douglasmclloyd 12.05.05, 20:45 Lotysze sie nie boja. Tylko Jaruzel z Kwasem chowaja glowe w piasek i udaja, ze nic sie nie stalo. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2705163.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oszolom.z.radia.maryja Re: Łotwa żąda miliardów od Rosji 12.05.05, 20:55 pozdrawiam bratni naród Łotewski... jestem pod wrażeniem waszej odwagi...patrzę na te waszę postawem z najwieskzym podziwem i zazdrością...Dawid nie bał się Goliata i z bożą pomoca wygrał. niech postać Dawida bedzie dla was natchnieniem i źródŁem czerpania odwagi w walce o prawdę..taki mały kraj a taki wielki...a nasze elity...eh..szkoda gadać.. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Historie wlasnego kraju najpierw sobie powtorz! 12.05.05, 21:37 Powstanie Warszawskie tu szczegolnie polecam. Tudziez przeglad dzialalnosci Einsatzgruppen...;) Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka.z.rzeszowa O zgrozo! 12.05.05, 21:26 <<Łotysze żądają od Rosji wypłaty odszkodowań rodzinom ofiar represji oraz rekompensat za zniszczone fabryki i infrastrukturę>>. Czyż to nie Rosja powinna zażądać od Łotwy odszkodowania za WYBUDOWANE po 1940 roku fabryki, szkoły, przedszkola, placówki zdrowia publicznego itp.? Czy Rosja nie ma prawa do rekompensaty za BEZPRAWNE odłączenie się Litwy, Łotwy i Estonii od Imperium Carskiego w 1918 roku (za sprawą okupacji austriacko- niemieckiej!), skoro przyniosło ono w konsekwencji osłabienie gospodarcze ZSRR w latach 1922-40 (brak portów morskich, odłączenie dobrze utrzymanych gospodarstw rolnych, świetna infrastruktura miejska Rygi czy Tallina)? Zajęcie Pribałtyki w 1940 roku było krokiem przykrym, acz NIEZBĘDNYM z punktu widzenia gospodarczych potrzeb prężnie rozwijającego się ZSRR. Rosja bez Pribałtyki, żyznych ziem Wołynia i Podola, a także portów Besarabii znaczyłaby tyle co II RP bez Pomorza, Śląska i Łodzi. Ale jeśli my zajęliśmy w 1920 roku (z poduszczenia Francji i USA) przeważnie niemieckie ziemie (Prusy Zachodnie zamieszkane w 70% przez Niemców), nie dając im nawet krztyny autonomii, a odmawiamy takiego prawa Stalinowi i Kalininowi (a przecież Bałtowie weszli w skład ZSRR na prawach niezależnych republik!) - to to się nazywa obłuda i drobnomieszczaństwo. Ja w czymś takim nie mam zamiaru uczestniczyć. I proszę, by po wyborach pan Kaczyński nie bratał się w moim imieniu z Adamkusem, Riitellem czy Ansipem. Niech robi to w imieniu tych 20% Polaków, co popierają PO i PiS, bo ja swych dzieci i wnuków na wojenkę z Putinem w obronie karłowatej Pribałtyki czy Gruzji wysyłać nie będę, niech oszołomy same wystawią kontyngent złożony z działaczy szkodzących racji stanu RP partii. <<Parlament apeluje też do Rosji, by ta zgodziła się na repatriację, czyli przyjęła z powrotem byłych oficerów Armii Radzieckiej i byłych pracowników KGB, którzy nie wyjechali z Łotwy wraz z wycofującą się armią rosyjską w połowie lat 90>>. Czy jeśli Rosja nie zgodzi się na repatriację KGB-istów, to wyślą ich na Białoruś, Ukrainę czy do Gruzji (w końcu to też dawne republiki, a wśród radzieckiej bezpieki Rosjanie stanowili nikły procent!)? A może skorzystają z radykalniejszych rozwiązań (obozy filtracyjne na wzór iracki, strzał w tył głowy, zagazowywanie)? Nie wiem, ja się boję tej nowej epoki w stosunkach międzynarodowych... I pomyśleć, że jeszcze 20 lat temu było tak spokojnie. Nikt nie słyszal o żadnej Litwie czy Łotwie. Do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: O zgrozo! 12.05.05, 21:40 >Czy jeśli Rosja nie zgodzi się na repatriację KGB-istów, to wyślą ich na > Białoruś, Ukrainę czy do Gruzji Wysla ich do Polski. Tutaj jak widac KB-isci maja wielu przyjaciol. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A Polska powinna zazdac od Lotwy odszkodowan 12.05.05, 21:32 za zamordowanych w Warszawie przez lotyskie SS. I za zniszczenia materialne takoz! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: A Polska powinna zazdac od Lotwy odszkodowan 13.05.05, 00:11 hmm. w sumie racja... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Oj, Putin się wścieknie! 13.05.05, 00:56 Kwaśniewski pojedzie mediować do Rygi:) Zaproponuje, że tych z KBG zabierze do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 To wskazuje na bezsilność 13.05.05, 07:35 Łotysze są podobni do nas. Plują na Rosję i wydaje im się, że Zachód im klaszcze. Być może Bush jest zainteresowany w rozróbie w tej części Europy, ale czy są tym zainteresowane Niemcy, Francja czy Anglia? Bardzo w to wątpię. Takie żądania wskazują jedynie że w elity obu państw składają sie głównie z pieniaczy. Polskie pieniactwo jest dobrze w Europie znane, a Łotysze właśnie tworzą sobie taki "image". Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: To wskazuje na bezsilność 13.05.05, 10:29 koło dżugaszwilego kręciło się sporo czekistów i póżniej kagiebistów którzy byli ŁOTYSZAMI.opj sporo ich było. mojego ojca sprzedał gestapo łotysz szunejko, który był oprócz tego agentem kgb. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k to wskazuje na niepodleglosc 13.05.05, 10:34 Lotysze wytykaja Rosjanom prawde historyczna, a poniewaz sa czlonkiem NATO i ich pozycja wobec Rosji nie jest zagrozona, realizuja wlasne interesy, nie ogladajac sie na interesy francuskie, czy niemieckie. ponial? Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: to wskazuje na niepodleglosc 13.05.05, 12:32 Litwa musi oddac Polsce Wilenszczyzne, gdyz uzyskala ja na nielegalnej podstawie (23.08.1939) Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: to wskazuje na niepodleglosc 13.05.05, 12:43 Czy przy takiej zenujacej glupocie niezaleznosc jest atutem?Otwarcie przeciez mowia, ze to Rosja przydzielila litwie Wilenszczyzne w r.20, a 39 swoja obietnice tylkowyegzekwowala!To oswiadczyl dyplomata litewski w wywiadzie radio Svoboda!Dlaczego tylko sa niezadowoleni z reszty?Ach, jaka ta Rosja jest uczciwa ,ofiarna i sprawiedliwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś