Dodaj do ulubionych

Wszyscy jestesmy izraelczykami.

01.08.05, 00:10
Pod takim tytulem ukazal sie ponizszy artykul w dunskiej gazecie Jullands-
Posten, w dniu 26. 07. 2005
www.jp.dk/morgenavisen/mmeninger:aid=3170102/*************
Wszyscy jestesmy izraelczykami (W moim wlasnym tlumaczeniu-migselv)

Zagrozenie terrorystyczne stalo sie globalne. Z internetowej strony
ministerstwa spraw zagranicznych (Danii) wynika, ze przebywanie w bardzo
wielu miejscach swiata moze byc niebezpieczne. W ostatnich latach wszystko to
radykalnie sie zmienilo. Kiedys terror byl skoncentrowany w kilku miejscach,
ktore podrozujac, mozna bylo ominac. Obecnie moze on eksplodowac wszedzie -
rowniez u nas.

Spoleczenstwo swiata smakuje obecnie te leki, z jakimi izraelczycy zmuszeni
byli zyc dziesieciolecia, dzieki otaczajacym ich sasiadom i palestynskim
terrorystom.

Panstwo Izrael jest miejscem na kuli ziemskiej, gdzie dwie generacje byli
narazeni na terroryzm wszelkiego rodzaju. Terror uderzal w nich bez uprzedzen
i bez powodow. Zycie codzienne zmienialo sie w haos. Nigdy sie nie wiedzialo,
kiedy znowu udezy.

Przez dlugi okres latwo nam bylo siedziec w wygodnym oddaleniu od
samobojczych bomb w supermarkietach, od rakiet spadajacych na osiedla i
nawolywac Izrael do rozsadku i opanowania w reakcjach na terror. Izrael
powinien pokazac, ze jest silny, powinien wykazac sie wyzszoscia i nie
poddawac sie checiom zemsty - slyszymy raz poraz z zachodnioeuropeskich
stolic - w czasie, kiedy momby terrorystow znowu i znowu szerza smierc i
zniszczenie wsrod cywilnej ludnosci w zydowskim panstwie.

Czesto krytyka Izraela zachodzila tak daleko, ze odmawiano zydowskiemu
panstwu realnego prawa do jakiejkolwiek samoobrony. Wsrod wielu na lewym
skrzydle, ale takze dla wielu wsrod, np. dunskich socjaldemokratow, Izrael
byl znienawidzonym symbolem niemalze wszystkich swiatowych
niesprawiedliwosci. Obraz nieprzyjaciela byl dla nich wygodnie czarno-bialy.
Obecnie jednak okazuje sie, ze rzeczywistosc wyglada zupelnie inaczej.

Obecnie otrzymalismy podskurny zastrzyk doswiadczenien izraelskich. Obecnie,
bomby moga wybuchac rowniez wsrod nas, niezaleznie od tego gdzie sie
znajdujemy. Kiedys konflikt Bliskowschodni - czytaj: Izrael - winilo sie za
terror miedzynarodowy, okazuje sie teraz, ze dziala on bez uzasadnionej
logiki i glebszych racji, a jedynie by zaszkodzic Zachodowi i wprowadzic
strach wsrod ludzi.

Nagle okazalo sie, ze juz nie siedzimy w wygodnym oddaleniu ze szlachetnymi
pouczeniami. Obecnie wszyscy wzywaja do walki z terrorystami i ludzmi za nimi
stojacymi.

Jesli dotychczas nie bylismy, to w tym przypadku nagle wszyscy stalismy sie
izraelczykami.

Obserwuj wątek
    • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami+ 01.08.05, 00:13
      Link do artykulu, bo cos nie zadzialalo:-(
      www.jp.dk/morgenavisen/mmeninger:aid=3170102/
      • dana33 Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami+ 01.08.05, 00:22
        dzieki, migselv, za ten artykul.....
        dzisiaj tylko dzenko zapytal sie mnie o to:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=27107455&a=27145415

ale tak to jest naprawde: mimo zalu, mimo zrozumienia dla tragedii londynskiej,
        mimo oslupienia po zamachach w madrydzie, i mimo kompletnego przerazenia
        ogladajac wtc, arabowie bez zadnego zamiaru oczywiscie, przestawili swiatu
        prawde o zyciu w israelu. ten artykul mowi o tym jasno i zrozumiale. to chyba
        pierwszy tego rodzaju w swiatowej prasie. dzieki raz jeszcze.
        • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami+ 01.08.05, 00:47
          Gdzies w innym miejscu pisalem Ci, ze jestem pelen podziwu dla was,
          Izraelczykow. Zyc w takich (bombowych) warunkach jest nieopisanie ciezko.
          Ludzie z biegiem czasu zaczna rozumiec wasza sytuacje, a wielu juz to robi. Mam
          nadziej, ze nie musza odczuc to na wlasnej skurze, by zrozumiec.

Artykul ten znalazlem na prosbe jednego z moich przyjaciol. Jestem mu
          wdzieczny, ze zwrocil mi na niego uwage.
          • i-love-2-bike Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami+ 01.08.05, 00:50
            migselv napisał:

> Gdzies w innym miejscu pisalem Ci, ze jestem pelen podziwu dla was,
            > Izraelczykow. Zyc w takich (bombowych) warunkach jest nieopisanie ciezko.
            > Ludzie z biegiem czasu zaczna rozumiec wasza sytuacje, a wielu juz to robi. Mam
            >
            > nadziej, ze nie musza odczuc to na wlasnej skurze, by zrozumiec.
            >
            > Artykul ten znalazlem na prosbe jednego z moich przyjaciol. Jestem mu
            > wdzieczny, ze zwrocil mi na niego uwage.

fajnie,ze ich podziwiasz wiele nacji ma zupelnie inne zdanie,szczegolnie dla
            nacji,ktora sama bedac bogata zyje na koszt podatnika amerykanskiego od lat,jak
            zebractwo.
          • dana33 Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami+ 01.08.05, 10:29
            :)))
    • i-love-2-bike Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 00:42
      nigdy nie mialam zbyt dobrego zdania o dunczykach,ale ta propagadna to rodem z
      CCCP. to dobre dla takich,ktorzy maczke rybna tworza,te idiotyczna propagande
      strachu siac,az kazdy w te g.. uwierzy.
      pamietasz kto to mowil "im wieksze klamstwo tym wiecej ludzie beda w nie
      wierzyc"..to chyba protoplasta dla takich co tak mysla.
      • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 00:50
        Dunczycy naturalnie beda ogromnie zmartwieni, ze Ty, rachelko nie masz do nich
        zaufania:-(
        • i-love-2-bike Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 00:53
          migselv napisał:

> Dunczycy naturalnie beda ogromnie zmartwieni, ze Ty, rachelko nie masz do nich
          > zaufania:-(

i nawzajem kolego,gdyz mamy do siebie takie samo podejscie. ja jakos nie lubie
          tych paszkwili smierdzacych komunistyczna propaganda,to przypomina mi historyjki
          jakim dobrym i madrym chlopcem byl Lenin i jak on kochal wszystkich ludzi i jak
          ludzie kochali jego. pamietam niektore babcie nawet plakaly czytajac te
          opowiesci,a mysmy sie skrecali ze smiechu,wyszlo na nasze.
          • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 00:59
            Rachelko. Gazeta w jakiej ukazal sie artykul w zadnym przypadku nie mozna
            nazwac "politycznie poprawna". Bylo tam wiele artykulow, ktore sadze, ze Tobie
            by nie odpowiadaly. Byc moze dlatego ze gazeta (generalnie) jest pro-
            amerykanska. I zupelnie nie zajmuje sie propaganda. Wiele ludzi dzisiaj tak
            wlasnie mysli, przynajmniej ci, co trzezwo patrza na to, co sie w swiecie
            dzieje.
            • caaterpillar Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 01:02
              Ja jestem w 70% Czechem.
              • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 01:03
                Moje gratulacje:-)))
          • ed_ Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 10:56
            i-love-2-bike napisała:

> migselv napisał:
            >
            > > Dunczycy naturalnie beda ogromnie zmartwieni, ze Ty, rachelko nie masz do
            > nich
            > > zaufania:-(
            >
            > i nawzajem kolego,gdyz mamy do siebie takie samo podejscie. ja jakos nie lubie
            > tych paszkwili smierdzacych komunistyczna propaganda,to przypomina mi
            historyjk
            > i
            > jakim dobrym i madrym chlopcem byl Lenin i jak on kochal wszystkich ludzi i
            jak
            > ludzie kochali jego. pamietam niektore babcie nawet plakaly czytajac te
            > opowiesci,a mysmy sie skrecali ze smiechu,wyszlo na nasze.

Ty przekupa masz czelność wypominać migselvowi komunistyczną propagandę.
            Przecież to twój bełkot na temat Izraela jest w 100% zgodny z tym co o tym
            kraju pisała Trybuna Ludu i Żołnierz Wolności w prl-u. Zgodny zarówno w formie
            jak i treści.
            • dana33 Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 12:01
              aaaa, widze, ze rachelcia-szmatelcia znow sie popisala intelektem i zrozumieniem
              napisanego... ed, nie mozna przeciez wymagac od beznogiego, zeby biegal, nie?
              szmatelcia wstaje rano, otwiera forum i zaczyna dowalac. wszystko jedno o czym
              sie pisze, ona ma zawsze cos do skrytykowania. bez sensu, nieuprzejmie, czasami
              nawet wulgarnie, ale cos pozytywengo jeszcze w jej postach nie widzialam.
              wziela na siebie dobrowolnie role moralistki, ale zachowuje sie jak sprzataczka
              ulic.
              • ed_ Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 19:24
                Fakt, ponad 10.000 postów od poczatku roku i wyłącznie jad i bełkot ad personam.
                Dana, tutaj masz zdjęcia z ostatniej wycieczki, jak cię to interesuje. Ja też
                jestem na niektórych :-)
                Było naprawdę super.
                jjp.hostingpro.pl/jjp/html/izr200506.html
                • ed_ Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 19:25
                  Ten jest czytelniejszy (ze spisem treści):
                  jjp.hostingpro.pl/jjp/html/izrael2005.html
                  • dana33 Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 21:32
                    zdjecia fantastyczne, ed, wlozylam sobie w ulubione..... sam robiles? nu, nu,
                    jeste spec..... a promenada haas to 5 minut ode mnie..... szkoda, ze nie dales
                    znaku zycia... :((((
                    napisz cos, jak ci sie podobalo, co ci sie nie podobalo (oprocz temperatur,
                    rozumiem, ze wam bylo ciut cieplo....)
                    na twoich zdjeciach israel wyglada prawie tak pieknie jak w rzeczywistosci....
                    git, git, wiem ze jestem nie objektywna... :)))) ale piekny, prawda?
                    nu, to czekam na reportaz, ok? mysle, ze rachelcia przeczyta z zaciekawieniem...
            • marcus_crasuss Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 21:46
              ed_ napisał:

> Ty przekupa masz czelność wypominać migselvowi komunistyczną propagandę.
              >

A ty gdzie sie manier uczyles sekciarzu ?
    • marcus_crappus Ja nie bylem, nie jestem i NIGDY NIE BEDE 01.08.05, 01:05
    • krystian71 fajnie,ze sie wreszcie zadeklarowaliscie 01.08.05, 01:12
      i po co bylo udawac kogo innego-przeciez wiemy, kim jestescie
      • caaterpillar Re: fajnie,ze sie wreszcie zadeklarowaliscie 01.08.05, 01:18
        Ja jestem Czechem i na stare lata wracam do Ostravy.
      • migselv Re: fajnie,ze sie wreszcie zadeklarowaliscie 01.08.05, 01:22
        Izraelczycy pewnie sie uciesza, jak sie dowiedza, ze mniej wiecej 50% (a moze i
        wiecej) Dunczykow, to zakomuflowani Zydzi:-))) Przynakmniej ci, co sie
        solidaryzuja z przeciwnikami terroryzmu, a tych, jestem przekonany, jest
        wszedzie wiekszosc.
        • krystian71 i Szaron bedzie mogl namawiac do aliji 01.08.05, 01:24
          po co wsrd Hindusow szukac zagubionych plemion.Skoro dunczycy sie tak szybko (
          mniej wiecej ) policzyli
          • i-love-2-bike Re: i Szaron bedzie mogl namawiac do aliji 01.08.05, 01:27
            krystian71 napisała:

> po co wsrd Hindusow szukac zagubionych plemion.Skoro dunczycy sie tak szybko (
            > mniej wiecej ) policzyli

no i wszyscy beda sciagac z ameryki szmal,hle hle nawet kwele i masaje,ale,ale
            moze i my zydzi to nie bedziemy sobie placic:))
        • i-love-2-bike Re: fajnie,ze sie wreszcie zadeklarowaliscie 01.08.05, 01:28
          migselv napisał:

> Izraelczycy pewnie sie uciesza, jak sie dowiedza, ze mniej wiecej 50% (a moze i
          >
          > wiecej) Dunczykow, to zakomuflowani Zydzi:-))) Przynakmniej ci, co sie
          > solidaryzuja z przeciwnikami terroryzmu, a tych, jestem przekonany, jest
          > wszedzie wiekszosc.

no wiadomo do danii pojechalo sporo was,ale to nie powod ,zeby swiecic przed
          swiatem tym artykulem. pisal go jeden z waszych o was i tyle.
          • migselv Jakie to wszystko proste! 01.08.05, 01:52
            Wedlug Ciebie, rachelko i kristiana wystarczy byc przeciw terroryzmowi, aby
            zostac Zydem?
            Coz, nie ja pisalem artykul, ale podpisuje sie pod nim chetnie!
            • i-love-2-bike Re: Jakie to wszystko proste! 01.08.05, 01:55
              migselv napisał:

> Wedlug Ciebie, rachelko i kristiana wystarczy byc przeciw terroryzmowi, aby
              > zostac Zydem?
              > Coz, nie ja pisalem artykul, ale podpisuje sie pod nim chetnie!

jak ladnie lzesz kolego,to wedlug ciebie kazdy jest izraelczykiem,a ja wole byc
              kosmita.a jak wiesz definicja terroryzmu jest bardzo plynna,zalezy kto ja
              wystawia,a o ile wiem nikt nie jest Bogiem,kto zamieszkuje ten padol
              ziemski,nawet jesli ma obywatelstow z izraela.
              • migselv Re: Jakie to wszystko proste! 01.08.05, 02:24
                Gdzie Ty widzisz, ze ja lze? To przeciez Ty i krystian zrobiliscie z Dunczykow
                Zydow. Czy dlatego, ze ktos z nich, zdrowo myslacy odwazyl sie na solidarnosc z
                Izraelczykami?
                Znam jedna forme terroryzmu. Ta z USA, Madrytu, Londynu i oczywiscie z Izraela.
                Juz nie wspominam wszystkich pozostalych.

Powiedz mi, czy Ty popierasz walke z terrorystami, ktorzy podkladaja bomby w
                miejscach publicznych, jak np. ostatnio w Londynie? Pytanie jest szczere i
                dlatego oczekuje szczerej i prostej odpowiedzi.
                • i-love-2-bike Re: Jakie to wszystko proste! 01.08.05, 02:32
                  migselv napisał:

> Gdzie Ty widzisz, ze ja lze? To przeciez Ty i krystian zrobiliscie z Dunczykow
                  > Zydow. Czy dlatego, ze ktos z nich, zdrowo myslacy odwazyl sie na solidarnosc z
                  >
                  > Izraelczykami?
                  > Znam jedna forme terroryzmu. Ta z USA, Madrytu, Londynu i oczywiscie z Izraela.
                  >
                  > Juz nie wspominam wszystkich pozostalych.
                  >
                  > Powiedz mi, czy Ty popierasz walke z terrorystami, ktorzy podkladaja bomby w
                  > miejscach publicznych, jak np. ostatnio w Londynie? Pytanie jest szczere i
                  > dlatego oczekuje szczerej i prostej odpowiedzi.

jak mowie towarzyszu wykrecacie prawde,przyklejacie laty ludziom i to
                  podejrzanie szybko a na dodatek mowicie do mnie tonem jakiego ja nie lubie.
                  zapytaj sie rodzicow dziewczyny amerykanskiej rozjechanej przez izraelski
                  buldozer kto jest terrorysta w ich mniemaniu,zapytaj sie ofiary napadu na USS
                  Liberty kto jest terrorysta lub zapytaj sie ofiary naszych atakow,ktore
                  niewinnie zginely jak brzmi ta definicja. ty rozumiesz tylko proste,tobie
                  pasujace odpowiedzi a ja ci mowie, to zalezy kogo pytasz,bo ile ludzi tyle
                  odpowiedzi i akurat twoja nie musi byc trafna.
                • krystian71 wez kolego przeczytaj tytul swojego watku 01.08.05, 09:28
                  a upewnisz sie kto z Dunczykow Israelitow zrobil.
                  I to na podstawie jednego artykulu.
                  I nawet szybciutko wyliczyl jaki jest procent poparcia, he,he
                  Ten sam tok ulomnego myslenia,ktory kazal ci napisac gdzies powyzej, ze skoro
                  nie zgadzamy sie z wymowa twojego postu , to znaczy,ze popieramy terroryzm.
                  Czekam na jeszcze jedno madre objawienie z twojej strony i watek pod tytulem:
                  "Rachelka ,Krystian i in.-wszyscy sa arabskimi terrorystami"
        • explicit Re: fajnie,ze sie wreszcie zadeklarowaliscie 01.08.05, 22:34
          To ze link nie laczy to niezamierzony Ooops , zakladam ,... Poprawisz ???

uklony
          • migselv Re: fajnie,ze sie wreszcie zadeklarowaliscie 01.08.05, 23:51
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=27167683&a=27167738
    • migselv Re: nu a jak juz jestesmy izraelczykami to czas n 01.08.05, 02:26
      Pozwolisz, ze obejde z daleka twoj post!
      • i-love-2-bike Re: nu a jak juz jestesmy izraelczykami to czas n 01.08.05, 02:34
        migselv napisał:

> Pozwolisz, ze obejde z daleka twoj post!

jesli masz serce zapal swieczki nad ofiarami przemocy,wszystkimi ma sie
        rozumiec,gdyz oni niewinnie zgineli po jakiejkolwiek stronie muru byli.
        www.rememberthesechildren.org/remember2004.html
    • merrigold ja nie jestem, nie wciskaj innym swej propagandy 01.08.05, 03:39
      syjonistycznej. Ja nie solidaryzuje sie z izraelskimi nazistami, ktorzy
      eksterminuja dzieci palestynskie, jak nie solidaryzuje sie z zadnymi
      bandytami.
      ------

Ceną zadowolenia bogatego są łzy biednych.
      • migselv Propaganda? 01.08.05, 22:44
        Dlaczego uwazasz, ze "wciskam propagande syjonstyczna"? Zamiescilem artykul,
        ktory wydal mi sie rozsadnym i aktualnym.
    • de_oakville Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 04:05
      caaterpillar napisal:

>Ja jestem w 70% Czechem.

Niezwykle trudno jest byc Czechem (lub jakiejkolwiek innej narodowosci) w 70%,
      chyba ze zaokragliles 75% do 10-ciu. Byc Czechem w 75% jest dosyc latwo,
      wystarczy, ze wszyscy przodkowie byli Czechami z wyjatkiem jednego dziadka,
      ktory byl innej narodowosci. Ale w 70%?
      Ilosc przodkow musi byc liczba 2 do potegi n, gdzie n jest liczba naturalna.
      Mamy 2 rodzicow (2**1), 4 dziadkow (2**2), 8 (2**3) pradziadkow itd. Znalezc
      liczbe naturalna m, gdzie m = 0.7 razy 2**n (n jest rowniez liczba naturalna)
      jest niezwykle trudno, zaryzykuje stwierdzenie, ze wrecz niemozliwe.
      No, chyba ze jest tak jak w "Stawce Wiekszej niz Zycie" w przypadku hrabiego
      Wasowskiego. Na pytanie standartenfuehrera Gibeliusa "czy w pana zylach plynie
      50% krwi niemieckiej" hrabia Wasowki odpowiedzial, ze plynie tylko 49%, gdyz w
      tamtej chwili w jego krwi plynelo conajmniej 1% alkoholu. W mojej obecnie, kiedy
      to pisze po 3 kieliszkach dobrego wina, tez plynie pewien procent alkoholu.
      • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 22:46
        Rzeczywiscie trudno:-))) Ale jak ktos chce byc kims wlasnie 70%, niech wiec
        bedzie?
    • bloczek4 Terroryzm psychologiczny, czyli manipulacja 01.08.05, 09:54
      Rzecz jasna, z terroryzmem trzeba walczyć, i to walczyć skutecznie. Jednak
      gołym okiem widać, jak rózne podejrzane mendy polityczne i gospodarcze usiłują
      na tym ogniu upiec swoje pieczenie. To jest terror psychologiczny
      • samsone Ale jeszcze gorsza manpulacja jest fakt, ze ktos 01.08.05, 10:45
        usiluje tutaj na Forum ( jak zwykle w islamskiego neofita, dobrej koranskiej wierze) z katolika Garanga, dopiero co w sudanie zamordowanego musulmana zrobic i sie jak zwykle swoja doskonala polszczezna szczyci, moze chrzescijanie i inne niemusulmani przez 25 lat przeciwko tym arabskim mordercom w Kartumie walczyli, aby z nich teraz wszystkich posmiertnie musulmanami zrobic.
      • migselv Re: Terroryzm psychologiczny, czyli manipulacja 01.08.05, 22:48
        Szczegolnie gospodarcze, nie?

Czy poniosles tu, mam na mysli terror psychologiczny, jakies realne szkody?
    • samsone Mozesz mnie orginal poslac, bo juz go nie ma. 01.08.05, 10:13
      Bo niestety do domu mnie Berlingske przychodzi.
      A tak dla informacji, Duzo lat temu w Bologni 2 08 1980 roku popelniono na stacji kolejowej massakre, ze ktora skazano 3 czlonkow pewnej prawixcowej partii, przez wszelkie lata o tym zamachu jako nazistowskim trombiono i chucznie rocznice obchodzono,, ale jak na wierzch wyszlo, ze to byl przypadek przy pracy pewnego Araba z Palestyny, ktoremu z powodu upalu, waliska pelna T4 wybuchla juz sie zamilklo, bo by za duzo na wierzch wyszlo, ze Aldo Moro mial specjalny uklad z OLP , ktora pozwalala tej pokojowej organizacji Wlochy jako baze wykorzystywac( jak zwykle przeciwko Israelowi), zostawiajac w spokoju terrytorium wloskie.
      Mowi sie tez, nie ta walizka nie sama wybuchla, ale byl ten zamach ostrzezeniem dla nowego rzadu ( Moro juz wczesniej zabito) , ktory sie odwarzyl pewnego representanta OLP w e Wloszech zaaresztowac, bo on byl za jakis inny zamach w innym kraju odpowiedzialny.
      • migselv Re: Mozesz mnie orginal poslac, bo juz go nie ma. 01.08.05, 22:49
        Podany (w drugim poscie od gory) przeze mnie linck wydaje mi sie, ze jest
        ciagle aktualny. Tu masz go jeszcze raz:
        • migselv Link, jeszcze raz. 01.08.05, 22:59
    • negevmc "Moi" Arabowie wola zio-nazioli 01.08.05, 10:24
      migselv napisal:

> Jesli dotychczas nie bylismy, to w tym przypadku nagle wszyscy stalismy sie
      > izraelczykami

Oprocz zrozumialego zdenerwowania jakie wywolaly te slowa wsrod naszych
      forumowych Sprawiedliwych maja takze inne znacznie.
      Pisalem juz kilka razy o tym, ze mimo internetu, mimo globalizacji i otwartej
      informacji swiat malo wie o Izraelu. Nie zalezalo by mi na tym zeby duzo
      wedzial gdyby nie rodzaj totalnej dezinformacji. Prosze porownac tylko stosunek
      ilosciowy: Izrael + Zydzi amerykanscy to jakies 10 niech bedzie 20 mln ludzi.
      Arabowie (nie mowie nawet o muzulmanach) to dziesiatki razy wiecej i ludzi i
      pieniedzy. Swiat ma o wiele wiekszy interes w sprzyjaniu Arabom niz Zydom,
      jesli wogole trzeba sie opowiadac za tylko jedna ze stron. Dysproporcja ta
      powoduje, ze obraz Izraela na swiecie jest nieco wypaczony. Ogromny blad jego
      politykow z 1967 roku polegal na stworzeniu Narodu Palestynskiego.
      Przyznaje, ze trudno bylo zachowac sie inaczej niz mialo to miejsce wobec
      nastepujacych po wojnie 6-dniowej wojen 1973, 80 i Wojny w Zatoce. Nie zmienia
      to jednak faktu, ze przed ta feralna wojna Narodu tego nie bylo (w sensie
      swiadomosci narodowej) a dzisiaj jest.Chorzy z nienawisci do wszystkiego co
      kojarzy sie z cywilizacja ekstremisci arabscy(czy muzulmanscy) wykorzystuja
      lokalny konflikt, ktory zasiegiem, ofiarami, liczebnoscia zaangazowanych stron
      ustepuje wielu innym do swojej ideologicznej walki z calym swiatem. Cierpi na
      tym przede wszystkim niewinna ludnosc - dzisiaj juz jest to oczywiste, ze takze
      i arabska.
      Artykul w dunskiej gazecie jest nieco patetyczny co powoduje skojarzenia
      z "wiadoma propaganda" i natychmiastowy wybuch wscieklosci. Dalej juz prosta
      droga do zmieszania "zydofilow" Dunczykow z blotem, nazwaniem ich komunistami
      itp, itd. Tymczasem to tylko glos nawolujacy do zrozumienia, ze swiat nie jest
      czarno-bialy. Izrael to nie tylko krwiozerczy zio-naziole a Arabowie to nie
      tylko zadni dziewic samobojcy. Terror natomiast jest tylko jeden.
      Zabija wszystkich bez roznic religijnych i narodowych.

Artykul ten odbieram nie jako przyznanie Izraelowi racji w konflikcie ale jako
      probe okazania zrozumienia w walce z terrorem, nie z Palestynczykami.

Wiele razy czytalem na forum slowa o kriwozerczosci, okrucienstwie i zlej woli
      Zydow w Izraelu (czytalem takze o tym samym u Zydow z diaspory ale nie moje
      uwagi dotycza). Zadziwia mnie przy tym fakt, ze przy nawolywaniu do wolnosci i
      powsatania Panstwa Palestynskiego, Arabowie izraelscy nie kwapia sie do jego
      zasilenia. Wspominalem kiedys o reakcji lokalnych wladz najwiekszej arabskiej
      miejscowosci w Izraelu: Um-El-Fahem. Miasteczko to wycierpialo wiele od wladz
      izraelskich. Sprawy sadowe o zabrane ziemie tocza sie do dzisiaj.Lezy ono przy
      polnocno-zchodniej granicy terenow okupowanych, po stronie izraelskiej.
      Byly w nim wcaz demonstracje, zadymy, klopoty, przemyt broni i narkotykow. Kres
      tym problemom polozyla propozycja wymiany terenow i przeniesienia "zielonej
      linii" ze wschodniej na zachodnia strone miasta. Ozanczalo by to, ze Um-El-
      Fahem miasto uciskanych, ponizanych i mordowanych Arabow izraelskich znalazlo by
      sie w obrebie Autonomii. Propozycja byla bardzo powazna - zgloszona w Knesecie.
      Nie chciano nikogo transferowac ani wysiedlac, zniknal by problem zabranej
      ziemi i wiele innych. Izraelowi ubylaby jedna z wiekszych "wylegarni"
      terroryzmu. Wszyscy powinni byc zadowoleni.
      Zadziwijajace, ze od czasow tej propozycji Um-El-Fahem ucichlo. Od 2 lat jest
      tam spokoj. Oni nie chca mieszkac w Autonomii.
      To jeden z przykladow. Mam ich wiele. Jak wiecie mieszkam wsrod Arabow, sa
      moimi sasiadami, znam ich wielu. Ba ! moja zona pracuje u nich (dla nich).
      Twierdze, ze zaden z tych, ktorych znam nie chce i nie zna takiego, ktory by
      chcial aby wladza przeszla w rece arabskie. Jakos dziwnie wola Zydow.
      Pamietam jakis post z linkiem do zdjec z Izraela. Byly ladne. Forumowi obroncy
      Arabow jednak zarzucili kolekcji, ze nie ma nich Arabow. To jeszcze jeden dowod
      na problem dezinformacji. Ja mieszkajac wsrod Arabow, po blisko 15 latach w
      Izraelu nie rozpoznaje ich na ulicy (no chyba, ze nosza tradycyjne stroje ale
      to rzadkosc) a co dopiero na zdjeciach. Forumowi specjalisci jednak wiedza, ze
      nie ma ich na fotografiach.

Wydaje mi sie, ze Izrael jest czyms innym niz Wam sie wydaje i dunski artykul
      jest o jednym z aspektow tej nieznajomosci.

Dziekuje migselv za jego przetlumacznie.
      • samsone Re: "Moi" Arabowie wola zio-nazioli 01.08.05, 17:03
        Israel, USA juz tydzien po Yalcie zdradzila, choc jeszcze Roosvelt publicznie w
        styczniu 1945 roku mowil o koniecznosci wysiedleniu wszystkich Arabow z
        Palestyny, ale po spotkaniu z Krolem Saudyjskim w Egipcie publicznie zaczal
        mowic, ze bedzie sie czynnie opieral odrodzeniu sie panstwa Israele, co tez
        politycy USa do roku 1963 czynnie robili( przemowienie vice prezydenta Nixona w
        roku 1958),jeszcze w roku 1948 caly zachod Israel zdradzil, bo pozwolil ( majac
        srodki do nie pozwolenia) na agresje arabskich krajow, na odrodzone panstwo Israel.
        Ale co do zdrad Zachodu to tylko od lat 40-tych, XX wieku ich duzo bylo,
        zaczynajac od sprzedazy Stalinowi panstw Europy Srodkowej, panstw, ktore czynnie
        braly udzial w koalicji anty nazistowskiej i tez byly Hitlera pierwszymi
        ofiarami ( Czechy ,Polska), poprzez zdrade Cypru w czasie najazdu Tureckiego( bo
        wedlug Zachodu w Grecji byli przy wladzy prawicowi pulkownicy a w Turcji
        progresisci wojskowi-obroncy tureckiej demokracji, ciekawy sposob myslenia) i
        wysiedleniu okolo 200 tys greckojezycznych Cypiotow i odebraniu im ich wlasnosci
        i osiedleniu na ich ziemi, Turkow( okolo 130 tys) z wybrzeza Morza Czarnego i ze
        wschodniej Anatolii, cos o tym bardzo malo sie mowilo, o wojnie w bylej
        Jugoslawi, juz nie wspomne bo tam sie Zachod doskonala ignoracja wykazal, choc
        tez Serbowie nie bez win sa.
        Jak juz dobrze powiedziales, jak sie o interessach mysli, to trudno sumienie
        czyste miec moze.
      • migselv Re: "Moi" Arabowie wola zio-nazioli 01.08.05, 23:02
        "Artykul ten odbieram nie jako przyznanie Izraelowi racji w konflikcie ale jako
        probe okazania zrozumienia w walce z terrorem, nie z Palestynczykami."
        "Wydaje mi sie, ze Izrael jest czyms innym niz Wam sie wydaje i dunski artykul
        jest o jednym z aspektow tej nieznajomosci."

Cieszy mnie, ze zrozumiales cel zamieszczonego artykulu. Szkoda, ze wielu nie
        potrafi tego.
        Dziekuje za opis "Twoich" Arabow. Przeczytalem Twoj wpis z duzym
        zainteresowaniem.
    • zirby Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 11:00
      No dobra, ja tam moge w sumie nawet byc...:) Ale razem ze mna w tym samym
      departamencie pracuje czytej krwi buszmen, urodzony gdzies w srodku australii,
      ktory w dziecinstwie bawil sie bumerangiem, zjadł w swoim życiu stado kangurów
      (czy kangur jest kosher?), a na pustyni czuje sie jak w domu... To ON tez? :)))
      • dana33 Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 11:56
        on tym bardziej, zirby, bo i my na pustyni czujemy sie dobrze... :)))
        • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 23:11
          Rzeczywiscie pustynia:-)

Juz sobie obejrzalem zdjecia (czesc, reszte zostawilem na potem) ed'a.
          Fantastyczne!
      • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 23:05
        :-)))

"To ON tez? :)))"
        To juz niech ON sam zadecyduje;-)
    • gabrychacasey Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 11:18
      migselv napisał:

> Jesli dotychczas nie bylismy, to w tym przypadku nagle wszyscy stalismy sie
      > izraelczykami.
      >

Jezeli to tlumaczenie to nie mozna ciebie obarczac odpowiedzialnoscia za
      bezsensowna zawartosc tego wypociku .
      Mozna i nalezy jednak za forme w jakiej go przekazales.

Cierpisz czlowieku na ciezka dysortografie.
      Rob cos z tym, bo ktos jeszcze pomysli, ze jestes glab.
      • dana33 Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 12:03
        niektorzy z nas sa poza granicami polski duzo lat i nie uzywaja jezyka
        polskiego na codzien. inteligentny czlowiek, jak widac z powyzszych postow,
        zrozumial bez problemow tlumaczenie migselva i dzieki mu za to, ze poswiecil
        swoj czas na to tlumaczenie.
        ty jak widac, jestes wlasnie tym glebem, jesli sobie nie dalas rady z tym
        absolutnie jasnym tlumaczeniem.
        • gabrychacasey Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 12:14
          dana33 napisała:

> niektorzy z nas sa poza granicami polski duzo lat i nie uzywaja jezyka
          > polskiego na codzien.

I co z tego ?

inteligentny czlowiek, jak widac z powyzszych postow,
          > zrozumial bez problemow tlumaczenie migselva

Ktory to ?

i dzieki mu za to, ze poswiecil
          > swoj czas na to tlumaczenie.

To co ten "inteligentny" w koncu zrobil ?

Zrozumial czy poswiecil czas na tlumaczenie ?

> ty jak widac, jestes wlasnie tym glebem, jesli sobie nie dalas rady z tym
          > absolutnie jasnym tlumaczeniem.

Nie wiem czy jest jasne, czy ciemne, czy moze w kratke ale napisane fatalnie.

( sensu w tym rowniez nie ma za grosz ale za to nie winie tlumacza.
          No, moze nalezy mu sie mala krytyka za wybranie bzdurnego gniota do
          tlumaczenia. )
          • dana33 Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 13:02
            ujjj, zapachnialo mi gini.....
            • gabrychacasey Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 13:09
              dana33 napisała:

> ujjj, zapachnialo mi gini.....

Ja nie jestem z tych, u ktorych komplementami mozna wiele wskorac.
              Musialabys sie duzo bardziej wysilic.
              • dana33 Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 13:48
                alez gini, zrozumialas to jako komplement? bo nie byl.... cos wy antysemici
                jestescie dziwnie alergiczni na ironie.... nikak nie rozumiecie...
      • migselv Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 23:22
        Widzisz, gabrychacasey, jezeli chodzi o j. polski musze Ci niestety przyznac
        racje. Bylem dzieckiem, kiedy zostalem wywieziony z Polski i od tego czasu nie
        mialem z j. ojczystym praktycznie zadnej stycznosci. Jedynie rodzice (wlasciwie
        tylko mama, bo ojciec byl na froncie) robili co bylo w ich mozliwosciach, bym
        tego jezyka nie zapomnial. Ale tak naprawde, to dopiero w Danii, juz prawie
        jako dorosly, otrzymalem mozliwosc "doksztalcenia" sie. Do tej pory mam
        problemy i, moze wlasnie dlatego slownik angielsko-polski jest stalym atrybutem
        na moim biurku. Staram sie, przyjaciele z Polski tez mi w tym pomagaja:-)))

Co do "za bezsensowna zawartosc tego wypociku", to juz jest sprawa indywidualna
        i zalezy od uczciwosci i przynaleznosci kulturowej czlowieka.
    • antek_cukierman "Ich bin ein Berliner" 01.08.05, 12:15
      razem z JFK krzyczał Wolny Świat przeciwko sowieckiemu totalitarnemu terrorowi.

Nie zauważyłem (poza nielicznymi wyjątkami), by w lipcu br, po zamachach
      bombowych pisano na FS "Londoners, we are with you".

Najgorszą rzeczą, jaka może spotkać forumowego islamistycznego antysemitę, to
      myśl o nazwaniu go "Izraelczykiem". Nawet w przenośni, dla symbolicznego
      podkreślenia wzajemnych więzi Wolnego Świata i protestu przeciw terrorystom.

To potomkowie tego homo sovieticus, którego w 1963 "Ich bin ein Berliner"
      paraliżowało.
      • mmkkll Ein Berliner? 01.08.05, 14:14
        pl.wikiquote.org/wiki/Jestem_p%C4%85czkiem
        To jak to w końcu jest z poprawnością tego sformułowania?
        Bo słyszałem wersję, że Kennedy poprawił humor Berlińczykom właśnie w ten
        sposób(tzn. swoją pomyłką).
        • dana33 Re: Ein Berliner? 01.08.05, 14:52
          nu, przeciez wyraznie napisali:
          "Uważa się też, że forma "ein Berliner" jest prawidłowa i w tym kontekście ta
          popularna opowieść jest nieprawdziwa"
          • mmkkll Re: Ein Berliner? 01.08.05, 14:55
            A ja też napisałem:
            "To jak to w końcu jest z poprawnością tego sformułowania?"
            Nie jest to jednoznaczne, skoro wciąż się o tym pisze.
      • migselv Re: "Ich bin ein Berliner" 01.08.05, 23:37
        Wlasnie! Wypowiedz JFK, jak najbardziej do tego artykulu pasuje!

Czy byloby do zaakceptowania przez co poniektorych, gdyby ostatnie zdanie
        brzmialo:
        ... w tym przypadku wszyscy stalismy sie Izraeliczkami, Amerykanami,
        Rosjanami, Anglikami, Hiszpanami, Egipcjanami, Indonezyjczykami Sudanczykami.
        Nie zapomnijmy tez o Irakijczykach, mordowanych przez wlasnych wspolwyznawcow.

Czy tak byloby lepiej??

"To potomkowie tego homo sovieticus, którego w 1963 "Ich bin ein Berliner"
        paraliżowało."

Kto o tym dzisiaj pamieta? :-(
        • migselv Re: "Ich bin ein Berliner" 01.08.05, 23:39
          Musze przeprosic Turkow, zapomnialem o nich:-(((
    • marcus_crasuss Wszyscy jestesmy 01.08.05, 13:25

Anglikami
      Hiszpanami
      Turkami

ale glownie

Rosjanami

Izraelczykami ??
      Kto to wymyslil ?
      • dana33 Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 13:49
        marus podszyweczko, ty nikak nie mozesz byxc israelczykiem.... wiesz, idiotow
        mamy dosyc wlasnych, nie trzeba nam importowanych...
        • marcus_crasuss Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 13:52
          dana33 napisała:

> idiotow mamy dosyc wlasnych, nie trzeba nam importowanych...

To sie da zauwazyc a importowani to jestescie wszyscy.
          • dana33 Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 14:03
            nu, nie wszyscy, podszywko, nie wszyscy, ja sama mam paru kuzynow, w ktorych id
            jako miejsce urodzenia napisane jest palestyna.

a tam gdzie ty mieszkasz, to przeciez tez maja swoich idiotow, nie? ty jestes
            niezlym przedstawicielem....
            • bloczek4 Palestyna? Podobno nie ma takiego kraju... 01.08.05, 14:30
              ...nigdy nie było i nigdy nie będzie? Może pomyliłaś palestynę z atlantydą, w
              pewnym wieku takie rzeczy się zdarzają...
              • dana33 Re: Palestyna? Podobno nie ma takiego kraju... 01.08.05, 14:54
                nu, bloczku, palestyna to byl obszar, nad ktorym wladze sprawowali po kolei
                rozni jej "okupanci".
                panstwa palestyna nigdy nie bylo. czy bedzie? mam nadzieje, mam duza nadzieje.
              • samsone Re: Palestyna? Podobno nie ma takiego kraju... 01.08.05, 17:11
                Wlasnie,k kiedy to panstwo zwane Palestyna samodzielna i niepodlegla jednoska
                narodowosciawa bylo, chyba ty powinies do historii zajrzec a szczegolnie do tej
                po roku 72 ne, jak to rzymianie ta nazwe swojej prowincji nadali,, tak samo jak
                Rosjanie czesc przez ich okupowanej Polski Krajem Nadwislanskim nazwali, bo o
                nazwaniu czesci Polski, GG, nie ma historycznego sensu.
                Was ta nikt nigdy nie zaprosil, tylko w roku 638, sila tam sie wdarliscie i
                znowu jak was z stamtad w roku 1098 wyrzucono znowu tam powrociliscie, bo tam
                duzo do rabowania bylo.
                Palestyna jest i byla Zydowska, a panstwo Israele jest Palestyny historyczna
                kontynuacja, czy to ci sie podoba czy tez nie.
            • marcus_crasuss Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 14:35
              dana33 napisała:

> nu, nie wszyscy, podszywko, nie wszyscy, ja sama mam paru kuzynow, w ktorych
              id
              >
              > jako miejsce urodzenia napisane jest palestyna.
              >
              > a tam gdzie ty mieszkasz, to przeciez tez maja swoich idiotow, nie? ty jestes
              > niezlym przedstawicielem....

I o czym to ma swiadczyc ?
              Widzialem juz dokumenty, w ktorych bylo wpisane miejsce urodzenia ZSRR u ludzi,
              ktorzy nigdy w CCCP nie byli.
              • dana33 Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 14:55
                nu, ty pisz dalej bzdury, ja na nie napewno nie musze odpowiadac.
                • marcus_crasuss Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 15:00
                  dana33 napisała:

> nu, ty pisz dalej bzdury, ja na nie napewno nie musze odpowiadac.

Ty lubisz odpowiadac tylko na bzdury.
                  Zasadnicze pytaniie brzmi : dlaczego mamy sie czuc wlasnie izraelczykami a nie
                  Anglikami , Hiszpanami czy Turkami lub Rosjanami ?

Umiesz na to pytanie odpowiedziec czy nie ?
                  • dana33 Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 15:09
                    ja moge, nie wiem tylko czy ty jestes w stanie zrozumiec, ale postaram sie ci
                    to wyjasnic powoli i jasno:

israel jak dotychczas mial najwieksza ilosc atakow terrorystycznych ze strony
                    arabskich terrorystow. dzisiaj, kiedy bydlaki rzucaja sie na caly swiat, ktory
                    dotychczas nie bardzo wiedzial o co chodzi i szybko nas krytykowal, zaczynaja
                    rozumiec, zaczynaja zdawac sobie sprawe, ze cos trzeba robic, i w przenosni
                    mowia "wszyscy jestesmy israelczykami", czyli wszyscy stoimy dzisiaj przed
                    problemem, przed jakim israel stoi juz od lat. teraz doszlo? jeszcze nie? nu,
                    to juz nie dojdzie.
                    • marcus_crasuss Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 15:35
                      dana33 napisała:

> ja moge, nie wiem tylko czy ty jestes w stanie zrozumiec, ale postaram sie ci
                      > to wyjasnic powoli i jasno:

A teraz sprobuj ty zrozumiec.

Nie wszyscy jestesmy okupantami
                      Nie wszyscy stosujemy terror panstwowy
                      Nie wszyscy wypedzilismy kogos z jego domu
                      Nie wszyscy rozjezdzamy domy sasiadow buldozerami
                      Nie wszyscy strzelamy do dzieci

A wiec

Nie wszyscy jestesmy Izraelczykami i nie chcemy nimi wcale byc.
                      • dana33 Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 15:37
                        nu, napisalam ci juz, ze mamy tutaj dosyc idiotow i nie potrzeba
                        importowanych.... :)))
                        • marcus_crasuss Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 15:42
                          dana33 napisała:

> nu, napisalam ci juz, ze mamy tutaj dosyc idiotow i nie potrzeba
                          > importowanych.... :)))

I ja pisalem, ze to nie jest trudne do zauwazenia, ze u was idiotow dostatek
                          ale nie moze to byc usprawiedliwienie dla waszego postepowania, ktore powoduje,
                          ze stwierdzenie, iz wszyscy jestesmy Izraelczykami dla przecietnego czlowieka
                          musi byc obrazliwe.
      • migselv Re: Wszyscy jestesmy 01.08.05, 23:45
        Wlasnie, kto to wymyslil? Pomysl troche.

Komu udalo sie zjednoczyc ludzi, prawie na calym Swiecie, do wspolnej walki z
        terrorem islamskim?
        Komu wedlug Ciebie powinnismy za to "dziekowac"?
    • bloczek4 Od teraz obowiązują jarmułki i obrzezanie? 01.08.05, 14:48
      • 1ja Re: Od teraz obowiązują jarmułki i obrzezanie?+ 01.08.05, 14:52
        Niektorzy maja mozgownice obrzezana-im to ujdzie.
        A co do jarmulki?-moga w sutanie lazic.
        • bloczek4 Izraelczyk? W sutannie? :D 01.08.05, 14:54
          • 1ja Re: Izraelczyk? W sutannie? :D+ 01.08.05, 15:11
            Czy malo w Izraelu katolikow ?
            Nie wiedziales o tym?
            Rzeczywiscie ci ucieli!
            • de_oakville Re: Ein Berliner? 01.08.05, 15:45
              >To jak to w końcu jest z poprawnością tego sformułowania?
              >Bo słyszałem wersję, że Kennedy poprawił humor Berlińczykom właśnie w ten
              >sposób(tzn. swoją pomyłką).

Kennedy nie popelnil zadnej "gafy". Mialem kiedys link na ten temat - wypowiedz
              rodowitej Niemki, bedacej profesorem lingwistyki. "Ich bin ein Berliner" bylo
              sformuowaniem calkowicie poprawnym. Natomiast "Ich bin Berliner" byloby nie na
              miejscu, poniewaz Kennedy nie byl w rzeczywistosci mieszkancem Berlina. W tym
              wypadku "Ich bin ein Berliner" bylo poprawne i znaczylo "jestem jednym z was,
              mieszkancow Berlina". Ci, co chcieli poprawic sobie humor interpretowali to
              jako "jestem paczkiem", ale to byla ich wlasna interpretacja. Jezyk niemiecki
              nie az jest tak trywialny, zeby "Ich bin ein Berliner" bylo jednoznaczne.
              Podobnie jak w polskim "jestem czlonkiem (oragnizacji) od 5 lat" - kazdemu, kto
              nie chce sobie zakpic, nie pozostawia zadnych dwuznacznosci. Pewien "czlonek"
              chcial sie kiedys zwolnic z partii i napisal podobno nastepujace oswiadczenie:

"Z powodu serca feleru,
              Prosze mnie zwolnic z PZPR-u
              I prosze mnie dluzej nie trzymac za czlonek
              Icek Skowronek"
              • schlagbaum Re: Ein Berliner? 01.08.05, 15:56
                de_oakville napisał:

> Kennedy nie popelnil zadnej "gafy". Mialem kiedys link na ten temat -
                wypowiedz
                > rodowitej Niemki, bedacej profesorem lingwistyki. "Ich bin ein Berliner" bylo
                > sformuowaniem calkowicie poprawnym. Natomiast "Ich bin Berliner" byloby nie na
                > miejscu, poniewaz Kennedy nie byl w rzeczywistosci mieszkancem Berlina. W tym
                > wypadku "Ich bin ein Berliner" bylo poprawne i znaczylo "jestem jednym z was,
                > mieszkancow Berlina". Ci, co chcieli poprawic sobie humor interpretowali to
                > jako "jestem paczkiem", ale to byla ich wlasna interpretacja. Jezyk niemiecki
                > nie az jest tak trywialny, zeby "Ich bin ein Berliner" bylo jednoznaczne.
                > Podobnie jak w polskim "jestem czlonkiem (oragnizacji) od 5 lat" - kazdemu,
                kto
                > nie chce sobie zakpic, nie pozostawia zadnych dwuznacznosci. Pewien "czlonek"
                > chcial sie kiedys zwolnic z partii i napisal podobno nastepujace oswiadczenie:
                >
                > "Z powodu serca feleru,
                > Prosze mnie zwolnic z PZPR-u
                > I prosze mnie dluzej nie trzymac za czlonek
                > Icek Skowronek"

Pomylka polegala na zupelnie czyms innym.
                Oryginalny tekst przemowienia zawieral sformuowanie:
                " ich bin eine Nussecke". JFK pomylil jednak pomylil wypieki.
                Dla ratowania sytuacji twierdzono pozniej, ze JFK chcial powiedziec, iz jest
                Berlinczykiem.
                Wtajemniczeni wiedza jednak, ze byl on w duchu eine Nussecke
      • samsone Re: Od teraz obowiązują jarmułki i obrzezanie? 01.08.05, 22:26
        Albo tez posmiertnie musulmaninem, zostac aby ludobojstwo bratobujstwem zastapic.
      • migselv Re: Od teraz obowiązują jarmułki i obrzezanie? 01.08.05, 23:50
        Widze, ze juz otrzymales od innych odpowiedz na to "madre" pytanie:-)
        • bloczek4 Głupie hasło to i głupie pytanie. 02.08.05, 10:20
    • atp1 Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d... 01.08.05, 16:14
      Sa zbyt madrzy aby sie wdawac w zydowska awanture. Jesli sa w Iraku
      i w Afganistanie to tylko dlatego aby zarobic, co zreszta sie nie udalo.
      Jesli mamy terorystow to wlasnie dzieki takim zydkom jak ty, ktorzy przez
      lata mordowli i wycinali arabska ludnosc. Calkiem niedawno badania opini
      publicznej w EU wykazaly ze, europejczycy uwazaja Izrael za zagrozenie
      dla swiatowego pokoju!!! Nie probuj zydowski knurze wybielac swojego
      zbrodniczego narodu, ktory to prowadzi hitlerowska polityke wobec ograbionych
      sasiadow. Nie daleko pada jablko od jabloni!!!
      • samsone I ty ich napewno doskonale znasz, a szczegolnie 01.08.05, 17:05
        tych dunczykow( pieerwszej geberacji) ktorzy na Norrebro zyja i ktorych kobiety
        od pierwszej mostruacji( sa tez u nich te ,ktore mostruacje juz w wieku 3 lat
        maja) w szadorach chodza.
        A tak dla ciebie, jedna pytanie, kto i kiedy tych twoich arabskich ziomkow do
        palestyny zaprosil.
      • 1ja Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 01.08.05, 17:10
        Mozna dyskutowac na rozne tematy.
        Mozna miec rozne zdania,na rozne tematy.
        Ale zdanie co do moski nadwislanskiej,polaczkowatej atpowki moze byc tylko
        jedno:
        "Parszywiec i gnida"!
        • samsone Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 01.08.05, 17:13
          Od kiedy on Polakiem jest, moze jego arabskiego ojca do jakiegos polskiego
          plemiania przyjeto.
          Czy obywatele brytyjscy,ktorzy zamachy w Londynie zrobili mozna Anglikami
          nazwac, nie mylmy pojec.
          • 1ja Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 01.08.05, 17:16
            Wiec pojec nie myl sam!
            Miedzy Polakiem a polaczkiem jest roznica,jak miedzy sloniem a karaluchem.
            Tym bardziej,ze ten karaluch jest moska nadwislanska-wsza poprostu.
            • atp1 Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 01.08.05, 19:32
              To ja juz jestem Arabem. Proponuje wam ogolic brody bo w ostatnich czasach
              cala masa "polaczkow" je zapuscila, za komuny je golili. Jestescie sto razy
              wieksi fundamentalisci jak arabstwo, wasz nacjonalizm mozna porownac
              tylko z hitlerowskim. Widac to zreszta w dtv jak pieknie umiecie strzelac
              do dzieci i burzyc domy amerykanskimi rakietami. Ale nic nie trwa wiecznie!
              • de_oakville Dunczycy i inni 01.08.05, 19:52
                Okupacja Danii przez hitlerowcow wygladala zupelnie inaczej niz okupacja Polski.
                Faszysci uznali Dunczykow za "rasowo czystych Germanow", a wiec wlaczyli ich
                niejako do rodziny "uebermenschow" czyli "nadludzi". Tym niemniej wiekszosc
                Dunczykow miala takie poglady "gdzies". Przerzucili duzo Zydow z Danii do
                neutralnej Szwecji ratujac im zycie, a krol Danii przypial sobie gwiazde Dawida
                i paradowal z nia podczas spacerow nie odpowiadajac na pozdrowienia wojskowych
                niemieckich.
                Z nieco innej beczki. Wielu bylych funkcjonariuszy SS i Gestapo ukrylo sie po
                wojnie w Ameryce Poludniowej, chocby w Brazylii. Czy komus z poszkodowanych
                okupacja niemiecka Europejczykow przyszloby kiedys do glowy, zeby "ukarac" za to
                Brazylie i podkladac ladunki wybuchowe w np. metro w Rio de Janeiro? Nikomu.
                • krystian71 Re: Dunczycy i inni 01.08.05, 20:09
                  z tym krolem dunskim i gwiazda taka sama bajka.
                  Legenda o duzej sile przetrwania lub pobozne zyczenie.
                  Niestety jest to taka sama prawda , jak fakt wymieniony w watku migselwa,ze 50
                  % albo wiecej :) dunczykow popiera israel,co wnioskuje z pierwszego artykulu
                  prasowego.
                  Migselv swoich badan statystycznych nie zrobil, a wyniki tych , ktore byly sa
                  dobrze znane,
                  Na temat kogo obywatele Unii uznajja za najwieksze zagrozenie dla pokoju
                  swiatowego.
                  • i-love-2-bike Re: Dunczycy i inni 01.08.05, 20:15
                    krystian71 napisała:

> z tym krolem dunskim i gwiazda taka sama bajka.
                    > Legenda o duzej sile przetrwania lub pobozne zyczenie.
                    > Niestety jest to taka sama prawda , jak fakt wymieniony w watku migselwa,ze 50
                    > % albo wiecej :) dunczykow popiera israel,co wnioskuje z pierwszego artykulu
                    > prasowego.
                    > Migselv swoich badan statystycznych nie zrobil, a wyniki tych , ktore byly sa
                    > dobrze znane,
                    > Na temat kogo obywatele Unii uznajja za najwieksze zagrozenie dla pokoju
                    > swiatowego.

ten caly tytul i artykul sugeruje,ze nieomalze caly swiat podziwia izrael i
                    identyfikuje sie z ich walka przeciwko "terroryzmowi",no jak zwykle autorowi
                    dopisala fantazja i zwykla zarozumialosc,nie majaca nic wspolnego z
                    rzeczywistoscia. Swiat owszem walczy z terrorystami,ale nie zawsze izrael robil
                    rzeczy chlubne,legalne i o ile mnie pamiec nie myli byl potepiany przez wiele
                    panstw i organizacji za to. chyba wszyscy znamy rezolucje ONZ dotyczaca
                    izraela,powinnismy w koncu to ta sama instytucja,ktora to panstwo stworzyla.
                  • samsone Re: Dunczycy i inni 01.08.05, 22:15
                    Moze bajka, bajka ktora nie mozna w zadnym przypadku z arabskimi bajkami, ktore
                    nam tutaj ty opowiadasz....porownac.
                • atp1 Re: Dunczycy i inni 01.08.05, 20:32
                  Malo wiesz o Danii de oakville. Dunczycy to zimni pragmatycy, uratowanie
                  Zydow to mit, oni pozbywali sie obcokrajowcow zabierajac ich konta w bankach.
                  W czasie wojny byli sojusznikami Niemcow, bylo 5 tys.dunskich SS-manow i
                  nawet dywizje wystawili na front wschodni. Kiedy Niemcy zaczeli przegrywac
                  dunski rzad sie rozwiazal, chodzilo o Aliantow. Do Dani przybylo 1945 20 tys.
                  niemieckich uchodzcow z Prus wsch. ktorzy wiedzieli o przyjazni niemiecko-
                  dunskiej i prawie wszyscy (duzo dzieci) umarli z glodu i chorob w dunskich
                  obozach. Dunczycy w tym okresie bardzo dbali o reputacje ze juz nie "kochaja
                  Niemcow". Zostali na koncu przylaczeni do obozu zwyciezcow!!!! A co zrobili
                  nasi ukochani Alianci z Polska swoim sojusznikiem??? Kazdy wie! Zwracam
                  ci takze uwage ze Polacy uratowali wiecej Zydow niz cala Europa zach. razem!!!
                  Jesli nie wierzysz to dowiedz sie w Izraelu, to nie sa sprawy tajne.
                  Najwiecej tych ich "drzewek" to z Polski!
                  • de_oakville Re: Dunczycy i inni 01.08.05, 21:36
                    atp1 napisał:

> Malo wiesz o Danii de oakville.

No coz, to prawda. Nie wiem zbyt wiele i nigdy nie bylem w Danii. Jeszcze nie
                    tak dawno, w czasach komunistycznych, w Polsce dostepna byla tylko jedna gazeta
                    dunska pt. "Land og Folk" z haslem na pierwszej stronie: "Proletarier i alle
                    lande foren jer!", "Ungdom med kommunisterne" itd. Moje poglady na temat Danii
                    nie sa miarodajne, gdyz zawsze bylem sklonny idealizowc ten kraj i uwazac go za
                    przyklad dla wszystkich innych, nie potrafilem spojrzec obiektywnie. Nie
                    swiadczy to o nich zbyt dobrze, ze tak bezceremonialnie zmienili swoj stosunek
                    do Niemcow, kiedy odwrocily sie losy wojny (jesli to prawda). Wiem jeszcze, ze
                    wiele domow w glownym miescie Bornholmu (Roenne) zniszczyli Rosjanie, kiedy
                    garnizon niemiecki na tej wyspie nie chcial sie poddac okretom marynarki
                    radzieckiej (tez bylo tam wielu uciekinierow z Prus Wschodnich, ktorzy unikneli
                    losu pasazerow "Wilhelma Gustloff'a" i innych statkow.)
                • samsone Re: Dunczycy i inni 01.08.05, 22:14
                  Tak wlasnie ty cos o tym wiesz, moze tam twojego ojca wyslali, bo normalnie
                  Niemcy do Danii i Norwegii, Austryjakow i Volksdeutchow z bylych terenow
                  Rzeczypospolitej wysylali, wysylali ich takze do Polnocnych Wloszech, gdzie
                  niektorzy z nich sie bandytyzmem wyroznili.W Danii nie bylo gor i duzych lasow,
                  gdzie mozna bylo sie ukryc, ale to nie przeszkodzilo Dunczykom , wszystkich w
                  Danii mieszkajacych Zydow uratowac( a nie jak mowisz duza czesc).
                  Niemcy mieli na poczatku okupacji im przychylnego pierwszego ministra i tez
                  udalo im sie w Danii do walki z bolszewizmem 4 regimenty ochotnikow zwerbowac,
                  ochotnikow, ktorzy byli przez innych Dunczykow nienawidzeni, w proporcji zginelo
                  wiecej dunczykow w walce z okupantami niz Polakow( nie biorac pod uwage Polskich
                  Zydow) w calej Rzeczypospolitej ( nie biorac pod uwage dwa powastania w Warszawie)
                  • krystian71 Re: Dunczycy i inni 01.08.05, 22:28
                    oraz nie biarac pod uwage polskich partyzantow, ktorzy zgineli, polskich
                    zolnierzy, ktorzy na wszystkich frontach walczyli i zgineli a biarac pod uwage
                    tylko tych, ktorzy pod pociag wpadli albo umarli na tyfus

w proporcji zginel
                    > o
                    > wiecej dunczykow w walce z okupantami niz Polakow( nie biorac pod uwage
                    Polskic
                    > h
                    > Zydow) w calej Rzeczypospolitej ( nie biorac pod uwage dwa powastania w
                    Warszaw
                    > ie)
                  • atp1 Samsone, pocaluj mnie w dupe 01.08.05, 22:35
                    Takiego debila trzeba ze swieczka szukac. Jestes tak bezdennie glupi
                    ze rozmowa z toba to tortura. Czlowiek cywilizowany nie dogada sie
                    z malpa na temat polityki albo kultury. Jestes wytworem masonskim,
                    z celowo wyjalowionym mozgiem, jak wiekszosc mlodych ludzi w Polsce.
                    Proponuje ci zebys nazywal sie Europejczykiem aby nie robic wstydu Polakom
                    jak i Zydom (jesli nim jestes?)
                • migselv Re: Dunczycy i inni 02.08.05, 01:07
                  Drogi de_oakville Dunczycy rzeczywiscie uratowali, i nawet nie duzo, ale prawie
                  wszystkich swoich obywateli pochodzenia zydowskiego. Jesli dobrze pamietam, to
                  zginelo tylko 7 osob.
                  Jesli chodzi o krola, to jest to przesada:-) On nie chodzil z gwiazda Dawida,
                  ale niewatpliwie byl bardzo popularny.
              • samsone Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 01.08.05, 22:06
                Nie juz tylko od urodzenia.....i tutaj jest roznica.
            • samsone Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 01.08.05, 22:05
              Ja nie musze mylic, bo nigdy obywatelem Polski( PRL ) nie bylem, a moze tobie
              obywatelstwo komunisci przyznali, za szpiegowanie Polakow.....nie boj sie w
              koncu tobie je karaluchu odbiora...
              • atp1 Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 01.08.05, 22:26
                Znaczy sie ze jestes z tej generacji lat 90-tych, czysty wytwor masonow,
                zatracenie polskich idealow, plucie na swoja historie i lizanie
                dupy zachodowi.To co piszesz o moim obywatelstwie to ja nie rozumiem o co
                ci chodzi wyprany lbie, w Polsce sie urodzilem a dzisiaj mam takze dunskie.
                Zaczynam rozumiec dlaczego tak kiepsko idzie w kraju, majac taka nieswiadoma
                i antynarodowa mlodziez jako wytwor swiadomy rzadzacych elit, mozna sie
                spodziewac ze Polacy wygina jako narod.
                Smierc frajerom mowilo sie za moich czasow.
        • migselv Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 02.08.05, 01:10
          Cos mi sie wydaje, ze czegos nie zrozumialem:-(
          Dlaczego uwazasz, ze Dunczycy maja Zydow w d...?
          • atp1 Re: Ty Migselv, Dunczycy maja Zydow w d...+ 02.08.05, 15:50
            Jako narod maja ich w d... , jesli chodzi odzisiejszy rzad to jest
            on bardzo zwiazany z USA a co za tym idzie z Izraelem. Dunczycy
            nienawidza wszelkiej masci "perkow", praktykujacych muzulmanow jak
            i chrzescijan, to samo sie tyczy Zydow "mosaik trosamfund". Jesli sa
            w Iraku i Afganistanie to tylko z powodu pieniedzy. Chyba tez wiesz
            ze dunscy Zydzi opanowali srodki masowego przekazu ale mimo
            wszystko nie udaje im sie wniknac w to spoleczenstwo. Jesli chodzi o
            uratowanie Zydow w czasie wojny to jest to fikcja, pozbyli sie
            obcokrajowcow (zatrzymujac ich konta!). Chyba wiesz kolego skoro
            tu mieszkasz ze Dania kolaborowala z Niemcami bo mysleli ze
            Hitler wygra wojne, bylo tu 5 tys.dunskich SS, dywizja Fri Korps Danmark
            na froncie wschodnim. Caly dunski rzad zachecal do budowy Wielkich Niemiec,
            Dunczycy zarobili duzo pieniedzy, budowali takze umocnienia nad
            morzem Polnocnym, Niemcy mowili na Danie "flødeskum front" czyli mowiac
            po polsku front bitej smietany i ciastek. Kiedy przybyli do Dani niemieccy
            uchodzcy w 1945 zostali (ok.20 tys kobiet i dzieci) zostali wszyscy
            wymordowani po przez glod i choroby w obozach za drutami, tego sie
            Niemcy nie spodziewali po swoich przyjacielach. Dunczycy zrobili
            to aby udowodnic Aliantom (Stalin domagal sie okupacji Dani) ze sa
            wrogami Niemcow.No i zostali w obozie zwyciezcow! Takich to sojusznikow
            miala Polska, sama zostala w obozie przegranych a wszelkiej masci
            kolaboranckie narody w obozie zwyciezcow!!!
    • wojcd Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 22:14
      Bliskowschodni chuligan usiłuje
      narzucić swoją kulawą optykę
      widzenia świata.

Niech spadają.
      • samsone Re: Wszyscy jestesmy izraelczykami. 01.08.05, 22:18
        Masz na mysli tych arabskich huliganow, to nie huligani to bandyci i tutaj
        wielka roznica jest.
    • abstrakt2003 NIE JESTEM IZRAELCZYKIEM 01.08.05, 22:36
      Przez takie wpisy na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=27200744&a=27206355
      • 1ja Re: NIE JESTEM IZRAELCZYKIEM+ 01.08.05, 23:29
        A moze niewielka strata?

Серпом и молотом.

A po naszemu:
        Kilof ci w oko!
        • hiperrealizm Re: NIE JESTEM IZRAELCZYKIEM+ 01.08.05, 23:31
          1ja napisał:

> A moze niewielka strata?
          >
          > Серпом и моло
          > том.
          >
          > A po naszemu:
          > Kilof ci w oko!
          ============================================
          Dlaczego taki post mnie nie zdziwił?
    • samsone tak o Jyllands Posten. 01.08.05, 22:42
      Juz w latach 80 byla jedyna gazeta w danii, ktora wyraznie mowila o
      niebezpieczenstwie musulmanskim, nikt jej nie wierzyl a teraz trudno jakiegos
      Dunczyka skotkac, ktory by o musulmanach sie posytywnie wyrazal.
      teraz dania ma najostrzejsze prawa imigracyjne, skierowane przede wszystkim w
      kierunku uniemozliwienia islamskiej imigracji, bo dunski system socjalny juz
      wiecej Arabow juz nie potrafi wyzywic.
      • de_oakville Amerykanin w Kopenhadze 02.08.05, 02:07
        "Copenhagen. It is not an especially beautiful city, but it's an endlessly
        appealing one. It is home to one and a half million people - a quarter of the
        Danish population - but it has the pace and ambience of a university town.
        Unlike most great cities, it is refreshingly free of any delusions of
        self-importance. It has no monuments to an imperial past and little
        to suggest that it is the capital of a country that once ruled Scandinavia.
        Other cities put up statues of generals and potentates. In Copenhagen they give
        you a little mermaid. I think that's well.
        (...)
        And they all look so happy. The Danes are so full of joie de vivre that they
        practically sweat it. In a corner of Europe where the inhabitants have the most
        blunted concept of pleasure (in Norway, three people and a bottle of beer is a
        party; in Sweden the national sport is suicide), the Danes' relaxed attitude to
        life is not so much refreshing as astonishing. Do you know how long World War II
        lasted for Denmark? It was over in a day - actually less than a day. Hitler's
        tanks crossed the border under cover of darkness and had taken control of the
        country by dawn. As a politician of the time remarked, 'We were captured by
        telegram'. By evening they were all back in the bars and restaurants."

Bill Bryson, "Neither Here Nor There", Travels in Europe, 1991
        • samsone Re: Amerykanin w Kopenhadze 02.08.05, 16:54
          jak czasy sie zmieniaja, niech on teraz sobie w nocy przez dzielnice Oesterport albo tez Noerebro przejdzie i zobaczy jak tam "spokojnie" jest i chyba bardzo zdziwiony bedzie jak tam jakiegos prawdziwego Dunczyka spotka..
        • migselv Do 'de_oakville' n/t Danii. 03.08.05, 12:15
          Dzisiaj, widocznie jako reakcja na moj watek "Wszyscy jestesmy izraelczykami",
          otrzymalem link do tego artykulu.

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3120453,00.html
          Jesli interesujesz sie Dania, moze Cie on zainteresuje.

Pozdrawiam
          m
          • de_oakville Re: Do 'de_oakville' n/t Danii. 03.08.05, 13:29
            Przeczytalem. Dziekuje.
          • samsone Niech sobie ten arabski bajkopisarz Kristian to 03.08.05, 19:20
            przeczyta i przestanie historie Europy do swoich arabskich sztandartow
            dopasowywac( Jaggiello pedofil itd).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka