davegahan 16.07.05, 10:01 po prostu aby przywrocic tam spokoj trzeba ich wcielic w Rzeczypospolita tak jak bylo przez setki lat :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tekameka to raczej Polska wybrała na wroga Białoruś - 16.07.05, 14:02 przecież wokół sami "przyjaciele": rosjanie, niemcy,ukraińcy, litwini, czesi (pomijam Słowaków - powiedzmy że są neutralni) . Musimy mieć blisko wroga, tak jak USA ma Kubę a Israel Palestyńczyków. Do niedawna żyliśmy w pokoju z Arabami, ale "musieliśmy" tam znaleźć wroga i mało tego, wysłaliśmy tam swoich żołnierzy. Byliśmy narodem pokój lubiącym, ale straciliśmy dziewictwo - doskonale wiemy przez kogo Odpowiedz Link Zgłoś
tequila57 Zemke: Husain wybrał na wroga Polskę 16.07.05, 14:10 hehehe brzmi nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
f8u Służna opinia 16.07.05, 14:55 Liczba wrogów USA jest x=świat-zero A Polska przyjmuje x=świat-1 ta jedynka jest USA. Potęzne mocarstwo USA ma kłopoty przyjmując taki wzór, więc jak z Polską (powiedźmy średni kraj)? Od czasu gdy Rotfeld obejmował funcję szef dyplomację nie zbobił nic w nawiązaniu lub umocnieniu konktaktu z innymi krajami, a same głupie awantury. On nie wie na czym polega dyplomacja. Tym bardziej obawiam się, że nie wie na czym polega różnica między "polityką zagraniczną" i "polityczną dyplomacją" Odpowiedz Link Zgłoś
mazen17 Re: to raczej Polska wybrała na wroga Białoruś - 16.07.05, 15:30 Dzieci ponizej lat 12, oraz osoby umyslowo niedorozwiniet nie powinny pisac na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: to raczej Polska wybrała na wroga Białoruś - 16.07.05, 17:16 no własnie mazen17, musisz odejść Odpowiedz Link Zgłoś
bananekk Ale rozkaz dostał pewnie z Moskwy... 16.07.05, 10:15 odbija się starymi,niedobrymi czasami... Łukaszenko, w Białorusi ma tyle do gadania, co zwykły Polak przed'89. Tam wszystkim, tym "Ministerstwem Prawdy" steruje Putin i co tu się rozgadywać Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 10:18 Ja jakoś żadnego "problemu" Białorusi nie widzę. Że ponieważ jak dotąd nie bardzo udaje mi się zmienić coś na lepsze w bagnie, jakim jest III RP, za którą jestem z natury rzeczy bardziej odpowiedzialny, to "wyzwalanie" innego kraju – o którym wiem, że nawet w oficjalnych zachodnich statystykach np. korupcja nie jest tam większa niż w Polsce – byłoby po prostu śmieszne. Że wreszcie bardziej niż milionerom z "Gazety Wyborczej", przeliczającym ze zgrozą białoruskie pensje na dolary, wierzę białoruskiej "tutejszej", chłopce, która mówi, że za Łukaszenki żyje się jej jako tako i że widziała w Polsce wiele biedy. Dostrzegam fałsz, łatwiznę i głupią egzaltację, kiedy słyszę, jak jakaś warszawska eurostudentka mówi, że "nie może się pogodzić z tym, że jej rówieśnicy, tacy sami jak ona, tuż za granicą żyją w dyktaturze", i urządza z tego powodu happening. A dlaczego ona godzi się na to, że jej rówieśnicy w III RP żyją w głodzie i upodleniu, że inni wysługują się za pieniądze amerykańskim zwyrodnialcom w Iraku itd., itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
maska40 Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 10:44 Podzielam twoje poglądy. Nie wypada "uszczęśliwiać" sąsiadów, jak samemu żyje się w takim bagnie politycznym jak u nas. Nie dziwię się, że Białorusini, obserwując wydarzenia w Polsce paniczniwe boją się przeniesienia tego burdelu, z komisjami sejmowymi, wyzutymi z trzci i wiary posłami i politykami, z tym zacietrzewionym, pełnym nienawiści bełkotem, z plagą szujów w polityce, na swój grunt. Jeśli już protestować, to u siebie mamy naprawdę dość problemów. Również u nas chodzą po ulicach i do szkół głodne dzieci, a biednych, straszliwie biednych ludzi nie brakuje. Zwalczmy raczej u siebie skandalicznie wysokie bezrobocie, a potem uczmy sąsiadów, jak mają żyć. Bo przecież teraz po prostu nie wypada tego czynić. Sami nie umiemy użądzić swojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 14:00 Białorusini widzą komisje..., hahaha, oni tylko Łukaszenkę widzą w tv i nic więcej, a co się dzieje na świecie to nie koniecznie, chyba, że za prztyzwoleniem swego władcy pokazują same złe rzeczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Szuje w polityce? 16.07.05, 15:03 Nie wiedzialem, ze plaga ta jest wymyslem III RP. Zdawalo mi sie, ze w II RP rowniez wystepowala, chociaz mlody jestem i dobrze nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 11:10 W pierwszej chwili to chciałem zignorować ten post. To poprostu tandetna propaganda. Problem w tym, że ludzie czytają takie dyrdymały i w końcu w nie zaczynają wierzyć. To stare totalitarne metody. Polemika jest więc potrzebna. Z pozoru te wszystkie argumenty "dobrowoja" mają sens. A teraz pozwólcie, że coś od siebie dorzucę i sami zdecydujcie co o tym wszystkim myśleć (bo o to właśnie chodzi -> myśleć za siebie). Bagno IIIRP nie odbiega daleko od innych demokratycznych bagien Europy. Są tam bagna nie mniej głębokie niż w RP np. we Włoszech. A ludzie te bagna jednak lubią. Dlaczego ? A to dlatego, że jak ktoś koniecznie chce się tam stać egzaltowaną eurostudentką to ... poprostu może się nią stać. Nikt nie przyjdzie i nie powie, że to "nielza". Ba ... chce urządzić z własnej inicjatywy happening to ... urządzi i ... nikt nie będzie jej po sądach ciągał i karał grzywnami. To się nazywa ... wolność a kolega "dobrowoj" to zdaje się ma nikłe pojęcie o wolności. Zapewne nawet sobie nie zdaje sprawy, że fakt, że może swobodnie sobie praktykować taką propagandę na stronach swojej opozycji, czyli, GW to właśnie przejaw wolności w IIIRP. Co do biedy, to gdzie się człowiek nie ruszy to wcześniej czy później na nią się natknie. Bieda jest na Białorusi, w IIIRP, nawet tutaj w UK czy w USA. Tylko proszę się zapytać ubogich w USA czy woleli by mieszkać w Mińsku u Szanownego Pana Łukaszenki. To jest bardzo właściwe pytanie, które ma działanie zimnego prysznica. Zawsze je sobie zadaję kiedy chcę pomstować na Angoli. Nikt mnie tu siłą nie zapraszał. Na siłę też nie zapędzono tu tego tłumu z Pakistanu czy Bangladeszu. Żyjemy tu, w tym angielskim bagnie bo nam tu wszystkim żyje się dużo lepiej niż w innych bagnach. Wyraźnie chyba widać, że bagno bagnu nie równe i nawet prości ubodzy ludzie są w stanie to zauważyć. Tacy właśnie ludzie sprzedają wszystko co mają, zapożyczają się a potem jadą tysiące kilometrów żeby do tego demokratycznego bagna europejskiego się jakoś dostać. Ciągnąc ten wątek jeszcze przez chwilę proszę mi pozwolić zadać moje ulubione pytanie Panu "dobrowojowi". Gdzie Pan Panie "dobrowój" mieszkasz ? W IIIRP ? I co, nie podoba się tu Panu ? To dlaczego tu Pan jeszcze jest ? Może czas pomyśleć poważnie o przeprowadzce do Mińska ? No chyba, że Pan w Mińsku już jest. Jeśli tak to bardzo dobrze bo będą tam z Pana mieli pożytek. Pozdrawiam Serdecznie Robert Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj Nie rozumiesz Białorusi 16.07.05, 11:40 wiesz nie mam czasu na polemikę za mało znasz białoruskich realiów przeczytaj więc www.rodman.most.org.pl/WP/Bialorus.htm tak poza tym jestem Polakiem mało tego uważam się za polskiego nacjonalistę Polska nie stworzyla nigdy odrębnej cywilizacji ale stworzyla odrębną kulturę otwartą na wpływy zewnętrzne, które jednak były podporządkowane pewnej miejscowej idei i strukturze. zapamiętajmy że nie jestesmy Zachodem!!! Jestesmy srodkiem. Na pewno czynnikiem siły danej zbiorowości jest wola obrony samych siebie. Na naszych oczach widac że europejski Zachód nie ma tej woli samoobrony. Jeżeli i my starcimy tę wolę to zginiemy razem z zachodnią cywilizacją. Pozostanie na uboczu moze dawać nam przewagę. W tej chwili krajem, który się obudował i broni się przed przemianami jest wysmiewana Bialoruś Trudno tutaj powstrzymać sie od uwagi, że Polska ilekroć zblizała się do Zachodu i stawała jego częścią, to ponosila w zasadzie klęski- pomyślmy chocby o epoce saskiej . Natomiast rozkwit przeżywala, gdy wspólnie m.in. z Bialorusią tworzyła państwo Jagiellonów. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Nie rozumiesz Białorusi 16.07.05, 12:08 Dawno, dawno temu miałem kolegę ze Śląska, który dość trafnie określał ludzi podobnych do Ciebie jako nawiedzonych ... W 99.9% nawiedzeni ludzie to niegroźni fanatycy. Ale jest ten 0.1% tych którzy wyrządzili bliźnim potworne szkody. Jeszcze dość niedawno byli tak zwani komuniści i naziści. Dzięki nim straciło życie dzisiątki jeśli nie setki milionów niewinnych, "nienawiedzonych" ludzi ... Teraz mamy fundamentalistów islamskich oraz takich gości jak Ty ... Czy Ty naprawdę myslisz, że gdybyś z IIIRP zrobił Białoruś to polscy obywatele byli by szczęśliwsi ? Nie mówię, że nie bo wierzę szczerze, że obywatele mają taki rząd na jaki sobie sami zapracowali ... Jeśli więc kiedyś uda Ci się zostać polskim Łukaszenką to będzie jednak oznaczać, żę obywatele IIIRP sobie na to zasłużyli, że chcieli tego i większość z nich, chociaż przejściowo, będzie z tego niezwykle zadowolona ... Niemcy też bardzo sobie chwalili Hitlera, że im porządek zaptrowadził, pozbył się bezrobocia ... Potem przyszedł 1945 i światopogląd Niemcom się ciut odmienił ... Co do samoobrony samych siebie ... OK, ale jakim kosztem ? Upadku ? Cywilazcje były i upadały ... Może i to samo stanie się z Zachodem ... I co z tego ? Myślisz, że Białoruś, jaka ta skalista wyspa, oprze się naporowi tsunami dziejów ??? A jeśli wcześniej strujemy się wszyscy spalinami i śmieciami to Białorus to ominie ??? Poczytaj sobie dział nauki bo tam jest taki artykulik o ptakach co, za przeproszeniem, srając zatruwają arktykę metalami ciężkimi ... Czy na Białorusi Łukaszenko już wydał dekret, żeby nie wpuszczać podejrzanych ptaszków i kwiśnych desczów ? E, szkoda gadać ... Powodzenia "dobrowoju" i niech nas Bóg czy Allah chroni przed Tobą ... Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj Re: Nie rozumiesz Białorusi 16.07.05, 13:10 jesteś straszliwym demagogiem oficjalnego dyskursu poprawności politycznej "jedynie słusznej" drogi i wracają na tapetę stare wiecznie aktualne straszaki nazizm i komunizm co? jak pisałem wcześniej nie mam czasu na wylewną polemike nie mam ochoty stawać się polskim Łukaszenką ani przerabiać III RP na Bałoruś słabi mnie natomiast ta nachalna antybiałoruska propaganda i tyle o korzeniach fanatyzmów XX wiecznych wojnach światowych milionach ofiar poczytaj sobie tutaj www.datapolis.pl/grzes/dwt.htm troszeczkę szersze spojżenie na pewne tragiczne koleje losu XX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
util Nie rozumiesz Białorusinów. 16.07.05, 14:45 Z całym szacunkiej dla kultury Twojej wypowiedzi - brednie wypisujesz. 17summerfield nie jest demagogiem, nie obowiązuje również oficjalny dyskurs poprawności politycznej - Twoje posty najlepszym przykładem. Twój rozmówca wie, jak cenne są wolność i demokracja - tego w tym momencie nie ma na Białorusi. Może powiesz, co jest w zamian? Jakich to dobrodziejstw doznaje społeczeństwo białoruskie, a które nie są dane polskiemu? Gdzie widzisz tą "antybiałoruską" propagandę? Białoruś i Białorusi to jedno, dyktatura to drugie. Piszesz: "Dostrzegam fałsz, łatwiznę i głupią egzaltację, kiedy słyszę, jak jakaś warszawska eurostudentka mówi, że >>nie może się pogodzić z tym, że jej rówieśnicy, tacy sami jak ona, tuż za granicą żyją w dyktaturze<<, i urządza z tego powodu happening." A ja jestem jej wdzięczny, że oprócz tych "którym się nie chce, nie widzą sensu, nie mają pomysłu, to nie ich problem" znajduje się ktoś, komu nie jest obojętny los Białorusinów. Znam dwoje młodych ludzi z Mińska. Oboje byli kilka razy w Polsce i ich największym marzeniem jest zamieszkanie w naszym kraju. Wizyty w naszych sklepach to dla nich obcowanie z bajkową rzeczywistością, spacery po warszawskich ulicach są entuzjastyczne, bo dają upragnione uczucie wolności. Ona chce bronić praw człowieka, ale na Biłorusi nie ma takich praw. On ukończył historię w Mińsku, jest zafascynowany Egiptem, ale nawet nie śmie marzyć o podróży nad Nil. To i tak mały problem w porównaniu z życiem w ciągłym strachu, z powszechną nieufnością, z telefonami z których korzysta się tylko w razie konieczności, gdyż nawet niewinne zdanie moze skutkować wizytą "smutnych panów", a to zazwyczaj kończy się krótszym lub dłuższym pobytem w areszcie. Ciągła dyscyplina i samokontrola - w domu, w pracy, na ulicy, w autobusie. Troska i strach o najbliższych, udawanie przed samym sobą i władzą, trudna wymiana własnych poglądów na pozwolenie na funkcjonowanie w społeczeństwie, postępująca bierność i zniechęcenie. Wierz mi, nawet jedna, "fałszywa i egzaltowana eurostudentka", która protestuje w Polsce przeciw dytaturze Łukaszenki i upomina się o prawa Białorusinów jest dla osób w sytuacji moich znajomych wielkim wsparciem i traktowana jest z wdzięcznością. Czasem tylko napomkną smutno, że tak mało tych "eurostudentek". Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Nie rozumiesz Białorusi 16.07.05, 16:43 Te straszaki wydarzły się naprawdę ... w Niemczech, w Rosji, w Chinach, w Kambodży ... i mogą zdarzyć się ponownie ... Nie ma jedynej słusznej drogi, przynajmniej nie Polsce i nie w Anglii ... za to na Białorusi tylko jedna jedyna droga wygląda na słuszną ... Jeśli chodzi o propagandę moskiewską to zauważyłem u niej ciekawą cechę. Otórz jeśli jesteś za coś krytykowany to najlepiej zacząć krytyków krytykować o dokładnie to samo. Skoro Białorusi zarzuca się dyktaturę i to najlepiej Zachodowi wypominać "poprawność polityczną" ... Jak się na Ukrainie fałszowało wybory to najlepiej to samo zarzucić obozowi Jakuszenki ... To stare zagrywki ... Tak stare, że trudno już się na to złapać ... Sorry ... A propos, bardzo mnie zainteresowało, że skoro nie masz czasu na polemikę to po jaką cholerę wypisujesz te swoje posty na tym forum ... Jaka tam pogoda nad Wisłą, Prypecią czy Moskwą ? Może lepiej wziąść kocyk i pójść trochę na słonko ? A i jeszcze jedno. W Polsce, i generalnie, w Eurpopie Środkowej i Wschodniej, ludzie mają upodobanie do historii. Tak naprawdę to nie wiem czy to dobrze czy źle ... Moją przeciętną znajomością biję każdego przeciętnego Angola. I co z tego ? Czy przez to jestem lepszy albo szczęśliwszy ? Problem wschodu to to ciągłe obracanie się do tyłu ... Pisałeś coś o czasach saskich, potem o I RP. A na cholerę ? Co to ma wspólnego z XXI wiekiem ? Czy interesy i ambicje polsko-litewskich domów magnackich mają nam dzisiaj mącić w głowach i spokojnym normalnym współczesnym życiu ? Ludzie, dajcie sobie wreszcie spokój z tymi historycznymi dywagacjami ... III RP powinna dbać o intres swoich obywateli. Dajcie spokój Białorusi, niech sobie robią jak chcą. A sojusze trzeba mieć takie jakie się da. Jak dotąd sojusze z naszymi kochanymi sąsiadami nigdy nie wyszły na dobre. To nie znaczy, że nie można i nie powinno się z nimi żyć w przyjaźni, jeśli tylko oni też tego chcą. A Łukaszence na tym nie zależy. Przepraszam za określenie, ale bardzo je lubię. Należy go olać gorącym, spienionym moczem ... Adios, muszę kończyc bo mi rodzinka wróciła z zakupów i czas na lunch. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 11:13 Nie podoba ci się "bagno III RP"? Won za Don! Wiele biedy w Polsce? No to co? W takich Niemczech też są biedni. Do roboty się wziąć! A ty wysługujesz się za darmo moskiewskim zwyrodnialcom. Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 12:13 zigzaur napisał: > Nie podoba ci się "bagno III RP"? Won za Don! > > Wiele biedy w Polsce? No to co? W takich Niemczech też są biedni. > Do roboty się wziąć! > > A ty wysługujesz się za darmo moskiewskim zwyrodnialcom. jesteś pewien, że za darmo? na forach jest wielu rosjan, których głównym zadaniem jest podszywanie się pod polaków i wypisywanie takich bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 12:48 Rysiek ty nie bądź taki demagog! Jak ty robisz przekręty to jest wszystko ok Jak ja napiszę cos sensownego to mi robisz szkolenie PS: nie jestem w stanie przez internet udowodnic ci ze jestem z dziada pradziada mieszkańcem kraju nad Wisłą mozesz więc bluzgać do woli owocnej pracy życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 13:20 "spojżenie" sprawdzie towarzyszu w słowniku polsko - rosyjskim trudniejsze słowa,nim zaczniecie wypisywać na forum Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 15:04 "sprawdzie" to trudny język ten polski... czepiacie się rysiu najpierw sprawdź czy ty jesteś w porządku i nie daj się łapać Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 19:32 to tylko literówka, a poza tym ja nie jestem polskim narodowcem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 13:08 Ze względu na wartość rubla i prawdopodobieństwo otrzymania "honorarium", użyłem określenia "za darmo", w pewnym przybliżeniu. Z resztą wypowiedzi zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
adalbertus1823 Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 12:51 Drogi Dobrowoju, Musisz sobie zdac sprawe z tego, ze Polska jako panstwo, istnieje dzieki obecnosci w Europie i w NATO, jak to ich nazwales "amerykanskich zwyrodnialcow". Nasi wschodni i zachodni sasiedzi z wielkim apetytem patrza na nasz Kraj. Pomimo ich deklaracji o wolnej i niepodleglej Polsce, sentymenty pozostaly i nigdy sie nie zmienia.Trzeba byc idiota aby tego nie dostrzegac. Tylko sojusz z USA gwarantuje nam wolna Polske. Pozdrowko Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 13:17 Ameryka jest daleko kolego adalbertusie poza tym taki"egzotyczny sojusz" z mocarstewm które "nie ma stałych wrogów ani przyjaciól ma tylko stałe intersy" naprawdę nie poplaca o czym mógł przekonać się choćby Husajn całe lata popierany przez USA. Tak to jest z anglo-amerykanami. Tak samo bylo przed II wojną światową przyjmowanie gwarancji brytyjskich przez Polskę było jedną wielką pomyłką. A ile wart był układ z Francją to pokazał już traktat w Locarno. Co było złego w zawieraniu sojuszu z Hitlerem? Skoro zrobiły to Rumunia, Węgry, Bułgaria to dlaczego nie Polska? Wystarczy tylko porównać w jakiej części zostały zniszczone te kraje w czasie wojny, a jak zdewastowano Polskę! Proponuję wszystkim przeczytanie "Sprawy honoru"Lynne Olson i Stanley Cloud. Ja po jej lekturze całkowicie zmieniłem zdanie na temat aliantów i naszego z nimi sojuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: ŁAPY PRECZ OD BIAŁORUSI !!! 16.07.05, 12:58 "dobrowoj" BINGO! Lukaszenko pogonil wszystkich zydow z urzedow panstwowych i zydzi nie maja tam nic do gadania. Jak oni widza, tego zyda Rotfelda, Kwasniewskiego i tlum innych zydow na stanowiskach rzadowych w Polsce to szlag ich trafia. O Bialorus sie nie martwcie. Nie jest prawda, ze Bialorusini cierpia pod Lukaszenka. Zdecydowany ogol popiera go i wyraza sie o nim bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nameja Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 10:24 Odkąd Polska jest wolnym, niezależnym krajem, jest "kością w gardle" Rosji i jej "pieskowi" - Białorusi. Oba te państwa nie zbliżają się do demokracji a pech chciał, że to nasi sąsiedzi. Wkurzamy, mam nadzieję, nie Białorusinów czy Rosjan, ale głównie przywódców (i partie satelitarne), zmierzających, poprzez autokrację do totalitaryzmu. Przykre. I pewnie długo potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bananekk Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 10:32 nie sądzę, dojdzie do wyborów w Białorusi, możne znowu jakaś rewolucja się trafi, a wtedy o autokracji można będzie zapomnieć, zarówno na Bielarusii jak i w Putinowskiej Rassii :) mam przynajmniej taką nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 10:38 Pan min. Rotfeld poczul sie pokrzywdzony? Polska w stosunku do Lukaszenki wykazala ostatnio tyle szczerej milosci, ze ten pewnie ma poczytac ja za naiblizszego przyjaciela! A i w rzekomym uwielbianiu narodu bialoruskiego jest jednak sporo obludy. Odpowiedz Link Zgłoś
witaschek Re: Rotfeld chce nas sklocic z wszystkimi 16.07.05, 10:52 sasiadami. Jako minister powinien Rotfeld dbac o mniejszosc polska na Bialorusi, o to aby przetrwala. A nie o to, aby ja wykorzystywac do wielkiej polityki swiatowej. Prawda jest taka, ze na Bialorusi Polacy jako mniejszosc mieli wiecej swobod i materialnego dobra niz na rzekomo przyjacielskiej Ukrainie. Mieli wiecej Domow Polskich, wiecej komputerow, wiecej gazet i wiecej swobody w wypowiadaniu swoich pogladow. Na Ukrainie rzad przez cale lata 90- siate i teraz przesladowal ludnosc polska. Polacy na Ukrainie nie maja nawet jednej gazety internetowej. O, pardon, jedna jest, ale cala strona jest biala, nic tam nie ma. Przez ostatnie 15 lat bylo zadziwiajaco duzo wlaman do polskich instytutcji na Ukrainie. Nie ma w ogole na Ukrainie niezaleznej polskiej inteligencji. Ukraincy w Polsce pisza o Akcji Wisla, na Ukrainie nie ma nawet jednego polskiego historyka, ktory napisalby cokolwiek o czystkach na Wolyniu. Wszyscy sa tam zastraszani. Rzady bialoruskie, nawet te za Lukaszenki byly o wiele bardziej hojne materialnie w stosunku do mniejszosci polskiej. A teraz Pan Rotfeld chce to wszystko zniszczyc w imie wielkiej polityki swiatowej i antyrosyjskosci. Ukraincy i Bialorusini w Polsce wystepuja razem z Niemcami jako jeden blok, gdy chca wydrzec jakies koncesje od rzadu polskiego. Ale Pan Rotfeld i inne madrale zabraniaja Polakom na Ukrainie robienia jakichkolwiek sojuszy z mniejszoscia rosyjska na Ukrainie. Polityka polska jest szczytem glupoty i doprowadzi do zniszczenia mniejszosci polskiej na Ukrainie i Bialorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
robert4321 Polska ogniwem kordonu montowanego w USA 16.07.05, 11:14 dla obalenia Łukaszenki i oskrzydlenia Rosji wespół zz takimi słynnymi demokracjami jak Litwa, Łotwa czy Estonie. To nie jest w polskim interesie. Ale czy dla CIA bądź Mossadu liczy się polski interes ??? Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: Rotfeld chce nas sklocic z wszystkimi 16.07.05, 12:15 brakuje ci odwagi, rosyjski p.a.c.h.o.ł.k.u ? napisz wprost, że Rotfeld to Żyd, albo nie, napisz tak jak u Was JEWREJ. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Rotfeld chce nas sklocic z wszystkimi 16.07.05, 15:39 cóż za wspaniała demagogia,skądś znana - kropekuk ? Odpowiedz Link Zgłoś
pax777 Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 10:38 Bialorus to XIX wieczny skansen. Ja bym wogole nie zuwazal tego kraju. Niech sie mocza w wlasnym gownie (przy kiepskiej kanalizacji bedzie tego wystarczajco). Po co sobie nimi zawracac glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Hidraulik czy koprofil? 16.07.05, 10:42 Doradzilbym zapoznac sie ze statystykami WB dot Bialorusi.Jej miejsce w swiecie stale sie podnosi.I populacja wzrasta.W osroznieniu od WSZYSTKICH sasiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
pax777 Re: Hidraulik czy koprofil? 16.07.05, 11:03 > Doradzilbym zapoznac sie ze statystykami WB dot Bialorusi. Przeczytalem wlasnie ostatni raport Banku Swiatowego na temat Bialorusi. No coz, do laurki prymusa to im bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Hidraulik czy koprofil? 16.07.05, 11:23 Nie chodzi tu o zadne laury, tulko o tendencje.Panstwowy kapitalizm Lukaszenki jest bardziej skuteczny od modelu rosyjskiego, i nawet polskiego.ZAchowal przemysl, ktory rozwija sie w warunkach rynkowych i zalewa towarem Rosje.Kraj przyciaga inwestycje.Kraj przyciaga ludzi i ma wzrost urodzen.Ludnosc wzrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
dgr Re: Hidraulik czy koprofil? 16.07.05, 12:22 W tzw. trzecim świecie też wzrasta liczba urodzeń, czy to znaczy że one rozwijają się bardzo dynamicznie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 przyciąga ludzi? 16.07.05, 13:32 hihi a kto tam niby emigruje? Polacy? Litwini? Ukraińcy? Rosjanie? Wybacz ale kpisz w żywe oczy. Jeśli chodzi o przyrost naturalny jako wskaźnik rozwoju gospodarczego kraju to zostawię ten argument bez komentarza :D Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: przyciąga ludzi? 16.07.05, 13:52 Tam emigruja rosyjskojezyczni glownie z Azji Srodkowej.Sa przypadki z Rosji,gdzie wieksza niz na Bialorusi smiertelnosc troche jest kompensowana przez immigracje.Lub z Ukrainy, gdzie populacja spada najwecej.Popularnosc Lukaszenki, niebiezpieczna dla Putina bo wzrasta nawet w Rosji, nie jest bezpodstawna. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Hidraulik czy koprofil? 16.07.05, 17:13 Tyle tylko, że liczy się coś więcej niż tylko przyrost naturalny i wzrost gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoluda Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 13:03 haha, bardzo wielu niemcow (szczegolnie tych ktorzy nigdy nie byli w polsce) dokladnie tak samo mowi o naszym kraju - XIX skansen. "a to wy macie hipermarkety? i mozna u was nawet pampersy kupic!?!" i robia wielkie oczy przy tym... tak trzymac szowinisci! Odpowiedz Link Zgłoś
szpon Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 11:13 Dn. 22 lipca rozpocznie się "Festiwal Młodej Białorusi" tzw. Basowiszcza. Odbędzie się w Gródku, rzut beretem od Białegostoku. Od lat tam bywam, zawsze jest super. Może w tym roku więcej osób skusi się i tam się pojawi, jednocześnie manifestując swoje poparcie dla białoruskiej wojny o wolność. basowiszcza.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
arebia Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 11:14 Na Bialorusi to wszystko tak jak w bajce Orwella:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Odwieczne pytanie, 16.07.05, 11:27 co było najpierw, jako czy kura. W tym przypadku należałoby sprawdzić kto zaczynał zaczepki - Polacy czy Białorusini. Nie lubię Łukaszenki, ale wybrano go w demokratycznych wyborach, ponoć bardziej demokratycznych niż te w USA. I o ile mnie pamięć nie myli atak nastąpił ze strony Polski. Nie piszę tu o rządzie ale o mediach. A mam wrażenie, że nasi sąsiedzi pilnie je śledzą. Sąsiadów się nie wybiera. Trzeba ich tolerować takich jakimi są. To warunek dobrych stosunków sąsiadzkich. Bo jak przyjaciół będziemy szukać tysiące kilomatrów od naszych granic a z sąsiadami będziemy "drzeć koty" to niezbyt dobrze wróży na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
szpon Re: Odwieczne pytanie, 16.07.05, 11:32 Śmieszny jesteś... Wybrany w demokratycznych wyborach :DDDDDDDDD Ty się z lasu wyrwałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Odwieczne pytanie, 16.07.05, 11:37 Jedynym problemem w stosunkach PL-RB jest ciagle wpieprzanie sie polskich "politykow" w wewnetrzne sprawy Bialorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
szpon Re: Odwieczne pytanie, 16.07.05, 11:48 Białoruś to ostatni "piesek" Rosji. Ja uważam, że stała się tak niechętna dla Polski dzięki Putinowi. Obawia się, że kolejny kraj byłego ZSRR stanie się całkowicie niezależny. Odpowiedz Link Zgłoś
neoart tzn ze szkoły zamyka się tam przez 16.07.05, 12:40 naszych polityków????? eh człowieku a niby rocznik 1960 nie był taki zły..... Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: tzn ze szkoły zamyka się tam przez 16.07.05, 12:47 A ile jest w Polsce szkół niemieckich? Odpowiedz Link Zgłoś
neoart Re: tzn ze szkoły zamyka się tam przez 16.07.05, 12:57 a czy jest zabronione założyć taka szkołę?? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 wybory 16.07.05, 11:52 przed chwilą oglądałem TVN 24, dyskusję poważnych specjalistów. Diagnoza jest jednoznaczna. Białorusini popierają Łukaszenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dgr Re: wybory 16.07.05, 12:24 O ile mnie pamięć nie zawodzi to Stalin również miał baaaardzo wysokie poparcie całego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 I co z tego wynika? 16.07.05, 12:33 Że demokracja jest cacy jeśli wygrywają "nasi" a jeśli "oni" to naród głupi? Kto ma prawo decydować czy naród ma rację czy nie? Sąsiedzi? Takie myślenie to pewnie skutek upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
dgr Re: I co z tego wynika? 16.07.05, 12:41 Chyba rzeczywiście upały na ciebie źle działają bo masz duże problemy z czytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Dziwna wiedza. 16.07.05, 12:53 Z mojej wiedzy historycznej wynika, że Stalin nigdy nie był wybierany w demokratycznych wyborach. Poparcia narodu nikt nie zweryfikował. Lepszym przykładem byłby Hitler, wybrany demokratycznie. Dlatego tak gdzie demokracja tam odpowiedzialność całego narodu. Niemcy mie mogą mówić, że odpowiada garstka szaleńców. W stosunku do Rosjan byłbym ostrozniejszy. Im system natrzucili rewolucjoniści i nikt o zdanie nie pytał. Kto protestował albo miał delikatne ręce długo nie pożył. A Białorusini mają takiego prezydenta jakiego wybrali i nam nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
neoart Re: Dziwna wiedza. 16.07.05, 13:20 nie chodzi teraz juzo prezydenta... moze i wybory były ok ale następne to juz wielkie oszustwo, i o to chodzi. po pierwszej kadencji jak zobaczyli kogo wybrali było już zapóźno troszkę... nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 ??? 16.07.05, 13:44 Ależ Białorusini nadal popierają swojego prezydenta. To nie moja opinia, ale zasłyszana w dzisiejszej dyskusji w TVN 24. Usłyszałem pogląd, że gdyby dzisiaj przeprowadzić demokratyczne wybory wygrana Łukaszenki byłaby nieomal pewna. Natomiast, my Polacy, zanim zaczniemy pouczać innych winniśmy zrobić porządek na miejscu. Są łamane podstawowe wolności demokratyczne, faszyści maniestują na ulicach, naród z upodobanie maluje antysemickie napisy. I my uważamy, że mamy prawo pouczać innych. Co ma wspólnego z demokracją PiS, LPR, MW? Odpowiedz Link Zgłoś
neoart Re: ??? 16.07.05, 13:45 przykro mi niesłyszałem tej opinii. a co do naszego podwórka to fakt... porażka Odpowiedz Link Zgłoś
jakorny Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 12:00 Wypowiedzmy im wojnę. To dobry pomysł. Mieliśmy już manewry w Iraku a teraz przydałby się w klimacie umiarkowanym. Byłoby całkiem sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 EKSTRADYCJA ROTFELDA DO ROSJI 16.07.05, 13:10 Bylaby najlepszym rozwiazaniem dla Polski ! Czyni niepowetowane straty polskiej polityce zagranicznej ! Najpierw Rosja ,Ukraina ,teraz Bialorus . Jego miejsce jest u boku Chodorkowskiego ! Przyszly Sejm i prezydent powinni to rozpatrzyc ! Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 niepowetowanie?niby które? i jakimi wypowiedziami? 16.07.05, 13:29 A co ma siedzieć cichutko jak naszego dyplomatę wywalają za nic? Lizać buciki Łukaszence, pomimo że tamten naszych nieprawomyślnych rodaków gnębi? Ty tak zrobiłbyś zapewne? Pewnie Ci jego metody temperowania innych poglądów odpowiadają niezmiernie, zamordyzm to twój ulubiony system... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 13:20 a ten debil znowu swoje!wszystkich krytykuje,Rosje,Wlochy,Bialorus,a cos konkretnego sam zrobil oprocz sklocania Polski ze wszystkimi?pomylil sie z zawodem,powinien zostac krytykiem,najlepiej teatralnym. A foto swietne,typowy polski gbur! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 NIE DAC MU UCIEC DO IZRAELA 16.07.05, 13:24 Wtedy juz nie bedziemy mogli pociagnac go do odpowiedzialnosci ! Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 13:30 davegahan napisał: > po prostu aby przywrocic tam spokoj trzeba ich wcielic w Rzeczypospolita tak > jak bylo przez setki lat :-) a niejaki Rotfeld miał powiedzieć: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga. I niezależnie od użytego uśmieszku kolejność mi się nie widzi w tym wybieraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A najtragiczniejsze jest to, ze ... 16.07.05, 13:47 Polska jest w stanie Lukaszence co najwyzej nagwizdac. Macie jakies recepty skutecznego odwetu? No, to je DAWAC! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: A najtragiczniejsze jest to, ze ... 16.07.05, 13:57 kropekuk napisał: > Polska jest w stanie Lukaszence co najwyzej nagwizdac. Macie jakies recepty > skutecznego odwetu? No, to je DAWAC! +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Dlaczego kazdy zydek mysli tylko o odwecie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Dlaczego polski loser TYLKO MOWI O ODWECIE 16.07.05, 14:05 Folwarczny chlopek w bezsilnosci piescia wygraza??? Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 TRAFIONY ZATOPIONY 16.07.05, 14:46 kropekuk napisał: > Folwarczny chlopek w bezsilnosci piescia wygraza??? ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Lepiej zyc na folwarku jak w UK obszczywac murki ! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk I CZYM sie chwalisz, obszczymurku? To nie 16.07.05, 16:25 twoj obszczany GS - tu sie za to, Pole, mandat placi;) Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 14:04 nie wiem jaką armią dysponuje Bialoruś i jakimi rodzajami broni.Czy mają prze- wagę nad naszą armią. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: Rotfeld wybrał Bialorus na wroga 16.07.05, 14:06 To jest wygodny dla SLD , medialny problem, przy 20 procentowym bezrobociu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh On nas za "wroga" my go za cymbała! Oto demokra 16.07.05, 14:29 tyczny wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasbo Rozwiązanie jest stosunkowo proste. 16.07.05, 15:48 W mojej opinii należałoby porozumieć się z Putinem i wysłać do Białorusi misję pokojową ;-)) Wystarczającym pretekstem jest sytuacja Polaków i coraz częstsze szykany w stosunku do RP. Białoruś można by podzielić na 2 strefy wpływów, zabrać co nasze (ok. 40 km od granicy w głąb ), resztę zostawić Rosji (bo po cholerę nam cały, gospodarczo zniszczony i zacofany kraj). Polaków przesiedlić na ziemie odzyskane i zapomnieć o reżimie łukaszeniki ;-)) Jestem pewien, że ten scenariusz byłby możliwy do realizacji. Rosja też chyba ma dosyć ustroju a`la Kuba przy swoich granicach. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l a reszta świata ma polskę za nieudaczny cyrk 16.07.05, 15:52 .... coś chyba w tym jest. Bialorusi bym jednak nie lekceważyl bo niedługo będą lepsi gospodarczo od rzyci pospolitej nr 3 i kolejnych Odpowiedz Link Zgłoś
lukasbo Re: a reszta świata ma polskę za nieudaczny cyrk 16.07.05, 16:23 Jakieś narodowe kompleksy kolego ? Trochę dziecinne to stwierdzenie dotyczące gospodarczych perspektyw Białorusi- nie ma pokrycia w sytuacji faktycznej.. Takie szczeniackie pieprzenie.. Równie dobrze możesz napisać to samo o Kongo :- )) Krótka analiza Twojej wypowiedzi pozwala przyjąć, że masz mniej niż 26 lat, dochód Twojej rodziny nie przekracza 1500 zł na osobę i raczej nie otrzymałeś humanistycznego wykształcenia uniwersyteckiego. A, i Twoi rodzice mają maksymalnie maturę... No cóż odreagowujesz problemy pisząc niedojrzałe posty na forach... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Lukaszenko i Putin to uznane na swiecie .... 16.07.05, 16:50 .... pajace. Nikt sie nimi nie przejmuje i taka tez zalecal bym postawe. Mimo zwiekszonych nakladow na propagandowa walke z Polska ktora psuje wizerunek Rosji i Bialorusi na swiecie nawet w tym forum nie moga sobie poradzic. Natomiast prosze lukasbo o nie obrazanie czesci narodu :) -------- >...dochód Twojej rodziny nie przekracza 1500 zł na osobę i raczej nie otrzymałeś > humanistycznego wykształcenia uniwersyteckiego. A, i Twoi rodzice mają > maksymalnie maturę... ----- ...bo przypisujac tego typu poglady wszystkim wymienionym, sklad polskiego parlamentu na jesieni mogl by wyglagac cos jak: 40% Samoobrona, 40% LPR, 20% wszyscy inni a prezydent - Stanislaw Tyminski:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 16:43 Łukaszenko bełkocze, jak każdy cierpiący na paranoję dyktator zresztą. Tego typu ludzie żyją w trwałym, panicznym strachu przed jakimiś rzeczywistymi i urojonymi "nimi", którzy o niczym innym nie marzą, jak tylko o tym żeby odebrać im władzę. Tylko czekać aż facet ogłosi, że "przemianom na Białorusi zagraża wroga, przede wszystim polska, reakcja podsycana przez kapitalistów i obszarników z USA i Brukseli"; czy coś równie bezsensownego i zabawnego zarazem. Ale przejdziemy przez to - wszystko na co stać Łukaszenkę to infantylne złośliwości wobec ZPB, wydalanie naszych dyplomatów i tropienie antybiałoruskich spisków. Spróbujmy może go zrozumieć. Pomijając wzmiankowane powyżej problemy emocjonalne, Łukaszenko może liczyć na nagrodę w postaci preferencyjnych cen paliw, wyrozumiałości wobec zaległości w płatnościach za ww. i pogłaskanie po łysiejącej czaszce ze strony tow. Putina - np. został ostatnio przewodniczącym EWG*. On po prostu nie może umie inaczej postępować. ---- * EWG = Euroazjatycka Wspólnota Gospodarcza = Rosja + Białoruś + jeszcze 2 kraje środkowoazjatyckie, nie pamiętam jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Wstyd mi za takiego szefa polskiej dyplomacji 16.07.05, 17:14 polskiej ? tylko dlaczego tak czosnkiem czuć Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Re: Wstyd mi za takiego szefa polskiej dyplomacji 16.07.05, 18:48 x-y-z napisała: > > polskiej ? tylko dlaczego tak czosnkiem czuć > > w danym kraju działa się według warunków tam panujących w normalnym kraju w ramach zasad demokracji i wolności Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 17:38 kazdy upadający reżim szuka jakiegoś punktu konsolidacji. Łukaszenko, jako doświadczony kołchoźnik, wybrał strategię szukania "wroga zewnętrznego" - Polski. ale nie tylko nasz kraj został wybrany na wroga - ostatnio w wywiadzie dla jednej z rosyjskich staji telewizyjnych baćka mówił o czterech opłaconych kolumnach - w Polsce, w państwach bałtyckich, na Ukrainie i w Rosji. do tego dochodzi, w umyśle baćki, "piąta kolumna", wrogowie wewnętrzni - opozycja, polska mniejszość, dziennikarze etc. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 19:36 Piekne wytlumaczenie! I jakze swieze! A tu troche gazu dla Ciebie: www.vremya.ru/2005/126/8/129799.html Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rotfeld: Łukaszenko wybrał Polskę na wroga 16.07.05, 20:12 Nie życzymy sobie moskiewskiej propagandy tutaj. Jeszcze nie wywietrzał smród po 50 latach komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Re: Wstyd mi za takiego szefa polskiej dyplomacji 16.07.05, 18:38 jkredman napisał: > x-y-z napisała: > > > > > polskiej ? tylko dlaczego tak czosnkiem czuć > > > > głupota nie boli paskudo Odpowiedz Link Zgłoś