Dodaj do ulubionych

historia kredytowa w Kandadzie - pytanie

17.09.05, 00:29
Czy historia kredytowa z USA jest w jakis sposob powiazana z systemem
kanadyjskim? Chce kupic dom w Kanadzie natychmiast po przyjezdzie i wydatek
czesciowo sfinansowac kredytem. Dlatego pytam:
Czy osoba przeprowadzajaca sie z USA do Kanady do stalej legalnej pracy ma
szanse na approval na mortgage na podstawie dobrej historii kredytowej z USA?
(FICO ponad 700)
Obserwuj wątek
    • you-know-who Re: historia kredytowa 17.09.05, 06:42
      Kanada ogolnie dyskryminuje swiezych przybyszow wymagajac wszedzie Canadian
      experience, credit history etc. Glownie przejawia sie to w zlodziejskim
      ubezpieczeniu samochodu przez pierwszy rok (np. Anglik czy Polak jezdzacy bez
      wypadku po EU przez 10 lat jest traktowany jako new driver, a wiadomo co to
      oznacza; tak nie bylo zawsze, podobno uznawano eur. doswiadczenie jeszcze
      niedawno, 5 lat temu, po czym kompanie ubezp. zauwazyly ze nikt im nic nie
      zrobi jak beda nas okradac.)

W przypadku USA sa robione wyjatki, ale z mojego doswiadczenia bardziej w
      sprawie prawa jazdy i ubezpieczenia samochodu niz kredytowej. To co naprawde
      pomaga to:
      (a) jesli twoj bank w usa dziala tez w kanadzie, bo wtedy latwo jest twojemu
      nowemu kredytodawcy sprawdzic twoja historie, lub
      (b) jesli masz stala prace i zarobki powyzej sredniej - wtedy nie musisz sie
      wiele wysilac, bo zarowno banki jak i firmy udzielajace mortgage obecnie
      zabiegaja o klienta i konkuruja. Stad tez daja dobre oprocentowanie.

Przykladowo - instytucja ktora mnie od pol roku zatrudnia ma umowe z CIBC
      (imperial... he he). CIBC otwiera nowym pracownikom firmy konto na telefon i
      fax (z umowa o prace), przed przyjazdem, co wszystko duzo ulatwia.
      Okazalo sie, ze nie musze nawet daleko szukac kredytu, CIBC/Toronto/Don Mills
      zaopiekowal sie mna bardzo dobrze, z jakichs powodow nawet mi nadskakiwali (z
      reguly
      wybiegaja mi na przywitanie i nie musze stac w "zwyczajnej" kolejce), dali mi
      personalnego advisora (Imperial Service), ktory zaoferowal variable rate
      mortgage bez zadnych dodatkowych oplat, open (! tj. nie ma kary za szysza
      splate), oprocentowane 3.5% czyli 0.75% ponizej prime rate. Musze powiedziec ze
      bylem i jestem mile zaskoczony. Przy takim krolewskim traktowaniu, gdyby nie
      obawy mojej nieocenionej zony [na wypadek gdyby mnie namierzyla na fs!]
      to moglbym zaryzykowac wziecie maksymalnego kredytu i ulokowanie zbednych
      pieniedzy w mutual funds (amer. :-) gdzie dalyby co najmniej dwa razy wiecej
      niz 3.5%, albo na gieldzie gdzie dalyby 20% +-30%.

Summa summarum: znajdz dobry bank, i nie powinno byc problemu (zakladam ze nie
      przeprowadzasz sie by zalozyc prywatna firme, bo w przypadku self-employed
      zawsze troche trudniej z kredytami, zwl. dla imigrantow).

powodzenia
      • prestone Re: historia kredytowa 17.09.05, 07:15
        Dzieki.
        • you-know-who Re: historia kredytowa 17.09.05, 07:59
          pewne rzeczy beda niedostepne przez ~pol roku, to juz zupelnie
          zalezy od firmy, np mi rogers uparl sie ze nie da 3 telefonow komorkowych tylko
          max 2,itp. Warto zamienic karte kred. np. citibanku na kanadyjska (w CAD), bez
          wiekszego problemu, albo jak najszybciej wyrobic sobie lokalna (z poczatku
          bedzie raczej miala maly limit). ogolnie znajomi rosjanie ktorzy przyjechali tu
          z usa narzekali ze wszystko w kanadzie dziala mniej sprawnie niz tam, ale ja
          nie zauwazylem jakichs wielkich roznic (i tu i tam nie dziala calkiem gladko :-)
          przynajmniej nie ma atmosfery euro-niemoznosci.
    • dzenko Re: historia kredytowa w Kandadzie - pytanie 17.09.05, 07:57
      prestone napisał:
      > Czy osoba przeprowadzajaca sie z USA do Kanady do stalej legalnej pracy ma
      > szanse na approval na mortgage na podstawie dobrej historii kredytowej z USA?
      > (FICO ponad 700)

Czy sie przeprowadzasz z Mongoli czy z US, chcac uzyskac pozyczke hipoteczna -
      podstawa jest wysokosc Twojch dochodow w Kanadzie i suma pierwszej wplaty (down
      payment, minimum 5% wartosci domu, a im wiecej tym korzystniej dla Ciebie).
      Mortage to jeden z najbardziej bezpiecznych dochodow dla instytucji finansowych.
      Jesli masz zrodlo przyzwoitych dochodow i cash na down payment, to Ty
      powinienes stawiac warunki nie Bank(zawsze jest alternatywa). Historia kredytowa
      z USA nie powinna Cie obchodzic, szczegolnie jesli nie miales problemow tam:)

• you-know-who Re: historia kredytowa w Kandadzie - pytanie 17.09.05, 08:14
        > 5% wartosci domu, a im wiecej tym korzystniej dla Ciebie

tak. jesli masz od 5 do 25%, sa niemile obowiazkowe ubezpiecznia, ktore mozna
        ominac tylko biorac second mortgage, jesli np. twoja firma ci takie pomoze
        dostac. Zakladam, ze tego nie potrzebujesz bo masz 25%.

jak teraz sobie przypomnam to absolutna prawda ze przy mortgage nie
        potrzebowalem tlumaczyc ze mialem dobra credit history, za to zgodnie moze z
        prawem Murphy'ego musialem to robic przy aplikacji o mniej warta karte
        kredytowa CIBC; ale to byla kwestia urzedniczki, bo w koncu nie musialem
        przedkladac zadnej historii.

• beaver Re: historia kredytowa w Kandadzie - pytanie 17.09.05, 15:58
      Witam...
      Kazdy bank w Kanadzie, zanim nie wyda decyzji o przyznaniu kredytu, sprawdza
      Twoja historie w Credit Bureau of Canada. To jest pierwszy papier ktory
      podpisujesz starajac sie o kredyt. Czy maja akces do Twojej historii kredytowej
      w USA, tego nie wiem. Oprocz tego wez pod uwage ze wielkosc kredytu na dom
      zalezy od Twoich dochodow w Kanadzie. A te, jesli nawet beda ok, beda dotyczyly
      krotkiego okresu czasu. Mozesz miec troche chodzenia i zalatwiania, poniewaz
      Twoje doswiadzczenie kredytowe i staz pracy (dochody)w Kanadzie beda krotkie.
      Ale wg mnie powinienes sprobowac przez mortgage broker (adresy i numery tel na
      yellow pages). Mozesz rowniez wybrac sie do City Bank (Toronto) ktory jest fila
      amerykanskiego banku, albo probowac przez np Bank of Montreal, ktorego
      wlasnoscia jest Harris Bank z Chicago.
      Tak czy inaczej, napewno zalatwisz to co chcesz a jedynym problemem moze byc
      czas. Powodzenia i pozdr. Beaver

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka