Dodaj do ulubionych

Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państwo?

31.10.05, 13:59
Dlaczego Polacy oszukują swoje państwo? Jak to: dlaczego? Bo to nie ich państwo… Nie czują, żeby ono było ich. I ja też nie czuję.
Obserwuj wątek
    • goralenfolk Czechy: Re 31.10.05, 14:01
      Mają rację bracia Czesi...W rewanżu zapytam: dlaczego normą jest że ich
      kobiety są tak notorycznie łatwe?
      • karmarys Re: Czechy: Re 31.10.05, 14:21
        o kurcze!!! ale dowlalies CZechom!! biedacy maja latwe kobiety!! jak oni moga
        zyc w takim panstwie z latwymi kobietami?!?!? koszmar po prostu!! nie znasz dnia
        ani godziny!! w kazdej chwili praktycznie moze Ci sie przydarzyc seks! Boze
        chron ! Dobrze, ze u nas tylko korupcja, nepotyzm i chroniczna indolencja
        panstwa. To w sumie przyjemne i dodaje otuchy, ze inni maja jeszcze gorzej.
        :)))))
        PS: ja chce do Czech!!! :))
        • marianna_777 Czechy zawsze mnie pociągały, teraz wiem czemu 31.10.05, 14:29
          • konkwista1 [...] 31.10.05, 15:02
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • marianna_777 Niech zyje poprawnosc polityczna 31.10.05, 15:16
              • bacteriagramdodatnia Raczej, dlaczego to państwo jest tak marnie 31.10.05, 19:17
                zorganizowane. Dlaczego sejmy uchwalaja mętne i bełkotliwe przepisy które proszą się, żeby oszukiwać? Dlaczego Polacy wybierają przestępców i ewidentnych kłamców? Ano dlatego, że tacy już jesteśmy i nie mamy żadnych prawdziwych elit. Nawet ci, co przed paroma laty narażali się walcząc z komuną, też okazują się małymi kundelkami które po prostu gryzły ze złości. No i tyle. Należy zacząć od mycia nóg i opuszczenia ostatnich miejsc w zużyciu środków higieny osobistej (to statystyki).
                • teodorus1 Bo mieszkaja w Kaczolandzie! 31.10.05, 19:18
                  • krasnov Re: Bo mieszkaja w Kaczolandzie! 31.10.05, 20:14
                    Kaczoland dopiero się zaczyna, a syf jest od… zawsze? Też nie lubię gryzących Kaczorów, ale akurat nie można wszystkiego zwalać na nich (i ich konia trojańskiego: L. Millera - SLD Killera).
                • vox_populi Re: Raczej, dlaczego to państwo jest tak marnie 31.10.05, 22:02
                  Panstwo to MY a nie odwrotnie! Jaki pan taki kram i dopoki nie zmienimy
                  kolejnosci pojec i wartosci to bedziemy miec to co mamy. Kropka!

bacteriagramdodatnia napisała:

...Dlaczego sejmy uchwalaja mętne i bełkotliwe przepisy które proszą się, żeby
                  oszukiwać?...

Bo takie sejmy Panie i Panowie mamy zaszczyt wybierac, no bo z czego???? A te
                  sejmy niestety mysla najpierw o sobie - jak sie nachapac - im predzej tym
                  lepiej, a jak jakies ochlapy z polskiego stolu zostana to rzuca sie je
                  pospolstwu elektorackiemu. A jak nie stanie ochlapow? Dyrygowane media zawsze
                  maja w zapasie jakas senasacyjke i podrzuca ja elektoratowi. Nie igrzysk i
                  chleba nam trzeba, nie znizajmy sie do poziomu polglowkow ktorym pozwalamy by
                  nami rzadzili. Jak jestesmy w ich oczach byle jacy to oczywista ze bedziemy
                  rzadzeni byle jak. Wiemy ze POlak potrafi wiec do qrwy nedzy pokazmy na co nas
                  stac ale nie w negatywnym aspekcie. Jak dajemy sie robic w konia to oczywiscie
                  ze bedziemy robieni. Taka jest rzeczywistosc, niestety... Co z tego ze nowy
                  rzad, nowy senat i sejm? Prezydent??? Spojrzmy w koncu kto dla kogo - my dla
                  sejmu (senatu,prezydenta) by go wybrac, ale na tym nasze konstytucyjne prawo
                  sie nie konczy - sprawdzian jest najwyzsza forma zaufania wiec nie dawajmy im
                  prawa na potkniecia nie reagujac na nie. Po co juz teraz myslec ze kolejne 4
                  lata mamy wykreslone z zyciorysu bo kaczki, donaldy, rokity i inkszy
                  zwierzyniec.... Andrew,PO,LPR,SLD, gierki, numerki itd.... Basta panowie
                  politycy czy jak wam tam!
                  V_P
                  • te_was Re: Raczej, dlaczego to państwo jest tak marnie 01.11.05, 08:23
                    " Bo takie sejmy Panie i Panowie mamy zaszczyt wybierac, no bo z czego???? A te
                    > sejmy niestety mysla najpierw o sobie - jak sie nachapac - im predzej tym
                    > lepiej, a jak jakies ochlapy z polskiego stolu zostana to rzuca sie je
                    > pospolstwu elektorackiemu."

Mam pytanie: czy w twoim okręgu wyborczym nie było wśród kandydatów do Sejmu ani
                    jednej uczciwej, porządnej osoby ? Nie wierzę. Tylko jak ją wynaleźć wśród
                    jastrzębi, oto jest problem. Należałoby moim zdanie wyrobić w Polakach nawyk
                    chodzenia na spotkania przedwyborcze i juz na tym etapie weryfikować kandydatów
                    zadając im konkretne pytania o ich poglądy, plany co do tego, co zamierzają
                    zrobić dla swoich wyborców. Wtedy wyszłoby szydło z wora i okazałoby się, że
                    mało kto zasługuje na nasz głos. Ale może zostałby ten jeden, na którego z
                    czystym sumieniem zagłosowalibyśmy. A tak, stawiamy krzyżyk przy nazwisku, które
                    trochę jakby znajome, ale... Do kogo potem pretensje ? Moim zdaniem tylko do
                    siebie.
                • krzysztof43 Re: Raczej, dlaczego to państwo jest tak marnie 01.11.05, 00:24
                  Mycie się nie jest ważne! Ważne, że mamy właściwe WARTOŚCI!
                  Niestety, to właśnie dlatego że jesteśmy tacy porządni i uczciwi rzucają się na
                  nas różne draństwa i zniewalają. Ostatnio rzuca się na nas tzw. 'państwo', obce
                  oczywiście, bo albo postkomunistyczne, albo SLD-owskie, albo kaczystowskie, ale
                  nigdy nasze.
          • nazdar Re: Czechy zawsze mnie pociągały, teraz wiem czem 01.11.05, 07:52
            nie badźmy tacy bezkrytyczni.koleżanka mieszkająca w Pradze opowiadała mi
            ostatnio jak została poinstuowana, żeby wręczyć kopertę stomatologowi w
            prywatnej lecznicy (tak, coby się nią pan doktor lepiej zaopiekował i
            wiedział,że ma poważnie traktować), pielęgniarka miała dostać
            czekoladę.Instrukcję dostała od innej pracującej tam pani doktor...Żeby nie
            było wątpliwości koleżanka jest czeszką. Pytała mnie co ja o tym sądze... To
            tak jakby ktoś miał wątpliwości, że tam nie ma korupcji...
        • krasnov Re: Czechy/kobiety 31.10.05, 20:05
          Ale Czeszki nie są zbyt ładne… Słowaczki 100 razy lepsze! Ja wolę Słowację! A poza tym: szybki software TAK, szybkie kobiety NIE!
        • galt wyzbadz sie kompleksow 01.11.05, 04:39
          ..kalsycznym oznakiem kompleksow jest odpowiadanie na problem pytaniem a inni go
          nie maja? W ten sposob nikt nigdy nie bedzie rozwiazane i o niczym nie da sie
          rozmawiac.
      • tymon99 Szczęśliwi Czesi!!! 31.10.05, 14:26
        goralenfolk napisał:

> Mają rację bracia Czesi...W rewanżu zapytam: dlaczego normą jest że ich
        > kobiety są tak notorycznie łatwe?

To jaskrawa niesprawiedliwość: Czesi zawsze mają lepiej! Lepsze piwo, państwo, z
        którym się można utoźsamiać, atwiejsze kobiety, ładniejszy kraj.. Ja
        chcę być Czechem!!!
        • oginn Re: Szczęśliwi Czesi!!! 31.10.05, 19:26
          tymon99 napisał:
          Ja
          > chcę być Czechem!!!

Przepisz się na Czecha i już. Z obywatelstwem to już trudniejsza sprawa.
        • ethebor Re: Szczęśliwi Czesi!!! 31.10.05, 22:56
          Z tym ze panstwo to mieli po duzo dluzszej przerwie niz my (kilka wiekow). A ich
          utozsamienie z panstwem komunistycznym (czy gorszymi formami zastepczymi
          panstwowosci) bylo wrecz przyslowiowe.

tymon99 napisał:
          > goralenfolk napisał:
          > To jaskrawa niesprawiedliwość: Czesi zawsze mają lepiej! Lepsze piwo, państwo,
          > z
          > którym się można utoźsamiać, atwiejsze kobiety, ładniejszy kraj.. Ja
          > chcę być Czechem!!!
      • vickers1 mamy ładne ale albo głupie albo pruderyjne 31.10.05, 14:48
        i dlatego ja chcę do Czech !!!
        • bohemian1 Re: mamy ładne ale albo głupie albo pruderyjne 31.10.05, 15:01
          ...Ahoy, k tem Ceskam, hmm, jeden je fakt, ze Cechy jsou orthodoxne
          atheisticke, dale, ze MY Cesi jsme prilis zaujati odpoledni a vecerni konzumaci
          piva, abychom si udrzeli rekord ve spotrebe piva na obyvatele, coz samozrejme
          je provazeno neprilis elegantnim vzhledem muzskeho tela a defacto minimalnim
          zajmem muzske poloviny o nase zeny...
          • szapte Re: mamy ładne ale albo głupie albo pruderyjne 31.10.05, 18:19
            A to somozremie je morzna
            • bohemian1 Re: mamy ładne ale albo głupie albo pruderyjne 31.10.05, 18:25
              ...no vsak to rikam, jdes z prace domu, tedy do hospody, das si veprove, k tomu
              deset knedliku, zalejes to deseti pullitry, nahoru dva fernety, mas pak zajem o
              zensky? Neni se co divit, ze zenskym neco chybi i "szukaja" toho...
        • podpisany Re: Moze ladne ale pruderyjne - ZART 01.11.05, 11:07
          O ile sobie przypominam w latach 70-90 najlepsze d.... byly Polki, tanie, nawet
          wymyte.

Szkoda, ze inne ich wyprzedzaja.
      • meerkat1 "Dlaczego Czeszki sa latwe?" ODPOWIEDZ: 31.10.05, 16:32
        Bo w Czechach nie ma BIUROKRACJI i KORUPCJI jak w PRL!
        [bo to dalej jest PRL! :-(((]

Mezczyzna zamawia usluge (z dostawa do domu] i nie ma zadnych tam obiecanek
        cacanek ze "jutro w grudniu po poludniu", albo, ze CIOTA z PiS-u przyjechala!
        • xs550 Re: "Dlaczego Czeszki sa latwe?" ODPOWIEDZ: 31.10.05, 17:06
          meerkat1 napisał:

> Bo w Czechach nie ma BIUROKRACJI i KORUPCJI jak w PRL!
          > [bo to dalej jest PRL! :-(((]

Ludzie, rozbrajacie mnie. Z tym brakiem korupcji i biurokracji w Czechach to
          zes wyjechal dla zartu? Nawet w krajach zachodnich jest korupcja a co dopiero u
          naszych poludniowych sasiadow ktorzy przeciez zachodem nie sa... To ze maja oni
          troche mniejsze problemy z tym nie oznacza, ze nie maja ich wcale.
        • ethebor Re: "Dlaczego Czeszki sa latwe?" ODPOWIEDZ: 31.10.05, 22:57
          Biurokracji nie maja? A to dobre: oni byli kilkaset lat pod wplywem wrecz
          przyslowiowej austriackiej biurokracji.

meerkat1 napisał:

> Bo w Czechach nie ma BIUROKRACJI i KORUPCJI jak w PRL!
          > [bo to dalej jest PRL! :-(((]
          • brratanek Re: "Dlaczego Czeszki sa latwe?" ODPOWIEDZ: 01.11.05, 01:50
            Biurokracja była w Austrii a korupcja w Rosji. I po zaborach pozostała i w Polsce.
      • kralik1 Re: Czechy: Re 31.10.05, 17:07
        goralenfolk napisał:

Nawet nie masz pojecia jak latwe sa polki zwlaszcza dla arabow hindusow,
        pakistanow itd.
        • nessuno [...] 31.10.05, 17:20
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • crp5 ma sporo racji - nie dodam słowa "niestety", bo 31.10.05, 18:57
            nie ma potrzeby - jeśli lubią taki typ, to czemu nie?
            mnie np. bardziej od Polek (i w ogóle Europejek) podobają się Azjatki ... chyba
            kwestia "inności" ... a może to Natura, która "chce" lepszego "wymieszania" genów?
      • fpitt Re: Czechy: Re- goralenfolk 31.10.05, 17:27
        Tak mowisz jakbys nie wiedzial jak latwe moga byc Polki, szczegolnie dla tych
        co choc troche "sprechen".
        Co do analizy postaw Polakow wobec swego panstwa - to chyle czola. Nic dodac,
        nic ujac!
      • piekny_romanek A wg Niemcow Polacy to pijacy, zlodzieje i nieroby 31.10.05, 19:58
        Co wyjdzie ze skrzyzowania Polakow i Rumunow? zlodzieje, ktorym nie bedzie
        chcialo sie krasc, bo sa zbyt leniwi.

Ot i kretynskie "prawdy ludowe". Przez takich glupkow wiecznie zywe.
      • maruda.r Re: Czechy: Re 31.10.05, 21:53
        goralenfolk napisał:

A na jakiej grupie statystycznej owa łatwość została zbadana? ;)

• asfalt Re: Czechy: Re 01.11.05, 02:31
        Polacy nie tylko oszukuja panstwo - oszukuja samych siebie.
        Moze Czeszki i sa latwe. Szwedki tez. Ale najszybciej to sie sprzedaja Polki.
    • marekder co prawda to (prawie?) prawda 31.10.05, 14:01
      niestety jest to prawda. co prawda ja jako zwykly, pracujacy obywatel, nie
      majacy wlasciwie wiele do czynienia z urzedami ani nie potrzebujacy
      specjalistycznej opieki medycznej mog etego nie zauwazac, ale trudno nie
      zwrocic uwagi na wszechobecne artykuly o korupcji, nepotyzmie i
      zlodziejstwie. A poniewaz relacji jest bardzo duzo to niemozliwe jest, zeby
      wszystkie byly zmyslone...
    • oddech.historii Niestety, założenie Czecha jest błędne. 31.10.05, 14:08
      Dokładnie tak jest jak napisałeś. To zdanie "Polacy mogą sami i bez wpływu
      obcych mocarstw nim [państwem] zarządzać" jest, niestety, nieprawdziwe.
      Pokornie musieliśmy schylić karki już w 1989 roku, kiedy w wyniku negocjacji
      redukcji długów musieliśmy zaakceptować wpływy obcych mocarstw.
      • tymon99 I po coście tyle pożyczali?? 31.10.05, 14:28
        oddech.historii napisała:

> Pokornie musieliśmy schylić karki już w 1989 roku, kiedy w wyniku negocjacji
        > redukcji długów musieliśmy zaakceptować wpływy obcych mocarstw.

Jak się zadłużysz, to tak masz :)

• vickers1 to może poprosić o okupacje US-UK ? 31.10.05, 14:50
        • tbernard Re: I po coście tyle pożyczali?? 31.10.05, 19:33
          >
          > Jak się zadłużysz, to tak masz :)
          >
          Ja się nie zadłużałem. Większość naszych rodaków też nic z tym nie miała wspólnego.
          Dobrze wiadomo, że prawo tamtych rządów do zadłużania w imieniu polskich
          obywateli było mniej więcej takie samo jak kupno/sprzedarz pomiędzy mną a moim
          kumplem na przykład Kalifornii. Oni nie byli władzą legalną. To była mafia (a
          dokładniej filia mafii potężniejszej) i to z tą mafią niech rozmawiają
          wierzyciele. Wszyscy o tym wiedzą dokładnie i tylko głupka udają.
      • fritz.fritz Brawo oddech.historii: masz racje. Teraz Polacy 31.10.05, 14:51
        z tym rzadem, o ile powstanie, dostaja po raz pierwszy szanse odzyskanie
        panstwa.
        Dlatego PO, nie mowiac o SLD, bedzie wszystko robilo, zeby do tego nie doszlo.
        PO nalezy do ukladu uwlaszczajacego panstwo. Klientela PO to klientela bylej KL-
        D razem z SLD tworzacej patologie i rzadzaca panstwem, jak pokazaly wlasnie
        afery, a raczej to czego nie pokazaly: minowicie nie wiemy, kto stoi za
        Rywinem, jak to bylo z Orlenem czy FOZZ.
        Ci ktorzy naprawde ciagna za sznurki maja sie dobrze i pelni otuchy patrza w
        przyszlosc.

Tylko ten rzad PiS: to moze byc problem, on moze naprawde przeciac sznureczki
        czy linki z haczykami. Dlatego wlasnie ten rzad nie moze powstac!

Dlatego wlasnie PiS powinien zawrzec umowe z SO aby moc przeprowadzic te
        reformy. Umowa z SO jest wrecz dobrodziejstwem w porownaniu z tym, ze rzad ten
        nie powstanie i ze te cale postkomunistyczny uklady dalej istniec beda i Polska
        wlasnie do nich dalej nalezec bedzie.

• viking2579 Frycu, przetrzyj okulary 31.10.05, 17:07
          Kiedys mialem cie za rozsadniejszego czlowieka ale widze, ze pleciesz frazes za
          frazesem:
          "Klientela PO to klientela bylej KLD razem z SLD..."
          W ktora strone to u ciebie dziala? KLD-->PO czy PO-->KLD? Uprosciles sobie tak
          w celu zrozumienia otaczajacego cie swiata? Za szybkie wnioski wyciagasz, swiat
          nie jest w dwoch kolorach.
          Obym sie mylil, ale tacy ludzie jak ty wpedzaja teraz Polske w jeszcze gorsze
          tarapaty, szczegolnie propagujac wspolprace z Lepperem!
        • kralik1 Re: Brawo oddech.historii: masz racje. Teraz Pola 31.10.05, 17:12
          fritz, spadaj nudny aparadczyku pisowski!!
    • seth.destructor Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 14:12
      Już od jakiegoś czasu stwierdzam, że wyraz "Polak" oznacza obywatela polskiego
      pochodzenia obcego. Nie dziwne więc, że obcokrajowcy, którzy przyjęli miano
      POlaków, nimi nie są i nie dbają o nieswoje państwo.
    • pazio Dlaczego Polacy oszukują swoje państwo? 31.10.05, 14:12
      Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie. Ot i cała tajemnica.
      • gavroche1832 Re: Dlaczego Polacy oszukują swoje państwo? 31.10.05, 15:31
        Jesli Państwo okrada swych obywateli i nie daje im godnie żyć to obywatele je oszukują, aby właśnie godnie żyć.
    • belial13 Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 14:18
      Bo taka jest natura Polaka.96% procent katolików i tyleż samo kombinatorów i
      złodziei.A kanty idą na wszystkim.Lewe renty,lewe zasiłki mieszkaniowe,lewe
      bezrobocie,lewe rodziny zastępcze.Czy wy bracia Czesi widzieliście 40 milionowe
      państwo którego 20 milionów mieszkanców pobiera różnego rodzaju świadczenia
      społeczne?To jest swiatowy ewenement.Polacy potrafią tylko płakac jak to im jest
      żle,modlić się jednocześnie kraść i kombinować.Taka jest prawda i trwa to od wieków.
      • ar.co Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 15:12
        A być może katolicyzm jest jak najbardziej odpowiedzią na pytanie, dlaczego
        POlacy oszukują swoje państwo. Wdałem się kiedyś w rozmowę z chłopaczkiem,
        który kradł orzechy z ogródka moich rodziców; ponieważ robił to akurat w
        niedzielę, zagadnąłem go m.in. o stosunek do Kościoła, religii itp.; i cóż się
        okazało? Że złodziejaszek nie tylko jest wierzącym katolikiem, ale również
        ministrantem, a kraść poszedł prosto po mszy, podczas której, a jakże,
        przyjmował komunię. Ale, jak sam stwierdził "Przecież pójdę do spowiedzi i
        wszystko w porządku". Jasne, nie? Można nakraść, oszukiwać - a potem pójść do
        spowiedzi, odklepać zadaną pokutę (im więcej tym lepiej, może od razu 200 %
        zdrowasiek więcej?) - i kraść od nowa, na konto nowej spowiedzi. I nie chodzi
        oczywiście o te nieszczęsne orzechy - tylko o to, jaki jest w ogóle stosunek
        czy to do państwa, czy do współobywateli; a to, że w ten sposób zachowują się
        już 10-12 latki, pokazuje tylko, że możemy jeszcze długo czekać na zmianę.
        Wystarczy zresztą zajrzeć do szkół, gdzie przyzwolenie na ściąganie jest
        zjawiskiem normalnym.
        • krzysztof43 Do ar.co 01.11.05, 00:33
          Masz niestety rację. Jesteśmy zbyt prymitywni żebymóc stworzyć dobrze
          funkcjonujące państwo, w sensie państwa obywatelskiego. W potocznym rozumieniu
          'panstwo' to jest grupa urzędników ministerialnych w Warszawie.
    • lolovaxman analiza niczego sobie :) 31.10.05, 14:24
      nareszcie ktoś (czeskie media) zrozumiał o co Polakom chodzi ;)
      media niemieckie też miewaja wyważone komentarze jednak zawsze z nutką ironii;
      media francuskie i rosyjskie jak zwykle ksenofobiczne;
      media ukraińskie od roku jak zawsze po naszej stronie ;)
      media białoruskie - a istnieją takie??
    • moki1 Łapówka dla lekarza nie jest oszukiwaniem państwa 31.10.05, 14:28
      Jest wyrazem obawy (uzasadnionej), że bez łapówki lekarz może posunąć się do
      zabójstwa.
      • veglie Re: Łapówka dla lekarza nie jest oszukiwaniem pań 31.10.05, 14:56
        moki1 napisał:

> Jest wyrazem obawy (uzasadnionej), że bez łapówki lekarz może posunąć się do
        > zabójstwa.
        Święte słowa:)))))
        • meerkat1 Re: Łapówka dla lekarza nie jest oszukiwaniem pań 31.10.05, 16:37

Zwlaszcza, gdy bierze ja dr Pavulok albo dr Potasik ;-(((((

To po prostu SAMOOBRONA (ta wlasciwa!) !!!!

Lepiej dac drowi Pogotowia niz Lepperowi! ;-(((

P.S. A policajowi w Slupsku tez lepiej dac bez palowania! :-(((((((((((((((((((
    • hoogo Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 14:33
      Bracia Czesi, jak ja Wam zazdroszcze! Juz nawet nie Pragi, tylko tego
      pragmatycznego stosunku do rzeczywistości... I tego że Wasze społeczeństwo jest
      miejskie i taki cep jak &rU LePeR byłby u Was bez szans. I tego, że dowodzicie
      że zwyrodnienie, oszustwa itp nie są odwrotnie proporcjonalne do dewocji
      narodu... kurka czemu sie nie urodziłem te 200km na południe????
    • toja3003 a co zrobiłeś KRASNOV żeby to było twoje państwo? 31.10.05, 14:41
      czy tylko się z boku przyglądasz
      albo nelżysz do tych co wybory znają tylko z TV?
      No to się nie dziw, że to nie twoi rządzą.
    • mjrmjr Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 14:44
      Niestety, wojny i komunizm zniszczyły bądź zmusiły do emigracji większość elit,
      które kierowały sę takimi wartościami jak patriotyzm i dobro ogółu. Na placu
      boju pozostało głównie to, co w tym narodzie najgorsze, czyli chamskie
      cwaniactwo spod znaku Leppera i zaściankowa odmiana katolicyzmu spod znaku
      Rydzyka. Kiedyś, daj Boże, z tej mierzwy wyrośnie znowu wartościowe
      społeczeństwo, ale na to potrzeba przynajmniej kilku pokoleń.
      • maciek770 radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .... 31.10.05, 14:56
        podwórku . Skorumpowana do granic przyzwoitości policja (kto jeździ do czech
        ten wie co robi czeski policjant gdy widzi samochód na polskich tablicach.
        Politycy skorumpowani nie mniej niż Polscy , tyle że mniej biorą ( vide
        ostatnia afera ze sprzedaża Orlenowi czeskich rafinerii) . Czesi oszukują
        własne państwo tak samo jak polacy , co wiem z pierwszej ręki jako że moja
        bratowa jest rodowita czeszką , no ale najlepiej to zajrzeć za północną granicę
        i napisac coś co każdy w Polsce wie . Niewiem czemu ale analizy mające na celu
        ukazanie ludziom czegoś o czym wie każdy , są dlamnie tylko i wyłącznie
        leczeniem kompleksów i udowadnianiem że u nas i tak jest lepiej bo w Polsce to
        wszyscy kradną zacząwszy od władzy a skończywszy na zwykłych obywatelach .

Prawda jest taka że korupcja i brak szacunku do panstwa są strasznym
        następstwem 50 lat komunizmu , i wygląda to tak samo w Poslce jak i u naszych
        poludniowych sąsiadów , a że jest nas kilka razy wiecej to i przypadków takiego
        zachowania jest więcej .
        • bohemian1 Re: radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .. 31.10.05, 15:09
          ...Maciek, zrejme mas pravdu, pokud se to tyka politiku, a policie ve vztahu k
          cizincum, korupce v CZ samozrejme existuje, mozna ma jiny charakter, jinak,
          pokud jde o zdravotnictvi, celkem nechapu, proc bych mel podplacet lekare.
          Pravdepodobne to nejde tak lehce ani na socialnich zarizenich, tyto oblasti
          jsou celkem dobre monitorovane, mame tu dost Romu.... Ale sam pro sebe, osobne
          jsem se s korupci (NASTESTI) jeste nesetkal.
          • pablozed Re: radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .. 31.10.05, 17:04
            Musze Ci powiedziec, ze z korupcja w Posce zatknalem sie tylko raz, jako ten, ktory mial byc skorumpowany. Firma, ktora probowala to zrobic wyleciala z konkursu ofert z zbita twarz. Moze to jest tak, ze korupcja idzie za tymi, którzy sa na nia podatni (na przyklad sa ludzie tak zwani "toksyczni"). Duzo wiecej w Polsce mozna spotkac przypadku konfliktu interesow niz rzeczywistej korupcji. A lekarze i urzednicy od rent to specyficzna formacja. Wymrze, gdy te sprawy beda placone z kieszeni firm ubezpieczniowych
            • ubu66 Ja tez nie zetknałem sie z korupcją mimo ze byłem 31.10.05, 17:40
              jakims tam drobnym szefem. Kiedys własciciel firmy która remontowała co
              przynióśł paczke kawy, zreszta kazałem mu zostawic u sekretarki.
              Na marginesie - w stosunku do korupcji uzewnetrzniaja sie cechy z lat rozbiorów.
              Warszawka - totalnie skorumpowana, poznaniacy dopiero "ucza sie". Generalnie -
              im bliżej Rosji tym wiecej korupcji.
              • ubu66 Re: Ja tez nie zetknałem sie z korupcją mimo ze 31.10.05, 17:42
                ...o i "bohemian" nie pisz ze jestem rusofobem, bo ty kiedys tez nas o to
                oskarzałes..
        • backspace2 Re: radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .. 31.10.05, 15:11
          Mimo wszystko Czesi mają więcej szacunku do państwa i prawa niż my. Jeżdżą
          przepisowo, nie ma tam takiego złodziejstwa jak w Polsce. Poza tym są prawie
          zawsze uprzejm i w końcu to kraj o wiele piękniejszy od naszego.
          • slovas Re: radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .. 31.10.05, 15:28
            Bardziej zadbany nie znaczy piękniejszy!
          • xs550 Re: radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .. 31.10.05, 17:11
            Mniejszy, kolego; przede wszystkim duzo mniejszy.
            • ubu66 Te...a ty ruski styl stosujesz ? Nieładnie tak. 31.10.05, 17:43
              Moze i mniejszy, ale rozumniejszy.
            • giuseppe53 oddajcie Slask, Pomorze, Prusy Wschodnie 31.10.05, 21:31
              prawowitym wlascicielom a zobaczycie jaka duza jest Polska :-D.
              A granice na Bugu wyznaczyl lord Curzon juz po pierwszej wojnie swiatowej. Nie
              wiem wiec, czy Ksiestwo Warszawskie bedzie wieksze od Czech.
              • xs550 Re: oddajcie Slask, Pomorze, Prusy Wschodnie 31.10.05, 22:55
                giuseppe53 napisał:

> prawowitym wlascicielom a zobaczycie jaka duza jest Polska :-D.
                > A granice na Bugu wyznaczyl lord Curzon juz po pierwszej wojnie swiatowej. Nie
                > wiem wiec, czy Ksiestwo Warszawskie bedzie wieksze od Czech.

No a jak by Czechom odebrac Sudeten Land to tez wiele by nie zostalo. Mysl
                troche kolego zanim nie wyczujesz subtelnej analogii. Poza tym Ksiestwo
                Warszawskie bylo zalezne od Francji wiec nie bylo forma niezalezna. A pozniej
                weszlo w sklad Imperium Ruskiego. Tak wiec z Polski nic by nie zostalo gdyby
                stosowac te metode. Z Czech tez nic by nie zostalo bo przeciez przez pol
                tysiaclecia byly one pod rzadami Habsburgow.
        • rakkar5 Re: radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .. 31.10.05, 15:13
          Zgadzam się z Mackiem w 100%. Dodam jeszcze, że przeciętny Czech jest na
          zwolnieniu lekarskim 30 dni w ciągu roku. Co to jest jak nie oszukiwanie
          państwa?
          • xs550 Re: radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .. 31.10.05, 17:15
            Polacy nienawidza swojego wlasnego kraju i dlatego wydaje im sie, ze gdzie
            indziej jest tak rozowo. Niestety w Czechach tez nie jest tak super jak co
            niektorzy "znawcy" Czech tu pisza.
        • ar.co Re: radziłbym czechom rozejrzeć się po własnym .. 31.10.05, 15:17
          Ciekawe, jak długo będziemy zwalać wszystko na 50 lat komunizmu? Przypomina mi
          to sytuację na Ukrainie, gdy tubylcy, tłumacząc się z kompletnie nieprzejezdnej
          drogi, stwierdzili tonem wyjaśnienia "A bo jak Niemcy w '41 zbombardowali, to
          tak już zostało".
          Nie zwalajmy wszystkiego na komunizm, tylko zacznijmy od tego, żeby nie
          pozwalać dzieciom ściągać w szkole, a o sąsiedzie, który "załatwił" sobie rentę
          mówić nie "Ten to ma łeb" (czy coś zbliżonego), tylko powiedzieć dziecku, że
          ten pan jest oszustem, przez którego tatuś płaci większe podatki.
          • ubu66 Brawo, właśnie tak ! 31.10.05, 17:45
        • wet3 do maciek 770 31.10.05, 15:19
          Zgadzam sie z Toba w 100%. Zapomniales jednak dodac, ze Czesi wyprzedzili nas,
          bo mieli swoja aksamitna rewolucje. Podali do publicznej wiadomosci nazwiska
          tajnych wspolpracownikow i otworzyli publicznie teczki, a przez dekomunizacje
          odsuneli na jakis czas od wladzy niepozadane elementy. Dlatego droge do
          normalnosci ulatwili sobie niezmiernie. Trzeba bylo nam isc taka sama droga od
          1989 roku. Niestety, nasi przywodcy az do dzis stoja twardo na uslugach ludzi
          starego systemu - i dlatego mamy bajzel i grzezawisko.
          • xs550 Re: do maciek 770 31.10.05, 17:17
            Czlowieku, nie masz pojecia o czym mowisz. W Czechach partia komunistyczna jest
            bodajze druga najsilniejsza partia w parlamencie. I to nawet uzywa w nazwie
            slowa "komunistyczna".
      • ubu66 Straszne, aż kilka pokoleń ? Ale trafny post. 31.10.05, 17:33
    • jacek.69 To prosta i oczywista wzajemność. 31.10.05, 15:13
      Państwo rżnie obywatela na czym może, nie wierzy mu i stale kontroluje poprzez
      różne służby, więc obywatel rewanżuje się tym samym. Jako mieszkaniec
      Trójmiasta bardziej czuję się Pomorzaninem niż Polakiem. Wołałbym mieszkać w
      Euroregionie Pomorze niż w Polsce.
    • globus17 Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 15:14
      Pepiki przestańcie , problemów z wlasnym krajem macie znaczniej więcej niż
      Polacy więc przestańcie nam go urządzać.
      • prudent1 Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 16:35
        Globus to Ty masz zupelnie pusty. Takiego szamba, jak u nas, to chyba nie ma w
        Europie, wiec nie wyrazaj sie pogardliwie per "pepiki", bo nas wszedzie
        nazywaja "polaczki", a ma to niestety pejoratywny sens.I znowu niestety maja
        RACJE. Zeby odrestaurowac ten nieszczesny kraj, to musialby chyba ten biblijny
        Archaniol Gabriel z ognisty mieczem wytluc to chamstwo, co do nogi.A potem moze
        cos wyrosloby z naszej polskiej gleby dobrego i wartosciowego, bo chwasty
        wlasnie po to sie wyrywa, zeby normalne rosliny mogly sie rozwijac...A co do
        Czechow, to sa oni o kilka kategorii wyzej od nas w rozwoju cywilizacyjnym,
        choc kiedys tak nie bylo...
        • xs550 Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 17:22
          Nastepny nawiedzony co "wie lepiej"...
    • airwalk77 Zamomnial o jednym: 31.10.05, 15:18
      Polska przez ostatnie 400 lat byla ciagle pod okupacja i od 400 lat "rzad" byl
      czyms zlym, tzn. nalezalo ten "rzad" oszukiwac i torpedowac. Niestety do dzis
      tak jest ...
      • ar.co Re: Zamomnial o jednym: 31.10.05, 15:21
        Czesi byli pod okupacją co najmniej równie długo. A tak na marginesie, to skąd
        wziąłeś te 400 lat okupacji? Bo w 1605 to akurat nasze wojska roznosiły Szwedów
        pod Kircholmem, a popierany przez Polaków Dymitr Samozwaniec szykował się na
        Kreml. Raczej trudno określić to jako "okupację Polski".
        • bohemian1 Re: Zamomnial o jednym: 31.10.05, 15:25
          ...fakt, 300 let pod "okupaci", teda chci povedet, ze 300 let nam trvalo, nez
          jsme zjistili, jak jsme "trpeli"...
          • ubu66 Za Franca Jozefa nie bylo wam źle, tak jaki krakus 31.10.05, 17:28
            om. Ruska poznaliscie mało, choć czerwone gwiazdy były na zakładach, ale kase
            ruscy musieli wam placic a nasze dupki miały szeroki gest. Jest coś w naszym
            charakterze paskudnego, ze nie umiemy się sami z soba dogadać. Wy - praktyczni
            mieszczanie - my szlachta na zgrodzie (równy wojewodzie).

PS. A piwo mamy nie gorsze od waszego, choc za drogie. Zdravim te, bohemian.
            Libi mi se Brno a Moravy.
            • bohemian1 Re: Za Franca Jozefa nie bylo wam źle, tak jaki k 31.10.05, 17:39
              ...ahoyky Ubu66, hmm, ja vlastne nejsem bohemian, ale "Moravian" , nebot jsem z
              Moravy, z Uh. Hradiste, takze to pivo nepiju, jsem vinar. Prijed k nam na
              Moravu pristi rok, na "burcak", letosni byl moc fajn a mej se krasne.
              • ubu66 Re: Za Franca Jozefa nie bylo wam źle, tak jaki k 31.10.05, 17:51
                piłem, dwa lata temu,w tym roku nie. Mam kontakt z pewna firma w Brnie, co robi
                maszyny drogowe. Jak im cos sprzedam to pojade hi !!
                • bohemian1 Re: Za Franca Jozefa nie bylo wam źle, tak jaki k 31.10.05, 18:00
                  ...tak se snaz a neco pristi rok "sprzedaj", jel jsem ted z Brna k nam na
                  Moravu (rikam k nam na Moravu, nebot u nas je ta "prava Morava"...), v kazde
                  vesnicce to meli. (Burcak) Skoda, ze musim znovu rok cekat.
                  • ubu66 Re: Za Franca Jozefa nie bylo wam źle, tak jaki k 31.10.05, 18:46
                    Spróbuje. A tak powaznie, to Polska i Czechy powinny bardziej zintegorwac sie
                    gospodarczo. Ja widze najwieksze mozliwosci we wspólnnym zagospodarowaniu wegla
                    kamiennego - jego gazyfikacji, produkcji benzyny syntetycznej, w końcu paliwa
                    wodorowego. Problem źrodeł energii staje sie naglący, nabiera wymiarów
                    politycznych. Czas o tym pomyslec, bo oba nasze kraję sa w podobnej sytuacji-
                    importu ropy i gazu (plynu). Przy wzroscie cen top sie stanie opłacalne ! !
                    • bohemian1 Re: Za Franca Jozefa nie bylo wam źle, tak jaki k 31.10.05, 19:00
                      ...v CZ se diskutuje, ze koncem dekady se vybuduje treti atomova elektrarna, v
                      podstate vsechny politicke smery stoji za timto projektem (Strana zelenych ma
                      maly volebni potencial...), tez Temelin by mel dostat jeste dalsi dva reaktory,
                      znacna cast chemickeko prumyslu na severu Cech vznikla potrebou vyroby
                      syntetickych paliv za II. valky...
                      • ubu66 Re: Za Franca Jozefa nie bylo wam źle, tak jaki k 31.10.05, 19:36
                        Ano, ale teraz chodzi o produkcje "energii mobilnej", elektrownie jakos "ujadą"
                        bez cudzej pomocy czy atomowe czy konwencjonalne - jak u nas, ale jest problem z
                        napędem pojazdów (vozidel). Czechy i Polska moga "załapać" sie na granty z EU na
                        produkcje paliwa wodorowego do sdamochodów. I na naszym Śląsku są do dzis
                        instalacje do produkcji benzyn syntentycznych, to sie do niedawno nie opłacało,
                        ale teraz, przy drastycznym wzroscie cen ropy i gazu, sytuacje trzeba
                        zrewidowac. mamy wspólnie duży potencjał do takiej produkcji,bazę surowiec i
                        siłe robocza stosunkowo nie drogą, więc konkurencyjna. Ciekawe czy nasi politycy
                        pójda tym torem.
        • wet3 Re: Zamomnial o jednym: 31.10.05, 15:37
          Czesi stracili niepodleglosc w 1621r. po bitwie pod Biala Gora. Byli w sytacji
          znacznie lepszej od nas, bo mieli tylko jednego zaborce - Austrie. U nas obce
          wplywy zaczely brac gore po smierci Jana Sobieskiego (1696) podczas
          wprowadzenia na tron Augusta III (przy pomocy rosyjsko-saskiej). Od tego czasu
          az do ostatniego rozbioru, Polska (z malymi przerwami) byla pod wplywem Rosji.
          Po rozbiorach nasz los byl zanacznie ciezszy od Czech - bo zamiast jednego
          zaborcy mielismy az trzech.
          • ar.co Re: Zamomnial o jednym: 31.10.05, 15:59
            Ale mimo wszystko polskiej elity kulturalnej i społecznej nikt tak nie wytępił
            jak czeskiej po Białej Górze - a języka polskiego nie trzeba było w XIX w.
            wspomagać na podstawie falsyfikatów.
          • lehoo Re: Zamomnial o jednym: 31.10.05, 16:20
            Rzeczona bitwa odbyła się NA Białej Górze. Pozdro
            • wet3 Re: Zamomnial o jednym: 31.10.05, 18:06
              lehoo napisała:

> Rzeczona bitwa odbyła się NA Białej Górze. Pozdro

Zajgrzyj do encyklopedii. Bitwa byla POD Biala Gora!
      • wj_2000 Re: Zamomnial o jednym: 01.11.05, 00:29
        airwalk77 napisał:

> Polska przez ostatnie 400 lat byla ciagle pod okupacja

Chlapnąłeś jak krowa na beton!

393 lata temu polskie wojsko siedziało na Kremlu. Kombinowali jakby tu na
        tronie rosyjskim polskiego króla osadzić.
        Trudno się dziwić, że ruskich to trochę wpieniło.
        A potem to juz były tego konsekwencje (w połączeniu z anarchią wewnętrzna i
        nieumiejętnością obrony, czy chocby wysupłania grosza na wojsko zaciężne)
        Wstyd sie skarżyć na los. Nasi przodkowie w pełni na niego zapracowali.
        A my nie lepsi. Popatrz jak umiejetnie zawiązywana jest koalicja.
    • smentuff Ryba zawsze psuje się od głowy 31.10.05, 15:20
    • kem29 Polacy oszukują ? NIEMOŻLIWE !!!! 31.10.05, 15:26
      Naród wybrany nie oszukuje. Prawdziwy Polak-katolik tylko bierze swoje!
    • panna_z_polskiego_dworku Jest wyjscie - liberalizm 31.10.05, 15:28
      Oszukujemy panstwo? Nie traktujemy je jak wlasne? To po co nam one??
      Jest wyjscie - liberalizm. Panstwo minimalne, ograniczajace sie do ochrony praw i mienia obywateli.

Nic mnie tak nie denerwuje w Polsce jak ludzie ktorzy wszedzie widza "zlodziejstwo" (szczegolnie w polityce) a mimo tego, z uporem maniaka wierza ze panstwo powinno dac, pomoc, zorganizowac, itd.
      • gekon1979 Re: Jest wyjscie - liberalizm 31.10.05, 15:32
        ale motloch boi sie samodzielnosci
        dlatego wygrywa takie PiS, czy inne partei minimalizmu zyciowego
        • ubu66 Gekon, brawo oprócz rusofobii masz jednak rozum. 31.10.05, 17:56
      • borrus Re: Jest wyjscie - liberalizm 31.10.05, 16:03
        panna_z_polskiego_dworku napisała:

> Oszukujemy panstwo? Nie traktujemy je jak wlasne? To po co nam one??
        > Jest wyjscie - liberalizm. Panstwo minimalne, ograniczajace sie do ochrony praw
        > i mienia obywateli.
        >
        > Nic mnie tak nie denerwuje w Polsce jak ludzie ktorzy wszedzie widza "zlodziejs
        > two" (szczegolnie w polityce) a mimo tego, z uporem maniaka wierza ze panstwo p
        > owinno dac, pomoc, zorganizowac, itd.

A zamiotła panna krużganki?....Nie na białoglowską, panieńską głowę polityka.
        Do garów, ino mi tam szafranu nie żałować..I piwa mi przynieście, ino grzanego,
        Tylko duchem bo pasy drzeć każę....
        • kerebron kijami obić waszmości! 31.10.05, 16:19
          borrus napisał:

> A zamiotła panna krużganki?....Nie na białoglowską, panieńską głowę polityka.
          > Do garów, ino mi tam szafranu nie żałować..I piwa mi przynieście, ino
          grzanego,
          > Tylko duchem bo pasy drzeć każę....

---------------

Takim słowem grubym to możesz wasze do dziewki służebnej przemawiać, a nie do
          córki szlacheckiej. Na kolana paść, o abolicją grubijaństwa pannę prosić - bo
          jak nie, to psami poszczuję a kijów nie poskąpię! Białogłowski rozum mierny
          jest, prawda, ale waszmości nie tęgszy! Mores asan nie znasz i politycznie
          wysłowić się nie potrafisz. Kiep!!
        • panna_z_polskiego_dworku Re: Jest wyjscie - liberalizm 31.10.05, 16:41
          Waszmosc zapomnial ze szlachta polska od Sarmatow sie wywodzi, a u Sarmatow bialoglowy koni dosiadaly i pospolu z mezami na wojaczke szly. Podobnie Jadwiga, choc bialoglowa, krolem Polski byla i polityka sie zajmowala.
          • wet3 Re: Jest wyjscie - liberalizm 31.10.05, 18:15
            panna_z_polskiego_dworku napisała:

> Waszmosc zapomnial ze szlachta polska od Sarmatow sie wywodzi, a u Sarmatow
            bia
            > loglowy koni dosiadaly i pospolu z mezami na wojaczke szly. Podobnie Jadwiga,
            c
            > hoc bialoglowa, krolem Polski byla i polityka sie zajmowala.

Owszem, owszem, bywalo i tak.
        • darr.darek Jest wyjscie - LIBERALIZM na anglosaską modę !!! 31.10.05, 17:14
          borrus napisał:
          >A zamiotła panna krużganki?....Nie na białoglowską, panieńską głowę polityka.
          >Do garów, ino mi tam szafranu nie żałować..I piwa mi przynieście, ino grzanego,
          >Tylko duchem bo pasy drzeć każę....

Panna z polskiego dworku słusznie prawi, owego liberalnego kapitalizmu żąda i
          tym większej czci godna, że jako białogłowa tak mądrymi słowami się odzywa.

A Waść jeśli docenić tego nie zdołałeś i niezrozumiawszy, jeno takim
          grubiańskim słowem się odzywasz, to wynoszę, że Waść nie był uczony i rzecz
          widoczna z gminu się wywodzisz, a cham honoru nie ma to i z nim dykusyi wodził
          nie będę.

• borrus Re: Jest wyjscie - LIBERALIZM na anglosaską modę 31.10.05, 19:32

> Panna z polskiego dworku słusznie prawi, owego liberalnego kapitalizmu żąda i
            > tym większej czci godna, że jako białogłowa tak mądrymi słowami się odzywa.
            >
            > A Waść jeśli docenić tego nie zdołałeś i niezrozumiawszy, jeno takim
            > grubiańskim słowem się odzywasz, to wynoszę, że Waść nie był uczony i rzecz
            > widoczna z gminu się wywodzisz, a cham honoru nie ma to i z nim dykusyi wodził
            > nie będę.
            Ja nie o pannie, bo panna, jeśli urodziwa to się Jej do nóg rzucę, i konia
            zacnego podaruję, aby mogła się ścigać z wiatrem po błoniach...

Jeno do Ciebie kmiotku gadam, zważ, iż nie z chetką-pętelką masz sprawę, ale ze
            szlachcicem po mieczu i kądzieli..
            I jako że nie nawykłem darmo gęby strzępić po próżnicy tak Cię urządzę, tak
            najadę, wsie Twoje puszcze z dymem ( zresztą, co to za wioski- same krzaki i
            budy smolone) ze się ostaniesz jeno w hajdawerach, i już Ci nic więcej nie
            ostanie jeno służby szukać w jakiś dalekich krainach liberalnymi zwanych.

• gekon1979 Re: Jest wyjscie - LIBERALIZM na anglosaską modę 31.10.05, 19:55
              cobys byl trzezwy podczas tego zajazdu, bo widze ze bez zbrojnej czeladzi, to Wasc lichy raczej, i szabelka sam nie pomacha ;>
              • zigzaur Re: Jest wyjscie - LIBERALIZM na anglosaską modę 01.11.05, 09:52
                Dajcie waszmościowie pokój i posłuchajcie, co wam polityczny kawaler, jakoż i
                szacowny ojciec rodziny rzeknie:
                A czemu to nie wbito na pal hultaja Leppera a czemu to nie zakuto w dyby
                moskiewskich jurgieltników Giertychów? A czemu to syzmatyka i heretyka Grzyba na
                stosie jak należy nie spalono?
                Czemuż to z oczajduszami do dyskursów politycznych się siada zamiast ich psią
                szpicrutą snadnie oćwiczyć i precz pognać?

A liberalnymi krajami sobie gęby nie wycierajcie, bo też poszły one tą drogą,
                którą Rzeczypospolita w szesnastym stuleciu iść zaczynała, zanim habsburska
                kontrreformacyja motłochowi we łby nie nadymiła. Rzeczpospolita takoż kościół
                narodowy mieć mogła, stabilne i mocne prawo ustanowić szansę miała i z
                protestancką Szwecyją dobry sojusz wojskowy przeciwko Brandenburgii i
                Moskwicinowi zawrzeć mogła.

Sarmatami jest natomiast lud między Dunajem a Dniestrem żyjący, z produkcji
                znakomitych karoc Dacia znany.
    • polski_murzyn Oszukujemy ,bo państwo też nas oszukuje . n/t 31.10.05, 15:45
      • me_how Re: Oszukujemy ,bo państwo też nas oszukuje . n/t 31.10.05, 15:58
        Dlaczego Polacy oszukuja swoje Panstwo ?? Polska jest moim panstwem i sie z nim
        utozsamiam. To z czym sie nie utozsamiam to elita rzadzaca jak i partie
        polityczne. A na co ida podatki ?? Wlasnie na nich...lepiej jest zaplacic
        lekarzowi za to co robi, bo wtedy ma sie te pewnosc, ze to on dostanie kase i
        ze za ta kase w mniejszym lub wiekszym stopniu bedzie przeprowadzona moja
        operacja, tak samo jest z wszsytkim innym w naszym kraju. Jedyne co nam
        pozostaje to ograniczyc obowiazki rzadu i stworzyc kraj bardzo liberalny
        gospodarczo. Ot co....a dlaczego tego nie zrobimy ?? Bo czy normalni ludzie
        bawia ie w polityke ??
      • wet3 Re: Oszukujemy ,bo państwo też nas oszukuje . n/t 31.10.05, 16:07
        Zgoda! PRL-bis swoim podejsciem (wyzysk i okradanie) do obywatela niewiele
        rozni sie od PRL - dlatego ta sama mentalnosc wciaz pokutuje.
    • jurwal Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 15:52
      Dlaczego mamy traktować nasze państwo jak swoje skoro, każdy kto reprezentuje to
      państwo twierdzi, że my mamy tylko dawać. Co zrobił PiS któremu zaufało tak
      wiele osób ? Odwrócili się od wyborców natychmiast dogadując się z tymi, którzy
      mysla tylko o sobie. Lepper, Rydzyk, LPR to twórcy najgorszego co nas może
      spotkać. Państwo wyznaniowe bez szans szybkiego rozwoju gospodarczego to
      programy tych cwaniaków.
      Kaczyński deklarował co innego powołując się na patriotyczne korzenie rodzinne.
      Natychmiast po wyborach zmienił front.
      Dlaczego więc polacy maja nie oszukiwać, gdy sami są oszukiwani przez "swoje"
      państwo ?
    • starymason Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 15:59
      tak jest musza wymrzec solidaruchy i komuchy i mlodzi niespaczeni tym wszystkim
      musza przejac wladze a to dopieo za jakies 10 lat jak te katokomuchy wymra
    • sarmata Oszukiwanie to katolicko-narodowa cnota 31.10.05, 16:04
      Nasz katolicki narod w taki wlasnie sposob rozumie nauczanie umilowanego ojca
      swietego i najwybitniejszego polaka wszechczasow bialego ojca JP2. Czesi nie
      kochali tak papieza, wiec nie potrafia pojac tej tajemnicy.
      • wojten To chyba jedna z tych czczonych tzw. wartości, 31.10.05, 18:02
        czy też substancya narodowo-katolicka.
    • dyskut22 Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 16:13
      krasnov napisał:

> Dlaczego Polacy oszukują swoje państwo? Jak to: dlaczego? Bo to nie ich
      państwo
      > … Nie czują, żeby ono było ich. I ja też nie czuję.

A które czujesz za swoje - Watykan?
      • zigzaur Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 01.11.05, 09:44
        A jakie państwo może uważać za swoje ktoś, kto nazywa się Krasnow?
    • apolog A casus Pana Kluski? 31.10.05, 16:22
      Oszukał, czy nie? Patrząc od strony moralnej, nie prawnej?
      • giuseppe53 Pan Kluska dzialal zgodnie z prawem 31.10.05, 21:44
        a przede wszystkim zgodnie z interesem polskim.
        Nic nikomu nie ukradl tylko dostarczyl do szkol komputery TANSZE o 22 procent
        zlodziejskiego podatku. W ten sposob polskie dzieci albo nieuki jak wolisz
        dostaly WIECEJ sprzetu potrzebnego do nauki.
        A dzieki jakiemus usluznemu polaczkowi warszawski-mazowieckiemu kase by dostal
        jakis zagraniczny dostawca a nie polska firma. I tyle.
        Na pohybel urzednikom tak myslacym i dzialajacym jak prokurator Nocun ktory
        m.in. te "afere" zorganizowal.
      • dupaasi Pepiczki niech pilnują swoich spraw! Od nas wara! 31.10.05, 22:03
    • lynxu Re: Czechy: Dlaczego Polacy oszukują swoje państw 31.10.05, 16:28
      Popieram w 100%. To państwo nie jest nasze, my tylko w nim żyjemy. To państwo
      nas niszczy... jakie demokratyczne państwo robi takie rzeczy swoim obywatelom?
      Nasza Polska rzuca Polakom tylko kłody pod nogi. Jak mam go nie oszukiwać? To
      byłoby nielogiczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka