Dodaj do ulubionych

Chirac zrugał Barroso

16.03.05, 07:10
LOT sie ROZPADA,a wy tu o Airbusach i Boeingach!!!
meerkat1 16.03.2005 07:06 + odpowiedz

LOT sie ROZPADA,a wy tu o Airbusach i Boeingach!!!

LOT sie rozpada, a wy o tym czy kupowac Airbusy czy Boeingi???!:-((((

W ubiegłą sobotę oba ATR-72, które leciały do Berlina (jednym z nich
podróżował dziennikarz "Gazety"), miały niewygodne postrzępione siedzenia,
prujące się wykładziny, brudne stoliki. Zasłonka oddzielająca klasę
ekonomiczną i biznes była obszarpana. Pasażerowie z biletami Lufthansy lecący
m.in. do Meksyku z zażenowaniem kręcili głowami. Cena na tej trasie w obie
strony kosztuje dziś 2,5 tys. zł.

LOT sie rozpada, a wy perorujecie czy kupowac Airbusy, czy Boeingi???!:-((((

Obserwuj wątek
    • meerkat1 Chirac zrugał Barroso, Polski 2x jeszcze nie!:-) 16.03.05, 07:15

"Chirac wściekł się na Barroso, gdy ten oświadczył w poniedziałek, że
      Bruksela nie rezygnuje z planów liberalizacji usług w UE, jako motoru
      rozkręcenia europejskiej gospodarki. Portugalczyk stwierdził także,
      że "niektórzy nie zmienili jeszcze swoich komputerów po rozszerzeniu Unii".
      Rzekomo obawiają się przenoszenia fabryk z Europy "do Chin i Azji, a myślą o
      Polsce i Czechach".

Dylemat logiczny...

Czy UE ma Czyraka na doopie?

Czy tez Czyrak ma UE w doopie?

Czekam na logiczne odpowiedzi...

Zas wy, DALEJ wlazcie FRANCY do d... bez wazeliny! :-(((((((((((((((((
      • polski_francuz Chirac walczy o swoje 16.03.05, 09:07
        On nie ma ani UE gdzies ani UE nie ma go gdzies. Prezydent jest wybierany we
        Francji i o francuskich wyborcow dba.
        Nawiasem mowiac dzisiaj rano na "Europe 1" powiedziano slowa Barroso jeszcze
        wyrazniej " Komisja nie ma na celu obrony starych 15 czlonkow UE przed nowymi
        10".
        Przestan Meerkat z tym Czyrakiem bo napuszcze na ciebie Legie Cudzoziemska. Czy
        ja mowie Kwas?

Pozdrowienia

PF
        • czlowiek4 Re: Chirac walczy o swoje - I TAK MA BYC !!!!! 16.03.05, 11:08
          Zbiera mi sie na wymioty kiedy czytam "meerkata", nawet juz wiem skad on jest -
          wcale sie nie dziwie.

Aby zrozumial o co walczy Prezydent Chirac, demokratycznie wybrany przez swoj
          narod, to tak w skrocie:

Chce i ZADA, aby inne panstwa mialy ten sam standard osiagniec socjalnych,
          podatkowych itd.

Nie chce nas Francuzow i innych Europejczykow, skazywac na NEDZE sredniej
          pensji miesiecznej 300 - 400 Euro, brak swiadczen lekarskich, brak swiadczen
          bezrobocia, brak odpowiednich rent starczych, .........lista dluga.

Kto z Europy, dobrowolnie sie zgodzi byc placonym wg stawek Polskich, Czeskich
          lub Litewskich,Portugalskich a nawet Hiszpanskich. Pewnie nalezaloby oproznic
          szitale psychiatryczne.

Fakt jest taki, ze cala ludnosc Europy Wschodniej i Centralnej (nazywaj jak
          chcesz i jac ci sie podoba meerkat) pcha sie do tej zngilej europy 15, aby sie
          zalapac do pracy - dlaczego?????? bo wlasnie sluzba zdrowia, bo prawo socjalne,
          bo srednia placa zagwarantowana konstytucja, bo silne zwiazki zawodowe braniace
          pracownika, bo prawo do strajku, co ......setki udogodnien!

WLASNIE O TO WALCZY Prezydent FRANCOZOW i obojetne, czy lubimy lub nie lubimy
          jego "twarzy" stoimi za nim, respektujemy jako naszergo PREZYDENTA.
          Oprocz tego - nie osmielamy sie obrazac w wulgarny sposob innych prezydentow,
          wlacznie z Prezydentem Kwasniewskim. Jestesmy ludzmi kultury i cywilizacji.

A ty meerket, ciagle ordynarnie plujesz na nasz narod, powinnes skoncentrowac
          sie na problemach Polski lub twego kraju.

Mozesz teraz pyskowac ile wlezie, ja ci napisalem co mysle.

• remik.bz Re: Chirac walczy o swoje - I TAK MA BYC !!!!! 16.03.05, 11:39
            czlowiek4 napisała:
            Fakt jest taki, ze cala ludnosc Europy Wschodniej i Centralnej (nazywaj jak
            > chcesz i jac ci sie podoba meerkat) pcha sie do tej zngilej europy 15, aby
            sie
            > zalapac do pracy

No wiesz!!Nie wstyd Ci takie rzeczy wypisywać. Cała ludność nowej UE pcha się
            do starej UE !!!Podejrzewam ,że wierzysz jakieś durnej "starounijnej "
            propagandzie ,która nie ma nic wspólnego z faktami. Sprawiasz wrażenie
            człowieka myślącego , więc chyba nie wyciągnąłes takich wniosków z faktu ,że
            istnieje np u nas w Polsce( ale i w innych "nowych" krajach)
            pewien "margines " ludzi , którzy w sposób wyjątkowo głupi szukają w UE pracy .
            Wyjeżdżają "w ciemno" bez pieniędzy , kontaktów , znajomości języków i liczą na
            cud. My im bardzo współczujemy , ale na głupotę nie ma lekarstwa. Powtarzam to
            tylko margines. Przeciętny Polak jeśli już szuka pracy w starej UE , to robi to
            tak samo jak w Polsce. Korzysta z internetu , telefonów, ogłoszeń , biur
            pośrednictwa , bezpośrednich kontaktów z potencjalnym pracodawcą , ( ile to
            roboty ,aby pojechać na rozmowę do Wiednia czy Berlina). Podpiera sie przy tym
            referencjami , zaświadczeniami o niekaralności itp. A potem normalnie
            funkcjonuje w systemie administracyjnym , fiskalnym , bankowym kraju
            pracodawcy. Nie wiem w jakim celu kreujesz obraz "durnego wschodniego
            europejczyka" zafascynowanego cudownym Zachodem , ale powinieneś się wstydzić
            tego co piszesz.
            • czlowiek4 Re: Chirac walczy o swoje - I TAK MA BYC !!!!! 16.03.05, 12:38
              Do remik.bz, twoja wypowiedz bardzo ciekawa, cos nowego. Ale odbiega od tematu.
              Ja usilowalem "przekazac" opini publicznej o co walczy Prezydent Francji dla
              swoich obywateli. Jestesmy wdzieczni, ze nas broni na forum europejskim.

Nie wyobrazamy sobie, zejsc do "systemu" (w kazdym znaczeniu) panujacym w
              Polsce, Litwie , etc. Jestem pewien, ze wy tez wolicie nasz "system" francuski.
              Nazywacie nas socjalistycznymi leniuchami. Nie jest tak zle, pracujemy - ale
              pozwalamy sobie na "luksus" myslec troche o nas, o naszych wakacjach, o naszych
              wygodach, o naszych zoladkach, itd. Czujemy sie zupelnie dobrze i Francja tez
              nie czuje sie tak niejgorzej.

Znam Polske, bowiem czesto bywam - widze dokladnie co sie dzieje, wiem w jaki
              sposob "elita" polska szuka pracy na zachodzie. Ale jest to minimalny procent.
              Reszta ludnosci, koluje sie z ogromnymi klopotami finansowymi, z trudem wiaze
              koniec z koncem. Bezrobocie jest przerazajace.
              Wydaje mi sie, ze byloby lepiej aby wladze polskie skoncentrowalysie na WALKE
              aby Unia pomogla Polsce stanac porzadnie na nogi (od "rewolucji " Walesy
              uplynely cale lata i nie wiele sie zmienilo?) - abyscie mieli identyczne
              warunki jak my we Francji , a jak sie wam nie podoba "zgnily" model francuski -
              wezcie jakikolwiek inny: dunski, szwedzki, ....

Bylbym najszczesliwszym czlowiekiem na ziemi, widac moich rodakow (mam dwa
              obywatelstwa) szczesliwych, pogodnych - lawiacych ryby i spedzajacych wakacje
              nad morzem - pracujacych i zarabiajacych odpowiednie kwoty pieniedzy.
              Zaslugujemy na to.

Rodzice zawsze mowili, ze po drabinie socjalnej nalezy sie wspinac a nie
              schodzic w dol.

Zycze z tego z calego serca Polakom, Litwinom, Ukraincom i innym.

A ciagle uwazam ze Prezydent Chirak ma racje, walczac o te wlasnie prawa i
              udogodnienia dla swoich rodakow.

Wcale to nie znaczy, ze zgadzam sie z nim w kazdej dziedzinie!

Pozdrowienia.
          • toma9 Re: Chirac walczy o swoje - I TAK MA BYC !!!!! 16.03.05, 12:11
            czlowiek4 napisała:

> Zbiera mi sie na wymioty kiedy czytam "meerkata", nawet juz wiem skad on
            jest -
            >
            > wcale sie nie dziwie.
            >
            > Aby zrozumial o co walczy Prezydent Chirac, demokratycznie wybrany przez swoj
            > narod, to tak w skrocie:
            >
            > Chce i ZADA, aby inne panstwa mialy ten sam standard osiagniec socjalnych,
            > podatkowych itd.

TO SIE IDZ WYRZYGAJ, GLUPCZE!!!

znasz dyrektywe "bolka-staina"chyba nie? no to sobie przeczytajcie z francuzam
            polskim moze wam sie w makowkach przejasni.
            STANOWCZE NON CZYLI NIE !!! DLA KONSTYTUCJI EUROPEJSKIEJ!!!

Jeżeli dyrektywa ta zostałaby przyjęta, skończyło by się to sprywatyzowaniem
            wszystkich usług publicznych - takie sektory jak kultura, edukacja, opieka
            zdrowotna, opieka społeczna itp. mogłyby być wystawiane na wolnym rynku jak
            tradycyjne towary handlowe.

Ta prywatyzacja niechybnie doprowadziłaby do zniszczenia tradycyjnych, opartych
            na państwie, systemów emerytalnych, systemu opieki społecznej i służby zdrowia
            itp. Pociągnęłoby to także wyjęcie spod kontroli państwa edukacji i kultury.

Dodatkowo wprowadzenie dyrektywy pozwalałoby na nieuwzględnianie stanowisk
            poszczegółnych krajów, stawiając międzynarodowe instytucje finansowe ponad
            państwami.

Od marca tego roku organizacje społeczne, związki zawodowe i partie polityczne
            wspólnie protestują przeciwko dyrektywie, która cofa nasze społeczeństwa wiele
            lat do tyłu, jeśli chodzi o prawa społeczne.

Wbrew protestom coraz większa część przedstawicieli UE i poszczególnych rządów
            jest za jak najszybszym wprowadzeniem tej dyrektywy.

Jedynie nasz solidarny wysiłek mógłby przeszkodzić we wprowadzaniu "dyrektywy
            Bolkestein`a"!

Więcej informacji w języku francuskim i angielskim oraz petycja do podpisania
            przez każdego zainteresowanego znajduje się na stronie: www.stopbolkestein.org.

Prosimy również wszystkich o rozpropagowanie petycji, by zebrać w Polsce jak
            największą liczbę internetowych podpisów.
            Osoby i organizacje chętne do przyłączenia się wraz z ATTAC do kampanii "Stop
            Bolkestein!" prosimy o kontakt:
            • czlowiek4 Re: Chirac walczy o swoje - I TAK MA BYC! do Toma9 16.03.05, 12:46
              A dlaczego mi pyskujesz od glupcow, czy ja cie obrazilem.
              Demokracja daje prawo do demokratycznej wypowiedzi.
              Nie zmuszam cie do zaakceptowania mojego punktu widzenia, ale nie daje ci prawa
              do obrazania w wulgarny sposob innych ludzi.
              Rozumiem, ze to twoja specjalizacja, moge cie zapewnich, ze nie jest oficjalnie
              rozpoznana w Europie - wobec tego bedziesz musial ja specjalizowac u siebie.

Naucz sie dyskutowac, bez obrazania ludzi.
              Wyjdzie ci to na dobre.
        • meerkat1 Re: CZYRAK walczy o SWOJA DOOPE i KASE! (5%) 17.03.05, 11:41
          > Przestan Meerkat z tym Czyrakiem bo napuszcze na ciebie Legie Cudzoziemska.
          Czy ja mowie Kwas?
          > Pozdrowienia
          > PF

Ja=BUSHEVIK (wczesniej wywalony z KKK - nie mylic z KK!- za "prawicowy
          ekstremizm")"born in the USA", wiec <kwas> mnie akurat ani ziebi, ani grzeje:-))

Podobnie, jak ktos pisze o mojej mlodszej kolezance ze Stanfordu (pannie Rice)
          Kondonliza.

Jest takie stare dobre amerykanskie powiedzenie (to tak a propos <CZYRAKA>):

SITCKS AND STONES CAN BREAK MY BONES, BUT W O R D S CAN NEVER HURT ME!"

ktore to slowa ci niniejszym dedykuje!
          • meerkat1 Re: CZYRAK walczy o SWOJA DOOPE i KASE! (5%) 17.03.05, 11:49
            Tyle zawsze dostawal jeszcze jako premier od owczesnego wiceprezydenta Iraku,
            Saddama Husseina [i spodziewa sie od prezydenta Hujintao za BRON dla ChRL!]

Nawet we Francji znany byl wowczas jako Jacques Iraq!

Wybacz ,Prawdziwy Francuzie, ale dla mnie <ZAK CZYRAK> jest znacznie MNIEJ
            obrazliwe niz <Jacques IRAQ>!!!

Bo to pierwsze jest polskie, przasne, natomiast drugie- MAHMUTEM cuchnie!!!:-(((
          • polski_francuz Legia cudzoziemska a absolwenci Stanfordu 17.03.05, 16:48
            Zadedykuje i ja ci: slowo wyleci ptakiem a wroci wolem.
            Nie wiem w jakim fachu zarabiasz na internet, ale w moim - slowa sie wazy.
            Jesli z polityka masz cos wspolnego: to sie slowa wazy podwojnie. Obrazania
            innych to (zacytujmy za Rotfeldem Talleyranda)to blad.
            Nie bede cie uczyl pisania bo masz swoj (na moj gust nieco chamowaty ale
            zawsze) styl ale powiem ci ze im ciszej piszesz tym glosniej brzmia twoje slowa.

Zawsze uwazalem, ze amerykanskie uczelnie sa przereklamowane. Moj syn sie
            uwzial aby tam studiowac ale mnie to zbyt duzo to by kosztowalo.

Pokaze mu twoje posty, aby go przekonac, ze Stanford nie gwarantuje dobrgo
            wychowania chociaz moze wyksztalcenie to tak.

Pozdr.

PF
            • meerkat1 Re: Legia cudzoziemska a absolwenci Stanfordu 17.03.05, 17:15
              PhD (z sowieckiego arsenalu nuklearnwego) robilem u niejakiego Edwarda Tellera
              (moze slyszales, m. in bombke wodorowa wynalazl!).

Jesli MNIE masz za chamule, to najwidoczniej nigdy nie slyszales, to prof.
              Teller mowil glosno i podniesionym tonem o "uzytecznych idiotach" przed Komisja
              Sil Zbrojnych Kongresu USA.

Teller kierowal sie nieco inna zasada, stworzona przez THEODORA Roosevelta:

"Walk softly, but carry a big stick!"

Teller byl czlowiekiem niklej postury, ale PALE stworzyl najwieksza w dziejach
              ludzkosci, utrzyzmujac dzieki niej pokoj swiatowy przez ponad POL WIEKU!!!

P.S. Nie znam twoich finansow, i g... mi do tego, ale taki na przyklad rzad
              ChRL placi corocznie PELNE CZESNE na czolowych uczelniach amerykanskich
              (ok.$30-35,000.00, bez akademika!) kilkudziesieciu TYSIACOM najzdolniejszych
              chinskich studentow.

Czemu nie wysyla ich na Sorbonne albo do L'Ecole Superiere - nie pojmuje! :-))))

PPS: Alegie Cudzoziemska szanuje. jest to jedyna posiadana przez Frnxcje
              formacja, ktorej zolneirze naprawde potrafia walczyc i nie spier...ja z pola
              walki, jak widza fajerwerki.
              Moze dlatego,ze jest w niej tylko DWOCH FRANCUZOW (dca i jeo zastepca)? ;-))))))
              • polski_francuz Stanford a Ecoles d'Ingénieurs 17.03.05, 17:36
                Jestes fizykiem czy z nauk politycznych bo brzmi to dwuznacznie? Ale wszystko
                jedno.

Mialem 3 znaczacych profesorow (zanim stalem stalem sie jednym) : jeden Polak z
                ziem ukrainskich (na moj polski PhD), drugi Francuz (na Thèse d'Etat=mniej
                wiecej habilitacji) i Australijczyka na post-doku. Ale nie byli to tacy wielcy
                naukowcy jak Teller.
                Polak byl troche ukrainskim wariatunciem ale zdolny, Francuz byl sprytnym i
                inteligentnym politykiem, a Australijczyk byl skromnym czlowiekiem ktory mi
                najbardziej lezy i na ktorym sie wzoruje.

Finanse francuskiego profesora sa mniej wiecej rowne 4x do 5x (maximum chyba 6x
                ale gdzie mi do tych wyzyn) czesnego na Stanford. To co do finansow.

Co do poziomu, to Szkoly Inzynierskie we Francji ksztalca dobrze (w porownaniu
                z uczelniami w Niemczech, Wloch, Polski i Australii gdzie pracowalem ale nie
                znam Stanow ani tamtejszych uniwersytetow). Moze pomysly sa w Stanach bo Spock
                Amerykanow tak kazal wychowywac, ze moga mowic i robic co chca. Widac to tez w
                amerykanskiej polityce... Ale wrocmy na uniwerek: amerykanie sa kreatywni a w
                nauce trzeba byc bezczelnym. Poza tym angielski stal sie lingua franca i
                dlatego naszym uczelniom tak trudno walczyc z USA.

Wrociwszy do Chinczykow: w jednej z ostatnich klasyfikacji made in China dobrze
                wypadly uczelnie rosyjskie bo je Chinczycy znaja. Nie znaja ani polskich (UJ
                byl na 400 pozycji) ani Orsay (50 czy 60).

Ale w koncu zrozumialem twoje antyfrancuskie nastawienie: jestes Amerykaninem.

Nie przejmuj sie : Nobody is perfect

PF
                • polski_francuz Re: Stanford a Ecoles d'Ingénieurs 17.03.05, 17:50
                  P.S. Correction: dla mnie czesne na amerkanskim uniwerku to 10000 a nie 30 000
                  $. Ta ostatnia suma wydaje mi sie niebotyczna.
                  • meerkat1 To nie Amerykanizm! To raczej HONOR!! :-(((((((((( 17.03.05, 17:58
                    > po prostu jestem z wojskowej rodziny! (moj ojciec=Anglik z KOrnwalii byl
                    oficerem RAF, matka- Polka, potem DIPIS, walczyla w Podziemiu!
                    >
                    > Ja sam tez walczylem,(tam skad Francuzi spier..lili po Dien Biehn-Fu!
                    >
                    > I moze dlatego cholernie tchorzy nie lubie!
                    >
                    > A Francuzi zapewne odwazni kiedys byli, ale chyba ich ta Wielka Wojna tak
                    > wykastrowala, ze wystarczylo im juz tylko odwagi na <drole guerre>! :-( ((
                    >
                    > P.S.Mialem jeszcze cos napisac o Honorze, ale potem przypomnialem sobie, ze
                    > Francuzi maja przeciez tylko <H> NIEME!
                    • polski_francuz Re: To nie Amerykanizm! To raczej HONOR!! :-((((( 17.03.05, 18:10
                      OK, ja sie ciesze z tego co piszesz bo lubie rozumiec co, kto i dlaczego
                      (skrzywienie zawodowe). Widze, ze nasz wiek jest podobny chociaz CV rozne.

Mowiac szczerze sam niezbyt lubie rodowitych Francuzow, ale od kiedy sam sie
                      stalem jednym, to temperuje moje uczucia. Przynajmniej publicznie.
                      Jest chyba tak jak piszesz ze IWW to byla ich ostania wielka wojna.

Ale, z drugiej strony, Bush tez sie migal o wojska i dzisiejsze amerykanskie
                      elity nie wysylaja dzieci do Iraku. Daja przywileje nowym emigrantom aby sie
                      tylko zaciagneli.

Ale ja nie szukam zwady bo Amerykanow dosyc lubie. Za optymizm. Przgnebia mnie
                      francuska morosité.

No to do nastepnego watku.

P.S. Mama Twoja miala silny charakter, ze cie nauczyla polskiego. Ja mojej
                      coreczki nie mam czasu uczyc i mam troche wyrzuty sumienia.
                    • meerkat1 A co do czesnego. POWAZNIE! 17.03.05, 18:19
                      Widzisz, te $35,000.00 bez akadamika i stolowki, to nie WSZEDZIE!

Sa zupelnie dobre uniwersytety stanowe [np. UCLA,czy University of Virginia,
                      na ktorych czesne jest duzo nizsze, a mieszkacy danego stanu placa sumy zgola
                      symboliczne(plus kwalifikuja sie rowniez czesto na rozne stypendia i granty!).

Studiowac mozna juz za $10,000-$15,000 w malych prywatnych koledzach, ktorych
                      jedne wydzialy sa np. przecietne, a inne doskonale (stad doroczne katalogi
                      oglnokrajowe, gdzie mozna np. sprawdzic, jaki procent absolwentow czego i
                      gdzie, dostal sie na studia podyplomowe, doktoryzowal , a takze, ktorzy
                      czlonkowie kolegium profesorskiego to Noblisci.)

Np. wielu ludzi o ambicjach naukowych w dzedzinie ekonomii szlo na University
                      of Chicago, dla samego tylko Miltona Friedmana, a przyszli astronomowie z
                      ambicjami na Columbie, glownie dla Sagana, choc takze ze wzgledu na swietne
                      teleskopy w roznych czesciach swiata- dlatego m. innymi uplasowali sie tam
                      Paczynski i Wolszczan]

Jesli ktos ma ambicje matematyczne, to idzie na Princeton, bo to Mekka
                      znakomitych matematykow; jesli fizyczne czy informatyczne- to do MIT, jesli na
                      astrofizyczne, to na CalTech. Jesli chce mic gwarantowana swietna posade jako
                      makroekonomista czy analityk gieldowy, to na Wharton School of Economics, itd.
                      itp.

Colubmia istotnie bierze $35,000.00. Moze od nowego roku juz wiecej- nie wiem.
                      To samo Pricentown.

USC (University of Southern California) bierze blisko $40,000, ale tam jest
                      najlepszy wydzial filmowy -stamtad wyszli m. in. Lucas, Spielberg, etc.

Johns Hopkins, to z kolei najlepszy na swiecie Wydzial Medyczny (podobnie jak
                      szpital!), Harvard- prawniczy, Yale-zarzadzanie i tez prawo. Itd.

Ale jak mowie, jest jeszcze caly wielki srodek, a poza tym jak ktos jest
                      naprawde zdolny, to jak skonczy z doskonalymi wynikami pierwszy rok, to ktos
                      (niekoniecznie uniwerek nawet!) mu (jej) jakies przyzwoite (PELNE!) stypendium
                      zaoferuje, zadajac w zamian jedynie odpracowania u niego (np. w NSA jesli ktos
                      jest swietnym matematykiem , elektronikiem czy logikiem) 5-8 lat zaraz po
                      studiach.

P.S. Nie, nie jestem fizykiem. Jestem sowietologiem.
                      Teller, co cie pewnie zaskoczy, TEZ fizykiem nie byl.
                      Byl CHEMIKIEM!!! Interesowal sie pierwiastkami promieniotworczymi, wiec, jak
                      Maria C. ( co ci go moze zblizy:-))))- przewedrowal od chemii do fizyki!

Nie Nobla NIGDY by nie dostal, bo byl politycznie gleboko niesluszny!

[Podobnie jak Witkacy, Gombrowicz, Mrozek czy Herbert. To tylko takie lewactwo
                      jak Wisia i p. Czeslaw...:-(((]
                    • meerkat1 JEZYK ... Takze i HONOR... 17.03.05, 18:45
                      Polski?

Bo mialem jeszcze BABKE (Mama pracowala!), autentyczna dziedziczke z Wolynia!

Podobno jak bylem maly, tak twierdzila moja Matka, mowilem po polsku z
                      wschodniackim zaspiewem, bo tylko taki akcent glownie slyszalem!

Poza tym Panie wychodzily z zalozenia, ze angielskiego i tak nauczy mnie dobrze
                      i Ojciec i otoczenie. [Ojciec-istotnie dobrze, bo byl z "gentry", otoczenie-
                      juz mniej:-)))] Ojciec, nb, zrzuty na W-we robil az z Brindisi latajac, bo
                      Wujek Stalin nie zezwolil ani RAF, ani USAF na ladowanie i uzupelnianie paliwa
                      w Smolensku- Powstanie mialo PASC!]
                      Nietrudno sie domyslic, ze za nikt z rodziny milosci do bolszewizmu, ani do
                      ZSRS mi nie wpoil! ;-) Stad moze te Indochiny?.["A Dwernicki nas przedzie..."]

A do chamowatosci: to chyba te lata 69-72- zaraz po studiach.[Ochotnik!]
                      Tam sie po prostu klelo, bo na konwenanse nie bylo ani czasu, ani miejsca, ani
                      atmosfery.[Jesli widziles taki b.zabawny, acz okropnie wulgarny amerykanski
                      film "Bad Santa" (Zly Santa), to mysmy tak wlasnie w W. ze soba gaworzyli!:-(]

NB. znajmosc polskiego b. mi pomogla w nauce rosyjskiego, co na moim
                      kierunku...jak znalazl!

P.S. Babka, ktora dla Ruskich bezbrzezna pogarde zywila ( to od Niej nauczylem
                      sie slowa <swolocz>!) nauczyla mnie jako brzdaca nastepujacego wierszyka, ktory
                      chyba docenisz.

"Pa francuski - le savon,
                      a pa ruski- MYLO!
                      Pa francuski - mill pardon!
                      a pa ruski- W RYLO!
                      • polski_francuz Re: JEZYK ... Takze i HONOR... 18.03.05, 09:53
                        Jeden z moich ulubionych postaci Hieronymus Bosch z ksiazek Micheal Connoly ma
                        podobny do twojego zyciorys z lat 69-72. Taka wojna, ktorej chwala Bogu
                        europejczycy z mojego rocznika (52) nie musieli przezywac na pewno zostawilo
                        slady u ciebie, u Boscha i u wielu innych.
                        Masz geny poza tym z Wolynia, to chyba dzisiejsza Ukraina? Cos mi sie widzi ze
                        ludzie stamtad sa troche bardziej wariatuncie. Zas moje sa z Litwy. A ludzie
                        stamtad sa bardziej cicha-woda, sprytni ale po cichu.
                        Masz racje co do honoru, powoduje on ze mam nieczyste sumienie nie uczac
                        polskiego coreczki. Wychowuje ja w szacunku do Polski a przede wszystkim do
                        pracy i wysilku.

No to na razie.
              • gloubiboulgomm Re: Legia cudzoziemska a absolwenci Stanfordu 17.03.05, 17:37
                Brutto = 120.000€ Netto = 60.000 €......u Arabôw, gnojo-gojo-bojowo anty-
                Francuzie!
    • as75 Europa rownych i rowniejszych- dla glupkow! 16.03.05, 07:15
      ktorzy wierza w klamstwa ze przyjecie do Unii byl aktem troski o nowych
      czlonkow. Chodzi glupki o nowe rynki zbytu dla zdychajacych gospodarek
      socjalistycznych Miemiec i Francji. Trzeba coraz to wiecej dzikich by im te
      paciorki wcisnac! A dzikich nie brak. Po polaczkach przyjdzie kolej na Turkow
      itd..
      • maruda.r Re: Europa rownych i rowniejszych- dla glupkow! 16.03.05, 07:19
        as75 napisał:

> ktorzy wierza w klamstwa ze przyjecie do Unii byl aktem troski o nowych
        > czlonkow. Chodzi glupki o nowe rynki zbytu dla zdychajacych gospodarek
        > socjalistycznych Miemiec i Francji. Trzeba coraz to wiecej dzikich by im te
        > paciorki wcisnac! A dzikich nie brak. Po polaczkach przyjdzie kolej na Turkow
        > itd..

Rynek zbytu przy zarobkach 800 pln na głowę. Ciekawe.

• r306 Re: Europa rownych i rowniejszych- dla glupkow! 16.03.05, 09:03
          > Rynek zbytu przy zarobkach 800 pln na głowę. Ciekawe.

Sobota, gdzina 13 - kraze po parkingu jednego z hipermarketu - mimo 4 poziomow,
          nie znajduje wolnego miejsca do zaparkowania samochodu.
          Renault - inwestuje w rumunska faryke Daci (fakt - Rumunia jeszcze nie w unii,
          ale jej produkty sa jak najbardziej przeznaczone na rynek nowoprzyjetch do UE
          krajow Europy Wschodniej).

To tylko dwa przyklady na to, ze te 800PLN jest socjalistycznym mitem, ktorym
          tak fajnie szermuje sie w TV przed wyborami.
        • foruman Re: Europa rownych i rowniejszych- dla glupkow! 16.03.05, 09:53
          Duby smalone Waszeć opowiadasz. Przeciętne wynagrodzenie w 2004 roku wynioslo
          2289,57 zł. Moze piszesz o tzw. minimum socjalnym ktore wynosilo wlasnie 824 zl?
          Przez tego Bacerowicza i jego reforme Polacy maja teraz dwa razy wiecej
          samochodow (ktore kupili w latach 90tych), jezdza do cieplych krajow itd.. Tylko
          tam gdzie jego reforma nie siegnela jest syf. tzw. "sluzba" zdrowia, szkolnictwo
          publiczne, system emerytalny.. itd.. o! Orlen.. kolejny panstwowy monopol na
          wladze ...
          Handel dziala w obie strony. Polacy maja coraz wiekszy i znaczacy eksport i to
          glownie niemiec.. osobiscie znam firmy ktore zyja z eksportu.. np 70% produkcji
          jedzie do Niemiec!
          Nieudacznicy zawsze beda nieszczesliwi.. to wlasnie im jest potrzebne panstwo
          socjalne i izolacjonizm. Tfu!
        • toma9 Re: Europa rownych i rowniejszych- dla glupkow! 16.03.05, 12:16
          niestety tak maruda, rynak zbytu to pojecie szerokie, sam przyznales,
          "Rynek zbytu przy zarobkach 800 pln na głowę. Ciekawe."- to dla zdychajacych
          gospodarek tania sila robocza ,ciekawosc, nie boli maruda, plupota tez ,wiec
          zastanow sie zkod tyle firm min francyskich czy niemieckich otwierajacych swoje
          oddzialy w Polsce?

• kropekuk Te ograniczenia latwo obejsc. Ale wiedza o tym 16.03.05, 07:22
        tylko ci, co sie na Unie nie "obrazili"...
    • maruda.r Re: Chirac zrugał Barroso 16.03.05, 07:21
      meerkat1 napisał:

> W ubiegłą sobotę oba ATR-72, które leciały do Berlina (jednym z nich
      > podróżował dziennikarz "Gazety"), miały niewygodne postrzępione siedzenia,
      > prujące się wykładziny, brudne stoliki. Zasłonka oddzielająca klasę
      > ekonomiczną i biznes była obszarpana.

Zszyłeś, umyłeś i zacerowałeś i gra. Po co zawracasz dupę swoimi problemami w
      robocie?

• epicki Re: Chirac zrugał Barroso 16.03.05, 07:34
        ja chce harmonizacji standardow socjalnych, najlepiej od jutra!
      • meerkat1 <maruda>= KOMUSZA OBLUDA! :-(((((((((((((((((((((( 16.03.05, 14:16
        A ty DALEJ, <marudo> czekasz na arbeit przy myciu pokladow na naszych
        lotniskowcach?!

Przykro mi cie rozczarowac, ale te ktorych spodziewales sie w Gdyni, poszly w
        rejon... Zatoki PERSKIEJ!!!!

Tam, dadza je PERSOM do wylizania!
        capisce?! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • grogreg Re: Chirac zrugał Barroso 16.03.05, 08:19
      Mysle, ze lysawy francuzik troche wyolbrzymia role swojego kraju, ktorego pkd
      jest rowny pkd Stanu Kalifornia.
      • maruda.r Re: Chirac zrugał Barroso 16.03.05, 08:35
        grogreg napisał:

> Mysle, ze lysawy francuzik troche wyolbrzymia role swojego kraju, ktorego pkd
        > jest rowny pkd Stanu Kalifornia.

Może dlatego, że Francja jest w UE, a stan Kalifornia nie. A problem dotyczy UE.

• stdye naprawde chcecie aby najgorsze warunki pracy 16.03.05, 08:51
      staly sie norma w UE? O to walczy nasz rzad exkomuna?
      Bo do tego doprowadzi ten projekt, pomyslcie sami: Polak jedzie pracowac do
      Francji ale zarabia tyle co w Polsce i placi skladki w PL = Francuz na bruk
      Polak do pracy, OK. Ale jak Litwin przyjedzie do PL i zrobi to samo to Polak na
      bruk a Litwin do pracy, itd., itd. - czyli po pewnym czasie zarobki i ochrona
      spoleczna wszedzie w dol (oczywisci my mamy mniej do stracenia niz Niemcy czy
      Dunczycy, ale po pewnym czasie wszyscy mamy ta byznesowa szczotke gleboko
      wetknieta w odbyt)...
      • mkopek Re: naprawde chcecie aby najgorsze warunki pracy 16.03.05, 10:52
        A ja Ci przedstawie inny scenariusz. Litwini przyjezdzaja do Polski i swiadcza
        uslugi taniej niz Polacy. Zarabiaja lepiej niz u siebie i do tego jeszcze spada
        u nich bezrobocie. Rosnie popyt na towary na Litwie dzieki czemu zyskuje cala
        UE. Do tego w Polsce tanieja uslugi, na ktore u nas ciagel jest mala podaz (bo
        ludzie malo przedsiebiorczy sa i nie chca ryzykowac i inwestowac we wlasny
        biznes- wlasnie w sektorze drobnych uslug). Polacy zas wyjezdzaja pracowac do
        Francji i Niemiec. Tam swiadcza uslugi bedac konkurencyjni wzgledem Niemiecow i
        Francuzow. Dzieki temu jest dla nich duzo pracy. W Polsce spada bezrobocie i
        rosna zarobki (Polacy bedac nawet tansi od Francuzow i Niemcow beda lepiej
        zarabiac niz w Polsce). U nas wydaja kase zwiekszajac popyt na rozne towary, a
        takze na uslugi takze te swiadczone przez Litwinow. Dzieki temu coraz wiecej
        Polakow ma prace takze w Polsce, bo popyt rosnie a co za tym idzie i rosna
        ceny. Poprawia sie poziom zycia i zarobkow w Polsce, dzieki czemu coraz mniej
        Polakow ma ochote wyjezdzac prqacowac za granica, a coraz wiecej inwestuje w
        biznes w Polsce. Tak samo podnosi sie poziom zycia na Litwie i tam rosna ceny i
        zarobki, dzieki czemu Litwini nie sa juz tacy tani w Polsce, i mniej chetnie
        przyjezdzaja do Polski. Poniewaz mniej Litwinow, Polakow, Wegrow, Czechow itd
        wyjezdza do starych krajow UE (dzieki polepszeniu zycia w nowej 10), to ceny
        uslug W Niemczech, Francji i innych krajach starej 15 spadaja tylko
        nieznacznie, zas polepszaja sie rynki zbytu w calej UE. Dzieki polespzeniu
        poziomu zycia i zmaleniu bezrobocia w nowych krajach UE rosna tez standardy
        socjalne. Rowniez dzieki temu nastepuje rozruszanie gospodarki UE. Jedyne do
        czego moze doprowadzic liberalizacja rynku uslug to szybsze wyrownanie sie
        poziomow zycia w strych i nowych krajach UE i nieiwielki spadek tych standardow
        w starych krajach. Wszedzie na swiecie jest mnostwo przykladow na to, ze
        liberalizacja gospodarki i rynkow prowadzi tylko do wzrostu gospodarczego i
        polepszenia zycia obywateli. Im mniej ograniczen, regulacji i mieszania sie
        panstwa do biznesu tym lepiej dla ludzi. Rozbudowany socjal i mnostwo regulacji
        i ograniczen jest potrzebnych tylko dla tych nie radzacych sobie, ktorych ma
        utrzymywac reszta. Ale hamuje to rozwoj gospodarki i prowadzi do powstawania
        niewydolnych spoleczenstw. Panstwo zbyt mocno opiekujac sie ludzmi wychowuje
        sobie nidorajdy zyciowe (popatrzmy co jest w Polsce po 40 latach PRL'u).
        • czlowiek4 Re: naprawde chcecie aby najgorsze warunki pracy 16.03.05, 11:16
          Cale szczescie, ze jest ciagle 15 panstw na mniej wiecej solidnych nogach.
          Chlopie, to co ty wypisujesz jest utopia Marxa i Engelsa - zastanow sie.
          A zaplanowales co zrobisz z tymi "lepiej" zarabiajacymi, "drozszymi w uslugach"
          obywatelami Francji, Niemiec, Danii (nota bene Kopenhaga najdrozsze miaso na
          swiecie) - wyslesz ich na bezludna wyspe? a moze lepiej do obozow
          koncentracyjnych. Najlepiej do Guantanamo!!!!
          • toma9 Re: naprawde chcecie aby najgorsze warunki pracy 16.03.05, 12:28
            czlowiek4 napisała:

> Cale szczescie, ze jest ciagle 15 panstw na mniej wiecej solidnych nogach

CO ZA BREDNIE PISZESZ, CZLOWIEKU, WALNIJ TYM SWOIM LBEM O SCIANE, SPRZYDA CI
            SIE!!!
            wiesz ile wyniosl sam dlug za zeszly rok, ubezpieczen socjalnych we francji?
            13,5 MLD EUROS HUEHUE do tego dlug Polski 2,5 MLD EURO TO MALY HUJ
            • polski_francuz Re: naprawde chcecie aby najgorsze warunki pracy 16.03.05, 13:57
              Porownaj to z budzetem oby krajow. Znowu czytasz cos tam, nie rozumiesz i
              przeklinasz. Naucz sie troche kultury do diaska!
              • czlowiek4 Re: KTO TU MOWI O KULTURZE? ZARTY!!!! 16.03.05, 16:58
                Proponuje, nie polemikowac z tymi co maja niewyparzone.
                jestes naprawde naiwny (cieple stwierdzenie) mowiac do tych ludzi o kulturze!!!!
                Szkoda czasu i slow, nie wiele rozumieja.
        • jorn Re: naprawde chcecie aby najgorsze warunki pracy 16.03.05, 11:20
          Zgadzam się z mkopkiem, z jednym tylko zastrzeżeniem: słaby punkt tego planu
          jest taki, że Francuzi i Niemcy musieliby wziąć się do pracy, a już zapomnieli,
          jak się pracuje.
    • rogerja Re: Nieźle, kłutnia o wolny rynek w UE, ciekawe.. 16.03.05, 09:01
      na pewno ciekawsze niz vortexowe bzdury. I przynudzajacy vortex
    • janbacz Socjalizm jest oparty na lenistwie i zawiści 16.03.05, 10:54
      Socjalizm jest oparty na lenistwie (w tym umysłowym)
      i nacjonaliźmie.
      Jasnym jest że na zatrudnieniu Polaków ogólnie
      Francja by zyskała, bo panowie zawsze zyskują
      jak na nich pracują niewolnicy.
      Sęk w tym że zyski odczuli by Francuzi jako
      konsumenci i pracodawcy, a pracownicy niestety
      musieli by mniej się lenić i spuścić trochę
      ze swych oczekiwań płacowych. Niestety większość
      Francuzów ma myślenie spaczone socjalizmem
      - oni się przede wszystkim czują pracownikami.

Francuzi mają teraz do wyboru:
      1) mogą skorzystać z taniej pracy Polaków, która
      da im wzrost gospodarczy, a taki wzrost
      przeciwdziała spadkom płac tak że wcale nie jest
      pewne, że płace Francuzów spadną, ale na
      pewno praca Polaków spowoduje obniżenie cen
      usług i towarów i spowoduje też wzrost zysków
      przedsiębiorstw. Sumarycznie oczywiście Francuzi
      wyszli by na tym do przodu.
      2) mogą zablokowac Polaków, ze wzrostu gospodarczego
      nici, będą się kisić we własnym sosie, Polacy też
      nie zarobią.

Jak widać mentalność socjalistów opiera się na
      1) zawiści
      socjalista woli nic nie zyskać jeśli ktoś
      zyskał by także,
      2) nacjonalizmie
      socjalista woli nic nie zyskać jeśli w szczególności
      zyskał by obcy
      3) lenistwie
      socjalista woli się obijać i mieć dochody
      na dotychczasowym poziomie niż przyłożyć się więcej
      do pracy i zwiększyć swój dochód.

• podpisany Re: Chirac Brawo! kto mowi o socjalizmie 16.03.05, 11:29
        Prezydent Chirac ma racje, walczy o swoich obywateli.
        Polacy powinni dazyc aby w ich kraju bylo lepiej, lepsze pensje, lepsze uslugi
        socjalne.

Z tego co Baroso proponuje, wynika, ze wszyscy znajdziemy sie na jednym
        poziomie - to wlasnie nazywa sie KOMUNIZM.

Brawo Panie Prezydencie Chirac! masz racje!
        • toma9 Re: Chirac Brawo! kto mowi o socjalizmie 16.03.05, 12:23
          podpisany napisał:

> Prezydent Chirac ma racje, walczy o swoich obywateli.
          > Polacy powinni dazyc aby w ich kraju bylo lepiej, lepsze pensje, lepsze
          uslugi
          > socjalne.
          >
          > Z tego co Baroso proponuje, wynika, ze wszyscy znajdziemy sie na jednym
          > poziomie - to wlasnie nazywa sie KOMUNIZM.
          >
          > Brawo Panie Prezydencie Chirac! masz racje!

hue hue mow za siebie "nizej" podpisany. Nie wiesz nawet w jakie gowno na
          poziomie laduje swoich czyrak mnie to lata pewnie wiekszosc francuzow wie
          przynajmniej o "dyrektywie bolkesteina" ktora cofnie wszystkich kilkadziesiat
          lat do tylu.
          To jest wlasnie KOMUNIZM;

POCZYTAJ DURNIU O TEJ DYREKTYWIE W POSCIE WYZEJ;
    • andrzejh5 Re: Chirac zrugał Barroso 16.03.05, 13:58
      do Pana Prezydenta Republiki Francuskiej w odpowiedzi na Jego protest:
      SPADAJ DZIADU
    • kaz63 Re: Chirac zrugał Barroso 16.03.05, 14:16
      Nigdy nie wierzylem socjalistom,a szczegolnie francuskim.Toz to starsi bracia
      czekistow.
      • stdye Re: Chirac zrugał Barroso 17.03.05, 10:23
        1. Dobrze poinformowany jestes, Chirac jak wszystkim wiadomo jest socyalista
        starej daty (prawdopodobnie z CzeKa albo nawet ukryty trockista)

2. co do lenistwa Francuzow, to wydajnosc godziny pracy we Francji jest jedna z
        najwyzszych na swiecie (latwo to sprawdzic jak sie tylko chce:
        www.economist.com/finance/PrinterFriendly.cfm?Story_ID=3352969
        www.lse.ac.uk/collections/pressAndInformationOffice/newsAndEvents/archives/2004/UKs_ProductivityGap.htm
        )

Ale, jak zreszta wiadomo, gdy sie tylko troche zastanowic lenistwo jest glownym
        motywem postepu, czlowiek wynalazl kolo by sie nie przemeczac noszeniem na
        grzbiecie, jesli jednak wolisz zapieprzac 12 godzin dziennie, bez ubezpieczenia
        spolecznego i z tygodniem wakacji to wyjedz do kraju otylych - tam nie ma
        ograniczen - wolnosc!!!
    • fractus Polityka... Logowanie [?] 17.03.05, 02:16
      Dlaczego mam sie logowac? Czyzby politycznie [niepoprawne] wypowiedzi byly
      monitorowane? DZIEKUJEMY! Jak zapanowac nad internetem? DZIEKUJEMY!

Francja, Niemcy itp. nigdy nie pozwola, zeby zblizyc sie do ich poziomu
      zaawansowania, choc mam nadzieje, ze dzieki roznym zbiegom wydarzen, w tym taka
      ustawa, bedziemy piac sie szybko do gory po europejskiej drabinie!
      • stdye Re: Polityka... Logowanie [?] 17.03.05, 10:26
        gdyby politycznie niepoprawne, albo nawet prawnie karalne wypowiedzi byly tutaj
        filtrowane to 50% postow od razu poszlo by do kosza - bo same bluzgi, nienawisc,
        rasim itd.
    • tornson To będzie miało sens tylko i wyłącznie pod 17.03.05, 17:00
      warunkiem zrównania przepisów socjalnych we wszystkich krajach w UE. Tak by
      kraje korzystające z "niewolników" nie zdobywały nieuczciwej przewagi nad
      cywilizowanymi socjalistycznymi państwami dbającymi o godność swych pracowników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka