naf-naf
16.04.05, 16:36
Specyfika radia "Echo Moskwy" polega na tym, ze duzej czesci jego sluchaczy Rosja i jej interesy lub wisza calkowicie, lub sa
poprostu wrogie. Duza czesc audytorium-emigranci, wplyw tej czesci ludnosci na zachowanie i przyszlosc Rosji
zmniejsza sie i bedzie malec.Faktem jest , ze Rosjanie wyszli z komunizmu ze zniszczona samoswiadomoscia narodowa, z metnym
pojeciem i swoim narodowym interesie i bez cHeci jego obrony. Zachod wykorzystal ten stan rzeczy w sposob lupiezczy,
obdzierajac Rosje z czego sie da.Zrezygnowal z dogodnej mozliwosci stalego uspokojenia Rosji przez wprowadzenie jej do
ukladu,ktory by ograniczal jej mozliwosc manewru, zaspokajajac przy tym najbardziej naturalne potrzeby bezpieczenstwa i
gwarancji pozostalego jej stanu posiadania.To mniej wiecej, co zrobili po wojnie z Niemcami. Rosja na to az za dlugo
czekala.Zostala odtracona.Byly mozliwe dwa sposoba traktowania Rosji przez Zachod.1- dogadac sie z nia jak caloscia,2
powodowac procesy rozbicia i sprobowac wchlonac czesci po kolei na warunkach calkowitego zwyciezcy. Zostala wybrana druga
opcja, ktorej sprzyjalo zludzenie rosnacej slabosci Rosji.Niedziw, ze to bylo odebrane przez Rosje jak zagrozenie, natarcie,
agresja,i popcha, bardzo predko, na oczach, proces rewitalizacji rosyjskiego uczucia narodowego, ktory w warunkach zagrozenia
nieuchronnie przeksztalca sie w nacjonalizm. Mozna dlugo spierac sie, kto i co i komu do zaproponowania.Rosji brakowalo
glownewgo- alternatywnej wizji przeszlosci.Zachod moze zaproponowac Ukrainie i Bialorusi status narodow polnormalnych,ktore
maja ulec dalekoidacym zmianom samoswiadomosci, co znaczy wynarodowienie poprostu duzej czesci ludnosci tych krajow.W kazdym
przypadku, lojalnosc tych krajow bedzie dlugo pod znakiem zapytania dla ich spowinowacenia z Rosjanami, co maja przezwyciezac
przez zgode na role przedpola do walki z Rosja oraz miesa armatniego w ewentualnej z nia wojnie. Poniewaz ten scenariusz zaklada
w swej podstawie walke i podporzadkowanie. Rosja z odrodzonym nacjonalizmem potrafi zaproponowac jego wlasnie, dume
wielkiego narodu.I nie warto lekcewazyc ilosci zwolennikow tej opcji na Ukrainie i Bialorusi.Wiec zakladany konflikt
Rosja-Europa rozpocznie sie jak wewnetrzny konflikt W Bialorusi i na Ukrainie, scenariuszy ktorego jest az zanadto. I w
zadnym z nich Rosja nie potrafi zostac obojetna.
Bardzo zle, ze odbierasz moje przeslanie jak pogrozke.Ja
osobiscie przeciez ci niczym zagrozic nie potrafie!A i cel mam inny zupelnie.Przekazac swoje odczucie zachodzacego tragicznego
przelomu o nieobliczalnych skutkach. Przyszlosc, juz najblizsza pokaze, czy i na ile mam racje. Napewno sie nie myle co do
kierunku rozwoju wydarzen.Przez naruszenie rownowagi na Ukrainie zostal moim zdaniem uruchomiony proces staczania sie ku
europejskiej wojnie.