alkud 09.07.05, 21:42 "RELIGIA POKOJU I TOLERANCJI" podręcznik dla początkujących Antoni Ibrahim Alkud religiapokoju.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?385865 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dox1 Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 09.07.05, 21:45 alkud napisał: > "RELIGIA POKOJU I TOLERANCJI" > > podręcznik dla początkujących > Antoni Ibrahim Alkud > > DO KIBLA JAKO PAPIER WC. Odpowiedz Link Zgłoś
owrzodzony_odbyt_hipopotama Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 09.07.05, 22:43 Juz to przerabialismy. Dawniej istniala na swiecie pokojowa armia radziecka i imperialistyczna armia amerykanska. Zwiazek radziecki walczy pokojowa a USA imperialistycznie. Zwracam uwage, ze pokojowe bomby zrzucane na Afganistan zabijaja w takim samym stopniu jak bomby imperialistyczne. W oderwaniu istnieje rowniez na swiecie soldateska izraelska ale to juz inna para kaloszy. faktem jest, ze ta soldateska nie dala sie pokonac honorowym wojskom egiptu syrii i jordanii chociaz ubiegla sprawiedliwy atak i prowadzila niesprawiedliwa, imperialistyczna wojne przez 6 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
w0man29 Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 09.07.05, 23:42 ludzie mysla stereotypami nie widza nawet co te jest dzihad bo nie jest to wojna przeciw niewernym .. w kazdej religi trafiaja sie odszczepiency i falszywi prorocy .. chociaz w tym momencie jest ich chyba najwiecej w islamie .. nie ma jednak skutkow bez przyczyny .. wszyscy wiemy ze to nedza i ponizenie wzmagaja ekstremizm .. Putin wmawia nam od lat jak biedni Rosjanie cierpia od terrorystow .. Tymczasem nikt nie mowi o ponad 200 letniej kampanii na Kaukazie, o mordowaniu Czeczenow w obozach filtracyjnych o bandach zolnierzy kontraktowych gwalcacych rabujacych i zabijajacych bezkarnie w Czeczenii .. Nikt nic nie wie .. zwlaszcza Francja i Niemcy .. Anglia bardzo wiele dobrego zrobila dla Czeczenow tyle ze Czeczenia to nie Bliski Wschod .. O USA ktore wyszkolily Talibow w Afganistanie zbroily raz Irak a raz Iran a raz Kurdow chcac rozegrac Bliskowschodnia karte z marnym skutkiem .. To USA kokietowalo Saudow w Arabii i ZEA .. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: Do alkud 10.07.05, 01:28 A powiedz mi ktora religia nie jest pokojowa? Wykorzystywanie uczuc religijnych do osiagniecia wladzy tojest WIELKIE SWINSTWO! Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 01:30 Thomas Friedman we wczorajczym "New York Times" napisał: "Ostre rozprawianie się ze społecznościami muzułmańskimi budzi głębokie zaniepokojenie. Im bardziej społeczeństwa zachodnie patrzą na swoich muzułmanów z podejrzliwością, tym większe napięcie to powoduje, i tym bardziej młodzi muzułmanie w tych krajach się alienują. Dokładnie o tym marzył Osama ben Laden: wykopać przepaść między światem islamskim i globalizującym się Zachodem." Proponuję to przemyśleć, zanim zaczniecie wznosić pełne nienawiści okrzyki skierowanie do wszystkich muzułmanów - nie tańczcie, jak wam zagra Osama. P.S Katolicyzm: - Afrykanie! Nie używajcie prezerwatyw, lepiej umierajcie na AIDS! - Mężu i żono! Nie stosujcie antykoncepcji, nawet jeśli macie już 10-cioro dzieci. Jeszcze kilkoro wam się przyda, mimo, że te które już macie nie mają co jeść! - Żono, nie odchodź od męża, nawet jeśli to sk....l, bo nie dostaniesz rozgrzeszenia! - Kobieto, nie wolno ci przerywać ciąży, nawet jeśli jest ona wynikiem brutalnego gwałtu! - Samobójco! Zapomnij o godziwych pochówku w rodzinnym grobie na katolickim cmetarzu! ...Mogłabym tak wyliczać godzinami, ale po co? Każdy pa prawo do swojej religii... Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 01:41 > - Afrykanie! Nie używajcie prezerwatyw, lepiej umierajcie na AIDS! > - Mężu i żono! Nie stosujcie antykoncepcji, nawet jeśli macie już 10-cioro > dzieci. Jeszcze kilkoro wam się przyda, mimo, że te które już macie nie mają co > > jeść! > - Żono, nie odchodź od męża, nawet jeśli to sk....l, bo nie dostaniesz > rozgrzeszenia! > - Kobieto, nie wolno ci przerywać ciąży, nawet jeśli jest ona wynikiem > brutalnego gwałtu! To samo jest w islamie. Coś słabą wiedzę posiadasz albo manipulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:05 Wiem, że to samo jest w Islamie. Oznacza to, że i Islam, i Katolicyzm są dalekie od ideału. Prawda jest tak, że każdy swoje święte księgi interpretuje na własny sposób: i katolik, i muzułamnin. Zawsze znajdzie się jakiś zapis, którym będzie można usprawiedliwiać swoje zbrodnie. Wszystko zależy od konkretnego człowieka. P.S Zapomniałam dodać, że wg Starego Testamentu, zgrzeszysz, jeśli w imię Boga nie zabijesz swojego dziecka (to apropos zabjiania). Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A moze zacytujesz ten kawalek Biblii... 10.07.05, 02:08 Bo w tej naszej anglikanskiej, to w Ofierze Abrahama nie calkiem o to chodzi :))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: A moze zacytujesz ten kawalek Biblii... 10.07.05, 02:14 To była ironia, która miała na celu uświadomienie co poniektórym, że wszystko zależy od interpretacji. Esperci-islamiści zgodnie twierdzą, że islam zabramia zabijać, ale zawsze znajdzie się jakieś zdanie w świętych księgach każdej religii, którym fanatycy-psychopaci będą usprawiedliwiać swoje poczynania. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: A moze zacytujesz ten kawalek Biblii... 10.07.05, 02:19 www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2004/07_july/07/newsnight.shtml Tu masz takiego uczonego-islamistę. Przez niektórych zwanego umiarkowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Wybuch nastapil dokladnie w rocznice. Fajne:((((( 10.07.05, 02:43 David jednak byl slepcem :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ales walnal! Powaznie sie zastanawiam, czy nie 10.07.05, 02:49 podeslac tego linka Metropolitan - sami o takie info prosza; Ian Blair nawet podal swoj adres mailowy. Zwiazek istniec nie musi, ale policja jest od tego, by pewne rzeczy sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:11 Prawda jest tak, że każdy swoje święte księgi interpretuje > na własny sposób: i katolik, i muzułamnin Niektóre fragmenty mówią pewne rzeczy na tyle jasno, że nie potrzeba interpretacji. Uważanie pewnych słów za objawienie też niczego dobrego nie czyni. Spróbuj za to znaleść w NT fragmenty nawołujące do okrucieństwa. Nie będzie to łatwe zadanie. A może to kwestia interpretacji? Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:15 A czy katolicyzm to tylko NT? Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:17 Nie. To głównie komentarz, który często wypacza sens oryginału. Pytałem jednak o coś innego. Zastanawiam się też, jaki wpływ miały ataki epilepsji u Mahometa na kształt Koranu. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:27 Nie znam bardzo dobrze NT, ale już sam fakt, że nie ma tam ani jednej ewangelii napisanej przez kobietę (wśród uczniów Jezusa nie było kobiet - czyżby były za głupie? Wszystkie trzy osoby boskie sa płci męskiej - w Judaiźmie Bóg nie ma płci, dlatego się go nie portretuje) dyskwalifikuję tę księgę jako mój życiowy przewodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:28 ... ale to nie znaczy, że będę na forum obrażać wszystkich katolików, tak jak wy obrażacie uczucia religijne wszystkich muzułmanów. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:30 No to jeśli chodzi o rolę kobiet, to już nie do końca rozumiem, co widzisz w islamie. Może podzielisz się wiedzą o roli kobiet w tworzeniu tej religii? I jeszcze pytanie dość niedyskretne: Czy powiesz coś o swych życiowych przewodnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:38 Nie twierdzę, że islam jest ok, ale katolicyzm też ma wiele wad, co nie znaczy, że będę teraz obrażać wszystkich katolików. Nie ma religii idealnej, ale jakbym miała się pokusić o jej stworzenie, to połączyłabym niektóre założenia buddyzmu i judaizmu. Generalnie większość religii powstała bardzo dawno temu, kiedy ludzie mieli "upośledzony" tok myslenia i znajdowali się na niskim poziomie rozwoju obyczajowego i moralnego. Moim zdaniem, religie powinny zostać zaktualizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:44 Nie ma religii idealnej, ale jakbym > > miała się pokusić o jej stworzenie, to połączyłabym niektóre założenia buddyzmu > > i judaizmu Buddyzmu to może i tak, choć jest to religia(?) bardzo mi daleka kulturowo, ale co z judaizmu??? Już mówiłem, że do religii monoteistycznych brakuje mi trochę szacunku(ja tam nie mam zamiaru krytykować tych, co mówią o "talmudycznej moralności", i tak zajmie się tym ktoś inny) i wcale nie zamierzam go zyskiwać. Generalnie większość religii powstała bardzo dawno temu, kiedy > ludzie mieli "upośledzony" tok myslenia i znajdowali się na niskim poziomie > rozwoju obyczajowego i moralnego. Zaczynasz gadać z sensem. Spróbuj tylko podążyć tym tokiem myślenia do czasów współczesnych. Moim zdaniem, religie powinny zostać > zaktualizowane. Do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:51 Aktualizacja religii to zadanie dla papieża, który niestety się do tego nie kwapi. Tutaj powinno się brać przykład z żydów - tam rabini na bieżąco aktualizują i dostosowują do współczesnych czasów swoją religię, jej zasady, wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:52 Tutaj powinno się brać przykład z żydów - tam rabini na bieżąco > aktualizują i dostosowują do współczesnych czasów swoją religię, jej zasady, > wskazówki. Zależy, o jakim judaizmie mówisz... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ja sie z nia zalamie....Nomen omen: bez-mapy! 10.07.05, 02:53 Bez tzw. mental map;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Ja sie z nia zalamie....Nomen omen: bez-mapy! 10.07.05, 02:57 1)Może jej chodziło o żydów reformowanych? Ale oni chyba nie są w większości... 2)Poziom laicyzacji w Izraelu jest podobno większy od tego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:56 I jeszce odnośnie judaizmu (ostatnio, z czystej ciekawości wiele czytałam na temat tej religii - szukałam źródeł nienawiści di żydów): według tej religii, zbawiony może zostać wyznawca każdej religii pod warunkiem, że jest dobrym człowiekiem, a w katolicyzmie, do nieba trafi tylko ten ,kto wierzy w zmartwychwstanie Jezusa. Mało tego, Judaizm mówi, że żydowi trudniej trafić do nieba,bo np. Bog wymaga od nich więcej m.in. szereg wyrzeczeń, których nie muszą stosować wyznawcy innych religii. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk To zamiast reformowac katolicyzm przejdz 10.07.05, 02:58 na judaizm. Proste!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: To zamiast reformowac katolicyzm przejdz 10.07.05, 03:05 Nie wszystkie założenia judaizmu mi odpowiadają (np. ta cała koszerność), poza tym bardzo trudno jest przejść na tę religię, trzeba się bardzo postarać. www.jewish.org.pl/polskie/materialy/JewFAQ/ - 7k Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: A KTO ci powiedzial, ze wiara ma byc LATWA? 10.07.05, 03:20 A kto powiedził, że ma być taka bezsensowna? Ktoś sobie kiedyś wymyślił, że mam nie gotować w tym samym garnku mleka co rosołu (na tym polega m.in. koszerność), a ja, zamiast się skupić na ważniejszych rzeczach, mam to robić? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A lubisz, jak ci mleko zalatuje rosolem? 10.07.05, 03:23 U nas ma sie OSOBNY garnek do mleka, ze "strazakiem". Koszernosc anglikanow? Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: A lubisz, jak ci mleko zalatuje rosolem? 10.07.05, 04:06 Naczynia się myje, a zasady koszerności mówią, że jak usmażysz na tej samej patelni naleśnika, a za miesiąc schabowego, to ta patelnia jest do wyrzucenia. Jaki w tym sens? Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: A KTO ci powiedzial, ze wiara ma byc LATWA? 10.07.05, 03:25 Koszerność nie była w swoim czasie takim złym wynalazkiem, szczególnie w klimacie, jaki panuje na Bliskim Wschodzie. Wszystko ma swoje historyczne uzasadnienie. Tylko po co najpierw piszesz, że coś ci się podoba, a następnie na to narzekasz? Pewien brak konsekwencji i zdecydowania. Coś już w Biblii o tych "letnich" pisano... Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: A KTO ci powiedzial, ze wiara ma byc LATWA? 10.07.05, 03:35 Czytać nie umiesz? Napisałam, że w Judaiźmie podobają mi się niektóre rzeczy, ale nie ma religii idealnej, a ja nie zamierzam ślepo robić czegoś, bo ktoś miał 1000 lat temu takie widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk To stworz wlasna religie i zostan jej WIELKA 10.07.05, 03:38 KAPLANICA;) Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: To stworz wlasna religie i zostan jej WIELKA 10.07.05, 03:43 Stawiam na praworządność, uczciwość, tolerancję i współczucie. Założę się każdy Bóg będzie zadowolony, niezależnie od tego, która religia okaże się prawdziwa i kto miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:46 A jeśli chodzi o życiowe drogowskazy, są to biografie wielkich, dobrych, mądrzejszych ode mnie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Wsrod 4 kanonicznych - nie, ale istnieje tzw. 10.07.05, 02:44 Apokryf Marii Magdaleny :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś