Dodaj do ulubionych

🤪 Trump gwalci NATO 🧐

23.04.26, 19:32
Jak wyzej odwazam sie twierdzic z uwagi na iranska rozrobe w ktorej zapuscil sie delikwent w sytuacje z ktorej nie ma wyjscia wiec zmusza teraz NATO by wyciagali przyslowiowe garace kaszatany rekoma europejczykow po to by potem sie szczycil ze on wygral wojne ktora rozpoczal i na calej linii przegrywa.
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 19:38
      Tzn NATO sie zastanowic czy sie puscic czy oddac czy moze opierac (o sciane) a potem powie ze bylo zgwalcone?
      • bmc3i Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 19:48
        engine8t napisał:

> Tzn NATO sie zastanowic czy sie puscic czy oddac czy moze opierac (o sciane) a
        > potem powie ze bylo zgwalcone?

Trump nie może opuścić NATO - chyba że osobiście - bo mu Marco Rubio jako kongresmen zainicjował i przepchnął ustawę w Kongresie, jeszcze przed drugą prezydenturą Trumpa, zgodnie z którą wypowiedzenie traktatu północnoatlantyckiego przez USA wymaga zgody 2/3 Senatu. Na co nie ma najmniejszych szans, nawet w tym płaskoziemskim Senacie.

Ustawa może zostać co prawda zaskarżona przez Trumpa do Sądu Najwyższego jako niezgodna z Konstytucją, ale ten z kolei nie ma najmniejszych szans na zajęcie się tą skargą do końca prezydentury Trumpa.
        • igor_2025 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 21:53
          bmc3i napisał:

> Trump nie może opuścić NATO

Jemu to nie jest potrzebne, on po prostu ustawia "sojusznikow" w odpowiednia pozycje, zeby gwalcic bylo przyjemniej. Co o nim nie mowiliby antytrumpisci, ale az taki glupi on nie jest, zeby z wlasnej woli pozbyc sie jelenie, gotowych na wszystko, zeby tylko zadowolic USA.
          • monalisa2016 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 21:56
            Racja ze nie opusci NATO a dlaczego? Kto bedzie dogladal amerykanskich interesow w Europie, w swiecie? Po to powstal ten zwiazek.
            • igor_2025 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 22:03
              monalisa2016 napisał(a):

> Racja ze nie opusci NATO a dlaczego? Kto bedzie dogladal amerykanskich intereso
              > w w Europie, w swiecie? Po to powstal ten zwiazek.

Otoz to - swieta racja.
              • monalisa2016 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 22:08
                Zwroc uwage ze generalnym sekretarzem tej organizacj jest wrecz musi byc zawsze Europejczyk nie majacy nic do meldowania poniewaz prawdziwe szefostwo siedzi gdzie indziej.
                • bmc3i Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 22:19
                  monalisa2016 napisał(a):

> Zwroc uwage ze generalnym sekretarzem tej organizacj jest wrecz musi byc zaw
                  > sze Europejczyk
                  nie majacy nic do meldowania poniewaz prawdziwe szefostwo s
                  > iedzi gdzie indziej.
                  >

To wynika z umowy miedzy Europą a USA, ptzez którą cylwilnym szefem jest zawsze Europejczyk, a wojskowym jezt zawsze Amerykanin.

Ale najwyższą wladzą w sojuszu nie jest ani jeden, ani drugi, lecz Rada Północnoatlantycka, ktora podejmuje najważniejsze decyzje, i każde państwo ma w niej jeden i tylko jeden głos.
                  • monalisa2016 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 22:43
                    bmc3i napisał:

> To wynika z umowy miedzy Europą a USA, (...)

🧐🙈🐑

A to Europa jako kontynent podpisuje jakies umowy?
                    • bmc3i Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 25.04.26, 06:27
                      monalisa2016 napisał(a):

> bmc3i napisał:
                      >
                      >
                      > > To wynika z umowy miedzy Europą a USA, (...)
                      >
                      >
                      > 🧐🙈🐑
                      >
                      > A to Europa jako kontynent podpisuje jakies umowy?
                      >

Nie, członkowie NATO tak się umówili jeszcze w czasach zimnej wojny.
            • engine8t Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 24.04.26, 00:45
              monalisa2016 napisał(a):

> Racja ze nie opusci NATO a dlaczego? Kto bedzie dogladal amerykanskich intereso
              > w w Europie, w swiecie? Po to powstal ten zwiazek.
              >

Amerykanskie wojsko bedzie pilnowc porzadku.
              A Trump zorbi tak ja teraz robia sojusznicy NATO kiedyt ich ptrzebuje... Nie angazuja sie.
              Wiec jak Putin najedzie Europe to tez sie nie bedzi eangazowal i powi ze to nie moja wojna?
              A art 5 nikogo do niczego nie zmusza.
              • stefan4 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 24.04.26, 12:52
                engine8t:
                > A Trump zorbi tak ja teraz robia sojusznicy NATO kiedyt ich ptrzebuje...

Przecież Trump nie ma sojuszników w NATO, to USA ich mają. A potrzebował tylko Trump, USA o pomoc nie wołały — Kongres milczał.

engine8t:
                > Wiec jak Putin najedzie Europe to tez sie nie bedzi eangazowal i powi ze to nie
                > moja wojna?

Pewnie, że nie jego. Ostatnia rzecz, która byłaby nam potrzebna w przypadku najazdu Rosji, to demencja jakiegoś satrapy zza oceanu.

- Stefan
                • engine8t Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 24.04.26, 19:33
                  stefan4 napisał:

> Przecież Trump nie ma sojuszników w NATO, to USA ich mają. A potrzebował tylko
                  > Trump, USA o pomoc nie wołały — Kongres milczał.

A to mowisz ze Pilska to nie Sojusznik? Przypomne ci to w odwowiedniej chwili

>

>
                  > Pewnie, że nie jego. Ostatnia rzecz, która byłaby nam potrzebna w przypadku na
                  > jazdu Rosji, to demencja jakiegoś satrapy zza oceanu.
                  >

Msz racje , Macie swoich w nadmiarze wiec po co wam obcy?
              • bmc3i Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 25.04.26, 15:23
                engine8t napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                >
                > > Racja ze nie opusci NATO a dlaczego? Kto bedzie dogladal amerykanskich in
                > tereso
                > > w w Europie, w swiecie? Po to powstal ten zwiazek.
                > >
                >
                > Amerykanskie wojsko bedzie pilnowc porzadku.
                > A Trump zorbi tak ja teraz robia sojusznicy NATO kiedyt ich ptrzebuje... Nie an
                > gazuja sie.
                > Wiec jak Putin najedzie Europe to tez sie nie bedzi eangazowal i powi ze to nie
                > moja wojna?
                > A art 5 nikogo do niczego nie zmusza.

Czy USA powolaly sie na art. 5 NATO, jak po 9/11?
        • engine8t Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 24.04.26, 00:41
          bmc3i napisał:

> engine8t napisał:
          >
          > > Tzn NATO sie zastanowic czy sie puscic czy oddac czy moze opierac (o scia
          > ne) a
          > > potem powie ze bylo zgwalcone?
          >
          > Trump nie może opuścić NATO - chyba że osobiście - bo mu Marco Rubio jako kongr
          > esmen zainicjował i przepchnął ustawę w Kongresie, jeszcze przed drugą prezyden
          > turą Trumpa, zgodnie z którą wypowiedzenie traktatu północnoatlantyckiego przez
          > USA wymaga zgody 2/3 Senatu. Na co nie ma najmniejszych szans, nawet w tym pła
          > skoziemskim Senacie.
          >
          > Ustawa może zostać co prawda zaskarżona przez Trumpa do Sądu Najwyższego jako n
          > iezgodna z Konstytucją, ale ten z kolei nie ma najmniejszych szans na zajęcie s
          > ię tą skargą do końca prezydentury Trumpa.

Alez on nie musi tego oficjalnie zamykac czy robic cokolwiek. Wystarczy ze przstatnie sie angazowac tzn zamknie srodki i nie wysle swoich wojsk na misje.
          • felusiak1 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 24.04.26, 22:04
            Racja ale ci nawiedzeni tutaj nie rozumieją tego, że bez kasy i amerykańskich wojsk w Europie NATO zwiedni i wyschnie bez wypowiadania traktatu
            bumcyk wyskoczył z ustawą, która może służyć do wytarcia tyłka.
            • monalisa2016 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 24.04.26, 23:04
              felusiak1 napisał:

> Racja ale ci nawiedzeni tutaj nie rozumieją tego, że bez kasy i amerykańskich w
              > ojsk w Europie NATO zwiedni i wyschnie bez wypowiadania traktatu
              > bumcyk wyskoczył z ustawą, która może służyć do wytarcia tyłka.
              >

NATO zwiedni i wyschnie 👍👍👍
            • bmc3i Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 25.04.26, 06:17
              felusiak1 napisał:

> Racja ale ci nawiedzeni tutaj nie rozumieją tego, że bez kasy i amerykańskich w
              > ojsk w Europie NATO zwiedni i wyschnie bez wypowiadania traktatu

Największym wkładem USA w NATO jest amerykański system rozpoznania. Wycofanie tego systemu z systemu rozpoznania NATO stanowiłoby ogromny cios dla zdolności obronnych NATO, bo reszta sojuszników nie dysponuje niczym porównywalnym z amerykańskim systemem rozpoznania ani niczym, co mogłoby zastąpić amerykańskie rozpoznanie w jego zdolnościach operacyjnych.

Z drugiej jednak strony, amerykańskie bazy na terenie krajów NATO mają nieporównywalnie większe znaczenie dla USA, niż dla NATO. Wycofanie amerykańskich wojsk lądowych, morskich i powietrznych z baz Rota w Hiszpani, Aviano we Włoszech, w Grenlandii, czy Ramstein w Niemczech, całkowicie sparaliżowałoby amerykańskie interesy na Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej, na Morzach Arktycznych i północy Europy.

Nie wspominając o amerykańskim przemyśle zbrojeniowym, który jest głównym zaopatrzeniowym krajów NATO i głównym kolektorem zysków z jego sprzedaży. Tymczasem po wycofaniu USA z NATO, pozostali członkowie nie mieliby interesu w kupowaniu amerykańskich systemów broni, a wręcz byłoby to dla nich szkodliwe, gdyby kupowali ej z USA zamiast we własnym przemyśle zbrojeniowym,

> bumcyk wyskoczył z ustawą, która może służyć do wytarcia tyłka.

Może tylko do wytarcia tyłka, ale uniemożliwia Trumpowi wypowiedzenie traktatu północnoatlantyckiego na kozetce po nieudanej nocy u Epsteina.
          • bmc3i Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 25.04.26, 06:00
            engine8t napisał:

> Alez on nie musi tego oficjalnie zamykac czy robic cokolwiek. Wystarczy ze przs
            > tatnie sie angazowac tzn zamknie srodki i nie wysle swoich wojsk na misje.

A jakie środki Trump wysyła do NATO, poza składką na utrzymanie jej infrastruktury — kwatery głównej, centrum dowodzenia i samolotów AWACS, które są zrównoważone między wszystkimi członkami? Roczny budżet NATO to ok. 3,8 mld Euro rocznie, z czego składka USA wynosi 22%, co oznacza, że pozostali sojusznicy płacą 78%. 3,8 mld Euro rocznie to czapka śliwek. Organizacja Paktu Północnoatlantyckiego na pewno da sobie radę, bez tych amerykańskich 0.8 mld.

Największą zaś w historii misją NATO było wysłanie wojsk NATO na 20 lat do Afganistanu, gdy USA powołały się na art. 5 po atakach 9/11, podczas której największe straty ludzkie per capita ponieśli europejscy Duńczycy.
      • igor_2025 Re: 🤪 Trump gwalci NATO 🧐 23.04.26, 21:49
        engine8t napisał:

> Tzn NATO sie zastanowic czy sie puscic czy oddac czy moze opierac (o sciane) a
        > potem powie ze bylo zgwalcone?

Wystarcze, ze bedzie wydawac jenki zadowolenia.
    • j-k Polowa sily Armii Iranskiej jet rozwalona. 23.04.26, 21:09

nie wspominajac o korpusie Obrony Rewolucji.

wiec islamuski przegraly, ale wygraly, conie ? :)
      • igor_2025 Janusz, ja wiem ze stac Ciebie na wiecej 23.04.26, 21:55
        Ile mozesz w kolko pisac to samo?
        • monalisa2016 Re: Janusz, ja wiem ze stac Ciebie na wiecej 23.04.26, 21:57
          On tylko cytuje Trumpa.
          • igor_2025 Re: Janusz, ja wiem ze stac Ciebie na wiecej 23.04.26, 21:59
            monalisa2016 napisał(a):

> On tylko cytuje Trumpa.

Ja to wiem, ale robi to od pare tygodnie dzien w dzien.
            • monalisa2016 Re: Janusz, ja wiem ze stac Ciebie na wiecej 23.04.26, 22:04
              Bo na nic innego go nie stac.
              • igor_2025 Re: Janusz, ja wiem ze stac Ciebie na wiecej 23.04.26, 22:10
                monalisa2016 napisał(a):

> Bo na nic innego go nie stac.

Ja znam Go juz z 15 lat i wiem, ze stac Go na duzo wiecej.
              • engine8t Re: Janusz, ja wiem ze stac Ciebie na wiecej 24.04.26, 00:48
                monalisa2016 napisał(a):

> Bo na nic innego go nie stac.
                >

I ty to wiesz na co go stac a na co nie?
          • monalisa2016 Re: Janusz, ja wiem ze stac Ciebie na wiecej 23.04.26, 22:03
            monalisa2016 napisał(a):

> On tylko cytuje Trumpa.
            >

Tlumaczenie postu T. :-)

„Dla tych ludzi, których jest teraz mniej niż kiedykolwiek wcześniej, którzy czytają The Failing New York Times lub oglądają Fake News CNN i uważają, że jestem „niespokojny”, by zakończyć wojnę (jeśli w ogóle można to tak nazwać) z Iranem, informuję, że jestem prawdopodobnie najmniej zestresowaną osobą na tym stanowisku.

Mam mnóstwo czasu, ale Iran nie ma — czas ucieka!

Powodem, dla którego niektóre media mają tak słabe wyniki w zakresie subskrybentów i widzów, jest to, że nie cieszą się już zaufaniem.

Marynarka wojskowa Iranu leży na dnie morza, ich siły powietrzne zostały zdziesiątkowane, ich uzbrojenie przeciwlotnicze i radarowe zniknęły, ich przywódcy już z nami nie są, blokada jest szczelna i silna, a od tego momentu sytuacja tylko się pogorszyszy — czas nie jest po ich stronie!

Umowa zostanie zawarta tylko wtedy, gdy będzie to stosowne i korzystne dla Stanów Zjednoczonych Ameryki, naszych sojuszników i właściwie dla całego świata. Prezydent DONALD J. TRUMP’
            • j-k ja wiem, ze islamuskow wam szkoda... 23.04.26, 22:24
              monalisa2016 napisał(a):

> Marynarka wojskowa Iranu leży na dnie morza,
              ich siły powietrzne zostały zdziesiątkowane,
              ich uzbrojenie przeciwlotnicze i radarowe zniknęły,
              — czas nie jest po ich stronie!

nosz wlasnie...

wycialem ci bzdury, mädchen, a pozostawilem konkrety.

na twoja pocieche: ... zostaly im jeszcze drony :)

- fact. moga napsuc wiele ...

ale o wyniku wojny - nie zdecyduja.

• monalisa2016 Re: ja wiem, ze islamuskow wam szkoda... 23.04.26, 22:45
                No to wytlumacz nam wszystkich po co Trump zebrze o zawieszenie broni skoro jak twierdzi zniszczyl juz Iranowi wszystko?
                • j-k nie rob sobie zartow. 23.04.26, 22:54
                  monalisa2016 napisał(a):
                  > No to wytlumacz nam wszystkich po co Trump zebrze o zawieszenie broni skoro jak
                  > twierdzi zniszczyl juz Iranowi wszystko?

1. Nie zniszczyl wszystkiego - a jak mowia eksperci 30-50 % iranskiego potencjalu militarnego.

to duzo - ale Iran ma nadal znaczacy potencjal i moce produkcyjne.

2. zawieszenie broni jest taktyczne, a jak wiedziec powinnas, Prezydent USA moze prowadzic wojne 60 dni
                  - bez zgody Kongresu.

i tu jest "Pies pogrzebany"...

- Amerykanska Konstytucja, amerykanskie media i amerykanska opinia publiczna.

• monalisa2016 Re: nie rob sobie zartow. 23.04.26, 23:05
                    Te rzeczy o ktorych piszesz nie sa mi obce ale mimo tego jego pospiech, jego nacisk, jego wymyslanie fejkow cos nam niezbyt dobrego o obecnej administracji mowi, ze cos niedobrego sie tam dzieje. Jak myslisz co?🤪
                    • bmc3i Re: nie rob sobie zartow. 24.04.26, 02:26
                      monalisa2016 napisał(a):

> Te rzeczy o ktorych piszesz nie sa mi obce ale mimo tego jego pospiech, jego na
                      > cisk, jego wymyslanie fejkow cos nam niezbyt dobrego o obecnej administracji mo
                      > wi, ze cos niedobrego sie tam dzieje. Jak myslisz co?🤪
                      >

Zapytaj seniorite, engina i felusiaka
                      • monalisa2016 Re: nie rob sobie zartow. 24.04.26, 12:21
                        bmc3i napisał:

>
                        > > Te rzeczy o ktorych piszesz nie sa mi obce ale mimo tego jego pospiech, j
                        > ego na
                        > > cisk, jego wymyslanie fejkow cos nam niezbyt dobrego o obecnej administra
                        > cji mo
                        > > wi, ze cos niedobrego sie tam dzieje. Jak myslisz co?🤪
                        > >
                        >
                        > Zapytaj seniorite, engina i felusiaka

Taaaa oni na pewno napisza 👎🤓 o insider trading na polimarkiet czy odsuwanie pana T. od pewnych waznych narad. 🤪 Tja, gdyby mu jeszcze ograniczyli wypowiedzi publiczne do prasy byloby to z korzyscia dla Stanow jak i dla swiata. Ten pan jest nieobliczalny i nieswiadomy co czesto, gesto wypuszcza przed siebie w swiat.
                        • engine8t Re: nie rob sobie zartow. 24.04.26, 19:41
                          monalisa2016 napisał(a):

> bmc3i napisał:
                          >
                          > > monalisa2016 napisał(a):
                          > >
                          > > > Te rzeczy o ktorych piszesz nie sa mi obce ale mimo tego jego pospi
                          > ech, j
                          > > ego na
                          > > > cisk, jego wymyslanie fejkow cos nam niezbyt dobrego o obecnej admi
                          > nistra
                          > > cji mo
                          > > > wi, ze cos niedobrego sie tam dzieje. Jak myslisz co?🤪
                          > > >
                          > >
                          > > Zapytaj seniorite, engina i felusiaka
                          >
                          >
                          > Taaaa oni na pewno napisza 👎🤓 o insider trading na polimarkiet czy odsuwanie
                          > pana T. od pewnych waznych narad. 🤪 Tja, gdyby mu jeszcze ograniczyli wypowied
                          > zi publiczne do prasy byloby to z korzyscia dla Stanow jak i dla swiata. Ten pa
                          > n jest nieobliczalny i nieswiadomy co czesto, gesto wypuszcza przed siebie w sw
                          > iat.
                          >

A jednak wiekszosc rzeczy i tematow na ktore sie wypwiadasz - wbrew temu co piszesz, sa ci bardzo obce.
                          Moze zamiast kierowac sie emocjami rozsadniej byloby wlaczyc umysl, logike i rosadek?
                          O spojrzeniu na problemy z drugiej strony nie wspomne bo to cie pewnie przerasta albo oficer prowadzacy zabrania?

A tak oceniaja Trumpa ci co potrafia na to spojrzec z dystansu

"Donald Trump’s intentionally confusing or norm-breaking media comments serve as a strategic communication tool that allows him to dominate media cycles, rally his base against a "dishonest" press, and bypass traditional media to communicate directly with supporters. By creating distraction, his approach forces opponents on the defensive and keeps adversaries off-balance"
                          • bmc3i Re: nie rob sobie zartow. 24.04.26, 20:19
                            engine8t napisał:

>
                            > > bmc3i napisał:
                            > >
                            > > > monalisa2016 napisał(a):
                            > > >
                            > > > > Te rzeczy o ktorych piszesz nie sa mi obce ale mimo tego jego
                            > pospi
                            > > ech, j
                            > > > ego na
                            > > > > cisk, jego wymyslanie fejkow cos nam niezbyt dobrego o obecne
                            > j admi
                            > > nistra
                            > > > cji mo
                            > > > > wi, ze cos niedobrego sie tam dzieje. Jak myslisz co?🤪

> > > Zapytaj seniorite, engina i felusiaka

> > Taaaa oni na pewno napisza 👎🤓 o insider trading na polimarkiet czy odsu
                            > wanie
                            > > pana T. od pewnych waznych narad. 🤪 Tja, gdyby mu jeszcze ograniczyli wy
                            > powied
                            > > zi publiczne do prasy byloby to z korzyscia dla Stanow jak i dla swiata.
                            > Ten pa
                            > > n jest nieobliczalny i nieswiadomy co czesto, gesto wypuszcza przed siebi
                            > e w sw
                            > > iat.

> A tak oceniaja Trumpa ci co potrafia na to spojrzec z dystansu

> "Donald Trump’s intentionally confusing or norm-breaking media comments serve a
                            > s a strategic communication tool that allows him to dominate media cycles, rall
                            > y his base against a "dishonest" press, and bypass traditional media to communi
                            > cate directly with supporters. By creating distraction, his approach forces opp
                            > onents on the defensive and keeps adversaries off-balance"

To było pytanie, jak rozumiem do Ciebie, o Twoje myśli, a nie o copy-paste czyjegoś tekstu. Do tego nie trzeba nawet trzech klas skończyć.
                            Twoje myśli, masz takowe?
                            • engine8t Re: nie rob sobie zartow. 24.04.26, 21:46
                              bmc3i napisał:

>
                              > To było pytanie, jak rozumiem do Ciebie, o Twoje myśli, a nie o copy-paste czyj
                              > egoś tekstu. Do tego nie trzeba nawet trzech klas skończyć.
                              > Twoje myśli, masz takowe?

Przeciez inaczej bym nie cytowal czegoc co przeczy moim pogladom.
                              A jak ktos juz to dobrze podsumowal to po co probowac samemu?
        • j-k Polowa Straznikow Obrony Revolucji -jest rozwalona 23.04.26, 23:08
          igor_2025 napisał:
          > Ile mozesz w kolko pisac to samo?

Polowa Korpusu Straznikow Obrony Revolucji - jest rozwalona

- PS. pisze tak samo, co ty.

myslisz, ze iranskie Ajatollahy dlugo wytrzymaja - czy brak zarcia wyniesie ludzi na ulice ?

• igor_2025 Janusz, masz zwidy? 24.04.26, 10:43
            j-k napisał:

> - PS. pisze tak samo, co ty.
            >
            > myslisz, ze iranskie Ajatollahy dlugo wytrzymaja - czy brak zarcia wyniesie lud
            > zi na ulice ?

Ja o tym napisalem tylko raz, poniewaz o rzeczach oczywistych wiecej nie pisze sie . A ty jakby sam siebie przekonujesz w zwyciestwie USA, tak samo jak Trump, ktory codziennie zwycieza, a dnia nastepnego wzywa swoich "wasalow", zeby ci mu pomogli.
            • j-k Igor, Ty masz zwidy? 25.04.26, 16:32
              stawiam 3 flaszki Stolicznej przeciw 1 Twojej petersburskiej:

ladogawine.ru/catalog/vodka/romanov_sankt_peterburg/#

ale walijmy sobie po jednym

flaszka wyglada ZACNIE:
              .
              ladogawine.ru/catalog/vodka/romanov_sankt_peterburg/#
    • igor_2025 Ja dodalbym,ze gwalci w sposob perfidny :-) 23.04.26, 21:48
      Waszyngton konsekwentnie przeksztalca sojusz obronny w agencje "dziewczynek na telefon". Na skutek czego,swiatowa architektura bezpieczenstwa, starannie zbudowana przez dziesieciolecia na zasadach zbiorowej odpowiedzialnosci, zostala ostatecznie zakopana. Administracja Donalda Trumpa szykuje listy "dobrych" i "zlych" sojuszników NATO.
      Waszyngton nie szuka juz partnerów-szuka wasali gotowych placic rachunki i wysylac zolnierzy na wszelkie przygody Pentagonu.
      "Epicka wscieklosc" jako test lojalnosci prace nad segregacja czlonków NATO na dobre i na zle rozpoczely sie przed wizyta sekretarza generalnego Sojuszu Marka Rutte w Waszyngtonie 8 kwietnia. Sama wizyta stala sie symbolem haniebnej politycznej kastracji europejskich elit.Oswiadczenie sekretarza generalnego, ze Europejczycy "nie zdali testu" i "rozumie rozczarowanie " Trumpa, brzmi jak odglosy zadowolenia gwalconego od tylu faceta . Zamiast bronic interesów suwerennych panstw Europy, Rutte faktycznie uznal prawo Waszyngtonu do stawianie aliantów w szeregu, wedlug wlasnego uznania.
      Dla USA kazda wyprawa wojenna jest obowiazkiem NATO, bez wzgledu na geografie dzialan Sojuszu , ktora ogranicza sie do Pólnocnego Atlantyku. Zamiana pojec stala sie totalna: teraz "interesy bezpieczenstwa Europy"t o wszystko to, co w tej chwili przynosi korzysci osobioscie Donaldowi Trumpowi.I stota "innowacji" Trumpa jest prosta i cyniczna: sojusznicy nie sa juz oceniani na podstawie ich wkladu w ogólne bezpieczenstwo Europy. Jedynym miernikiem jesy udzial w przygodzie wojskowej USA. Ci, którzy odmówili poparcia Waszyngtonu w jego kampanii na Bliskim Wschodzie, automatycznie znalezli sie na czarnej liscie.Mechanizmy karania "zlych" sojuszników, o których obecnie dyskutuje Pentagon, wygladaja zarówno groznie, jak i smiesznie. Przeniesienie wojsk z Niemiec lub Francji do Polski jest przedstawiane jako "kara Niebianska".
      Jednak europejscy dyplomaci, ktore anonimowo dawali wywiady Politico, slusznie zauwazaja: logistyczny koszmar i koszty takiego ruchu spadna przede wszystkim na samych Amerykanów.
      Ale grozba ograniczenia wspólnych cwiczen i zaprzestania sprzedazy broni jest juz powazna. Stany Zjednoczone swiadomie podwazaja zdolnosc obronna tych krajów, które nie zgadzaja sie z ich polityka zagraniczna.
      Stanowi to niebezpieczny precedens: jesli nie popierasz agresji USA na Bliskim Wschodzie, USA uczynia cie bezbronnym w Europie. Czy to nie jest gwalcenie sojusznikow w czystej postaci? To nie moje zdanie, to przeczytalem w Politico.

A w innym pismie, link wkleje nizej, byly sekretarz generalny NATO Rasmussen mówi, ze wrogosc prezydenta USA Donalda Trumpa wobec sojuszników NATO jest "bolesna". (widac jako byly sekretarz, nie musi udawac przyjemnosc od gwalcenia). Powiedzial, ze Europa musi dzialac szybko, aby uniezaleznic sie od amerykanskiego systemu bezpieczenstwa i, jesli to mozliwe, faworyzowac Bron Europejska nad amerykanska.
      Zeby nie wydluzac post, odsylam do zrodla.

www.euronews.com/my-europe/2026/04/23/trump-attacks-against-nato-allies-painful-says-former-nato-chief
      p.s. ciekawe, o co naprawde chodzi Trumpowi?
      • j-k kazdy kij ma dwa konce ,- ale proca ma trzy :) 23.04.26, 21:55
        igor_2025 napisał:
        Powiedzial, ze Europa musi dzialac szybko, aby uniezaleznic sie od amerykanskiego
        > systemu bezpieczenstwa i, jesli to mozliwe, faworyzowac Bron Europejska nad amerykanska.

tak bardzo bym sie z tego nie cieszyl...

jezeli Trump, jak zagrozil, opusci NATO - to "recami i nogami" pcha sie do tego europejskiego NATO - Ukraina.

a dla Rosji - to przyslowiowa zamiana "siekierki na Kijek"...

- cieszyc sie - nie ma z czego... :)

memy.jeja.pl/182181,ukrainscy-zolnierze.html

• igor_2025 Re: kazdy kij ma dwa konce ,- ale proca ma trzy : 23.04.26, 21:58
          j-k napisał:

> tak bardzo bym sie z tego nie cieszyl...

Z czego?

> jezeli Trump, jak zagrozil, opusci NATO - to "recami i nogami" pcha sie do tego
          > europejskiego NATO - Ukraina.

Trump ani opusci NATO, ani pozwoli Europie urwac sie ze smyczu.
          • j-k Igor, to jest tak pewne... 23.04.26, 22:29
            igor_2025 napisał:
            > Trump ani opusci NATO, ani pozwoli Europie urwac sie ze smyczu.

Igor, to jest tak pewne...

- jak i to - ze Rassija poradzi sobie z ukrainskim dronami (made in: - United Kingdom)
            • igor_2025 Re: Igor, to jest tak pewne... 23.04.26, 22:40
              j-k napisał:

> Igor, to jest tak pewne...
              > - jak i to - ze Rassija poradzi sobie z ukrainskim dronami (made in: - United K
              > ingdom)

Bo to jest oczywiste.
              • monalisa2016 Re: Igor, to jest tak pewne... 23.04.26, 22:48
                Rosja cos tam ma juz na drony, widzialam artykuly ale czytac czasu nie mialam.
                • igor_2025 Re: Igor, to jest tak pewne... 24.04.26, 10:45
                  monalisa2016 napisał(a):

> Rosja cos tam ma juz na drony, widzialam artykuly ale czytac czasu nie mialam.

Ma tego sporo, problemem jest ogrom kraju. Nie da sie kazdy km oslonic.
                  • j-k alesz oczywiscie... 25.04.26, 16:38
                    igor_2025 napisał:
                    > Ma tego sporo, problemem jest ogrom kraju. Nie da sie kazdy km oslonic.

ale rafinerie ropy - trzeba by :)

- Ukry jednak daja wam popalic.

i nie pisze tego z radoscia - tylko ponawiam uwage: - ze pora na kompromis.

Bo inaczej Amis i "Kitajce" - wykoncza was waszymi wlasnymi "rencami"

• senioryta13 Re: Trump i Europa 24.04.26, 12:54
      Europa nie moze pogodzic sie z sukcesami Trumpa.
      • igor_2025 Trudno Europie pogodzic sie z sukcesami Trumpa 24.04.26, 13:02
        senioryta13 napisał:

> Europa nie moze pogodzic sie z sukcesami Trumpa.

Jesli codziennie odwoluja sie setki lotow ze wzgledu na brak paliwa lotniczego.
        • engine8t Re: Trudno Europie pogodzic sie z sukcesami Trum 24.04.26, 19:45
          igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          > > Europa nie moze pogodzic sie z sukcesami Trumpa.
          >
          > Jesli codziennie odwoluja sie setki lotow ze wzgledu na brak paliwa lotniczego.

A wiec widac ze stroszenie piorek przed Trumpem nie poplaca bo to on decyduje o ich byc albo nie byc?
          Powoli nie beda miec opcji poza wyslaniem poslow do Waszyngtonu z prosba o przebaczenie i pomoc?
        • senioryta13 Re: Trudno Europie pogodzic sie z sukcesami Trum 24.04.26, 22:40
          igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          > > Europa nie moze pogodzic sie z sukcesami Trumpa.
          >
          > Jesli codziennie odwoluja sie setki lotow ze wzgledu na brak paliwa lotniczego.

a co robicie/zrobiliscie aby temu zapobiec?
          Dlaczego wybraliscie opcje siedzenia z zalozonymi rekoma?
          • engine8t Re: Trudno Europie pogodzic sie z sukcesami Trum 25.04.26, 02:49
            senioryta13 napisał:

>
            > a co robicie/zrobiliscie aby temu zapobiec?
            > Dlaczego wybraliscie opcje siedzenia z zalozonymi rekoma?

Bo taka opcja byla wygodna i tania.
          • igor_2025 Re: Trudno Europie pogodzic sie z sukcesami Trum 25.04.26, 09:11
            senioryta13 napisał:

> a co robicie/zrobiliscie aby temu zapobiec?
            > Dlaczego wybraliscie opcje siedzenia z zalozonymi rekoma?

A co moglismy srobic? W Swiecie, jaki zbudowali globalisci, bardziej oplacalnie bylo kupowac gotowe paliwo lotnicze produkowane w panstwach Zatoki Perskiej, niz przerabiac rope u siebie na miejscu. Wiec jedynie co Europa moglaby zrobic, to powstrzymac Trumpa przed atakiem na Iran, ale dla tego mialaby byc silna i szanowana przez Swiat. Ale jest jaka jest, i dlatego pozostaje sie nam tylko wyrazac, i to dosc delikatnie, zeby nie oberwac po tylku, swoje niezadowlenie.
            • senioryta13 Re: Trudno Europie pogodzic sie z sukcesami Trum 25.04.26, 15:43
              igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
              >
              > > a co robicie/zrobiliscie aby temu zapobiec?
              > > Dlaczego wybraliscie opcje siedzenia z zalozonymi rekoma?
              >
              > A co moglismy srobic? W Swiecie, jaki zbudowali globalisci, bardziej oplacalni
              > e bylo kupowac gotowe paliwo lotnicze produkowane w panstwach Zatoki Perskiej,
              > niz przerabiac rope u siebie na miejscu. Wiec jedynie co Europa moglaby zrobi
              > c, to powstrzymac Trumpa przed atakiem na Iran, ale dla tego mialaby byc silna
              > i szanowana przez Swiat. Ale jest jaka jest, i dlatego pozostaje sie nam tylk
              > o wyrazac, i to dosc delikatnie, zeby nie oberwac po tylku, swoje niezadowlenie

To siedzcie dalej nic nie robiac.
              Narzekanie nic wam tu nie pomoze, czesc samolotow juz nie lata, co jest w kolejce jako nastepne?
    • felusiak1 🤪 Piaskownica 🧐 24.04.26, 22:16
      Drogie dzieci. Lepicie babki z piasku i do tego nieudolnie. Rozsypują sie.

Teraz pomyslcie sobie. Iran nie eksportuje swojej ropy bo jest zablokowany. Zatem jeśli ropa nie jest odbierana to co się z nią dzieje? Zgadliście, jest magazynowana. Co sie stanie kiedy magazyny bedą pelne? Trzeba bedzie zamknac szyby. A taki zamkniety szyb można otworzyć tak jak kran czy to bardziej skomplikowane?

Idźmy dalej. Trump nie bombardowal jeszcze elektrowni, mostów i rurociagow i generalnie infrastruktury produkcji, przerobu i eksportu ropy.

Ile Iran traci dziennie na swojej zablokowanej ropie?
      • boavista4 Re: 🤪 Piaskownica 🧐 25.04.26, 05:20
        ja sadze ze Irańska wyprawa to sidła w które wpadł Izrael, a Trump wykonuje zadanie likwidacji Syjonistycznego państwa. Sidła te pochodzą od Bibi i jego braci w USA. Czy Polska tez będzie ofiara tej konspiracji?
        • j-k buena vista - sprava jest czysta :) 25.04.26, 16:47
          boavista4 napisał(a):
          > ja sadze ze Irańska wyprawa to sidła w które wpadł Izrael,
          a Trump wykonuje zadanie likwidacji Syjonistycznego państwa.

jasne - Ajatollahy go tam wciagnely i dlatego - za kare - sa bombardowane :)

I pamietaj: Buena Vista:

- Droga do Nieba wiedzie przez czysciec:

i tam musisz sie prawdzic:
          .
          www.anf.org.br/movimento-vai-ter-gorda-enfatiza-o-empoderamento-saude-e-autoestima-feminina/
      • igor_2025 Re: 🤪 Piaskownica 🧐 25.04.26, 09:31
        felusiak1 napisał:

> Teraz pomyslcie sobie. Iran nie eksportuje swojej ropy ....

Nie musi sam eksportowac, wystarcze ze powiedzmy Chiny sami, wlasnymi tankowcami, rope odbiora. Z tego co jest wiadomo, w ostatnich dniach z i do Iranu obok okretow amerykanskich przeplynelo 22 roznych statka i tylko jeden kontenerowiec przez Amerykanow byl zatrzymany, zeby w krotkim czasie go odpuscic. Dalej piszesz cos, z czym nie da sie sprzeczac. Szyby naftowe rzeczywiscie nie da sie tak latwo zakrecic, chociaz akurat wstrzymac wydobycie jest bardzo latwo, ale ponowne urochomienie stwarza bardzo powazne klopoty, nad ktorymi nie bede rozpisywac sie, bo Ty na pewno wiesz, a reszcie to moze byc nie ciekawe.

> Idźmy dalej. Trump nie bombardowal jeszcze elektrowni, mostów i rurociagow i ge
        > neralnie infrastruktury produkcji, przerobu i eksportu ropy.

Zapomniales jeszcze i o tym, ze nie uzyl broni nuklearnej. Moj drogi Felus, Trump nie oszczedza ani elektrownie, ani mosty, ani rurociagi. Wszystko to on zaczal rozwalac, ale Iranczycy od razu zaczeli rozwalac to samo w Izraelu i panstwach zatoki Perskiej.WiecTrump powstrzymal sie z tym, poniewaz dyktatorzy z tych panstw placili od wielu lat Ameryce ogromne haracze, zeby USA ich bronili, a okazalo sie, ze nawet wlasne bazy wojskowe Amerykanie nie sa wstanie obronic. I nie mow, ze goowno Trumpa obchodza jakies panstewka arabskie. Osobiscie moze i nie obchodzic, ale gdy te panstwa zrezygnuja z dolara, to Ameryka bardzo silnie oberwie. To dlatego Trump tak szybko stal tym, kto optuje za pokoj na Bliskim Wschodzi, przedluzajac zawieszenie broni jednostronnie.

> Ile Iran traci dziennie na swojej zablokowanej ropie?

Jak juz wyjasnili, ze traci, ale nie wszystko, wiec Iran moze przynajmniej przez najblizsze pol roku wytrzymac ten konflikt.
        • igor_2025 Felus, a tu sa fakty 25.04.26, 11:41
          "While causing widespread media attention, from a fundamental point of view the US blockade is unlikely to have any meaningful effect on Iranian crude supply to the market in the medium term (2-3 months)."

www.vortexa.com/insights/transit-or-no-transit-thats-the-question

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka