Dodaj do ulubionych

Polska - Rosja

11.08.05, 00:45
Jest źle, czy będzie gorzej? - to pierwsza myśl, która w ostatnich dniach
przychodzi mi na myśl gdy próbuję zdefiniować Polsko - Rosyjskie stosunki
dyplomatyczne. Jeszcze rok temu myślałem, że nie jest dobrze - stronniczy
opis wydarzeń w Biesłanie, oraz stopniowo pojawiające się oskarżenia Polski o
antyrosyjskość.

Jednak w ciągu roku sytuacja stale się pogarsza. Pomarańczowa rewolucja na
Ukrainie, odwołowywane, lub przekładane wizyty Putina w Polsce, często
prowokacyjne oświadczenia dotyczące historii, Rondo Dudajewa, kulisy afery
Orlenowsiej, pominięcie roli Polski w II WŚ na uroczystościach 9 Maja w
Moskwie i inne wydarzenia, oraz te ostatnie warszawsko moskiewskie pobicia...

Przyszłość nie zapowiada polepszenia się stosunków. W Polsce wybory wygrają
partie prawicowe, może nawet prezydenckie, na pewno nie będą one skłonne do
szukania kompromisu.

Z kolei Putin obawiając się dalszego ingerowania Polski na obszarze WNP już
od dawna nie szuka w Polsce partnera, wręcz odwrotnie - w każdy możliwy
sposób chce przedstawić Polskę jako kraj rusofobiczny, nie kompetentny w
sprawach Europy wschodniej.

A może bardziej stanowcza polityka umożliwi osiągnięcie polskich celów na
wschodzie, jak chociażby kontroli podręczników, przekazania polsce akt
śledztwa katyńskiego, czy zwrotu polskich dzieł sztuki?
Obserwuj wątek
    • borrka Zycie zludzeniami. 11.08.05, 00:50
      Koncza sie pewne zludzenia pokolen Polakow i Rosjan wychowanych na "Czterech pancernych".
      Dzis mozna powiedziec:
      Wasze slowo towariszcz Muchin !

www.mediactivist.ru/action/27
      Ale moze to sie wypali samo.
      Oba spoleczenstwa sklonne sa do gwaltownych reakcji.
      A wladza sie zmienia.
      • kontrkultura Re: Zycie zludzeniami. 11.08.05, 14:35
        Trudno określić przyszłość dalszą, może po kilku kadencjach stosunki Polska -
        Rosja zmienią się na lepsze, może my sami - społeczeństwa też zmienimy się na
        lepsze, może historia nie będzie tematem kontrowersyjnym, oraz nie będzie
        zasłaniała teraźniejszości. Może dojdzie do pamarańczowej rewolucji, co być
        może podobnie jak w przypadku Ukrainy na 180 stopni zmieniłoby stosunki między
        ludźmi.

Ale wydaje mi się, że na najbliższe lata czeka nas jedynie pogorszenie tych
        stosunków. Putin wciąż będzie próbował Polskę kreować na kraj rusofobów, zaś
        nowy rząd będzie równie arogancki co rosyjski.
    • johnny-kalesony Re: Polska - Rosja 11.08.05, 00:55
      Jakiś mądry Holender, właściciel kompanii statków transportowych kursujących do
      Indii powiedział kiedyś (nie przytoczę dokładnie):"Pieniądz i handel nie są może
      zbyt szczytne, ale za to leczą wszystkie waśnie".

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • kontrkultura Re: Polska - Rosja 11.08.05, 14:51
        Niestety gospodarczo zamało ze sobą współpracujemy, a do tego jeszcze
        przekonanie dużej części elit politycznych, że stosunki polityczne nie mają
        wpływu na wpółpracę gospodarczą, a nawet, że w ogóle w Rosji nie ma co szukać
        interesów.
    • olewin Re: Polska - Rosja 11.08.05, 01:21
      Zdecydowanie bardziej stanowcza polityka !!!

Lewicowa ugodowość na niewiele się tutaj stała .. Za dużo było układów pod
      stołem, prywatnych interesów prezydenta i jego doradców ..
    • philipp_k Re: Polska - Rosja 11.08.05, 08:26
      Najwyzszy czas zeby zaczac rozmawiac. Rosyjscy politycy musza przestac
      leksewazyc Polske i zrozumiec na reszcie ze przyjazn z tym krejem bedzie dla
      Rosji o wiele bardizej korzystna. Polscy politycy musza powstrzymac sie od
      budowania swej polityki na zasadach kontra Rosji.
      Jest mi bardzo przykro, jest mi naprawde wstyd za tych ludzi co robia to
      wszystko (i nie tylko mi - tez wszystkim moim znajomym Rosjanom). Oby tylko na
      tym sie skonczylo. Uliczni huligani nie moga decydowac o stosunkach polsko-
      rosyjskich!
      • kontrkultura Re: Polska - Rosja 11.08.05, 21:18
        Kremlowi nie opłaca się rozmawiać z Polską, bo jest zagrożeniem dla utroju
        Putina, więc przeciwnie chce ją jak najbardziej odizolować.

Co do polityków (szczególnie w kampanii wyborczej) wykorzystują emocje,
        stereotypy i obawy do zdobycia popularności..

Mam jednak nadzieję, że sytuacja się uspokoi, a bandyci złapani i ukarani.
        • naryt Re: Polska - Rosja 12.08.05, 10:16
          > Mam jednak nadzieję, że sytuacja się uspokoi, a bandyci złapani i ukarani.

Warszawscy sprawcy pewnie zostaną złapani. Ale ci moskiewscy będą po wsze
          czasy "nieznani".
          • cimoszewicz Re: Polska - Rosja 12.08.05, 10:26
            naryt napisał:

> Warszawscy sprawcy pewnie zostaną złapani. Ale ci moskiewscy będą po wsze
            > czasy "nieznani".

...a moze nawet dostana medal albo awans? :)
    • sapeha Polska - Rosja? Rosji to nie boli. Polska powinna 11.08.05, 15:48
      pojsc na kompromisy.
    • sapeha jakie akty sledztwa katynskiego? Jakie dziala 11.08.05, 16:40
      sztuki?
      • sapeha sledztwo katynskie jest juz sprawa nieaktualna, 11.08.05, 16:43
        a polskie dziela sztuki sa malo komu znane (wiekszosc byla przekazana Polsce
        po 1921r)
        • bazyliszek4 Re: sledztwo katynskie jest juz sprawa nieaktual 12.08.05, 02:38
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26382405&a=26884950
      • wujcio44 Re: jakie akty sledztwa katynskiego? Jakie dziala 11.08.05, 16:44
        Nie działa tylko armaty.
        • sapeha wystarczy Palac Kultury w Warszawie 11.08.05, 16:56
      • kontrkultura Re: jakie akty sledztwa katynskiego? Jakie dziala 11.08.05, 22:58
        właśnie te wywiezione po roku 45`m. Akta śledztwa były nawet obiecane polskiej
        stronie ale w końcu nie przekazane...
        • sapeha w tych aktach sledztwa katynskiego 12.08.05, 09:19
          sa nazwisko polskich oficerow i urzednikow - agentow NKWD. To pozostaje nadal
          tajemnica panstwowa. Problem zwrotu polskich dziel sztuki jest bardzo
          skomlikowany (brakuje odpowiednich aktow prawnych).
          • kontrkultura Re: w tych aktach sledztwa katynskiego 12.08.05, 11:24
            Innym państwom dzieła sztuki są oddawane, więc raczej o dobrą wolę chodzi, niż
            o akty prawne. Zaś dokumenty śledźtwa nie przekazano mimo, że były stronie
            polskiej obiecane.

Nie mówię, że tylko strona rosyjska odpowiada za pogorszenie stosunków, ale
            obydwie z tym, że nikt nie przysłużył się temu bardziej niż Putin właśnie.
            • sapeha jakie polskie dziela sztuki? 12.08.05, 13:48
              Moze zbiory Radziwilow, Potockich czy Brannickich? Ale ich historia jest
              bardzo zawiklana.
    • ariadna-enta Re: Polska - Rosja 11.08.05, 21:34
      stosunki polsko-rosyjskie przypominają mi taką sytuację:w jednym bloku mieszka
      dwóch znajomków-jeden jest duży i silny,a drugi mały i słaby;ten pierwaszy mówi
      do drugiego codziennie będziesz stawiał mi wódkę,a jak będziesz podskakiwał i
      rzucał się dostaniesz w mordę-jesteśmy kumplami,ale ja tu rządzę i ma być tak
      jak ja chcę inaczej będzie żle.
      • bladatwarz Re: Polska - Rosja 12.08.05, 02:59
        ariadna-enta napisała:

> stosunki polsko-rosyjskie przypominają mi taką sytuację:w jednym bloku mieszka
        > dwóch znajomków-jeden jest duży i silny,a drugi mały i słaby;ten pierwaszy mówi
        >
        > do drugiego codziennie będziesz stawiał mi wódkę,a jak będziesz podskakiwał i
        > rzucał się dostaniesz w mordę-jesteśmy kumplami,ale ja tu rządzę i ma być tak
        > jak ja chcę inaczej będzie żle.

Bardzo mi sie ta ilustracja sytuacji stosunkow polsko-rosyjskich podoba.
        Szkoda, ze nie czul sie nigdy w ten sposob Kawsniewski. Tylko on zwykle wodki
        nie stawial, stal obok przy takim gladko wygolonym z pilstoletem w kieszeni i
        przypalal mu co rusz papierosa. Ten gladko wygolony musial zajac sie swoimi
        sprawami i poszedl do domu. A teraz jest maly.

Prawda jest taka, ze od czasu nastania Kwasniewskiego i jego swity jest coraz
        gorzej. Zawiodla ich intuicja i wczesniejsze doswiadczenia. Przedtem latwiej
        mozna bylo
        sie dogadac z Rosjanami, bo byli odizolowani od swiata, wspolprace organizowali
        w ramach RWPG i wszystko sie krecilo wokol ukladow partyjno biznesowych.
        W latach 90-tych Polakom tylko na poczatku udawalo sie utrzymywac dobre kontakty
        z Rosjanami, bo wycofanie wojsk radzieckich odczuli bolesnie, ale pozniej nikt
        nie mial wizji stosunkow polsko-rosyjskich. Wydawalo sie, ze NATO, UE, sojusz z
        Amerykanami da nam poczucie bezpieczenstwa. I co tu duzo mowic polska dyplomacja
        wobec Rosjan nie stala na najwyzszym poziomie. Rosjanie odzyli po krachu w
        1997, obudzili sie, poczuli sile i od kilku lat pokazuja nam, gdzie nasze
        miejsce. A to sprawa blokady importu drobiu, a to standardow sanitarnych sprzed
        dwoch lat, a to nieuznawanie norm UE :)))). Polacy Rosjan lekcewazyli i biegli
        na skarge do Unii. Unia chciala byc pomocna, bo nasz rynek byl im potrzebny, to
        i od czasu do czasu Rosjanom tlumaczyla, zeby troche ustapili. Poza tym Rosjanie
        nauczyli sie nas kupowac. Sprawa rurociagu to jedno, gazu to drugie, a kto
        pamieta sprawe swiatlowodu? Zaplacili, przekupili, zalatwili. Co mieli z nami do
        zalatwienia to juz zobili. To tylko Kwachowi i SLD wydawalo sie, ze jak Rosjanom
        podsuna spolki paliwowe, to kupia sobie ich przychylnosc. Rosjanie rzuca groszem
        i je kupia pozniej.
        Rosjanie z Niemcami zawse sie dogadywali ponad naszymi glowami, trzeba bylo
        wybrac na ministra MSZ kogos elastycznego, madrego, ale przede wszystkim
        przebieglego i oddanego bezwglednie Polsce. Ani Cimoszewicz, ani Rotfeld tych
        warunkow nie spelniaja.
        A co my teraz mozemy Rosji?
        • you-know-who Re: Polska - Rosja 12.08.05, 03:08
          Trudno o madra polityke zagraniczna, kiedy MSZ jest zdominowane nie przez
          pragmatykow tylko ideologow (i moge dodac z wlasnych, nielicznych, obserwacji
          pogladow pracownikow MSZ
          • bladatwarz Re: Polska - Rosja 12.08.05, 03:14
            Badzmy dobrej mysli. MOze to sie zmieni jesienia. Daj Boze.
      • cimoszewicz Dobre porownanie 12.08.05, 09:41
        Ze swej strony dorzucilbym jeszcze, ze ten maly wstapil nagle do ekskluzywnego
        klubu, do ktorego ten duzy prostak nigdy wstapic nie bedzie mogl.
        Poza tym malemu coraz lepiej sie powodzi podczas gdy duzy zyje w takim samym
        syfie w jakim zyl juz zawsze.

To wszystko bardzo denerwuje tego mocnego prostaka i dlatego tak sie miota.
        • sapeha Re: Dobre porownanie 12.08.05, 09:45
          byc sprzataczem w eksluzywnym klubie - duma dla Polaka?
          • cimoszewicz Re: Dobre porownanie 12.08.05, 09:55
            rownorzednym partnerem.
            Czy moze jestes w stanie wskazac jakies paragrafy normujace nasze czlonkostwo w
            UE i NATO jako "sprzatacz"?

To co gruby, sfrustrowany prostak fabuluje w swojej norze moze tylko bawic, gdy
            sie wie, jak prostak funkcjonuje.
            • sapeha Re: Dobre porownanie 12.08.05, 09:58
              w Iraku sprzantacie.
              • cimoszewicz Re: Dobre porownanie 12.08.05, 10:02
                Pisalem juz, ze wasze zwidy moga tylko smieszyc.
                Sprzatanie nie polega na sluzbie z bronia w reku. Sprzatanie polega na usuwaniu
                syfu, ktorego nigdzie na swiecie nie ma tyle co w Rosji.
                Bylem widzialem. Sa niestety tacy, ktorzy nie potrafia posprzatac nawet pod soba.
        • kontrkultura Re: Dobre porownanie 12.08.05, 11:05
          cimoszewicz napisał:

> Ze swej strony dorzucilbym jeszcze, ze ten maly wstapil nagle do ekskluzywnego
          > klubu, do ktorego ten duzy prostak nigdy wstapic nie bedzie mogl.
          > Poza tym malemu coraz lepiej sie powodzi podczas gdy duzy zyje w takim samym
          > syfie w jakim zyl juz zawsze.
          >
          > To wszystko bardzo denerwuje tego mocnego prostaka i dlatego tak sie miota.
          =====
          Sarmacki badziew, szkoda komentować.
      • kontrkultura Re: Polska - Rosja 12.08.05, 11:17
        Tyle, że obydwoje jeszcze nie tak dawno się ze sobą kłucili, bili się, a teraz
        ten mniejszy jest jeszcze obrażony, chcoć chce się pogodzić i duży też się
        obraził, że mały innych małych mu agituje.

I nie zapominajmy tylko, że mówimy o rządach, nie o ludziach.
        • borrka Re: Polska - Rosja 12.08.05, 11:20
          Problem w tym, ze "duzy" zaczal sobie powoli uswiadamiac, ze jest tylko "sredni".
          I to go boli strasznie i chce komus dokopac.
          A moze juz tylko malym.
          Nawet nie srednim.
          • kontrkultura Re: Polska - Rosja 13.08.05, 12:55
            a przynajmniej ten mały tego chce, aby ten duży również był mały, bo dopiero
            wówczas duży nie będzie już w przyszłości zagrażał jemu i innym małym. Średni
            zaś, który jeśli będzie zachowywał się jak duży i potężny w końcu straci innych
            małych, a może i sam będzie kiedyś jak mały.
    • naryt Polska - Rosja 1:4 12.08.05, 10:10
      POLSKA GOLA!!!
    • niedowiarek Jest zle, bedzie lepiej.SLD i Kwas odchodza 13.08.05, 17:10
      Nigdy nie bylem zwolennikiem Buzka ale kazdy musi przyznac, ze stosunki z Rosja
      wygladaly wtedy znacznie lepiej. Czy to fakt, ze KGB nic nie miala na Buzka czy
      to, ze AWS tanczyla na wlasna nute ale towarzysze na Kremlu wiedzieli gdzie
      jest ich miejsce. Zaczelo sie dziac, kiedy komunisci skasowali budowe rury do
      Norwegii no i Putin powiedzial - mam was.
      • borrka Re: Jest zle, bedzie lepiej.SLD i Kwas odchodza 13.08.05, 17:14
        Trafna uwaga.
        Ci wszyscy nasi "socjaldemokraci" maja lapki ubabrane w komunizmie, a w Moskwie w sejfie leza kwity na nich.
        Stad niezdecydowana polityka.
        Boze daj Tuska, czy Kaczora.
        Juz wszystko jedno, aby tylko nie Cimoszke.
        • kontrkultura Re: Jest zle, bedzie lepiej.SLD i Kwas odchodza 13.08.05, 22:16
          Jakby istniały jakieś inne teczni na Kwaśniewskiego, to niby jak mógł by on
          zaangażować się na Ukrainie? To on, a nie Lech Walęsa, Kaczor, czy Tusk odegrał
          tam główną rolę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka