Dodaj do ulubionych

ISLAM TO RELIGIA POKOJU

09.07.05, 21:42
"RELIGIA POKOJU I TOLERANCJI"

podręcznik dla początkujących
Antoni Ibrahim Alkud

religiapokoju.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?385865
Obserwuj wątek
    • dox1 Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 09.07.05, 21:45
      alkud napisał:

> "RELIGIA POKOJU I TOLERANCJI"
      >
      > podręcznik dla początkujących
      > Antoni Ibrahim Alkud
      >
      > DO KIBLA JAKO PAPIER WC.
    • owrzodzony_odbyt_hipopotama Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 09.07.05, 22:43
      Juz to przerabialismy. Dawniej istniala na swiecie pokojowa armia radziecka i
      imperialistyczna armia amerykanska. Zwiazek radziecki walczy pokojowa a USA
      imperialistycznie. Zwracam uwage, ze pokojowe bomby zrzucane na Afganistan
      zabijaja w takim samym stopniu jak bomby imperialistyczne.
      W oderwaniu istnieje rowniez na swiecie soldateska izraelska ale to juz inna
      para kaloszy. faktem jest, ze ta soldateska nie dala sie pokonac honorowym wojskom
      egiptu syrii i jordanii chociaz ubiegla sprawiedliwy atak i prowadzila
      niesprawiedliwa, imperialistyczna wojne przez 6 dni.
    • w0man29 Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 09.07.05, 23:42
      ludzie mysla stereotypami nie widza nawet co te jest dzihad bo nie jest to
      wojna przeciw niewernym ..
      w kazdej religi trafiaja sie odszczepiency i falszywi prorocy .. chociaz w tym
      momencie jest ich chyba najwiecej w islamie .. nie ma jednak skutkow bez
      przyczyny .. wszyscy wiemy ze to nedza i ponizenie wzmagaja ekstremizm ..
      Putin wmawia nam od lat jak biedni Rosjanie cierpia od terrorystow .. Tymczasem
      nikt nie mowi o ponad 200 letniej kampanii na Kaukazie, o mordowaniu Czeczenow
      w obozach filtracyjnych o bandach zolnierzy kontraktowych gwalcacych rabujacych
      i zabijajacych bezkarnie w Czeczenii .. Nikt nic nie wie .. zwlaszcza Francja i
      Niemcy .. Anglia bardzo wiele dobrego zrobila dla Czeczenow tyle ze Czeczenia
      to nie Bliski Wschod .. O USA ktore wyszkolily Talibow w Afganistanie zbroily
      raz Irak a raz Iran a raz Kurdow chcac rozegrac Bliskowschodnia karte z marnym
      skutkiem .. To USA kokietowalo Saudow w Arabii i ZEA ..
    • grzegorz1948 Re: Do alkud 10.07.05, 01:28
      A powiedz mi ktora religia nie jest pokojowa? Wykorzystywanie uczuc religijnych
      do osiagniecia wladzy tojest WIELKIE SWINSTWO!
    • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 01:30
      Thomas Friedman we wczorajczym "New York Times" napisał:
      "Ostre rozprawianie się ze społecznościami muzułmańskimi budzi głębokie
      zaniepokojenie. Im bardziej społeczeństwa zachodnie patrzą na swoich
      muzułmanów z podejrzliwością, tym większe napięcie to powoduje, i tym
      bardziej młodzi muzułmanie w tych krajach się alienują. Dokładnie o tym
      marzył Osama ben Laden: wykopać przepaść między światem islamskim i
      globalizującym się Zachodem."
      Proponuję to przemyśleć, zanim zaczniecie wznosić pełne nienawiści okrzyki
      skierowanie do wszystkich muzułmanów - nie tańczcie, jak wam zagra Osama.

P.S
      Katolicyzm:
      - Afrykanie! Nie używajcie prezerwatyw, lepiej umierajcie na AIDS!
      - Mężu i żono! Nie stosujcie antykoncepcji, nawet jeśli macie już 10-cioro
      dzieci. Jeszcze kilkoro wam się przyda, mimo, że te które już macie nie mają co
      jeść!
      - Żono, nie odchodź od męża, nawet jeśli to sk....l, bo nie dostaniesz
      rozgrzeszenia!
      - Kobieto, nie wolno ci przerywać ciąży, nawet jeśli jest ona wynikiem
      brutalnego gwałtu!
      - Samobójco! Zapomnij o godziwych pochówku w rodzinnym grobie na katolickim
      cmetarzu!
      ...Mogłabym tak wyliczać godzinami, ale po co? Każdy pa prawo do swojej
      religii...
      • mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 01:41
        > - Afrykanie! Nie używajcie prezerwatyw, lepiej umierajcie na AIDS!
        > - Mężu i żono! Nie stosujcie antykoncepcji, nawet jeśli macie już 10-cioro
        > dzieci. Jeszcze kilkoro wam się przyda, mimo, że te które już macie nie mają co
        >
        > jeść!
        > - Żono, nie odchodź od męża, nawet jeśli to sk....l, bo nie dostaniesz
        > rozgrzeszenia!
        > - Kobieto, nie wolno ci przerywać ciąży, nawet jeśli jest ona wynikiem
        > brutalnego gwałtu!

To samo jest w islamie. Coś słabą wiedzę posiadasz albo manipulujesz.
        • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:05
          Wiem, że to samo jest w Islamie. Oznacza to, że i Islam, i Katolicyzm są
          dalekie od ideału. Prawda jest tak, że każdy swoje święte księgi interpretuje
          na własny sposób: i katolik, i muzułamnin. Zawsze znajdzie się jakiś zapis,
          którym będzie można usprawiedliwiać swoje zbrodnie. Wszystko zależy od
          konkretnego człowieka.

P.S
          Zapomniałam dodać, że wg Starego Testamentu, zgrzeszysz, jeśli w imię Boga nie
          zabijesz swojego dziecka (to apropos zabjiania).
          • kropekuk A moze zacytujesz ten kawalek Biblii... 10.07.05, 02:08
            Bo w tej naszej anglikanskiej, to w Ofierze Abrahama nie calkiem o to
            chodzi :)))))))))))))
            • bez_mapy Re: A moze zacytujesz ten kawalek Biblii... 10.07.05, 02:14
              To była ironia, która miała na celu uświadomienie co poniektórym, że wszystko
              zależy od interpretacji. Esperci-islamiści zgodnie twierdzą, że islam zabramia
              zabijać, ale zawsze znajdzie się jakieś zdanie w świętych księgach każdej
              religii, którym fanatycy-psychopaci będą usprawiedliwiać swoje poczynania.
              • mmkkll Re: A moze zacytujesz ten kawalek Biblii... 10.07.05, 02:19
                www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2004/07_july/07/newsnight.shtml
                Tu masz takiego uczonego-islamistę. Przez niektórych zwanego umiarkowanym.
                • kropekuk Wybuch nastapil dokladnie w rocznice. Fajne:((((( 10.07.05, 02:43
                  David jednak byl slepcem :))))))))))))))))
                  • mmkkll !!!!!!!!!! (nie zauważyłem tego) /nt 10.07.05, 02:46
                    • kropekuk Ales walnal! Powaznie sie zastanawiam, czy nie 10.07.05, 02:49
                      podeslac tego linka Metropolitan - sami o takie info prosza; Ian Blair nawet
                      podal swoj adres mailowy. Zwiazek istniec nie musi, ale policja jest od tego,
                      by pewne rzeczy sprawdzic.
            • wojcd Gabrusiu-czy Ty aby nie mówisz do siebie???/ 10.07.05, 02:41
          • mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:11
            Prawda jest tak, że każdy swoje święte księgi interpretuje
            > na własny sposób: i katolik, i muzułamnin

Niektóre fragmenty mówią pewne rzeczy na tyle jasno, że nie potrzeba
            interpretacji. Uważanie pewnych słów za objawienie też niczego dobrego nie czyni.

Spróbuj za to znaleść w NT fragmenty nawołujące do okrucieństwa. Nie będzie to
            łatwe zadanie. A może to kwestia interpretacji?
            • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:15
              A czy katolicyzm to tylko NT?
              • mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:17
                Nie. To głównie komentarz, który często wypacza sens oryginału. Pytałem jednak o
                coś innego.

Zastanawiam się też, jaki wpływ miały ataki epilepsji u Mahometa na kształt Koranu.
                • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:27
                  Nie znam bardzo dobrze NT, ale już sam fakt, że nie ma tam ani jednej ewangelii
                  napisanej przez kobietę (wśród uczniów Jezusa nie było kobiet - czyżby były za
                  głupie? Wszystkie trzy osoby boskie sa płci męskiej - w Judaiźmie Bóg nie ma
                  płci, dlatego się go nie portretuje) dyskwalifikuję tę księgę jako mój życiowy
                  przewodnik.
                  • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:28
                    ... ale to nie znaczy, że będę na forum obrażać wszystkich katolików, tak jak
                    wy obrażacie uczucia religijne wszystkich muzułmanów.
                  • mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:30
                    No to jeśli chodzi o rolę kobiet, to już nie do końca rozumiem, co widzisz w
                    islamie. Może podzielisz się wiedzą o roli kobiet w tworzeniu tej religii?
                    I jeszcze pytanie dość niedyskretne:
                    Czy powiesz coś o swych życiowych przewodnikach?
                    • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:38
                      Nie twierdzę, że islam jest ok, ale katolicyzm też ma wiele wad, co nie znaczy,
                      że będę teraz obrażać wszystkich katolików. Nie ma religii idealnej, ale jakbym
                      miała się pokusić o jej stworzenie, to połączyłabym niektóre założenia buddyzmu
                      i judaizmu. Generalnie większość religii powstała bardzo dawno temu, kiedy
                      ludzie mieli "upośledzony" tok myslenia i znajdowali się na niskim poziomie
                      rozwoju obyczajowego i moralnego. Moim zdaniem, religie powinny zostać
                      zaktualizowane.
                      • mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:44
                        Nie ma religii idealnej, ale jakbym
                        >
                        > miała się pokusić o jej stworzenie, to połączyłabym niektóre założenia buddyzmu
                        >
                        > i judaizmu

Buddyzmu to może i tak, choć jest to religia(?) bardzo mi daleka kulturowo, ale
                        co z judaizmu??? Już mówiłem, że do religii monoteistycznych brakuje mi trochę
                        szacunku(ja tam nie mam zamiaru krytykować tych, co mówią o "talmudycznej
                        moralności", i tak zajmie się tym ktoś inny) i wcale nie zamierzam go zyskiwać.

Generalnie większość religii powstała bardzo dawno temu, kiedy
                        > ludzie mieli "upośledzony" tok myslenia i znajdowali się na niskim poziomie
                        > rozwoju obyczajowego i moralnego.

Zaczynasz gadać z sensem. Spróbuj tylko podążyć tym tokiem myślenia do czasów
                        współczesnych.

Moim zdaniem, religie powinny zostać
                        > zaktualizowane.

Do dzieła!
                        • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:51
                          Aktualizacja religii to zadanie dla papieża, który niestety się do tego nie
                          kwapi. Tutaj powinno się brać przykład z żydów - tam rabini na bieżąco
                          aktualizują i dostosowują do współczesnych czasów swoją religię, jej zasady,
                          wskazówki.
                          • mmkkll Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:52
                            Tutaj powinno się brać przykład z żydów - tam rabini na bieżąco
                            > aktualizują i dostosowują do współczesnych czasów swoją religię, jej zasady,
                            > wskazówki.

Zależy, o jakim judaizmie mówisz...
                            • kropekuk Ja sie z nia zalamie....Nomen omen: bez-mapy! 10.07.05, 02:53
                              Bez tzw. mental map;)
                              • mmkkll Re: Ja sie z nia zalamie....Nomen omen: bez-mapy! 10.07.05, 02:57
                                1)Może jej chodziło o żydów reformowanych? Ale oni chyba nie są w większości...
                                2)Poziom laicyzacji w Izraelu jest podobno większy od tego w Polsce.
                          • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:56
                            I jeszce odnośnie judaizmu (ostatnio, z czystej ciekawości wiele czytałam na
                            temat tej religii - szukałam źródeł nienawiści di żydów): według tej religii,
                            zbawiony może zostać wyznawca każdej religii pod warunkiem, że jest dobrym
                            człowiekiem, a w katolicyzmie, do nieba trafi tylko ten ,kto wierzy w
                            zmartwychwstanie Jezusa. Mało tego, Judaizm mówi, że żydowi trudniej trafić do
                            nieba,bo np. Bog wymaga od nich więcej m.in. szereg wyrzeczeń, których nie
                            muszą stosować wyznawcy innych religii.
                            • kropekuk To zamiast reformowac katolicyzm przejdz 10.07.05, 02:58
                              na judaizm. Proste!!!
                              • mmkkll Nie takie proste. Może trwać lata..... /nt 10.07.05, 02:59
                                • kropekuk A reformowanie katolicyzmu cale wieki:)))))))))) 10.07.05, 03:00

• bez_mapy Re: To zamiast reformowac katolicyzm przejdz 10.07.05, 03:05
                                Nie wszystkie założenia judaizmu mi odpowiadają (np. ta cała koszerność), poza
                                tym bardzo trudno jest przejść na tę religię, trzeba się bardzo postarać.

www.jewish.org.pl/polskie/materialy/JewFAQ/ - 7k
                                • kropekuk A KTO ci powiedzial, ze wiara ma byc LATWA? 10.07.05, 03:07

• bez_mapy Re: A KTO ci powiedzial, ze wiara ma byc LATWA? 10.07.05, 03:20
                                    A kto powiedził, że ma być taka bezsensowna? Ktoś sobie kiedyś wymyślił, że mam
                                    nie gotować w tym samym garnku mleka co rosołu (na tym polega m.in.
                                    koszerność), a ja, zamiast się skupić na ważniejszych rzeczach, mam to robić?
                                    • kropekuk A lubisz, jak ci mleko zalatuje rosolem? 10.07.05, 03:23
                                      U nas ma sie OSOBNY garnek do mleka, ze "strazakiem". Koszernosc anglikanow?
                                      • bez_mapy Re: A lubisz, jak ci mleko zalatuje rosolem? 10.07.05, 04:06
                                        Naczynia się myje, a zasady koszerności mówią, że jak usmażysz na tej samej
                                        patelni naleśnika, a za miesiąc schabowego, to ta patelnia jest do wyrzucenia.
                                        Jaki w tym sens?
                                    • mmkkll Re: A KTO ci powiedzial, ze wiara ma byc LATWA? 10.07.05, 03:25
                                      Koszerność nie była w swoim czasie takim złym wynalazkiem, szczególnie w
                                      klimacie, jaki panuje na Bliskim Wschodzie. Wszystko ma swoje historyczne
                                      uzasadnienie. Tylko po co najpierw piszesz, że coś ci się podoba, a następnie na
                                      to narzekasz? Pewien brak konsekwencji i zdecydowania. Coś już w Biblii o tych
                                      "letnich" pisano...
                                      • bez_mapy Re: A KTO ci powiedzial, ze wiara ma byc LATWA? 10.07.05, 03:35
                                        Czytać nie umiesz? Napisałam, że w Judaiźmie podobają mi się niektóre rzeczy,
                                        ale nie ma religii idealnej, a ja nie zamierzam ślepo robić czegoś, bo ktoś
                                        miał 1000 lat temu takie widzimisię.
                                        • kropekuk To stworz wlasna religie i zostan jej WIELKA 10.07.05, 03:38
                                          KAPLANICA;)
                                          • bez_mapy Re: To stworz wlasna religie i zostan jej WIELKA 10.07.05, 03:43
                                            Stawiam na praworządność, uczciwość, tolerancję i współczucie. Założę się każdy
                                            Bóg będzie zadowolony, niezależnie od tego, która religia okaże się prawdziwa i
                                            kto miał rację.
                    • bez_mapy Re: ISLAM TO RELIGIA POKOJU 10.07.05, 02:46
                      A jeśli chodzi o życiowe drogowskazy, są to biografie wielkich, dobrych,
                      mądrzejszych ode mnie ludzi.
                  • kropekuk Wsrod 4 kanonicznych - nie, ale istnieje tzw. 10.07.05, 02:44
                    Apokryf Marii Magdaleny :))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka