Dodaj do ulubionych

Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII w...

15.11.05, 11:03
I ma racje Ceccarelli.
Obserwuj wątek
    • bedulek [...] 15.11.05, 11:09
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • lub_czasopismo Tam się widzę zaczyna dziać jak we Francji 15.11.05, 17:31
        oby się tylko tak nie skończyło...
        Najpierw łotry lwami chrześcijan spasali, a teraz marna drewniana tabliczka im
        przeszkadza... Że już nawet nie wspomnę, kto Chrystusa przybił do krzyża....
    • bedulek Chwała i cześć KAROLOWI WOJTYLE ! 15.11.05, 11:11
      ŚWIĘTEMU KAROLOWI WOJTYLE !!!
      • mangold Świętemu później....... 15.11.05, 13:56
        bedulek napisał:

> ŚWIĘTEMU KAROLOWI WOJTYLE !!!
        • trolling4food Zamiast realizacji próśb - tablica 15.11.05, 17:05
          Watykan, 24.11.2002

Watykański Sekretarz Stanu w wywiadzie dla „Corriere della Sera” nawiązał do
          niedawnej wizyty Jana Pawła II we włoskim Parlamencie. Papież cały czas liczy na
          akt łaski wobec więźniów – stwierdził kardynał Angelo Sodano wyrażając nadzieję,
          że włoski rząd wkrótce uchwali niezbędną ustawę.

O sytuacji w więzieniach Ojciec Święty mówił w przemówieniu do włoskich
          parlamentarzystów. Przypomniał wówczas, że okazanie łaski więźniom przez
          skrócenie kar mogłoby stać się dla nich pobudką do wysiłku osobistej odnowy dla
          ponownego włączenia w życie społeczne. O ogłoszenie amnestii Jan Paweł II
          zaapelował do włoskiego rządu także podczas Roku Wielkiego Jubileuszu. Apele
          pozostały do tej pory bez odzewu.
          Wśród włoskich biskupów panuje jednak przekonanie, że apel Papieża mimo
          dramatycznej sytuacji w zakładach karnych nie zostanie wysłuchany.

Biskup Silvano Montevecchi w czasie jednej ze swych homilii wygłoszonych w
          ciężkim więzieniu w Marino del Tronto stwierdził, że zachowanie włoskiego
          Parlamentu doskonale oddaje włoskie przysłowie: słucham chętnie piosenkarza, ale
          nie słucham piosenki. Wiceprzewodniczący Konferencji Episkopatu Włoch arcybiskup
          Alessandro Plotti kolejny raz zaapelował do Parlamentu, by jak najszybciej zajął
          się sytuacją w więzieniach i ogłosił amnestię.
          • speev Re: Zamiast realizacji próśb - tablica 15.11.05, 17:23
            uważam, że powinniśmy wycofać wojska z Iraku i ich najechać. nie będzie Makaron
            pluł nam w twarz. i w beret.
      • sclavus Re: Chwała i cześć KAROLOWI WOJTYLE ! 15.11.05, 14:03
        bedulek napisał:

> ŚWIĘTEMU KAROLOWI WOJTYLE !!!

A CHAŁA nie wystarczy???
    • bedulek SANTO SUBITO !! 15.11.05, 11:12
      Boże w Trójcy Przenajświętszej,
      dziękujemy Ci za to,
      że dałeś Kościołowi Papieża Jana Pawła II,
      w którym zajaśniała Twoja ojcowska dobroć,
      chwała krzyża Chrystusa i piękno Ducha miłości.
      On, zawierzając całkowicie Twojemu miłosierdziu
      i matczynemu wstawiennictwu Maryi,
      ukazał nam żywy obraz Jezusa Dobrego Pasterza,
      wskazując świętość, która jest miarą życia chrześcijańskiego,
      jako drogę dla osiągnięcia wiecznego zjednoczenia z Tobą.
      Udziel nam, za Jego przyczyną, zgodnie z Twoją wolą, tej łaski,
      o którą prosimy z nadzieją, że Twój sługa Papież Jan Paweł II
      zostanie rychło włączony w poczet Twoich świętych. Amen.
      • agtom11 Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 12:00
        bedulek napisał:

> Boże w Trójcy Przenajświętszej,
        > dziękujemy Ci za to,
        > że dałeś Kościołowi Papieża Jana Pawła II,
        > w którym zajaśniała Twoja ojcowska dobroć,
        > chwała krzyża Chrystusa i piękno Ducha miłości.
        > On, zawierzając całkowicie Twojemu miłosierdziu
        > i matczynemu wstawiennictwu Maryi,
        > ukazał nam żywy obraz Jezusa Dobrego Pasterza,
        > wskazując świętość, która jest miarą życia chrześcijańskiego,
        > jako drogę dla osiągnięcia wiecznego zjednoczenia z Tobą.
        > Udziel nam, za Jego przyczyną, zgodnie z Twoją wolą, tej łaski,
        > o którą prosimy z nadzieją, że Twój sługa Papież Jan Paweł II
        > zostanie rychło włączony w poczet Twoich świętych. Amen.
        --------------------------------------------------------------------------------
        Odp:dla bedulek:: Z takimi poematami to do kaplicy lub przed kapliczke przy
        drodze-ja chce mieć wolny parlament od wszelakiego oszołomoństwa i innych tych
        rodzajów plag.
        Po to są kośćioły i inne bóżnice aby tam swoje poematy wygłaszać a parlament
        powinien być czysty od szeregu tych kaznodzieji.
        • cuauhtemoc Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 13:15
          Wydawalo mi sie ze mamy wolnosc slowa. Dlaczego dyskryminujesz go ze wzgledu na
          jego wiare? Ma prawo pisac modlitwe. Nikogo w niej nie obraza, w odminnosci od
          twojej wypowiedzi. Troche tolerancji kolego.
          • feemason Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 14:52
            Zgadzam się! ot co!
            • speev Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 17:24
              tylko ciekawe czy piewca tej modlitwy byłby taki tolerancyjny.
              • nieruchomy_spin Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 17:38
                spalic czarownice i niewiernych.
        • sacerdos Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 15:34
          Wybacz ale takie same argumenty podawali pewni smutni panowie, ktorzy swego
          czasu wmawiali mi i moim rodzicom, ze czekolada szkodzi wiec powinna byc na
          kartki a i miesem musimy sie dzielic z ZSRR. Widac ze jeszcze zyja... Powiedz
          wyznawcom Mahometa zeby schowali swoja religie do meczetow, chyba ze trzesiesz
          portkami - na katolikow mozna pluc - i tak przeciez powinni byc milosierni
          • theresathe Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 15:39
            Jakoś nic nie słyszałam o mahometańskiej tablicy w jakimkolwiek europejskim
            parlamencie
      • oraw Re: SANTO SUBITO !! ```````````````do biedulka!!!! 15.11.05, 12:47
        Każdy szuka u innych tego czego nie ma sam!!!!!
        Temu biedulkowi tak potrzeba ŚWIĘTOŚCI bo sam pewnie niewierzący i mocno
        zachwiany w zasadach moralnych(tyle ,że to wszystko ukryte w podświadomości)
        Musimy Mu to uzmysłowić!!!
        A poza tym jeśli mnie ktoś mówi,że jakaś Gazeta zagraniczna to taka ICHNA GW
        to uważam to za najlepszy komplement!!!!!!(szkoda ,że nie znam włoskiego)
        mUSI MI WYSTARCZYC NAJWSPANIALSZA GAZETA PRZENAJWSPANIALSZEGO REDAKTORA
        BOHATERA MOJEGO KOCHANE ADAMA MMMICHNNIKKKA!
        A teraz biedulku wal mnie w mordę!Daj mi tę satysfakcję,bo też jestem buddysta!
        • cuauhtemoc Re: SANTO SUBITO !! ```````````````do biedulka!!! 15.11.05, 13:17
          kolejnym jasnowidzem jestes, ze znasz losy ludzi, ktorych nie znasz? Obrazasz
          kogos ze wzgledu na jego religie i poglady. Troszke wyluzuj
      • sclavus Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 14:06
        bedulek napisał:

> Boże w Trójcy Przenajświętszej,
        > dziękujemy Ci za to,
        > że dałeś Kościołowi Papieża Jana Pawła II,
        > w którym zajaśniała Twoja ojcowska dobroć,
        > chwała krzyża Chrystusa i piękno Ducha miłości.
        > On, zawierzając całkowicie Twojemu miłosierdziu
        > i matczynemu wstawiennictwu Maryi,
        > ukazał nam żywy obraz Jezusa Dobrego Pasterza,
        > wskazując świętość, która jest miarą życia chrześcijańskiego,
        > jako drogę dla osiągnięcia wiecznego zjednoczenia z Tobą.
        > Udziel nam, za Jego przyczyną, zgodnie z Twoją wolą, tej łaski,
        > o którą prosimy z nadzieją, że Twój sługa Papież Jan Paweł II
        > zostanie rychło włączony w poczet Twoich świętych. Amen.

Podziękuj jeszcze temu bogu za wszystkie wojny, za głodową śmierć milionów
        dzieci, za klęski typu trzęsienie ziemi, tsunami, cyklony.., za katastrofy
        przemysłowe, w których ginie tysiące... a potem zrób to swoje AMEN...
      • dziadek544 Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 16:16
        Dobre! Ha,ha ,ha
    • kiminohikari Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 11:37
      facet ma racje...
      swoja droga :

"Jak dodał, o planach jej odsłonięcia nie
      wiedziało nawet jej dwóch wiceprzewodniczących."

nie przypomina to wieszania krzyza na wiejskiej?
    • agtom11 Re: Włochy: Kraj ROZSĄDKU!!!!!!!!!!! 15.11.05, 11:54
      Polski parlament powinien wziąść przykład z parlamentu włoskiego w którym
      istnieje prawdziwa demokracja cechująca się tolerancją wobec wszystkich.
      A w polskim parlamencie istniało,istnieje i będzie istnieć zawsze jakieś
      kołtuństwo które w zależnośći kto ma większość narzuca swoje dyktaty wieszająć
      krzyże na sali,a na zewnątrz stawiająć bałachwolcze pomniki.
      • mack82 Brawo wloski parlament!! 15.11.05, 12:28
        Jak widac nasz kraj jest juz jedynym w swiecie, w ktorym konstytucyjny zapis o
        rownouprawnieniu wszystkich religii pozostaje tylko na papierze. We Wloszech
        katolicy potrafia uszanowac fakt, ze sa w ich panstwie obywatele nie
        podzielajacy katolickich ani nawet chrzescijanskich wartosci. U nas nas na taka
        wiesc mohery razem z lysymi nazistami przeladowuja bron. I nie widze szans na
        uzdorwienie sytuacji... Szkoda Polski
    • jerry.uk widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Polska 15.11.05, 12:22
      nie mozemy wymagac od Wlochow aby padli na kleczki jak cala Polska i wielbili
      Karola Wojtyle. uwazam ze mieli prawo odmowic.
      • ddaa Re: widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Pols 15.11.05, 12:27
        Lewackie oszołomstwo w akcji. Nie chcą naszego Papieża, będą wieszać
        połksiężyce.
        • eexmd2 Re: widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Pols 15.11.05, 12:34
          widziales gdzies cos o wieszaniupolksiezycow w parlamencie?

to tego sa swiatynie kultu danje religii
          parlament nie sluzy do wieszania krzyzy, polksiezycow, mezuz, totemow, figurek
          mbc z odkrecana glowka i swieta woda czy jelit przodkow
        • sclavus Re: widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Pols 15.11.05, 14:41
          ddaa napisał:

> Lewackie oszołomstwo w akcji. Nie chcą naszego Papieża, będą wieszać
          > połksiężyce.

Mniejszym złem byłoby powieszenie takich oszołomów jak ty...
          Aleś wymyślił: jak nie Wojtyła to półksiężyc...??? TUMAŃSTWO rozpleniło się na
          dobre nad Wisłą...
        • big.em Re: widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Pols 15.11.05, 15:04
          ddaa napisał:

> Lewackie oszołomstwo w akcji. Nie chcą naszego Papieża, będą wieszać
          > połksiężyce.

Zdecydowanie nie moj to byl papiez, wiec zapewne moiwsz o sobie i ludziom Tobie
          podobnym (przynajmniej swiatopogladowo).
          A swoja droga z checia powiesil bym Ciebie glowa do dolu i okladal pala dopoki
          nie zrozumiesz, ze sa w tym kraju ludzie wyznajacy inna religie z ktorymi tez
          trzeba sie liczyc i nie mozna narzucac im niczego.
    • ajkaj Ale bzdury w GW 15.11.05, 12:30
      też mi temat, po co to nagłaśniać? Nie chcą, niech przeniosą w inne miejsce,
      zdejmą, to jest ich problem a nie Polaków. W domu też się kłócimy o miejsce
      obrazka, to nasza sprawa, tak ten problem jest włoskim.
      • eexmd2 Re: Ale bzdury w GW 15.11.05, 12:35
        uwazam ze powinna powstac Rada Programowa przy RM do Spraw Spraw Wartych
        Naglasniania w GW
        • to_zem_ja Re: Ale bzdury w GW 15.11.05, 16:35
          hehe dobre, ale mnie sie wydaje ze cos takiego to już jest tylko nie
          zdefiniowane... radio M televizjaT i gazeta N DZ....
      • sclavus Re: Ale bzdury w GW 15.11.05, 14:44
        ajkaj napisała:

> też mi temat, po co to nagłaśniać? Nie chcą, niech przeniosą w inne miejsce,
        > zdejmą, to jest ich problem a nie Polaków. W domu też się kłócimy o miejsce
        > obrazka, to nasza sprawa, tak ten problem jest włoskim.

Rzeczywiście, nie należy nagłasniać głupoty katolickiej... to jest "nasz"
        problem??
    • marcin_falkowski Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 12:30
      I tak powinno być. Państwo to państwo, Kościół to Kościół! Dwie różne sprawy.
      • misiek.s Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 12:35
        Tym bardziej, że w naszym kraju chrześcijanin=katolik. Pora zauważyć też
        innych. I, do tych, którzy sięgną zaraz to inwektywy - nie jestem lewakiem,
        gejem, semitą ani masonem.
        • eexmd2 Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 12:36
          alez oczywiscie ze jestes
          a skoro sie z gory wypierasz, znaczy ze czujesz sie winny
          ergo jestes! ty zydopedale
          • misiek.s Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 12:47
            Eee, daleko Ci jeszcze do demagogii swoich mocodawców typu Romek G., bądź tata
            Grzybek. Wywód średni, powiedzonko standartowe. A może to Ty się tak kotłowałeś
            w "męskich uściskach" na spotkaniach MW ?!
            • eexmd2 Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 12:50
              nieumiejetnosc wyczucia ironii oznaka nieprzesadnie lotnego umyslu
              • misiek.s Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 13:00
                Wskaż mi punkt swojej dlawszystkichlotnychzrozumiałej ironii. Mam wrażenie, że
                brakuje jej "mrugnięcia oczkiem".
                • sclavus Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 14:51
                  misiek.s napisał:

> Wskaż mi punkt swojej dlawszystkichlotnychzrozumiałej ironii. Mam wrażenie,
                  że
                  > brakuje jej "mrugnięcia oczkiem".

A jednak to on ma rację... napisał to samo co ja, tyle że ja napisałem BARDZO
                  POWAŻNIE a on z "mrugnięciem oczka"... podajcie sobie ręce...
          • nieruchomy_spin Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 17:43
            nawet jezeli jest i zydem i pedalem to co z tego? dostanie zolta gwiazde. idz sie pomodlic o sile w swietej wojnie
        • sclavus Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 14:49
          misiek.s napisał:

> Tym bardziej, że w naszym kraju chrześcijanin=katolik. Pora zauważyć też
          > innych. I, do tych, którzy sięgną zaraz to inwektywy - nie jestem lewakiem,
          > gejem, semitą ani masonem.

Po co się tłumaczysz? ja, na przykład, neguję istnienie boga, czy mam się
          tłumaczyc że nie jestem kimś tam?? Wręcz przeciwnie: wiem, że jestem kimś... i
          już..
          • misiek.s Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 15:36
            Na pewno nie przede mną, kierowałem się do osób dla których ateista, agnostyk,
            niekatolik=element wywroty, zły i plugawy.A rękę zawsze chętnie podaję, o ile
            ta druga jest "czysta".
      • sclavus Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 14:46
        marcin_falkowski napisał:

> I tak powinno być. Państwo to państwo, Kościół to Kościół! Dwie różne sprawy.

Aczkolwiek w tym jedno jest tylko prawdziwe: sracz to sracz... szkoda, że
        kościół w to nie wierzy...
    • eexmd2 chcialem zglosic votum separatum 15.11.05, 12:31
      ja sie nie modle, prosze mnie wylaczyc
      niewatpliwie bedulek mowi w imieniu co najmniej dwoch osob (liczba mnoga
      zobowiazuje) ta druga jednakowoz nie jestem ja

ps jestem za rozdzialem kosciola od panstwa
      ps2 czy robi to ze mnie automatycznie wroga kosciola?
      • cuauhtemoc Re: chcialem zglosic votum separatum 15.11.05, 13:23
        Oczywiscie, ze nie. Ale wizyta JPII w parlamencie wloskim byla wydarzeniem
        historycznym. Jesli parlamentarzysci uznali, ze warto to upamietnic to zrobili
        to. Badzcie troche tolerancyjni tez w stosunku do katolikow. Tablica przeciez
        nie zmieni prawa stanowionego przez parlament, jest tylko pamiatka. Czy ona
        kogos obraza?
        • sclavus Re: chcialem zglosic votum separatum 15.11.05, 14:14
          cuauhtemoc napisał:

> Oczywiscie, ze nie. Ale wizyta JPII w parlamencie wloskim byla wydarzeniem
          > historycznym. Jesli parlamentarzysci uznali, ze warto to upamietnic to zrobili
          > to. Badzcie troche tolerancyjni tez w stosunku do katolikow. Tablica przeciez
          > nie zmieni prawa stanowionego przez parlament, jest tylko pamiatka. Czy ona
          > kogos obraza?

TAK!!! Laickie uczucia i odczucia deputowanych niewierzących...
      • sclavus Re: chcialem zglosic votum separatum 15.11.05, 14:12
        eexmd2 napisał:

> ja sie nie modle, prosze mnie wylaczyc
        > niewatpliwie bedulek mowi w imieniu co najmniej dwoch osob (liczba mnoga
        > zobowiazuje) ta druga jednakowoz nie jestem ja
        >
        > ps jestem za rozdzialem kosciola od panstwa
        > ps2 czy robi to ze mnie automatycznie wroga kosciola?

Ty masz stuprocentową rację a bedulek jest BIEDULEK... i to tłumaczy wszystko...
        Może jeszcze być prowokatorem... ale ta żarliwość raczej to wyklucza..
    • j243 Proste 15.11.05, 12:36
      "Parlament jest instytucją świecką, która łączy katolików, wyznawców innych
      religii i niewierzących"
      ................
      Takie proste i może dlatego takie trudne do zrozumienia w katolandzie.
    • asp420 Polska: Protesty przeciw dziennikarstwu GW 15.11.05, 12:37
      Tytul balamutny. Co to znaczy nie chca? To znaczy kto konkretniej? Nie dowiedzialem sie ani kto jest za, a ni kto przeciw. O nastrojach spolecznych ani slowa. Nie mowie czy tablica powinna wisiec czy nie (mam moieszane uczucia).

Mam za to jednoznaczne co do GW - gazeta ta coraz bardziej wyznacza standardy jak dziennikarstwo wygladac NIE POWINNO. Stanowi wiec pewien antywzorzec. To juz Fakt, NIE czy SE sa bardziej uczciwe w swym dziennikarstwie - nie udaja przynajmniej tego czym nie sa.
      • j243 dziwny facet z ciebie 15.11.05, 12:41
        to po kiego diabła ja czytasz?
        • mack82 Re: dziwny facet z ciebie 15.11.05, 12:45
          Dokladnie! Nie pojmuje ludzi, ktorzy tu pluja na Wyborcza! Skoro wlazicie na
          ten portal to znaczy, ze uwazacie newsy GW za przydatne, a moze nawet i
          opiniotowrcze. I tak powinno byc. I tak jest - GW kreauje opinie nawyt tych
          tepych mozdzkow, ktore tu na nia pluja. Pozdrawiam
          • xyz_panski Sorry, ale to Ty czegoś nie rozumiesz. 15.11.05, 12:53
            Jak można coś krytykować, nie znając tego??
            Przecież to wówczas nie jest krytyka, tylko albo poddawanie się stereotypom
            tworzonym przez innych ludzi (a więc byloby to nieuzasadnione), albo po prostu
            czyste bluzgi i półkłamstwa.

To dlatego czytam, co wypisuje GW. A może też dlatego, że wciąż wierzę, że jej
            redaktorzy jednak zaczną kiedyś stosować pewne etyczne standardy dziennikarstwa
            - a przede wszystkim obiektywizm. No cóż, latka leca, a moja wiara że tak się
            stanie wciąż nie jest zaspokojona...

A tak przy okazji: poczytajcie sobie inne gazety - dopiero poznanie różnych
            punktów widzenia pozwala na całościowy osąd. Tylko że wielu ludzi nie ma na to
            czasu albo woli.
            • sclavus Re: Sorry, ale to Ty czegoś nie rozumiesz. 15.11.05, 14:54
              xyz_panski napisała:

> Jak można coś krytykować, nie znając tego??
              > Przecież to wówczas nie jest krytyka, tylko albo poddawanie się stereotypom
              > tworzonym przez innych ludzi (a więc byloby to nieuzasadnione), albo po prostu
              > czyste bluzgi i półkłamstwa.
              >
              >
              > To dlatego czytam, co wypisuje GW. A może też dlatego, że wciąż wierzę, że jej
              > redaktorzy jednak zaczną kiedyś stosować pewne etyczne standardy
              dziennikarstwa
              > - a przede wszystkim obiektywizm. No cóż, latka leca, a moja wiara że tak się
              > stanie wciąż nie jest zaspokojona...
              >
              > A tak przy okazji: poczytajcie sobie inne gazety - dopiero poznanie różnych
              > punktów widzenia pozwala na całościowy osąd. Tylko że wielu ludzi nie ma na to
              > czasu albo woli.

Na przykład "Nasz Dziennik"... a może "Niedzielę"...
              A odp[owiadając, to pisz listy do redakcji z zapytaniami czy już piszą po
              twojej myśli...
              • xyz_panski A jakies MERYTORYCZNE argumenty "przeciw" podasz?? 15.11.05, 17:05
                ... a nie tylko wysmiewanie?
                Wysmiewanie się jest fajne w pierwszym momencie, bo budzi usmiech na twarzy.
                Szkoda tylko, ze zawiera jedynie polprawdy i odwraca uwagę od meritum.
                • sclavus Re: A jakies MERYTORYCZNE argumenty "przeciw" pod 15.11.05, 17:18
                  xyz_panski napisała:

> ... a nie tylko wysmiewanie?
                  > Wysmiewanie się jest fajne w pierwszym momencie, bo budzi usmiech na twarzy.
                  > Szkoda tylko, ze zawiera jedynie polprawdy i odwraca uwagę od meritum.

Chces argumentów?? Dobrze, tylko sprecyzuj jakich argumentów i na obronę czego??
      • xyz_panski Dokładnie to miałam powiedzieć, tylko mnie ubiegłe 15.11.05, 12:47
        ...ś.

Dodać można jedynie tyle, ze 'La Repubblica' to nie żaden głos narodu, bo nawet
        nie jest najczęściej czytanym dziennikiem, tylko typowo lewicowa - jak oni sami
        się zresztą określają - gazeta, której lewicowość wyraża się głównie w kwestiach
        społecznych.

Ale naprawdę, "Gazeta Wyborcza" ostatnio przechodzi standard wyznaczony przez
        samą siebie w subiektywizmie i wręcz kłamstwach.

PS. Ostatnio czytałam książkę, gdzie wylistowane było 16 najważniejszych metod
        stosowanych w propagandzie - tego dnia w wydaniu internetowym GW znalazlam
        zastosowane 13 z tych 16 metod.
        Żałosne.
        • ada1979 Re: Dokładnie to miałam powiedzieć, tylko mnie ub 15.11.05, 16:06
          a sprawdzxalas inne gazety, czy tylko GW ci przeszkadza? bo ciekawa jestem, co
          bys napisala o Naszym Dzienniku np, wprost czy polityce...
          • xyz_panski A czy Ty znasz jakiekolwiek medium w Polsce, które 15.11.05, 17:21
            ... jest obiektywne? [mówię o dużych]

Z prasy najbliższa była przez pewien czas "Rzeczpospolita" - powtarzam:
            *najblizsza*.
            Z telewizji moze Polsat - albo moze po prostu sprawiali tylko takie wrazenie, bo
            sie niewiele zajmowali informacjami ani opiniami, koncentrując się na bycie
            'siermiężną' telewizją ;)

Co jednak nie zmienia faktu, że można starać się dążyć do obiektywizmu. A
            niestety Gazeta Wyborcza się od tego ideału ostatnio oddala.
        • hudges Re: Dok?adnie to mia?am powiedziec´, tylko mnie ub 15.11.05, 19:38
          xyz_panski napisa?a:

> ...s´.
          >
          > Dodac´ moz˙na jedynie tyle, ze 'La Repubblica' to nie z˙aden g?os narodu, bo nawet
          > nie jest najcze˛s´ciej czytanym dziennikiem, tylko typowo lewicowa - jak oni sami
          > sie˛ zreszta˛ okres´laja˛ - gazeta, której lewicowos´c´ wyraz˙a sie˛ g?ównie w kwestiac
          > h
          > spo?ecznych.
          >
          > Ale naprawde˛, "Gazeta Wyborcza" ostatnio przechodzi standard wyznaczony przez
          > sama˛ siebie w subiektywizmie i wre˛cz k?amstwach.
          >
          > PS. Ostatnio czyta?am ksia˛z˙ke˛, gdzie wylistowane by?o 16 najwaz˙niejszych metod
          > stosowanych w propagandzie - tego dnia w wydaniu internetowym GW znalazlam
          > zastosowane 13 z tych 16 metod.
          > Z˙a?osne.

Krzyz Panski z tymi katolickimi besserwisserami. Gazeta Wyborcza, widziana z perspektywy z
          zachodu, jest na swiatowym poziomie, a jak jest niepropagandowa potwierdza istnienie tegoz
          forum, w ktorym kazdy moze sie wypowiedziec, nawet ty xyz_u panski, z twoimi
          konserwatywnymi pogladami.
          Jak chodzi o tablice: religia moze jedynie nalezec do sfery prywatnej. Na szczescie rozumieja to
          Wlosi, co moze rozjasni w glowie Polakom katolikom, ktorzy staraja sie przewyzszyc Jana
          Pawla w swojej wierze i Watykan w pozadaniu wladzy.
    • kudi bedulek=moherek 15.11.05, 12:38
      facet lecz sie i przestan tworzyc zaklecia.
      jak chcesz znac Boza wole to wez do reki Pismo Swiete.
      • oraw Re: bedulek=moherek 15.11.05, 12:58
        kudi napisał:

> facet lecz sie i przestan tworzyc zaklecia.
        > jak chcesz znac Boza wole to wez do reki Pismo Swiete.
        ---------------------------------------------------------
        a skąd w tym piśmie znalazła się WOLA BOŻA?
        JCHR powiedział -
    • screwball nono.. 15.11.05, 12:46
      ..to nasi parlamentarzysci nie moga byc gorsi. Nikt przeciez nie moze
      przescignac ich w balwochwalstwie. Proponuje usypac kopiec im JPII, moglby
      spelniac nie tylko funkcje kultu religijnego ale rowniez praktyczna- zamontuje
      sie wyciag i bedzie zima jak znalazl dla narciarzy. pozdrawiam
      • eexmd2 Re: nono.. 15.11.05, 12:51
        alez oczywiscie ze tak bedzie
        bardzo szybko
      • sclavus Re: nono.. 15.11.05, 14:57
        screwball napisał:

> ..to nasi parlamentarzysci nie moga byc gorsi. Nikt przeciez nie moze
        > przescignac ich w balwochwalstwie. Proponuje usypac kopiec im JPII, moglby
        > spelniac nie tylko funkcje kultu religijnego ale rowniez praktyczna-
        zamontuje
        > sie wyciag i bedzie zima jak znalazl dla narciarzy. pozdrawiam

Byłoby to świetokradztwo... czy nie miałbyś odczucia, zjeżdżając, ze jedziesz
        po nosie JP??
    • labadz3 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:03
      Jestem ochrzczony, bierzmowany, ślub kościelny, dzieci ochrzczone, należałem do
      NZS, nie należałem ZSMP ani PZPR, brałem udział w strajkach itd. Chciałbym
      mieszkać w kraju świeckim,a to się nie udaje. Klerykalizacja życia publicznego
      i świadomości społecznej mnie przeraża. Co mam ze sobą teraz zrobić?
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:06
        Prawdziwy Polak powiedziałby: wyjedź do Izraela!
        • wzr1 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 23:49
          Prawdziwy komuch niech wyjedzie do Korei albo na Kubę
    • suuuka Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:22
      O, a jednak gdzieś można nie wieszać papieżo-tablic!
      • indianski Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:27
        Swiat nie jest taki tradiczny :)
    • daruma1 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:29
      Jak to "Nie chcą"? Jaki "protest"? W artykule czytamy poglady jednego
      dziennikarza z jednej włoskiej gazety (chyba lewicowej?), który nie wymienia
      nikogo komu też się to nie podoba. Czemu więc GW nadała tej wiadomości tak
      sensacyjny tytuł???????????
      • cuauhtemoc Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:31
        Bo GW stacza sie coraz nizej i musi tytulami nadrabiac. Im gorszy artykul tym
        bardziej sensacyjny tytul musi miec.
        • eexmd2 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:44
          oczywiscie ze tytul jest lekko demagogiczny
          tym niemniej nalezy przypomniez ze gw zawsze byla w drugim jesli nie w
          pierwszym szeregu piewcow jp2 wiec nie nalezy jej podejrzewac o wrogosc w
          stosunku do Najwybitniejszego Wg Polakow Czlowieka Stulecia
          po drugie po to sie ma rozum zeby myslec a nie kierowac sie tytulami
          po trzecie wreszcie nie ma i nigdy nie bedzie dziennikarstwa obiektywnego
          gdyz kazdy czlowiek ma swoje poglady ew pisze to za co mu placa
          chodzi jedynie o to by swoje poglady racjonlanie i bez swiadomych klamstw
          uargumentowac (jak w np w polityce)
          gw w porownaniu do nd lub rm jest wciaz daleko z przodu
          chociaz faktem jest ze sie stacza i goni se i fuckt
    • krzych.korab Re:BOŻE dziękuję Ci za 10 przykazań krórych i tak 15.11.05, 13:39
      większość Twoich wyznawców nie przestrzega. Zywy przykład to wszystko co
      dotyczy J.P. II w mojej ojczyźnie.
      • mlodygniewny1 10 Przykazań dał Bóg Jahwe=Ojciec Jezusa Chrystusa 15.11.05, 14:37
        niejakiemu Mojżeszowi na dwóch tablicach kamiennych-ok.1500lat p.n.e.
        A Monisia Olejnik jako hipokrytka mówiła dzisiaj w radiu Zet do marszałka sejmu
        Marka Jurka-"jako katolik chciałabym żeby pan mówił prawdę".uhahaha...
        Tak Włosi mają rację,tablica nie powinna się znajdować w sali posiedzeń
        plenarnych.W polskim sejmie także nie powinno być żadnych temu podobnych...w
        sali posiedzeń plenarnych.Ale co tu gadać,jak biskupi są obecni na...
        uroczystościach państwowych.Nawet biskup polowy "flaszka czyli pijak" niejaki
        generał Głódż bierze z publicznej kasy 9.500,- emerytury...
        Należy oddzielić państwo od kościoła.Znamiona państwa wyznaniowego już mamy,ale
        zawdzięczamy to Hance Suchockiej/b.premier i ambasador w Watykanie i niejakiemu
        Kwaśniewskiemu Olkowi,jeszcze przez chwilę prezydentowi RP.
        • r202 Re: 10 Przykazań dał Bóg Jahwe=Ojciec Jezusa Chry 15.11.05, 14:54
          > Tak Włosi mają rację,tablica nie powinna się znajdować w sali posiedzeń
          > plenarnych.

Po pierwsze - którzy Włosi?
          Po wtóre - jeśli dla włoskich parlamentarzystów było to wydarzenie warte upamiętnienia - to dlaczego nie
          mogą sobie tablicy na tą okoliczność wmurować? Z twojej wypowiedzi wynika, że gdyby JPII nie był głową
          kościoła, toby tablica była ok?
          • sclavus Re: 10 Przykazań dał Bóg Jahwe=Ojciec Jezusa Chry 15.11.05, 15:02
            r202 napisał:

> > Tak Włosi mają rację,tablica nie powinna się znajdować w sali posiedzeń
            > > plenarnych.
            >
            > Po pierwsze - którzy Włosi?
            > Po wtóre - jeśli dla włoskich parlamentarzystów było to wydarzenie warte
            upamię
            > tnienia - to dlaczego nie
            > mogą sobie tablicy na tą okoliczność wmurować? Z twojej wypowiedzi wynika, że
            g
            > dyby JPII nie był głową
            > kościoła, toby tablica była ok?

Twoje rozumowanie jest po prostu zasrane: gdyby JP
            nie był głową kościoła, NIE BYŁOBY ŻADNEJ TABLICY... logika nie jest twoją
            mocną stroną... no cóż poznac pana po cholewach a katolika-polaka po braku
            logiki...
          • mlodygniewny1 Re: 10 Przykazań dał Bóg Jahwe=Ojciec Jezusa Chry 15.11.05, 15:10
            r202 napisał:

> > Tak Włosi mają rację,tablica nie powinna się znajdować w sali posiedzeń
            > > plenarnych.
            >
            > Po pierwsze - którzy Włosi?
            > Po wtóre - jeśli dla włoskich parlamentarzystów było to wydarzenie warte
            upamię
            > tnienia - to dlaczego nie
            > mogą sobie tablicy na tą okoliczność wmurować? Z twojej wypowiedzi wynika, że
            g
            > dyby JPII nie był głową
            > kościoła, toby tablica była ok?
            nic podobnego.żadnych tablic w sali posiedzeń plenarnych sejmu polskiego.
            We włoskiej sali posiedzeń plenarnych izby deputowanych uczyniono to w tajemnicy
            wobec deputowanych w tym dwóch wiceprzewodniczacych izby.Takie rzeczy robi sie
            co najwyzej przez aklamacje.
            a Ty wybitny Forumowiczu czytaj dokladnie posty ktore komentujesz.
            TAK.Dekalog/10 Przykazań,którymi szczycą się min.katolicy rzymscy otrzymał
            Mojżesz od Ojca Chrystusa Jezusa Boga Jahwe.
    • jacusek Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:41
      No cóż Włosi mają dobrze - Świeckość Państwa jest możliwa nawet przy większości
      katoików. Szkoda, że tak ciężko zrozumiec zasadę, że RELIGIA JEST SPRAWĄ
      PRYWATNĄ KAŻDEGO Z NAS. Mnie nie obchodzi kto ma jakie wyznanie dopóki nie
      próbuje go narzucić. Taj jak wisi krucifiks w Urzędach. Ja nie ide tam do
      kościoła tylko co załatwić jako obywatel, którego poglądy należy szanować.
      Pozdrawiam
    • mangold Pisiowato-rydzyjkowaty rząd powinien w tym momenci 15.11.05, 13:55
      e wypowiedzieć wojne Włochom !!! Co za nietakt !! buahahahahaha
    • mr.bboy U nas taka debata za jakieś 100 lat 15.11.05, 14:15
      Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że z liczących się gazet i mediów wszystkie są
      katolickie.
    • zwiatrem1 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 14:23
      Gazetko, czemu tak bardzo nienawidzisz Polakow y znów zaczynasz macic!!!
      Ceccarelli i Republica to Wlochy tak jak ty jestes Polska!!!
    • marszal80 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 14:26
      przypomina mi to potajemne wieszanie krzyza w polskim parlamencie, powieszono go
      zrobila sie awantura ale nikt nie chcial go pozniej zdejmowac gdyz zrobilaby sie
      jeszcze wieksza, wiec mamy swieckie panstwo z krzyzem na czele
    • icc217 I racja ... 15.11.05, 14:33
    • marianna_777 Re: Włochy: Protesty... - a to co za bzdura? 15.11.05, 14:39
      " ... od ponad pół wieku w Izbie nie zawiesza się żadnych tablic. Zauważył
      jednocześnie, że w miejscu, gdzie wisi obecnie drewniana tablica dedykowana
      Janowi Pawłowi II, wisiała inna ... "

Ciekawe, skad sie wziela drewniana tablica dedykowana JPII skoro od ponad pol
      wieku nie wiesza sie zadnych. Pol wieku temu niewielu bylo takich co wiedzieli
      ze Karol Wojtyla, wtedy w wieku ok.35 lat, bedzie kiedys JPII

Jak sensacje - to tylko w GW
      • sclavus Re: Włochy: Protesty... - a to co za bzdura? 15.11.05, 15:06
        marianna_777 napisała:

> " ... od ponad pół wieku w Izbie nie zawiesza się żadnych tablic. Zauważył
        > jednocześnie, że w miejscu, gdzie wisi obecnie drewniana tablica dedykowana
        > Janowi Pawłowi II, wisiała inna ... "
        >
        > Ciekawe, skad sie wziela drewniana tablica dedykowana JPII skoro od ponad pol
        > wieku nie wiesza sie zadnych. Pol wieku temu niewielu bylo takich co
        wiedzieli
        > ze Karol Wojtyla, wtedy w wieku ok.35 lat, bedzie kiedys JPII
        >
        > Jak sensacje - to tylko w GW

Poducz się czytać... a jak trzeba to i dwa-trzy razy przeczytaj, żeby raz
        zrozumiec... oj ci katolicy-polacy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka