rekontra 25.10.05, 07:31 Polska prasa, polscy dziennikarze zachowuje się skandalicznie. Dlaczego ? "Zwycięstwo Kaczyńskiego Chiracowi odpowiada. V Republika najwyraźniej szuka sojuszu z IV Rzeczpospolitą." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rekontra Re: Chirac zaprasza Kaczyńskiego 25.10.05, 07:35 rekontra napisał: > Polska prasa, polscy dziennikarze zachowuje się skandalicznie. Dlaczego ? ta uwaga nie odnosi się do tego artykułu, a do komentarzy mediów o przyszłych stosunkach Polski z Rosją i Niemcami. Ton prasy polskiej uważam za skandaliczny. Wybory za nami panowie dziennikarze. Wróćcie do równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Well played 25.10.05, 07:39 panie Chirac. Rady dla Kaczora: lepiej zeby sobie ubral buty na grubej podeszwie bo Chirak rosly. Poza tym, nie dac sie wciagnac w kombinacja. Dla Polski Niemcy i Rosja wazniejsze niz Francja. A poza tym jechac jak zapraszaja. Moze wreszcie moje forumowe zycie stanie sie latwiejsze:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Well played 25.10.05, 09:00 Aczkolwiek Francja to marny potencjalny sojusznik, to jednak warto zamanifestować dobre stosunki. Wysyłając zaproszenie do polskiego prezydenta-elekta, Chirac przyznaje, że polityczne znaczenie Polski rośnie. Kaczyńscy nic nie mają przeciwko uczestnictwu Polski w koalicji antyterrorystycznej ani przeciwko sojuszowi politycznemu z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
unijny Re: Well played - panie "polski francuzie" 25.10.05, 12:38 Kochasiu, jak Pan jestes "polski-francuz" to ja jestem chinskim cesarzem! Dlaczego torpedujesz dobre intencje p.Chiraca. Moge cie zapewnic, ze my prawdziwi polscy-francuzi mamy dosyc sporow pomiedzy naszymi dwoma krajami. Wlasnie, takie farbowane lisy - jak "TY" robia wszystko aby podsycac GLUPIA nienawisc. P.Kaczynski, na ktorego glosowalem i p.Chirac, na ktorego tez glosowalem (wolalem od Le Pen'a) maja dobra wole "zawiesic topor wojenny" wykopany przez tow. Kwasniewskiego. Zycze powodzenia w tym przedsiewzieciu. A "Ty" wacpanie - pewnie jestes czerwonym podszytym francusko-polskim (lub odwrotnie) komuchem z CGT. Widac to po wypowiedzi. Zdecyduj sie, albo Polak-polski albo .........., w kazdym razie nie "farbowany lis". Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Chirac cos kombinuje, ciekawe co ? 25.10.05, 13:33 U mnie takze postep, poraz pierwszy od dlugiego czasu napisalem Chirac,a nie jak dotad Czyrak. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Chinski cesarzu 25.10.05, 13:44 Intenceje moja sa jak i twoje, aby sie stosunki poprawily. Forma moja jest jednak o wiele grzeczniejsza. I nic nie torpeduje, tyle ze interesy polskie mi sa tez bliskie. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Parę pytań: 25.10.05, 08:57 1. Jaka jest obecna, realna pozycja polityczna Chiraca? Prezydent na wylocie kadencji, stojący w obliczu nieprzyjemnych rozmów z prokuratorem po wygaśnięciu immunitetu. Polityk izolowany nawet we własnym kraju. Z drugiej strony, konstytucyjna pozycja francuskiego prezydenta jest silna. 2. Czyżby ostateczne pogrzebanie mrzonek o osi Paryż-Berlin-Moskwa? Niemców może czekać nieprzyjemne przebudzenie z ręką w nocniku. A jeszcze w razie obalenia Putina, Niemcy mogą wyjść na kraj skompromitowany i izolowany politycznie. 3. Kokietowanie Kaczyńskich? Nie radzę. To zimni machiaveliści. Przechytrzą naiwnych Francuzów. 4. Chyba tylko poglądy gospodarczo-społeczne mogą zbliżyć Chiraca i Kaczyńskich: wiara w etatyzm i uzdrawiającą moc biurokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Parę pytań: 25.10.05, 09:10 Zigzaur, jue po napisaniu posta przypomnialem sobie wazny element. Sarko byl w Polsce i gratulowal Tuskowi juz prezydentury. Chirac wie, ze Kaczor jest pamietliwy i probuje korzystac z okazji by dokopac Sarko. Taka jest moja glowna interpretacja. Pozycja Chiraka jest slaba, bo ma bulteriera Sarko, ktory mu lydki podgryza. Poza tym jest juz troche stary i, last but not least, przegral referendum n/t konstytucji europejskiej. Ale to stary lis i nauczony w d..e dostawac. Umie po ciosie sie znowu podnosic i w koncu zwyciezac. Kaczor musi byc inteligentny i, Boze bron, nie wierzyc ze tu chodzi o jakakolwiek przyjazn. Przyjazni to szukac moze na Zoliborzu. PF Odpowiedz Link Zgłoś
homophob_and_racist zimna wojne z Franca trzeba zakonczyc, 25.10.05, 13:33 ...i ulozyc poprawne stosunki, niemniej jednak trzeba im dac do zrozumienia ze nie zawsze bedziemy holowac ich line, ze w niektorych przypadkach interesy Polski i Francji nie sa zbiezne. Odpowiedz Link Zgłoś
d14b0ll0s durne nazewnictwo 25.10.05, 14:45 Skandal mowisz? Mnie raczej mierzi to, ze tak latwo nazwa IV RP stala sie 'obowiazujaca', nawet jesli w tekstach pojawia sie ironicznie, to jednak zbyt czesto, boje sie, ze faktycznie za pare lat podrecznik szkolny bedzie mowil o IV RP. Ciekawe, kiedy bedzie V. Moze gdy otworzy sie juz wszystkie ubeckie teczki i g* opryska wszystkich bez wyjatku, wliczajac inkwizytorow. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Media są fajne. „Choć Europa huczy od opowieści o 25.10.05, 14:54 Media są fajne. „Choć Europa huczy od opowieści o nacjonalizmie i eurosceptycyzmie Kaczyńskiego”. Jaka Europa, gdzie i kiedy „huczy”? Może tam ktoś gdzieś coś skomentował ale pewnie niewiele się przejmując, bo ich tam tyle Polska interesuje co nas np. Rumunia. Ot jest sobie kraj. Kto u nas wie jaka partia rządzi w Rumunii? Albo ten ostatni akapicik „Karty w europejskim pasjansie ułożyły się inaczej, niż przewidywano. Zamiast "nowego otwarcia" w stosunkach między Polską a Niemcami, do którego miało dojść po zwycięstwie PO w Polsce i CDU/CSU w Niemczech,...” Bez przesady. Jedno zaproszenie i już się Europa inaczej układa? Przecież to śmieszne. Tak samo jak uzależnianie przez 2 lata relacji polsko-francuskich od jednej wypowiedzi jednego człowieka, choćby nawet był to francuski prezydent. Po jednej wypowiedzi francuskiego prezydenta nagle Polacy mówią "nie lubię Francuzów" - śmieszne. Potem będzie inna wypowiedź pojedynczego człowieka i nagle będziemy lubić 50 milionów ludzi? Podobnie z Niemcami. Po obu stronach Odry mieszka stoparedziesiąt milionów ludzi. Tysiące firm ze sobą współpracuje. Miliony ludzi mają codzienne kontakty w rodzinie, w nauce, sporcie czy kulturze, ale co tam. Wszystko jest zależne od tego, że ktoś gdzieś powiedział, że chce jakieś „centrum” budować. Niemcy grają w piłkę – źle, bo ktoś chce centrum budować, młodzi spotykają się w Kolonii – niedobrze, bo tam chcą centrum, itp.itd. Nikt nie wie dokładnie co tam w tym centrum będzie ale już twardo protestuje. Jeżeli jakaś grupa ludzi chce sobie gdzieś postawić budynek i zrobić w nim wystawę starych fotografii to sobie to zrobi w demokracji a fotografie pokryje pył zapomnienia i pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje. Czy trzeba przydawać temu popularności publikacjami w czołowych polskich mediach? Kiedy ktoś mnie np. pyta: czy lubisz Rosjan? to odpowiadam: "jakich Rosjan, nazwiska poproszę, bo nie jestem w stanie wypowiadać się naraz o milionach ludzi". To samo jest z innymi narodami. W każdym sa ludzie sympatyczni i niesympatyczni a gdzie i jakich jest więcej? Kto to zmierzy? To takie samo bajanie jak hasła typu "Paryż to ładne miasto a Londyn nie". Gdzie Paryż jest ładny, pytam? Pod wieżą Eifla? Może, jak ktoś lubi składnice złomu. Ale są też tam miejsca zwyczajnie obskurne. Tak samo jest w Londynie. Reszta to całkiem subiektywna i niemierzalna psychologia. Można nią manipulować jak się chce. Albo niektórzy mowią: lubię Rosjan ale nie lubię Putina. To jak? Lubią 149999999 Rosjan a tylko jednego nie? Przecież ten prezydent ma rząd, posłów w parlamencie, miliony wyborców, którzy go popierają. To może oznacza to, że lubi się 50% Rosjan niepopierających Putina a tych drugich 50% się nie lubi? Czyste rozdwojenie jaźni, bo jak odróżnić jednych od drugich, może ponumerować i pokolorować? Media są fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
kretos Re: Media są fajne. „Choć Europa huczy od o 25.10.05, 15:41 Co do huczącej Europy to się zgadzam, że polskie media popadają ze skrajności w skrajność. Natomiast nurtuje mnie co innego - jestem już przekonany że czytałem juz takiego posta o tym że nie lubimy 50 milionów ludzi albo tylko Putina. Ostatnio powtarzały się lawinono posty związane z wyborami. Macie takie gotowce pełne frazesów i wklejacie pod pasujące artykuły czy jak? Taki konik czy ktoś wam płaci za zaśmiecanie forum? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 masz deżawu? za dużo tych postów czytasz 25.10.05, 16:27 owszem, jak robisz to "od deski do deski" to teksty się faktycznie powtarzają. Rzuć jakieś hasło a część będzie "za", część "przeciw" i argumenty się będą powtarzać. Zresztą to co napisałeś też już gdzieś widziałem... Odpowiedz Link Zgłoś
linbrethil Re: Media są fajne. „Choć Europa huczy od o 25.10.05, 18:18 Też na forum mialam kilka razy takie wrażenie... I co dziwne to były zawsze posty autorstwa toja3003... (-; Odpowiedz Link Zgłoś
japas Re: Media są fajne. „Choć Europa huczy od o 25.10.05, 19:45 Piszesz madrze ale i jednoczesnie glupio. Chyba sie zgodzisz, ze istnieje cos takiego jak psychika narodowa, uksztaltowana przez zycie od stuleci w jakis szczegolnych warunkach. Poza tym istnieje rowniez cos takiego jak stereotypy i doswiadczenie historyczne miedzy narodami. Moge powiedziec zdecydowanie, ze nie lubie Niemcow i Rosjan, za to lubie Brytyjczykow zwlaszcza Szkotow. I w tym momencie moja wypowiedz jest tak jak twoja, i madra i glupia. Jakby je polaczyc razem, to moze wyszloby cos sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Re: Chirac zaprasza Kaczyńskiego 25.10.05, 18:22 Europa ma prawo huczec, bo skonczylo sie rozstrzyganie obych, o elementarynch prawach narodu polskiego, tak jak i w innych krajach europejskich, Polska wyborem braci Kaczynskich powiedziala -stop, z zamnienianiem Polski w wielki supermarket, w ktorym rzadza inni. Stop, nedzy jaka sprowadza, zakamuflowany komunizm europejski, dazacy do utraty narodowosci, ochrony polskich rynkow, ochrony Polaka, ktory juz dzsiaj czuje sie w swoim kraju, bardziej obco, musi szukac niewolniczej pracy u innych. Takie to zdobycze funduja nam, ktorym jeszcze raz dalismy sie oszukac. Inne narody europejskie ida nasza polska droga, nie dla islamizacji kraju, nie dla wyzysku obcej finasjery, nie dla Europy w ktorej neguje sie tradycje chrzescijanska, propaguja rozne egtotyczne religie, obce podstawowym wartosciom Polski. Krzyk w Europie bedzie wieli i najwiekszy, ale to nie zaguszy nigdy, stanowczego glosu Polakow-nie tej Europie, ktora nam wciskaja, jak cukierek dla glupiego dziecka, na tanim bazarze z badziewiem. Za nami Polakami pojda inne narody, wierzace w swoja misje rozwoju kultury europejskiej, moga krzyczec i przyklejac nalepki jakie chca, a beda to robic przyklejajac nam dumnemu narodowi, takie jaki pasuja miedzynarodoej bandzie zakamuflowanych marksistow, bo Europa to jeden wielki kolchoz, bez granic, bez narodowego rzadu, bezpanstwo i korupcja. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Chirac zaprasza Kaczyńskiego 25.10.05, 18:57 Szanowny Panie Zygfryd Jesli to co napisales jest parodia to duze brawa. Jesli chodzi o powazna wypowiedz to bardzo smutno. Telewizja fracuska (TF1) huczala o wyborach w Polsce prze nie cale 10 sekund Telewizja niemiecka (SDR) huczala jednak dluzej bo przez prawie 15 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Re: Chirac zaprasza Kaczyńskiego 25.10.05, 19:04 wlasnie masz racje, tak to huczy, ale jak GW chce zeby huczalo, to pisze wlasnie taki manipulacjyne antyrzadowe glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Chirac zaprasza Kaczyńskiego 25.10.05, 18:28 Z samych wzgledow kulinarnych nalezaloby zaproszenie przyjac z wdziecznoscia. Dzieki doplatom do rolnictwa we Francji da sie jeszcze dobrze zjesc. A sadzac po wygladzie, Kaczor zjesc lubi i moze. Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Zostaniemy dziadami na wieki wiekow! 25.10.05, 19:09 Dziada kopia zazwyczaj w dupe,czasem dadza jakis och?ap.Taki jest los i przeznaczenie dziada,biednego,g?odnego ,bez honoru i godnosci. Dziad mog?byc kims,ale woli byc dziadem ,bo tak jest ?atwiej i wygodniej Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Dobre otwarcie ze strony J.Chirack'a.... 25.10.05, 19:50 A L.Kaczynski napewno wie co zrobic i zrobi to bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmathias Re: Chirac zaprasza Kaczyńskiego 25.10.05, 20:23 Prezydent Kaczynski moze wiecej osiagnac w Europie dzieki swojej wyrazistosci . A odwazne podkreslanie korzeni chrzescijanskich moze byc w cenie dla wielu politykow europejskich, ktorzy juz nie bardzo moga sie z tym afiszowac w swoich krajach! No i zona poliglotka, znajaca jezyk francuski ! Wrozy dobrze temu otwarciu ! Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowany.henryk Kaczyński europejskim mężem stanu?..dobre:-) 25.10.05, 20:25 Chirac mógłby nie dworować sobie z naszego Wielkiego prezia_elekta... jakoś..nie uchodzi..myślę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
neceser liczy sie ekonomia, nie osobowosc prezia 25.10.05, 20:29 Dlatego Holandia i nawet Wlocchy nie sa na czele UE. Polska jest w okolicach miedzy Portugalia i Hiszpania. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Do zabawnego.henryka... 25.10.05, 20:41 Jesli juz wypiszesz wszystkie swoje idiotyzmy to idz sie powies. Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowany.henryk jasiu 7xpodwójne Ziobro! :-) 26.10.05, 23:43 jak sie przesadnie nadmiesz, uważaj, zes..ać się możesz!! Odpowiedz Link Zgłoś