee i Asą Hutchinsonem. Jeden z asystentów powiedział, że Clinton modli sie za rodzine Cheney..

Przewodniczący Sądu Najwyższego John Roberts był obecny podczas uroczystości, wraz z sędziami Clarence'em Thomasem, Eleną Kagan, Brettem Kavanaugh oraz emerytowanym sędzią Anthonym Kennedym.

Wśród członków Kongresu z obu partii, którzy uczestniczyli, byli przewodnicząca Izby Reprezentantów Nancy Pelosi, lider większości w Senacie John Thune oraz były lider większości Mitch McConnell.

Wielu innych wybitnych postaci z dekad życia publicznego Cheneya zajęło ławki podczas uroczystości wyłącznie na zaproszenie, ale pełna lista gości nie została jeszcze ujawniona.

Zobaczcie ta wzruszająca uroczystość w Katedrze Narodowej i pamiętajcie o 4 milionach wdzięcznych Irakijczyków i wielu milionach innych poległych w czasie wojen na Bliskim Wschodzie, Afryce, i na innych kontynentach. To oni powitają Dicka Cheney na drugim świecie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka