tullamor 28.03.05, 09:23 Nie ma przypadkiem takiego nakazu, że do przyjęcia Komuni, potrzebna jest świadomość przyjmującego...? A, przy okazji, to nie jest poświęcone wino, ale konsekrowane. Dlaa katolików - znacząca róznica, przypis do redakcji;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irini Dajcie jej wody, mordercy !!! 28.03.05, 09:23 Gdybym tam była, wlałabym jej wodę do ust, zamiast czekać na decyzję władz. Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 09:43 To zwykle morderstwo, podobnie jak aborcja Niech Swiat wyciagnie wnioski z tej smierci. Jesli nic sie nie zmieni to chociaz my nie zaakceptujmy tych barbarzynskich ustaw. Aborcja jest jeszcze gorszym zlem, nie ma nic gorszego od usmiercenia bezbronnej ludzkiej istoty. To nie polityk (lewicowy) naciskajac na przycisk w glosowaniu decyduje o tym w ktorym miesiacu czlowiek staje sie, czlowiekiem, moze w tej kwestii ma do powiedzenia troche Pan Bog? Czemu kobieta mordujaca dziecko w ciazy nie ma isc do wiezienia, a ta sama kobieta matka ktora zabija dziecko zaraz po urodzeniu jest ciezko karana - przeciez to ten sam zabity czlowiek? Czy w takim razie mamy zezwolic w ogole morderstwa noworodkow bo to "niesprawiedliwosc". To barbarzynstwo, Hitler by sie nie powstydzil. Odpowiedz Link Zgłoś
mromac Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 10:29 Jesli stawiasz znak rownosci miedzy zabiciem dziecka narodzonego a miesiecznego plodu (pardon, czlowieka) to dlaczego organizacje antyaborcyjne (w tym Kosciol!!) nie domagaja sie kary co najmniej dozywocia dla lekarza (morderca) i matki (wspoludzial w morderstwie)?? Czy to nie hipokryzja. Skoro to jest taki sam czlowiek to dlaczego spoleczenstwo polskie (90% katolicy) zgadza sie na marne 2 lata w zawiasach (matka bez zadnego wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
cocolinko Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 11:26 mromac napisał: > Jesli stawiasz znak rownosci miedzy zabiciem dziecka narodzonego a miesiecznego > plodu (pardon, czlowieka) to dlaczego organizacje antyaborcyjne (w tym Kosciol > !!) nie domagaja sie kary co najmniej dozywocia dla lekarza (morderca) i matki > (wspoludzial w morderstwie)?? Czy to nie hipokryzja. Skoro to jest taki sam czl > owiek to dlaczego spoleczenstwo polskie (90% katolicy) zgadza sie na marne 2 la > ta w zawiasach (matka bez zadnego wyroku. Jestes trochę w błędnym myśleniu i pojmowaniu zadań i roli! Kościół nie domaga się w kodeksie cywilnym żadnych konkretnych kar ani dla matki ani dla lekarza! Kościół walczy z formami zabijania m.in. z tą a jak państwo to rozwiąże to nie ich problem. Chodzi o ustawowy zakaz niedopuszczania do zabijania a co za to będzie groziło to już zależy od Państwa! Jeśli się chce ośmieszyc to za kradzież lizaka ze straganu niech dają 5 lat a za zabicie, aborcję mandat karny! Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 14:17 mromac napisał: > Jeśli się chce > ośmieszyc to za kradzież lizaka ze straganu niech dają 5 lat a za zabicie, > aborcję mandat karny! czy wtedy KK uzna taki przepis za sluszny?? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia2005 Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 13:33 Bo w tym wszystkim nie chodzi o kary ale o to by nie zabijac, zwlaszcza takiej osoby, ktora sama nie moze sie obronic. Jest zdana na laske innych ludzi. Ludzie przyzwyczaili sie do tego pogladu, ze dziecko nienarodzone czy tak jak Terry, osoba przeciez zyjaca samodzielnie, tylko jak kazda isota zywa potrzebujaca pozywienia), ze mozna uznac takie osoby to jeszcze nie lub juz nie czlowiek wiec mozna pozbyc sie klopotu. Nawet etycy (nie wiem czy mozna tak ich teraz nazywac) z UW pochwalaja te decyzje. Coz to za etyka? Mysle, ze kazdy zdrowo myslacy czlowiek wie o co chodzi. Ze jest to okrutne morderstwo w majestacie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kissinger77 Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 10:37 "co na to Pan Bóg?" Posłuchaj, jesteś wierzący więc nikt Ci nie każe nikogo mordować.Ale nie wszyscy są zniewoleni przez religię i to też musisz wziąć pod uwagę a nie od razu mierzyć wszystkich chrzescijańską miarką.Ty byś pewnie zaraz cały świat urządził po chrześcijańsku bo tak Ci się wydaje że jest najlepiej.Bo wydaje Ci się że to jedyna słuszna religia i świat chrześcijański to dobry świat.Zresztą wszyscy chrześcijanie są tacy.Znamy historię i wiemy ile było wojen na tle religijnym.Tylko te wojny były po to żeby nie zmusić chrześcijan do niewiary ale żeby niewiernych zmusić do chrześcijaństwa.Rzygać mi się chce jak czytam te Wasze chrześcijańskie trąbienie o zakazie eutanzji i aborcji. A Terri..no cóż..jeśli miałbym jakieś wątpliwości to są one natury medycznej.Rzeczywiście nie wiemy co się dzieje w jej mózgu ani co tak na prawdę odczuwa.Ale skoro coś miała by odczuwać i mieć chociaż minimalną świadomość swojego stanu, to tym bardziej humanitarne wydaje mi się odłączenie jej od aparatury, niż wtedy jakby kompletnie nic nie czuła. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 11:40 > "co na to Pan Bóg?" Posłuchaj, jesteś wierzący więc nikt Ci nie każe nikogo > mordować.Ale nie wszyscy są zniewoleni przez religię no dobra, ale czy uwazasz ze ludzie domagajacy sie (i tak obowiazujacego we wszystkich krajach) zakazu kradziezy cudzej wlasnosci czy mordowania ludzi juz narodzonych sa ZNIEWOLENI PRZEZ RELIGIE??? Zastanow sie nad tym co napisales i sproboj konsekwentnie zastosowac Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 14:22 argument ze mamy takie a nie inne prawo tylko dlatego ze tak jest po chrzescijansku jest argumentem nietrafionym. teraz to Ty sie zastanow nad tym co napisales. Odpowiedz Link Zgłoś
mgt-22 Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 11:47 kissinger77, a kto wie co się dzieje w twoim mózgu. Może więc ciebie też należałoby uśmiercić? Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel BZDURA, ASURD! 28.03.05, 17:31 Jesli jakas religia nie widzi niczego zlego w zabijaniu ludzi dla wlasnych egoistycznych celow lub dla wlasnej wygody (tak jest z aborcja i Eutanazja) to czy taka osoba ma byc nie karana bo twierdzi ze wedlug jej swiatopogladu nie zrobila nic zlego?? Na rozprawie sadowej mordercy twierdziliby ze nie sa chrzescijanami i maja inny system wartosci i wobec tego maja byc wypuszczani na wolnosc? Podobnie homoseksualisci twierdzacy ze homoseksualizm jest czyms naturalnym. Zlodziej (np. polityk, czy biznesmen) ktory kradnie duza sume pieniedzy i przez to krzywdzi tysiace innych ludzi ma nie byc karany, gdyz twierdzi ze wedlug niego nie zrobil nic zlego? To ma byc ten nowy porzadek swiata, do tego prowadzi relatywizm moralny. Przeciez to ABSURD! Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 11:12 Zgadzam sie co do eutanazji i aborcji, zdecydowane NIE natomiast dla J.R. Nowaka, kiedys komunistycznego propagandysty (jego owczesne ksiazki do sprawdzenie w kazdej bibliotece)a dzis wojujacego prawicowca, strzykajacego slina, na kogo sie da. Zwlaszcza natych, co walczyli z komuna, w odroznienieu od tej grubej interesownej swini, jaka jest obecnie J>R.Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
mgt-22 Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 11:53 według ciebie od nawróconego komunistycznego propagandysty lepsi są nienawróceni byli komunistyczne aparatczyki co udają marksistowskich kapitalistów-złodziei jak Kwaśniewski, Miller, Kluczyk, Borowski, np. oba Wiatry i inne psie syny (psi synu - tak mówił Kmicic do dzikiego Tatara z azjatyckiego stepu) Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 17:35 Porf. Nowak calym konsekwentnie do 89 roku zwlaczal system komunistyczny przy pomocy piora. Dzisiaj kazdego czlowieka mozna "zabic" przy pomocy klamstwa w gazetach, prosze przeczytac najnowsza ksiazke, Profesora na stronie internetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
teapot Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 11:17 W hitlerowskich Niemczech aborcja była zakazana!! Zamiast wypisywać bzdury idź lepiej do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 17:45 Zakaz aborcji obowiazywal tylko w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
zeena TAK dla eutanazji 28.03.05, 11:30 gdyby eutanazja byla dozwolona, terri dostalaby zastrzyk i w spokoju sobie odeszla, a nie bylaby glodzona. bo to co sie teraz dzieje, nie ma z eutanazja nic wspolnego. proponuje najpierw poznac znaczenie slow ktorych sie uzywa, a dopiero pozniej wykrzykiwac je w haslach Odpowiedz Link Zgłoś
mgt-22 Re: TAK dla eutanazji 28.03.05, 11:56 gdyby nie chrześcijańskie standardy cywilizacyjne to mąż Terri wziąłby ją nad wysoki brzeg morza i zrzucił do wody, otrzepał ręce i poszedł do domu Odpowiedz Link Zgłoś
zeena Re: TAK dla eutanazji 28.03.05, 12:04 bardzo prawdopodobne. i moze lepsze by to bylo od tego co teraz sie dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel Re: TAK dla eutanazji 28.03.05, 17:50 Czlowiek jest czyms wiecej niz tylko zwierzeciem, ktore mozna zabijac bez konsekencji. Budujmy cywilizacje milosci a nie smierci. Czy swiat niczego sie nie nauczyl od czasu II wojny swiatowej? Tylko Chrzescijanska religia pozwala dostrzec w czlowieku glebsze cechy ktore odrozniaja go od zwierzecia (niesmiertelnosc duszy, duchowosc, milosc (przez duze M - nie chodzi tylko o kopulacje-sex) Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: TAK dla eutanazji 28.03.05, 15:19 czemu chrzescijanie przypisuja sobie pewne standardy cywilizacyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel Re: TAK dla eutanazji 28.03.05, 17:51 Poniewaz dostali prawa od samego Boga (10 przykazan) i to Bog jest tworca prawozadnosci poprzez lud chrzescijanski. Chrzescijanstwo ma obowiazek stac na strazy wartosci moralnych Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: TAK dla eutanazji 28.03.05, 19:57 przy czym te wartosci nie sa wylacznie wartosciami chrzescijanskimi. i mowie stanowcze NIE dla samouwielbienia chrzescijan Odpowiedz Link Zgłoś
kissinger77 Re: TAK dla eutanazji 28.03.05, 20:37 Sam widzisz bbombel że jesteś zniewolony przez religię.Czemu uważasz że chrzescijaństwo jest najlepszą z możliwych religii?Skąd wiesz jak jest na prawdę po śmierci,co się dzieje z duszą?Piszesz że to Bóg dał 10 przykazań.Owszem..ale czemu uważasz że ten Bóg jest jedyny?Tak jak Ty wierzysz w swoją wiarę, tak muzułmanin wierzy w swoją i każdy inny też.Nie wiemy tak na prawdę co nas spotka więc nie uważajmy naszej religii za jedynie słuszną.A w ogóle nie wiem czemu uważasz że chrześcijaństwo ma obowiązek stać na straży wartości moralnych.Już w historii stało i efekty były świetne.Albo wyprawy krzyżowe, albo inkwizycja..naprawdę, wtedy Kościół wykazał się swoją dobrocią.Nie próbujmy zaszczepiać tej "jedynie słusznej" religii na inne grunty bo potem mamy to co mamy.Czyli konflikt ze światem islamu.Chociaż prawdę mówiąc oni są tacy sami bo chcieli by pewnie z nami zrobić to samo.Dlatego trzymam się z daleka od religii bo to zarzewie wszelkich konfliktów.Tak było,jest i będzie.Nie uważam że chrześcijaństwo jest złe czy dobre..który odłam kościoła katolickiego lepszy..albo czy islam jest zły.Mam to gdzieś bo religia mnie nie interesuje.Ale dla Was(to a propos pierwszego mojego posta)to ja oczywiście jestem już zwyrodnialcem,który dopuszcza mordy,kradzieże i wszystko co złe.Najlepiej jest wszystko generalizować,bo to jest najłatwiejsze.Czyli jak facet(czyli ja)dopuszcza myśl o odłączeniu Terri i wspomina o zniewoleniu religią to od razu przeszczepiacie mi legitymizowanie mordów i kradzieży.Żenujące...niczym elektorat Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
ferajna2 Eutanazji 3 razy NIE, NIE, NIE 29.03.05, 19:36 Jestem przeciwny eutanazji pod każdym względem. Czy to na życzenie ciężko chorej osoby, czy o zgrozo decyzji osoby do tego uprawnionej- małżonka, opiekuna. itp. Dlaczego????? Ponieważ wiem jakie są tego konsekwencje w Holandi. O Hospicjach w tym kraju można tylko pomażyć. Eutanazji mogą być poddane nawet dzieci z poważnymi zaburzeniami intelektualnymi i fizycznymi, poprostu dzieci niepełnosprawne. Wszystko postępuje w takim "chorobliwym" kierunku życia społecznego, że nawet przechodnie na widok rodziny z dziieckiem niepełnosprawnym nie krępują się zapytać dlaczego nie poddali go eutanazji. Szacuje się że w 70% eutanazja jest przerowadzana bez wiedzy rodziny i samej osoby chorej. Człowiek zaczął lawirować między życiem i śmiercią, uzurpując sobie prawo do decydować o tym kto może żyć a kto nie. Wszelkie "ułomności", "niedołęctwa" są wystarczającym pretekstem do tego aby pozbawić kogoś życia. Nasówa mi się tutaj wizerunek rasy nadludzi, którzy będą mieli jedyne prawo bytu. I nie sądze aby człowiek będący w stanie traumatycznej choroby, mógł odpowiedzialnie, bez zawachania, bez uczucia w stosunku do najblizszego otoczenia podjąć tak drastyczną decyzje. Przecież nie żyjemy na tym świecie z myślą o tym jak umrzemy. Ale w wynniku takich nieludzkich, niehumanitarnych dążeń człowieka, każda przyszła matka będzie się zastanawiała czy jej dziecko będzie miało to szczęście dożyć szczęśliwie swych dni nawet gdy, będzie niepełnosprawne. Jeszcze jedno, co za ironia eutanazja z gr. oznacza "dobrą śmierć".Czy aby słuszną?, Dla kogo dobrą?, może dla korporacji ubezpieczeniowych?, Dla rodzinki czychającej na spadek? C. kamil Norwid w swoim utworze "Koniec wieku XIX" zapytuje "...JAKA JEST PRZECIW WŁÓCZNI ZŁEGO TWOJA TARCZA CZŁOWIECZE Z KOŃCA WIEKU?, GŁOWĘ ZWIESIŁ NIEMY". EUTANAZJA jest złem a my mamy obowiązek się jej przeciwstawić!!! Nie przegrajmy tej wojny tu chodzi o Życie, o prawo do Życia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 11:50 bbombel napisał: > To zwykle morderstwo, podobnie jak aborcja > Niech Swiat wyciagnie wnioski z tej smierci. Eutanazja to zupełnie co innego, od sztucznego podtrzymywania życia. Ja np. nie chciałbym być roślinką przez 20 lat (wyobrażasz sobie, co się czuje, gdy przez 20 lat mózg funkcjonuje normalnie, a nie można nawet kiwnąć palcem....czy powiedzieć, wyłączcie te cholerne maszyny!), ale nie chciałbym być także uśpionym, bo dożyłem np. 80 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_preczem Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 12:08 Panie Profesorze, Nie przystoi Panu taka kakofonia emocjonalnych choć bezmyślnych w moim przekonaniu zdań. Tej kobiety NIE POTRAFIMY wyleczyć. Lekarze utrzymuja ja przy życiu sztucznie. To nie jest morderstwo - to przyznanie się do bezsilności! Może mi nie wypada, ale po przeczytaniu Panskiej wypowiedzi nie pozostaje mi nic innego, jak wyłożenie istoty rzeczy poprzez zmyśloną historyjkę: Niech pan sobie wyobrazi, że za 100 lat potrafimy skonstruować substytut mózgu ludzkiego. Nieudolny, bo strujący tylko podstawowymi funkcjami życiowymi, ale jednak. Młoda kobieta w wypadku doznaje tak poważnego urazu głowy, że nie ma szans na przeżycie. Co robią lekarze? Podłączaja sztuczny mózg. Nie przechodzą Pana ciarki po grzbiecie? Czy taka hybrda jest jeszcze człowiekiem? Niech Pan się lepiej dobrze zastanowi, czy to jest właściwa droga niesienia ludziom pomocy i poszanowania ich człowieczeństwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wroxi A propos "Profesora" ! 28.03.05, 15:31 Polaczenie grafomanii z antysemityzmem nie tworzy profesora. Potrzebna jest rzetelna wiedza i oryginalnosc mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
mjw_2005 Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 16:51 >moze w tej kwestii ma do > powiedzenia troche Pan Bog? ja nie slysze by ten twoj pan bog cokolwiek w tej sprawie do mnie mowil, wydaje mi sie ze wierzysz w kogos kogo nie ma, no ale to juz nie moj problem, ale nie narzucaj mi prosze jakis praw ktore dyktuje Ci Twoj wimaginowany 'stworca'. >To nie polityk (lewicowy) naciskajac na przycisk w glosowaniu decyduje o tym w > ktorym miesiacu czlowiek staje sie, czlowiekiem owszem, on moze sie nad tym zastanawiac, raczej wiecej ma do powiedzenia medycyna! Mozesz nazywac sobie plod czlowiekiem, nie zabraniam ci tez mowic ze plemnik to jedna polowa a jajeczko druga polowa czlowieka... problem aborcji to nie tylko problem dot. tego kiedy plod przestaje byc plodem a zaczyna byc czlowiekiem, to cos wiecej... Aha, i nie tylko lewicowy, bo tu chodzi o liberalizm w sferze obyczajow ! >> To zwykle morderstwo, podobnie jak aborcja to tortury baqrdziej, zagladzaja kobiete na smierc, zamiast podaj jej bezbolesny zastrzyk, no ale w sumie meczy sie od 15 lat przykuta do lozka i wbrew swej woli utzymywana przy zyciu, to te kilka dni sa dla niej zbawienne! Myslisz czlowieczku ze jesli miala by ona swiadomosc, to chciala by w ten sposob dozyc 80tki, coz za wspanialem zycie, niech cierpi w imie prawa do zycia! zatanowcie sie czasem troche glebiej! Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel Re: NIE dla EUTANAZJI i ABORCJI ! 28.03.05, 18:12 mjw_2005 napisał: > ja nie slysze by ten twoj pan Bog cokolwiek w tej sprawie do mnie mowil, wydaje > mi sie ze wierzysz w kogos kogo nie ma, no ale to juz nie moj problem, ale nie > narzucaj mi prosze jakis praw ktore dyktuje Ci Twoj wimaginowany 'stworca'. Ja nie slysze zadnych glosow. Owszem Pan bog mowi o tym aby nie zabijac poprzez Swoj Kosciol chrzescijanski Slowa Jezusa: Mt 19:17-18 A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania. 18. Zapytał Go: Które? Jezus odpowiedział: Oto te: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, (BT) Pwt 4:13-14,16-20 13. Oznajmił wam swe przymierze, gdy rozkazał wam pełnić Dziesięć Przykazań i napisał je na dwóch tablicach kamiennych. 14. W tym czasie rozkazał mi Pan uczyć was praw i nakazów, byście je pełnili w kraju, do którego wchodzicie, by objąć go w posiadanie. ... 16. abyście nie postąpili niegodziwie i nie uczynili sobie rzeźby przedstawiającej podobiznę mężczyzny lub kobiety, 17. podobiznę jakiegokolwiek zwierzęcia, które jest na ziemi, podobiznę jakiegokolwiek ptaka, latającego pod niebem, 18. podobiznę czegokolwiek, co pełza po ziemi, podobiznę ryby, która jest w wodach - pod ziemią. 19. Gdy podniesiesz oczy ku niebu i ujrzysz słońce, księżyc i gwiazdy, i wszystkie zastępy niebios, obyś nie pozwolił się zwieść, nie oddawał im pokłonu i nie służył, bo Pan, Bóg twój, przydzielił je wszystkim narodom pod niebem. 20. A was Pan wybrał sobie, wyprowadził was z pieca do topienia żelaza, z Egiptu, abyście się stali Jego ludem, Jego własnością, jak dziś jesteście. (BT) Pwt 10:4 4. A On napisał na tablicach pismem, jak poprzednio, Dziesięć Przykazań, które Pan do was wyrzekł na górze spośród ognia w dniu zgromadzenia, i dał mi je Pan. (BT) Wj 24:12-14,18 12. Pan rzekł do Mojżesza: Wstąp do Mnie na górę i pozostań tam, a dam ci tablice kamienne, Prawo i przykazania, które napisałem, aby ich pouczyć. 13. Wstał więc Mojżesz i Jozue, jego pomocnik, i wstąpił Mojżesz na górę Bożą. 14. Powiedział zaś tak do starszyzny: Pozostańcie tu, aż wrócimy do was. Oto macie Aarona i Chura. Kto miałby jakąś sprawę do załatwienia, może się zwrócić do nich. ... 18. Mojżesz wszedł w środek obłoku i wstąpił na górę. I pozostał Mojżesz na górze przez czterdzieści dni i przez czterdzieści nocy. (BT) Pwt 5:1-24 1. Mojżesz zwołał całego Izraela i rzekł do niego: Słuchaj, Izraelu, praw i przykazań, które ja dziś mówię do twych uszu, ucz się ich i dbaj o to, aby je wypełniać. 2. Pan, Bóg nasz, zawarł z nami przymierze na Horebie. 3. Nie zawarł Pan tego przymierza z ojcami naszymi, lecz z nami, którzy tu dzisiaj wszyscy żyjemy. 4. Spośród ognia na Górze mówił Pan z wami twarzą w twarz. 5. W tym czasie ja stałem między Panem a wami, aby wam oznajmić słowa Pana, gdyście się bali ognia i nie weszli na górę. A On mówił: 6. Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 7. Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie. 8. Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. 9. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, 10. a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań. 11. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, bo nie dozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto bierze Jego imię do czczych rzeczy. 12. Będziesz zważał na szabat, aby go święcić, jak ci nakazał Pan, Bóg twój. 13. Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką twą pracę, 14. lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty. 15. Pamiętaj, że byłeś niewolnikiem w ziemi egipskiej i wyprowadził cię stamtąd Pan, Bóg twój, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem: przeto ci nakazał Pan, Bóg twój, strzec dnia szabatu. 16. Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój. 17. Nie będziesz zabijał. 18. Nie będziesz cudzołożył. 19. Nie będziesz kradł. 20. Jako świadek nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa. 21. Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego. 22. Te słowa wyrzekł Pan do waszego zgromadzenia na górze spośród ognia, obłoku i ciemności donośnym głosem, niczego nie dodając. Napisał je na dwu tablicach kamiennych i dał mi je. 23. Gdy usłyszeliście głos spośród ciemności, a góra ogniem płonęła - zbliżyli się do mnie wszyscy wodzowie pokoleń i starsi, 24. i rzekli: Oto Pan, Bóg nasz, okazał nam swoją chwałę i wielkość. Głos Jego słyszeliśmy spośród ognia. Dziś widzieliśmy, że Bóg może przemówić do człowieka, a on pozostanie żywy. (BT) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiopl [...] 28.03.05, 14:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
teapot Re: Dajcie jej wody, mordercy !!! 28.03.05, 16:16 > Gdybym tam była, wlałabym jej wodę do ust, zamiast czekać na decyzję władz Gdybyś wlała jej wodę to byś ją zabiła!! Nie podaje się wody nieprzytomnym. A co dopiero kobiecie, która na skutek zniszczenia mózgu nie może samodzielnie ani pić ani jeść. Równie dobrze mogłabyś przywalić jej młotkiem. Pomyśl dziewczyno zanim coś napiszesz, myślenie nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 [...] 28.03.05, 09:36 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tullamor Re: Czy podczas chrztu w KK ktoś pyta się dziecka 28.03.05, 09:46 Mówisz o Chrzcie, tu jest KOmunia i ta zasada chyba nie działa włąsnie w przypadku Komunii Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: Czy podczas chrztu w KK ktoś pyta się dziecka 28.03.05, 11:47 No - ja proponuje swiecenia... Odpowiedz Link Zgłoś
mgt-22 Re: Czy podczas chrztu w KK ktoś pyta się dziecka 28.03.05, 12:00 vortex21, ty to musisz jeszcze być w tym beciku od chrztu jeśli nie kumasz dlaczego rodzice zanoszą dziecko do chrztu zaraz po urodzeniu! Ciebie przecież też zanieśli, a jakoś nic ci nie pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Czy podczas chrztu w KK ktoś pyta się dziecka 28.03.05, 14:26 mgt - odpowiedz mi prosze na dwa pytania: 1. dlaczego rodzice zanoszą dziecko do chrztu zaraz po urodzeniu? 2. w czym chrzest ma pomoc czlowiekowi? Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Terri Schiavo-przyjęła komunię 28.03.05, 09:39 ksiądz Tadeusz Malanowski ????? to i tam nasi krzewią wiare??? Odpowiedz Link Zgłoś
scharde Re: Terri Schiavo-przyje˛?a komunie˛ 28.03.05, 09:43 wedlug tego co widzialem w mediach - odlaczenie TS od aparatury - jest to zwykle morderstwo z dorzuceniem tortury . Przeciez TS reaguje na zewnetrzne bodzce. Chyba, ze mam zle pojecie o tym co to jest spiaczka? Ale kto to moze wyjasnic - przeciez nie sad?Na wet lekarze - kazdy z nich ma swoje na ten temat zdanie Do dzis dnia nikt nie wie co sie dzieje w mozgu - sa tylko przypuszczenia. Skad my wiemy , ze w mozgu TS nie ma uczucia glodu i pragnienia? Czyz to nie tortura? Jesli np nasz kot cierpi , to mu pomagamy umrzec zastrzykiem - a tu czlowiek - czy TS musi cierpiec glod i pragnienie , jesli juz uznano , ze musi umrzec??? Co kosciol na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: Terri Schiavo-przyje˛?a komunie˛ 28.03.05, 12:01 scharde napisał: [...] > pragnienia? Czyz to nie tortura? Jesli np nasz kot cierpi , to mu pomagamy > umrzec zastrzykiem - a tu czlowiek - czy TS musi cierpiec glod i pragnienie , > jesli juz uznano , ze musi umrzec??? Co kosciol na to?? WYDAJE mi się, że kościół sprzeciwia się eutanazji, ale nie opowiada się za sztucznym podtrzymywaniem życia (czyli, jeśli ktoś ma żyć kolejne 10 lat podłączony do pompy, to kościół dopuszcza jej wyłączenie)... Zgadzam się, że zagłodzenie TS jest okrucieństwem, ale równie wielkim są tortury psychiczne, jakim IMHO jest roślinkowanie tej osoby. Kwestia czy eutanazja nie byłaby wskazana-pewnie byłaby.. Kościół jednak woli się sprzeciwiać eutanazji, w obawie przed osobami, które ze względów czysto ekonomicznych, zabijałyby w ten sposób osoby zchorowane czy niedołężne, ale zdolne do życia... 'Cienka, czerwona linia' - niestety trzeba być po którejś stronie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
chanach Re: Terri Schiavo-przyje˛?a komunie˛ 28.03.05, 16:44 Wydaję mi się(bo ekspertem w tej sprawie nie jestem), że Kościół co najwyzej nie popiera sztucznego podtrzymywania życia w przypadku osób, które nie są w stanie samodzielnie oddychać, tzn. bez pomocy maszyn nie podjęłyby same akcji życiowej i są nieprzytomne od dłuższego czasu (co oczywiście nie oznacza, że nikogo nie wolno podłączać do respiratora i starać się ratować,chodzi o przypadki bez rokowań na poprawę), choć oczywiście każdy przypadek musi być rozsądzany bardzo indywidualnie i wiadomo, że "cienka, czerwona linia" jest naprawdę bardzo cienka... A Terry oddycha samodzielnie i jedyne, czego potrzebuje do życia, to pożywienia, jak każdy człowiek... Odłączenie jej od pompy w niczym nie różni się od zamurowania w wieży i zagłodzenia(tortury stosowane w zamierzchłych, wydawałoby się, czasach). Kwestia jej świadomości jest na tyle niepoznana i można spotkać tak wiele róznych opinii, że nikt nie powinien podejmować (za Boga notabene) decyzji o tym, czy może jeszcze żyć i kiedy ma umrzeć = jak długo można jeszcze płacić za jej utrzymanie. I nikt nie może wątpić w to, że jest cały czas człowiekiem, bo jest nim od chwili, gdy otrzymała duszę(wielu jakby zapomniało,że to dusza jest wyznacznikiem człowieczeństwa), a przecież brak świadomości w rozumieniu fizjologiczno-medycznym duszy jej nie odebrał. Odpowiedz Link Zgłoś
ashua Re: Terri Schiavo-przyjęła komunię 28.03.05, 10:19 no cóż, w tym stanie w jakim ona się znajduje mogłaby jeszcze przejść na islam, poprzeć kandydaturę Leppera, lub pozdrowić Radio Maryja (w końcu sakramentu udzielił polski ksiądz.. ) Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Tylko na tyle cie stac, baranie? 28.03.05, 11:15 ashua napisał: > no cóż, w tym stanie w jakim ona się znajduje mogłaby jeszcze przejść na islam, > > poprzeć kandydaturę Leppera, lub pozdrowić Radio Maryja (w końcu sakramentu > udzielił polski ksiądz.. ) Odpowiedz Link Zgłoś
kobusowaty Re: Tylko na tyle cie stac, baranie? 28.03.05, 16:51 wicek.wacek napisał: jak w tytule. Od razu wiadomo,że to mógł napisać tylko katolik miłujący blizniego!A może kleryk, albo o zgrozo i ksiądz. Odpowiedz Link Zgłoś
cocolinko Re: Terri Schiavo-przyjęła komunię 28.03.05, 11:32 ashua napisał: > no cóż, w tym stanie w jakim ona się znajduje mogłaby jeszcze przejść na islam, > > poprzeć kandydaturę Leppera, lub pozdrowić Radio Maryja (w końcu sakramentu > udzielił polski ksiądz.. ) A co to głupolu każdy Polski ksiądz popiera heretyckie Radio Mery ???? Odpowiedz Link Zgłoś
b-52 SERWUJA NAM KULTURE SMIERCI 28.03.05, 10:29 Sa dowody,ze zydowscy politycy w USA i np.Niemczech oficjalnie wystepuja za przyzwoleniem tortur !!! Niejaki Wolfsohn,doradca w ministerstwie obrony Niemiec byl na tyle bezczelny ,ze oglosil to w telewizji. Wyrzucili tego chama na zbity pysk i siedzi teraz w Izraelu. Chcialbym poznac pochodzenie sedziow skazujacycych te niewinna istote na smierc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: SERWUJA NAM KULTURE SMIERCI 28.03.05, 12:06 Taaaaaaaaaaaaa.... żydzi przyczyną całego zła na świecie.... nic tylko zabić się młotkiem Odpowiedz Link Zgłoś
teapot Re: SERWUJA NAM KULTURE SMIERCI 28.03.05, 12:43 Masz rację kolego. A już najgorsi to są wyznawcy Żyda Jezusa Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: tulamor,nie ma takiego nakazu,wyobraź sobie 28.03.05, 11:08 skoro go nie ma, to jakim prawem ksieza odmawiaja komunii niepelnosprawnym umyslowo dzieciom ktorych rodzice sa katolikami? Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: tulamor,nie ma takiego nakazu,wyobraź sobie 28.03.05, 11:13 Pierwsze słyszę, by tak było. Zgłoś to do władz kościelnych. Jeśli dziecko było u I komunii, spowiada się, ma prawo do wszystkich sakramentów. Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: tulamor,nie ma takiego nakazu,wyobraź sobie 28.03.05, 11:35 A to o czym pisali jakos tak niedawno w Duzym Formacie? (numeru nie pomne). Znacyz ksiadz tamtejszy powinien byz zdjety z urzedu i pozbawiony funkcji... Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: tulamor,nie ma takiego nakazu,wyobraź sobie 28.03.05, 11:44 > Pierwsze słyszę, by tak było. to przeczytaj: miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35635,2606549.html Odpowiedz Link Zgłoś
mgt-22 Re: tulamor,nie ma takiego nakazu,wyobraź sobie 28.03.05, 12:08 Duży Format - oto odpowiedni autorytet w sprawach religijnych Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: tulamor,nie ma takiego nakazu,wyobraź sobie 28.03.05, 14:12 > Duży Format - oto odpowiedni autorytet w sprawach religijnych nie rozumiem Twojego sarkazmu - przeciez DF przekazal tylko informacje o zdarzeniu i o tym dyskutujemy, a nie o wystawionej przez DF ocenie opisanej historii. Wypowiedz sie na temat TEJ HISTORII, TEGO KSIEDZA itd. a nie tego co o nim sugerowala gazeta Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: tulamor,nie ma takiego nakazu,wyobraź sobie 28.03.05, 12:07 she8 napisała: > Pierwsze słyszę, by tak było. Zgłoś to do władz kościelnych. Jeśli dziecko było > > u I komunii, spowiada się, ma prawo do wszystkich sakramentów. Spowiada się - znaczy że TS się wyspowiadała ?? Odpowiedz Link Zgłoś
she8 pluteq, 28.03.05, 14:53 Chciałeś być ironiczny, wyszedł sarkazm. z pewnością s[powiadała się przed tym, zanim wpadła w obecny stan. Zapytam kierując się twąlogiką: TS grzeszyła w ciągu ostatnich 15 lat? Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: pluteq, 28.03.05, 15:50 > Chciałeś być ironiczny, wyszedł sarkazm. z pewnością s[powiadała się przed tym, > > zanim wpadła w obecny stan. Zapytam kierując się twąlogiką: TS grzeszyła w > ciągu ostatnich 15 lat? Z pewnością - kto ma tą pewność? A jeśli się nie spowiadała?? Nie zabraniam jej praw do sakramentu - JEJ! IMHO dla chorych w takim stanie, jest namaszczenie chorych.... ale to nie ważne - nie jestem ekspertem i nie poczuwam się do wygłaszania opini na ten temat. Generalnie chodzi o to, że ludzie robią pewne założenia, co do tego co by TS chciała... ja nie wiem co by TS chciała - czy chciałaby być podtrzymywana przez kolejne 15 lat, czy też wolałaby umrzeć z godnością... A może przez ostatnie 15 lat - przeklina Boga za każdy kolejny dzień (chociaż ze względu na swój stan, raczej nie ma na to szans)? Generalnie mówienie - napewno byłaby wdzięczna, że podano jej komunie, na pewno chciałaby być podłączona do maszyny, na pewno chciałaby umrzeć, etc... jest niedorzecznością, co więcej, napędzaną przez ludzi pragnących pokazać się w TV...dla mnie jest to przykre i raczej (nie na pewno) nie chciałbym być pokazywany w takim stanie w programach informacyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Bzdury wypisujesz she8 28.03.05, 12:41 Tyle ,że ona nie była u spowiedzi bo nie odzyskała świadomości od wypadku. To jest jaskrawe złamanie wszelkich zasad z przyczyn politycznych. Mogli jej udzielic "namaszczenia chorych".Podobna zasada dotyczy tych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Bzdury wypisujesz radon13 28.03.05, 14:55 Była u spowiedzi niczym wpadła w ten stan. Sądzisz, że potem grzeszyła? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Bzdury wypisujesz radon13 28.03.05, 15:25 cos mi sie wydaje, ze mozna grzeszyc nie tylko mowa, ale i mysla (zlym) uczynkiem i zaniedbaniem. zatem TS mogla zgrzeszyc przez ostatnie 15 lat,. Odpowiedz Link Zgłoś
banana29 profanacja 28.03.05, 10:51 Po pierwsze: stwierdzenie "przyjęła" sugeruje świadomy akt woli, włąściwszym byłoby tu chyba "udzielono komunii". Po drugie: dokonano profanacji, bo do udzielenia sakramentu eucharystii konieczna jest świadoma decyzja przyjmującego sakrament - o czym tu nie ma mowy. Kolejny raz dla manifestacji swych poglądów kapłani gotowi są z olbrzymią dozą liberalizmu i woluntaryzmu traktować zasady udzielania sakramentów. Na marginesie: jakże śmieszni są ci amerykańscy fanatyczni obrońcy życia, jednocześnie będący fanatycznymi zwolennikami kary śmierci... chrześcijaństwo to nie supermarket, z którego półek wybiera się to, co pasuje, ale pewien zespół zasad, ktorym należ być wiernym en bloc. Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: profanacja? 28.03.05, 10:57 Sądzisz, że jako katoliczka (bo to chyba jej rodzice zdecydowali za nią i wiedzą lepiej od nas, jakiego córka jest wyznania) miałaby im za złe ,że udzielono jej komunii przed śmiercią?Czy raczej miałaby żal (gdyby mogła) , gdyby było odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: profanacja? 28.03.05, 12:11 Sądze, że tego czy miałaby za złe, nie dowiemy się nawet jeśli będzie podtrzymywana przy życiu kolejne 100lat..... szkoda, że jeśli TS kiedyś miała szanse na godną śmierć, to już ją straciła :( Odpowiedz Link Zgłoś
paul_your_father Re: profanacja 28.03.05, 11:24 banana29 napisał: > Na marginesie: jakże śmieszni są ci amerykańscy fanatyczni obrońcy życia, > jednocześnie będący fanatycznymi zwolennikami kary śmierci... kto tu jest smieszny?! nie odrozniasz mordercy, ktory jest karany, od niewinnego czlowieka, ktory jest mordowany?! nie widzisz roznicy pomiedzy kims, kto jest po prostu chory i teraz umiera z glodu, od kogos, kto zamordowal paru ludzi i spoleczenstwo go za to skresla na zawsze, bo zabral zycie innym, bez ich winy?! Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: profanacja 28.03.05, 11:47 > kto tu jest smieszny?! > > nie odrozniasz mordercy, ktory jest karany, od niewinnego czlowieka, ktory jest > > mordowany?! Piąte Przykazanie: Nie zabijaj! proste, bez wykretow Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Re: Terri Schiavo-przyjęła komunię 28.03.05, 11:08 Świadomosc nie jest potrzebna do przyjecia Komunii Swietej. Natomiast jako wierzaca katoliczka zapewne sie spowiadala, zanim popadla w stan spiaczki Odpowiedz Link Zgłoś
rogerja [...] 28.03.05, 11:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
she8 [...] 28.03.05, 11:20 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alessandra21 Boże widzisz i nie grzmisz.... 28.03.05, 11:45 CZY CZŁOWIEK NIE MOŻE JUŻ NAWET PRZYJĄĆ KOMUNII ŚWIĘTEJ BEZ KRETYŃSKICH KOMENTARZY???NO LUDZIE ZŁOCI!!CO JEST???????TO JUŻ CHYBA PRZESADA... Odpowiedz Link Zgłoś
rogerja Kochana Aleksandro!!! (21) 28.03.05, 12:56 Po pierwsze chodzi raczej o kretynski tytul gazety... Po drugie to bylo wino i jakos gazeta metnie tlumaczy roznice miedzy konsekracja wina i winem przemienionym w krew. Po trzecie kretynstwem jest robienie najdziwniejszych rzeczy aby "zaistniec" w mediach... tak ze nie ma tu zadnych zwiazkow pomiedzy kretynskimi komentarzami a przyjmowaniem komunii... PS jezyk polski nie jest moim pierwszym jezykiem, to moze nie wyczuwam subtelnosci, a po angielsku cala ta checa jest zabawna jak sie wie ze chodzi o fakt finansowania utrzymywania przy zyciu. Nikt nie chce placic ale tez nikt o tym nie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kobusowaty Re: Terri Schiavo-przyjęła komunię 28.03.05, 17:05 wicek.wacek napisał: > Świadomosc nie jest potrzebna do przyjecia Komunii Swietej. Natomiast jako > wierzaca katoliczka zapewne sie spowiadala, zanim popadla w stan spiaczki --------- Oczywiście, kiedy tylko uświadomiła sobie,ża za moment wpadnie w stan śpiączki, w te pędy pobiegła do konfesjonału:) Ale powinna się wyspowiadać i potem, bo może zwątpiła zastanawiając się czemu popadła w stan niełaski.Czyli zgrzeszyła myślą, jeżeli oczywiście była w stanie. Oj, chyba zgrzeszyłem pismem( słowem?), już lecę zwierzyć się drugiemu człowiekowi, może odpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
marekdz Re: Terri Schiavo-przyjęła komunię 28.03.05, 18:43 Problem w tym ze TS nie jest w stanie spiaczki..... Odpowiedz Link Zgłoś
b-52 [...] 28.03.05, 11:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
irini Re: Adres Hospicjum, w którym przebywa Terri 28.03.05, 11:48 www.thehospice.org/contact.htm Odpowiedz Link Zgłoś
yrzyk Przecież to nawet nie eutanazja tylko zwykłe ... 28.03.05, 12:03 ...morderstwo.Zakładając , że Terry niczego nie odczuwa ( choć jasności tego nie ma) to jaki miałby być powód pozbawienia jej życia ( oprócz niewątpliwej wygody małżonka). Nie cierpi, są ludzie którzy ją kochają (rodzice) i pragną o nią dbać.Zastanawia mnie rola w tym prawa... wszak ma ludziom służyć, w tym wypadku przestało pełnić tą rolę. Jak widać nie tylko w Polsce sędziowie są bezdusznymi debilami .Dlaczego sędziowie? Bo każdy system prawny daje sędziemu furtkę interpretacji, tu w pewnym momencie zawiódł człowiek- głupotą, brakiem wyobraźni, złą wolą, niedostatkiem uczuć.To cassus Piłata, umywam ręce, zrobiłem swoje (oczywiście wg prawa).I niby wszystko jest w porządku... Wokół tłum sytych ludzi , a ktoś umiera z głodu i pragnienia... Jeśli jednak Terry cokolwiek odczuwa ( a wcale nie jest to wykluczone, bywały wypadki niewytłumaczalnego przebudzenia ze śpiączki) ...niech Bóg zmiłuje się nad sprawcami tego wszystkiego, bo ja nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
mgt-22 Re: Przecież to nawet nie eutanazja tylko zwykłe 28.03.05, 12:14 z mężem to może być jeszcze dodatkowy powód dla którego chce on aby jak najszybciej opuściła ten ziemski padół: może gostek jest obecnie gołodupiec albo ma długi, Terri ma potężną polisę na życie i niezły majątek wraz z domkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
zeena Re: Przecież to nawet nie eutanazja tylko zwykłe 28.03.05, 12:20 ona nie jest w spiaczce. gdyby byla, sprawa mialaby zupelnie inny kolor. ona jest warzywem z uszkodzonym mozgiem. na luga i lira, ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
bauers81 Re:O ile się ze mną założycie że... 28.03.05, 12:21 ... ten mąż TS ożeni sie w przeciągu 1 roku z tą swoją kobietą? NIECH TYLKO KURZ OPADNIE...:) Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: Przecież to nawet nie eutanazja tylko zwykłe 28.03.05, 12:24 yrzyk napisał: [...] > Jeśli jednak Terry cokolwiek odczuwa ( a wcale nie jest to > wykluczone, bywały wypadki niewytłumaczalnego przebudzenia ze > śpiączki) ...niech Bóg zmiłuje się nad sprawcami tego wszystkiego, bo ja nie > potrafię. Moja babcia była mocno schorowana, jednak na tyle sprawna, że niezależna. Oczywiście pomagaliśmy jej, ale nie czuła się ciężarem... Wiele razy, mówiła mi, że prosi Boga o godną śmierć. Wyprosiłą ją. Myślę, że gdyby była przykuta do łóżka, dużo większym cierpeniem niż cierpienie fizyczne, byłaby świadomość zależności od kogoś, ciężaru jaki stanowi... Oprócz tortur fizycznych, są także tortury psychiczne... Najgorszą rzeczą był chyba fakt, iż TS nie zdecydowała przed 'zaśnięciem' o swoim losie.... chociaż i ta decyzja byłaby pewnie podważana przez grupy pragnące zbić kapitał polityczny na TS.... Odpowiedz Link Zgłoś
patman O co tyle krzyku? 28.03.05, 12:47 Cokolwiek by się z tym czymś stało, nie ma to żadnego znaczenia. To coś nie odczuwa, jest mu obojętne, czy będzie wegetowało czy padnie; mnie też niespecjalnie interesuje, czy to będzie egzystowało czy nie. Tylko nie nadawajcie temu czemuś miana człowieka - przestało nim być w momencie śmierci, 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Definicja czlowieka 28.03.05, 14:16 Czlowiek - osobnik nalezacy do gatunku Homo sapiens, niezaleznie od stopnia rozwoju (podobnie jak do gatunku Melolontha melolontha naleza zarowno dorosle chrabaszcze majowe jak i larwy czyli pędraki). Tak wiec Terry Schiavo JEST CZLOWIEKIEM Odpowiedz Link Zgłoś
patman Re: Definicja czlowieka 28.03.05, 16:06 > Czlowiek - osobnik nalezacy do gatunku Homo sapiens, niezaleznie od stopnia > rozwoju (podobnie jak do gatunku Melolontha melolontha naleza zarowno dorosle > chrabaszcze majowe jak i larwy czyli pędraki). Tak wiec Terry Schiavo JEST > CZLOWIEKIEM To bardzo miłe, że zeszliśmy do porównania człowieka z robalami. W takim razie w jakim stadium jest Terri? Larwy czy pędraka? Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Definicja czlowieka 28.03.05, 18:05 > To bardzo miłe, że zeszliśmy do porównania człowieka z robalami. W takim razie > w jakim stadium jest Terri? Larwy czy pędraka? nie wiem, akurat to jest bez znaczenia, choc moze nie dla Terry. Biologicznie jest CZLOWIEKIEM, bo przeciez nie stala sie sloniem, psem, slimakiem, bakteria, kaktusem czy pieczarka Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Czyż nie dobija się kobit? 28.03.05, 13:11 No więc nie, nie dobija się, kobita to nie koń... Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Kowboje dobijali konie strzałem w łeb 28.03.05, 15:31 Jeśli koń złamał nogę na prerii, to kowboje dobijali go strzałem w łeb, choć mogli zostawić go aby zdechł z głodu i pragnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
m.leczkowska Re: Terri Schiavo-przyjęła komunię 28.03.05, 13:29 Aby przyjąć sakramenty trzeba żyć. Osoba może być nieprzytomna (najczęśćiej się to zdarza w przypadku sakr. chorych) Odpowiedz Link Zgłoś
b-52 [...] 28.03.05, 14:17 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfonsik Re: Terri Schiavo-przyjęła komunię 28.03.05, 14:39 Jestem jak najbardziej za eutanazja.Przeciez ta kobieta nie czerpie chocby najmniejszej przyjemnosci z zycia.Ona tylko cierpi, a oni nie chca jej ulzyc w cierpieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiopl [...] 28.03.05, 14:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
travis Zachodni <CHUMANIZM> jak się patrzy 28.03.05, 15:42 Fenomalne po prostu fenomenalne. Geniusze zza oceanu w swojej głębokości człowieczeństwa doszli do tego samego wniosku co ich poprzednicy sprzed 70 lat w Niemczech. Zresztą nie tylko niesłychanie ludzki wymiar sprawiedliwości jednego z powiatów światowego pardon- imperium pokazuje swoje człowieczeństwo. Jakże pouczająca lektura wzruszających, przepojonych tolerancją, miłością i poszanowaniem drugiego człowieka postów na forum wtapiających się tak wdzięcznie w atmosferę świąt, pokazuje jak ludzcy są i mogą ludzie. Zastanawia jeden fakt - kiedy w Austrii do władzy doszedł kilka lat temu pewien pan, który głosił również "chumanistyczne" hasła, to wówczas cały tzw. cywylizowany ZAHUT zagrzmiał jednym gromkim głosem stanowczego NIE dla populizmu i to było-trzeba przyznać-całkiem cywilizowane, zachodnie, humanistyczne postępowanie, które stępiło chumanistyczne zapędy Haidera. Haider nie wziął się znikąd. Wybrali go austriaccy obywatele przynależący do <chumanistycznej cywilizacji zachodniej>. Sędzia powiatowy i mąż Terri to też członkowie <chumanistycznej cywilizacji>. Austriaków postraszono rezygnacją z ich atrakcji turystycznych przez <zachut>. Ogłoszono oficjalny bojkot Austrii. Zahotnie władze pokazały, że Haider ze swoimi hasłami (nie-czynami!) wykracza poza normy kultury Zachodu. A wobec Amerykanów? Pooglądamy sobie relacje na CNN i pokomentujemy że to jest be. I sprawa rozejdzie się. Przecież to USA - nie wolno nam ingerować w ich doskonały system demokratyczny. Nikt oficjalnie nie zakwestionuje prawa chumanizmu amerykańskiego do podejmowania decyzji w sprawie Terri i jej podobnych przypadków - mamy przecież precedens. Nikt nie powie że chAmerykanie są nieetyczni, nie szanują praw człowieka. Wszystko sprowadzi się do protestów skądinąd nawet sympatycznych grupek wegeterian i im podobnych działających pod nazwą a*t*(*)globalistów. A z czasem również chumanistyczna Europa przyzwyczai się do "dawania ulgi w cierpieniu" nawet bez wyraźnej akceptacji cierpiącego jako normalnej czynności medycznej. po prostu fenomenalnie Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: PRAWO HITLEROWCOW I FASZYSTOW OPANOWUJE USA 28.03.05, 15:58 b-52 napisał: > A pan, szanowny panie w ogole sie nie zaprezentowal ! > Moge tylko podejrzewac,ze jest pan zwolennikiem eutanazji > i homoseksualny! > Polskie spoleczenstwo w przytlaczajacej wiekszosci > odrzuca jedno i drugie !!! Jestem przeciwny eutanazji (pisałem w którejś wiadomości), ale też utrzymywaniu ludzi przy życiu, głównie dlatego, że rodzina nie może pogodzić się z tym, co już stało się faktem.... Homoseksualizm - jest mi obojętny. Na widok całujących się facetów, robi mi się niefajnie (generalnie uważam to za mało estetyczny widok), ale traktuje to tak samo, jak moje prawo do noszenia czarnych butów. A polskie społeczeństwo... Polskie społeczeństwo w przytłaczającej większości odrzuca homoseksualizm, ale zgrzewa się na widok dwóch całujących kobiet (podejrzewam, iż Ci sami ludzie, którzy w tamtym roku rozganiali marsz tolerancji w Krakowie, pożyczają filmy lesbijskie i mają przy tym niezłą zabawę..). Takie jest polskie społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pluteq Re: PRAWO HITLEROWCOW I FASZYSTOW OPANOWUJE USA 28.03.05, 16:04 Uzupełnie (bo pewnie ten argument - zgodnie ze strategią odchodzenia od tematu dyskusji i rzucania psów - by się pojawił). Jestem przeciw adopcji/wychowywaniu dzieci przez pary homoseksualne. Uważam, iż jako takie mogą żyć w społeczeństwie, ale przyznawanie im prawa do wychowania dzieci jest nadużyciem. Jako, iż zgodnie z prawem bilogicznym nie mogą płodzić dzieci - nie powinny (pary) ich wychowywać. Odpowiedz Link Zgłoś