Gość: Kuba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 16:35 W Polsce powinien obowiązywać język polski, napisy także powinne być w języku polskim.Jeżeli niemcom, ukraińcom lub innym nie podoba się , to granica otwarta, won z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszościach IP: *.telia.com 01.12.04, 16:38 Szkoda, ze tak rzadko mozna napisac z pelnym przekonianiem: b r a w o Sejm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyo tylko czekać jak Turcy poprosze Niemców o IP: 212.244.27.* 01.12.04, 17:30 tureckie nazwy ulic z Berlinie, albo Hamburgu i o swój język w urzędach ... ciekaw jestem jak Niemcy wtedy zareagują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graba Jeszcze dopisać im 10cm wzrostu niech wszyscy wid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 17:38 widzą kto tak hałasuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swojaki W opolskim mniejszość po wyborach w SLD i wSejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 17:53 ma większość i władzę, to czego ten od nas chce? Przecież to same niemieckie nazwiska i Jakubowska ale Aleksandra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Niemcy maja racje: ustawy o mniejszosci jest bez IP: *.adsl.solnet.ch 01.12.04, 18:48 sensu. Po przystapieniu do Uni wogole nie powinno byc takiej ustawy. Wszystkie sprawy sa regulowane przez prawo unijne. Do tego dochodzi jeszcze jeden problem. W ramach umowy ze Skubiszewskim polska mniejszosc w Niemczech powinna miec duzo wieksze prawa, miedzy innymi do nauki jezyka. A nie ma zadnych. Wrecz przeciwnie. Niemieckie sady np. w Hamburgu zabraniaja ojcu ( Polak ) rozmawiac po rozwodzie (zona Niemka) z dziecmi po polsku w dbalosci o rozwoj psychiczny dzieci. Dzieci chodza w Niemczech szkoly. To jest przyklad rasizmu niemieckiego w najwyzszym, urzedowym wydaniu. Podsumowujac: -Umowa z 91 roku byla tak dlugo potrzebna, jak dlugo Polska nie byla w Uni. -Prawo unijne reguluje wszystkie prawa wszystkich obywateli, wlacznie z prawem glosowania. -Prawa Polakow w Niemczech sa sabotowane przez wladze niemieckie Wniosek: zlikwidowac wszystkie prawa mniejszosciowe, nie sa teraz potrzebne. P.S. Jest bardzo duzo Turkow w Niemczech, nie maja zadnych praw. Wrecz przeciwnie, Niemcy zaczynaja pieprzyc na temat Deutscher Leitkultur ( to jest cos w rodzaju prowadzacej roli niemieckiej kultury, cos w rodzaju: od Bismarcka do Hitlera ). Do tego dochodzi, ze CSU zaproponowalo dzisiaj aby obcokrajowcy zyjacy w Niemczech przysiegali z reka na biblie wiernosc konstytucji niemieckiej ( info w FAZ). Przeciez to jest chory, maniakalny wrecz pomysl na ktory mogli wpasc tylko Niemcy. I takie cos domaga sie dodatkowych praw dla Niemcow w Polsce. To mozna skomentowac tylko i wylacznie jako ponowny przejaw niemieckiej, chorobliwej arogancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: Niemcy maja racje: ustawy o mniejszosci jest IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 19:34 Gość portalu: fritz napisał(a): > -Prawa Polakow w Niemczech sa sabotowane przez wladze niemieckie Tak, to racja. Mogę dać przykład: Wczoraj w nocy piłem z flachy na ulicy i Policja mi nie pozwoliła pić dalej. Gdzie są moje prawa tu w Niemczech jako Polak? To Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Irek nie masz racji.... IP: *.anon-online.org 01.12.04, 19:52 Irek, nie masz co sie unosic, na ulicy nie wolno konsumowac alkoholu i w dodatku z butelki. Nie przynos nam wstydu Polakom mieszkajacym w na Zachodzie tak jak i w Polsce. Chyba czas najwyzszy podniesc nasza reputacje w swiecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: Irek nie masz racji.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 19:56 Ja jako Polak mogę pić ze flachy tam gdzie ja chcą i kiedy ja chcą! I żądny Policjant ma mi cos do powiedzenia! Komuna już nie istnieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Irek nie masz racji.... IP: *.anon-online.org 01.12.04, 20:07 Niestety, jak by kazdy, robil kiedy chcial i co chcial to by bylo dopiero. Skoro IP masz ".de" to powinienes wiedziec co tu mozna, a co nie mozna. Niestety "Ordnung muss sein / Porzadek musi byc" jest OK. Nie rzucaj sie, jestes w obcym kraju i obowiazuje cie zachowanie porzadku. Twöj cytat: "Ja jako Polak mogę pić ze flachy tam gdzie ja chcą i kiedy ja chcą! I żądny Policjant ma mi cos do powiedzenia! Komuna już nie istnieje!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: Irek nie masz racji.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 20:10 Ja jestem alkoholik, to choroba! Ja musze pić! I żadna Policja mi nie zabroni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do Irka Re: Irek nie masz racji.... IP: *.anon-online.org 01.12.04, 20:24 oni tylko troszczyli sie o ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: Irek nie masz racji.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 20:26 Cholera, flachę mi zabrali i zostawili, a ja bez monety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Irek nie masz racji.... IP: *.anon-online.org 01.12.04, 20:29 i tak cie zostawili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: Irek nie masz racji.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 20:30 Cholera, tak! SKANDAL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do Irka Re: Irek nie masz racji.... IP: *.anon-online.org 01.12.04, 20:34 no widzisz, co wywolales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: Irek nie masz racji.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 20:37 Moja flacha, mój majątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Irek nie masz racji.... IP: *.anon-online.org 01.12.04, 20:39 no widzisz, wszystko straciles i jestes teraz goly i wesoly, ale za to nie boli cie glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: Irek nie masz racji.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 20:44 Słuchaj, ja tu mowie o poważnych konfrontacjach z Niemcami, a ty mi tu o bólu głowy opowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Irek nie masz racji.... IP: *.anon-online.org 01.12.04, 20:50 oni, tylko dbali o ciebie, co ty od nich jeszcze chcesz, widzisz dzieki nich masz same superlatywy w glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator To tylko miejscowe zarządzenie ! IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.04, 21:45 Przypuszczam,że tylko na poziomie miejscowego berlińskiego Ordnungsamt-u. Picie piwa z puszki na ulicy w Monachium może się zakończyć chyba nawet mandatem. Wiele miast nie wprowadza tak ostrych zarządzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. w Niemczech nie ma zakazu picia alkoholu na ulicac IP: *.arcor-ip.net 01.12.04, 22:14 na ulicach. Niemcy to nie USA, czy Polska. Informuje o tym tylko, gwoli scislosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: w Niemczech nie ma zakazu picia alkoholu na u IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 22:24 To oni nie mieli prawa mi wznios flachę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Irek nie masz racji.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 00:00 czy to narawdę odpowiedni przykład porównywac ciągnięcie z flaszki na ulicy do ustaw mówiących o prawach MN?? autro pisał to chyba po opróżnieniu tej flaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: Irek nie masz racji.... IP: *.37.228.50.adsl.snet.net 02.12.04, 06:11 zalosne, po prostu Polak za granica...glupota, prostactwo i ograniczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Klub Re: Niemcy maja racje: ustawy o mniejszosci jest IP: *.versanet.de 02.12.04, 07:15 Do tej pory wypisywales wesole historyjki - teraz zaczynasz pieprzyc zalosne glupoty. Przysiega jest normalka w krajach o wiekszymm doswiadczeniu z emigrantami niz niemcy. to tak tylko dla przykladu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Niemcy maja racje: ustawy o mniejszosci jest IP: *.adsl.solnet.ch 02.12.04, 10:59 Tja, jezeli nie podasz przykladu w jakim kraju rezydent musi przysiegac na prawo z reka na bibli, to znaczy sie ze po prostu zmyslasz, mowiac delikatnie. Nie delikatne okreslenie to byloby znacznie bardziej nieprzyjemne. A wiec pytnie: W jakim kraju obywatel rezydent musi przysiegac z raka na bibli na ustawodawstwo? P.S. W przypadku Niemiec chodzi o ustawodawstwo wprowadzone przez USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Klub Re: Niemcy maja racje: ustawy o mniejszosci jest IP: *.versanet.de 03.12.04, 12:46 Teee, klugschweizer! a gdzie jest mowa o rezydentach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej zczostkowa Re: W opolskim mniejszość po wyborach w SLD i wSe IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.04, 19:34 marschewski to jeden s------el jakimi byli volksdeutsche nawet nazwisko marszewski, dla mnie jest tak czy nie idota, tak samo dla niemcow,chce sie s--- wiel tylko wykazac jak kocha zaje..e niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.p-s-inter.net 01.12.04, 20:03 Andrzej, Kuba! A gdyby analogiczna ustawe wobec Polaków wprowadził parlament Litwy, to tez bylibyście zachwyceni? szkoda, że populista Rokita kompromituje nas po raz kolejny. Jest rok 2004! Jest wspólna Europa (na szczęscie). Wy chcecie nas cofnąc do 1939, obawiam się. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc z CH To juz kolejny dowod, ze CDU nie jest IP: 193.72.144.* 01.12.04, 16:47 partia najbardziej przyjazna Polsce. Niezrozumiale jest wiec poparcie naszych politykow dla tej partii w czasie ostatnich wyborow i zawod, ze wygral je Schroder. Jedyny argument, ze koalicja CDU/CSU bedzie bardziej pro-amerykanska (tzn. pro Bush) niz obecne wladze, nie wydaje mi sie wystarczajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: To juz kolejny dowod, ze CDU nie jest IP: 64.201.13.* 01.12.04, 16:51 ...a SPD jest pro-polskie ? Kiedy ? i Gdzie ? najwyzej udaje i to nieudolnie ! Z CDU/CSU przynajmniej wiadomo o co chodzi, wole wrogow z CDU/CSU niz 'przyjaciol' z SPD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INSTITUT OF POLISH PROBLEM Z POSLAMI POCHODZENIA NIEMIECKIEGO W SEJMI IP: *.sympatico.ca 02.12.04, 06:36 To zbyt jawna preferencja pewnych zwyczajow, ktore nie wystepuja nigdzie w Europie. Kuriozalna rzecza jest fakt, ze rzekomi Niemcy glosuja zawsze jak glosuje partia wiekszosciowa. Obecnie narod Polski ma powazny problem ze szlachetnymi z LSD-up. Poslowie od mniejszosci neimieckiem baranim spedem glosuja tak jak glosuja wydrwigrosze z LSD-up. To afera i wstyd. Prawdopodobnie w nastepnym Sejmie ten dziwny przywilej bedzie zniesiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: 64.201.13.* 01.12.04, 16:48 Tu jest Polska i obowiazuje jezyk Polski i polskie nazewnictwo. W domach moga mowic i po chinsku, ale w urzedzie obowiazuje jezyk urzedowy. W niemieckich urzedach mowi sie po niemiecku, a ulice i miejscowosci maja nazwy niemieckie i nikogo to nie dziwi. Poza tym tyle wolnosci dla was u nas ile dla nas u was, zadnych wyjatkow ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freikos Czyli na Kreutzbergu trzeba po turecku.. IP: 195.84.153.* 01.12.04, 17:20 To dlaczego pan Marszewski nie nakaze np na Kreutzbergu w Berlinie gdzie zyje grubo ponad 8% mniejszosci wprowadzic Turecki na znaki drogowe i inne informacje miejskie i urzedowe. Coz za niemieckie zaklamianie. Szkopy wara od polskiej polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJdeL Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 01.12.04, 17:50 DOKLADNIE....TAK POWINNO BYC...Z TEGO CO WIEM TO POLACY NAWET W NIEMCZECH NIE MAJA STATUSU MIEJSZOSCI NARODOWEJ, NO BO NIBY TE OSOBY Z SLASKA I MAZUR, CO MAJA PODWOJNE OBYWATELSTWO TO SA W NIEMCZECZ TYLKO NIEMCAMI NAPEWNO NIE POLAKAMI, DZIWNE JEST TYLKO TO ZE TE SAME OSOBY POSAIDAJACE PODWOJNE OBYWATELSTWO W POLSCE WEDLUG NIEMCOW SA ONI MIEJSZOSCIA NIEMIECKA, DZIWNA PATOLOGIA ZWAZYWSZY NA TO ZE W POLSCE ISTNIEJE PRAWO UMOZLIWIAJACE TYLKO JEDNO OBYWATELSTWO....O ALE TO JAKIS DZIWNY PUNKT WIDZENEI OSOB KTORE W NAZWISKU ZAMAIST "SZ" MAJA "SCH" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 01.12.04, 18:19 Pierwszy raz coś napisałeś w necie??????, wyłącz caps lock!!! Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości 01.12.04, 16:51 Może niech Niemcy wcześniej przyznają Polakom w Niemczech takie prawa jakie już teraz mają Niemcy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x J. Niemiecki jako pomocniczy w urzedach? NIGDY!!!! IP: *.crowley.pl 01.12.04, 16:54 Co oni q..wa sobie wyobrazaja. To juz przychodzi ludzkie pojcie.!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy wedlug LPR... IP: 64.201.13.* 01.12.04, 16:54 ...W Polsce mniejszości narodowe stanowią mniej niż 1 proc. społeczeństwa... Wedlug Giertycha i Wrzodaka ta 'wybrana' mniejszosc stanowi chyba 51% :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 17:01 Niemcy , jesli nadal beda wtacac sie tak nachalnie do naszych spraw , to beda musieli sie liczyc z reakcja . Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja21 Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości 01.12.04, 17:03 Cześć i chwała parlamentarzystom polskim. Toż to rzuca sie w oczy, że te Żydy, Niemce, Białorusini, etc, do spolki oczywiscie z masonami chciały zawladnąć nasza Najjaśniejszą,katolicka, trzecią z kolei RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Bezczelnosc i ignorancja IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 01.12.04, 17:09 Chcialbym by mi pokazano choc jedna szkole w niemczech gdzie dzieci polskie moga sie uczyc po polsku. W Polsce takich szkol jest sporo i sa one finansowane z polskiego budzetu. Czy istnieja reprezentacji mniejszosci polskiej w niemieckim parlamencie? W Polsce mniejszosc niemiecka ma zagwarantowane miejsca wlasnie traktatem o mniejszosciach. Wypowiedz tego idioty to kolejny przyklad bezczelnosci niektorych (podkreslam niektorych) niemcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Jezyk polski w szkole w Hilden IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.04, 19:36 Tomku, nie wysililes sie za bardzo, w Niemczech jest wiele szkol z polskim jezykiem wykladowym np. w Hilden kolo Düsseldorfu. A roznica ktora tlumaczy dlaczego Niemcy maja status mniejszosci w Polsce a dokladnie na Slasku, Pomorzu i w Prusach Wschodnich a Polacy i Turcy w Niemczech nie, jest banalna: to Polacy wypedzili Niemcow z ich historycznych terenow a nie odwrotnie! Polska dostala te tereny na konferencji w Poczdamie jedynie w zarzad. Jesli nie wierzysz to poczytaj materialy zrodlowe. A obecnosc Polakow w Niemczech jest na takich samych prawach jak Japonczykow (2 Gimnazja w Düsseldorfie), Turkow (nie pomne ile szkol z jezykiem tureckim) czyli po prostu sa tu goscmi! pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
komnen3 Re: Jezyk polski w szkole w Hilden 01.12.04, 22:19 Slask, pomorze itd maja bogata historie, ktora nalezy tak do Polski, jak do Niemiec. Autochtoniczna ludnoscia tych ziem byli jednak Polacy a Niemcy byli imigrantami. Oczywiscie, obecni niemieccy Polacy sa imigrantami w Niemczech. AQle przynajmniej czesciowo mieszkaja na ziemiach, ktore niegdys polskimi (Ziemia Lubuska) lub prawie polskimi - polabskimi (cala polnoc bylem NRD) byly. Oprocz tego, mieszkaja na tych ziemiach duzo dluzej niz Japoinczycy i Turcy, bo od rewolucji przemyslowej, a nie tak jak wspomniani, od ostatnich dekad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haanes Re: Jezyk polski w szkole w Hilden IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.04, 01:46 > Slask, pomorze itd maja bogata historie, ktora nalezy tak do Polski, jak do > Niemiec. Autochtoniczna ludnoscia tych ziem byli jednak Polacy a Niemcy byli > imigrantami. Woda z mozgu wylewa sie juz po kostki !! W Prusach nie bylo ANI JEDNEGO ZASRA..GO POLAKA od 1000 lat ( Chyba ze za pacholka ) > Oczywiscie, obecni niemieccy Polacy sa imigrantami w Niemczech. Co to ZA DEBIL ??? niemieccy Polacy ... haa haa dobre Najpierw zapiepszyc komus chate a puzniej poczestowac go papierem polskiego pochodzenia tylko dlatego , ze urodzil sie na ziemi ktora Polacy ukradli ? Czy jest na swiecie bardziej perfidny narod ? Z drugiej strony to zaleta , bo tez dzieki "polskiemu pochodzeniu" ojca , moglem nabyc ta wasza szmate , ktora ma ta zalete , ze dzieki niej moge kupic i miec na wlasnosc u was co mi sie podoba ... a co nie zmienia faktu , ze jako "niemiecki Polak" czekam niecierpliwie na dzien "zaplaty" za trzy pokolenia. AQle > przynajmniej czesciowo mieszkaja na ziemiach, ktore niegdys polskimi (Ziemia > Lubuska) lub prawie polskimi - polabskimi (cala polnoc bylem NRD) byly. Takkk przed 1000 laty byli slowianami :-)) Zobach debilu jakim jezykiem oni gadaja - z Polska maja tyle co ty z Ata Türkiem ! > Oprocz tego, mieszkaja na tych ziemiach duzo dluzej niz Japoinczycy i Turcy, bo > > od rewolucji przemyslowej, a nie tak jak wspomniani, od ostatnich dekad. Od dekady mieszkaja Polacy na 150 000 Km² ukradzionych Niemca ziem ktorzy mieszkali tam od setek lat !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Jezyk polski w szkole w Hilden IP: *.adsl.solnet.ch 02.12.04, 11:08 O, mamy szwaba paskudnego na forum. Czesi mieli calkowicie racje wypieprzejac za morde wszystkich szwabow. wszystkie prawa czlowieka i szwabow (widzisz szwabie, nie zapomnialem o tobie) sa regulowane przez prawo unijne. Dlatego prawo mniejszosci niemieckiej w Polsce, ktora wynosi okolo 0.7% sa po prostu idiotyzmem i nieporozumieniem teraz. Pozostaloscia z pierwszego okresu transformacji. Okres ten zostal zamkniety z chwila przystapienia do Uni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Re: Jezyk polski w szkole w Hilden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:42 > Woda z mozgu wylewa sie juz po kostki !! > W Prusach nie bylo ANI JEDNEGO ZASRA..GO POLAKA od 1000 lat > ( Chyba ze za pacholka ) Cos Ci sie chyba pomylilo. Poludniowe Prusy i okolice Malborka... Popatrz sie - nawet na niemieckie - dane w tym zakresie. Poza tym jestes chamski Reszte przemilcze. Trudno mi uwierzyc, by ktos mogl to powaznie pisac, chyba, ze jako prowokacje. > Zobach debilu jakim jezykiem oni gadaja - z Polska maja tyle co ty z Ata > Türkiem ! Tak sie sklada, ze ucze sie tureckiego :) Poza tym, punkt byl inny > Od dekady mieszkaja Polacy na 150 000 Km² ukradzionych Niemca ziem ktorzy > mieszkali tam od setek lat !! A wczesniej Polacy. Znowu, nie zdziwilbym sie, by za tymi wypowiedziami stal jakis mlodzian wszechpolski, chcacy podburzac Polakow przeciw Niemcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Do autochtona Jezyk polski w szkole w Hilden IP: *.adsl.solnet.ch 02.12.04, 11:16 Ile godzin wykladowych polskiego jest naprawde w tej szkole? Slyszalem o jezyku polskim w szkolach niemiecki w wymiarze moze dwoch godzin. Czy to jest naprawde jezyk wykladowy? Niemcy rowniez byli goscimi a dokladniej gastarbeiterami sprowadzanymi przede wszystkim przez Kazimierza Wielkiego. No i zbezczelnieli z czasem, jak widac na powyzszym obrazku. W Niemczech Polacy zyja od paru generacji. Oni rowniez nabyli prawa troche inne od praw Japonczykow. A z Turkami historia jest zupelnie inna. Maja przyrost naturalny mniej wiecej 3 do 4 wyzszy od niemckiego. Jezeli Turcja przystapi do Uni, to za jakies 40 lat kazdy Niemiec ( a Niemcy beda bardzo starzy ) bedzie mial swojego Turka pomagajacemu mu przekroczyc ulice :-). Najpozniej wtedy Turecki bedzie drugim oficjalnym jezykiem w Bundestagu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do Tomka Re: Bezczelnosc i ignorancja IP: *.anon-online.org 01.12.04, 20:43 masz sluszna racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatek W Niemczech posłowie mniejszości .. IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.04, 21:53 ..narodowych są wybierani tylko do landowych parlamentów. W Bundestag-u ich nie ma. W Polsce trzeba usunąć posłów niemieckich z Sejmu ! Mogą pierdzić w stołki w sejmikach wojewódzkich ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pimp Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: 193.91.25.* 01.12.04, 17:07 najpierw niech niemcy zaczną przestrzegac praw mniejszości polskiej i zwróicą zagrabione majatki w zagłębiu ruhry - polskim obywatelom niemiec. wtedy może porpozmawiamy o naszej ustawie o mniejszościach, która wbrew wzajemności (podstawowej zasady w stosunkach międzynarodowych) czyni niemców mniejszością w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: estata Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.tju.edu 01.12.04, 17:08 Herr Marschewski nie jest sympatycznym panem. Ale chyba w Oswiecimu na bramie jest ten napis ze praca wyzwala wciaz po niemiecku. Czy to mu nie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości 01.12.04, 17:12 ciekawe czy ten marschewski z rownym zapalem promuje napisy tureckie w niemczech. he he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neon Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 17:14 a co niemcom do tego?! czy oni ustawiaja tabliczki z polskimi nazwami? nie! i my tez nie bedziemy tego robic! a jesli taka tabliczke zobacze to dlugo tam nie postoi ;] nIEMCOM NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.W. Re: mniejszosci etniczne 1% IP: *.securenet.net 01.12.04, 17:25 bo Polska dokonala ostatnich czystek etnicznych w marcu 1968 roku, a potem w latach 70-tych i 80-tych, zmuszajac innosc do emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
komnen3 Re: mniejszosci etniczne 1% 01.12.04, 22:20 Niekoniecznie innych, a poza 1968 niekoniecznie zmuszajac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: mniejszosci etniczne 1% IP: *.adsl.solnet.ch 02.12.04, 11:25 Z cala pewnoscia nie zmuszajac. Kazdy kto mogl, pryskal. Im sie po prostu udalo!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonus Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: 209.123.37.* 01.12.04, 17:34 A jak jest w Niemczech pod tym wzgledem? Czy polskie napisy sa dopuszczone w takich miastach jak Hamburg, Koeln, Duesseldorf, Hannover? A moze mozna tam uzywac polskiego w urzedach jako jezyka pomocniczego?... Pan/Herr Marschewski pomylil kraje, powinien zglosic swoje postulaty do Bundestagu. Chetnie bym zobaczyl zamiast Sparkasse = Kase Oszczednosci np. w Duesseldorfie. Auf Widersehen Herr Marschewski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATO28 Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 17:35 A może byś tak pomyślał trochę nim coś napiszesz. Dla wielu Ukraińców, Niemców czy innych Polska to jedyna ojczyzna. Innej nigdy nie mieli. Po prostu oni i ich przodkowie mieli/mają korzenie inne niż polskie. Mieszkają na polskiej ziemi od pokoleń. Więc dlaczego won? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dempsey Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: 213.77.27.* 01.12.04, 18:30 >A może byś tak pomyślał trochę nim coś napiszesz. +++ I wzajemnie! > Dla wielu Ukraińców, Niemców > czy innych Polska to jedyna ojczyzna. Innej nigdy nie mieli. +++ Skoro jedna i jedyna i do tego ojczyzna, to nie są mniejszością tylko Polakami i powinni jak każdy Polak używać języka polskiego > Po prostu oni i > ich przodkowie mieli/mają korzenie inne niż polskie. Mieszkają na polskiej > ziemi od pokoleń. +++ No więc niech zostaną skoro tak im się podoba, a jeśli się język nie podoba, to przecież są wolni i mogą iść gdzie chcą. > Więc dlaczego won? +++ Jeśli ktoś mieniąc się Polakiem nie chce używać języka polskiego, to chyba coś się nie zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Z USA Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.wdc2-4.16.158.54.wdc2.dsl-verizon.net 01.12.04, 17:36 Nie ma przeciez zadnych mniejszosci narodowych. Zydzi wyjechali do Izraela a Niemcy do RFN 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Wniosek ZAKAZ POLSKIEGO W WILNIE I LWOWIE 01.12.04, 17:40 Po przeczytaniu wszystkich komentarzy tak zwawo popierajacych zakaz jezyka niemieckiego w Polsce oraz otwarte drzwi na zewnatrz dla tych wszystkich ukraincow, niemcow itp. ktorym sie nie podoba NAKAZ mowienia po polsku wniosek jest tylko jeden: ZAKAZ POLSKIEGO W WILNIE I LWOWIE Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio I na Zaolziu... 01.12.04, 17:50 Zresztą, na Łużycach w Niemczech są napisy dwujęzyczne. Myślę, że zbyt emocjonalnie podchodzimy do bredzeń niemieckich riertycho - rydzyków. Olać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Napisy są, ale Łużyczanie skarżą się .. IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.04, 22:00 na trudności w nauczaniu języka w miejscowych szkołach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janko Re: Napisy są, ale Łużyczanie skarżą się .. IP: *.levels.unisa.edu.au 01.12.04, 23:15 Szkoly luzyckie zamykane systematycznie na Luzycach. Rok temu latem zakryta zostala kolejna. Napisy w jezyku luzyckim zrywane systematycznie. Skini dosc czesto atakuja Luzyczan na biwakach. Takze w organizacjach luzyckich duzo roznej masci agentow niemieckich, ktore rozbijaja organizacje luzyckie of srodka. Sorbowie luzyccy maja lepiej w Teksasie i Australii, skupiskach emigraacji a nie na Luzycach. Zapraszam na: www. internecy.de kliknij potem forum Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Wniosek ZAKAZ POLSKIEGO W WILNIE I LWOWIE 01.12.04, 18:53 A raczej w Vilnius i Lwiwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Z USA Re: Wniosek ZAKAZ POLSKIEGO W WILNIE I LWOWIE IP: *.wdc2-4.16.158.54.wdc2.dsl-verizon.net 01.12.04, 19:20 zakaz mowienia dla ciebie ty psie nedzny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narinio Zadnych ustepstw na rzecz mniejszosci niemieckiej IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.04, 17:41 To prawdziwa bezczelnosc ze strony tych Arschlochow z CDU ! Mieszkam w Niemczech od 20 lat i do tej pory nie moge miec ich obywatelstwa bo chca abym sie zrzekl obywatelstwa polskiego. Moj urodzony tu syn nie ma prawa do pracy bez zgody Arbeitsamtu ! Polski rzad nie robi nic aby poprawic statut wielu tysiecy zyjacych tu Polakow!!!. A cie bezczelni kretyni z CDU/CSU zadaja jeszcze ustepst, to naprawde szczyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Zadnych ustepstw na rzecz mniejszosci niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 17:59 mam znakomity pomysł dla ciebie: może byś wrócił po prostu do polski? tam twój syn by mógł bez zadanego pozwolenia pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narinio Re: Zadnych ustepstw na rzecz mniejszosci niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.04, 18:13 Wiesz wole byc Polakiem niz miec pochodzenie od (Deutsch)schäferhunda,ha,ha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Zadnych ustepstw na rzecz mniejszosci niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 18:16 no to chyba twój syn będzie się musiał dalej prosić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haanes Re: Zadnych ustepstw na rzecz mniejszosci niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.04, 01:24 > To prawdziwa bezczelnosc ze strony tych Arschlochow z CDU ! > Mieszkam w Niemczech od 20 lat i do tej pory nie moge miec ich obywatelstwa bo > chca abym sie zrzekl obywatelstwa polskiego. > Moj urodzony tu syn nie ma prawa do pracy bez zgody Arbeitsamtu ! > Polski rzad nie robi nic aby poprawic statut wielu tysiecy zyjacych tu > Polakow!!!. > A cie bezczelni kretyni z CDU/CSU zadaja jeszcze ustepst, to naprawde szczyt. Ciekawe co taka swinia gryzaca reke ktora ja karmi robi jeszcze w Niemczech ? Pakuj sie z Twoim bachorem i spadaj do ukochanej Polski ! Na twoje miejsce mozna by sciagnac jakiegos Niemca z Rumuni albo z Rosji - Ci sa przynajmniej lojalnymi obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berliner Re: Zadnych ustepstw na rzecz mniejszosci niemiec IP: 5.6.1D* / *.telekom.de 08.12.04, 21:18 Raus aus Deutschland! Gość portalu: Narinio napisał(a): > To prawdziwa bezczelnosc ze strony tych Arschlochow z CDU ! > Mieszkam w Niemczech od 20 lat i do tej pory nie moge miec ich obywatelstwa bo > chca abym sie zrzekl obywatelstwa polskiego. > Moj urodzony tu syn nie ma prawa do pracy bez zgody Arbeitsamtu ! > Polski rzad nie robi nic aby poprawic statut wielu tysiecy zyjacych tu > Polakow!!!. > A cie bezczelni kretyni z CDU/CSU zadaja jeszcze ustepst, to naprawde szczyt. Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio I czym tu się podniecać?! 01.12.04, 17:43 Szef oszołomskiej sekcji koła poselskiego oszołomskiej partii stara się o swoje pięć minut. Tak naprawdę, to większości Niemców to wisi. Większości Polaków też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba-kaszuba Ignorancja poslow - Polska bogata regionalizmem! IP: 193.174.132.* 01.12.04, 17:45 Wydawaloby sie ze czasy komuny juz dawno odeszly w niepamiec..a wraz z nia szowinistyczny stosunek do mniejszosci narodowych i regionalnych. Nie ma sie co oklamywac Rodacy: czesc naszej historii i dziedzictwa to takze Litwini w Sejnach czy Niemcy w Gogolinie... A tym ktorzy chcieliby okroic Polska tozsamosc tylko do "cepeliowych" Krakowiakow i Gorali mozna tylko wspolczuc ze tak slabo znaja swoja Ojczyzne! Bo dla mnie Polska to takze bogata i ciekawa tozsamosc Slazakow,Mazurow i Kaszubow (w przypadku Kaszubow takze jezyk - ostatni slowiansko-pomorski jezyk ktory sie ostal..). Bylo takie powiedzenie "ze to czego nie dokonali Krzyzacy i Bismarck w 500lat polscy komunisci zdolali dokonac w 50" (chodzilo o "zgermanizowanie Mazurow") naprawde chcecemy wkroczyc raz jescze na ta sama droge??? pozdrawiam z Gdunska Kuba ps. a tych ktorzy nie widzieli nic wiecej niz swoja parafie odsylam na Luzyce do Niemiec: wszedzie spotkacie dwojezyczne tablice jak np.Weißwasser(Belavoda) mimo ze Serbow jest tam moze juz tylko gora z 10%. Skoro jest to mozliwe w Niemczech (a dodam ze Landy wspieraja ta mniejszczosc z wlasnych budzetow!) to nie rozumiem dlaczego w wolnej Polsce zabrania sie np. Kaszubom uzywania wlasnych nazw miejscowosci na ich wlasnej ziemi?! Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Ignorancja poslow - Polska bogata regionalizm 01.12.04, 18:56 Skoro zatem Kaszubi i Slazacy nie sa uznani za mniejszosci narodowe czy etniczne, to czy moga ustawiac dwujezyczne tablice z napisami? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Grupa etniczna 01.12.04, 19:27 Kaszubi nie są mniejszością narodową, tylko grupą etniczną z własnym językiem. Ten język powinien znaleźć jak najlepszą opiekę ze strony państwa polskiego, łącznie z nauczaniem w szkołach, odpowiednim kierunkiem filologicznym na Uniwersytecie Gdańskim i dwujęzycznymi nazwami. To się Kaszubom należy za zasługi dla Rzeczpospolitej. Nie należy tego regulować ustawą o mniejszościach, tylko chronić kaszubski przepisami podobnymi do ustawy o ochronie języka polskiego. Ci posiadacze własnego języka są bowiem ściśle związani z narodem polskim, czego liczne piękne manifesty można znaleźć w ich kulturze, zwłaszcza literaturze. To właśnie dzięki temu Kaszubów nie tylko nie ubywa, ale wręcz przeciwnie - poprzez związki z innymi Pomorzanami przybywa, mają coraz lepszą pozycję nie tylko w regionie, ale i w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Grupa etniczna 01.12.04, 19:49 Ale widzisz, wlasnie jak sie czyta takie opinie na forum, ze w polsce to tylko jezyk polski, a jak nie to won, jak sie czyta o tym, jak dwujezyczne tablice na Kaszubach zostaly zniszczone przez niewiadomokogo, to co o tym myslec? Co z tego, ze np.kaszubski jest nauczany w szkole, skoro np slaski ma z tym problemy i ludzie walczacy o nadanie mu statusu jezyka napotykaja bariery urzednicze i spoleczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiernny Re: Ignorancja poslow - Polska bogata regionalizm IP: *.d2.club-internet.fr 01.12.04, 19:45 jak jechalem do juraty to widzialem na domach tabliczki w dwuch jezykach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reichsdeutsch Re: Ignorancja poslow - Polska bogata regionalizm IP: *.b.dial.de.ignite.net 01.12.04, 21:58 nareszcie rozsadny glos. Pozdrowienia dla Kaszöbe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPOLANIN Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: 195.205.251.* 01.12.04, 17:48 Dobry Niemiec, to ...... słaby Niemiec choć tak naprawdę to chciałem powidzieć, że milczący ,chłodny, leżący sobie zupełnie bez ruchu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KosmoPolak Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.physik.uni-kassel.de 01.12.04, 17:56 :( zło i dobro jest wieczne... głupota i podłość jak widać też. nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Klub Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.04, 17:50 Jaki wspanialy temat i jeszcze jedna okazja do pogaworzenia pod tytulem "miedzy nami fachowcami". Fritz, galaxy i meerkat - do tablicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telube Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: 66.36.196.* 01.12.04, 17:55 To chyba "marszewski. Z tych volksdeutschow. Tacy sa najgorsi. DO BUDY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.medizin.uni-leipzig.de 01.12.04, 17:58 niemiecki pomocniczy? kiedy probowalem sie w urzedzie dla cudzoziemcow w niemczech wspomoc jezykiem angielskim to mi powiedziano zebym z nimi rozmawial po niemiecku bo to jest jezyk urzedowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Berlina Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.04, 18:13 To jak ty się dostałeś na uniwersytet w leipzig , jak nie umiesz po niemiecku? Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: Niemcy: krytyka polskiej ustawy o mniejszości 01.12.04, 18:04 Z zasady jestem za tym aby dac mniejszosciom prawo do wywieszania tablic w ich jezyku ale osiem procent to chyba za nisko. Za latwo takie proporcje zmienic. Dwadziescia procent brzmi duzo lepiej. A na Kaszubach to powinno sie uzywac obu nazewnictw i bez tych dwudziestu procent bo Kaszubi jak malo kto na to zasluguja. A i walory turystyczne regionu przez to sie podwyzszy! :) Odpowiedz Link Zgłoś