Dodaj do ulubionych

Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego

13.01.05, 10:49
Przylacze sie i ja

( w 1968r) "tysiace komunistycznych funkcjonariuszy z "frakcji zydowskiej"
utracily stanowiska w aparacie partyjnym i panstwowym,w bezpiese, w wojsku, w
srodkach masowego przekazu.Znaczna ich czesc wyemigrowala,wielu wyjechalo do
Ameryki.Niektorzy prosto z bezpieczniackich gabinetow wyladowali na
uniwersytetach jako specjalisci od "sowietologii"
Za utracone Eldorado w PRL ludzie ci postanowili sie na Polsce zemscic.Wtedy
zapewne wylagl sie w ich glowach pomysl , by Polakow obciazyc za zbrodnie
Niemcow wobec Zydow.
Antypolska propaganda w USA jest najprawdopodobniej sprawka zydowskich
komunistow, ostatnim aktem ich pozalowania godnej aktywnosci,zainaugurowanej
w KPP i kontynuowanej w PPR,PZPR i UB.
Co robic z tym okropnym zydowskim gwaltem?"
Piotr Wierzbicki,"Upiorki" 1995
Obserwuj wątek
    • biedronka24 No wiec? Cokolwiek nie powiecie obserwatorem 13.01.05, 12:14
      ten Pan jest dobrym. Nie znam, go - ale popytam przyjaciol. Te dwa fragmenty,
      ktore przeczytalam maja rece i nogi. Trudno sie do nich przyczepic.
      Co do wysilkow Goldbauma - tam na gorze z tym przyrownywaniem napasci
      hitlerowskiej do tego w Iraku - to bredzi. Nie ma pojecia o tym, ze w wsrod
      partyzantow AK nie obowiazywala przemozna, kulturowo uzasadniona chec mordowania
      tego kto uchylil zaslone na twarzy siostry, plus wlasnej siostry. Ze SS ani
      wermacht bynajmniej nie bylo zainteresowane budowaniem polskich samodzielnych -
      demokratycznie wybieranych struktur panstwowych. Ze w takim Poznaniu za
      ratowanie ludzi przed smiercia poprzez wstrzykiwanie im niegroznej formy wirusa,
      ktorej oprawcy panicznie sie bali - zawisl na rynku niejeden lekarz.
      Nawet Putin nie posunalby sie do mordowania lekarzy.
      Uspokojcie go bo czlowiek wymaga terapeuty...Uwaza, ze jest uprawniony do
      obrazania pamieci tych ludzi, ktorzy gineli z poswieceniem ratujac niewinnych i
      bezbronnych. Wsrod tych ´partyzanckich´chloptasiow w Iraku, specjalizujacych sie
      w odstrzeliwaniu dziennikarzy niewielu ten gamon takich znajdzie. Obawiam sie ze
      zadnego- niestety. Wyslijcie go moze do Libii, Tunezji, tak nieco poza te
      osrodki turystyczne. To moze cosik pojmie.
      Mnie tu nie bedzie jakis czas.
      Pozdrawiam.
    • Gość: staszek Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: 209.101.135.* 13.01.05, 12:45
      No widzisz krystian, ciekawy ten Wierzbicki. Ja go uwazam za najlepszego
      polskiego publicyste. A Ty co o nim sadzisz?
      • krystian71 Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego 14.01.05, 14:07
        a ja go uwazam za najzgrabniejszego polskiego koniunkturaliste, ktory zawsze
        wie co napisac, gdzie sie podczepic i przypomniec o swoim istnieniu.
        Przyjrzyj sie jego manifestowi ( obecnemu ) co na tyemat Zydow pisze.
        Nie widzisz, ze teraz w inna trabe duje.
        Gazete Polska przegladalem dawno, dawno temu, ale jak po zwycieskich dla
        komuchow wyborach w 93 dala wielki tytul na pierwszej stronie "Polska powstanie"
        przestalem ja czytywac.
        Najbardziej na swiecie brzydze sie dwulicowych podjudzaczy i choc musialem
        dlugo czekac chyba mialem racje.
        pozdrawiam
        • Gość: staszek Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: 209.101.135.* 14.01.05, 14:32
          Ja czytam artykuly Wierzbickiego niezmiennie i konsekwentnie od Togodnija
          Solidarnosc, poprzez Nowy Swiat do Gezty Polskiej. WIdze jedna wizje swiata,
          pare drobnych zmian, ale w koncu tylko krowa pogladow nie zmienia.
          Koninkturalista zas on na pewno nie jest. Jedno zdanie wtracane o zydach i juz
          kryska na niego. Ja tego nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem.

Czy to naprawde tak ciezko zrozumiec ze moga byc ludzie np, tacy jak ja ktorzy
          jako najwieksza glupota widza zarowno idiotyczne teksty w amerykanskich,
          kanadyjskich czy izraelskich gazetach o polskich obozach koncentracyjnych jak i
          antysemickie teksty Naszego Dziennika, Korwina-Mikke czy tez BBC?

DLa mnie jedno i drugie jest tym samym objawiem skrajnej glupoty. Obwinianie
          Polakow za mordy na Zydach jest takim samym idiotyzmem jak przypisywanie Zydom
          wladzy nad swiatem. Nie wiem czemu tak trudno to zrozumiec.
          • krystian71 Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego 14.01.05, 14:48
            a co tu rozumiec Stasiu, Polacy NIE mordowali Zydow
            Ale za to Zydzi maja plan zapanowania nad swiatem,przekonasz sie o tym, jak
            mnie juz nie bedzie na swiecie :)))
            • biedronka24 Przeginasz 14.01.05, 14:55
              jest tylko grupka gamoni przy korytku w USA tych ktorych akurat prawdziwie
              opisal Wierzbicki, ktorym na jakiejs prywatnej zemscie (moze za cene dobrego
              interesu) na takim mieszaniu w kotle zalezy....
              To bardzo wiele nie zmieni i tak (przekonasz sie o tym jak mnie juz nie bedzie
              na swiecie ;)) ale swojego sie nachapia..

a tu macie dla rozrywki (od kolegi):

´Einstein pojawia sie przy bramie do niebios. Sw. Piotr stwierdza:
              - Hmm.. Wygladasz jak Einstein, ale czy naprawde nim jestes?
              Nawet nie wiesz jak roznych metod ludzie proboja, zeby sie tu
              przeslizgnac.
              - Moge prosic kawalek kredy i tablice?
              Sw. Piotr pstryknal palcami, pojawila sie tablica i kreda.
              Einstein zaczal objasniac zasady matematyki i fizyki, rysowac na
              tablicy wykresy itp..
              - Ok, wierze Ci, wchodz.
              Nastepny byl Picasso. Scena sie powtarza, Picasso prosi o to
              samo co Einstein. Otrzymuje tablice i krede - paroma maznieciami
              kredy tworzy piekny, kubistyczny obraz
              - Na pewno jestes Picassem, wchodz!
              Po jakims czasie do nieba przychodzi Lepper.
              - Picasso i Einstein udowodnili kim sa. W jaki sposob Ty mozesz
              udowodnic?
              - A kto to Picasso i Einstein?
              - Wchodz, Andrzej....´

Lece do mikroskopu :)

• Gość: rachelka Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: *.twcny.rr.com 14.01.05, 16:57
              krystian71 napisała:

> a co tu rozumiec Stasiu, Polacy NIE mordowali Zydow
              > Ale za to Zydzi maja plan zapanowania nad swiatem,przekonasz sie o tym, jak
              > mnie juz nie bedzie na swiecie :)))
              a co juz planujesz zwiedzic zaswiaty,przeciez ty jeszcze z becika nie wyszedles?:)))
              ale odlot:))))
          • biedronka24 Drogi staszku- mozesz 14.01.05, 14:51
            ale pamietaj o jednym. Rzeczywistosc pokazuje ze dzisiejsi nazisci rekrutujacy
            sie z tzw. zepsutej mlodziezy to ludzie kierujacy swoja agresje wobec wszystkich
            obcokrajowcow w danym panstwie a nie przedstawicieli narodu wybranego. To tak
            gwoli przypomnienia.
            Np w miescie w ktorym mieszkam najbardziej sie ich boja np przybysze z Indii o
            ciemniejszej karnacji i wlosach. Nie znaczy to ze ta lobuzeria znajduje szersze
            odbicie w spoleczenstwie. Ale tez nie znaczy ze Zydzi i antysemityzm sa
            naczelnymi problemami swiata.
            Najwazniejsze gazety w Polsce o najwiekszej poczytnosci koncentruja sie na
            problemach Swiata a nie narodu wybranego. Czy chcesz, czy nie - tak jest.
            To co czytasz w gazetach o ktorych piszesz to sa kontreakcje na bzdury, ktore
            dla obywateli polskich sa niebezpiecznym przeklamaniem rzeczywistosci a ze takie
            przeklamania- bardzo niebezpieczne, wystepuja to juz wiemy.
            Kojarzenie polski z obozami hitlerowskimi moze miec niewyobrazalne konsekwencje
            spoleczno polityczne. I ten problem dla Polakow jest problemem kluczowym.
            Reszta to jest prowadzenie polityki integracji z Europa i wymiany handlowej oraz
            sojusz militarny z USA. Tak to wyglada. Rozdmuchiwanie problemu antysemityzmu w
            Polsce jest o tyle chore i bezsensowne, ze problem ten na miejscu- w kraju
            praktycznie nie istnieje. Istnieje za to w umyslach niektorych emigrantow i
            nietrudno zgadnac dlaczego. Bardzo podobnie zapewne jak traktowany jest problem
            grupek deklarujacych sie jako nazi w Europie. Ich tez uwaza sie za antysemitow.
            Niestety oni sa antyobcokrajowcy. I kropa.
            Ciekawe, ze mimo iz ci ostatni tu w Niemczech istnieja - narod wybrany ciagnie
            tu bez oporow - nie przylatuje samolotami noca i nie porusza sie z obstawa sluzb
            specjalnych...
            • Gość: staszek Re: Drogi staszku- mozesz IP: 209.101.135.* 14.01.05, 15:18
              Rozdmuchiwanie problemu antysemityzmu w
              Polsce jest o tyle chore i bezsensowne, ze problem ten na miejscu- w kraju
              praktycznie nie istnieje.= zeby w kolko tego samego nie wertowac, mieszkalem
              niedawno w kraju piec lat jak pisalem i problem istnieje jak najbardziej,
              zreszta wystarczy to forum poczytac
              • krystian71 Re: Drogi staszku- mozesz 14.01.05, 15:24
                oczywiscie Stasiu, ze istnieje o czym z osobistej uczciwosci staralem sie na
                tym forum naszych starszych braci przekonac.
                A oni wciaz twierdzili , ze to tylko lumpenploretariacki margines i pytali mnie
                czy znam jakiegos Zyda.
                Widocznie wydaje im sie , ze to warunek sine qua non do zaistnienie
                antysemityzmu.
                A tymczasem Wierzbicki, przypadkowo ,najbardziej trafna dal diagnoze.
                Antysemityzm to zjawisko obecnie wtorne, ale rownie silne jak przed wojna.
                Wlasnie dzieki takim osobnikom jak ci przez Wierzbickiego zdiagnozowani
                • biedronka24 blad sformulowania i diagnozy 14.01.05, 15:29
                  w Polsce jest niechec do kretactwa. I niezaleznie czy to bedzie ´semita´ czy SLD
                  to rownie silnie sie go nienawidzi. I ten ruch w narodzie jest bardzo silny...
                  U niektorych politykow pojawia sie z dopiskiem `Zyd´ zwlaszcza jak chce
                  wykorzystac te potencje narodu do swojej kampanii a nie stac go na nic lepszego.
                  Niestety Krystianie. Takie sa te realia.
                  Nie da sie jednak ukryc ze podobnie jak ci politycy sa tez inni, ktorzy w
                  podobny sposob poza krajem manewruja slowem ´antysemityzm´.
                  Ot i wszystko.

Ale to co sie dzieje na codzien w kraju nic nie ma z tym wspolnego.
                  Ludzie zyja swoim zyciem a nie sprawami jakiegos lobby w USA czy wojna
                  palestynsko-izraelska. Ot i kropa.
                  • krystian71 Re: blad sformulowania i diagnozy 14.01.05, 15:37
                    wchodzisz na grzaski teren biedronko , bo ja pisalem o wtornym antysemityzmie.
                    Ty mi kretactwo podsuwasz jako przyczyne i wojne palestynsko-palestynska
                    sugerujesz.To oczywiscie tez trzeba wziac pod uwage :)))
                    pozdr
                    • biedronka24 Ustalmy czy mowimy o Polsce i swiecie 14.01.05, 16:30
                      czy o bliskim wschodzie.
                      Konflikt zapalny tam to niestety dokladnie tak samo jak w kiedys- Jugoslawii w
                      Europie. I juz. To moje zdanie.
                      To konflikt oczywisty z przyczyn: religijnych, kulturowych, wrodzonych
                      (temperament zarowno jednych jak i drugich), kontrastow majetnosci srednich
                      przedstawicieli spoleczenstwa. Nawet pewne podobienstwa w spadku kulturowym czy
                      religijnym wlasnie w konsekwencji buduja trend eksponowania i podtrzymywania
                      tych roznic dla zachowania odrebnosci kulturowej. Jakos Krystianie tego nie
                      mozecie zrozumiec a dla mnie to wlasnie takie oczywiste. Najbardziej wybuchowe
                      sa wojny tam, gdzie roznice miedzy grupami ludnosci sa niewielkie ale w miare
                      rowniomiernie dziela te spolecznosci, oraz gdzie te spolecznosci wystepowaly
                      przez jakis czas w izolacji od siebie. Tak bylo z naszymi przodkami w
                      prahistorii. Jedni i drudzy byli ludzmi. Nikomu nie zaszkodziloby, gdyby jedni i
                      drudzy istnieli. Ale to jest mechanizm biologiczny.
                      Najkrwawsze sa klotnie o krowe co weszla metr w szkode. Nie wiesz? To stara
                      historia. Jak chcesz znac moja opinie w duzym skrocie to wlasnie uwazam, ze
                      karygodnym bledem bylo nieprzemyslenie takich oczywistosci.
                      Teraz - gdy juz piwo jest nawazone nie ma co bronic palestynczykow. Oni
                      bezmyslnie podlegaja procesom biologicznym. Prawda jest jednak, ze nie
                      wszystkimi mieszkancami Izraela kieruje ten proces bo ogromna wiekszosc z nich
                      rozni sie niezmiernie od swoich przodkow spokrewnionych kulturowo i etnicznie z
                      arabskimi mieszkancami tamtego regionu. Ci sa z cala pewnoscia w stanie wyrwac
                      sie z tej biologicznie uzasadnionej koniecznosci. Dlatego uwazam ze musimy w
                      Europie i USA im pomoc, chocby dlatego iz wspoluczestnilismy w zakladaniu tej
                      ziemi obiecanej i rowniez dlatego ze korzystajac z ropy napedzilismy bardzo
                      wiele szkodliwych procesow, jak danie do reki olbrzymich srodkow kacykom
                      niedorozwinietych jednak pod wieloma wzgledami panstw.
                      To jest to co uwazam ja i wielu moich przyjaciol niezaleznie od tego co moznaby
                      zrobic i myslec sluchajac oszolomow tego lobby zza morza.
                      Do takich wnioskow dochodzi sie po chwili zastanowienia. Chyba rozumiesz ze
                      Izrael - chocby chcial tego problemu sam nie rozwiaze?
                      Swiat arabski choc jednolity nie jest czuje sie jednolity w interesach religii i
                      interesach polityki dyktatury bogatych wladcow. I dlatego naprawde zagraza
                      Izraelowi, zwlaszcza gdy dolacza do tego umiejetna propaganda i nagonka.
                      Ty mozesz sie od tego odciac. Twoje dzieciaki pewno beda musialy ten problem
                      rozgryzc. Juz dzis rozjuszona mlodziez z krajow arabskich tlucze sie z
                      rozjuszona mlodzieza izraelska na naszych ulicach. Jutro dolacza do nich po
                      jednej czy drugiej stronei nieliczne na razie grupki bezrobotnych nazi. Powiesz-
                      niech - sie tluka. No jak chcesz. Poki co maszeruja w obstawach kordonow
                      policyjnych. Ale jak dlugo bedzie nas na te kordony stac?
                      • krystian71 Re: Ustalmy czy mowimy o Polsce i swiecie 14.01.05, 16:40
                        Biedroneczko, strasznie duzo mido myslenia dalas, ale to w temacie konflikt BW
                        i nasze na tym polu dzialania, a ja o mojej chacie pisalem,co z skraja stoi.
                        Na temat twojego postu ustosunkuje sie jutro, bo musze sobie pewne sprawy
                        przemyslec.
                        Na pewno w pewien sposob masz racje , gdy postulujesz, ze powinnismy im pomoc w
                        rozwiazaniu tego konfliktu.To dla Polski korzystne jest, by Israel zostal w tym
                        samym miejscu , nawet ciutke wiekszy , by wszystkich Zydow u siebie pomiescil
                        • biedronka24 I na pewno zalatwisz tym sprawe 14.01.05, 16:55
                          Lepperow? A moze on tez Zyd?
                          Zbadaliscie go?
                          A co zrobisz z moim nauczycielem fizyki?
                          Wiesz co? Was tu wszystkich zdrowo pokrecilo. Szkoda czasu.
                          Zabierz przy okazji wszystkich palestynczykow do palestyny. Zwlaszcza tych,
                          ktorzy straszac swojego czasu w gabinetach ginekologicznych na UW (to mial byc
                          dobry dowcip chyba) a i ciekawa praca na emigracji ;) narazali biedne studentki
                          na kosztowne wizyty kontrolne poza uniwersyteckimi placowkami...
                          To tyle z zycia studenckiego Krystianie - dawne czasy. Jak lubisz poczte
                          pantoflowa...
                          Zamiast jezdzic po Francyji pojezdzij ty czasem po takiej Tunezyji. Zajrzyj do
                          gabinetow medycznych. Sprobuj poegzystowac bez lapowki. Pojedz tam z zonka i
                          pozwol jej porozmawiac zawodowo z lokalnymi mezczyznami: lekarzami, kierownikami
                          hoteli i takie tam. Ja nie wiem skad ty sie urwales Krystianie, ale jak bedziesz
                          ´oczyszczal´ to z laski swojej nie zapomnij i o tym. Albo pomysl troche...... co
                          piszesz i jak piszesz...
                          • krystian71 Re: I na pewno zalatwisz tym sprawe 14.01.05, 17:27
                            we Francji bylem , jak kazdy narciaz, w Tunezji tez, jako turysta bo to
                            piekny , przyjazny i TANI kraj
                            A co z tymi palestynczykami, czym cie straszyli na uczelni, wybacz nie lapie...
                            • biedronka24 Moge ci opowiedziec czym strasza w Tunezji 14.01.05, 17:45
                              Tak wogole to znow nic takiego pieknego. Bez przesady. To nie Hiszpania czy
                              Portugalia, ani tez Francja.
                              Poza paroma hotelami to piasek, brud. Moze troche przypraw.
                              ´Przyjaznie´ to sie odnosza do kobiet np lekarze ;). Ja bylam zaledwie
                              przewodniczka wycieczek pare razy. I wiem sporo o kulturze lapowkarstwa, o ich
                              opinii o kobietach z Europy, budowanej na domyslach, itp.
                              Nie sadzisz chyba ze Europejki oficjalnie zamezne (a bylam tam z mezem jeszcze
                              jako jego narzeczona) puszczaja sie tam masowo? Zwlaszcza przyjezdzajace w
                              towarzystwie mezow i w nich zakochane?
                              Ze zasmiecone obrzydliwie plaze w okolicach gdzie nie ma hoteli a pojawia sie
                              ludnosci miejscowa to przypadlosc narzucona przez Europe?
                              ze natretne kombinacje na kazdym kroku- chocby z wlascicielami restauracji
                              spotykanymi po drodze, proby wciagania przewodnikow wycieczek w ´konszachty´
                              zmierzajace do naciagania turystow na wieksze pieniadze bez oferowania
                              czegokolwiek w zamian, zadnej poprawy uslug, klaskanie w rece przy prowadzeniu
                              autobusow z wycieczka to sa nawyki europejskie?
                              No to wszystko bardzo urocze. Propozycje malzenskie od lekarza, ktoremu
                              tlumaczylam, ze dostarczono wycieczce nieswieza zywnosc, przyjelam rowniez z
                              nalezytym mi spokojem. Takze widzisz. O tak. To nie religia. Bo zaden religijny
                              czlowiek nie osmielilby sie tak jak ten balwan takich tekstow sprzedawac osobie
                              wystepujacej w roli urzedowej w dodatku oficjalnie zameznej..

No coz. A gdziez to byles w Tunezji? Tam jest tylko kilka hoteli.
                              Taak. Poza tym sa tez jeszcze bary w ktorych pyka sie z tych fajek wodnych i
                              pelno lazacych polprzytomnych ludzi w stertach smieci...
                              Jest jeszcze Djerba. Na szczescie wyspa. Troche w oddaleniu od zepsucia
                              tubylcow. Tam tez- dla turystow lepiej to wyglada.
                          • Gość: staszek Re: I na pewno zalatwisz tym sprawe IP: 209.101.135.* 14.01.05, 17:42
                            przepraszam za skrot myslowy ale
                            nie jest tak zle z pania jak myslalem
                • Gość: staszek Re: Drogi staszku- mozesz IP: 209.101.135.* 14.01.05, 15:32
                  Dziekuje, mnie przekonywac nie musisz, skieruj to raczej do biedronki
              • biedronka24 Masz jako argument tylko twoje twierdzenia 14.01.05, 15:24
                a ja moglabym tu jakas grupke- spora calkiem ludzi zwerbowac - nawet na miejscu,
                ktorzy powiedza dokladnie co innego. Chcesz?
                Po drugie- twoim drugim argumentem jest to forum staszku. Otoz na samym forum
                jest spora grupka ktora ci powie ze jest (np na Aktualnosciach) jadowicie
                antyklerykalne i antyreligijne. Rzeczywistosc w Polsce - nawet na ulicach
                wyglada daleko inaczej. Takie poglady reprezentuje za to od niedawna jakies
                grono lewacko- gejowsko- wyzwolone bedace w jakiejs zastraszajacej mniejszosci.
                Jezeli chcesz sie o cos martwic- martw sie o Leppera. Ale Cie uspokoje. On nie
                jest antysemita. Musialbys mu najpierw wytlumaczyc co to jest semita....;)
                • Gość: staszek Re: Masz jako argument tylko twoje twierdzenia IP: 209.101.135.* 14.01.05, 15:30
                  Spotkajmy sie wiec kiedys w Polsce i obiecuje ze tez taka sama spora grupke, a
                  smiem twierdzic nawet ze wieksza, dostarcze. A do tego momentu moze po prostu
                  dajmy juz sobie spokoj z walkowaniem tego samego w kolko.

A w reszcie spraw wyglada na to ze jestesmy dzis nawet nieslychanie zgodni
        • Gość: stranger Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 14:56
          To nie tylko kwestia smaku, dwulicowości etc. Czy poglądów koniunkturalnych -
          to raczej kwestia odgrywania spektaklu rodem z dawnych czasów. Władza tworzyła
          sobie... opozycję (swoją "własną", licencjowaną i z nią ew. się dogadywała)
          czyli "opozycję" pod kontrolą i starała się by to ona skupiła wszystkich
          niepokornych. Czasami dając prawo własnej "opozycji" to gwałtownych ataków*)
          Tak jest również z niektórymi osobnikami robiącymi za "prawicę"...
          To "funkcjonariusze" towarzystwa wzajemnej adoracji oddelegowani do
          roli "opozycji" i robiący mętlik w ludzkich umysłach zwykłych zjadaczy chleba.

*)Przypomina mi się monografia poświęcona KGB/NKWD autorstwa Borysa Lewickiego
          ("Terror i rewolucja") - otóż KGB postanowiło rozprawić się z "leśnymi" bandami
          UPA na swoim terenie i spośród swoich ludzi wybrała pewna grupę - poszli w las,
          mało tego otrzymali "zgodę na wszystko" i mordowali ludność cywilną,
          schwytanych żołnierzy Armii Czerwonych, gwałcili etc Aż zostali dostrzeżeni
          przez kierownictwo UPA i uznani za "swoich". Gdy rozpracowali adresy, kontakty,
          składy, ludzi i agentów uderzyli. Wyłapano wszystkich prosto pod nóż kata... To
          sie nazywa "własna opozycja" lub "własna partyzantka/banda".

P.S. I
          Żeby nie było nieporozumień - ta banda NKWD robiła to wszystko by upodobnić się
          do działań UPA, czyli nie chodziło o zwalanie winy lecz o podobieństwo do tych
          band.
          P.S. II
          Ponadto skoro mowa o pewnym dwulicowym jegomościu – zawsze podejrzliwie
          spoglądam na masonów.
          • biedronka24 tylko podejrzliwie? 14.01.05, 15:08
            skoro ma pan juz pewnosc ze to mason ;).

Nie znam go. Za malo mam czasu na publicystow. No ale w tym co pisal w cytacie
            Krystiana nie sklamal. Wiec o co chodzi?

-----------------------------
            • Gość: stranger Re: tylko podejrzliwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:19
              Teza postawiona przez p.Wierzbickiego a zacytowana przez Krystiana71 ma
              oczywiście uzasadnienie i moim zdaniem jest trafna:
              www.naszawitryna.pl/ksiazki_141.html
              z zwłaszcza:
              www.naszawitryna.pl/jedwabne_1042.html
              "...Nikt Żydów nie wyrzucał z Polski w 1968 roku. Po prostu komunistom
              żydowskim, którzy przegrali walkę o władzę w PZPR z polskimi komunistami, dano
              okazję wyjazdu z Polski. Nie wiadomo dokładnie ilu ich wyjechało, ale przyjmuje
              się że od 12 do 20 tys. osób. Wyjechali głównie młodzi Żydzi, w tym prawie 1000
              studentów wyższych uczelni polskich. Wyjechało także 18 wysokiej rangi
              dygnitarzy partyjnych, aż 729 innych wyższych urzędników partyjnych i rządowych
              (w tym jeden minister – Fryderyk Topolski, kilku wiceministów, szereg
              dyrektorów departamentów ministerialnych), 28 dyplomatów, 176 UB-owców, 55
              oficerów (politycznych) Ludowego Wojska Polskiego, 28 sędziów, ponad 200
              dziennikarzy prasowych (w tym 15 redaktorów naczelnych) i 61 redaktorów i
              wyższych urzędników komunistycznego radia i telewizji. Niejeden z tych
              żydowskich komunistów, ubeków i oficerów w każdym państwie prawa nie otrzymałby
              prawa wyjazdu z kraju, a tylko stanął by przed sądem za popełnione zbrodnie na
              narodzie polskim. Chyba nikt z patriotów polskich nie opłakiwał czy nie
              opłakuje ich wyjazdu z Polski! Np. wyjazdu Heleny Wolińskiej, która w 1953 roku
              brała udział w zamordowaniu gen. Emila Fieldorfa czy brata Adama Michnika
              Stefana – także stalinowskiego prokuratora, którego ręce są zbroczone w
              polskiej krwi. Dzisiaj o ekstradycję Wolińskiej z Anglii stara się polski
              wymiar sprawiedliwości.

Czy Polacy mieli i mają płakać, że wyjechało z Polski setki stalinistów –
              agentów Kremla i izraelskiego Mosadu (Victor Ostrovsky „By way of deception”
              London 1991) i np. aż 261 dziennikarzy żydowskich, którzy byli na usługach
              propagandy PZPR i rządu komunistycznego? Wszak z tego okresu pochodził
              antykomunistyczny slogan: „Prasa kłamie!”

Jest niezgodne z prawdą także twierdzenie, że po Marcu 1968 wyjechał z Polski
              kwiat nauki, kultury i literatury „polskiej”. Zdecydowana większość z tych
              ludzi to były miernoty. Potwierdza to fakt, że tylko nieliczni z tych ludzi
              zrobili karierę w Izraelu czy na Zachodzie. Czy kwiatem literatury „polskiej”
              byli pisarze i poeci socrealistyczni piszący utwory i wiersze na cześć Stalina?

Powtarzam, Żydów w przygniatającej większości nikt nie wypędzał z Polski w 1968
              roku. Ci ludzie wyjeżdżali dobrowolnie, gdyż albo: 1) czuli się skrzywdzeni
              przez partię (PZPR), 2) bali się, że któregoś dnia mogą stanąć przed sądem za
              popełnione zbrodnie na narodzie polskim, 3) nie czuli się Polakami, 4) chcieli
              po prostu wyjechać na Zachód, wierząc, że czeka ich tam lepsze życie (i to był
              bodajże najważniejszy powód dla większości wyjeżdżających z Polski Żydów, w
              przygniatającej większości ludzi w 30. i 40-kach).

Że nikt Żydów z Polski nie wyrzucał dlatego, że byli Żydami potwierdza i to, że
              w Polsce pozostało ich jeszcze wiele tysięcy, jak np. setki czołowych
              komunistów żydowskich, jak również i UB-owców. Ostatecznie, gdzie zmarli np.
              Jakub Berman, Hilary Minc, Roman Zambrowski, bandyci Romkowski czy Różański?
              Tak, w PRL po Marcu 1968. Przecież w Polsce mieszkał aż do 1992 roku
              stalinowski ludobójca Salomon Morel, który uciekł do Izraela dopiero jak w
              wolnej Polsce groziło mu aresztowanie. A jeśli PRL opuścili wszyscy Żydzi, jak
              głosi żydowska antypolska propaganda, to skąd się wzięli w Polsce po 1968 roku
              np. Adam Michnik, Jerzy Urban, Bronisław Geremek i setki innych znanych dzisiaj
              Żydów polskich? Wszak po 1968 roku były w Polsce nadal organizacje i pisma
              żydowskie oraz działał Państwowy Teatr Żydowski w Warszawie, a wielu Żydów
              zajmowało nadal różnego rodzaju wysokie stanowiska; np. Jerzy Urban był 1981-89
              ministrem propagandy za gen. Jaruzelskiego. Mówienie więc o Polsce bez Żydów i
              o „polskim antysemityzmie w Polsce bez Żydów” to nie tylko kłamstwo, ale i
              potwarz!

Marzec 1968 to celowo zakłamane po dziś dzień wydarzenie z dziejów PRL.
              Antypolsko nastawieni Żydzi na całym świecie wykorzystali dobrowolny wyjazd
              polskich Żydów do walki z narodem polskim - jako rzekomy objaw polskiego
              antysemityzmu. I to nie komunistów polskich tylko całego narodu polskiego,
              który z walkami frakcyjnymi w łonie PZPR nie miał nic wspólnego. Ta wyjątkowo
              podła kampania antypolska dużo zaszkodziła Polsce i Polakom w świecie."

Co do pytania - mason czy tez nie? Czytam od lat "Gazetę Polską" i muszę
              powiedzieć gdybym nie znał bliżej tego towarzystwa to byłbym rzeczywiście
              zaszokowany ewolucja poglądów i treści. A tak wiem skąd ta szopka - posługująca
              się czasami prawdziwymi tekstami i prawdziwymi analizami. Po to tylko by
              uwiarygodnic swoje oblicze i miejsce na rynku prasy "prawicowej"
              A tak swoja drogą (abstrahując od powyższego) warto prześledzić wypowiedzi
              p.Wierzbickiego i jego artykuły na temat masonerii zamieszczane m.in.
              w "Gazecie Polskiej". To wiele mówi.

• krystian71 Re: tylko podejrzliwie? 14.01.05, 15:31
                Popatrz strangerku, ja ich nie czytam od lat ale dobrze pamietam jak w ktoryms
                momencie odrzucilo mnie cos od ich gazetki.
                I zauwaz jeszcze jak od pewnego czasu GW ich nie zwalcza a wrecz cytuje.
                He,he wydaje sie ze znowu przypadkiem Urban mial racje, pamietam jak sie z
                rodowodu Wierzbickiego nasmiewal
                • Gość: staszek Re: tylko podejrzliwie? IP: 209.101.135.* 14.01.05, 15:35
                  Oj krystian czy inteligentny czlowiek naprawde musi az tyle poswiecac
                  rodowodowi innych? Myslalem ze Ty determinista nie jestes, a jakos tu wychodzi
                  ze wierzysz ze rodowow determinuje postawe czlowieka
                  • krystian71 Re: tylko podejrzliwie? 14.01.05, 15:43
                    Nu, Urban szuja, ale chyba MU inteligencji nie zaprzeczysz?To on sie nasmiewal,
                    Wierzbicki sie tylko otwarcie masonstwem podniecal
                    Oczywiscie jesli sie nie myle, bo jak juz napisalem jego gazetki dawno nie
                    czytalem.
                    pozdrawiam
              • biedronka24 dlaczego nie oplakiwano? 14.01.05, 15:49
                W ten sposob ptaszki wylecialy z gniazda i nie mozna sie z nimi rozliczyc.
                Co zas sie tyczy wymiany brata - Naczelnego w tym tekscie - to bez sensu akurat.
                Nie uwazam, ze odpowiada sie za brata. Takze czy on ma krew- czy nie to niewiele
                zmienia. Faktem jest ze nie ma w polskim zyciu politycznym zwyczaju mowienia
                prawd y i odcinania sie uczciwego od dzialalnosci takiego brata np. A to by sie
                przydalo.
                Oprocz jednak polityki i publicystyki ja obserwuje zycie realne. Pan Kaczynski
                np nie podoba mi sie wielu z polityki, ktora prowadzi w W-wie.
                Wole jednak fakty od slow.
                Mimo to - jeszcze raz. Te slowa, ktore maja mocny grunt w faktach sa slowami, na
                ktore czekamy. Tak wiec to chyba kiepski argument na ewentualne pograzenie tego
                P. Wierzbickiego..
                • krystian71 Re: dlaczego nie oplakiwano? 14.01.05, 15:56
                  o jakim odcieciu sie mowisz Biedronko.
                  Doskonale pamietam obronna deklaracje redaktora naczelnego.Bo przeciez brat nie
                  byl winny , bo przeciez tylko po kursach prawniczych, bo przeciez tyaki mlody ,
                  prawie jak szczeniak Harry ( ten ksiaze )
                • Gość: stranger Re: dlaczego nie oplakiwano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:02
                  Ależ droga Pani, ja nie neguję słów n/t tylko zuważam, że p. Wierzbicki nie
                  odkrywa Ameryki - o tym od lat mówią także inni i akurat teza n/t jest bardzo
                  trafna. Ale mam obiekcje co do osoby to wypowiadającej czyli p.Wierzbickiego
                  (co z tego że czasami powie coś mądrego jeśli resztę jego publicystyki uznaję
                  za dywersję, szkodliwą i niewiarygodne).
                  Co do p.S. Michnika uprzejmie zauwazam, że w cytowanym tekście nikt nie wini
                  p.A. Michmika za zbrodnie jego brata (ani - o czym już nie wspomniano - a warto
                  tez pamiętać - za zbrodnie ojca). Tam tylko pada określenie cyt.: "...czy brata
                  Adama Michnika Stefana – także stalinowskiego prokuratora, którego ręce są
                  zbroczone w polskiej krwi."
                  I jeszcze jedno - nikogo nie pogrążam ale wyrażam swój niesmak całkokształtem
                  działań pewnego jegomościa i tyle.
            • Gość: staszek Re: tylko podejrzliwie? IP: 209.101.135.* 14.01.05, 15:21
              Poglady mozna i trzeba zmieniac. Ale w sposob przemyslany, w oparciu o analize
              faktow, wydarzen i efektow wlasnych dzialan. Nie nalezy tylko zmieniac
              podstawowych zasad w zyciu. Na tym nie wychodzi sie zbyt dobrze.
              =gdzies komus juz sam to samo kiedys w poscie na tym forum napisalem
          • krystian71 Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego 14.01.05, 15:15
            przybij piatke stranger, bo o to mi wlasnie chodzilo.Cwytasz w lot
            Coz naiwnych nie sieja , sami sie rodza.
            Ja tez mam taki dyzurny przyklad. Zawsze przypomina mi se Krzysztof Teodor
            Toeplitz jak przy kazdym polskim przewrocie wysuwal sie na czolo i krzyczal ,
            ze opozycja to wlasnie on.Do dzisiaj sie kolebie na peryferiach polityki.

O Piotrusiu Wierzbickim mam takie samo zdanie
            • Gość: stranger Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:20
              :)
            • Gość: staszek Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: 209.101.135.* 14.01.05, 15:23
              a ile i jak czesto go czytasz? czy upiorki to byla ostatnia lektura do tego
              artykulu ktory teraz na forum sie przewija? Jezeli tak to troche za szybko, i
              na niepelnym materiale ludzi osadzasz
              • krystian71 Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego 14.01.05, 15:53
                Upiorki wyszly w 95, to calkiem gruba ksiazeczka, monotematyczna , ze tak
                powiem.Byc moze nawet to nie byl najcelniejszy cytat.
                I jeszcze cos z dawnej jego gazetowej tworczosci pamietam.Byly jeszcze krzyze
                na zwirowisku i rabin Weiss z karmelitkami etc, etc.
          • Gość: staszek Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: 209.101.135.* 14.01.05, 15:20
            No tak ale to Wierzbicki byl pierwszym z tych co atakowal przegiecia
            Magdalanki i robi to konsekwentnie do dzis
    • Gość: babariba jak to się stało, że Putrament Wierzbickiego IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 16:20
      z Literatury nie wypie..ł. wiem może ktoś???
      • krystian71 Re: jak to się stało, że Putrament Wierzbickiego 14.01.05, 16:33
        to tajemnica , ale chyba tylko dla Wierzbickiego, od 77 w Tygodniku Powszechnym
        znalazl azyl i przytulisko.Czy to nie jest wesole?
      • Gość: stranger Re: jak to się stało, że Putrament Wierzbickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:38
        To dobre pytanie - myślę, że odpowiedź tkwi (obok sekretów p. Wierzbickiego)
        również w... biografii Putramenta.
        • Gość: babariba z tym, że Putrament jest w archiwalnym działe... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 16:55
          ...polskiego życia publicznego, a jego zastępca z Literatury, dalej usiłuje oceny różnym ludziom wydawać
          • Gość: babariba na spółkę zresztą to robi z Elą Isakiewicz, co... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 16:59
            ...jej świadectwo przydatności do pracy w mediach w roku 1982 wydawał Aleksander Kwaśniewski z Piotrusiem Gadzinowskim alles zusammen :)))
            • Gość: stranger Re: na spółkę zresztą to robi z Elą Isakiewicz, c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 17:04
              To sama proza życia. Czasami złodziej krzyczy na innego złodzieja "łapać
              złodzieja" - ciekawe dlaczego?
            • biedronka24 Babaribo - cos do ciebie w zwiazku z innym 14.01.05, 17:18
              watkiem.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19297113&a=19458820
              ustosunkuj sie tak przy okazji.
              Wez pod uwage ze oprocz gdybania i politpoprawnosci sa tez naukowe konkrety i
              wcale daleko szukac nie trzeba.
              Wez sobie google´a albo medline i poszukaj prac nt roli matki w ksztaltowaniu
              sie u dziecka w najwczesniejszym okresie zycia umiejetnosci rozrozniania
              samoglosek w roznych jezykach. Jak jestes zbyt leniwy to wysle ci pracke.
              • krystian71 Re: Babaribo - cos do ciebie w zwiazku z innym 14.01.05, 18:53
                no qrde protestuje, to jakby tu Jarus wlazl i o Arabach gadal!!!
                • biedronka24 Ty sie nie zlosc 14.01.05, 19:24
                  bo babariba tez nieczesto na watku swiat bywa. Skorzystalam z okazji, bo tam mi
                  sie nie odzywal.
                  Jak o swoim domu mowisz to podaj tez publicystow, ktorych warto czytac Twoim
                  zdaniem i nie znizaj sie do stylistyki Guciowej - prosze.
    • Gość: totyle Liberalista czy Libertynista.A moze kameleon. IP: *.176.6.93.Dial1.Phoenix1.Level3.net 14.01.05, 19:15
      Ale ja mysle ze kameleon.
      Ostatnio zawrzalo na temat manifestu politycznego Piotrusia Wierzbickiego w
      Gazecie Polskiej.Jezeli ktos nie wie co to liberalizm to i tak sie nie dowie
      czytajac jego manifesto.Facio sie strasznie produkuje i chce przynajmniej w tym
      manifesto zaspokoic szczesciem i dobrobytem dosyc duzo ludzi tylko smiem
      mniemac ze za kilka lat sie dowiemy o nastepnej w Polsce aferze-Wierzbicki gate-
      nie mogl z kad inad uszczesliwic spoleczenstwa wiec uszczesliwil siebie samego.
      Facio tak strasznie krytykuje Francje za jej narodowy interes i ciagoty
      hegemonistyczne ale juz hegemonistyczne ciagoty USA lubi i juz narodowy
      interes Izraela go nie razi,zas strasznie sie rozczula nad tragedia Polakow w
      czasie okupacji ale Palestynczykow walke narodowo-wyzwolencza uwaza za
      terroryzm.W gospodarce chce robic wszystko bez ingerencji i jakichkolwiek
      regulacji i to niewidzialna reka rynku(czyli nie dac sie zlapac na aferze)
      chce cuda sobie stworzyc(tylko dlaczego ta niewidzialna reka?)a nie wie facio
      ze te USa ktore tak kocha posiada t.zw.Antitrust Law na podstawie ktorego Bill
      Gates musial swoj monopol na Microsoft wyjasniac w Kongresie.
      www.law.cornell.edu/topics/anti trust.html
      Demokracje jaka zwyklismy znac facio jest gotow ignorowac ale nie wie chyba
      ze ta demokracja dala wolnosc do ubzdurania sobie czegos tak strasznie
      niezrozumialego w pismie Piotrusia jak toto co to nazywa liberalizm.Jest za
      karaniem eutanazji i skrobanek zas ja zauwazylem ze ten niejaki liberalizm to
      wylansowal.
      Piotrus wie czego chce i dlatego zadymia.

• biedronka24 Przede wszystkim totyle 14.01.05, 19:41
        nawet na moja skromna wiedze. Nie istnieje cos takiego jak ´palestynczykow walka
        narodowo- wyzwolencza´ bo w kulturze tamtejszej o ile sie nie myle nie ma nawet
        pojecia narodu. Jesli sie to robi na potrzeby europejskie to to jest bzdura.
        Sa spolecznosci lokalne, w duzej mierze kierujace sie radami przywodcow
        religijnych, szanowanych starcow, od czasu do czasu zapalczywych mlodych
        nawiedzencow i takich tam. Jest tez troche tak jak w tradycji hebrajskiej.
        Dlatego wlasnie rozne igory sie tak boja - przede wszystkim religii.
        Ludzie pozbawieni tam bezposredniego wplywu wiary i doswiadczenia starszych
        ludzi podatni sa nieslychanie na rozne wplywy. Np mozna zapewne zbudowac w ciagu
        paru dni cala armie budujac mit o pohanbieniu zony jakiegos pana. Jestem sie w
        stanie o to z Toba zalozyc. Rozumiesz? Piedz ziemi ma raczej tu mniejsze
        znaczenie- glownie w kategoriach honoru. O to tez sie moge zalozyc.

Na granicach Indii np muzulmanie tluka sie z hinduistami o teren, ktory tak
        naprawde jest kupa kamieni. I tam ma znaczenie religia.
        Ale glownie jej wplyw na mentalnosc a nie ona sama. Zwlaszcza tam - jak sie
        okazuje, gdzie rozne religie dziela ludzi zyjacych we wzglednie podobnych
        warunkach, choc surowych i czerpiacych swe korzenie kulturowe z tych samych
        zrodel. Wysadzanie autobusow z dziecmi, mordowanie kobiet w ciazy to jest
        terroryzm. Ataki, ktore w konsekwencji prowadza do smierci dzieci to jest
        najohydniejsza zbrodnia wlasnie dla muzulmanow. Ale o tym pewno tez nie masz
        pojecia.
        • biedronka24 w tej kulturze dzieci sa ´wspolne´ 14.01.05, 19:51
          i wszystkie wszyscy szalenie kochaja. Problem w tym ze dba sie o nie w naszym
          pojeciu tez szalenie powierzchownie. Prawie wogole. Wychowuje fatalnie. Psuje-
          zwlaszcza chlopcow.
          Ta kultura to problem mamusi strasznie kochajacej synka, ktora wychowala
          zlodzieja albo morderce.. Mamusia predzej sobie reke utnie niz przyzna, ze to
          jej wina iz wychowala takiego synka. Predzej uzna, ze synek jest w zgodzie z
          religia i tym co mowia starcy i predzej sie postara nagiac moralnosc calej
          spolecznosci tak - aby synek nie poniosl kary.
          a ze sa inne spolecznosci, albo jednostki, ktore w podobny sposob kryja swoich
          komunistow i zbrodniarzy to juz inna para kaloszy.
          Generalnie jednak totyle nie oczekuj od Palestynczykow medalu za to ze dbasz tak
          dzielnie o ich interesy. Medal moze dostaniesz jak jakis kolejny kacyk dojdzie
          do wladzy. A bynajmniej nie za leczenie zebow palestynskim dzieciom.
        • Gość: totyle Re: Przede wszystkim totyle IP: *.176.6.104.Dial1.Phoenix1.Level3.net 14.01.05, 19:57
          Czy ja nie pisalem ze religie sa przyczyna wojen w innych moich postach?.
          Fanatyzm Zydow i Palestynczykow jest rownoznaczny.Zydzi tylko uwazaja ze to oni
          maja racje bo maja maszyne wojenna.Prawo do zycia ma kazdy kto walczy o to prawo
          zas ten kto nie moze sam o nie walczyc to cywilizacja drugiego powinna to robic.
          Cywilizacja Zydow to wyniszczenie palestynczykow doszczetnie aby zajac tereny
          jak najwieksze.Z tad burzenie domow nawet nie winnych ale podejrzanych.Zydow
          filozafia istnienia to zabij wpierw a pozniej sie pytaj.
          Mnie to w sumie gowno obchodzi ale uszy i oczy mam otwarte i mimo woli slysze
          czy czytam o tej glupawej tam wojnie.Zydzi skad inad madrymi sie uwazaja ale
          madrosc to nie tylko umiejetnosc strzelania robienia murow czy kopania
          dolow.Zas wysadzanie sie Palestynczyka aby Zyda zabic to ostatnia glupota.Masz
          wiec moje zdanie na ten temat.Ciagle tylko Zydzi placza ale Palestynczykom nie
          daje sie nawet rownego dostepu do mediow.

• biedronka24 Ja nie pisze o religiach!!! 14.01.05, 20:26
            ja pisze o sytuacji, ktorej kompletnie nie rozumiesz i przenosisz ja na warunki
            polskie czy europejskie- a tak nie jest. Dla twoich Palestynczykow
            najprawdopodobniej nie ma znaczenia czy morduja wyznawce hinduizmu, ateiste czy
            wyznawce judaizmu. Oni to pod religie podpisza. Nawet jak to bedzie wbrew ich
            religii i kulturze a nawet obyczajowosci mordowanie dzieci. Bo to jest wbrew ich
            obyczajowosci. Rowniez dlatego ze kulturowo wsrod agresywnych plemion dzieci i
            kobiet sie nie mordowalo bo sie przydawaly. Niestety zacietrzewiency wystepuja
            przeciw wlasnej naturze, kulturze i obyczajowosci. Kazdy ma prawo do zycia a
            nawet do godnego zycia. Pytanie jak te szanse i prawo wykorzysta. Niektorzy jak
            twoi bohaterowie wola umrzec, ba wola na smierc posylac swoje dzieci i zony. A
            to juz jest ohyda.
            Teraz z innej beczki. Narody, ktorym zalezy na jakosci zycia swych obywateli i
            przyszlosci panstwa w taki czy inny sposob odgornie- oddolnie ograniczaja
            przyrost naturalny po to by zapewnic lepsze warunki zycia swojemu potomstwu.
            Widziales panstwo arabskie w ktorym ten przyrost w jakikolwiek sposob (przez
            samych ludzi i ich swiadomosc, przez polityke demograficzna lub edukacje) jest
            kontrolowany? Wiesz co sie dzieje w Sudanie?
            Jak sobie wyobrazasz pokojowe wspolistnienie z tego typu panstwem-
            Zrobie to metoda twojego przyjaciela Goldbauma - dajmy na to, ze Czechy sa takim
            to palestynskim ´Izraelem´ . W dodatku (jak palestynczycy) nie gardza imigracja,
            buduja w twoim panstwie nowe synagogi, pecznieja od nadmiaru dzieci a z racji na
            zaolzie czy ´okupowany´ Slask ´austrowegierski´ wysylaja swoich bojowkarzy do
            wysadzania sie np w Warszawskich mall- ach. Ba nie brak i takich incydentow, ze
            przejezdzajaca jedna z przeleczy tatrzanskich na granicy ciezarna zona jednego
            z zamieszkujacych tam gorali zostaje w okrutny sposob zastrzelona na oczach
            podrozujacych z nia dzieci, po czym oprawca zabija i te dzieci. Moze Cie
            rzeczywiscie g. obchodzi, bo na to wyglada. Ale badz spokojny. Glownodowodzacy
            takich panstw jak Iran np z pewnoscia sa zainteresowani rozpowszechnianiem
            roznych informacji tego typu, a juz z cala pewnoscia ich na to stac, bo nie
            musza sie tlumaczyc ze swoich wydatkow podatnikom...
            A wiec?
            Izrael to nie panstwo aniolkow. Niektorzy piszacy tu na forum Zydzi to z cala
            pewnoscia nie..
            Ale realia palestynskie tez nie sa takie rozowe jak myslisz.
    • krystian71 Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego CD 14.01.05, 20:06
      "Nienawisc do Polski i Polakow niezbedna jest mu ( lobby zydowskiemu ) do
      tego ,aby wytworzyc i utrwalic obraz narodu lajdakow i ciemniakow.
      Obraz narodu ciemniakow i lajdakow niezbedny jest mu do tego ,aby
      usprawiedliwic i zrehabilitowac komunistyczne zbrodnie popelnione na tym
      narodzie przy udziale Zydow wlasnie"

Wierzbicki,Upiorki, 1995
      • Gość: totyle Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: *.176.6.104.Dial1.Phoenix1.Level3.net 14.01.05, 20:09
        Nu to ja tu juz widze jak sie Zyd Polakiem staje aby przetrwac i geszeft zrobic.
        I czasem nawet prawde napisze.
        • Gość: staszek SLuchajcie ja probuje jak moge IP: 209.101.135.* 14.01.05, 20:15
          ale nie moge wytrzymac. IDIOCI GLUPI JESTESCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
          Ok, lepiej mi. Zachowalem sie prawie jak crassus, choc moze nie w takich
          decybelach, ale co wy tu wypisujecie totyle z krystianem to sie w mojej czasce
          pomiesc nie moze.
          OK . Czekam skromnie na riposte
          • krystian71 Re: SLuchajcie ja probuje jak moge 14.01.05, 20:19
            no Stasiu kaczaty
            to tylko cytaty

To TY twierdziles,ze to jest najciekawszy polski publicysta ostatnich lat.Wez
            sie teraz ustosunkuj, bo to glownie dla ciebie sie wysilam i cytaty przepisuje.
            Inni sami wiedza who is who
            • Gość: staszek Re: SLuchajcie ja probuje jak moge IP: 209.101.135.* 14.01.05, 20:22
              krystian niech ci bedzie, wierzbicki to platny publicysta izraela ktory ma
              zamiar za piec lat startowac na prezydenta, na razie jest zadowolony popierac
              kaczynskich bo moze jakies ministerstwo dostanie , zadowolony?

a poniewaz ja tez jestem szabaso-goj i jewlover wiec mi jego publicystyka
              bardzo pasuje

no to co, wszystko juz wiadomo?

• biedronka24 Kaczynski i tak ma przechlapane 14.01.05, 20:37
                w Warszawie przynajmniej wsrod ludzi, ktorych znam:). Z roznych powodow - glowie
                zwiazanych z praktyka jego zycia politycznego i stosunkiem do ludzi.
                Poza tym to wychodzi na kazdym kroku. Nawet jak np ktos jak on nie lubi parad
                homoseksualistow to nie znaczy, ze bedzie za nimi ganial z siekiera - jak to
                wynika z wypowiedzi tego pana ;). Uwierzyl ze wystarczy stanac po dobrej
                stronie, a juz wszystko jest zalatwione i mozna na reszte swiata - w tym swoich
                wyborcow patrzec z gory. Zalosne. To nie wystarczy niestety. Trzeba miec soba
                cos do zaoferowania. O tego Wierzbickiego popytam jeszcze znajomych - ale w
                koncu nie o niego przeciez chodzi ale o rzeczywiste fakty.
                A ty sie nimi tak nie denerwuj. Chociaz jak ty podsylasz jakies art. o tym, ze
                Izrael to tak wlasciwie nie mial wplywu na konflikt bliskowschodni to tez mozna
                peknac ze smiechu :). Oczywiscie, ze powstanie Izraela wlasnie tam do tego
                konfliktu doprowadzilo, choc tez uwazam ze konflikt ze swiatem arabskim, takiego
                czy innego, zwlaszcza gdy ten swiat spi na ropie i zwlaszcza iz nie reformuje
                swoich skorumpowanych struktur panstwowych, predzej czy pozniej by nam grozil.
                Czy bylby tak krwawy i obfitujacy w sumie w tyle ofiar cywilnych jak np te z 11
                wrzesnia czy te z Madrytu ale i te ktore gina w Izraelu - to nie wiem.
                • Gość: staszek Re: Kaczynski i tak ma przechlapane IP: 209.101.135.* 14.01.05, 20:41
                  Prosze Pani, ten artykul nie byl o tym ze Izrael nie wplywu, tylko ze nie
                  byloby roznicy jakby zniknal. Autorowi chodzilo o to ze nie nastapilaby jakas
                  era wiecznego pokoju i dobrobytu na BW tylko panstwa arabskie i tak
                  najprawdopodobniej tluklyby sie niemilosiernie. Vot i vsio.
                  • biedronka24 innych muzulmanow byloby ciezko 14.01.05, 20:57
                    wtedy trzebaby zmienic pretekst najazdow i kulturze moglby grozic jakis krach.
                    Ale fakt ze pokojowe to ludy nie sa. Chyba ze chodzi o handel. No, sa jeszcze
                    ludy , ktore najezdzaja ´pokojowo´ bo do perfekcji doprowadzily ten handel
                    wlasnie;)choc ich przedstawicielom nie zawsze wsmak jest integracja.
                    A tak na powaznie staszku to przyszlo mi z kolei na mysl, ze jak jade do
                    Bulgarii to nie mowie ludziom tam, ze jestem Polka tylko to przede wszystkim, ze
                    moja mama jest Bulgarka. Co o tym myslisz staszku? Dlaczego ktos wyjezdzajac do
                    USA np nie mowi ze jest amerykaninem zydowskiego pochodzenia- tylko ze Zydem?
                    Zwlaszcza gdy wybiera ten kraj jako swoj docelowy? Czy duza czesc antysemityzmu
                    nie jest produktem szowninizmu tych ktorzy mienia sie byc Zydami? Wyobraz sobie
                    ze Polacy jadac do stanow beda sie tam wybierac w strojach lowickich i robic w
                    nich zakupy w supermarketach ;). No to tylko taki przyklad. Ale wesolo mi sie
                    zrobilo jak pomyslalam. Czyli dla wielu nie ma innej drogi. No to Arabowie robia
                    teraz dokladnie to samo. Kiedys przyjezdzali bez chust. Teraz ostentacyjnie te
                    chusty zakladaja. Nie mam watpliwosci, ze to taka manifestacja indywidualnosci i
                    przynaleznosci do grupy. Tylko ze... po obu stronach to troszke smieszne. Czy
                    naprawde bez tego nie moze juz byc wiary i przekonan? I tej przynaleznosci? :)
                • krystian71 Re: Kaczynski i tak ma przechlapane 14.01.05, 20:54
                  Ludzie to juz sami nie wiedza co chca.
                  Kaczynski im sie nie podoba, bo jak oni tez nie lubi love parad.Tylko on
                  bardziej niz inni.Nie z baseballem za nimi poleci a z siekiera...
                  A tak poza tym , im pasuje?
                  • biedronka24 Krystian 14.01.05, 21:00
                    podalam to jako przyklad. Wogole kultury czlowieka. Powiedzialam co jest clue.
                    Fakty z zycia i dzialalnosci. A nie jakies manifestacje. To jest wlasnie slaby
                    punkt wszelkich forow. Na podst. jednej wypowiedzi budujesz zdanie o moich
                    pogladach.
                    Trzeba miec naprawde ciety jezyk, zeby wszytko plus pana xinskiego ktorego pan
                    kaczynski by zwiekszyc swoje wplywy na hop siup z roboty wyrzucil w jednym
                    zdaniu wymienic, plus wiele innych szczegolow i nienajszczesliwszych jego
                    wypowiedzi.
        • krystian71 Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego 14.01.05, 20:17
          a wiec co dalej?, juz nawet manifest oglosil od antysemityzmu sie odzegnuje
          tylko czekac az swoja kandydature na prezydenta wystawi
          • Gość: staszek Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: 209.101.135.* 14.01.05, 20:18
            Specjalnie do Polski polece zeby na niego glosowac
            • biedronka24 Nic z tego 14.01.05, 20:41
              Krystian w tym czasie zalozy monarchie dziedziczna, ktorej on bedzie oczywiscie
              zalozycielem :). Mam nadzieje ze bede sie mogla zalapac chociaz na krolewskiego
              blazna ;). O ile to zawod wlasciwy dla kobiety. Albo naloznice chociaz -
              (niezaleznie od milosci i oddania mezowi- bo to w niektorych kulturach zdaje sie
              niczemu nie przeszkadza).
              • Gość: staszek Re: Nic z tego IP: 209.101.135.* 14.01.05, 20:45
                to pani maz musi byc straszny liberal jakby sie na ta naloznice zgodzil
                • biedronka24 On by sie nie godzil 14.01.05, 21:03
                  ale i tak by mnie kochal. Ja jego tez gdyby sie cos takiego stalo. Ale na razie
                  nie musimy stawac przed takimi ciezkimi wyborami- tak mysle :).
                  Zreszta gdybym robila za blazna tez chyba nie bylby szczesliwy ;)
            • Gość: totyle Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: *.176.6.104.Dial1.Phoenix1.Level3.net 14.01.05, 20:47
              A jak juz bedzie prezydentem to tylko kwestia malutkiego czasu ze przeprosi
              wszystkich Zydow w imieniu wszystkich Polakow za "polskie obozy zaglady"
              • Gość: staszek Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: 209.101.135.* 14.01.05, 20:50
                Nie, kochani, zeby juz wszystko bylo wiadomo

te gratke bede mial ja, juz mie prosil zebym wyglosil
                • Gość: rachelka Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego IP: *.twcny.rr.com 14.01.05, 20:54
                  Gość portalu: staszek napisał(a):

> Nie, kochani, zeby juz wszystko bylo wiadomo
                  >
                  > te gratke bede mial ja, juz mie prosil zebym wyglosil
                  no to na co czekasz zacznij sie przygotowywac. wiadomo,ze jestes wolny to troche
                  czasu ci to zajmie. potem nam zrelacjonujesz i bedziemy mieli nowy temat do paplan.
                • krystian71 Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego 15.01.05, 19:45
                  no i gdzie ciebie Stasiu wcielo?
            • krystian71 Re: Dzis wszyscy na calego, cytuja Wierzbickiego 15.01.05, 16:08
              no to ja cie Stasiu juz zupelnie nie rozumiem.
              W moich wypowiedziach raza cie akcenty wg. ciebie antysemickie.
              To samo u Wierzbickiego zupelnie ci nie przeszkadza.
              Mozesz to jakos wytlumaczyc?
    • Gość: ABE He he, chyba sie panu Wierzbickiemu sponsorzy IP: *.jetstream.xtra.co.nz 15.01.05, 21:10
      zmienili ostatnimi laty :)
      • krystian71 Re: He he, chyba sie panu Wierzbickiemu sponsorzy 15.01.05, 21:16
        I o to chyba chodzi, najpierw mial monopol na antysemityzm, by mogl specyficzny
        elektorat zbierac, ( jezeli ktokolwiek sie na to nabral )
        Teraz juz wiadomo, ze jest pod parasolem GW i chyba ma wspolny z Unia Wolnosci
        elektorat.Ten lajdak Urban, ma czesto racje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka