marcin120 16.08.05, 19:29 Niesamowite, przeciez tego jeszcze nie grali zeby sie "starsi bracia w wierze" tlukli miedzy soba. Wspolczuje im bo teraz beda mieli wiecej podzialow we wlasnym kraju a skorzystaja na tym tylko glaby zpod znaku allacha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
khas witam. pytanie mam. czy mógłby mi ktoś wyjasnić 16.08.05, 19:57 na czym polega ten konflikt izraelsko-palestyński. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kichote1 Re: witam. pytanie mam. czy mógłby mi ktoś wyjasn 16.08.05, 20:15 Tak sie to zaczelo: www.jewish.org.pl/polskie/materialy/israel-site/hist/do48.htm Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: witam. pytanie mam. czy mógłby mi ktoś wyjasn 16.08.05, 21:48 Troszke jest w tym tekscie błedów i troszke niedomówien. Nie ma na przykład ani słowa o terroryzmie zydowskim (grupa Sterna czy Irgun). Odpowiedz Link Zgłoś
khas Re: witam. pytanie mam. czy mógłby mi ktoś wyjasn 16.08.05, 22:56 ok dziekuję, pzreczytam i porównam po prostu chciałbym poznac ten problem i miec swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Re: witam. pytanie mam. czy mógłby mi ktoś wyjasn 17.08.05, 02:15 khas napisał: ok dziekuję, pzreczytam i porównam po prostu chciałbym poznac ten problem i miec swoje zdanie. Szlachetny cel, gdyz calkowicie platoniczny. A to dlatego, ze niestety nie bedziesz mogl tego "twojego zdania" nigdzie zaprezentowac. Jezeli bedzie ono zawieralo chociaz 1x10E-100 procenta krytyki strony izraelskiej to natychmiast zostaniesz okrzykniety antysemita i zaliczony do 7-ej kategorii ponizej niemca SS-mana. Oraz przyjaciela islamofaszystow, pieluchoturbanistow, szmatoglowcow, muslimow, terrorystow, liberala i (co najgorsze)-okularnika. Natomiast przyganianie Palestynczykom daje mala radosc, gdyz kopanie lezacego malo komu sprawia przyjemnosc i jako takie przez dobrze wychowanych ludzi przyjmowane jest z niesmakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
enfer KOnflikt 16.08.05, 21:53 ten link podany wyzej z izraelskim tekstem propagandowym porownaj z dossier www.viva.palestyna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: witam. pytanie mam. czy mógłby mi ktoś wyjasn 17.08.05, 04:55 Odpowiadasz na : khas napisał: > na czym polega ten konflikt izraelsko-palestyński. dziękuję Kiedys z tych ziem Zydzi wypedzili 800 tysiecy Palestynczykow. Bezprawnie, niezgodnie z prawem miedzynarodowym zagarneli te piekne kawalki ziemi i wybudowali sobie za pieniadze podatnikow USA wille.Caly swiat na tym cierpi, Arabowie sie buntuja , wojny wybuchaja, ludzie niewinni gina. A w Izraelu i na calym Swiecie Zydzi szukaja sympatii i robia wieka tragedie ze 8000 Zydow musi opuscic zagrabione tereny. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: czemu Polacy nie lubia Zydow 17.08.05, 00:33 nu, naprawde...... bo zydzi sa wszystkiemu winni, dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
goldi_wawa Re: czemu Polacy nie lubia Zydow 17.08.05, 01:05 Uwazam,ze Sharon zle zrobil bo Izrael wzamian nie uzyskuje nic od arabow.Dalej zamierzaja przeprowadzac ataki na izraelczykow i nawet teraz kiedy wiadomo,ze sie wycofuja ze Strefy Gazy sa przez arabow atakowani.Mam pytanie do Dany33 bo wiem ze mieszkasz w Izraelu co sie stanie z zydowskimi cmentarzami w tych opuszczanych osiedlach?Przeciez religia zydowska zabrania ekshumacji i przenoszenia zwlok czy oni zamierzaja zostawic je arabom, ktorzy zapewne zbeszczeszcza te groby?Nawet jak policja palestynska bedzie ochraniac te cmentarze to i tak nie pozwola zydom odwiedzac groby swoich bliskich.Rozumiem tych wysiedlanych ludzi i w pelni sie z nimi solidaryzuje i wkurza mnie,ze w Polskiej prasie i np.w TVN 24 nazywaja ich ekstremistami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: czemu Polacy nie lubia Zydow 17.08.05, 01:20 groby wawo zostana jako ostatnie przeniesione do israela. to cos takiego jak pikuach nefesh. wiesz co to znaczy? np religijnym zydom nie wolno w szabat i inne zydowskie swieta religijne jezdzic samochodem. ale jesli np ktos potrzebuje pomocy lekarskie, bo bez niej moze umrzec, wtedy stosuje sie pikuach nefesz, czyli ratowanie zycia, i wtedy nawet w yom kipur karetka pogotowia przyjedzie po chorego. cos takiego zastosuja w tym wypadku. wlasnie dlatego, ze wiadomo, ze groby zostana zbeszczeszczone. jest tam doscy grobow poleglych zolnierzy, nigdy israel nie zostawilby ich tam na pastwe arabow. od arabow oczywiscie nic nie dostajmey w zamian. ale ulatwiamy sobie ewentualne odwety za to, co jeszcze przyjdzie... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Re: czemu Polacy nie lubia Zydow 17.08.05, 03:06 > od arabow oczywiscie nic nie dostajmey w zamian. ale ulatwiamy sobie ewentualne > > odwety za to, co jeszcze przyjdzie... Dokladnie. Bo jak wycofacie sie z terenow okupowanych i spadnie na Izrael jakas hammasowska rakieta z terytorium niepodleglego panstwa palestynskiego, to mozecie zbombardowac miejsce skad wystrzelono rakiety w normalnej odpowiedzi na agresje. A do tego bedziecie mogli sie spokojnie - w razie czego - odciac szczelnie od nowej Palestyny i zza muru ogladac jak palestynczycy kisza sie w swoim cywilizacji brudu, korupcji i bandyckiej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: czemu Polacy nie lubia Zydow 17.08.05, 14:51 mur tam juz jest na ukonczeniu, dragger.... a cala reszta..... ty moze bywasz na spotkanich dowodcow cahalu????? :))))) bo dokladnie tak bedzie... zadnego wejscia wiecej czolgami, z gory, rowniutko.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldi_wawa Re: czemu Polacy nie lubia Zydow 17.08.05, 04:05 Wielkie dzieki Dana za odpowiedz i Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polar21 do p. dany33 17.08.05, 11:19 tak sie zapytam z ciekawosci: A gdzie dokładnie Pani mieszka? > groby wawo zostana jako ostatnie przeniesione do israela. no to bardzo dobrze > od arabow oczywiscie nic nie dostajmey w zamian. ale ulatwiamy sobie ewentualne > odwety za to, co jeszcze przyjdzie... :)))) dokładnie. Niestety te tereny w dłuzszej perspektywie były niedoutrzymania. niewiem jak Pani sie zapatruje na ta sprawe, ale mnie jako zwyklego Izraelczyka denerwowaloby ze wydaje sie ogromne sumy pieniedzy na utrzymanie garstki osadnikow posrod morza arabskiego łajna. A jak sie na sprawe opuszczenia gazy zapatruje izraelska opinia publiczna. P.S. Wielkie dzieki za to ze spuszczacie manto islamistom no i mam nadzieje ze juz za kilka lat odwiedze Izrael. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: do p. dany33 17.08.05, 14:59 po pierwsze ja nie pani tylko zwyczajnie dana. a mieszkam w jerozolimie.... :)))) dlaczego byly nie do utrzymania? w momencie jak mur ochronny bylby zbudowany, jesli w koncu przestalibysmy cie cackac, bo mielismy ciagle na uwadze cywilnych mieszkancow gazy, to tak, jak mamy teraz spadek o prawie 70% zamachow, tak i tam skonczylyby sie, przynajmneij w wiekszej czesci, ostrzeliwania kassamami. powinnismy byli w 67 oglosic tam granice i dzisiaj bylby spokoj. niestety, nie zrobilismy tego i dzisiaj placimy za to. oprocz tego, te tereny kosztowaly nas tylko na poczatku duzo pieniedzy. kiedy ziemia tam byla juz uzyzniona i osiedlency zaczeli pracowac przy hodowli owocow, jarzyn i kwiatow, wnosili do kasy panstwa ponad miliard dolarow rocznie z eksportu. dzisiaj, ogladajac wysiedlenie juz przymusowe, jestem jeszzce bardziej dumna z naszego narodu i z tych osadnikow: balismy sie strasznie przelewu krwi. skonczylo sie na bolu i lzach, na zapewnieniach z obu stron, ze zyd zydowi brat. bez przelewu krwi. bez wojny domowej. ten narod, w obliczu niebezpieczenstwa pokazuje swoja wielkosc. Odpowiedz Link Zgłoś
polar21 Re: do p. dany33 17.08.05, 20:29 > jesli w koncu przestalibysmy cie cackac, bo mielismy ciagle na uwadze cywilnych > mieszkancow gazy, no musielsicie miec, bo lewaki wszelkiej masci by was zywcem zjadly :( > kiedy ziemia tam byla juz uzyzniona i osiedlency zaczeli pracowac przy hodowli > owocow, jarzyn i kwiatow, wnosili do kasy panstwa ponad miliard dolarow rocznie >z eksportu. w sumie nie myslalem w ten sposob, ale przynzasz chyba ze tych 8000 osadnikow strzeglo 3 razy wiecej zolnierzy a to tez kosztowalo Mi sie wydaje ze wyprowadzka byla (niestety) konieczna ze wzgledow strategicznych, ale rownoczesnie powinniscie (z tych samych strategicznych wzgledow) rozbudowywac osiedla wokol Jerozolimy Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: do p. dany33 17.08.05, 21:52 zgadza sie, strzeglo ich tam mase naszych zolnierzy. i drogie to tez bylo. nie tyle ze wzgledu na forse ile na strate zycia. bo wielu tam zginelo. a kto ci powiedzial ze nie rozbudowywujemy???? :))))) sharon wie co robi.... naprawde..... buduje mur w jerozolimie, rozdzielajac ja w ten sposob, ze pare peryferyjnych dzielnic arabskich dostaje sie do autonomii, w jerozolimie w ten sposob bedzie 50 000 arabow mniej. reszta wschodniej jerozolimy, cale stare miasto, zostaje u nas. duze miasto na wschod o jerozolimy, po drodze na morze martwe, juz na west bank, maale adumim, zostaje u nas. miedzy maale adumim a wschodnia jerozolima buduje sie wlasnie 8 tysiecy jednostek mieszkaniowych.... abu allah, glowny dostawca materialow budowlanych dla muru, wielki minister od czegos tam w rzadzie abu maazena, moze dalej krzyczec ze najpierw gaza, potem west bank i jerozolima... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zakaew to poczatek konca rezim ktory niczym sie nie rozni 17.08.05, 00:55 od rezim ktory chcial panowac nad swiat w latach 38 -45 Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: to poczatek konca rezim ktory niczym sie nie 17.08.05, 01:22 spoko, zakaew, my tu jeszzce bedziemy, jak wielu innych juz nie bedzie.... to tak od tysiecy lat, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 01:18 Wszyscy przesiedleńcy dostaną od państwa wielkie odszkodowania (do 300 tys. dol.). Ogolnie to by sie zgadzalo. Ale od jakiego panstwa? Biedni ci podatnicy amerykanscy. Bo jezeli chodzi o handele z niemcami czy inna holota pomagajaca mordowac Zydow, to jeszcze moge zrozumiec. Biznes pt. "grzechy odpuszczamy za drobna oplata w mareczkach" prowadzony przez Holocaust, Inc. ma jeszcze jakis sens. Ale za co placa myto Amerykanie? I, co moze jeszcze bedzie ciekawe, jak wywolamy w Chinczykach poczucie winy za to, co stalo sie w jakiejs Europie kilkadziesiat lat temu? No bo po amerykanskim imperium czas zaczac przejmowac stery w Panstwie Srodka, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 01:34 ty misza jako dziecko upadles na glowe???? widac, widac..... ale przeciez nie musisz kazdemu opowiadac, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Tylko zeby im choc lyzke do herbaty zostawili 17.08.05, 01:57 www.rense.com/general67/2moreIDFsoldierscaught.htm Odpowiedz Link Zgłoś
illuminati44 Re: przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 01:57 A od kogo jak nie od amerykanskiego podatnika, mala, biedna Danoczko, kasa na Zydow z Gazy idzie? Masz jakies tajne dane? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 02:01 tym razem nie mam najmniejszych watpliwosci, ze powinni zaplacic.... zmusili nas do wyjscia z gazy swoja idiotyczna road map.... Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: przesiedlen´cy dostana˛ od pan´stwa 17.08.05, 03:24 dana33 napisa?a: > tym razem nie mam najmniejszych watpliwosci, ze powinni zaplacic.... zmusili > nas do wyjscia z gazy swoja idiotyczna road map.... ============================================================================= Co sie stanie z tymi,ktorzy dobrowolnie pozostana,jesli w ogole istnieje taka mozliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 03:43 dana33 napisała: > tym razem nie mam najmniejszych watpliwosci, ze powinni zaplacic.... zmusili > nas do wyjscia z gazy swoja idiotyczna road map.... ****************************************************************** <>Oj Dana,Dana,czy TY mialas kiedys najmniejsze watpliwosci ,ze podatnicy USA powinni na was placic??? :-)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
illuminati44 [...] 17.08.05, 07:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 15:01 wiesz, lepiej byloby dla nas, zeby przestali dawac te dolary. zaczelibysmy handlowac bronia i mielibysmy pewnie lepsze zyski. no i zaczelibysmy brac od usa oplaty za uzywanie portu haifskiego, bo nie placa na za to. co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
kubajaw bzdura 17.08.05, 15:32 W swoim nocnym poscie pomylilem sie o tyle, ze pomocy na zbrojenia dostaje Izrael rocznie od USA 2 mld $, a dodatkowe 2 mld $ we wszelkiego rodzaju inne cele. Nie bez znaczenia jest tez wsparcie polityczne Stanow, np. blokowanie w Radzie Bezpieczenstwa wszelkich decyzji zmuszajacych Izrael do zakonczenia okupacji terytoriow palestynskich. Prosze nie sugerowac, ze Izrael doplaca do wspolpracy z USA, bo to nieprawda. Izrael nie utrzymalby sie, gdyby nie Stany Zjednoczone. Nie wartosciuje tego, bo wiadomo, ze z drugiej strony barykady stoja Palestynczycy, ktorych terrorystyczne dzialania wspieraja w mniej lub bardziej zawoalowany sposob panstwa arabskie. Chodzi mi tylko o fakty. Izrael nie jest, tu ofiara, a przynajmniej nie wieksza niz Palestynczycy. Obie strony sa siebie warte. I tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: bzdura 17.08.05, 17:08 drogi kubjewie. mysle, ze dalibysmy sobie rade. w 48 dalismy sobie swietnie, do 73 tez nie dostawalismy bog wie iles. i dalismy sobie rade. no i nie zapominaj, ze mimo tej israelskiej nedzy, to ten kraj zarabia dosc duzo sam. dalibysmy sobie rade, mozesz spac spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: bzdura 17.08.05, 21:29 Zastrzyk w postaci mostu powietrznego z bronia i sprzetem , plus paliwo , o czym wygodnie zapominasz . narazie ------------------------------------------ 73 tez nie dostawalismy bog wie iles. Odpowiedz Link Zgłoś
illuminati44 Re: przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 20:53 Mysle podobnie (choc niekoniecznie trzeba zaczynac od handlu bronia)! Przeciez dotowanie Izraela przez USA nie bedzie trwac wiecznie i tylko z korzyscia dla Was bedzie wypracowanie sobie wiekszej samodzielnosci! Po co ponadto ladowac miliony w ochrone nielegalnych osiedli, jak mozna je dobrze spozytkowac wewnatrz Izraela, chociazby nawet na uszczelnienie granic? Po co okupacja zjednywac przeciwko sobie rzesze bliskowschodnich Arabow? W koncu Wasza przyszlosc zalezy glownie od ulozenia sobie w miare poprawnych stosunkow z nimi! Wlasnie ogladam mecz Izrael - Polska. W Waszej druzynie na ataku gra dwoch Arabow! Czyli jednak dogadac sie mozna! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 21:55 ci arabowie w tej druzynie, to israelscy arabowie, illuminati, a nie palestynscy. czy ja mowie, ze nie mozna sie dogadac? mozna. tylko trzeba miec z kim. bo przeciez jak bedziesz gadal ze sciana, to sie nie dogadasz, nie? arafat to byl partner? hamas to jest partner? my narod cierpliwy, poczekamy az sie znajdzie jakis normalny..... Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: przesiedleńcy dostaną od państwa 17.08.05, 21:25 No kidding , Dana , a 14-sto miesieczne rezerwy paliwa dla Izraela , plus gwarancja uzupelnienia w razie potrzeby , to za co ? Bez tych rezerw w 73-cim Izrael bylby kaput. Nie zaprzeczysz rowniez , niewdziecznico , ze port i doki sa jednym z nawiekszych pracodawcow w hutzpalandzie . narazie ------------------------------------------ no i zaczelibysmy brac od usa oplaty za uzywanie portu haifskiego, bo nie placa na za to. co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
kubajaw może misza pił do tego... 17.08.05, 02:03 Moze Misza1000 pił do tego, ze Izrael dostaje rocznie 4 MILIARDY dolarow bezzwrotnej pomocy od USA na zbrojenia. Warto dodac, ze calkowity budzet polskiej armii to ostatnio jakies 5 miliardow USD, a z tej sumy spora czesc idzie na zakup F-16. W konflikcie Izraelczycy - Arabowie, nie stoje po zadnej ze stron. Uwazam, ze obie strony stosuja obrzydliwe metody walki i obie sa tak samo zaklamane. Gdyby nie to, ze Bliski Wschod jest kluczowy ze wzgledu na rope, moznaby patrzec na wyzynanie sie jednych przez drugich jak na dobry film, bo sily sa wyrownane (Izrael ma za soba USA, a Arabowie petrodolary). Tylko ze niestety wlasnie jest ta ropa... I dlatego nalezy na tyle popierac Izrael, zeby Arabowie zajmowali sie jalowa walka z nim, a nie probowali spozytkowac pieniedzy z ropy na podboj Swiata. Z tego punktu widzenia to chyba nie najlepszy pomysl to upuszczenie Strefy Gazy, bo argument o wiekszym bezpieczenstwie w centrum Izraela, jest kompletnie nie trafiony. Jesli jest tam bezpieczniej do dlaczego dopiero teraz przenosi sie osadnikow? trzeba bylo to zrobic duzo wczesniej! Odpowiedz Link Zgłoś