Dodaj do ulubionych

Pytanie do staszka

IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.05, 19:20
Piszesz o tym, ze "prawicowiec" to ktos taki, dla ktorego ponad wszystkim
stoi "interes narodowy", ze czegos takiego jak "sprawiedliwosc" w polityce
zagranicznej nie ma i oczekiwanie, ze kraje beda zachowywaly sie "tak
kulturalnie jak ludzie" jest "infantylne".

Mam w zwiazku z tym dwa pytania.

1. Czy Niemcy (z punktu widzenia ich "prawicowcow") zrobili cos niewlasciwego
podbijajac Polske?

2. Co prawdziwy prawicowiec z krwi i kosci jak ty robi na codzien dla
najbiedniejszych czlonkow narodu polskiego - uwzgledniajac oczywiscie twoja
wypowiedz, ze "interes narodowy" stoi dla ciebie ponad wszystkim?

Obserwuj wątek
    • Gość: totyle Re: Pytanie do staszka IP: *.176.3.141.Dial1.Phoenix1.Level3.net 11.01.05, 19:25
      Dolanczam sie do tych pytan ktore mi z ust wyjalec.Hitlera partia byla jaka?
      Nu to juz teraz nic niewiadomo.
      • Gość: Sten Re: Pytanie do staszka IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.05, 19:38
        To nie takie istotne, jaka ta partia miala etykiete lub nazwe.

Decydujace jest to, ze nadrzednym jej priorytetem byl "interes narodowy" i
        doprawdy trudno posadzic ja o "sprawiedliwosc" w polityce zagranicznej.

A to wszystko przeciez to wedlug staszka cechy idealnego prawicowca.

• Gość: staszek Re: Pytanie do staszka IP: 209.101.135.* 11.01.05, 19:53
          Znow badzmy rozsadni, kazdej partii nadrzednym priorytetem powinien byc interes
          narodowy. Partie o innych celach nie powinny miec racji bytu. Przeciez chyba o
          to chodzi aby rzadzacy pilnowali inetresu panstwa i narodu . No chyba ze
          uwazasz ze glowny cel polityka to napchac sobie kabzy panstwowa kasa.

• Gość: staszek Re: Pytanie do staszka IP: 209.101.135.* 11.01.05, 19:50
      Piszesz o tym, ze "prawicowiec" to ktos taki, dla ktorego ponad wszystkim
      > stoi "interes narodowy", hm tego akurat wcale nie napisalem i tez tak nie
      koniecznie uwazam, najwazniejsza jest rodzina, klan, lokalna spolecznosc potem
      dopiero narod,

ze czegos takiego jak "sprawiedliwosc" w polityce
      > zagranicznej nie ma i oczekiwanie, ze kraje beda zachowywaly sie "tak
      > kulturalnie jak ludzie" jest "infantylne". =badzmy rozsadni, chcesz aby
      panstwa przestrzegaly zasad "savoir vivre" ?

splycasz me poglady bardzo
      1. od kiedy interes narodowy musi sie koniecznie rownac agresywnej wojnie? A
      swoja droga mozna powiedziec ze bylo w interesie narodowym Niemiec opanowac
      korytarz i Slask , ale wymordowywac nas i innych niekonieczne. Wiec gdyby wojna
      poszla o korytarz bylaby do usprawiedliwienia, a poniewaz chodzilo o podboj to
      nie
      2. A co to ma tak w ogole do rzeczy? Ja tez Ciebie moge zapytac co Ty takiego
      robisz? Takie uwagi to zadna merytoryczna dyskusja tylko demagogiczne chwyty
      reklamowe i tyle

• Gość: staszek Re: Pytanie do staszka IP: 209.101.135.* 11.01.05, 20:05
        Zeby bylo calkiem jasne i bez niedomowien. Za interes narodowy rozumiem ogolnie
        pojety interes spoleczenstwa. Kazda partia ma pewne programy i alternatywne
        postulaty w sferze politycznej, spolecznej, gospodarczej i kulturalnej ale te
        postulaty powinny miec na celu ulepszenie zycia spolecznego danego kraju i jego
        roli w swiecie. Takie partie maja sens instnienia. Partie odwolujace sie tylko
        i wylaczenie do jednej grupy lub klasy spolecznej nie powinny istniec, albo jak
        juz co to funkcjonowac jako lobby. Nadrzednym celem kazdego polityka powinien
        byc dobrobyt spoleczenstwa i to jest to co ja rozumiem przez interes narodowy.
        • Gość: Sten Re: Pytanie do staszka IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.05, 20:18
          Gość portalu: staszek napisał(a):

> Za interes narodowy rozumiem ogolnie pojety interes spoleczenstwa.

Teraz jeszcze tylko musisz wytlumaczyc, czym rozni sie narod od spoleczenstwa.

Poza tym nie pytam cie o twoje teorie na temat jakie powinny byc jakie nie
          powinny byc partie tylko o to, czy niemieccy prawicowcy zdobywajac w krotkim
          czasie sto kilkadziesiat tysiecy kilometrow kwadratowych powierzchni (w
          wiekszosci ziemi nalezacej 20 lat wczesniej do Niemiec) i miliony niewolnikow
          sposrod narodu, ktory 6 lat wczesniej o malo nie napadl na Niemcy i 20 lat
          wczesniej odebral im duze püolacie ziemi bylo poprawne czy nie z punktu
          widzenia prawicowca?
          • Gość: staszek Re: Pytanie do staszka IP: 209.101.135.* 11.01.05, 20:20
            och sten , tak byl, i szkoda ze calego swiata nie zdobyli, przynajmniej bylby z
            toba spokoj, zadowolony?
      • Gość: Sten Re: Pytanie do staszka IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.05, 20:12
        Acha, czyli wedlug prawicowca "interes narodowy" wcale nie jest najwazniejszy,
        tylko interes jego "klanu". Narod wcale nie jest taki wazny....
        No to juz cos.... Jestesmy blizej definicji "prawicowca".

Piszesz, ze interes narodowy nie musi rownac sie wojnie agresywnej....
        Ale czyz zdobycie i podporzadkowanie dla swego "klanu" kilkuset tysiecy
        kilometrow kwadratowych terytorium, i pozyskanie milionow niewolnikow
        pracujacych dla "klanu" nie jest wspanialym przykladem realizacji interesow
        klanu wzgldenie narodu?

W interesie narodowym Niemiec bylo nie tylko podbicie Slaska i korytarza ale i
        calej Polski! Cala Wielkopolska 20 lat wczesniej nalezala do Niemiec.
        I dlaczego mieliby rezygnowac z dalszych terytoriow, Malopolski, Mazowsza?

"badzmy rozsadni, chcesz aby panstwa przestrzegaly zasad "savoir vivre" ?"?

Dlaczego tak unikasz odpowiedzi?

Czy z punktu widzenia niemieckich prawicowcow podboj Polski byl niewlasciwy?
        Jesli tak, to dlaczego?
        • Gość: staszek Re: Pytanie do staszka IP: 209.101.135.* 11.01.05, 20:15
          Sten, cokolwiek Ci napisze to sie bedziesz rzucal. Wiec tak uwazam ze kazdy
          kraj ma prawo podbijac i kolonizowac innych na prawo i lewo. Zadowolony? O, i
          to jest najwazniejsze kryterium prawicowosci. Tylko Ci co wierza w podboj
          innych moga byc tak sklasyfikowani, moze byc?
          • Gość: totyle Re: Pytanie do staszka IP: *.176.3.141.Dial1.Phoenix1.Level3.net 11.01.05, 20:22
            Czy ZSRR byla prawicowa ze swoja KC?Czy USA sa prawicowe teraz robiac dokladnie
            to samo co ich protoplasci ze wschodu a lewica to irakijczycy ktorzy walcza z
            okupantem?Nu nie zaprzeczysz ze USa broni(zdobywa wojnami) swego interesu poza
            swymi granicami.
            • Gość: staszek Re: Pytanie do staszka IP: 209.101.135.* 11.01.05, 20:24
              tak dokldnie tak jak sobie zyczysz, wyjmuj z kontekstu moje wypowiedzi , uloz
              jak sobie zyczysz i odpowiedz jak sobie zyczysz i tak zgadzam sie jest tak jak
              to sobie zyczysz
              • Gość: totyle Re: Pytanie do staszka IP: *.176.3.141.Dial1.Phoenix1.Level3.net 11.01.05, 20:39
                Staszek nie denerwuj sie.My tu jestesmy po to aby sie porozumiec a nie poroznic.
                Jak wyjalem z kontestu to momowoli ale jak napiszesz jasno to sie nie da wyjac.
                Tak jasno jak lewa,prawa i srodek.A moze sie juz nie da okreslic tych opsji
                jedni od drugich kradna idee lub napisy reklamowe robiac ludziom metlik.
                Moze zostalo tylko jasne nasjonalizm i kosmopolityzm.
          • Gość: Sten Dziekujemy staszkowi. IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.05, 20:23
            Dziekuje za klarowna odpowiedz.

Tak wiec wspolczesni polscy prawicowcy (przynajmniej ci w wydaniu staszka)
            rozgrzeszaja Hitlera i jak najbardziej chwala i podziwiaja go za to, ze tak
            szybko i sprawnie podbil cala Polske i z wiekszosci Polakow zamierzel uczynic
            niewolnikow.

Wspolczesni prawicowcy polscy zrobiliby dokladnie to samo, gdyby tylko mogli.
            Ale nie moga bo w ogole bardzo malo moga. Ale gdyby mogli to by "podbijali i
            kolonizowali na lewo i prawo".

Wreszcie dowiedzielismy sie, kto taki idealny prawicowiec - Hitler, ktory nie
            morduja masowo a tylko podbija i zniewala....
            • Gość: staszek Re: Dziekujemy staszkowi. IP: 209.101.135.* 11.01.05, 20:25
              Absolutnie, a lewacy jak zawsze beda wyciagac teksty z kontekstu aby obsmarowac
              przeciwnika, pewne rzeczy sie nigdy nie zmienia
              • Gość: Sten Re: Dziekujemy staszkowi. IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.05, 20:29
                dodajmy, ze wyciagja z kontekstu ICH WLASNE teksty, ktore obsmarowywuja
                przeciwnika, ktory je napisal.

Jesli pisze sie g.... to trudno miec pretensje do innych, ze ich tym g....
                obsmarowuja.
                • Gość: staszek Re: Dziekujemy staszkowi. IP: 209.101.135.* 11.01.05, 20:33
                  no to zacytuj kochany gdzie napisalem ze przestrzeganie interesu narodowego
                  jest kwintesencja prawicowosci
                  a po drugie kochany napisalem ci co DLA MNIE znaczy interes narodowy, jakos
                  przeszedles to bokiem
                  lewacy lewakami zostana i chwala im za to, nastepny Hitler bedzie mial kim sie
                  zajac
                  • steen Re: Dziekujemy staszkowi. 12.01.05, 11:31

> no to zacytuj kochany gdzie napisalem ze przestrzeganie interesu narodowego
                    > jest kwintesencja prawicowosci

A zacytuj kochany, gdzie ja opisujac twoja prawicowosc uzylem
                    slowa "kwintesencja"?
                    Napisales, ze dla prawicowca (cytuje) "najwazniejsza jest rodzina, klan, (...)
                    potem dopiero narod". I dobrze.
                    Wychodzi z tego, ze "kwintesencja" prawicowosci jest przestrzeganie nade
                    wszystko interesu rodziny i "klanu". Zaprzeczasz?

> a po drugie kochany napisalem ci co DLA MNIE znaczy interes narodowy, jakos
                    > przeszedles to bokiem

To ty obszedles ten temat bokiem. Napisales, ze w interesie narodowym Niemiec
                    bylo opanowanie korytarza i Slaska a ja skorygowalem, bo w interesie Niemiec
                    bylo opanowanie rowniez Wielkopolski, ktora Niemcy stracili 20 lat wczesniej i
                    podbicie calej Polski i zniewolenie znienawidzonych Polakow, ktorzy sami 6 lat
                    wczesniej planowali podboj Niemiec.

Dlaczegoto wszystko ominales? Dlaczego to wszystko mialoby nie byc w interesie
                    Nemiec?
                    • Gość: staszek Re: Dziekujemy staszkowi. IP: 209.101.135.* 12.01.05, 12:26
                      na serio
                      1. po pierwsze wyjales moje slowa interes narodowy, infantylny, sprawiedliwosc
                      z kontekstu i oblozyles swoimi myslami tak ze powstalo cos co w ogole nie
                      przypominalo tego co ja napisalem
                      2. piszac ze panstwo powinno sie kierowac interesem narodowym ( i mialem na
                      mysli interes spoleczenstwa jako calosci a nie okreslonej grupy narodowej co ci
                      pozniej wytlumaczylem) w zaden sposob nie sugerowalem ze ten interes narodowy
                      musi oznaczac agresywna wojne. Nie jestem pacyfista i uwazam ze czasami wojna
                      jest konieczna ale tez uwazam ze wojna zaborcza (w celu podbicia terytorium)
                      nie jest prawie nigdy potrzebna albo w interesie narodu. (pisze prawie bo nie
                      lubie generalizowac, ale w tym przypadku moznaby nawet napsiac nigdy). Nigdy
                      czegos takiego nie sugerowalem. To Ty sobie wymysliles ze prowadzac polityke w
                      imie interesu narodowego znaczy koniecznie prowadzic podboje. Jak Ci zalezy sie
                      ze mnie nasmiewac to prosze bardzo. Malo mnie to obchodzi ale jak chcesz pisac
                      na serio to zachowuj sie jak czlowiek a nie lewacki idiota co wszystko
                      przekreci po to tylko aby zenutralizowac drugiego sam nie majac wiele do
                      zaoferowania. No i tyle na ten temat.
                      • steen Re: Dziekujemy staszkowi. 12.01.05, 13:15

> na serio
                        > 1. po pierwsze wyjales moje slowa interes narodowy, infantylny,
                        > sprawiedliwosc z kontekstu i oblozyles swoimi myslami tak ze powstalo cos co
                        > w ogole nie przypominalo tego co ja napisalem

to ja rowniez na serio.

Krystianowi, ktory dosyc jednoznacznie skrytykowal USA za sprzeczna z prawem
                        miedzynarodowym i zaborcza polityke USA okryta klamstwami odpisales, ze
                        to "infantylne" oczekiwac, zeby panstwa zachowywaly sie "kulturalnie jak
                        ludzie".

Jakie wnioski mozna wyciagnac z takiej wypowiedzi?
                        Przeciez to chyba oczywiste, ze skoro krytyke takiej polityki uwazasz
                        za "infantylna", musisz uwazac taka forme polityki za oczywista, zrozumiala,
                        wlasciwa...

> 2. piszac ze panstwo powinno sie kierowac interesem narodowym ( i mialem na
                        > mysli interes spoleczenstwa jako calosci a nie okreslonej grupy narodowej)

O cholera jasna.... Czym "spoleczenstwo jako calosc" w takim kraju jak Polska
                        rozni sie od "grupy narodowej"??????

>. Nie jestem pacyfista i uwazam ze czasami wojna
                        > jest konieczna ale tez uwazam ze wojna zaborcza (w celu podbicia terytorium)
                        > nie jest prawie nigdy potrzebna albo w interesie narodu.

Zdobycie terenow nie jest w interesie narodu? Jak to mozliwe, ze zdobycie
                        nowych terytoriow, taniej sily roboczej, surowcow (!) nie jest w interesie
                        narodu????????
                        To o co toczyly sie te wszystkie wojny we wszystkich ubieglych wiekach????

Osobliwy z ciebie "prawicowiec".

> Nigdy czegos takiego nie sugerowalem.

Nie? A czym jest okreslenie krytyki wojny zaborczej jako cos "infantylnego"???
                        Czy ty zdajesz sobie sprawe z tego, co piszesz? Czy dociera do ciebie sens
                        tego, co piszesz, gdy przelozy sie to na inne relacje?

Otoz byli tez ludzie, ktorzy krytykowali wojne Hitlera rozpoczeta pod
                        plaszczykiem klamstw o agresji Polski na Niemcy i byli ludzie, ktorzy taka
                        krytyke wysmiewali jako "infantylna". Ty prawcowcu do takich ludzi nalezysz!
                        • Gość: staszek Re: Dziekujemy staszkowi. IP: 209.101.135.* 12.01.05, 13:50
                          1. nie, jedyne co mozna z tego wyciagnac to to ze trudno od rzadow wymagac by
                          sie poslugiwaly zasadami "savoire vivre". Oczekiwac cos takiego jest
                          rzeczywiscie wedlug mnie infantylne. Co wcale jednak nie znaczy ze uwazam ,
                          albo dawalem tam do zrozumienia ze to usprawiedliwa zaborcze wojny, podboje i
                          tym podobne.
                          2. Tym ze nawet w Polsce, ktora dzis sklada sie w 90% z Polakow sa tez i
                          obywatele innego pochodzenia. Oni, wedlug obowiazujacych dzis definicji, do
                          polskiego narodu nie naleza, ale naleza do polskiego spoleczenstwa
                          3. "Jak to mozliwe, ze zdobycie
                          > nowych terytoriow, taniej sily roboczej, surowcow (!) nie jest w interesie
                          > narodu????????"=widzisz to sa juz Twoje mysli, Ty utozsamiasz podboj z
                          interesem narodowym. Dlatego ze Ty tak wnioskujesz nie znaczy ze wszyscy tak to
                          widza.
                          Rozumujac w Twoj sposob moglbym teraz napisac ze Ty uwazasz za interes narodowy
                          kazdy atak na sasiada w celu podbicia jego terytorium nawet jezeli jest to
                          sasiad stokroc silniejszy i wiadomo ze atak zakonczy sie kleska. Uwazasz tak?
                          Slusznie ocenilem Twe mysli? Jezeli nie to pomysl ze tylko dlatego ze Ty cos w
                          jakis sposob definiujesz nie znaczy to ze wszyscy tak robia. Wysnuwaj wiec
                          wnioski tylko na podstawie tego co jest napisane a nie dorabiaj wlasnej
                          ideologii.

4.krytyki wojny zaborczej jako cos "infantylnego"???= przeczytaj jeszcze raz co
                          napisalem, gdzie jest tam zawarte cos takiego. Raz jeszcze powtarzam jedyne co
                          tam napisalem to ze jest infantylnym domagac sie od panstw aby operowaly na
                          zasadach kurtuazji obowiazujacych jednostki. Chyba sam sie zgodzisz ze prawo
                          miedzynarodowe troche inaczej formuluje rozne zagadnienia, chocby wlasnie
                          pojecie sprawiedliwosci, niz prawo cywilne czy tez kryminalne

5. Odpowiedz mi czlowieku na to: W 1933 i 34 Pilsudski chcial doprowadzic do
                          wojny prewencyjnej i usunac Hitlera. Poniewaz panstwa zachodu sie temu
                          sprzeciwily nie doszlo do tego. Wydaje mi sie ze mozna sie spierac ze taki atak
                          moglbym uchronic swiat przed katastrofa 2 wojny swiatowej i ocalic zycie
                          milionom ludzi. Czy wedlug Ciebie nie byloby lepiej gdyby do takiej wojny
                          doszlo? Jak widac Pilsudski tez podchodzil do polityki zagranicznej na troszke
                          innych zasadach niz "savoir vivre"
                          6. Powtarzam, splycanie i przeksztacanie mysli innych to typowa cecha lewaka.
                          Mozesz sobie pozwolic na takie dzialania wobec mnie i innych i ujdzie Ci to na
                          sucho, a mnie osobiscie malo boli i przejmuje, ale jak bedziesz taki taktyk
                          uzywal w prawdziwym zyciu to w koncu tez zycie Cie nauczy ze to nie za dobra
                          cecha. No i tyle
                          • steen Re: Dziekujemy staszkowi. 12.01.05, 14:18
                            W porzadku.

1.Prawicowiec zatem uwaza ze zachowanie rzadow wbrew normom kulturalnego
                            wychowania (do ktorego zalicza sie m. in. szczerosc, respekt, szacunek,
                            gotowosc do pomocy) jest jak najbardziej w porzadku.

Ale, prawicowiec jest przeciwko wojnom zaborczym.... Szkoda, ze nie napisales
                            tego, gdy krystian dosyc jednoznacznie krytykowal klamliwa polityke USA majaca
                            uzasadnic agresje na Irak.
                            Gdybym znal twoje lewackie zapatrywania na ta kwestie, to oszczedzilibysmy
                            sobie dlugiej beowocnej dyskusji.

2. Blednie oceniles moje mysli. Jako prawdziwy prawicowiec atakowalbym tylko
                            takich sasiadow, ktorzy sa ode mnie duzo slabsi.
                            Ale jak sie od ciebie wlasnie dowiedzialem, nawet takie dzialanie sprzeczne
                            jest z duchem prawicy, bo nie jest w interesie narodowym. Przyznaje, ze ciagle
                            mam spore problemy z tak opisanym aspektem prawicy.
                            Za bardzo zalatuje mi to lewactwem.....

3. Tlumaczysz, ze terminem "infantylne" okresliles tylko odniesienie norm
                            miedzyludzkich, ktorymi panstwa "nie operuja" bo "prawo miedzynarodowe inaczej
                            formuluje rozne zagadnienia" jak, "pojecie sprawiedliwosci, niz prawo cywilne
                            czy tez kryminalne".
                            Czy zatem oczekiwanie, zeby panstwa kierowaly sie prawem miedzynarodowym nie
                            jest "infantylne"?
                            Czy chcesz przez to powiedziec, ze prawicowiec respektuje "prawo
                            miedzynarodowe"?????

Czy ty jestes pewien, ze jestes prawicowcem?

4. Nie interesuje mnie gdybanie, co byloby "lepsze", gdyby Polska zaatakowala
                            Hitlera. Na podobnej zasadzie Niemcy miogliby dzisiaj gdybac, co
                            byloby "lepiej" gdyby Hitler poprzestal na podboju Polski.
                            Decydujace jest to, ze Hitler uderzajac na Polske w 39 roku mial swietne
                            argumenty w reku.
                            Walczyl z wrogiem, ktory sam planowal i dazyl do podoboju jego kraju.
                            I to wcale nie bylo klamstwem!

• Gość: staszek Re: Dziekujemy staszkowi. IP: 209.101.135.* 12.01.05, 14:21
                              ok steen udalo ci sie , masz mnie w garsci, zgadzam sie calkowicie, tak
                              naprawde jestem lewakiem zgrywam sie na prawicowca i tylko zalezalo mi na tym
                              zeby zdemaskowac wszystkich prawicowcow na forum

a swoja droga moze napiszesz jakis artykul na temat polskich planow podboju
                              niemiec? wszyscy bysmy sie z takiego artykulu duzo nauczyli
                          • krystian71 Re: Dziekujemy staszkowi. 12.01.05, 14:29
                            Stasiu, pominalem wczoraj milczeniem zarzut infantylizmusformulowany przez
                            ciebie zarzut infantylizmu, gdy napisalem , czego mozna oczekiwac od panstwa,
                            dla wielu bedacego wzorem , gwarantem, straznikiem wolnosci i demokracji i
                            czego jeszcze tylko chcesz.Tym bardziej, ze za takowe samo sie uwaza.
                            Odpowiadajac na twoj 4 pkt.sam wiem, ze normy prawa cywilnego czy karnego
                            roznia sie znacznie od prawa miedzynarodowego, kto inny jest jego podmiotem i
                            inny jest jego przedmiot.
                            ALE-te normy ISTNIEJA, od poczatku ubieglego wieku, a nawet jeszcze
                            wczesniej.Od konwencji haskich, genewskich i ustalen poczdamskich.
                            Wczytaj sie w nie i zauwaz ile z nich zostalo pogwalconych.
                            Co jest tym bardziej perfidne, ze USA caly czas maja pelna gebe praw narodow,
                            jednostki, obrony demokracji i pokoju swiatowego.I tylko o to ostatnie mi
                            chodzilo...

Co do pkt5-Pilsudski mial podstawy do takich nawolywanh.Rzesza nie
                            przestrzegala miedzynar.(wersalskich) ustalen dotyczacych
                            demilitaryzacji,wkroczyla do Nadrenii,etc.Byly to chyba znacznie bardziej
                            ewidentne przyklady niz istniejaca tylko w wyobrazni CIA bron masowego razenia
                            Iraku i jego gotowosc do zniszczenia celow w Europie czy USA w kilka godzin.

Proszono cie Stasiu o kryteria , przy pomocy ktorych oddzielasz prawicowca od
                            lewaka.Jedno juz mamy-,
                            > splycanie i przeksztacanie mysli innych to typowa cecha lewaka>

Sadzisz,ze to jest warunek wystarczajacy, manipulatorow ci u nas dostatek,
                            uwazaj , by do ciebie TAKA inwektywa nie przylgnela :)
                            Pozdrawiam
                            • Gość: staszek Re: Dziekujemy staszkowi. IP: 209.101.135.* 12.01.05, 14:41
                              Krystian, czy chcesz jak steen wmawiac mi mysli ktorych nie napisalem. Moje
                              pytanie o rozroznienie pomiedzy zachowaniem jednostek i panstw bylo ogolne.
                              Jezeli chodzi o konkret to zgadzam sie to byl blad ze uzywano broni masowego
                              razenia i innych glupich wymyslow do usprawiedliwienia ataku na Irak. Jeszcze
                              wiekszym bledem bylo kompletna ignorancja jezeli chodzi o plany jak Irak
                              odbudowac po obaleniu Husseina. I sam sugerowales, przynajmniej ja tak
                              zrozumialem bo nie chce Ci wkladac slow w usta, ze gdyby Bush stwierdzil ze
                              atakuje Irak dla newralgicznych strategicznych celow USA takich jak przejecie
                              kontroli na jego przemyslem naftowym aby tej kontroli nie przejeli terrorysci
                              albo ich sojusznicy, to bylaby ta akcja bardziej usprawiedliwiona.
                              A jezeli chodzi o Pilsudskiego to sie zgadzam calkowicie.

A Krystianku , chcialby abys jasno i rzeczowo mi napisal gdzie ja manipuluje.
                              Bo mi sie zdaje ze to raczej inni manipuluja wyrwanymi z kontekstu pojeciami
                              aby udowodonic czegos czego any nie sugerowalem ani nawet nie pomyslalem. I
                              jezeli pamietam to Ty najpierw cos pisales wczoraj o infantylnosci a ja tylko
                              odpowiadalem na Twe sformulowania. Chyba ze nagle sobie tego nie przypominasz?
                              • krystian71 Re: Dziekujemy staszkowi. 12.01.05, 14:57
                                Z ta infantylnoscia nie przypominam sobie, sorry wybacz, nigdy nie chcialem cie
                                urazic.Masz prawo do wlasnego zdania.Twoj argument natomiast pamietam.
                                Czyli w pierwszym twoim akapicie-doszlismy do porozumienia.Mnie tez bardziej
                                wqrwia geba pelna frazesow , niz rzeczywiscie chamskie dzialania.
                                Moze dlatego,ze ktos uwaza mnie za idiote i glupia propaganda usiluje mi zrobic
                                wode z mozgu.
                                Skutki takich US-owych dzialan, tez byly latwe do przewidzenia-ze nikt nie
                                bedzie ich wital kwiatami, ze sprowokuje to raczej rozwoj terroryzmu niz go
                                ograniczy,ze zdestabilizuje caly region,ze w jedynym swieckim panstwie w
                                regionie poruszy fundamentalistyczne sily-
                                (poczekamy Stasiu na wybory)
                                Naprawde nie trzeba byc jakims super analitykiem i znawca BW , by takie skutki
                                przewidziec.I wierzyc mi sie nie chce ,ze Bialy Dom takich analitykow nie
                                posiada.Zdaje sobie sprawe co to jest polityka i jak mowili Stalin z
                                Churchilem , prawda jest tak cenna,ze nalezy ja okryc calym orszakiem klamstw.
                                Ale te klamstwa sa dla maluczkich, ja nie musze w nie wierzyc.
                                pozdr
                                • Gość: staszek Re: Dziekujemy staszkowi. IP: 209.101.135.* 12.01.05, 15:03
                                  ok to pax,
                                  nie zgadzam sie jednak z tym =ze zdestabilizuje caly region= jakos tego nie
                                  widze, no chyba ze Irak uwazasz za caly region, bo jezeli chodzi o Bliski
                                  Wschod to jakos mi sie wydaje ze jest on teraz bardziej stabilny nie przedtem,
                                  pozdr
                                  • krystian71 Re: Dziekujemy staszkowi. 12.01.05, 15:07
                                    zaczelo sie od Afganistanu, teraz mowa o Syrii, Iran czeka w swojej kolejce.
                                    W Arabii Saudyjskiej odzywaja sie fundamentalisci...
                                    Zyjemy w ciekawych czasach, wszystko przed nami...
                                    pozdr
            • Gość: rachelka Re: Dziekujemy staszkowi. IP: *.twcny.rr.com 11.01.05, 20:33
              no Staszek mieszka w USA wiec i przyklad prawicy idzie od samego prawicowego
              Busza najezdzajacego na rozne pansteka,bez zgody miedzynarodowej, w celu walki z
              szatanem. a jak sie troche pomylilismy z tym zagrozeniem dla USA ze strony
              Iraku, to niewielka strata,gdyz tak czy tak na ziemi trzeba prawicowy pozadek z
              niewygodnymi elementami robic, a przy okazji nabijac prawicowa kiesze kolesiow,
              tak aby zadna lewica czasem nas nie przebil w dojsciu do zlobu.
              w miedzyczasie chwalac sie najlepsza demokracja na swiecie mordujemy bez pytania
              ludzi,ustalamy nadzwyczajne prawa dla siebie,bo w koncu jestesmy przekonani,ze
              wlasnie ta -prawicowa droga jest jedyna sluszna, i skuteczna metoda do
              zwalczania zla na swiecie.
              niektorzy jeszcze sie tu ciesza,ze wciaz wladze mozna krytykowac,ale to juz
              niedlugo.
              czy masz jeszcze jakies pytania na temat prawicy?
              • Gość: staszek Re: Dziekujemy staszkowi. IP: 209.101.135.* 11.01.05, 20:36
                Dziekuje. Efektowne jest to twe kazanie. Bardzo ci dziekuje. I szczerze. Lecz
                jednak nie wezme do serca. Kontynuowal bede na mej jedynej prawdziwej
                prawicowej drodze ktora obralem. Adios!!!
    • Gość: J.K. Zrobili wiel zlego, dziecie... IP: *.arcor-ip.net 11.01.05, 21:06
      Polska byla w sojuszu z Anglia i Francja...
      podbijajac Polske, Niemcy naruszyli rownowage europejska...
      Do wojny, wczesniej, czy pozniej, wlaczylyby sie i tak Stany Zjednoczone...
      Koncowym efektem tego podboju bylo zniszczenie Berlina...
      Cieszcie sie, ze przegraliscie wojne - na czas...
      Inaczej , w roku 1946 spadlyby na Was i na Berlin amerykanskie bomby atomowe...

Czy Prawica zrobila cos zlego - podbijajac Polske?
      Owszem. Zniszczyla w ten sposob Niemcy.

• steen "zlego"? Tego slowa nie ma w polityce zagranicznej 12.01.05, 12:13
        to jest "infantylne". Jako lewak tego pewnie nie wiesz ale tego wlasnie nauczyl
        nas staszek.

> Czy Prawica zrobila cos zlego - podbijajac Polske?
        > Owszem. Zniszczyla w ten sposob Niemcy.

Tylko tyle? Obaj wiemy, ze zniszczenie Niemiec nie bylo zamiarem niemieckich
        prawicowcow a bledy moga zdarzyc sie kazdemu....

Zatem tylko blad techniczny, bledna ocena sytuacji i zawyzone apetyty?
        Poza tym wszystko w porzadku?

Przegraliscie wojne, ktora rozpoczeliscie ale wiemy o tym dopiero teraz. Latwo
        ale troche bez sensu jest dawac prognozy wydarzen historycznych.

Zalozmy, ze wasz wodz poprzestalby na Polsce a Anglia i Francja by sie z tym
        pogodzily tak samo, jak pogodzily sie z podporzadkowaniem Austrii i
        Czechoslowacji....
        Czy uwazalbys Hitlera za wzor waszego prawicowca?
        • Gość: J.K. Hitler byl lewicowcem, dziecie, zacznijmy od tego IP: *.arcor-ip.net 12.01.05, 14:05
          byl narodowym socjalista. zwolennikiem pelnego zatrudnienia, interwencji
          Panstwa w gospodarke. Opieki socjalnej i spolecznej, oraz ograniczania kominow
          placowych.

Wiec to moze raczej Twoj idol?

Gdyby ograniczyl sie do zajecia Czechoslowacji i Polski, Anglia i Francja
          gladko by sie z tym pogodzily. zapewne po kilkudziesieciu latach wskutek
          roznych zawirowan dziejowych kraje te odzyskalyby niepodleglosc, ale Hitler
          przeszedlby do Historii jako duzego formatu Niemiecki polityk, cos tak, jak
          Bismark...

- I taka jest prawda historyczna. W polityce nie ma moralnosci.

Natomiast dlatego, ze od poczatku Hitler planowal wojne przeciw Angli, Francji,
          ZSRR i Stanom, Zjednoczonym (tylko po kolei, a nie na raz).

Planowal rzecz nie do wygrania. I od poczatku byl IDIOTA (politycznym).

Zbrodniarzy w Historii bylo wielu (Czingis-Chan, konkwistadorzy, Stalin itd...)

Ale tylko Hitler przeszedl do Historii, jako i Zbrodniarz i Idiota.

• biedronka24 Hitler byl sprytny 12.01.05, 14:11
            i wiedzial dokladnie na jakie bolaczki cierpi spoleczenstwo Niemiec po pierwszej
            wojnie. Z przekonan ideologicznych to raczej byl prawicowcem. Lubil zdaje sie
            psy, lasy, posiadlosci i mial ´sentyment´ do sztuki. Ba zdaje sie ze popieral
            tez ´zycie rodzinne´ i poglaskiwal dzieciatka na swoich ´wystapieniach´.
            A ekonomie Niemiec niestety rozruszal przy okazji tej wojny. Zapomnial pan ?
            To jest wlasnie ten dramat nas ofiar, ze ktos zbudowal gospodarke kosztem
            niszczenia nas. Chociaz najskuteczniej podpalil nasza slodki komunizm bynajmniej
            nie z zachodu. A popchnal ja wlasnie miedzy innymi na przemysle wojennym. Czy
            aby USA nie wyciagnelo z tego jakichs budujacych wnioskow? Tak tylko pytam.
            Chcialam sprawdzic co i kiedy pan obserwuje a co i kiedy mowi.
            • Gość: staszek Re: Hitler byl sprytny IP: 209.101.135.* 12.01.05, 14:16
              niestety musze sie zgodzic z J.K ze Hitler byl lewicowcem. i J.K wyjasnil to na
              tyle wyczerpujaco ze nie bede sie powtarzal. jezeli za kryteria prawicowca
              przyjmiemy siedzenie przy kominku i glaskanie psa to w takim razie wszyscy sa
              prawicowcami
              • biedronka24 To nie zart - jak sie okazuje 12.01.05, 14:23
                zdaje sie - nie tylko w polskim - politycznym mniemaniu to sa wlasnie kryteria
                wyrozniajace prawicowcow ;).
                Ja tylko chce zobaczyc polityka, ktory nie bedzie popieral czesci spoleczenstwa
                u ktorej ma potencjalne poparcie tylko dlatego, ze nie odpowiada to jego
                profilowi politycznemu ;)...
                Kerry to podobno lewak. A jednak gwiazdy ´Swietego Lasu´ szalenie mu sie
                podobaly i zdaje sie, z wzajemnoscia ;)
            • Gość: J.K. Doucz sie dziewczyno. IP: *.arcor-ip.net 12.01.05, 14:23
              1. NSDAP - to narodowo-socjalistyczno-robotnicza partia Niemiec.

a nie np. narodowo-chrzescijansko-liberalna...

2. Program gospodarczy, ktory wprowadzil Hitler, to program lewicowy, sensu
              stricte. Dzisiejsza SPD, ma program gospodarczy bardziej prawicowy, niz NSDAP.

3. Hitler nie rozruszal gospodarki przez wojne, tylko przez swoje dzialania
              w latach 1934-39. Budowa mieszkan, autostrad, zbrojenia itd...)
              W r. 1939 gospodarka niemiecka juz byla postawiona na nogi

• biedronka24 J.K. nawet twoje ´doucz sie ´ 12.01.05, 14:27
                to tez wlasnie taki ´prawicowiec w fotelu glaskajacy psa´ ;).

Wymieniles argumenty, ktore potwierdzaja twoja teze. Sa inne ktore temu
                zaprzeczaja. Mnie nie obchodzi kim on byl. Ja bez definicji wiem. Nie musze
                nikogo klasyfikowac, zeby wiedziec co i jak, oraz do czego wykorzystal. Bo tak
                bylo. Moze i byl idiota. Ale sprytnym i jak widac szalenie niebezpiecznym. Chyba
                temu nie zaprzeczysz? Obawiam sie ze ´Stowarzyszenie Obroncow Przekonania
                Wyzszosci Ofiar Holocaustu Nad wszystkimi innymi na swiecie´ mialo by ci cos do
                zarzucenia...
                • Gość: J.K. Nie zmieniaj tematu, nie chodzi o zbrodnie Hitlera IP: *.arcor-ip.net 12.01.05, 14:34
                  na tym watku.

Tylko o jasne i zwyczajne potwierdzenie faktu, ze byl lewicowcem.

Prawica - to wolny rynek, brak wtracania sie panstwa w gospodarke,
                  brak swiadczen spoleczno-socjalnych i duze kominy placowe.

Trzymajmy sie systematyki.

dziekuje za uwage.
                  • biedronka24 Nawet w biologii 12.01.05, 14:36
                    systematyka Panie Janie jest rewidowalna.
                    Zwlaszcza tam, gdzie hipopotam jest gryzoniem. Pamietasz? ;)
                    To ten sam czlowiek co zalozyl podwaliny systematyki. Karol Linneusz. No coz.
                    Pomylki sie zdazaja ;)
                  • krystian71 Re: Nie zmieniaj tematu, nie chodzi o zbrodnie Hi 12.01.05, 14:44
                    I tu wychodzi na jaw stara prawda, ze stary podzial na lewice i prawice
                    zupelnie sie przezyl i stracil cala swo wartosc intelektualno-systematyzujaca.
                    Rzecz jasna, ze Hitler to byla lewica cala geba, nawet pod czerwonymi,
                    zerznietymi od komunistow-bolszewikow sztandarami.Pelne zatrudnienie,wielkie
                    budowy,autostrady,jedna partia , jeden narod, jeden wodz- to hasla,ale i
                    praktyka,czym ona sie rozni od sowietskiej.
                    Ktos tam twierdzi,ze caly swiat uwaza go za skrajna prawice, ale jest to chyba
                    TEN SAM swiat, ktoremu bardzo zalezalo ,by zatrzec roznice miedzy totalitarnym
                    i ludobojczym faszyzmem i komunizmem.
                    Etykietki , nie majace zadnego sensu
                    • Gość: staszek Re: Nie zmieniaj tematu, nie chodzi o zbrodnie Hi IP: 209.101.135.* 12.01.05, 14:48
                      No widzisz przynajmniej raz, a nie juz trzeci chyba bo sie zgodzilismy i o
                      aborcje i o bron masowego razenia, sie zgadzamy calkowicie. I wydaje mi sie ze
                      moze nawet wiecej tylko dzieli nas podejscie do Izraela
                      • biedronka24 Nie zgadzacie sie w rownej mierze co ja z J.K. 12.01.05, 14:52
                        tzn. w formie.
                        Mnie wlasnie draznia niepotrzebne etykietki.
                        Kontekst drodzy moi. Plus motywacja. Oto jedne z najistotniejszych elementow. No
                        i oczywiscie fakty w drobiazgach. A nazewnictwo naprawde nie ma istotnego
                        znaczenia...To tylko narzedzia.
                        • krystian71 Re: Nie zgadzacie sie w rownej mierze co ja z J.K 12.01.05, 15:02
                          Dla JK co innego sie liczy.Bush to taki kieszonkowy Hitlerek, ktoremu narazie
                          wszystko sie udaje. I z takimi postanowil trzymac , i z tym sie nie kryje,tylko
                          dorabia pragmatyczna ideologie
                          pozdr
                          • biedronka24 Ja jestem radykalnie antyamerykanska ;) 12.01.05, 15:07
                            bo zdaje sie nie przepadam ani za Bushem ani za falszywkiem Kerrym. Czego nie
                            mozna bylo powiedziec zdaje sie o Europie ;).
                            Jakby co to niestety wolalam Reagana. A w polskiej historii chyba krola Jana.
                            Przynajmniej piekne listy do zony pisal :). Ba i jego meskosc na tym nie
                            cierpiala...
                            • Gość: staszek Re: Ja jestem radykalnie antyamerykanska ;) IP: 209.101.135.* 12.01.05, 15:21
                              Reagana tez lubilem, o a listy do zony tez piekne pisac potrafie
                              a tak na serio to juz dawno zauwazylem ze pani pro-amerykanska nie jest
                              • biedronka24 To nie takie proste 12.01.05, 16:22
                                kultura fanow mi nie odpowiada. Nie jest w moim typie. Nie potepiam do konca
                                tych co rzucaja sie do stop swoich ulubionych zespolow. Ale to tez nie moja
                                natura. I juz. Jestem z urodzenia typem bardki. A bardowie udawali fanow tylko
                                dla zabawy.
                                To wcale nie oznacza niezyczliwosci.
                                Co zas sie tyczy prawdziwych uczuc to rozdzielam je dla rodziny, bliskich,
                                przyjaciol, i miejsc z ktorymi wiaza mnie mile a nawet niemile wspomnienia.
                                To po pierwsze sfera bardzo prywatna, po drugie jest oczywiste ze najwiecej tych
                                wspomnien wiaze sie z moim krajem. Inaczej pewno nie bylabym Polka. Jestem wiec
                                pro- polska wobec siebie i tych co tego ode mnie oczekuja ale ani nie pro-
                                amerykanska ani proeuropejska ani proafrykanska. Nie w igorowym zakresie.
                                Zreszta nie umialabym byc np pro-polska w igorowym sensie w stosunku np do
                                rodziny w Bulgarii, czy ludzi ktorzy tam zyja. To uwazam za glupie i bezproduktywne.
                  • steen Boliwia :)) 12.01.05, 15:27
                    Gość portalu: J.K. napisał(a):

> Prawica - to wolny rynek, brak wtracania sie panstwa w gospodarke,
                    > brak swiadczen spoleczno-socjalnych i duze kominy placowe.
              • steen Oj doucz sie J.K., doucz 12.01.05, 15:01
                Nie zamierzam z toba dyskutowac o tym, czy Hitler byl lewica czy nie ale skad
                ty czlowieku masz takie newsy?
                Toz nawet w Niemczech takie dyrdymaly powtarzaja najwyzej najwieksze imbecyle i
                nieuki..

Gość portalu: J.K. napisał(a):

> 3. Hitler nie rozruszal gospodarki przez wojne, tylko przez swoje dzialania
                > w latach 1934-39. Budowa mieszkan, autostrad, zbrojenia itd...)
                > W r. 1939 gospodarka niemiecka juz byla postawiona na nogi

Hitler niczego "nie rozruszal" bo wszystko, czego dokonal w szesc lat po
                wyborze go na kanclerza mialo jeden, jedyny cel - WOJNE.
                Wszystko, lacznie z budowa autostrad i ZBROJEN bylo temu celowi calkowicie
                podporzadkowane i jako takie nie moglo stworzyc podstaw solidnej gospodarki a
                jedynie ja zrujnowac.

Panstwo niemieckie w 1939 roku bylo BANRUTEM, z tego prostego powodu, ze
                wszystkie rezerwy zostaly zuzyte na przygotowanie do wojny.
                Wojna byla jedynym wyjsciem Hitlera.

Wiem, ze wiellu z was gloryfikuje Hitlera po dzien dzisiejszy ale prosilbym,
                zebys nastepnym razem nie powtazal takich absurdow bo to niepowazne.

Nawet z tego wzgledu, ze jako prawicowiec wychwalajac osiagniecia gospodarcze
                lewaka Hitlera dostarczasz argumentacji lewakom :)))
          • steen Lewicowiec zwalczajacy skrajna lewice :))) 12.01.05, 14:27
            Caly swiat okresla nazistow jako skrajna prawica no ale niektorzy widza
            lepiej :))))

Wazne jest to....
            > Gdyby (Hitler) ograniczyl sie do zajecia Czechoslowacji i Polski, Anglia i
            > Francja gladko by sie z tym pogodzily.
            > Hitler przeszedlby do Historii jako duzego formatu Niemiecki polityk, cos
            > tak, jak Bismark...

Otoz to!
            Czyli z punktu widzenia waszych prawicowcow poprzestanie na Polsce byloby
            genialnym pociagnieciem waszego wodza.... majstersztyk prawicy.

Czyli prawice innych krajow moga sie dzisiaj wiele nauczyc od Hitlera, ktory
            aczkolwiek wielki prawicowiec (lewicowy :)))) popelnil tez "bledy".

• Gość: staszek Re: Lewicowiec zwalczajacy skrajna lewice :))) IP: 209.101.135.* 12.01.05, 14:31
              Caly swiat uwaza ze Poalcy to durnie i zlodzieje. Czy to prawda?
              • steen Re: Lewicowiec zwalczajacy skrajna lewice :))) 12.01.05, 14:34
                Nie wiem staszek, na jakim swiecie ty zyjesz ale w tym, w ktorym zyje ja, mysli
                tak tylko mniejszosc i to ta najbardziej prymitywna.
                • biedronka24 To kolejny manewr retoryczno - polityczny 12.01.05, 14:38
                  wymuszone przeciwstawienie: Swiat i Polacy. Cos jak trzeci swiat, zeby mozna
                  bylo pamietac ze jest tez pierwszy. Zapomniano o drugim co prawda. Ale przeciez
                  to nie matematyka tylko polityczka ;)
              • biedronka24 mylisz sie Staszku 12.01.05, 14:34
                chyba ze Pan tak uwaza i w dodatku czuje sie calym swiatem.
                Udalo mi sie poznac nawet pewnego obywatela Izraela ktory z cala pewnoscia tak
                nie uwaza. Ba nawet dwoch. Choc zgadzam sie - po bytnosci na tym forum, trudno
                byloby w to uwierzyc.
            • biedronka24 Oczywiscie - choc to uproszczenie 12.01.05, 14:33
              sa argumenty i za i przeciw jego lewicowoscio- prawicowosci. Wszystkie sa
              prawdziwe. Jakos jednak chyba wiekszosc z nas nie ma watpliwosci jednak co do
              ´walorow moralnych´ owego pana dla swiata. I to bez niepotrzebnych klotni o
              definicje.
              A manipulacje w stylu definiowania czegos co juz bylo nie maja sensu. Nic nie
              daja i to jest tez kolejny- sprytny zabieg polityczny (prawicowo-lewicowy) bo z
              cala pewnoscia ma jakis cel. Jak np oczyszczenie jakiejs opcji politycznej od
              bledow.
              A to byloby dopiero smieszne. Bo istota demokracji ma byc wlasnie mechanizm
              samoczynnego uczenia sie na bledach....
              • steen Re: Oczywiscie - choc to uproszczenie 12.01.05, 14:42
                biedronka24 napisała:

> A manipulacje w stylu definiowania czegos co juz bylo nie maja sensu.

Oczywiscie, ze to absurd nie bez przypadku jednak wywleczony na pierwszy plan
                przez J.K.

Powod jest dosyc prosty.
                Wedlug J.K. polityka brutalnej dominacji, bez wzgledu na normy prawa
                miedzynarodowego jest oczywistym srodkiem polityki "prawicy", z ktora ten
                czlowieczyna usiluje sie od dawna identyfikowac.

Oczywiscie bardzo mu nie w smak, ze Hitler wobec Polski (w 39 roku) robil
                dokladnie to samo, co postuluje ten "prawicowiec"..
                I to oczywiscie w takim kaju jak Polska nie moze byc zbyt przekonywujace.

Co poczac z tym fantem?

Nazywanie Hitlera "lewakiem" i wpychanie go z butami do "lewackiego" kata to
                jedna z prob wybrnieciea z dylematu.
                • biedronka24 Tej ´polityce brutalnej dominacji´ 12.01.05, 14:47
                  jednak jeszcze daleko do Hitlera. Zwrocilabym na to przede wszystkim uwage.
                  Nieumiejetnosc wywazania faktow i kontekstow to tez spory feler myslenia
                  racjonalnego.
                  Jesli ´prawo miedzynarodowe´ to sprawa tak samo wazna jak ekonomia to powinno
                  podlegac tym samym mechanizmom co gospodarka. A tak sie sklada, ze niewiele jest
                  panstw calkowicie czystych w stosunku do tego prawa. Nieprawdaz?
                  Wezmy taka ostatnia postawe panstw zachodnich w stosunku do naszej - polskiej -
                  poparcia dla Ukrainy. To tylko jeden sliczny przykladzik- prawda?
                  • steen Re: Tej ´polityce brutalnej dominacji´ 12.01.05, 15:34
                    biedronka24 napisała:

> jednak jeszcze daleko do Hitlera.

A skad wiesz, czyja polityke ma na mysli J.K.?

J.K. generalnie uwaza taka polityke jako wlasciwa. Hitler do 39 roku prowadzil
                    o wiele mniej brutalna polityke niz obecnie niektore panstwa okreslajace sie
                    jako demokratyczne.
                    Chodzi o to, ze z punktu widzenia takich J.K., staszkow czy marcusow "Hitlerzy"
                    nie robiacy tego, co Hitler dokonal po 39 albo 42 roku to niestety dzisiaj wzor
                    politykow....

Dopiero przyzwolenie i akceptacja takiej polityki umozliwilo Hitlerowi, to,
                    czego dokonal pozniej.
      • biedronka24 No to USA tez powinno sie cieszyc ;) 12.01.05, 13:32
        bo sporo waznych ludzi- istotnych dla ekonomii amerykanskiej rowniez by pewno
        nie podparlo tego zyjacego z drenazu panstwa ;).

J.K.
        Nie zwyczajnam bronic interesow niemieckich- ale spojrz na to i od tej strony.
        Jak rowniez na fakt, ze nie ma w chwili obecnej tak wielu innych panstw, ktore
        bardziej poddalyby sie wplywowi amerykanskiemu przez ten czas.
        Czy Niemcy sa z tego zadowoleni? Coz laska panska na pstrym...
        Mniejsza o to. Doswiadczenie maja jednak wieksze- bo intensywniejsze od naszego.
        A wiz nie mieli. Nie zapominaj takze o ich doswiadczeniu.
        Generalnie zdaje sie w wielu kwestiach politycznych sie zgadzamy. Ale pamietaj-
        monopol- a chocby i w ponoc konserwatywnym USA zawsze bede tepic.
    • Gość: Tysprowda Re: Pytanie do staszka IP: 193.188.161.* 12.01.05, 12:52
      Z tej dyskusji wychodzi znowu jak szydlo z wora, iz prawicowcy=buszolomy to
      ludzie o naturze i pogladach bandytow, ktorych motto to:

co twoje to i moje, a mojego nie rusz.

• marcus_crassus pytanie do volksdeutscha dialina 12.01.05, 13:41
      -rozszyfrujesz skrot "NSDAP" - szczegolnie interesuje mnie literka "S"

-czy jako osoba niechetna prawicy uwazasz ze Stalin zrobil cos niewlasciwego mordujac naszych rodakow w Katyniu i podbijajac nasz kraj???

-czy Pol Pot jest OK?

-czy korea pln jest ok?

-co taki ktos jak ty robi codziennie dla biednych ludzi pracy oprocz tego ze wypisuje dyrdymaly na forum GW
      • steen Odpowiedz do kolaboranta marcusa 12.01.05, 13:47
        Myslisz naprawde, ze dokonales przelomowego odkrycia wskazujac cechy wspolne
        skrajnej prawicy i skrajnej lewicy? Niestety, bylo juz paru przed toba.

A tak poza tym, chciales w ogole cos nowego powiedziec?
        • Gość: staszek Re: Odpowiedz do kolaboranta marcusa IP: 209.101.135.* 12.01.05, 13:54
          Jezeli uwazasz nazizm za skrajna prawice to jestes w grubym bledzie. Powiedz mi
          czym sie rozni pojecie "narodowy socjalizm" od "socjalizm w jednym kraju"?
          Hitler i Stalin to jednakowe lewackie natury. Tylko ze lewakom w genialny
          sposob udalo sie przylatac Hitlera do prawicy. Nawet dzis tak zwana
          narodowa "prawica" LPR ma wiecej wspolnego z komuna niz z jakakolwiek prawica.
          Posluchaj tego co mowi Wrzodak i tego co Miller, jedna i ta sama "lewacka"
          natura.
          • biedronka24 mieszacie ekonomie z ideologia i to jest 12.01.05, 13:56
            nawet smieszne ;)
            • Gość: staszek Re: mieszacie ekonomie z ideologia i to jest IP: 209.101.135.* 12.01.05, 14:01
              prosze pani, ja jezeli przecztac dokladnie to nawet be nie napisalem o ekonomii
              • biedronka24 To ´prawice´ w jakich kategoriach pan definiuje? 12.01.05, 14:06
                ideologicznych?
                Wtedy ten ktos mowiac o skrajnej prawicy niestety ma racje...
                • Gość: staszek Re: To ´prawice´ w jakich kategoriach pan definiu IP: 209.101.135.* 12.01.05, 14:13
                  po pierwsze pytanie moje bylo wyraznie o samo-okreslenie. zauwazylem ze na
                  forum jest po prostu brak ludzi ktozy by sie tak okreslali bez znaczenia na
                  kryteria ktore te prawicowosc wyznaczaja. za to bardzo latwo okreslaja sie
                  forumowicze jako lewica lub socjaldemokracja. wiec pomyslalem ze to moze powod
                  do wstydu okreslic sie jako prawicowiec na tym forum i to wszystko.
                  po drugie oczywiscie ze poglady gospodarcza maja ogromne znaczenie na
                  rozroznienie miedzy prawica i lewica. to oczywiste
                  • biedronka24 Za to multum okreslanych jako ´lewacy´ ;) 12.01.05, 14:20
                    a widzial Pan tu takich ktorzy okreslaja sie jako lewacy?
                    Nawet twor- tomson cos tam belkoce ale tak sie nie okreslil.
                    Tu malo kto sie okresla. Zreszta to wychodzi w praniu. Nazwanie siebie
                    prawicowcem a lazenie po znajomych i proszenie o poparcie np w zdobyciu pracy,
                    tam gdzie powinna obowiazywac uczciwa konkurencja, albo proszenie tatusia o
                    ´pomoc´ przy dostaniu sie na studia to tylko jeden z przykladow tych spraw,
                    ktore wychodza w ´praniu´.
                    Mial pan czegos poszukac dla mnie.
                    Ja wciaz pamietam. TEraz musze wracac do pracy. Milego dnia zycze.
                    • Gość: staszek Re: Za to multum okreslanych jako ´lewacy´ ;) IP: 209.101.135.* 12.01.05, 14:23
                      Maxime Rodisson napisala biografie mahometa. To jedno zrodlo ktore przychodzi
                      od razu do glowy. A jezeli zyczy sobie pani wiecej to przysle w lutym po
                      powrocie z wakacji. Pozdrowienia
                      • biedronka24 Ciekawa inspiracja 12.01.05, 14:29
                        mowilam, ze brakuje tych scenariuszy ;).
                        To rozumiem nastepny. - No nie wiem. Zobacze.
                        Ja niestety nie mam wakacji i szalenie zazdroszcze. Uszczknelam sobie za to
                        troszke czasu dzis.
                        Tez pozdrawiam
        • biedronka24 glupota nie gardzi salonami- ona jest wszedzie 12.01.05, 13:55
          ale mniejsza o to.
          Drodzy kochani.
          Prawica, lewica, srodek. To sie wyswiechtalo i znaczy co innego w zaleznosci od
          kontekstu.

Moze sie nazywac przodek lub tylek. Grunt zeby byly swobody ekonomiczne dla
          malej przedsiebiorczosci, brak zlodziejskiej kartoteki, zdrowy rozsadek, jak
          chocby nie zajmowanie sie problemami mniejszosci i zwierzat bardziej niz jest to
          bezwzglednie konieczne. Zreszta moze nie byc nic. I tak sobie poradzimy jesli
          nie bedziemy sie ogladac na swietlane przyklady a przyjrzymy sie naszej
          rzeczywistosci i banalnym bledom innych.
        • marcus_crassus co nowego chcialem powiedziec???? 12.01.05, 13:58
          tyle samo co ty...

ps-to jak z tym NSDAP - rozszyfrujesz czy nie potrafisz???
          • steen nie schlebiaj sobie 12.01.05, 14:32
            mnie przynajmniej udalo sie zdemaskowac staszka jako lewaka. On z reszta ciebie
            wczesniej rowniez zdemaskowal jako lewaka.

A rozszyfrowywaniem to zajmij sie sam. Na przyklad dowiedz sie, jakie znaczenie
            mialo pierwsze "S" w skrocie "SS".
            Moze wtedy zacznie do ciebie (powoli) docierac, jak moga sie miec nazwy wlasne
            do programu.
            • marcus_crassus glupi jestes 12.01.05, 14:39
              socjaldemokracja to nie lewactwo...lewactwo to pierdoly mieszajace dziesiatki roznych bzdur - antyamerykanizm,elementy komuny,elementy antyglobalizmu,elementy anarchizmu etc...nie mieszaj lewicy z lewactwem...

wciaz nie odpowiedziales o tym skrocie - a o wyczynach wujka stalina i pol pota nawet sie durniu nie zajaknales
              • biedronka24 To nie sa pierdoly a istota demokracji 12.01.05, 14:43
                Ma wlasne systemy ´regulacji wstecznej´ ktore wlasnie daja szanse na w miare
                harmonijny rozwoj w najbardziej optymalnym w danych warunkach kierunku. Ty zas
                reprezentujesz marcus typowo ´lewackie´ zaslepienie i uwielbienie. I to tak
                denerwuje wszystkich, ktorzy maja poglady prawicowe. Nie ludz sie.
                • marcus_crassus biedrona,nie filozofuj juz bo ci to zle wychodzi 12.01.05, 14:53
                  jedynym moim zaslepieniem jest konsekwencja i brak ustepstw dla glupoty.nie lyszalem zeby to bylo lewackie.jedynym moim uwielbieniem jest zalazna egzekucja praw i wolnosci wynikajacych z demokracji.

ty chyba naprawde nie rozumiesz czym jest "lewactwo" jak to ci sie z lewactwem kojarzy.

anarchizm,wybijanie szyb z mc dodaldow,nierownosc praw kobiet,mieszanie do prawa panstwowego praw religijnych,antyamerykanizm to nie sa pierdoly ale "istota praw demokracji"

zalosna jestes albo nie kumasz o co chodzi
                  • biedronka24 Twoja ostoja moralnosci kumaku 12.01.05, 15:01
                    wiecej bledow w tych dziedzinach popelnila. To przeciez od niej pochodza
                    wyjsciowo sufrazystki. Kobiet - agresywnych feministek jest wiecej w RFNie niz
                    na bylym wschodzie. Rozne pomysly nowatorskie w dziedzinie religii i mieszania
                    jej do prawa panstwowego czy stanowego to tez w tej ostoi. Niemcy to tylko
                    (zaledwie) na dzien dzisiejszy echo tych ´zelaznych buntow mlodziezy´.
                    Istota demokracji zas jest krytyczne spojrzenie na twoje tablice zachecajace do
                    poczucia narodowego naplywowych Meksykanow oraz na wymuszony optymizm.
                    Ja wole optymizm plynacy z faktycznych sukcesow a nie tych na papierze z
                    ´nieuwzglednieniem´ trudnosci i wierz mi psychoanalitykow nie potrzebuje.
                    A tzw. ´antyamerykanizm´ (plynacy z niecheci zapewne do marcussoizmu) tudziez
                    antyeuropeizm (plynacy z przekonania ze Niemcy to hitlerowcy) oraz antypolonizm
                    (plynacy z ´niepodwazalnego´ faktu istnienia antysemityzmu wyssanego przez
                    Polakow) to mnie w sumie guzik obchodza. Moge sie z was tylko posmiac.
              • steen to twoj jedyny "argument"? 12.01.05, 14:49
                marcus_crassus napisał:

> socjaldemokracja to nie lewactwo...

A SS mialo tyle samo wspolnego z "ochrona" co NSDAP z lewica.

> lewactwo to pierdoly mieszajace dziesiatki r
                > oznych bzdur - antyamerykanizm,elementy komuny,elementy
                antyglobalizmu,elementy anarchizmu etc...

No, widac, ze sie dobrze znasz... Ale definicja :)
                • marcus_crassus jaki przeciwnik taki poziom argumentow 12.01.05, 14:54
                  na takiego kogos pieprzacego frazesami jak ty wystarcza takie...

ps-o wujku stalinie wciaz zapominas
                  • steen dobrze podsumowales swoje posty :)) 12.01.05, 15:02
                    a co do opinii mojej osoby, pozwole sobie pozostac przy moim zdaniu

:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka