Dodaj do ulubionych

Stosunki Polski z RPA

12.02.05, 22:16
Witam wszystkim!

Mam do napisania prace o stosunkach Polski z RPA i nie mam pojęcia o czym
pisać, w necie też nie znalazłem nic konretnego... :/
Może ktoś z Was wie cos na ten temat? Bardzo proszę o pomoc.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • i-love-2-ski Re: Stosunki Polski z RPA 12.02.05, 22:24
      bule napisał:

> Witam wszystkim!
      >
      > Mam do napisania prace o stosunkach Polski z RPA i nie mam pojęcia o czym
      > pisać, w necie też nie znalazłem nic konretnego... :/
      > Może ktoś z Was wie cos na ten temat? Bardzo proszę o pomoc.
      > Wielkie dzięki i pozdrawiam.

po pierwsze to juz nie jest RPA tylko SA. tutaj masz jakis artykul. sprobuj
      poszukac na google.com pod "SA chamber of commers info" albo "polish trade with
      SA" cos takiego.

www.info.gov.za/speeches/2004/04091313151001.htm
      • bule Re: Stosunki Polski z RPA 13.02.05, 00:13
        i-love-2-ski -
        • i-love-2-ski Re: Stosunki Polski z RPA 13.02.05, 00:33
          bule napisał:

> i-love-2-ski -
          • abe_ltd bule, nie zapomnij o Januszu Walusiu 13.02.05, 00:51
            i jego walce z komunizmem w Poludniowej Afryce, szczegolnie tej bitwie w
            Kwietniu 1993 z Chrisem Hani. Mnie jako Polce to zrobilo niezla reputacje w RPA
            w tamtym czasie. Tu sie rzeczywiscie stosunki polsko-
            poludniowoafrykanskie 'poprawily' ;/
            • i-love-2-ski Re: bule, nie zapomnij o Januszu Walusiu 13.02.05, 01:06
              abe_ltd napisała:

> i jego walce z komunizmem w Poludniowej Afryce, szczegolnie tej bitwie w
              > Kwietniu 1993 z Chrisem Hani. Mnie jako Polce to zrobilo niezla reputacje w RPA
              >
              > w tamtym czasie. Tu sie rzeczywiscie stosunki polsko-
              > poludniowoafrykanskie 'poprawily' ;/

no wiesz abe,wariatow nie brakuje nigdzie,a na dodatek przyglupow,ktorzy robia
              cos takiego i daja sie zlapac. teraz biali i tak maja tam nieciekawie,a czarny
              rasism tylko sie wzmaga. pan Mbeki to rzeczywiscie bardzo postepowy osobnik, a
              dba o tych czarnych w soeto szczegolnie bardzo przed wyborami,gdzie nawet
              autobusy podstawia do punktow wyborczych. poza tym to w niektorych okregach kraj
              ten wyglada lepiej niz gdzie indziej,ale co ciekawe duzo rosjan (szczegolnie w
              Cape Town) sie przewija,jak wiadomo pan Mbeki kocha sie w komunizmie i
              komunistach,podobnie jak pan Mendela.
              • bumerang_baby Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 03:26
                ..ostatnio kraj , ogromna ilosc winnic , bardzo dobre wina i wyborne sery ,
                wprawdzie ruch lewostronny ale trzeba uwazac z tym probowaniem win
                http;//tropicalisland.de/travel_south_africa_garden_route.html
                • bumerang_baby Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 03:28
                  www.tropicalisland.de/travel_south_africa_garden_route.html
                • i-love-2-ski Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 16:56
                  bumerang_baby napisał:

> ..ostatnio kraj , ogromna ilosc winnic , bardzo dobre wina i wyborne sery ,
                  > wprawdzie ruch lewostronny ale trzeba uwazac z tym probowaniem win
                  > http;//tropicalisland.de/travel_south_africa_garden_route.html

e tam nie badz takie baby:)) jak wrzucisz barana na ruszt,zjesz dobry chleb
                  piwny z BBQ (zapomnialam jak oni nazywaja grill,jakos tam po africaans) to i
                  wina popic mozesz sporo,a dobre cholera maja:))))
                  • bumerang_baby Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 18:05
                    grill po africcanersku to braii , chetnie bym ponownie tam pojechal , ale to
                    bardzo kosztowny wyjazd , kto tam choc raz byl nigdy nie zapomni przepieknego
                    zapachu kwiatow tropikalnych i odglosu cykad wieczorna pora.
                    • i-love-2-ski Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 18:33
                      bumerang_baby napisał:

> grill po africcanersku to braii , chetnie bym ponownie tam pojechal , ale to
                      > bardzo kosztowny wyjazd , kto tam choc raz byl nigdy nie zapomni przepieknego
                      > zapachu kwiatow tropikalnych i odglosu cykad wieczorna pora.

oj to prawda,te piekne cytrynkowe kwiaty,pachnace oblednie,te sliczne oleandry
                      kwitnace przy autostradach, no i to picie szampana przy zachodzie slonca na
                      plazy. bardzo dobre maja zwyczaje, a braii tez wspaniale robia:)))
                      mam ochote tam znowu wpasc do slicznego Cape Town,to jedno z najpekniejszych
                      miejsc na ziem,po Australii ma sie rozumiec. jak pojedziesz do Eden,czy
                      Merimbuli,czy do Sorrento lub na Phillip Island,to tez slicznie:)))
                    • bule Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 18:38
                      A może wiecie cos o ostatnich wyborach w SA?
                      Ja mam tylko tyle:
                      "10 kwietnia 2004 w Republice Południowej Afryki odbyły się trzecie wolne
                      wybory. Jak wynika z oficjalnych danych, ogromne
                      zwycięstwo odniósł Afrykański Kongres Narodowy zyskując niemal 70% głosów.
                      Partia Narodowa nie osiągnęła nawet 2% poparcia, a Ithaka otrzymała jedynie 7%
                      głosów"
                      • i-love-2-ski Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 18:44
                        bule napisał:

> A może wiecie cos o ostatnich wyborach w SA?
                        > Ja mam tylko tyle:
                        > "10 kwietnia 2004 w Republice Południowej Afryki odbyły się trzecie wolne
                        > wybory. Jak wynika z oficjalnych danych, ogromne
                        > zwycięstwo odniósł Afrykański Kongres Narodowy zyskując niemal 70% głosów.
                        > Partia Narodowa nie osiągnęła nawet 2% poparcia, a Ithaka otrzymała jedynie 7%
                        > głosów"

to zalezy co chcialbys wiedziec,gdyz ja wyjechalam akurat przed wyborami,ale i
                        tak wiadomo bylo po sloganach i pustych obiecankach AKF,ze oni wygraja. W koncu
                        uzywaja takich samych tanich chwytow propagandowych jak dawni
                        komunisci,obiecujac wszystko wszystkim a nie dajac niczego. dodatkowo
                        zorganizowali tym wszystkim mieszkancom getta dowoz do urn wyborczych,a ze sa
                        tam miliony glupich,nie wyksztalconyc biedakow to i nie trudno o glosy.
                        • bule Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 18:46
                          chciałbym znać date, kto wygrał itp.

Pzdr.
                          • i-love-2-ski Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 18:51
                            bule napisał:

> chciałbym znać date, kto wygrał itp.
                            >
                            > Pzdr.

wybory odbyly sie w kwietniu ubieglego roku i wygrala partia ANC i jej
                            przedstwiciel Mbeki.
                          • bumerang_baby Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 19:09
                            bule , wybrales zly temat na prace , trzeba bylo o winie i dobrym holenderskim
                            serze z RPA , butelka tego trunku na miejscu w winiarni kosztuje tylko 1$
                            US ,a jaka radosc z degustacji !!
                            huntingsociety.org/winerySA.html
                            • bule Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 20:21
                              bumerang_baby - dobrze radzisz i wiesz co dobre!! hehe
                              • i-love-2-ski Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 20:25
                                bule napisał:

> bumerang_baby - dobrze radzisz i wiesz co dobre!! hehe
                                oj co fakt to fakt. zobacz delheim,to wspaniala winnica i jak tam pieknie:)))
                                • bumerang_baby Re: wspanialy aczkolwiek niebezpieczny ... 13.02.05, 22:52
                                  czerwone sa moimi ulubionymi , zreszta jak czerwony kolor , he , he , he .
    • ninja_i_drugi_ninja O jakim rodzaju stosunkow jest mowa? 13.02.05, 12:38
      Mam nadzieje, ze nie o ten ktory mi sie w umysle kolocze.
    • bule Re: Stosunki Polski z RPA 13.02.05, 21:04
      Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka