Dodaj do ulubionych

150 lat Bayreuther Festiwalu

25.07.26, 18:57
Otwarto z 9 syfonia Beethovena
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 25.07.26, 19:01
      Ta
      youtu.be/kbJcQYVtZMo?si=GkP2o44vnbSnpKUv
      • petronella.kozlowska Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 26.07.26, 07:31
        Ciekawe czy dzisiaj będą się bawić?

Islamista Abdul B.

Dojcze policaj wiedziała w ciągu kilku godzin kogo szukać.

www.bild.de/news/terror-anschlag-auf-csd-in-berlin-polizei-fahndet-nach-abdul-b-6a658b33166bc12eb54f674f

Samochód wjechał w tłum w Berlinie - podały niemieckie media. W wyniku zdarzenia życie straciła jedna osoba, a 17 jest rannych. Do tragedii doszło w popularnym parku Tiergarten, niedaleko Bramy Brandenburskiej oraz Placu Poczdamskiego. Policja kontynuuje poszukiwania napastnika. Pojawiły się pierwsze ustalenia.

Niemiecka policja i straż pożarna potwierdziły jak dotąd śmierć jednej osoby. Ponadto 17 osób zostało rannych, a trzy z nich znajdują się w stanie zagrażającym życiu.

Do tragedii doszło w popularnym berlińskim parku Tiergarten, blisko Bramy Brandenburskiej oraz Placu Poczdamskiego w Berlinie. Powołując się na świadków dziennik "Bild" poinformował, że w tłum ludzi wjechała biała furgonetka.

- Według naszych najnowszych informacji pojazd wjechał do Tiergarten około godziny 22:00, raniąc kilka osób, a następnie zatrzymał się po uderzeniu w drzewo - poinformował rzecznik berlińskiej policji Florian Nath, cytowany przez Reutersa. Funkcjonariusz dodał, że po przybyciu służb na miejsce samochód był pusty.
        • opa34 Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 26.07.26, 20:05
          Policja podała, że podczas zatrzymania podejrzany miał "zbliżyć się do funkcjonariuszy z bronią białą". W związku z czym policjanci musieli użyć broni. "Pomimo działań podjętych przez służby, mężczyzna zmarł na miejscu" - dodano.
          • petronella.kozlowska Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 26.07.26, 22:05
            Libańczyk Abdul Rahmen Ballout urodzony w 2005 roku w Berlinie.

Policja potrzebowała szybkiego sukcesu.
            • obrotowy nieprawda 26.07.26, 22:47
              petronella.kozlowska napisała:
              > Policja potrzebowała szybkiego sukcesu.

sa poufne dyrektywy:
              - nie brac Islamskich bandytow - zywcem.

tylko "postrzelic" - ale tak, by zaraz umarl.

chodzi o to, - by uniknac medialnych procesow sądowych.
              • petronella.kozlowska Re: nieprawda 27.07.26, 10:25

Ostatnio brano ich żywcem z wyjątkiem tych którzy bezpośrednio atakowali policjantów. Po Mannheim niemiecka policja jest jakby ostrzejsza.
                W procesach pokazowych skazywano ich na psychiatrię, w ten sposób unika się zapytań niezależnych mediów.
                W Berlinie też można było puścić zasłonę dymną i schwytać go żywcem, ale ....

pl.wikipedia.org/wiki/Atak_no%C5%BCownika_w_Mannheimie
                • j0rl.1 Re: nieprawda 27.07.26, 12:03

>
                  > Ostatnio brano ich żywcem z wyjątkiem tych którzy bezpośrednio atakowali policj
                  > antów. Po Mannheim niemiecka policja jest jakby ostrzejsza.
                  > W procesach pokazowych skazywano ich na psychiatrię, w ten sposób unika się za
                  > pytań niezależnych mediów.
                  > W Berlinie też można było puścić zasłonę dymną i schwytać go żywcem, ale ....

Tak, zastrzelili go aby byl ukarany „kara smierci“ bo nihdy by jej nie dostal w sadzie.

No i zastrzelenia zakrywaja tez ciemne sprawki. Tak bylo w 2016r:

pl.wikipedia.org/wiki/Zamach_na_jarmarku_bożonarodzeniowym_w_Berlinie
                  To Polak, kierowca po grozba noza przez Araba prowadzil swoje ciezarowke rozjezdzajac ludzi na tym bozenarodzeniowym markcie w Berlinie. I Polaka policja zastrzelila i tak zatrzymala ciezarowke, Arab uciekl i go we Wloszech dopadli i zastrzelili, celowo. Aby wlasnie zaslone dymno zastawic ze to Polak rozjezdzal ludzi i ze Polaka policja zastrzelila bo jakby Arab trafil pod sad to by sie ryplo niemozliwie.
                • petronella.kozlowska Re: nieprawda 27.07.26, 12:30
                  Zabita kobieta to 65-letnia Polka który przyjechała na marsz z córką.

www.bild.de/regional/berlin/terror-opfer-vom-csd-in-berlin-ist-eine-mutter-aus-polen-6a671c9adc2b0bab191a7ce7
    • j-k Skumbrie w tomacie, Skumbrie w tomacie... 26.07.26, 20:48
      "Skumbrie w tomacie, Skumbrie w tomacie...

- chcieliscie "Mułłow" - no to ich macie"...

/transkrypcja wiersza Juliana Tuwima/
      • opa34 Re:********** 26.07.26, 20:54
        j-k napisał:

> "Skumbrie w tomacie, Skumbrie w tomacie...
        >
        > - chcieliscie "Mułłow" - no to ich macie"...
        >
        >
        > /transkrypcja wiersza Juliana Tuwima/
        • stefan4 Re:********** 28.07.26, 01:13
          opa34:
          > "Skumbrie w tomacie, Skumbrie w tomacie...
          [...]
          > /transkrypcja wiersza Juliana Tuwima/

Ta bzdurka wisi już ponad dobę. Czy naprawdę nikt z obecnych nie wie, kto był autorem oryginalnych Skumbrii w tomacie?

- Stefan
          • j-k wiemy - kto byl. 28.07.26, 01:54
            a/
            >
            > Ta bzdurka wisi już ponad dobę. Czy naprawdę nikt z obecnych nie wie, kto był
            > autorem oryginalnych Skumbrii w tomacie?

wiemy, kto byl.

zwykla pomylka. zdarza sie. - przepraszam.

a zamiast JECZEC - nie mozesz spokojnie skorygowac - kto byl autorem ?

- byl nim konkurent i bliski Kolega Tuwima.

- a teraz wydus z siebie - kto to.

• j0rl.1 Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 27.07.26, 11:57
      opa34 napisał(a):

> Otwarto z 9 syfonia Beethovena

jak o tym slysze to mnie to wqrwia. Zeby nie bylo nie mam nic przeciw jakis tam beetonevowskich Symfonii na jakis festiwalach czy gdzies indziej. Ale niech sie utrzymuja za swoje. A ten Festival to z polowe kosztow ma z podatkow. A to mi sie nie podoba aby jakies tam brzdakania uwazano za tak wazne aby mi pieniadze z kieszeni na to wyciagac. Niech podniosa ceny na bilety tak aby koszty sie pokryly. niech obniza koszty, jednym slowem niech zyja i brzadkaja na swoich instrumentach za swoje. Kompletnie za swoje.
      Do tego wszelkie doplaty z podatkow zaraz wytwarza komune czyli marnotrawstwo. Bo przezyja z podatkow a nie ze swojej pracy wiec zaraz robi sie jak w PRLu „czy sie stoi czy sie lezy 2tys sie nalezy“

I niech mi nie wmawaja ze to jakies takie cholernie wazna. Nie mam nic przeciw aby sobie nagrali i do archiwow aby historycy mieli nad czym pracowac aby tamte czasy znac. Ale jakies tam brzdakanie sprzed 150 laty to przeciez prymitywne. Tak jak wszystko z kiedys.

A te „elity“ co tam chodza na ten festiwal aby tego brzdakania posluchac niech za to placa aby nie trzeba bylo z podatkow dokladac.

Tak samo teatry opery z wypocinami jakis sprzed 150 laty. dziecinady.
      Mam nawet dswiadczenie raz. Dystrybutor elementow elektronicznych ktory sprzedawal firmie gdzie pracowalem dal mi w ramach pozyskiwania klienta 2 bilety na jakas tam cholernie wazna sztuke jakiego wspanialego artysty sprzed 150 laty. Podobno arcydzielo. No i jak tego tam sluchalem to przeciez prymitywizm to byl. Jakies tam „prawdy objawione“ oglaszano ktore byly dla mnie na poziomoe liceum najwyzej. Ale ludzie kiedys byli prymitywni a piszac cos tam pisali tak oderwane od rzeczywistosci rzeczy z glowa boli. OK, nie mnie, mnie nigdy glowa nie boli no ale niesmak pozostaje.

Tez jakies balety labedzie jakie stam to texty dziecinne.

Ale jeszcze raz, niech sie za swoje utrzymuja, wtedy ne ma pretencji. Tylko ze oni sie za moje utrzymuja i to mie sie nie podoba.
      • opa34 Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 27.07.26, 12:56
        59% finansuje sam festiwal reszta jak to na calym swiecie z kultura panstwo
        • j0rl.1 Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 27.07.26, 13:01
          opa34 napisał(a):

> 59% finansuje sam festiwal reszta jak to na calym swiecie z kultura panstwo

Niech sie w 100% finansuje sam. Do tego „artysci“ maja dodatkowe dofinansowywanie od panstwa w Nemczech, emerytalne skladki zasilek dla bezrobotnych inaczej i lepiej dal nich jak normalni pracownicy a wiec te 59% to tez nieprawda. Jest duzo mniej wlasnego finansowanie.
          Ta kulture to se moze w d... schowac. To brzdakanie w tym przypadku.
          I argument o „calym Swiecie“ to nie do mnie z tym
          • petronella.kozlowska Popieram w 100% 27.07.26, 13:17
            Zwykli ludzie finansują milionerów.

**

j0rl.1 napisał:

> Niech sie w 100% finansuje sam.
            • j0rl.1 Re: Popieram w 100% 27.07.26, 17:49

> Re: Popieram w 100%
              > Zwykli ludzie finansują milionerów.

> **

> j0rl.1 napisał:
              >
              > > Niech sie w 100% finansuje sam.

Cos mnie nie tam popierasz o czym ja mowia droga Petro ale ja juz tak mam ze nikt mniej wiecej tak nie uwaza jak ja.
              Bo nie chodzi o to czy milionerzy sa finansowani przez zwyklych ludzi a o to chodzi ze ci artysci brzdakajacy tamze wpi.rdalaja PKB ktorzy inni wytwarzaja bo sami go wytwarzala za malo w stosunku do tego jak zyja. I moga byc ci artysci biedakami jak sa dodatkowo finansowani z podatkow to mnie to wqu...a.
          • opa34 Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 27.07.26, 14:12
            Wiem,do ciebie kultura to czarna magia
            • j0rl.1 Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 27.07.26, 17:56
              opa34 napisał(a):

> Wiem,do ciebie kultura to czarna magia

Najpierw to dla mnie nie jest czarna magia jak ludkowie pod wznislymi haslami, w tym przypadku „tworza kulture“ tak naprawde podpi.rdalaj od innych PKB aby miec wiecej. Typowe zycie z pracy innych, naturalnie w tym przypadku w czesci.

A jesli chodzi o to brzedolenie na tym festiwalu to jeszcze raz, nie ma nic przeciw, ja sam mam dziwne dla innych hobby, np moje dziewczyny, ale ja to robie na swoj koszt. Mi sie to brzedolenia nie podoba ale rozumiem ze moga byc tacy ktorym sie podoba, prosze bardzo ale wtedy na wlasny koszt prosze.

I do tego co stare to nedzne to przeciez jasne. Moze sie przenies drogi opa w przeszlosc i pozyj wtedy. Jaki byl syf. I tak samo syfiaste sa wytwory z tamtego czasu, i domy i brzedolenie na instrumentach. Ale tez teatry opery itd.
    • opa34 Re: 150 lat Bayreuther Festiwalu 28.07.26, 20:10
      31 Afgana weg,jeden z czysta kartoteka 250 idiotow dra ryja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka