Dodaj do ulubionych

Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna

18.07.05, 16:58
Czesto powtarzam, ze Rosja i USA sa do siebie podobne.
Obserwuj wątek
    • eva15 ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 18.07.05, 17:04
      • edek47 [...] 18.07.05, 17:29
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • eva15 Re: A JAK CIEBIE NAZWE TAK ,JAK.... 18.07.05, 17:36
          nie ludz sie. Twoje nazewnictwo wynika stad, ze w szambie siedzisz, to i
          szambem rzucasz
          • edek47 NAZYWNICTWO...Ja przeciez nic zlego o tobie... 18.07.05, 17:54
            nie napisalem, jestes przewrazliwiona i zbyt domyslna.... a ty mi tu zaraz
            SZAMPANAMI rzucasz.Czy to ladnie tak postepowac?...Nie badz taka baba, pokochaj
            araba.
          • zigzaur Różnica między Rosją a USA 18.07.05, 20:59
            Evciu, skoro nie widzisz różnicy między USA a Rosją, to prześlij mi równowartość
            swego konta bankowego w dolarach USA a ja przyślę ci taką samą ilość rubli.
            Chodzi o wymianę 1 rubel za 1 dolara.

Mam nadzieję, że odróżniasz:
            1. Whiskey od Stolicznoj
            2. Hamburgera od kartki na chleb i mięso
            3. Forda od T-34
            4. Hotel of łagru
            5. Shower od śniegu
            6. Proszek Ariel od kijanki
            7. Telewizor od plakatu
            8. Telefon od kołchoźnika
            9. Radio od zagłuszarki
            10. Jeansy od kufajki

Poprzestałem na 10 przykładach.
            • polski_francuz Re: Różnica między Rosją a USA 18.07.05, 21:06
              Ona nie jest taka (wybacz ze sie wtrace nieproszony) ale lubi grac advokatus
              diaboli.

I chyba zaczynam rozumiec jej zniechecenie te dominacja amerykanska na naszym
              forum.

Pozdr.

PF
              • zigzaur Re: Różnica między Rosją a USA 18.07.05, 22:11
                Forum jest dla wszystkich, chociaż powinno być jak Media-Markt.

Każdy rozsądny głos jest mile widziany, przeze mnie przynajmniej.

Mówiąc nawiasem, nie jestem Amerykaninem.
                • zigzaur Aha, jeszcze jedno! 18.07.05, 23:21
                  Mam nadzieję, że Evcia odróżnia pończochy samonośne od onuc.
                  Nawet po ciemku!
                  • skipper_ Re: Aha, jeszcze jedno! 19.07.05, 11:31
                    zigzaur napisał:

> Mam nadzieję, że Evcia odróżnia pończochy samonośne od onuc.
                    > Nawet po ciemku!

no co ty... ona nie nosi takich zgniloburzyjskich
                    wynalzkow... toz to jawny przejaw spychania kobiety
                    to roli obiektu seksulanego...

;-)
            • lolo11 Re: Różnica między Rosją a USA 18.07.05, 23:51
              Nigdy nie byles w Rosjii, szczegolnie tej za Putina wiec nie powtarzaj
              amerykanskich sloganow. Tu nie chodzi o wyliczanki lecz o prosta rzecz. USA
              jest podobna do USA jesli chodzi o OPOZYCJE.
              • lolo11 Re: Różnica między Rosją a USA 18.07.05, 23:58
                Mialo byc USA podobna do Rosji.
            • lolo11 Re: Różnica między Rosją a USA 18.07.05, 23:57
              A kto teraz trzyma USA dolary! Chyba ze sami amerykanie. Tez moge ci
              powiedziec: Pokaz mi konta w rublach a ja przesle tyle samo w dolarach.
            • eva15 Re: Różnica między Rosją a USA 19.07.05, 02:30
              piszesz o prehistorii, nie nadazasz za dzisiejsza rzeczywistosci w Rosji -
              radze krotka wycieczke do Moskwy lub Piterka. Pogon troche z duchem czasu
              zamiast straszyc starymi duchami ze zmurszalego zamku uprzedzen.
              Ale mniejsza o to. skonczylam fragment pracy, jestem zadowolona i przed snem
              dla odprezenia odpowiem ci w twoim "duchu":

> Mam nadzieję, że odróżniasz:

> 1. Whiskey od Stolicznoj

Oczywiscie. Po bolach glowy rano. Wodka jako alkohol czysty jest mniej
              kacogenna. Poza tym bardziej narodowo- patriotyczna. W dodatku - czym skorupka
              za mlodu.. Tak czy owak wodka gora..

> 2. Hamburgera od kartki na chleb i mięso

To 1-sze bardziej syci i tuczy, to 2-gie jest zdrowsze i tansze.

> 3. Forda od T-34

Zdaje sie, ze i jedno i drugie pada calkiem na pysk i stoi w miejscu zamiast
              jezdzic.

> 4. Hotel of łagru

Zalezy gdzie hotel i gdzie lagier i czyj. Jesli porownasz US-hotel w Guantanamo
              z ZSRR-lagrem dla pionierow na Krymie - wolalabym to drugie.

> 5. Shower od śniegu

?????? Czemu???

> 6. Proszek Ariel od kijanki

Oczywiscie, 1-sze stymuluje alergie 2-gie przyrost muskulow.

> 7. Telewizor od plakatu

Naturalnie - plakat jest uznamym dzielem sztuki, zwlaszcza w polskim wykonaniu.
              Na rosyjskim plakacie nie znam sie, niesttey. Ale sadze, ze jest on lepszy niz
              amerykanski telewizor, chocby juz dlatego, ze jest a US-telewizora NIE MA.

> 8. Telefon od kołchoźnika

No, ba!. Zwlaszcza gdy kolchoznik mlody i przystojny..

> 9. Radio od zagłuszarki

Jesli radio prod. US lub rosyjskiej pewnie roznicy nie ma.

> 10. Jeansy od kufajki

Kazda modna kobieta ma w szafie oba ubrania. Moja kufajka drogiej zachodniej
              firmy drozsza byla o wiele niz jeansy. Bo i tez bardziej oryginalna.

• zigzaur moja uprzejma odpowiedź 19.07.05, 09:50
                No cóż, Moskwa i Pietierburg zawsze były oknami wystawowymi i prezentowały się
                niczym normalne, europejskie miasta. Rosja to jednak przede wszystkim chutory i
                kołchozy.
                Ważniejsze jest jednak to, że korupcja, pijaństwo, pogarda dla ludzi i
                złodziejstwo w metropoliach były znacznie gorsze niż w chutorach.
                Zatem nie tylko wrażenia wizualne.

No i po porównaniach:
                1. Mnie wódka nie służy, natomiast dry martini (whiskey / gin 50:50 bez wody i
                lodu) mogę pić bez ograniczeń. Rzecz gustu.
                2. System kartkowy jest, owszem, radykalną kuracją odchudzającą, jednakże w
                Rosji stosowano go przesadnie jednak. Skutkiem były dziesiątki milionów ofiar
                śmierci głodowej. W porównaniu z tym, otyłość da się zaakceptować.
                3. Porównując Forda z T-34 miałem na myśli samochody PRYWATNE oraz czołgi W
                SŁUŻBIE REŻIMU.
                4. Guanatanamo jest na Kubie a i personel wynajęty od Fidela. Tańszy i lepiej
                wykwalifikowany. W Ameryce takich umiejętności nikt nie ma. A co do "obozów dla
                pionierów", to właśnie być może tam szkolono takich Zarkawich. Ciekawe, na kim
                szkolono...
                5. Bo shower ma się w domu (w USA) natomiast większość Rosjan zdana jest na
                nacieranie się śniegiem (woda w rzekach skażona, w kranach siłą rzeczy też).
                Zresztą, rzecz gustu.
                6. Za chwilę napiszesz że Ariel to alergen natomiast Persil (made in Germany) to
                samo zdrówko.
                Aby właściwie ocenić porównanie, wyobraź sobie, że całe życie pierzesz kijanką.

• zigzaur Ojej, nie skończyłem 19.07.05, 09:59
                kontynuuję więc:

7. Nie miałem na myśli polskiego plakatu artystycznego lecz propagandowy
                sowiecki, dalszych wyjaśnień oszczędzę. Natomiast telewizor daje możliwość
                zmiany kanału albo wyłączenia. Jak to nie ma amerykańskich telewizorów?
                Telewizory są produkowane przez amerykańskie mózgi i chińskie palce. Co jest
                ważniejsze, mózg czy palce?

8. Przez słowo "kołchoźnik" rozumiem głośnik umieszczony w każdym mieszkaniu i
                miejscu pracy, połączony z centralą nadawczą. Widywałem je w PRL jeszcze w
                latach sześćdziesiątych. Ot, taki pierwowzór kablówki. I oczywiście instrument
                propagandy.
                Jako człowiek kulturalny, nie komentuję twoich preferencji i marzeń seksualnych
                (to w kwestii kołchoźnika "żywego").

9. Ale zagłuszarki są tylko rosyjskie! Chociaż w PRL używano określenia
                "rozgłośnia imienia Buczka". Chodziło mi oczywiście o funkcje radia: informacja
                i rozrywka czy propaganda. Techniczne podobieństwo, zgoda. To skutki działania
                wywiadu gospodarczego.

10. Pisząc o kufajce, nie miałem na myśli firmy ani zachodniej ani też drogiej.
                Dokładnie przeciwnie. I czym innym jest nałożenie kufajki z dobrowolnej
                ekstrawagancji, czym innym zaś brak innego wyboru, bo to miałem na myśli.

• michal00 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 18.07.05, 17:42
        Tobie przydalby sie bardziej ktos z lekarstwami, a nie z wyzwiskami.
        • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 18.07.05, 17:44
          michal00 napisał:

> Tobie przydalby sie bardziej ktos z lekarstwami, a nie z wyzwiskami.

myslisz, ze kpienie z glupoty powinno byc leczone?? Czemu? Bo obraza milosc
          wlasna wiekszosci ludzi??
          • michal00 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 18.07.05, 17:51
            myslisz, ze kpienie z glupoty powinno byc leczone?? Czemu? Bo obraza milosc
            > wlasna wiekszosci ludzi??

Mysle, ze choroby psychiczne powinny byc leczone.
            • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 18.07.05, 18:18
              lekarzu lecz sie sam
      • s.flores Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 18.07.05, 22:14
        Pani evo15, tak to już jest. Jesteśmy ludźmi, mamy swoje słabości. Np. lubimy swoje własne poglądy i
        niechętnie się z nimi rozstajemy. To jest powód dla którego nie tylko robi się nam głupio kiedy nasz
        pupil głupio się zachowa ale też czujemy satysfakcję kiedy ten do którego nie lubimy coś chlapnie.

Ale może na chwilę zapomnijmy o naszych sympatiach i momentach kiedy wymsknęła nam się
        schadenfreude...
        ( serwisy.gazeta.pl/swiat/72,34180,2826445.html?a=26609010&v=3#opinie )
        ...i zamiast tego proszę nam powiedzieć, czy według Pani głupio wypowiedzieli się w ankietach
        Rosjanie czy mądrze?
        • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 01:49
          Nie, ja robie sobie zarty i kpie z roznych madrali na forum. Schadenfreude tak
          naprawde nie odczuwam.

>proszę nam powiedzieć, czy według Pani głupio wypowiedzieli się w ankietach
          >Rosjanie czy mądrze?

Kto jest "nam"?. Ale jesli jest Pan rzeczywiscie zainteresowany moja opinia na
          powyzszy temat, prosze zerknac na dol, na moja roznmowe z naf-naf.

Jesli jest Pan naprawd et´zainteresowan ymoja opnia o
          • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 01:51
            eva15 napisała:

sorry, to sa przypadkowe smieci:

> Jesli jest Pan naprawd et´zainteresowan ymoja opnia o
            • s.flores Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 03:39
              Przeczytalem post "podwójna miara" ale nie jestem pewien, czy go zrozumialem.
              Czy chodzilo o to, że dla Polaków Balcerowicz i Łapiński to jedno licho? Czy o to,
              że Polacy wolą obmierzłe SLD (8 proc.) od światlego PD (3 proc.)?

Tak czy inaczej, rozumiem, że konkluzja jest taka - nie śmiejmy się z Rosjan,
              bo sami jesteśmy wystarczająco śmieszni, czy tak?

Ja się z tym zgadzam i z Rosjan się nie śmieję. Raczej się ich boję, bo nasza chora
              demokracja z rzucaniem się od AWS do SLD i z powrotem, jest o niebo
              bezpieczniejsza i dla nas samych i dla naszych sąsiadow.

Ale ciągle nie doczekalem się na odpowiedź na moje pytanie - Słusznie Rosjanie
              uważają, że opozycja nie jest potrzebna?

• eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 11:16
                Jak dlugo Rosjanie opozycje beda kojarzyc z korupcja, rozkradaniem i
                uwlaszczaniem panstwa, prywata oraz z wplywami obcych wywiadow tak dlugo beda
                jej przeciwni. Ja uwazam, ze zdrowa i normalna opozycja jest w demokracji
                potrzebna. Ale, po 1. - to ja tak uwazam; po 2. - w Rosji nie ma zdrowej
                opozycji; po 3. - rosyjska demokracja nie odpowiada w pelni zachodniej, jest w
                stosunku do niej okrojona. I tak jest dla rosysjkiego interesu narodowego na
                dzisiejszym etapie zdecydowanie lepiej.
                • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 11:29
                  eva15 napisała:

> stosunku do niej okrojona. I tak jest dla rosysjkiego interesu narodowego na
                  > dzisiejszym etapie zdecydowanie lepiej.

Jka dlugo Rosja stosowala pod pijanym Jelcinem recepty zach. doradcow, tak
                  dlugo byla uwlaszczana w nieopisanym wrecz chaosie (wtedy najlepiej robi sie
                  interesy). jelcin i jego "reformy" mialy na swiecie swietna prase, Putin zas to
                  Stalin prawdziwy, wg. mediow (zwlaszcza polskich).

Jesli chcesz ratowac i rozwijac wlasny kraj stosuj zawsze wlasne recepty, nigdy
                  cudze, a jesli to co najwyzej mocno zmodyfikowane. Ma to wiele przyczy, czemu
                  tak jest lepiej. Madrzy Chinczycy swietnie o tym wiedza i obywaja sie bez US-
                  doradcow, konsultantow z EU, MFW, WB i do niedawna bez WTO. Ciekawe jak by
                  wygladal ich rozwoj, gdyby chlopcy-monetarysci z Chiccago-school wzieli sprawy
                  w swoje rece. Nauczyliby Chinczykow jak zargentynizowac gospodarke. Putina
                  podziwiam za jedno: zrozumial, co jest grane i co nalezy robic.

• skipper_ Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 11:38
                  > Jak dlugo Rosjanie opozycje beda kojarzyc z korupcja, rozkradaniem i
                  > uwlaszczaniem panstwa, prywata oraz z wplywami obcych wywiadow tak dlugo beda
                  > jej przeciwni. Ja uwazam, ze zdrowa i normalna opozycja jest w demokracji
                  > potrzebna. Ale, po 1. - to ja tak uwazam; po 2. - w Rosji nie ma zdrowej
                  > opozycji; po 3. - rosyjska demokracja nie odpowiada w pelni zachodniej, jest w

coz... i wszytsko jasne... przynajmniej wiemy juz, ze l-eva
                  nie darzy sympatia demokracji...

i nic dziwnego, wszak "modelowy" ustroj dla lewaka
                  to totalitaryzm...
                • s.flores Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 11:58
                  > rosyjska demokracja nie odpowiada w pelni zachodniej, jest w

Dla mnie to jest ten sam rodzaj "interesu narodowego" który kazał
                  Jaruzelskiemu wprowadzić stan wojenny, Janukowiczowi sfałszować wybory,
                  a Łukaszence twierdzić, że z braku odpowiednich kontrkandydatów
                  musi kandywać w kolejnych wyborach prezydenckich.
                  • skipper_ Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 12:01
                    s.flores napisał:

> > rosyjska demokracja nie odpowiada w pelni zachodniej, jest w
                    > > stosunku do niej okrojona. I tak jest dla rosysjkiego interesu narodowego
                    > na
                    > > dzisiejszym etapie zdecydowanie lepiej.
                    >
                    > Dla mnie to jest ten sam rodzaj "interesu narodowego" który kazał
                    > Jaruzelskiemu wprowadzić stan wojenny, Janukowiczowi sfałszować wybory,
                    > a Łukaszence twierdzić, że z braku odpowiednich kontrkandydatów
                    > musi kandywać w kolejnych wyborach prezydenckich.

i jest to wlasnie "lewackie" pojmowanie interesu narodowego...
                    • s.flores Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 12:17
                      > i jest to wlasnie "lewackie" pojmowanie interesu narodowego...

Za pozwoleniem, to nie ma nic wspólnego z "lewactwem".
                      To immanentna cecha wszelkich reżimów. Niezależnie od tego czy są
                      czerwone, czarne, czy jeszcze innej maści.
                      • skipper_ Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 12:39
                        s.flores napisał:

> > i jest to wlasnie "lewackie" pojmowanie interesu narodowego...
                        >
                        > Za pozwoleniem, to nie ma nic wspólnego z "lewactwem".
                        > To immanentna cecha wszelkich reżimów. Niezależnie od tego czy są
                        > czerwone, czarne, czy jeszcze innej maści.

ale chodzilo o fakt, iz cieszy sie to uznaniem l-evy...
                  • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 13:11
                    s.flores napisał:

> Dla mnie to jest ten sam rodzaj "interesu narodowego" który kazał
                    > Jaruzelskiemu wprowadzić stan wojenny, Janukowiczowi sfałszować wybory,
                    > a Łukaszence twierdzić, że z braku odpowiednich kontrkandydatów
                    > musi kandywać w kolejnych wyborach prezydenckich.

O nie, w Rosji gra toczy sie o znacznie wiecej. Gdyby chodzilo tylko o branie
                    sie za lby kosztem demokracji starych komuchow z nowymi "elytami" rwacymi sie
                    do zlobu, mialbys racje.

Rzecz w tym, ze w Azji rozpoczal sie wielki gambit o zloza i bez silnej wladzy
                    i silnego panstwa, nie jest on dla zadnego z bioracych udzial do wygrania.
                    Trudno, zeby Rosja z tego zrezygnowala i akurat teraz zaczela sie znow bawic w
                    dzika demokracje i jeszcze dziksza prywatyzacje. Mysle, ze z polskiej
                    perspektywy wielu rzeczy jednak nie widac i trudno to zrozumiec zwlaszcza, ze
                    nalezaloby jednak przyznac, ze Rosja to jednak wciaz jeszcze wazne mocartwo.
                    Optyka partnerow w gambicie (USA, Chiny) jest inna niz polska.
                    • skipper_ Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 13:20
                      nic tylko boki ze smiechu zrywac...

tyle, ze to nie jest smieszne... jak widac dla
                      osobnikow pokroju l-evy ludzie nie sa wazni...

za to wierzy ona w "knowania" rodem z sowieckiej
                      propagandy...

zal mi ciebie l-evo... i twojego "skazonego" umyslu...
                      • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 13:26
                        milo mi, ze ktos sie tak szczerze o mnie martwi. Ale nie przejmuj sie zbytnio,
                        idz na spacer, przewietrz znekana mysleniem glowine, jakos to bedzie.
                        • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 13:28
                          jeszcze jedno, moj list byl do s.floresa. Nie mecz sie czytaniem..
                        • skipper_ Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 13:42
                          moze sama powinnas skorzystac ze swojej rady...

przydaloby sie...
                • s.flores Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 13:57
                  eva15 napisała:

> Jak dlugo Rosjanie opozycje beda kojarzyc z korupcja, rozkradaniem i
                  > uwlaszczaniem panstwa, prywata oraz z wplywami obcych wywiadow tak dlugo beda
                  > jej przeciwni. Ja uwazam, ze zdrowa i normalna opozycja jest w demokracji
                  > potrzebna. Ale, po 1. - to ja tak uwazam; po 2. - w Rosji nie ma zdrowej
                  > opozycji; po 3. - rosyjska demokracja nie odpowiada w pelni zachodniej, jest w

Z tego wszystkiego zapomniałem podziękować za odpowiedź, ktorą pozwolę sobie
                  streścić zdaniem: Rosjaniom może brakować powodów dla których mieliby uważać
                  istnienie opozycji za pożądane.

Maly smuteczek, bo trochę liczylem na krótkie "tak, tak" lub "nie, nie". Ale może nie
                  ma tego złego. Patrząc z tej perspektywy i Polacy zasługują na wyrozumiałość bo
                  maja powody by głosować na Lepperów, Millerów i Giertychów, a od Francuzów
                  i Niemców wolą Amerykanów i Anglików ;-)
              • eva15 Re: ciekawe, kto sie pojawi jako 1. z wyzwiskami? 19.07.05, 11:20
                s.flores napisał:
                > Tak czy inaczej, rozumiem, że konkluzja jest taka - nie śmiejmy się z Rosjan,
                > bo sami jesteśmy wystarczająco śmieszni, czy tak?

Nie, wszystko co sie w Rosji dzieje ma rzeczywiscie grozniejszy wymiar niz
                polskie przekrety i problemy. Inny kaliber, no i przede wszystkim inne bogactwa
                naturalne, inna rola w swiecie.
    • panatha NARÓD ROSYJSKI TEZ JEST ZBĘDNY 18.07.05, 17:06
      bo to chory naród, ciagle potrzebuje dyktatury, ciagle trzeba ich trzymac pod
      pregierzem, zreszta oni to uwielbiaja
      • gekon1979 masochista to zdaje sie zboczeniec 18.07.05, 17:12
        narod zboczencow
        • jankowski1960 Re: masochista to zdaje sie zboczeniec 18.07.05, 17:36
          a co powiesz o polskim systemie polityczym - niby demokracja, 70 % obywateli
          jest przeciko wojnie w Iraku, a polskie wojsko jak tam bylo tam tak i jest...?
          • smoku_wawelski Re: masochista to zdaje sie zboczeniec 18.07.05, 17:40
            W zadnym systemie politycznym obywatele nie decyduja o wysylaniu wojsk. To
            dopiero bylaby pseudo-demokracja gdyby decyzje podejmowano na podstawie sondazy.
            Wymysl cos lepszego.
            • eva15 Re: masochista to zdaje sie zboczeniec 18.07.05, 17:43
              smoku_wawelski napisał:

> W zadnym systemie politycznym obywatele nie decyduja o wysylaniu wojsk.

Powiedz to Szwajcarom. Oni o WSZYSTKIM decyduja droga referendum spolecznego,
              czyli niejako sondazu, tyle, ze obligujacego wladze.
              • smoku_wawelski Re: masochista to zdaje sie zboczeniec 18.07.05, 17:55
                Jest to wyjatek potwierdzajacy regule. Poza tym referendum to referendum , a nie
                sondaz. To zupelnie inna rozmowa.
              • skipper_ Re: masochista to zdaje sie zboczeniec 19.07.05, 11:42
                chwileczke, nie o wszytskim, a napewno nie o "wysylaniu" wojska,
                jako, ze armia szwajcarska jest zobowiazana jedynie
                do obrony Konfederacji... a dowodzi nia hm... zapomnialem ;-)
                premier, albo ktos w tym guscie...
          • gekon1979 jankowski ruski agencie z toba polemiki nie bede 18.07.05, 17:56
            podejmowal
    • michal00 Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 18.07.05, 17:40
    • andrzy Demokracja! Haha! 18.07.05, 17:44
      Yest to wykorzystywanie reguł demokracji dla umocnienia dyktatury. A co ma do
      polityki motłoch? "Demokracja - mówisz co chcesz; robisz co Ci karzą" G.Berry.
      Boki zrywać!
    • michal00 Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 18.07.05, 17:47
      Pare miesiecy temu, niedlugo po "pomaranczowej rewolucji" na Ukrainie,
      zdecydowana wiekszosc ankietowanych Rosjan byla przeciwna demonstracjom
      przeciwko falszerstwom wyborczym. W takiej sytuacji nie dziwi, ze ponad polowa
      Rosjan nie dostrzega zadnego pozytku z opozycji. Wystarczy dobry car i w miare
      pelne koryto.
      • 2yoo4yoocorne2 I znowu mecz KGB+spiochy kontra reszta swiata 18.07.05, 18:15
        Temat sowiecki i w minute pojawia sie rezydent wywiadu Eva-15,bo 14 poprzednich
        zaginelo w akcji.I znowu tez stary spioch sowiecki Jankowski,rocznik
        1960.Rozumiecie towarzysze,w razie czego macie reagowac...A prawda jest taka,ze
        polowa narodu sowieckiego to ludzie z wypranymi od glodu i wodki mozgami,dla
        ktorych pol litra plus garniec kartofli to wszystko,czego oczekuja od zycia.I
        dlatego dla polowy sowietow opozycja oznacza brak codziennej dzialki alkoholu i
        kartofli,zreszta tluczonych,na zasadzie raz w kartofle,raz w leb,sobie...
        • philipp_k Re: I znowu mecz KGB+spiochy kontra reszta swiata 19.07.05, 09:02
          Twoja "reszta swiata" cechuje PRZEDE WSZYSTKIM nieuczciwe zachowanie i rzucanie
          sie obelgami, prezentownie klisz propagandowych zamiast prowadzenia dyskusji,
          banalne chamstwo i niedojrzalosc. Popatrz na swoj post uwaznie, chlopcze i
          znajdz cos tak samo nieuczciwego u swoich przeciwnikow. Na rosyjskich forach
          nawet zagorzali imperialisci staraja sie trzymac siebie w rekach. Na polskich
          wystepuje trywialny brak wychowania i niedojrzalosc.
          W tym meczu z premedytacja gram po stronie bardziej inteligentniejszego clubu,
          ktory Ty, przez swoja nienawisc do pogladow innych, nazywasz KGB!!!
          • eva15 Re: I znowu mecz KGB+spiochy kontra reszta swiata 19.07.05, 13:31
            nie reaguj na takie posty. nie warto takich ludzi dowartosciowywac poswiecaniem
            im chocby minuty czasu..
            • philipp_k Re: I znowu mecz KGB+spiochy kontra reszta swiata 19.07.05, 13:40
              Wiem...
              Niestety chamstwo zawsze przeraza i czasem nie moge sie utrzymac.

Pozdrawiam

Filip
    • qfc Premier Belka mysli tak samo. A wiec wiadomo... 18.07.05, 18:21
      ...skad ta wesz przylazla.
    • polski_francuz Staja 18.07.05, 18:31
      sie staje sie..jeszcze nie sa. Ale zaczynaja miec cusgi imperialistyczne.
      Normalna kolej rzeczy jak sie jest najsilniejszym na swiecie.

Pozostaja jednak demokracja,nie gonia przeciwnikow ideologicznych, panstwo
      stosuje na ogol reguly gry (Chodorkowski.

Nie wiec jeszcze takie nie sa.

Poza tym China nam rosna na silacza swiatowego. Niedlugo lew dostanie slonia do
      konkurencji i juz bedzie madrzejszy.

Juz mi tu na watku zigzaura inteligentnie wytlumaczylas dlaczego premier Iraku
      do Iranu sie udaje wlasnie Chinami. I cos mi sie to dobrym tlumaczeniem wydaje.

PF
      • eva15 Re: Staja 18.07.05, 19:14
        polski_francuz napisał:

> Poza tym China nam rosna na silacza swiatowego. Niedlugo lew dostanie slonia
        > do konkurencji i juz bedzie madrzejszy.

Na to bardzo licze.

> Juz mi tu na watku zigzaura inteligentnie wytlumaczylas dlaczego premier
        >Iraku do Iranu sie udaje wlasnie Chinami. I cos mi sie to dobrym tlumaczeniem
        >wydaje.

MNi edo konca tu kojarze, to juz 2. raz dzisiaj. Wyjasnij mi , prosze.
        • polski_francuz Re: Staja 18.07.05, 19:18
          Premier Iraku pojechal do Iranu i zesmy sie wszyscy zastanawiali dlaczego. Ty
          podalas wazny element, ze Iran podpisal z Chinami umowe na dostawe ropy. I ze
          Chiny go niejako wziely pod ochrone.

Zmeczona, he?

Kiedy wakacje i gdzie sie wybierasz? Pewnie Majorka albo Karibik jak znam
          naszych polnocno-wschodnich sasiadow?

PF
          • eva15 Re: Staja 18.07.05, 19:26
            polski_francuz napisał:

> Premier Iraku pojechal do Iranu i zesmy sie wszyscy zastanawiali dlaczego. Ty
            > podalas wazny element, ze Iran podpisal z Chinami umowe na dostawe ropy. I ze
            > Chiny go niejako wziely pod ochrone.
            >
            > Zmeczona, he?

Ja czesto pisze jednoczesnie pracujac przy kompie. Przelaczam sie na moment,
            pozniej za jakis czas znowu, przez to mozna sie czasem w watkach pogubic, jesli
            jest sie na kilku. Co do Chin, tak bylo, jak przypominasz.

Jade wkrotce na dosc krotki urlop do Portugalii (Lizbona i okolice), wiec sie
            mylisz..

Majorka, Karaiby - wszystko kwestia srodowisk i grup spolecznych. Pewnie
            dlatego jeszcze tam nie bylam, choc kiedys sie napewno wybiore. Majorka MIMO
            wszystko jest przepiekna, moi znajomi twierdza, ze trzeba wiedziec, gdzie sie
            udac. Jesli wiecej zaplacisz unikniesz najgorszego. No ale tak jest w sumie
            wszedzie..
            • polski_francuz Re: Staja 18.07.05, 19:41
              Bylem w Cala Ratjada na Majorce w 1985 roku. Ale sie ponoc (na gorsze)zmienila.

Co do reszty, tak wszedzie jest. W Niemczech klasy spoleczne sa troche
              wyrazniejsze niz gdzie indziej. Dlaczego niezbyt wiem. Lubia definicje moze?
              Jasne sytuacje?

Stany pewnie jeszcze bardziej wyraznie dziela ludzi. Kryterium podzialu jest
              troche tez prostsze : $ i czesc.

PF
        • skipper_ Re: Staja 19.07.05, 11:48
          eva15 napisała:

> polski_francuz napisał:
          >
          > > Poza tym China nam rosna na silacza swiatowego. Niedlugo lew dostanie slo
          > nia
          > > do konkurencji i juz bedzie madrzejszy.
          >
          > Na to bardzo licze.

jeszcze lepiej... o ile rosja z trodem ale jakos tam
          choc troche respektuje prawa czlowieka, to chiny maja to
          gleboko w d***

a jak widac ciesza sie jeszcze wieksza sympatia l-evy
          niz rosja...

coz... jedno czego mozna l-evie zyczyc, to pobytu
          w chinskim obozie pracy...
      • smoku_wawelski Re: Staja 18.07.05, 19:31
        polski_francuz napisał:

> Normalna kolej rzeczy jak sie jest najsilniejszym na swiecie.
        Raczysz sobie żartować.
        • polski_francuz Re: Staja 18.07.05, 19:42
          No co smoku stajesz w konkurencji do lwa i slonia:)

PF

P.S. Chyba ze jako smok chinski?
          • smoku_wawelski Re: Staja 18.07.05, 19:45
            Z całym moim stadkiem :)

PS
            A Stany gdzie ci sie zgubily ?
            • polski_francuz Re: Staja 18.07.05, 19:46
              Przeczytaj uwaznie, wlaczajac post do ktorego sie odnosze.

PF
              • smoku_wawelski Re: Staja 18.07.05, 19:49
                PF byłoby troje bohaterow, chyba ze jeden ma schizofrenie.
                • polski_francuz Re: Staja 18.07.05, 19:50
                  Slon=smok

PF
                  • smoku_wawelski Re: Staja 18.07.05, 19:56
                    Ja biore udzial z rodzinka, nas jest wiecej 8)
    • uninhibited A zawsze powtarzam ze Niemki sa podobne... 18.07.05, 20:48
      do koczkodana a fryce sie "bardzo dobrze odzywiaja " (golonki, parowki ,
      sznycle, Hamburg-ery,) dlatego sa tacy dretwi , prymitywni ???

A tak wogole eva po ile macie juz benzyne w helmutowie , i jaki bedzie w tym
      roku wzrost GDP ??? HAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHA !!!!!!!!!!!!
    • uninhibited Z wyzwiskami zawsze sie pojawia pierwsza eva 18.07.05, 20:51
      eva15 napisała:

> Czesto powtarzam, ze Rosja

Chcesz powiedziec ze dostaliscie rowniez plan Marschalla od Stalina ?????

A to ciekawe
    • slowianska_dusza Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 18.07.05, 23:25
      eva15 napisała:

> Czesto powtarzam, ze Rosja i USA sa do siebie podobne.

Eva15 najwyraźniej uważa, że jek będzie stale powtarzała że 2+2=5 to zmieni
      zasady matematyki, z którą, podejrzewam, jak i z logiką, jest całkowicie na
      bakier.
      Rosjanie w tej ankiecie udowadniają że nie są, delikatnie mówiąc, zbyt światłym
      narodem. Oni w podobnej ankiecie robionej na zamówienie Kremla odpowiedzieliby
      zapewne, że zbędne są wolne media, prawda, przyzwoitość, czystość. Faktycznie
      do życia niezbędne jest jedynie: mieć co zjeść, wypić, ubrać się, gdzieś
      mieszkać i ogrzewanie zimą w naszym klimacie.
      Idąc dalej za tym rozumowaniem, Internet jest jeszcze bardziej zbędny niż
      opozycja, pochodzi zresztą z kraju gdzie ludzie uważają że opozycja jest
      niezbędna, więc w ogóle nie pasuje do Rosji. Chyba warto Rosjan przynajmniej na
      na trochę odciąć od świata, to może zmądrzeją, albo im znudzone i zdenerwowane
      dzieci wejdą na głowę i zaczną odpowiadać do rzeczy w ankietach Kremla.
      • zigzaur Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 18.07.05, 23:36
        Oni sami odcinali się i odcinają od świata.

Dowodem i rezultatem są właśnie takie poglądy.

Wprawdzie 2 x 2 nie równa się 5, ale w Polsce niewiele do tego brakuje, bo z
        VATem: 2 x 2 = 4 netto, od tego VAT = 0,88 czyli w sumie 4,88.

Oto matematyczny dowód, że socjalistyczny fiskalizm prowadzi do wariactwa.

W Danii VAT jest 25 % czyli rachunek zgadza się idealnie...
        • eva15 Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 18.07.05, 23:41
          fajne
      • eva15 Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 18.07.05, 23:40
        Rosjanie nie sa przyzwyczajeni do demokracji, to fakt. Ale twierdzenie, ze
        wystarczy im uzaspokojenie podst. potrzeb tez nie jest prawda. W tzw. dobie
        ucisku ich kultura niezle promieniowala nawet poza rosyjskie granice (np.
        Okudzawa, Wysocki, Achmatowa, Mandelstamm) wiec takie uproszczenie jest
        niesprawiedliwe.
        • naf-naf Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 19.07.05, 00:13
          Coz, kolejny epizod walki informacyjno- psychologicznej.GW podaje swiadomie przekrecona teze.Jej oswieceni czytelnicy z wdziecznoscia odbieraja to jak podtwierdzenie swoich przesadow!I oddjaja sie ulubionemu zajeciu podziwiania swego "ucywilizowania" na czarnym tle rosyjskiej "dziczy"! W rzeczywistosci zas nie chodzi o "zbednosc" czy "koniecznosc" opozycji wogole.Lecz stosunek ogolu Rosjan do konkretnej opozycji w konkretnych warunkach. Faktycznie, opozycja w rozji jest zdeskredytowana: 1.dlatego ze jest kojarzona z katastrofalnymi "reformami". 2 dlatego, ze broni kryminalistow i pod tym wzgledem nie rozni sie od obozu rzadzacego. 3.dlatego, ze jest rozbita przez malostkowa proznosc "przywodcow" i calkowicie niezdolna do politycznej walki i zdobycia jakiegokolwiek poparcia w spoleczenstwie. 4.i,nareszcie, dlatego, ze jest kompromitowana programami "wspomozenia demokracji", co odbiera sie, a i jest faktycznie,korumpowaniem jej przez sily zewnetrzne niekoniecznie do kraju przyjazne. WSIO.
          • eva15 Podwojna miara 19.07.05, 00:34
            Tak oczywiscie, naf-naf.

Gdyby w Polsce zapytano: czy uwazasz, ze krajowi potrzebny jest Balcerowicz
            jako ostoja opozycji - szkoda gadac, ile glosow by pozyskal. Gdyby zapytano:
            chcesz, by po wygranej prawicy Peczak i inni zlodzieje i oszusci (polscy
            baronowie, mali oligarchowie) siedzieli w parlamencie na opozycyjnej lawce w
            ramach demokracji stosowanej - szkoda gadac, ile glosow by ten pomysl pozyskal.
          • s.flores Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 19.07.05, 03:09
            naf-naf napisał:
            "W rzeczywistosci zas nie chodzi o "zbednosc" czy "koniecznosc" opozycji wogole. Lecz..."

No tak. Putin jest ofiarą swojego wlasnego sukcesu. Opozycja jest do chrzanu. Reformy
            to nie on tylko dopuszczani na krótko do wladzy "reformatorzy". Z winnym wiekszości
            nieszczęść Jelcynem też nie ma wiele wspólnego, no nie licząc, tego, że Jelcyn wyznaczył
            go swoim następcą. Najgorsze, że telewizja też dziwnym trafem jest w jego rękach, a nie
            każe przecież narzekać na siebie w swojej telewizji, byłby to przecież cyrk...
            No trudno musi sobie jakoś Putin radzić bez opozycji. A nie jest to latwe - przecież
            największą zaletą demokracji jest to, że od czasu do czasu stwarza warunki do pokojowej
            zmiany rządzących, co jest zdrowe i chroni przed rutyną oraz... trybunałem rewolucyjnym.

Na koniec dedykuje naf-nafowi ktory czasem myli przyczyny ze skutkami cytat z Tamary
            Fralcowej deputowanej rosyjskiej Dumy: Taka demokracja jak u nas, to daj Boże, żeby była
            we wszystkich państwach. A o to, że nasza opozycja nie jest taka bardzo aktywna, to trzeba
            pytać opozycję - nie może przecież Putin sam sobie tworzyć opozycji i wyprowadzać jej
            na wiece. Demokracja polega na zdawaniu sobie sprawy z konieczności samoograniczania się.
            Tak zwana demokracja, którą mieliśmy w początku lat 90., to nie była demokracja, tylko
            chaos i anarchia, w której wszystko wszystkim wolno.

• slowianska_dusza Rosjanom niepotrzebny jest pluralizm 19.07.05, 09:03
            naf-naf napisał:

> W rzeczywistosci zas nie chodzi o "zbednosc" czy "koniecznosc" opozycji
            > wogole. Lecz stosunek ogolu Rosjan do konkretnej opozycji w
            > konkretnych warunkach.

Nie rób wody z mózgu. Bez opozycji, wolnych mediów, itd. W OGÓLE nie można
            mówić o demokracji. Jeśli cała opozycja w 100% jest wstrętna, to znaczy że cały
            naród jest wstrętny. To ja aż tak złego zdania o Rosjanach nie mam, jak oni
            sami o sobie.

> 1.dlatego ze jest kojarzona z katastrofalnymi "reformami".

W Polsce też nie wszystkie reformy się udały, ale to nie powód by pluć na
            wszystkie zmiany po 1989 roku. Chyba że ktoś jest idiotą i nie dostrzega
            pełnych sklepów i tego że może swobodnie jeździć po świecie, że może sobie albo
            dla dziecka kupić komputer do domu i przez Internet korzystać z oferty
            cywilizacyjnej współczesnego świata. Bez tych kulawych reform w Rosji tego by
            nie było. Nam było łatwiej, bo mieliśmy komunizm o połowę krócej niż Rosjanie.
            Poza tym u nas nie ma aż takich zasobów, ukrytych w ziemi pieniędzy i ludzie są
            skupieni na małym w porównaniu z Rosją obszarze, więc wszystko, tzn. każdą
            aferę, widać. I nie udało się zniszczyćwolnej prasy, choć popytki były.
            A co do kojarzenia, to szkoda że Rosjanie nie kojarzą klęski swego kraju ze
            stalinowskimi praktykami które wracają.

> 2 dlatego, ze broni kryminalistow i pod tym wzgledem nie rozni sie od obozu
            > rzadzacego.

Czyżby?
            serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,2826826.html

> 3.dlatego, ze jest rozbita przez malostkowa proznosc "przywodcow" i
            > calkowicie niezdolna do politycznej walki i zdobycia jakiegokolwiek
            > poparcia w spoleczenstwie.

Próżni przywódcy i niezdolni do zwycięstwa są wszędzie, ale to nie powód żeby
            uznawać ich za niepotrzebnych. Nawet próżny człowiek czasami powie coś mądrego;
            czasami dzęki próżnosci ma więcej odwagi by skrytykować władzę. Różnorodność
            spojrzeń, ocen, pluralizm jest wartością samą w sobie. Ale, jak widać nie w
            Rosji, gdzie rację z definicji ma zawsze władza.

> 4.i,nareszcie, dlatego, ze jest kompromitowana programami "wspomozenia
            > demokracji", co odbiera sie, a i jest faktycznie,korumpowaniem jej przez
            > sily zewnetrzne niekoniecznie do kraju przyjazne.

Siły zewnętrzne pomagają krajom zacofanym dogonić świat, bo im jest przykro jak
            ludzie żyją i jak są traktowani w XXI wieku. Uczą Rosjan za swoje pieniądze
            tego co mają u siebie i co u nich działa. Ci co są w Rosji mają szansę kontaktu
            z najwyższą cywilizacją nie wyjeżdżając z Rosji. To jest postępowanie jak
            najbardziej przyjazne i powinniście im być za to wdzięczni.
            • slowianska_dusza Wielkoduszna skromność Putina 19.07.05, 09:24
              naf-naf napisał:

> 3.dlatego, ze jest rozbita przez malostkowa proznosc "przywodcow"

Prawdziwe anioły, służące z całych sił narodowi i myślące tylko o nim są po
              stronie władzy.
              A kto tylko spróbuje powiedzieć, że tak nie uważa, to dostanie w mordę od
              organizacji Nazi czy Nasi:
              serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,2826366.html
              • naf-naf Re: Wielkoduszna skromność Putina 19.07.05, 10:35
                Ani mysle zachwiac cie w przekonaniu wlasnej slusznosci, lecz opozycja "liberalna" naprawde jest w duzej mierze sama wina wlasnemu braku popularnosci.Ku twemu pocieszeniu pragne cie zawiadomic, ze jest tez inna opozycja-nacjonalistyczna."Rodina" i inne ugrupowania.Maja dzialaczy, zaslugujacych na powazne traktowanie, Rogozina,Glazjewa,Narocznicka...Popularnosc jej wzrasta ku niezapokojeniu Kremla.I Zachodu.W dodatku, Rosjanie sa bardzo zmeczeni jelcynowskim okresem skrajnego rozchwiania i niepewnosci i cenia wzgledna stabilizacje rzadow Putina.Dlatego nie sa chetni do politycznej rozroby.To tylko powstrzymuje ich od nadmiernego poparcia nacjonalistow.KAZDA destabilizacja bedzie przyblizala nacjonalistow do steru.
                • slowianska_dusza Re: Wielkoduszna skromność Putina 19.07.05, 10:45
                  naf-naf napisał:

Ku twemu
                  > pocieszeniu pragne cie zawiadomic, ze jest tez inna opozycja-
                  nacjonalistyczna.
                  > "Rodina" i inne ugrupowania.Maja dzialaczy, zaslugujacych na powazne
                  traktowani
                  > e, Rogozina,Glazjewa,Narocznicka...Popularnosc jej wzrasta ku niezapokojeniu
                  Kr
                  > emla.I Zachodu.

Jeżeli jest to naturalne, to trudno. Jeżeli Rosjanie chcą by ci panowie
                  rządzili, należy im to umożliwić.
                  Mi to jednak raczej wygląda na manipulację Kremla. Uważam, że ci ludzie są na
                  garnuszku Putina i służą do tego, żeby pokazać Zachodowi - nie krytykujcie mnie
                  za bardzo bo jak nie ja to będą oni.
                  To stary numer - przećwiczyliśmy to już za Jelcyna który straszył Zachód
                  Ziuganowem i Żyrynowskim.

• naf-naf Re: Wielkoduszna skromność Putina 19.07.05, 11:10
                    Od tych "panow" wele sie mozna spodziewac.Lecz nie mozna im zarzucic osobistej nieuczciwosci czy udzialu w malwersacjach.Od czego promineci liberalni nawet nie proboja cie odzegnac.Rzeczywiscie,"Rodina" zostala utworzona po czesci wysilkiem Kremla, lecz mimo to jej opozycyjnosc jest o wiele bardziej autentyczna od np.SPS, zasilanym finansowo z monopolu energetycznego Czubajsa i mimo to majacego nikle poparcie.Wogole, rosyjska scena polityczna jest troche bardziej zlozona, niz to co podaje GW lub wyobrazaja sobie jej czytelnicy.
                    • philipp_k Re: Wielkoduszna skromność Putina 19.07.05, 11:20
                      Zlozona? Moze i masz racje, jednak nie traktowalbym "Rodin" (teraz mamy
                      dwoch :) jako opozycje Putinu. Owszem krytykuja "Jedna Rosje" i rzad
                      (szczegolnie jego neoliberalny skladnik) ale nigdy - Putina. Beda go popierac w
                      2008 roku, w to nie watpie. Do tego dodajmy LDPR, otwarcie prokremlowska. Co
                      pozostaje w opozycji - komunisci, coraz slabsi z naturalnych przyczyn, garstka
                      niezaleznych, neoliberalna SPS - zerowe poparcie tez z naturalnych przyczyn
                      i "Jabloko" - partia majaca dosc stale poparcie swoich nielicznych ale upartych
                      (jak Jawlinski) zwolennikow.
                      Jaka jest alternatywa Putinu w takiej sytuacji??? Jedyne co moge powiedziec ze
                      jeszcze wiele moze sie zmienic, a Rosja juz nie raz pokazywala ze jest zdolna
                      do niespodzieanych ruchow.

Pozdr.
                      • naf-naf Re: Wielkoduszna skromność Putina 19.07.05, 12:08
                        Jaka by nie byla geneza "Rodiny", wiele jej prominentnych dzialaczy sa w skrajnej opozycji do dzisiejszego rezimu.Ktorego "opozycja" liberalna jest organiczna czescia.Ksztaltujac "Rodine" technolodzy Kremla pragneli zdegradowac komunistow.Co sie udalo doskonale.Lecz ich twor otrzymal samodzieolny byt i jest chyba jedyna prawdziwa niekomunistyczna opozycja w dzisiejszej Rosji.
        • zigzaur Okudzawa, Wysocki, Achmatowa, Mandelstamm 19.07.05, 09:39
          Czy to rzeczywiście stuprocentowi, etniczni Rosjanie?
          Czy raczej przedstawiciele narodów podbitych?
          • eva15 Re: Okudzawa, Wysocki, Achmatowa, Mandelstamm 19.07.05, 13:16
            zigzaur napisał:

> Czy to rzeczywiście stuprocentowi, etniczni Rosjanie?
            > Czy raczej przedstawiciele narodów podbitych?

Jakie TO ma znaczenie????? Wysocki byl napewno Rosjaninem, ale co za roznica,
            ja nie jestem rasistka. Chodzi o to, ze Rosja (jej obywatele bez wzgl.na rase)
            jest tworcza i nie chodzi jej tylko o zaspokojenie podst. potrzeb, o czym byla
            mowa.
            • slowianska_dusza Twórczość artystyczna to nie wszystko 19.07.05, 17:37
              Podajecie przykłady ludzi kultury i sztuki. Ich talenty były tak wielkie, że
              rozwinęły się nawet w czasach komuny. Im wiele nie trzeba żeby tworzyli, pod
              warunkiem, że za jakieś dzieło nie trafiają na Sybir.
              Jednak żeby jakiś naród wniósł coś do rozwoju materialnego, cywilizacyjnego
              ludzkości potrzebne jest sprawne i nowoczesne państwo. Na przykład takie, gdzie
              nie ma wszechpotężnej korupcji, a inwestorzy mogą spokojnie inwestować, bez
              obawy że władza sobie wymyśli że kogoś utrąci bo jest za duży i wszystko
              przepadnie. A wreszcie ci którzy się czują skrzywdzeni przez władzę, np.
              lokalną będę mieli gdzie się odwołać. Rosja tych warunków w oczywisty sposób
              nie spełnia, i dlatego niewiele wnosi do rozwoju cywilizacyjnego, czy
              naukowego, poza może badaniami kosmicznymi. Gdyby było inaczej ,komputery,
              Internet, video, telefony komórkowe narodziłyby się w Rosji. Nawet carska Rosja
              więcej dawała światu. Komuna Rosję całkowicie zniszczyła i wyjałowiła, a obecna
              władza, próbująca zawrócić kijem Wisłę i koncentrująca się na manipulowaniu
              innymi za pomocą ropy i gazu, tylko ten stan pogłębia.
              Wybitni sportowcy, cyrkowcy, pisarze i muzycy są też na Kubie i w krajach
              afrykańskich. To nie jest wielki powód do chwały że oni są w 150-milionowym
              narodzie. Byłby wstyd gdyby nie było.
        • skipper_ Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 19.07.05, 11:53
          eva15 napisała:

> Rosjanie nie sa przyzwyczajeni do demokracji, to fakt. Ale twierdzenie, ze
          > wystarczy im uzaspokojenie podst. potrzeb tez nie jest prawda. W tzw. dobie
          > ucisku ich kultura niezle promieniowala nawet poza rosyjskie granice (np.
          > Okudzawa, Wysocki, Achmatowa, Mandelstamm) wiec takie uproszczenie jest
          > niesprawiedliwe.

tylko jakos dziwnym trafem wszystkie osoby, ktore wymienialas
          to dysydenci...
    • herr7 mając taką opozycję Putin może spać spokojnie 19.07.05, 00:45
      pp. Jawliński, Niemcow, Ryżkow (młody) i Chakamada pod rękę z Kasparowem i
      Kasjanowem. Czy można żadać czegoś więcej?
      • bazyliszek4 jednak trochę się boją... 19.07.05, 00:57
        Kasparow uznany za niebezpiecznego
        Arcymistrz szachowy Garri Kasparow, organizujący nowe opozycyjne ugrupowanie
        Zjednoczony Front Obywatelski, odbył tygodniową podróż agitacyjną po
        południowych regionach Rosji. Większość zaplanowanych imprez nie doszła do
        skutku z powodu utrudnień ze strony lokalnej administracji: zarezerwowane sale
        okazały się dla niego niedostępne, hotele nie miały wolnych pokojów, lotniska
        odmawiały przyjęcia wyczarterowanego przez niego samolotu. W efekcie Kasparow
        spotykał się z mieszkańcami pod gołym niebem, w kilku miejscach młodzi ludzie
        ochraniani przez milicję obrzucali go jajkami i pomidorami. Media informowały o
        jego podróży wyłącznie w negatywnym świetle, akcentując rzekomo niechętne
        przyjęcie opozycyjnego polityka przez ludność. Po powrocie do Moskwy 4 lipca
        Kasparow zwołał konferencję prasową, na której oskarżył władze o blokowanie
        normalnej działalności opozycyjnej. Ostrzegł, że efektem zakazów jest nasilanie
        się nastrojów ekstremistycznych. Kasparow postuluje zjednoczenie sił
        opozycyjnych wokół takich wartości, jak wolne wybory, wolność mediów,
        niezawisłość sądów, delegowanie pełnomocnictw regionom, priorytety socjalne w
        budżecie i walka z korupcją.
        2005.07.04, Interfax, PAP, www.ng.ru, www.ej.ru
    • f8u Chiński model? 19.07.05, 10:12
      Demokracja w innej interpretacji.
    • skipper_ Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 19.07.05, 11:28
      eva15 napisała:

> Czesto powtarzam, ze Rosja i USA sa do siebie podobne.

tak glupia wypowiedz tylko l-eva potrafi...

to jak w swietle tego widzisz jeszcze niedawno
      tak swietowany przez ciebie fakt, iz poparcie
      dla Bush'a wynosi 47%

jak znam zycie napewno glosno szczekalas,
      ze wypory wygral Kerry, a wczesniej Gore,
      tylko glosy zostaly zle policzone itd...
      • philipp_k Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 19.07.05, 11:46
        skipper_ napisał:

> eva15 napisała:
        >
        > > Czesto powtarzam, ze Rosja i USA sa do siebie podobne.
        >
        > tak glupia wypowiedz tylko l-eva potrafi...
        >
        > to jak w swietle tego widzisz jeszcze niedawno
        > tak swietowany przez ciebie fakt, iz poparcie
        > dla Bush'a wynosi 47%
        >
        > jak znam zycie napewno glosno szczekalas,
        > ze wypory wygral Kerry, a wczesniej Gore,
        > tylko glosy zostaly zle policzone itd...

Kerry tez mial niezle poparcie - coz polowa Ameryki nie jest beznadziejna
        • skipper_ Re: Rosjanie uważają, że opozycja jest zbędna 19.07.05, 11:49
          akurat ja uwazam cos innego, niemniej jednak
          dla l-evy wyraznie nie ma to zadnego znaczenia...
    • 3gr Sprobuj w USA glosno powiedziec, ze ci sie rzad ni 20.07.05, 07:32
      e podoba. Zaloze sie, ze zostaniesz zbluzgany przez wiekszosc Amerykanow,
      inaczej myslacy beda siedziec ze strachu cicho. Mylenie materialnego dobrobytu
      przez niektorych forumowiczow na dorobku, powoduje, ze nie mysla w jakich
      politycznych realiach amerykanski dobrobyt sie dokonal. Zamachy z 9/11
      pogorszyly te sytuacje. Tu ludzie boja sie angazowac w polityke, szczegolnie
      imigranci - bo nie chca podpasc! Taka tu wolnosc. Pozdrawiam, 14 letni
      mieszkaniec Nowego Jorku
      • slowianska_dusza Re: Sprobuj w USA glosno powiedziec, ze ci sie rz 20.07.05, 10:07
        Dziecko drogie! Popularność Busha jest teraz ok. 50%, więc nie opowiadaj, że
        wszyscy są tak bardzo za rządem. Jesli obawiasz się rozmawiać szczerzez ze
        swoimi znajomymi o polityce, to ich lepiej zmień.
        Jeśli nie rozumiesz, mieszkańcu NYC, na czym polega demokracja, to mogę się
        tylko dziwić. W USA, tak jak w krajach Unii Europejskiej, w parlamencie są
        partie opozycyjne. Ich przedstawiciele krytykują rząd na okrągło, a media to
        pokazują. Jeśli przekonają ludzi, w następnych wyborach przejmują władzę, a ci
        którzy poprzednio rządzili, przystępują do krytykowania.

NA BIAŁORUSI I W ROSJI TEGO MECHANIZMU - DEMOKRATYCZNEJ ZMIANY WŁADZY - NIE
        MA!!!

Ponadto na Białorusi nie ma wcale, a w Rosji prawie nie ma wolnych mediów gdzie
        opozycja może krytykować rząd. W tych krajach telewizja tylko chwali swoich
        prezydentów. Nie powiesz mi że tak też jest w USA.
        • zenek2 Re: Sprobuj w USA glosno powiedziec, ze ci sie rz 23.07.05, 14:41
          Ale nie dlugo sie zmieni ma w rosji powstac partia opozycyjna dla
          Putina ,bedzie sie nazywala bis na czele z Putinem (sklonowanym)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka