Dodaj do ulubionych

Iran to fajny kraj

13.06.05, 02:52
sami zobaczcie

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=197275
Obserwuj wątek
    • abe_ltd Iraq tez byl fajny 13.06.05, 03:19
      To co widzisz teraz w Iranie bylo kiedys w Iraqu. To co zobaczysz na ponizszym
      linku to Iraq obecnie - i Iran w przyszlosci. Barbarzynskie amerykanskie bydlo
      zniszczy ten kulture doszczetnie. Ale bydlo przeciez sie nie zna na wartosciach
      kulturalnych
      www.peacenowar.net/Iraq/News/April%2004-Photos/Fllujah.htm
      • ghotir Re: Iraq tez byl fajny 13.06.05, 03:40
        dobry pomysl z tymi 'kontrastowymi' fotografiami. moze ktos pomysli przed
        udzielaniem poparcia niszczeniu takiego piekna.
        ja wciaz mam nadzieje ze iran nie zostanie zniszczony.
        • abe_ltd Re: Iraq tez byl fajny 13.06.05, 03:44
          Plonne nadzieje. Iran zostanie zannihilowany. Cena ropy w oczach USA przekracza
          kilkrotnie cene zabytkow, zycia ludzkiego i godnosci. Tym wlasnie przejawia sie
          brak kultury. Problem w tym, ze kultury nie da sie zbudowac w 200 lat, a zatem
          AMerykania kulturowa sa wciaz Neandertalczykami. Jakbys dal do reki
          Neandertalczykowi obraz Mona Lizy to myslisz, zeby docenil?
          • ghotir Re: Iraq tez byl fajny 13.06.05, 03:47
            abe_ltd napisała: 'Jakbys dal do reki Neandertalczykowi obraz Mona Lizy to
            myslisz, zeby docenil?'
            -------
            wiem, ta swiadomosc w koncu wysle mnie na demonstracje przeciwko wojnie. masz
            pomysl co jeszcze mozemy tu (usa) zrobic aby ochronic i tamtych ludzi i ich
            kulture?
            • antithesis przylacz sie do ruchu oporu przeciw zbrodniom USA 13.06.05, 03:54
              • abe_ltd Tylko uwazaj aby Patriot Act nie znalzl do ciebie 13.06.05, 03:56
                zastosowania. Niedlugo ruch oporu w USA bedzie w podziemiu.
                • antithesis Re: Tylko uwazaj aby Patriot Act nie znalzl do ci 13.06.05, 03:57
                  wiem, ale chyba ten akt nie zostanie przedluzony.
              • sly2015 Palnij sie w pusta glowke 14.06.05, 00:57
                Przylacz sie lepiej do leppera bo to twoj poziom !!!!!!!!!!1
            • abe_ltd Re: Iraq tez byl fajny 13.06.05, 03:54
              Fajny jestes ghotir! Przypominasz mi ludzi z USA, z ktorymi wymienialam mysli
              na temat Afganistanu w 2002. Na poczatku jak zaatakowalam polityke USA wobec
              tego kraju natknelam sie na silna opozycje oparta na post-9/11 retoryce i calej
              tej God Bless AMerica szaradzie. Ale z czasem udalo nam sie przekonac wielu i
              wielu dolaczylo sie do tej debaty (przeszlo 1000 postow to bylo) i zaczeto snuc
              plany marszu protestacyjnego w Washington DC. Ludzie mieli jechac tam z roznych
              miejsc w USA. I z tego co wiem, pojechali i nawet tu w NZ ogladalam ze byl
              marsz antywojenny na wzror tych z czasow Wietnamu przed Bialym Domem. Pewna
              jestem ze moi przyjaciele byli w szeregach protestujacych. Potem nam forum
              zamknieto.
          • j-k Nie sprzedawaj bajek ABE, Iran zniszczony nie 13.06.05, 13:01
            abe_ltd napisała:

> Plonne nadzieje. Iran zostanie zannihilowany. <

IRAN ZNISZCZONY NIE BEDZIE.

1. Pomijajac juz prosty fakt, ze Amerykanie nie planuja ofensywy ladowej, gdyz
            nie maja na to sil (a rezerwy musza trzymac na Koree, gdyz nie wiadomo, co tam
            sie moze zdarzyc) - TO NIE MA TAKIEJ POTRZEBY.

2. Beda tylko zbombardowane z powietrza instalacje atomowe Iranu, i jakas czes
            waznych instalacji wojskowych.

3. To wystarczy do podkopania wiarygodnosci MULLOW.
            Mlode pokolenie i tak ma ich juz dosc.

• sly2015 Tomson znowu zmieniles nicka !? 14.06.05, 00:49
            Kamuflujesz sie chory z nienawisci palancie !!!!!!!
            Che, tomson , tornson a teraz kto ????
            Bawisz sie w robienie sztucznego tlumu HAHAHAH !!!!! Ales ty prymityw !!!!
            , Tak jak kiedys w stanie wojennym kiedy robilismy bojkot komunikacji
            miejskiej aktywisci partyjni dostawali bilety i robili sztuczny tlum .

Tatus cie tego nauczyl ?!

abe_ltd napisała:

> Plonne nadzieje. Iran zostanie zannihilowany. Cena ropy w oczach USA
            przekracza
            • abe_ltd Sluchaj gowniarzu for I shall say this only once 14.06.05, 02:08
              Ja jestem na tym forum od poltora roku. Pisze z Nowej Zealandii. Jak sie
              pakujesz zoltodziobie na forum to najpierw naucz sie nickow dyskutantow a potem
              pieprz personalne glupoty.
              BTW: Tomson to rowny facet z rozsadnym spojrzeniem na swiat, czego o tobie
              powiedziec nie mozna
              • sly2015 Tak ,Tak Tak sie teraz nazywa dzielnica Slupska??? 14.06.05, 02:32
                Owszem jest "rownyyyyy" ma rownie plaski mozg i klapki jak ty towarzyszu Che

BTW: Tomson to rowny facet z rozsadnym spojrzeniem na swiat, czego o tobie

HAHAHAHHAH - rozsadny ???? dzieki za rozbawienie mnie , rzeczywiscie mozna byc
                rozsadnym majac 19 lat hahahahahhahaaaaa
                I znawca tez jest , chloptas niewyjechal dalej niz do Gdanska !!!!!! HAHAHAHAHAH

"World would be a much pleasantly place , if all the people with nothing to
                say , would say nothing "

• manny_ramirez sly zostaw abe, znam ja 14.06.05, 02:34
                  prawda ze ma socjalistyczne poglady ale do tomsona jej daleko, przynajmniej
                  mysli a nie powtarza stalinowskich banalow
                • i-love-2-bike Re: Tak ,Tak Tak sie teraz nazywa dzielnica Slups 14.06.05, 02:34
                  sly2015 napisał:

> Owszem jest "rownyyyyy" ma rownie plaski mozg i klapki jak ty towarzyszu Che
                  >
                  > BTW: Tomson to rowny facet z rozsadnym spojrzeniem na swiat, czego o tobie
                  >
                  > HAHAHAHHAH - rozsadny ???? dzieki za rozbawienie mnie , rzeczywiscie mozna byc
                  >
                  > rozsadnym majac 19 lat hahahahahhahaaaaa
                  > I znawca tez jest , chloptas niewyjechal dalej niz do Gdanska !!!!!! HAHAHAHAHA
                  > H
                  >
                  >
                  > "World would be a much pleasantly place , if all the people with nothing to
                  > say , would say nothing "
                  >
                  >
                  >
                  chlopiec ty wszystkich nas w polsce umiejscawiasz,jak widac masz jakies klopty z
                  percepcja. jak tak kochasz ameryke to kup sobie jakies luzne boxers i opusc
                  spodnie tak aby bylo i modnie i widocznie kogo kochasz biedulinko ty nasza.
      • samsone Re: Iraq tez byl fajny, trzeba tylko bomby umiec 13.06.05, 12:48
        uniknac, cos za te bomby , przy granicy Iraqu podlozone, Oni uczeni w Koranie
        Amerykanow oskarzyli i ich filoarabskich pacholkow( od kiedy Amerykanie
        arabskich terrorystow popieraja), zapominajac,ze kto mieczem, wojuje od miecza
        peruje.
    • ghotir Re: Iran to fajny kraj 13.06.05, 03:34
      fantastyczne fotografie; duzo lepsze od tych ktore tam zrobilem dla siebie
      przed wyrzuceniem szacha. dziekuje.
      o co Ci chodzi? jezeli o to aby uchronic to piekno od amerykanskich bombardowan
      to zgadzam sie z Tobia.
    • antithesis dzieki, to wspanialy kraj o bardzo starej kulturze 13.06.05, 03:36
      szkoda, ze maja rope, wiec ci mlodzi moga byc niedlugo zbombardowani.
      • ghotir Re: dzieki, to wspanialy kraj o bardzo starej kul 13.06.05, 03:44
        antithesis napisała: 'szkoda, ze maja rope, wiec ci mlodzi moga byc niedlugo
        zbombardowani.'
        --------
        wtorujesz sentymentom niektorych mlodych w iraku: 'take the oil and let us live'.
        • antithesis mnie przerazaja zbrodnie popelniane przez USA 13.06.05, 03:52
          dla ropy i kasy. kiedy patrze na te piekna mlodziez zal mi jej, bo wiem, ze
          niedlugo oni moga konac w mekach pod bombami i ich kraj bedzie wygladal jak
          Irak dzis, ktory przypomina Warszawe po powstaniu.
          • abe_ltd To jest to co zostanie z tej pieknej mlodziezy 13.06.05, 04:13
            www.robert-fisk.com/iraqwarvictims_mar2003.htm
            Patrzysz... i nie grzmisz?!
            • ghotir Re: To jest to co zostanie z tej pieknej mlodziez 13.06.05, 04:23
              szanuje fisk.
              zastanawiam sie nad ekspozycja dotyczaca rannych w iraku (weterani robia wystawe
              dot. poleglych) i ofiar irackich.
              myslalem o wozkach inwalidzkich, protezach, itp wzdluz autostrad. myslalem takze
              o fotografiach poleglych irakijczykow. oba pomysly sa nie na miejscu ze wzgledu
              na warunki, na przyklad, gdzie skladowac sprzet lub co zrobic aby uzyskac zgode
              rodzin irackich na wystawianie twarzy poleglych irakijczykow. masz tu jakis
              pomysl? nie zdziw sie jezeli ten watek zniknie, mozesz mnie jednak znalezc przez
              e-mail.
              • abe_ltd Re: To jest to co zostanie z tej pieknej mlodziez 13.06.05, 04:41
                Hej Ghotir,
                Co do zdjec, ktore juz raz zostaly opublikowane, a ktore chcialbys powiekszyc i
                przy autostradach na billboards poustawiac, to wystarczy uzyskac autoryzacje od
                wlasciciela copyright (z reguly autor-fotograf albo ten co go commissioned,
                czyli dana publikacja), np w przypadku Fiska skontaktowac sie z nim via his web
                i uzyskac 'licencje'. Na pewno na godny cel policzy ci za to symbolicznie $1 w
                royalties.
                Co do kontaktowania rodzin to chyba ze chcesz to robic z szacunku dla nich i
                ich woli, bo prawnie to nie sa to zdjecia modelowane a wiec zgoda modela nie
                jest potrzebna do publikacji. Tak mi sie wydaje, ze to moze funkcjonowac w
                waszym USA-wym prawie.
                Mnie sie wydaje ze sa tam u was uczciwi wrazliwi ludzie, tylko ze oni po prostu
                nie znaja prawdy o ludzkim koszcie amerykanskicyh awantur na BW.
                Good luck!
                With all respect
                ABE
                • ghotir do abe_ltd 13.06.05, 05:11
                  nazywam posty takie jak Twoj otwarciem. dziekuje.

wlasnie, mnie chodzi o ukazanie tego kosztu.
            • karmin-cynober Re: To jest to co zostanie z tej pieknej mlodziez 13.06.05, 04:39
              Zdjecia z Iranu swietne. Ale tylko z bogatej polnocnej dzielnicy Teheranu i
              oczywiscie miejsca wystawowe dla turystow. Ani jednego zdjecia utrzymanego w
              innym tonie. kobiety w Teheranie-same mlode, ani jednej starszej. Czyzby same
              modelki albo znajome? Fotki swietne ale jako reportaz co nieco naciagane.
    • felusiak1 Znakomite fotografie 13.06.05, 04:50
      Ubolewam nad waszymi zdolnosciami analizowania obrazu.
      Prosze was abyscie zwrocili uwage na rzeczy absolutnie zakazane przes iranskie
      prawo. Chusta powinna zakrywac wlosy, dekolt zabroniony i w zadnym wypadku nie
      moze byc widoczna damska kostka. Ze zdjec wynika, ze i dekolt i kostka a
      dziewczyny odsuwaja chuste coraz bardziej do tylu. Iran az piszczy aby sie
      zwesternizowac (nowe slowo!). Zwazywszy, ze 60-70% spoleczenstwa jest tam
      proamerykanskie zle to wrozy islamskiej dyktaturze.
      Zdziwilo mnie tez wasze ustawiczne gredzenie o amerykanskich bombardowaniach
      Iranu. Czy wy macie odbytu na karku? Nie ma nawet cienia szansy na wojne z
      Iranem, nie ma wystarczajacej ilosci wojska, trudnosci z rekrutacja a wy swoje
      banialuki jak najswietsza prawde..........
      Pokazanie zdjec z Iraku przez naczelniczke ruchu agitacyjnego rozsmieszylo mnie
      do lez. Wszedzie wojna zniszczenie i burdel.
      Zastanawiam sie, ze w mediach nie ma ani slowa o panujacym w Iraku glodzie.
      Gdyby glod byl to prasa bebnilaby o tym od rana do wieczora slusznie obwiniajac
      amerykanow. W jaki zatem sposob dowozi sie zywnosc do sklepow i restauracji.
      W jaki sposub odbywa sie dystrybucja towarow takich jak lodowki, telewizory, dvd
      players. kto dostarcza dekodery do satelitarnej telewizji i dlaczego aljazeera
      jest w pakiecie programow. W jaki sposob mozliwe jest drukowanie setek tytulow.
      Kto dowozi papier i farbe. Kto dokonuje dystrybucji prasy. W jaki sposob Samsung
      rozprowadza telefony komorkowe i kto zapewnia sygnal.
      To bardzo proste pytania, ktore kazdy moze sobie sam zadac. Mozna byc calkowicie
      antyamerykanskim i antywojennym ale to nie zwalnia z myslenia.
      W 2004 Irak zakupil za granica towarow w tym zywnosci za 9.9 mld dolarow.
      Eksport wyniosl 10.1 mld dol.
      Glowni eksporterzy do Iraku to w kolejnosci: Turcja,Jordania,Wietnam,USA,
      Niemcy i wielka Brytania.
      Piszecie tak jakby w Iraku nic poza wybuchami wszedzie i zawsze nic innego sie
      nie dzialo. Zdrowy rozum powinien podpowiedziec, ze nawet w warunkach okupacji
      ludzie musza jesc a zatem trzeba zywnosc produkowac. Ta zywnosc musi zostac
      rozwieziona do sklepow i restauracji. Ktos to wozi.
      Jesli na mokotowie wybuchnie bojka chuliganow to nie znaczy, ze ci z Zoliborza
      w jakikolwiek sposob to odczuwaja. Irak to duzy kraj. Pomyslcie zanim napiszecie
      kolejny pakiet bzdur.
      PS. Popieram wasze prawo do protestu chociaz nie zgadzam sie z waszym zdaniem.
      Ba nawet popieram wasze prawo do plucia na USA zawsze i wszedzie choc sam jestem
      od tego daleki. Co mnie martwi to wasza niezdolnosc do jakiejkolwiek analizy
      czytanych tekstow. Powtarzacie jak papugi zaslyszane fragmenty fragmentow
      wiadomosci nie zadajac sobie najmniejszego trudu z oddzieleniem tzw hard news od
      komentarzy, ktore zawsze maja jakies tam polityczne zabarwienie.
      To wy jestescie elektoratem ktorym z taka latwoscia manipuluja zreczni politycy.
      Dzis ich wybieracie aby juz jutro powiesic na nich psy. Trzeba bylo pomyslec
      wczoraj, zanim poszliscie glosowac.
      • abe_ltd Re: Znakomite fotografie 13.06.05, 05:03
        A ja nie wiem czy sie smiac czy plakac:
        Felusiak: " Pokazanie zdjec z Iraku przez naczelniczke ruchu agitacyjnego
        rozsmieszylo mnie do lez. Wszedzie wojna zniszczenie i burdel."
        A burdel to na ktorym zdjeciu dojrzales?

Nie wiem do czego zmierzasz w tym wywodzie. Probujesz udowadniac ze zycie sie
        wciaz toczy w Iraku. Oczywiscie, ze sie toczy. Nikt tego nie kwestionuje.
        Wkoncu prawo do oddychania nie zostalo jeszcze zawieszone do odwolania.
        Jednak jakosc tego zycia nas martwi. A jeszcze bardziej martwi nas strata tego
        zycia. Bo gdybys nie zauwazyl, Felusiak, Irakczycy gineli w tej wojnie.
        Niepotrzebnie.
        Zwroc uwage ze za okupacji zycie w Generalnej Guberni tez sie toczylo, ludzie
        jedli cos tam, byla dystrybucja tego co bylo dostepne, no wg twoich danych to
        super bylo i jakby nigdy nic...
        A o panujacym w Iraku glodzie i braku wody jak rowniez opieki medycznej slyszy
        sie juz od czasu jak zescie sankcje wprowadzili aby oslabic ten bidny narod
        poprzez 'natural wastage' zanim nie przyszliscie z ciezka altyreria azeby dobic
        reszte.
        NO, ale jak cie to bawi...
        • felusiak1 Re: Znakomite fotografie 13.06.05, 05:15
          Bawi mnie twoja bezdenna glupota.
          A przeciez Moskwa wygladala tak pieknie w pierwszomajowe swieto.
          A towarzysz Generalissimus w bialym mundurze przygladal sie radosnie tanczacym
          ludziom. Kwas chlebowy i lody sprzedawano na rogu kazdej ulicy.
          Gwarne restauracje, kawiarnie. Kina pekaly w szwach.
          To wszystko dzieki towarzyszowi Generalissimusowi bylo mozliwe.
          • abe_ltd Re: Znakomite fotografie 13.06.05, 23:11
            Ty i ja wyraznie nalezymy do osobnych generacji dlatego zupelnie do mnie ta
            twoja impresja/metafora nie dociera.
            Jedno jest jasne - ty potrzebujesz protektoratu aby czuc sie bezpiecznie, czy
            to protectoratu z USSR z USA, wsio rawno.
        • ghotir Re: Znakomite fotografie 13.06.05, 05:17
          felusiak potrafi myslec i zna fakty. ale, poniewaz jego myslenie jest skierowane
          na podpieranie polityk amerykanskich (tej czy innej administracji) to rozmowa z
          nim jest przyslowionym rzucaniem grochem o sciane lub namiastka rozmowy z
          gonzalez. szkoda wysilku.
          • manny_ramirez to jest nietolerancja 13.06.05, 20:51
            poniewaz jest proamerykanski to jest be:(((
            latwo w ten sposob zbyc jego konkretne, niezwykle celne i trudne do zbicia
            argumenty,
            Powtorze tu jedno, jesli nie ma glodu w Iraku to kto zapewnia to ze go nie ma???
            • abe_ltd Jezu, jaki ty glupi jestes chloptasiu! 13.06.05, 23:09
              Manny: "Powtorze tu jedno, jesli nie ma glodu w Iraku to kto zapewnia to ze go
              nie ma??
              > ?
              Czlowieku, to jest najbardziej idiotyczny statement jaki w zyciu bym sie
              spodziewala od czlowieka z wyksztalceniem wyzszym. Zaszokowana jestem,
              absolutnie zaszokowana!
              • manny_ramirez byc moze abe byc moze 13.06.05, 23:23
                w swojej prostocie brzmi rzeczywiscie glupio. jednak demonizujac amis latwo
                popasc w skrajnosci i nie zauwazyc np tego ze juzo wiele sie zrobilow Iraku aby
                go postawic na nogi ani TEGO ze to insurgents jak wy ich nazywacie sa teraz
                glownymi mordercami swoich wlasnych pobratymcow a ami ich bronia==to tez latwo
                schodzi z oczu, bo nie wiem czy wysadzania Bogu duchu winnych ludzi na ulicach
                nie wiem czy zalicza sie do bohaterskiej walki narodowowyzwolenczej

splycanie analizy prowadzi do stereotypow i prawdzwej glupoty
                • abe_ltd Re: byc moze abe byc moze 13.06.05, 23:39
                  "wiele zrobilo sie w Iraku aby go postawic na nogi....' Tylko nie zapomnij
                  dodac ze najpierw sie go z nog zwalilo i to nie tylko w tej wojnie ale poprzez
                  systematyczny process sankcji narzucony rowniez spolecznosci miedzynarodowej
                  przez okres 10 lat. To scina z nog jak cholera. To nie Irakczycy zrobili ale
                  wlasnie ten twoj Amis. NO a ta wojna to juz tylko kopanie lezacego. A ty smiesz
                  pisac o robieniu Irakowi laski i stawianiu go na nogi????????
                  Dales sobie tez zamydlic oczy tymi spiewkami o zniszczeniu kraju przez
                  insurgentow. Ataczki samobojcze tu i owdzie, przy tym czy tamtym posterunku
                  milicji nie maja potencjalu aby zniszczyc Irak. IRAK ZOSTAL ZNISZCZONY PRZEZ
                  USA - gospodarczo przez sancje; infrastructura w czasie intesywnych
                  bombardowan; ludnosc wybita w czasie ofensywy. Nie badz smieszny probujac teraz
                  zwalic zniszczenie Iraku na grupy partyzantow.
                  • manny_ramirez Re: byc moze abe byc moze 13.06.05, 23:43
                    abe dajesz sie ponosic emocjom, byc moze zrozumiale, ale jednak przeslania Ci
                    to troche obraz sprawy

zadam Ci wiec pytanie. Jesli nasze wojsko wyszloby z iraku w tej chwili to czy
                    myslisz ze ataki bombowe i mordowanie ludnosci cywilnej natychmiast sie
                    skoncza? Nawet dam Ci fory i zapytam czy myslisz ze by sye skonczyly w ciagu
                    miesiaca...

jesli uwazasz ze tak to sie zbyt roznimy w analizie aby dalej nad tym sleczyc

jesli jednak Twoja ocena wypadnie na nie to zastanow sie troche nad tym
                    • krystian71 Re: byc moze abe byc moze 14.06.05, 00:03
                      co za glupoty i dziecinada.Przeciez wiadomo,ze po takiej wojnie, zburzeniu
                      jakiegos tam spollecznego ladu nic juz nie bedzie takie jak dawniej
                    • abe_ltd Re: byc moze abe byc moze 14.06.05, 00:18
                      Widzisz, Manny, popelniasz blad w analyzie. Zaczynasz analizowac situacje od
                      konca - tzn od efektu wyjscia wojsk USA z Iraku. To jest powazny blad
                      analityczny.
                      Wiec Twoje pytanie czy spirala przemocy rozkrecona przez invazje USA na Irak
                      skonczy sie z wyjsciem USA z Iraku pozostawia bez odpowiedzi z wyjatkiem
                      stwierdzenia ze samo wyjscie bez wziecia odpowiedzialnosci za konsekwencje
                      inwazji bedzie nastepnym dowodem na prymitywizm moralny i polityczne
                      barbarzynstwo US of A.
              • i-love-2-bike Re: Jezu, jaki ty glupi jestes chloptasiu! 14.06.05, 02:43
                abe_ltd napisała:

> Manny: "Powtorze tu jedno, jesli nie ma glodu w Iraku to kto zapewnia to ze go
                > nie ma??
                > > ?
                > Czlowieku, to jest najbardziej idiotyczny statement jaki w zyciu bym sie
                > spodziewala od czlowieka z wyksztalceniem wyzszym. Zaszokowana jestem,
                > absolutnie zaszokowana!

on nie jest glupi tylko powtarza utarte slogany i jest kompletnie zaslepiony.
                nie jest latwo pogodzic sie z innym wariantem. jak wiadomo tam gdzie my walimy w
                co zywe,toczy sie wojna jak nigdy przedtem to nie ma glodu dzieki ameryce,no i
                co takiemu zrobisz,tylko siasc i plakac nad poziomem szkolnictwa w USA i
                zaslepieniem ludzkim.
    • antithesis gothir, dla Ciebie dane - wykorzystaj 13.06.05, 05:16
      Lancet. 2004 Nov 20;364(9448):1857-64.

Mortality before and after the 2003 invasion of Iraq: cluster sample survey.
      Roberts L, Lafta R, Garfield R, Khudhairi J, Burnham G.
      Center for International Emergency Disaster and Refugee Studies, Johns Hopkins
      Bloomberg School of Public Health, Baltimore, MD, USA. les@a-znet.com

BACKGROUND: In March, 2003, military forces, mainly from the USA and the UK,
      invaded Iraq. We did a survey to compare mortality during the period of 14.6
      months before the invasion with the 17.8 months after it. METHODS: A cluster
      sample survey was undertaken throughout Iraq during September, 2004. 33
      clusters of 30 households each were interviewed about household composition,
      births, and deaths since January, 2002. In those households reporting deaths,
      the date, cause, and circumstances of violent deaths were recorded. We assessed
      the relative risk of death associated with the 2003 invasion and occupation by
      comparing mortality in the 17.8 months after the invasion with the 14.6-month
      period preceding it. FINDINGS: The risk of death was estimated to be 2.5-fold
      (95% CI 1.6-4.2) higher after the invasion when compared with the preinvasion
      period. Two-thirds of all violent deaths were reported in one cluster in the
      city of Falluja. If we exclude the Falluja data, the risk of death is 1.5-fold
      (1.1-2.3) higher after the invasion. We estimate that 98000 more deaths than
      expected (8000-194000) happened after the invasion outside of Falluja and far
      more if the outlier Falluja cluster is included. The major causes of death
      before the invasion were myocardial infarction, cerebrovascular accidents, and
      other chronic disorders whereas after the invasion violence was the primary
      cause of death. Violent deaths were widespread, reported in 15 of 33 clusters,
      and were mainly attributed to coalition forces. Most individuals reportedly
      killed by coalition forces were women and children. The risk of death from
      violence in the period after the invasion was 58 times higher (95% CI 8.1-419)
      than in the period before the war. INTERPRETATION: Making conservative
      assumptions, we think that about 100000 excess deaths, or more have happened
      since the 2003 invasion of Iraq. Violence accounted for most of the excess
      deaths and air strikes from coalition forces accounted for most violent deaths.
      We have shown that collection of public-health information is possible even
      during periods of extreme violence. Our results need further verification and
      should lead to changes to reduce non-combatant deaths from air strikes.

PMID: 15555665 [PubMed - indexed for MEDLINE]
      • ghotir Re: gothir, dla Ciebie dane - wykorzystaj 13.06.05, 05:34
        dzieki, skopiowalem. przekaze zonie; ona zajmuje sie tymi sprawami, ja jestem tu
        tylko woluntariuszem. no, czasami robie cos na dodatek, ale to raczej z okazji
        mojej wlasnej pracy niz zaglebiania sie w tym temacie. pomysl wspomnianej
        wystawy to calkowity woluntariat. mam staroswieckie podejscie do moralnosci.
        • antithesis masz ludzkie podejscie do moralnosci 13.06.05, 05:39
          swiat chyba nie zginie, jesli beda ludzie tacy jak Ty. ja niedawmo widzialem
          mlodego weterana z Iraku bez obu rak i bez nog. siedzial przy drodze i patrzyl
          w ziemie. to byl sam kadlub.
          • ghotir Re: masz ludzkie podejscie do moralnosci 13.06.05, 05:49
            wiem, znowu tylko z fotografii.
            czytam o obcinaniu funduszy na opieke zdrowotna nad weteranami, o braku pomocy
            dla ludzi wracajacych z wojny, niekoniecznie tylko dla tych z post-traumatic
            disorder, i o obecnosci weteranow w przytulkach dla bezdomnych. martwie sie o
            nasze (usa) spoleczenstwo w ogole. stad te pomysly o wystawach wzdluz autostrad.
            dzieki za wspolodczuwanie (wspolczucie to nie najlepsze slowo w tej sprawie choc
            ma podobne znaczenie w/g slownikow).
            • felusiak1 serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 06:54
              Znakomity kawalek z Lanceta, ktory przed kilkoma miesiacami posluzyl do
              propagandowej nagonki. 100 tysiecy irackich ofiar wojny. A jak wyliczono? na
              podstwie sondazu i szcunkow z dodatkiem fusow herbatnich bo z nich sie lepiej
              wrozy. Fundusze na weteranow obcieto, czytasz. A gdzie czytasz? A sprawdziles
              wydatki budzetowe na weteranow? To mozna zweryfikowac bez wychodzenia z domu.
              Widzisz ghotir tobie jest trudno zrozumiec czlowieka takiego jak ja gdyz twoje
              wlasne uprzedzenia zaciemniaja obraz.
              ghotir napisal:
              felusiak potrafi myslec i zna fakty. ale, poniewaz jego myslenie jest skierowane
              na podpieranie polityk amerykanskich (tej czy innej administracji) to rozmowa z
              nim jest przyslowionym rzucaniem grochem o sciane (...)
              -----------------------
              Moj Boze, jak ty nic nie rozumiesz. Robaczku, mnie jedynie chodzi o drobny fakt,
              ze nic wlasciwie o codziennym zyciu w Iraku nie wiemy. Media donosza nam jedynie
              o smierci i zniszczeniu. Powiedz mi dlaczego nie ma rzeczowego reportazu z
              codziennosci na przyklad drobnego kupca, sprzedawcy daktyli, nauczyciela?
              Nie powiesz mi chyba ze to nie jest interesujacy temat. W koncu szpitale,
              szkoly, uniwersytety sa otwarte i ktos tam wyklada i studiuje.
              Obawiam sie, ze ten obraz bardzo zreszta trudnej codziennosci do pewnego stopnia
              zaprzeczylby malowanemu obrazowi destrukcji i chaosu.
              Nie twierdze, ze w Iraku juz wszystko jest cacy. Dla dobra dyskusji gotow jestwm
              nawet uznac, ze wojna byla niepotrzebna i opluje Busha. Nie zmienia to jednak
              faktu, ze media nas dezinformuja lub nie informuja wogole.
              Ja moj panie zadaje jedynie proste pytania, ktore powinny wywolac w czlowieku
              inteligentnym, jakim pan niewatpliwie jest, pewnego rodzaju ciekawosc, ktorej
              jak widze panu brakuje nad czym szczerze ubolewam.
              Z jednej strony traktuje pan nonsens Lanceta o 100 tysiacach rzekomych ofiar
              (pisze rzekomych, gdyz nawet smiale szacunki pacyfistow nie ida tak daleko)
              jako objawiona prawde a moj sceptycyzm co do merytorycznej jakosci wiadomosci
              naplywajacych z Iraku jako przejaw buszyzmu lub nawet neokonstwa.
              Jesli widze zdjecie z bagdadzkiej ulicy i w tle reklame Samsunga i Sony to
              zadaje sobie pytanie. Reklama sluzy zachecaniu do kupna, a zatem towary tych
              firm musza byc dostepne na rynku. To znaczy, ze sie je sprowadza. Ktos to
              rozprowadza do sklepow. Jesli zatem ludzie kupuja telewizory to musi byc
              nadawany program... itd. Rozumie pan, po nitce do klebka. No i watpie aby
              Samsung czy Sony prowadzily w Iraku akcje bezplatnego rozdawnictwa.
              Nieco powyzej karmin-cynober dokonal jescze jednego spostrzerzenia.
              Mianowicie brak starych ludzi i brak biedniejszych na zdjeciach z Iranu co
              zupelnie uszlo mojej uwadze.
              Prosze spojrzec na te 2 zdjecia i powiedziec mi co pan widzi. Oczywiscie jesli
              ma pan ochote.
              www.timesunion.com/photogalleries/pics_saddam/5.jpg
              photos1.blogger.com/img/78/2040/1024/Iraq%20Pictures%202%20133.jpg
              • rattler Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 07:52
                Pewnie ze mozna , ale tobie sie nie chce. Pytaniem na pytanie drogi panie - A
                ty z jakiego zrodla czerpisz , Fox News ?

narazie

Zajrzyj do linkow na temat , polecam !

www.military.com/Opinions/0,,Scott_112904,00.html
                ------------------------------------------

A gdzie czytasz? A sprawdziles wydatki budzetowe na weteranow? To mozna
                zweryfikowac bez wychodzenia z domu.
              • ghotir Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 08:34
                owszem, ludzie w iraku jakos zyja. jezeli jestes zainteresowany codziennym
                zyciem to zajrzyj na blogi irakijczykow. opowiadaja tam o swoim zyciu i ja
                czytam tam nie tylko riverbend (dzieki jednemu z forumowiczow), choc ja
                najbardziej lubie wiec wrzucam tutaj od czasu do czasu. nawet z blogow ludzi
                zadowolonych z inwazji mozna wyczytac ze to nie jest normalne zycie.

co do reszty Twojego postu, nie bede sie spierac. chcesz wierzyc ze
                administracja dba o zolnierzy i weteranow i ze liczba stu tysiecy poleglych
                irakijczykow jest przesadzona to Twoja sprawa. jezeli przytocze liczby to i tak
                je odrzucisz jako niewiarygodne bo pochodzace od przeciwnikow wojny. mozliwe ze
                moje wlasne uprzedzenia zaciemniaja mi obraz, irak to moje moralne oburzenie,
                nie przedmiot pracy. z pewnoscia jestem tutaj stronniczy: stoje po stronie
                napadnietych. powod? kiedys moi przodkowie byli w podobnej sytuacji. oni jakos
                przetrwali, wiec moze nie jest tak zle? miliony ludzi przetrwaly rzady swietego
                przymierza (wolna ekonomia) wiec pewnie i teraz ludzie sobie jakos poradza.

chcesz uzywac swoich umiejetnosci do usprawiedliwiania polityk d.c. to Twoja
                sprawa. nie bede bic piany. robilem to miedzy 1979 a 1981; nauczylem sie wtedy
                ze ideolologia/religia sa odporne na rzeczowe argumenty. mysle ze to dotyczy
                zarowno mnie jak i Ciebie. zatem rozejdzmy sie w nasze strony, Ty gdziekolwiek
                usprawiedliwasz polityki usa, ja do pomyslow na to jak sklonic moich
                wspolobywateli do zauwazenia ludzkich kosztow tych polityk.

na marginesie, te fotografie ktore przytaczasz sa demagogiczne, nie wiem czy
                bardziej niz te poprzednio przytoczone (tamte pokazywaly nie tylko ludzi ale
                takze piekno iranu), czy mniej ale musisz przyznac ze byl to tani chwyt.
                • felusiak1 Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 16:29
                  Fotografie sa demagogiczne? To tak jakbys zarzucil komus noszenie demagogicznego
                  garnituru. Jedynie chcialem abys zanalizowal co widzisz aby sprawdzic twoja
                  spostrzegawczosc. Widze ze jestes do tego niezdolny. No coz zamiast racjonalnych
                  argumentow kirujesz sie w zyciu emocja.
                  • abe_ltd Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 23:33
                    Czepianie sie slow obnaza brak argumentow. Wszyscy rozumiemy co Ghotir ma na
                    mysli mowiac o 'demagogi fotografii' - wyrazenie metaforyczne, bardzo celne
                    moim zdaniem.
                    Wyobraz sobie czlowieku prymitywny, ze fotografia wyraza idee, jest srodkiem
                    przekazu i to bardzo efektywnym. Porownanie fotografii do garnituru jest
                    idiotyczne. Reszta twojego postu nie zasluguje na komentarz.
              • samsone Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 12:51
                moze to takze prawda, wojna arabsko-iracka moze juz tyle ofiar spowodowala,
                conajmiej 23 tys irakienczykow te bohaterskie Araby juz zabili w ostatnich 2
                latach. W VII wieku mieszkancy Mesopotani potrzebowali "tylko" 30 lat aby sie
                od tych arabskich oprawcow( nigdy nie zaproszonych) uwolnic, mamy nadzieje ,ze
                tym razem , Z pomocy GW Busha i koalicji , szybciej sie z tymi nazi-arabami
                uporaja.
              • explicit Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 16:14
                Felusiak zadaje sobie pytanie czy kierujesz sie jakims moral guiding system i
                czy zostalo ci troche miejsca w tym zakutym lbie zeby go zamontowac.

Biorac pod uwage minimum 15 % roczny wzrost kosztow healthcare i okolo 12 tys
                nowych pacjentow ktorzy wymagaja opieki szpitalnej tegoroczny wzrost budzetu o
                1.9 miliarda w praktyce jest cieciem w budzecie . Administracja veteranow
                potrzebuje 1.2 miliarda wiecej niz zatwierdzono , to jest tylko 2/3 sumy ktora
                dajemy co roku bez szemrania na pomoc wojskowa dla malego lumpa na B W ,...

Czlowieku , weterani ktorzy stracili zdrowie , zebysmy mogli spokojnie spac
                umieraja nie widzac doktora . Trzeba byc moralna ku.wa na uslugach zio-nazioli
                i ich przytupasow neo-cons zeby w tej sytuacji sprzedawac te sieczke ,...

uklony

Dane pochodza z artykulu podanego przez rattlera

==============================================================================
                Recently, I spoke with a VA employee whose job it has been to "work the waiting
                list" for the past few years. This employee is one of the pleasant people who
                phones veterans and tells them their time on the waiting list is over and they
                actually have an appointment with a Primary Care Provider. I commented that the
                job must be very rewarding. The answer: "In theory. Some of these guys waited
                over two years and they're really excited about seeing a doctor. But, this job
                has a terrible downside. Do you know how many times I get the spouse on the
                phone and they tell me, 'Oh. He passed away a short time ago.' It breaks my
                heart."
                The expenditure for veterans' health care will grow in 2005 to a record $30.3
                billion, $1.9 billion more than this year. Yet the total is $1.2 billion less
                than what the House Veterans Affairs Committee said in February was needed to
                maintain current benefits and services. 'The demand on the system has never
                been higher,' said Richard Fuller, national legislative director of the
                Paralyzed Veterans of America. 'The cost of health care has never been higher.
                This is not going to be adequate.'"
                • felusiak1 Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 16:35
                  Znowu emocje z antysemickim wtretem, ale czego mozna sie po tobie spodziewac, split?
                  Ghotir napisal, ze czytal iz obcieto wydatki na weteranow. Ty, przytaczajac dane
                  wykazales, ze wydatki wzrosly o 1.9 mld dolarow.
                  Zdolny chyba jestes do tego aby stwierdzic, ze ghotir mial wiadomosci
                  zaciemnione komentarzami, ktore nie byly poparte faktami ale sklonny byl dac im
                  wiare.
                  Mowisz, ze to o 1.2 mld za malo wedlug lobbysty. Czy jesli dodamy te 1.2 mld to
                  myslisz, ze nie znajdzie sie inny lobbysta, ktory powie, ze i tak za malo?
                  • explicit Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 13.06.05, 18:35
                    Jesli wstawienie sie za weteranami w kontekscie naszych popie.rdolonych
                    priorytetow gdzie interes obcego panstwa jest ponad potrzebami wlasnych
                    obywateli , ktorzy stracili zycie i zdrowie zeby moje dzieci mogly spac
                    spokojnie , jest antysemityzmem , so be it , nie mam sie czego wstydzic .
                    Znowu emocje z antysemickim wtretem, ale czego mozna sie po tobie spodziewac,
                    split?

Jesli budzet na nadaza za potrzebami tych ktorzy bez watpliwosci najbardziej
                    zasluzyli zeby o nich zadbac , naszych weteranow , to nazwij to jak chcesz ,
                    nie zmienia to stanu rzeczy ze nasi weterani umieraja nie widzac doktora.

W ich rzeczywistosci jest to sytuacja nie majaca usprawiedliwienia , biorac pod
                    uwage ze nigdy nie zabraklo pieniadzy na sily zbrojne zioncow i ich weteranow
                    jest to skandal i nie dziwie sie ze recruitment lezy na lopatkach mimo wysilkow
                    popartych nowymi "zachetami"
                    Ghotir napisal, ze czytal iz obcieto wydatki na weteranow. Ty, przytaczajac dane
                    wykazales, ze wydatki wzrosly o 1.9 mld dolarow.
                    Zdolny chyba jestes do tego aby stwierdzic, ze ghotir mial wiadomosci
                    zaciemnione komentarzami, ktore nie byly poparte faktami ale sklonny byl dac im
                    wiare.

Ja nic nie mysle, felusiak, ja obserwuje, nie mam zakutego lba i widze erozje
                    naszego prestizu w swiecie spowodowana slepym poparciem polityki zioncow ,
                    widze zmiany na gorsze ,... Nazywaj to jak chcesz, ale ja bede bronil wlasnego
                    interesu a nie jakiegos lumpa na Bliskim Wschodzie ,...

Mam rodzine , mam bliskich i mam friends, tylko na nich moge liczyc w potrzebie
                    i sam pomoge jak trzeba ,... Tymczasem zionce i jihad niech sie wyrzna do nogi
                    bez moich pieniedzy , moze bedzie spokoj - I don't give a shit ,...
                    Mowisz, ze to o 1.2 mld za malo wedlug lobbysty. Czy jesli dodamy te 1.2 mld to
                    myslisz, ze nie znajdzie sie inny lobbysta, ktory powie, ze i tak za malo?
                    • felusiak1 szczerze ubolewam 13.06.05, 19:26
                      widzisz split to co uprawiasz to czysta demagogia, z ktora nie mozna dyskutowac.
                      Uczepiles sie jednego dogmatu i twoj umysl sie wokol niego okrecil i dostal skurczu.
                      W USA jest 11 mln glodnych dzieci a my dajemy miliardy dla malego lumpa na BW.
                      albo 45 mln ludzi w USA nie posiada ubezpieczen medycznych a my dajemy miliardy
                      dla malego lumpa na BW. albo w USA jest milion bezdomnych a my dajemy miliardy
                      dla malego lumpa na BW. i tak mozna uprawiac to poletko w nieskonczonosc.
                      Zaleznie od zapatrywan malego lumpa na BW mozna wymienic na rozpadajaca sie
                      infrastrukture albo na cos kolwiek innego co zaspokaja nasze pragnienie. W
                      tyakim a nie innym kontekscie jestes zapyzialym antysemita-demagogiem.
                      Mam przyjaciela, ktory wszystko zwala na "qrwa zydow" stad widze podobienstwo.
                      Mysle, ze roznica pomiedzy nami polega na tym, ze ja 911 widzialem z bliska na
                      wlasne oczy, wachalem i znosilem niedogodnosci przez nastepne miesiace. Ty byles
                      od tego o 3 tysiace mil i znasz to z TV i nigdy nie wachales. Nikt kogo znales
                      osobiscie nie zginal w WTC i nie wiesz co przezywaly ich rodziny. Ja znalem i
                      wiem. I na koniec nie zapominaj, ze jihad nie jest wymierzony w malego lumpa na
                      BW. Jest wymierzony w nas. W ciebie i we mnie.
                      PS. Ulzyj sobie i zamiast zonce napisz tak jak czujesz:"PARCHY"
                      • explicit Re: szczerze ubolewam 13.06.05, 20:29
                        A co w/g twego zdania powinno byc priorytetem naszego rzadu , maly lump na B W
                        czy ponizsza (twoja) lista ???
                        W USA jest 11 mln glodnych dzieci a my dajemy miliardy dla malego lumpa na BW.
                        albo 45 mln ludzi w USA nie posiada ubezpieczen medycznych a my dajemy miliardy
                        dla malego lumpa na BW. albo w USA jest milion bezdomnych a my dajemy miliardy
                        dla malego lumpa na BW. i tak mozna uprawiac to poletko w nieskonczonosc.
                        Zaleznie od zapatrywan malego lumpa na BW mozna wymienic na rozpadajaca sie
                        infrastrukture albo na cos kolwiek innego co zaspokaja nasze pragnienie.

Teraz rowniez w nas ,... Juz ci chyba pisalem , za nasze slepe poparcie malego
                        lumpa - Po naszej interwencji w zajecie Suez Kanalu przez GB , Francje i Israel
                        cieszylismy sie prestizem u Arabow a za most powietrzny w '73 odplacili sie
                        embargiem .
                        I na koniec nie zapominaj, ze jihad nie jest wymierzony w malego lumpa na
                        BW. Jest wymierzony w nas. W ciebie i we mnie.

Nie moge , moj dentysta nazywa sie Abramowitz ,... Moze uslyszec a nie jestem
                        pewien czy nie Zyd :)))
                        PS. Ulzyj sobie i zamiast zonce napisz tak jak czujesz:"PARCHY"

uklony

• felusiak1 Re: szczerze ubolewam 13.06.05, 20:46
                          Rzad federalny ma tylko jedno zadanie do wypelnienia, ktorego rzdy stanowe nie
                          sa w stanie dokonac. Zapewnienie bezpieczenstwa panstwa wszystkimi dostepnymi
                          srodkami.
                          • manny_ramirez brawo felusiak 13.06.05, 20:58
                            absolutnie sie z Toba zgadzam, ale w takim razie co z pomoc dla Trzeciego
                            Swiata? czyzbys sie zgadzal ze splitem?:)))
                      • sly2015 Felusiak zgadzam sie z Toba .... 14.06.05, 02:59
                        Podobnie myslimy !!!!!!!!!

Pozdrowienia z Florydy

felusiak1 napisała:

> widzisz split to co uprawiasz to czysta demagogia, z ktora nie mozna
                        dyskutowac
                        > .
                        > Uczepiles sie jednego dogmatu i twoj umysl sie wokol niego okrecil i dostal
                        sku
                        > rczu.
                  • abe_ltd Ale z ciebie manipulant, felusinski! 13.06.05, 23:59
                  • abe_ltd ucielo mi sie 14.06.05, 00:01
                    Ghotir napisal, ze czytal iz obcieto wydatki na weteranow. Ty, przytaczajac dan
                    > e
                    > wykazales, ze wydatki wzrosly o 1.9 mld dolarow.
                    Od kiedy to wzrost w wydatkach budgetowych ocenia sie w liczbach absolutnych
                    bez zupelnego odwierciedlenia takich czynnikow jak wzrost w cenach, Customer
                    Index, wzrost w liczbie odbiorcow uslug (w tym przypadku veteranow) i
                    przeliczenie tego RELATYWNEGO 'wzrostu' na individualnego odbiorce tych
                    serwicow. Tylko wtedy zobaczyssz czy nastapil REALNY INCREASE
                  • ghotir Re: serduszko krwia litosciwa ocieka 15.06.05, 03:25
                    to o czym mowilem to byly konkretne dane o jakims osrodku zdrowotnym dla
                    weternanow. obcieto im niewiele, jakies 3 - 5 procent. jednak ten osrodek ma
                    problemy z nowymi weteranami i potrzebuje wzrostu a nie obcinania funduszy.
                    linki? zajrzyj do strony 'democracy now', wspomniana sprawa byla omawiana na
                    poczatku ubieglego tygodnia.
                    zaczynam zasklepiac sie w zasadzie niepodawania linkow. jezeli je podaje (lub
                    odniesienia do papierowych publikacji) to i tak sa one odrzucane jako
                    niewiarygodne bo pochodzace od przeciwnikow wojny.

felusiak, zaproponowalem rozejscie sie bo nie mam ochoty na boksowanie sie,
                    ktore, w naszym przypadku, i tak nie przyniesie pozadanych przez strony wynikow.
                    zbastujmy wobec siebie. to nie zmienia faktu ze szanuje Twoja wiedze.
        • manny_ramirez do ghotir 13.06.05, 20:54
          mielismy juz dyskusje na temat wiarygodnosci tego reportu lub raczej
          kompletnego jej braku, mam nadzieje ze pamietasz i nie rozsiejesz badan
          opartych na totalnie nienaukowej metodzie?
          • ghotir Re: do ghotir 15.06.05, 03:34
            manny_ramirez napisał: 'mielismy juz dyskusje na temat wiarygodnosci tego
            reportu lub raczej kompletnego jej braku, mam nadzieje ze pamietasz i nie
            rozsiejesz badan opartych na totalnie nienaukowej metodzie?
            --------------
            nie pamietam do czego pijesz choc wierze ze masz racje; przypomnij.
    • samsone Re: Iran to fajny kraj,tylko nie rzumiem dlaczego 13.06.05, 08:52
      tezz Iranu uciekaja, zdjecia i reportarze za Shaha czasow, byly jeszcze
      ladniejsze....albo sie myle.
    • samsone Re: Iran to fajny kraj, a szczegolnie fajny 13.06.05, 12:45
      jak sie ma mozliwosc pod opieke wielkiego inkvizytora Sayyd-a Montazzavi-ego
      dostac, ktory uwaza, ze prawo to on, a poproszenie o pomoc adwokata przeciwko
      Koranskiemu sadowi skierowane jest.
      • jankowski1960 Re: Iran to fajny kraj, a szczegolnie fajny 13.06.05, 12:48
        to nie jest dla nas fajny kraj, ale Afganistan, Pakistan, Arabia Saudyjska tez
        nie naleza do zbyt humanistycznych, a jednak lubisz je, bo Stany je lubia...
        • samsone Re: Iran to fajny kraj, a szczegolnie fajny 13.06.05, 12:53
          Ja nie lubie tego co USA lubi, albo tezs moich postow nie czytasz, a
          szczegolnie e ten o drugiej Jalcie( tydzien po pierwszej), gdzie Roosvelt w
          haniebny sposob Zydow za Rope Arabom sprzedal, widac ,ze on te sprzedarze z
          przyjemnoscia robil.
          • jankowski1960 Re: Iran to fajny kraj, a szczegolnie fajny 13.06.05, 12:55
            zgoda, Iran to fatalny kraj
    • aaki fajny-chciałbym raz jeszcze go odwiedzić 13.06.05, 15:47
      :-))))))))))
      • de_oakville Re: Iran to fajny kraj 13.06.05, 18:54
        abe_ltd napisala:

>To co widzisz teraz w Iranie bylo kiedys w Iraqu. To co zobaczysz na ponizszym
        >linku to Iraq obecnie - i Iran w przyszlosci. Barbarzynskie amerykanskie bydlo
        >zniszczy ten kulture doszczetnie. Ale bydlo przeciez sie nie zna na wartosciach
        >kulturalnych

Amerykanskie wiewiorki (koloru czarnego i popielatego) wygrywaja z wiewiorkami
        europejskimi (koloru rudego). Podobno w Anglii chciano zeby jedne i drugie zyly
        w zgodzie w parkach, ale te czarne nie daja zyc rudym. Barbarzynskie? Po prostu
        silniejsze. Slabsi zawsze lubia mowic o kulturze do momentu kiedy sami stana sie
        silni. ("Ich kultura nie zabrania robic takie polowania. Siekiera, motyka pilka,
        prad - kiedy oni pojda stad?")
    • antithesis atak na inne kraje naftowe 13.06.05, 19:47
      wszystko wskazuje, ze nastepne beda Iran i Wenezuela. Tylko tam sie oplaca
      mordowac ludzi, bo ta brudna robota tez kosztuje. Ale atak na Wenezuele bedzie
      oznaczac wojne z cala Ameruka Pldn., ktora jest solidarna. Buszyci chyba chca
      wywolac IV wojne swiatowa. Wyhodowali smoka chinskiego i teraz sie boja, ze on
      wyzlopie cala rope. pewnie, ze wyzlopie, ale rzadzace durnie sa glupie sa nawet
      po szkodzie i daza do wlasnej zguby.
    • gieroy_asfalta Re: Iran to fajny kraj, socjalistyczny 13.06.05, 20:18
      szkoda, że nie ma ani jednej fotki z miasta Bam. Może już trochę odbudowali po
      trzęsieniu ziemi? A może nie , bo i po co? Allah tak chciał, a ratownicy
      irańscy nie mieli podstawowego sprzętu ratowniczgo, więc ludzie umierali w
      gruzach. Na ratowników z zagranicy z pasami do wyszukiwania zasypanych ofiar
      patrzono krzywo, pies to wszak zwierzę nieczyste! Tysięcy zamordowanych i
      prześladowanych w wiezieniach też nie widać na tych fajnych zdjęciach. Ci co
      zdołali uciec z tego fajnego kraju jakoś nie chcą wracać. Kraj siedzący na
      nafcie ma PKB per capita niższy niż Polska, ot fajna gospodarka.
      Patroli "Strażników Rewolucji" pałujących baby na ulicach za pokazanie kawałka
      łydki też nie widać...Fajny kraj, socjalistyczny i wyznaniowy.
      • karmin-cynober Re: Iran to fajny kraj, socjalistyczny 13.06.05, 23:23
        Nie odbudowali. W pieluchach cala odbudowa. Gdzies to czytalam. Wymiekalam jak
        zobaczylam na zdjeciach co to bylo za miasto.
        • aaki bezposrednio po trzęsieniu 13.06.05, 23:38
          deklarowana pomoc szła w miliardy dolarów.ciekawe ile z tego przyszło faktycznie ?
          a bam rzeczywiscie był cudowny
          perso.wanadoo.fr/rrahmani/images/bam4.jpg
          perso.wanadoo.fr/rrahmani/images/bam9.jpg
          • karmin-cynober Re: bezposrednio po trzęsieniu 14.06.05, 00:07
            Dyktatury to do siebie maja, ze sa nieprzejrzyste.
            • aaki a demokracje natomiast 14.06.05, 18:32
              iż dużo obiecują,a mało dają
      • ghotir Re: Iran to fajny kraj, socjalistyczny 15.06.05, 03:42
        gieroy_asfalta napisał: 'szkoda, że nie ma ani jednej fotki z miasta Bam.'
        ------------
        czy nie bylo jakichs problemow z amerykanska pomoca humanitarna dla ofiar tego
        trzesienia ziemi bo taka pomoc mialaby cos wspolnego z wejsciem zakazanych
        technologii amerykanskich do iranu, nawet jezeli tylko w formie sprzetu ngos?
        czy ktos z Was cos o tym wie?
        • felusiak1 Iran odmowil przyjecia amerykanskiej pomocy 15.06.05, 04:35
    • mirmilek Re: Iran to fajny kraj 14.06.05, 18:11
      Wypadaloby pojechac, zanim "os dobra" zamieni i ten kraj w pieklo tortur i
      zamachow...
      • i-love-2-bike Re: Iran to fajny kraj 14.06.05, 18:12
        mirmilek napisał:

> Wypadaloby pojechac, zanim "os dobra" zamieni i ten kraj w pieklo tortur i
        > zamachow...
        >
        >
        znaczy siem tlumaczac na jezyk zrozumialy,zanim zaprowadzimy tam demokrapcje i
        McDonaldy?
        • aaki ani nie mrugniesz okiem 14.06.05, 18:31
          a już do pachnącego kebaba czy szaszłyku zamiast oczekiwanej mocnej orientalnej herbaty dostajesz otwartą butelkę pepsi(ma w odróżnieniu od c.coli prawo do sprzedaży na rynku irańskim)
        • mirmilek Re: Iran to fajny kraj 14.06.05, 20:40
          no wlasnie. zanim tam nasi ulubiency "demokracje" zaprowadza... ciekawe czy
          jest potrzebna wiza.
      • samsone Re: Iran to fajny kraj, tak bardzo falny 14.06.05, 21:47
        moze tez nim sie ONZ zajmnie.
        1, Iranski rezyser filmowy B.Pahani, ktorego film" Milczenie miedzy dwoma
        myslami" 3 lata temu w Wenezji nagrodzono, jest w Iranie zabroniony i teraz go
        we Wloszech widzialem. W realizacji tego filmu brali udzial mieszkancy pewnej
        wioski na granicy z Afganistanem, i tresc jest brdzo prosta:
        Pewna dziewczyna oczekuje na swoja egzekucja( nie wiadomo za co) i poniewaz
        jest dziewica, wedlug Koranskie prawa dziewicy nie mozna glowe sciac, aby
        zgodnie z Koranem wyrok wykonac, jest ona zmuszona z swoim przyszlym Katem sie
        ozenic, noc wspolnie przezuc i potem jej jej "malzonek" glowe odetnie i
        wszyscy w Koranski sposob sa zadowoleni. Film zajmuje sie Katem ,ktory zaczyna
        watpliwosci miec, a jak wszyscy to doskonale wiedza, kazde watpliwosci sa w
        kazdym totalitarnym regimie nie bardzo dobrze widziane.
        2. osiem lat ,sukses "reformisty" Khatami byl niespodzianka, i gdzie ten
        "reformista" skonczyl?
        On w roku 1943 urodzony , ktore w roku 1992 do dymisji jako ministra kultury
        zmuszono( moze medrcy w koranie kultury nie potrzebuja, byl nadzieja tych,
        ktorzy w domach siedza i w chadorach chodza, aby ich los polepszyc.
        Komisja Wyborcza , zwana tez Straznikami Revolucji, tylko dlatego jego
        kandydature do udzialu dopuscila ,bo byla pewna ,ze i tak go nie wybiora( moze
        probnos tam sie nie robi) i tu szlag ich trafil, wybrano go 70 % glosow.
        Ale kiedy Khatami w roku 2003 dwie propozycje reform do parlamentu podal,
        reform, ktore by mocno ograniczyly wladze tych straznikow, wielcy straznicy
        revolucji doprowadzili,ze on doskonale ze sceny politycznej zniknal, pozwolono
        mu czasami jakos rafinerie otworzyc i jakies skierowane przeciwko Zydom,
        przemowienie wyglosic.Duzo z jego poplecznikow , ktorzy w nim nadziej dla Iranu
        widzieli , odsunieto calkowicie od wladzy.
        4. Czlowiekiem ,ktory prawie nieograniczona wladze w Iranie, ma jest Khamenei,
        urodzony w 1939 roku, zawsze dzielil los polityczny Khomeniego, a w roku 1989
        wybrano go ( to tak chcial Khomeni) na Vali-e- Fagih ( fuehrer islamskiej
        republiki), jego zvolennicy a ma ich 600 doradcow i 2000 wyslannikow kontroluja
        caly panstwoey aparat Iranski. na szczescie( albo tez nieszczescie) do ekonomi
        sie malo wtracaja, co ich raczej do faszyzmu niz do kommunizmu podobnych
        czynni.W Iranie , ktory nie tak jednolity jest jak sie to komus wydaje, mozna
        sie 11 osrodkow wladzy doliczyc( cos ja grupy wladzy ( Moczarowski, Gierkowski
        itd) w PRL.
        a tak pozatym trzeba Arabom z Calej Palestyny powrot do ich arabskich domow
        ulatwic, domow ,ktorych nigdy nie mieli, bo w namiotach zyli...zanim im ich
        profet z mekki droge do najazdow na sasiadow pokazal.
        • kyle_broflovski Intelektualne podstawy antymuzlmanstwa 14.06.05, 22:07
          xymphora.blogspot.com/2005/06/intellectual-basis-of-anti-muslim.html
        • aaki oczywiście żydzi ziemię obiecaną 14.06.05, 22:32
          całkowicie pokojowo zajęli i NIKOMU NIGDY z głowy włos nie spadł
          ---------------------------------------------------------------
          "Wystarczy przeczytać, z jaką nienawiścią koczownicze plemię Izraelitów około roku 1200 p.n.e. zaatakowało mury Jerycha, broniące
          wstępu na ziemie Kanaan, do ziemi obiecanej, jaką Bóg obiecał Mojżeszowi: gdy mury runęły (czy to od dęcia w trąby, czy wskutek
          trzęsienia ziemi) ? zdobywcy zgładzili ?ostrzem miecza wszystko, co było w mieście: mężczyzn i kobiety, młodzieńców i
          starców, woły, owce i osły. Następnie miasto i wszystko, co w nim było, spalili, tylko srebro i złoto, jak i sprzęty z brązu i
          żelaza oddali do skarbca domu Pańskiego? (Księga Jozuego 6, 21?26)."
    • felusiak1 Ponawiam wyzwanie, ghotir 15.06.05, 04:41
      Powiedz mi co widzisz na demagogicznych fotografiach.
      www.timesunion.com/photogalleries/pics_saddam/5.jpg
      photos1.blogger.com/img/78/2040/1024/Iraq%20Pictures%202%20133.jpg
      Twierdzac, ze fotografie sa demagogiczne unikasz blamazu, gdy nie jestes zdolny
      do samodzielnej analizy tego co postrzegasz. Ktos ci musi najpierw napisac,
      dopiero wtedy zaczynasz "wiedziec".
      • loquin.phd Re: Ponawiam wyzwanie, ghotir 15.06.05, 04:51
        Otóż (zakładając, że to Bagdad) na pierwszym zdjęciu widzimy, jak to rebelia i
        anarchia szaleją, a na drugim, że toczy się w miarę spokojne życie codzienne w
        trudnych warunkach odbudowy. Pierwsze zdjęcie: wrogość ludności wobec USA;
        drugie zdjęcie: koegzystencja i współpraca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka