Dodaj do ulubionych

Gdzie po benzyne?

14.03.26, 10:26
U nas we Francji najtansza benzyna jest w sieci Leclerca. A co robia niemieccy klienci blisko polskiej granicy? Ano jada by tankowac do Polski. Najdziwniejsze jest to, ze czesto benzyna z obu stron granicy pochodzi z tych samych rafinerii i roznica cen wynika z wiekszego opodatkowania w Niemczech...

PF
Obserwuj wątek
    • j0rl.1 Re: Gdzie po benzyne? 14.03.26, 10:29
      polski_francuz napisał:

> U nas we Francji najtansza benzyna jest w sieci Leclerca. A co robia niemieccy
      > klienci blisko polskiej granicy? Ano jada by tankowac do Polski. Najdziwniejsze jes
      > t to, ze czesto benzyna z obu stron granicy pochodzi z tych samych rafinerii i
      > roznica cen wynika z wiekszego opodatkowania w Niemczech...

Tu masz ceny u mnie w DE z przedczoraj i ceny paliw w Slubicach wczoraj, mam bo tam bylem
      • polski_francuz Ceny dla waluciarzy 14.03.26, 10:39
        j0rl.1 napisał:

" Tu masz ceny u mnie w DE z przedczoraj i ceny paliw w Slubicach wczoraj, mam bo tam bylem"

Jeszcze by Poljaki wprowadzili Euro bo od kalkulacji waluciarskiej boli glowa...

PF
        • j0rl.1 Re: Ceny dla waluciarzy 14.03.26, 10:42
          Tu masz PF kurs. Na dzisiaj. Acha, bylem wczoraj w Slubicach naturalnie nie zeby tankowac. Samochodu nie mam od 25 lat juz
    • monalisa2016 Re: Gdzie po benzyne? 14.03.26, 11:56
      Ceny paliwa w Frankfurcie nad Odra obecnie

- najtansza stacja benzynowa w promieniu 25 km

www.clever-tanken.de/tankstelle_details/10926

- najdrozsza w promieniu 25 km

www.clever-tanken.de/tankstelle_details/2835
    • felusiak1 Re: Gdzie po benzyne? 14.03.26, 15:55
      W mojej wsi i w mieście pod moja wsią benzyna jest po $3.17. Na litry wychodzi $0.84
      Przed miesiącem było $2.39 i $0.63
      • j-k I bardzo dobrze, Felek. 14.03.26, 16:29
        felusiak1 napisał:

> W mojej wsi i w mieście pod moja wsią benzyna jest po $3.17. Na litry wychodzi
        > $0.84
        > Przed miesiącem było $2.39 i $0.63

I bardzo dobrze, Felek.

za duze fury macie i za duzo jezdzicie.

czas pomyslec o rozwoju komunikacji publicznej.

- ja u siebie preferuje rower.

• engine8t Re: Gdzie po benzyne? 14.03.26, 20:57
        felusiak1 napisał:

> W mojej wsi i w mieście pod moja wsią benzyna jest po $3.17. Na litry wychodzi
        > $0.84
        > Przed miesiącem było $2.39 i $0.63
        >

Czyli jak liczyc po sile nabywczej to masz ponad 10x taniej? :)
        • monalisa2016 Re: Gdzie po benzyne? 14.03.26, 22:53
          engine8t napisał:

> felusiak1 napisał:
          >
          > > W mojej wsi i w mieście pod moja wsią benzyna jest po $3.17. Na litry wyc
          > hodzi
          > > $0.84
          > > Przed miesiącem było $2.39 i $0.63
          > >
          >
          > Czyli jak liczyc po sile nabywczej to masz ponad 10x taniej? :)

Co wy nie powiecie, jednak tu slyszy sie inne liczby, kto jest tu wiarygodniejszy? :-) Podobne liczby czyli ceny paliw slyszy sie w innych wideos zza wielkiej wody.

www.youtube.com/watch?v=Tyc7TrFxOVk
          • engine8t Re: Gdzie po benzyne? 14.03.26, 23:20
            U mnie ceny sa 2x wyzsze niz w Teksasie ale i tak nikt nie placze. Polacy by sie ciszyli majac paliwo po 1.50 PLN/litr?
          • felusiak1 Re: Gdzie po benzyne? 15.03.26, 03:51
            Co ty mtuyoutube wklejasz.
            Masz tu:
            • boomerang Re: Gdzie po benzyne? 15.03.26, 05:57
              Widzę że Jankesi na petrol mówią gas. W takim razie jakim słowem określają gas? Już pomijam ten drobny fakt że nie wiem co to galon, bo nie potrzebuję wiedzieć.
              W Australii benzyna jest znacznie droższa niż w Teksasie, ale tańsza niż w Polsce, co mnie dziwi, bo Australia sprowadza benzynę z Azji, aż 90%, bo na chwilę obecną w Australii są tylko 2 małe rafinerie, subsydiowane zresztą przez państwo. Resztę pozamykano. W razie jakichkolwiek konfliktów, Azja będzie mogła skutecznie szantażować Australię. Nic dziwnego że Australia siedzi cicho.
              • engine8t Re: Gdzie po benzyne? 15.03.26, 18:47
                boomerang napisał:

> Widzę że Jankesi na petrol mówią gas. W takim razie jakim słowem określają gas?
                > Już pomijam ten drobny fakt że nie wiem co to galon, bo nie potrzebuję wiedzie
                > ć.
                > W Australii benzyna jest znacznie droższa niż w Teksasie, ale tańsza niż w Pols
                > ce, co mnie dziwi, bo Australia sprowadza benzynę z Azji, aż 90%, bo na chwilę
                > obecną w Australii są tylko 2 małe rafinerie, subsydiowane zresztą przez państw
                > o. Resztę pozamykano. W razie jakichkolwiek konfliktów, Azja będzie mogła skute
                > cznie szantażować Australię. Nic dziwnego że Australia siedzi cicho.

Gaz do kuchenki to u nas - natural gas
                Paliwo/etylina/petrol to u nas gasoline potocznie zwana gas
      • polski_francuz Podatki 14.03.26, 23:15
        felusiak1 napisał:

" W mojej wsi i w mieście pod moja wsią benzyna jest po $3.17. Na litry wychodzi $0.84. Przed miesiącem było $2.39 i $0.63"

Macie rzeczywiscie tanio. U nas chyba podatki pchaja ceny w gore...

PF
    • j-k Gdzie po benzyne - najlepiej do Grodna na Bialorus 14.03.26, 16:30
      mozna tam wjechac bez wiz.

cena benzyny - to polowa ceny polskiej :)
      • polski_francuz Na Bialorus? 14.03.26, 23:13
        j-k napisał:

" mozna tam wjechac bez wiz. Cena benzyny - to polowa ceny polskiej :)"

Nie bedziesz wspieral tamtejszgo dyktatorka?!

PF
        • j-k Na Bialorus :) 14.03.26, 23:23
          polski_francuz napisał:
          > Nie bedziesz wspieral tamtejszgo dyktatorka?!

on - to mi wisi.

ale chetnie bym wsparl - raz jeszcze - pewna bialoruska Ljube...
          .
          allegro.pl/oferta/flaga-bialorusi-pogon-bialorus-opozycja-historyczna-112x70-18097174112?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=ODQ4OWFlY2YtNTcyNS00ZjJkLWIzMGItMzI2OWYxNmJkMzg0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=f56803d7-df73-4656-b2e3-0844a6d28031
    • pijatyka Polska benzyna znów... 27.04.26, 04:22

...najtańsza w Europie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka