Dodaj do ulubionych

Oj naiwny, naiwny jeden z drugim

08.04.26, 12:15
A najwięcej Igor.
Trump tym sposobem zarabia setki milionów dolarów co tydzień.
Trump i jego rodzina oraz bliżsi i dalsi znajomi, którzy nie podpadli mu i pięknie o nim się wyrażają jako o królu świata.
Obserwuj wątek
    • mateusz572 Re: Oj naiwny, naiwny jeden z drugim 08.04.26, 12:16
      Na giełdzie oczywiście.
      • boomerang Re: Oj naiwny, naiwny jeden z drugim 08.04.26, 12:45
        To fakt. Amerykańskiemu prezydentowi wolno inwestować na giełdzie. Dla odmiany australijskiemu premierowi nie wolno, więc co robi australijski premier? Inwestuje w nieruchomości, po czym tak politykuje żeby cena nieruchomości ciągle rosła, aż do nieskończoności, zwłaszcza w Sydney, bo tu inwestuje większość australijskich polityków. Generacja Z, jeśli nie ma bogatych rodziców, może zapomnieć o studiowaniu na sydnejskich uniwersytetach, czy też robieniu tu doktoratów. Z przysługującym im stypendium nie są w stanie wynająć mieszkania w Sydney, zwłaszcza że mieszkanie powinno być tam gdzie jest najdrożej, bo tam właśnie ulokowane są najlepsze uniwersytety w Sydney. Absolwenci wcale nie mają lepiej w sytuacji gdy muszą wydać ponad 50% swoich zarobków na czynsz dla emeryta-właściciela nieruchomości, któremu ponadto finansują emeryturę ze swoich podatków. Podobnież młodzi Australijczycy emigrują już z Australii masowo, choćby do Europy. Ale w mediach wciąż o tym cicho. Efektem ubocznym tego procesu jest załamanie się zysków producentów alkoholi, a ci w Australii byli zawsze mocni. Generacja Z unika alkoholu, choćby dlatego że jej na to nie stać.
        • j-k zeby cie dobic dodam jeszcze... 08.04.26, 18:09
          boomerang napisał:
          Generacja Z unika alkoholu, choćby dlatego że jej na to nie stać.

zeby Cie dobic dodam jeszcze... ze alkohol jest w Polsce drozszy, niz w sasiednich bogatszych Niemczech.

Polska, jak i Twoja "Austria" - to nie jest kraj dla lubiacych sobie popic...
          • boomerang Re: zeby cie dobic dodam jeszcze... 10.04.26, 10:19
            W mojej "Austrii" zawsze chlali na potęgę. Inna sprawa że głównie piwo , co łączyło się z zamiłowaniem do rugby. W Anglii rugby jest grą młodzieży wykształconej lub dopiero studiującej, podczas gdy piłka nożna jest tam przede wszystkim dla plebsu, a Australii inaczej, rugby jest dla anglojęzycznej working class, czyli dla dobrze zakorzenionych tutaj mas, a piłka nożna, zwana tu soccer, jest dla imigrantów. Generalnie rugby jest podzielone, bo w Anglii panuje Rugby Union, a w Australii Rugby League. Są różnice w przepisach gry, ale ja się na tym nie znam. Jeśli w Polsce grają w rugby to z pewnością jest to Rugby Union, choć słyszałem że Australia zainwestowała w rozwój Rugby League w Polsce. Syn mojego polskiego kolegi z Australii załapał się nawet do gry w reprezentacji Polski w Rugby League.
            Nowe australijskie pokolenia, lepiej wykształcone, odwróciły się od rugby i od alkoholu. Najpierw porzuciły piwo na rzecz wina, wraz z zamianą rugby na koszykówkę, a pokolenie Z porzuciło też i wino. Mój syn matematyk pływa, uprawia sporty wodne, jeździ na sportowym rowerze, wygrywa ze mną w szachy, ale gry zespołowe dla niego nie istnieją, a jak zobaczył mnie oglądającego mecz piłki nożnej na najwyższym europejskim szczeblu, to mnie obśmiał, więc musiałem zgasić telewizor, żeby nie stracić u niego resztek autorytetu. Alkoholu z nim oczywiście nie mogę się napić, bo ten temat dla niego nie istnieje, pomimo że powinien być obciążony dziedzicznie po ojcu.
            • boomerang Re: zeby cie dobic dodam jeszcze... 10.04.26, 10:41
              Jest na tym zdjęciu, ale który to jest, tego nie mogę zdradzić

• student_zebrak Re: Oj naiwny, naiwny jeden z drugim 10.04.26, 12:55
          nie bylem/jestem krezusem, ale biedy nie mam
          moje dzieci ukonczyly szkoly selektywne potem Sydney University
          problem mieszkaniowy jest spowodowany absurdalnie wysoka imigracja stala i czasowa oraz pozwolenie obcokrajowcom (czytaj Chinczykom) na inwestowanie w cegly. Stad wiele pustostanow...
          do tego idiotyczny pomysl 5% pozyczek itd
          gdybys nie wiedzial, to byl okrez gdy ceny w ciagu roku poszly 100% w gore... byl okres gdy pozyczka hipoteczna siegala 17%
          i ludzie dali rade
          ja sam splacilem w 12 lat
          pogubiles sie nieco, nie wszyscy dziadersi biora rzadowa rente cala lub czesciowa, wiekszosc juz korzysta z wlasnych funduszy emerytalnych
          ja sam od rzadu mam jedynie bilet na zbiorkom za 2.50 na dzien
          nie dostaje innych zasilkow, ulg, leki normalnie ....
          alkohol w Australii jest absurdalnie drogi, piwo w aldi 4x500 kosztuje 15 dolarow, na szczescie wino mozna dostac po sensownej cenie. Mocnych nie pije, to mi wisi.
          Nie narkotyzuje sie i nie gram w klubach w jednorekiego bandyte, w odroznieniu od otrzymujacych pomoc rzadowa...
          dziaders ktory ma dom/mieszkanie na wynajem najprawdopodobniej nie dostaje rzadowej renty poniewaz ma wartosciowy majatek...
    • igor_2025 Ha,ha 08.04.26, 12:56
      mateusz572 napisał:

> Trump tym sposobem zarabia setki milionów dolarów co tydzień.

Jezeli jest tak, jak piszesz, to znaczy USA jest gorszym krajem od najbardzie zapyzialego afrykanskiego bananowego panstwa. Prezydent kraju calkowicie podporzadkowal polityke jednemu celu -osobistemu wzbogaceniu sie, i dla osiagniecia tego celu naraza gospodarke i tysiace ludzi na smierc.
      Macius, czy jestes wiekszym amerofobem niz rusofobem? Bo o cos takiego Putina nie oskarzales.
      A prawdopodobnie jestes po prostu nie zbyt madrym czlowiekiem, poniewaz w inny sposob podsumowac Twoja wesola tworczosc sie nie da.

• mateusz572 Re: Ha,ha 08.04.26, 15:42
        igor_2025 napisał:

> mateusz572 napisał:
        >
        >
        > > Trump tym sposobem zarabia setki milionów dolarów co tydzień.
        >
        > Jezeli jest tak, jak piszesz, to znaczy USA jest gorszym krajem od najbardzie z
        > apyzialego afrykanskiego bananowego panstwa. Prezydent kraju calkowicie podporz
        > adkowal polityke jednemu celu -osobistemu wzbogaceniu sie, i dla osiagniecia te
        > go celu naraza gospodarke i tysiace ludzi na smierc.

Jak najbardziej to jest polityka wzbogacenia się i swojej rodziny.
        Przy okazji spodobało mu się, jak narcystycznemu dziecku w piaskownicy, że wszyscy z najbliższego kręgu uważają go za króla tej piaskownicy. Tak to jest poziom piaskownicy zgodny ze stopniem rozwoju osobniczego, a ten poziom zatrzymał się w momencie późnego dzieciństwa, a przed okresem dojrzewania. Później jest dorosłość a na końcu starość. Te dwa ostatnie także dopiero przed nim choć gość ma osiemdziesiątkę. Ciekawe czy osiągnie te etapy?

> Macius, czy jestes wiekszym amerofobem niz rusofobem? Bo o cos takiego Putina n
        > ie oskarzales.

Jestem trumpofobem natomiast absolutnie nie amerofobem.
        Putin nie zna się na gospodarce i robieniu kasy. On tą kasę ma bo zabiera innym, tym którzy robią tą kasę.

> A prawdopodobnie jestes po prostu nie zbyt madrym czlowiekiem, poniewaz w inn
        > y sposob podsumowac Twoja wesola tworczosc sie nie da.
        >

Ano każdemu się wydaje, że posiadł wszystkie rozumy tak jak Igorkowi na przykład. Tymczasem to tylko subiektywne widzenie Igorka i innych moskalopodobnych.
        • igor_2025 Jest gorzej, niz myslalem 08.04.26, 16:44
          Macius, nie widze sensu dalszej dyskusji z Toba.
        • stefan4 Re: Ha,ha 08.04.26, 18:58
          mateusz572:
          > Jestem trumpofobem natomiast absolutnie nie amerofobem.

To ja chyba mam inaczej. Nie mam wielkiej pretensji do mojego psa, że nie daje spokoju kotom; ani do pszczół że bronią swojego miodu żądłami zamiast negocjacjami; ani do Trumpa, że radość sprawia mu wyłącznie sadyzm oraz doprowadzanie innych do upokorzenia i klęski. Taka ich paskudna natura, trudno.

Natomiast nie mogę pogodzić się z bezsilnością słynnej usawskiej demokracji w obliczu śmiertelnego zagrożenia, które ten złośliwy pasożyt spowodował. Czy Kongres niezdolny do postawienia tamy tak bezczelnemu łamaniu jego postanowień warty jest ponoszenia kosztów swojego istnienia? Czy sądownictwo musi godzić się z nieprzerwanym łamaniem prawa przez agresywnego idiotę?

Dość powszechna w świecie wysoka opinia o usawskiej demokracji całkowicie legła w gruzach w ciągu roku drugiej prezydentury Trumpa. Czy tylko dlatego, że prezydentem został człowiek chory i złośliwy? Czy raczej dlatego, że jakieś mechanizmy ustrojowe do tego dopuściły?

- Stefan
          • mateusz572 Re: Ha,ha 10.04.26, 12:17
            stefan4 napisał:

> mateusz572:
            > > Jestem trumpofobem natomiast absolutnie nie amerofobem.
            >
            > To ja chyba mam inaczej.
            > - Stefan

No zobaczymy jak będzie z tą demokracją amerykańską.
            Jednakże Ameryka jest ważna dla świata ponieważ jest koniem pociągowym i zarazem wołem roboczym w postępie technologicznym w różnych dziedzinach.
            Weźmy na przykład taki kosmos.
            W kosmosie Amerykanie wciąż na czele, a taka Moskwa pozostała głęboko z tyłu.
            Lada moment bo być może już w 2028 roku wystartuje w kierunku Marsa sonda kosmiczna, która energię do lotu będzie pobierał z reaktora jądrowego. Zaniesie na Marsa całą flotyllę helikopterów typu Inguneity, które będą badały tą planetę.
            W wielu innych dziedzinach Ameryka także rej wodzi.
            Dlatego USA jest tak ważne dla świata choć chciałoby się aby odpowiednich ludzi Amerykanie wybierali na strategiczne stanowiska np. prezydenckie, a z tym jest niestety coś nie halo. Kraj zamieszkany przez 350 milionów ludzi nie ma odpowiedniego kandydata na tak kluczowe stanowisko.
            Chciałoby się aby USA bardziej w innych dziedzinach się wykazywało, a nie w dziedzinie wojennej.
    • senioryta13 Re: kompletna bzdura 08.04.26, 13:38
      mateusz572 napisał:

> A najwięcej Igor.
      > Trump tym sposobem zarabia setki milionów dolarów co tydzień.
      > Trump i jego rodzina oraz bliżsi i dalsi znajomi, którzy nie podpadli mu i pięk
      > nie o nim się wyrażają jako o królu świata.

Tak, tak, o tym mowil w tv24 Marcin Wrona. Nic dziwnego, ze oglupiale polskie spoleczenstwo potem powtarza te bzdury, dodajac co nie co od siebie.
      • igor_2025 Nu popatrz, jestem milo zaskoczony... 08.04.26, 13:44
        senioryta13 napisał:

> Nic dziwnego, ze oglupiale polskie s
        > poleczenstwo potem powtarza te bzdury, dodajac co nie co od siebie.

Jest cos, w czym zgadzamy sie.
        • boavista4 Re: Ja tego nie wymyśliłem! Cud!. 08.04.26, 16:46
          Prezydent USA Donald Trump ogłosił dzień ogłoszenia dwutygodniowego rozejmu między Stanami Zjednoczonymi a Iranem za ważny dla całego świata; według niego Islamska Republika będzie mogła rozpocząć proces odbudowy, a na Bliskim Wschodzie może nadejść "złoty wiek".

• boavista4 Re: Ja tego nie wymyśliłem! Cud!. 08.04.26, 20:24
            Kłamstwa mediow!

Trump Ogłasza "Wielki Dzień Pokoju na Świecie" po tym jak Iran Ogłasza "Historyczne Zwycięstwo" nad Stanami Zjednoczonymi

Trump Wpada w szał po utracie 320 milionów dolarów Samolotów wojennych w jednej nieudanej misji na Iran
    • ktos_z_kosmosu Re: Oj naiwny, naiwny jeden z drugim 10.04.26, 09:05
      Coś w tym jest co napisałeś mateuszu572.
      W USA od dekad zaciągnięcie się do armii, dla młodych z prowincji jest jedynym sposobem na zapewnie sobie i rodzinie jako takiego poziomu życia. Ten kraj stoi przed wyborem, strzelać albo utrzymywać bidowanie żyjących gdzieś na zadupiu, a i nie tylko na zadupiu. Stąd w USA taki nacisk na zbrojenia i angażowanie się w konflikty międzynarodowe. Ten kraj wydaje 43'000'000 kart żywnościowych plus miliony zasiłków wypłacanych przez hrabstwa, to choć wojenkami setką tysięcy wojskowych i produkujących dla wojska zapewni utrzymanie. Tym bardziej warto bo wojna to biznes, który pozwala uzyskać kasę na karty żywnościowe i zasiłki dla biedoty.
      Oni nie mają innego wyjścia. Od dawna w kwestii problemów społecznych stali pod ścianą i nic się nie polepsza, a jedynie pogarsza.
      • mateusz572 Re: Oj naiwny, naiwny jeden z drugim 10.04.26, 12:19
        Czyli twierdzisz po prostu, że rozwarstwienie społeczne postępuje w USA z czym się zgadzam.
        Europa jest bardziej przyjazna dla przeciętnego zjadacza chleba, a rozwarstwienie społeczne jest w miarę znośne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka