Dodaj do ulubionych

Talmud jerozolimski

07.12.05, 15:59
Spiesze zawiadomic ze w USA ukazal sie pierwszy tom tlumaczenia Talmudu
Jerozolimskiego na jezyk angielski.
(W swoim czasie kilku forumowiczow wyrazilo zainteresowanie tlumaczeniem
Talmudu.)

www.opinionjournal.com/taste/?id=110006341
www.artscroll.com/Books/ybr1.html
en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_Talmud
judaism.about.com/od/torahtalmud/a/talmud_schotty.htm
Obserwuj wątek
    • krystian71 co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:00
      sa jeszcze inne , mniej czy wiecej wazne?
      • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:05
        krystian71 napisała:

> sa jeszcze inne , mniej czy wiecej wazne?

Znakomita wiekszosc prawa rabinackiego jest oparta na dyskusjach w Talmudzie
        babilonskim. Jerozolimski (mniej redagowany) jest znacznie mniej cytowany w
        prawie (halacha).

en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_Talmud
        • i-love-2-bike Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:38
          mosze.rabejnu napisał:

> krystian71 napisała:
          >
          > > sa jeszcze inne , mniej czy wiecej wazne?
          >
          > Znakomita wiekszosc prawa rabinackiego jest oparta na dyskusjach w Talmudzie
          > babilonskim. Jerozolimski (mniej redagowany) jest znacznie mniej cytowany w
          > prawie (halacha).
          >
          > en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_Talmud

a ty dzisiaj wystepujesz jako mamzerek,mosze czy perry?
          • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:41
            A ja dzisiaj wystepuje jako mosze.rabejnu
            • i-love-2-bike Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:43
              mosze.rabejnu napisał:

> A ja dzisiaj wystepuje jako mosze.rabejnu

widac malo moszesz to sie wysilasz jak moszesz.
              • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:45
                i-love-2-bike napisała:

> mosze.rabejnu napisał:
                >
                > > A ja dzisiaj wystepuje jako mosze.rabejnu
                >
                > widac malo moszesz to sie wysilasz jak moszesz.

A ja widze ze lewa noga z lozka dzis wstalas :)))
                • i-love-2-bike Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:47
                  mosze.rabejnu napisał:

> i-love-2-bike napisała:
                  >
                  > > mosze.rabejnu napisał:
                  > >
                  > > > A ja dzisiaj wystepuje jako mosze.rabejnu
                  > >
                  > > widac malo moszesz to sie wysilasz jak moszesz.
                  >
                  > A ja widze ze lewa noga z lozka dzis wstalas :)))

nope slonko,prawa jak zawsze,ja po dobrej stronie spie.
                  • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:49
                    i-love-2-bike napisała:

> mosze.rabejnu napisał:
                    >
                    > > i-love-2-bike napisała:
                    > >
                    > > > mosze.rabejnu napisał:
                    > > >
                    > > > > A ja dzisiaj wystepuje jako mosze.rabejnu
                    > > >
                    > > > widac malo moszesz to sie wysilasz jak moszesz.
                    > >
                    > > A ja widze ze lewa noga z lozka dzis wstalas :)))
                    >
                    > nope slonko,prawa jak zawsze,ja po dobrej stronie spie.

To czemu w takim zlym nastroju?
                    • i-love-2-bike Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:53
                      mosze.rabejnu napisał:

> i-love-2-bike napisała:
                      >
                      > > mosze.rabejnu napisał:
                      > >
                      > > > i-love-2-bike napisała:
                      > > >
                      > > > > mosze.rabejnu napisał:
                      > > > >
                      > > > > > A ja dzisiaj wystepuje jako mosze.rabejnu
                      > > > >
                      > > > > widac malo moszesz to sie wysilasz jak moszesz.
                      > > >
                      > > > A ja widze ze lewa noga z lozka dzis wstalas :)))
                      > >
                      > > nope slonko,prawa jak zawsze,ja po dobrej stronie spie.
                      >
                      > To czemu w takim zlym nastroju?

ja w zlym,to tylko jakis mosze,co nie mosze moze takie bzdury pisac z samego
                      poludnia,wschodnioamerykanskiego.
                      • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:59

Nie bardzo rozumiem gdzie tu bzdury. Ale kazdy ma prawo do wlasnej opinii
              • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:49
                czesc rachelciu, rany boskie wreszcie cie dorwalem,czy ty musisz wtedy wstamac
                z lozka jak ja sie juz klade.?
                Zwlaszcza o takiej godzinie , ciemnej i wietrznej gdzie za cholere nie zrozumem
                tej roznicy,
                Chyba,ze znajdzie sie jakic zboczeniec i ten jerozolimski przetlumaczy na
                warszawski
                • i-love-2-bike Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 16:54
                  krystian71 napisała:

> czesc rachelciu, rany boskie wreszcie cie dorwalem,czy ty musisz wtedy wstamac
                  > z lozka jak ja sie juz klade.?
                  > Zwlaszcza o takiej godzinie , ciemnej i wietrznej gdzie za cholere nie zrozumem
                  >
                  > tej roznicy,
                  > Chyba,ze znajdzie sie jakic zboczeniec i ten jerozolimski przetlumaczy na
                  > warszawski

no,no kope lat i mil bylo trzeba czekac na twe przebudzenie:))
                  ps. zlaczyl nas znowu mosze,oj wej do czego to doszlo,ze sami swoi nas lacza:))
                  a na warszawski lepiej niech nie tlumaczy,idz na ul.prozna a zobaczysz folklor:))
                  • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:01
                    nigdzie nie dojde, najwyzej pod pierzyne.
                    A mosze , chyba w dobrej woli podaje to na co czekamy od stuleci.
                    Autoryzowany przez rabinoe przeklad Talmudu,pewnie sie rozni od oryginalu, ale
                    ja rzeczywiscie poczekam na polski przeklad.Bedzie wesolo.
                    • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:15
                      Kazde tlumaczenie rozni sie od oryginalu. Znikaja niuansy, dwuslowia, aluzje...
                      Co do tlumaczenia na jezyk polski, to jakies pol roku temu puscilem na tym
                      forum tlumaczenie (moje - wiec raczej kiepskie) strony z tomu Sanhedrin na
                      ktorej wedlug wielu antysemickich stron w internecie mialy byc jakies bluzgi o
                      chrzescianstwie. Nie tylko niczego takiego tam nie ma. Caly temat jest taki
                      ze nawet nawiazac do innej religii nie ma jak.
                • explicit Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:11
                  Ja ciebie tez :)

uklony

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=33023148&wv.x=1&a=33100080
                  ==============================================================================

rany boskie wreszcie cie dorwalem,
                  • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:26
                    to nie grypa split,to jakies rzadkie dwumiesieczne k@restwo, pewnie ze
                    przegapilem, przegapilem wszystko co sie dzialo po godz 15 00,siadalem rano ,
                    bo musialem,zeby mnie U Skarbowy za przetrzymanie faktur z torbami nie pognal,
                    i znowu pod pierzyne.
                    A w natanii albo muru nie ma , bodaleko i niby bezpiecznie, albo jest i okazuje
                    sie jaki bezpieczny to pomysl.Brakuje jeszcze fosy i zwodzonych mostow
                    • explicit Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:30
                      Mialem cos podobnego pare lat temu po tym jak sie dalem namowic na szczepionke
                      przeciw grypie ,... No more !!!

uklony

to nie grypa split,to jakies rzadkie dwumiesieczne k@restwo,
        • explicit Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:00
          Jaka roznica ? Jeden i drugi traktuje ludzi jak bydlo ,...
          Znakomita wiekszosc prawa rabinackiego jest oparta na dyskusjach w Talmudzie
          babilonskim. Jerozolimski (mniej redagowany) jest znacznie mniej cytowany w
          prawie (halacha).

uklony

Zionism brought them, but halakha rejected them
          ==================================================
          By Lily Galili

Yelena and Victor Albertman, new immigrants from the former Soviet Union,
          were married a year and a half ago in Bulgaria. They had no other choice -
          Victor is a Jew on his mother's side; Yelena is Jewish on her father's side.
          The joyless wedding in a foreign land legalized the bond between them, but
          failed to address a painful problem: the couple has two children, a 7-year-
          old girl and a 2-year-old boy, and they are not considered Jewish.

www.haaretz.com/hasen/spages/652230.html
          • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:06
            Masz Pan prawo do wlasnych (bezpodstawnych) opinii jak Talmud ludzi traktuje

Nie mamy pojecia "jewish on mother's side" albo "jewish on father's side"
            Albo jest dany czlowiek Zydem, albo nie. Yelena nei jest Zydowka, wiec jej
            dzieci tez nimi nie sa. Tu nawet Talmud neipotrzebny...
            Lily Galili zdradza swoja ignoracje...

Uklony

• krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:11
              a hmm, ich matka nie jest zydowka, to juz pewien problem.
              Ale wcale nietrudny do rozwiazania.
              Dzieci mozna oddac do adopcji, holenderscy i hiszpanscy homoseksualisci juz
              zacieraja rece.
              To sa chlopcy czy dziewczynki?
          • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:07
            a jak to jest z adopcja w mysl halachy, czy adoptowane przez zydowska rodzine
            dzieci staja sie zydami z mocy prawa?
            ktos np. Dana musialby te dwojke adoptowac, albo jeszcze lepiej,zeby zrobili to
            ich wlasni zydowscy rodzice i problem rozwiazany.
            Nie wiesz, Polak potrafi.
            • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:10
              Panie krystianie
              kazdy czlowiek, chrzescianin, mahometanin, czy ateista, moga przejsc na judaizm.
              Nikomu zadne adoptowanei nie jest potrzebne.
              • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:16
                bujasz , panie mosze.
                Jesli to by bylo takie proste,to czemu jest takie skomplikowane,
                Skoro kazdy moze przejsc na judaizm, to dlaczego nie moze tego zrobic niewinne
                nieslubne(religijnie) dziecie i juz do konca swoich dni pozostaje mamzerkiem.

i po coz te pary zasuwaja na cypr, by tam brac slub cywilny jako tako wazny w
                Izraelu.
                • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:19
                  1. Kazdy mamzer jest Zydem! ojecia mamzer nei stosuje sie do niezydow.
                  2. Zasuwaja na Cypr bo w Izraelu nie daja slubow swieckich.
                  • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:29
                    wiem,doksztalcilem sie juz dawno temu, zanim pierwszy raz o tym napisalem,aby
                    sie nie osmieszac.
                    Mamzer to taki zyd, ale niepelnowartosciowy ,bez praw publicznych i cywilnych
                    do 10-tego pokolenia.
                    Chyba lepiej byc Arabem z israelskim obywatelstwem, zawsze ciedo Knesetu moga
                    wybrac
                    • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:36
                      Wedlug wielu moich przyjaciol, w Knesecie same mamzery :))))
                      • i-love-2-bike Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:41
                        mosze.rabejnu napisał:

> Wedlug wielu moich przyjaciol, w Knesecie same mamzery :))))

moze ich zaadoptujesz na hanuke?
                  • explicit Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:34
                    A to dlaczego ? Przeciez Isroel to demokracja , hehe , jedyna zreszta w tym
                    rejonie :)))

uklony

2. Zasuwaja na Cypr bo w Izraelu nie daja slubow swieckich.
                    • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:39
                      Demokracja!
                      Wiec jak wiekszosc przeglosuje zeby wprowadzic sluby swieckie - to beda.
                      Narazie sluby i rozwody sa tylko religijne.
                      • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 18:32
                        czyli nie demokracja a teokracja
                        • explicit Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 18:44
                          W polaczeniu z wszechmocnym IDF-m , cholera wie co za bydle ,...

uklony

IDF makes hospital keep Palestinian teen in restraints
                          ========================================================
                          By Amira Hass, Haaretz Correspondent

A 14-year-old Palestinian who was hospitalized in Israel after being
                          shot in the leg by Israel Defense Forces soldiers has been held in arm and
                          leg restraints since Friday, even though he is guarded 24 hours a day by two
                          Military Police officers.

The staff and management of Schneider Children's Medical Center of Israel, in
                          Petah Tikva, have failed to persuade the guards to remove the restraints.

www.haaretz.com/hasen/spages/653153.html

• mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 18:50
                            explicit napisał:

Czyli jak na osobnym watku nikt na temat rozwiniety przez komunistke Hass nie
                            mial nic do powiedzenia, to Pan to tu sciaga.

Co to ma do rzeczy z tlumaczeniem Talmudu Jerozolimskiego na jezyk dostepny dla
                            forumowiczow?

Widze ze mjoa wyprawa na te forum to jednak strata czasu!

Zegnam!
                        • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 18:45
                          Demokracja, bo glosuja wszyscy - nawet Arabowie, nawet KOBIETY!!!!
                          • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 20:19
                            oszalales chlopie z wrazenia.
                            Kobiety uzyskalu prawa wyborcze ze sto lat temu.
                            A pierwszym krajem byla Nowa Zelandia.
                            Jakbys napisal,ze odkurzacze, mialbym powod do przemyslenia.
                            zwlaszcza,ze w swietle zadaz homoseksualistow i fetyszystow i moj wlasny
                            odkurzacz moglby sie stac obiektem milosci i umknac mojej wladzy.,gdyby kogos
                            jego przepastny i ssacy otwor zafascynowal.
                            Ale Kobiety???O czym ty chlopie mowisz?
                            • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 20:39
                              krystian71 napisała:

> Ale Kobiety???O czym ty chlopie mowisz?

Jezeli samsone ma racje, co do Pana przekonan, to dobrze Pan wie, chlopie, o
                              czym ja mowie. A jezeli nie, to niech Pan to wezmie jako zart. Nastepnym
                              razem jak pozartuje, to dodam w nawiasie (uwaga! zart!!)
                • dana33 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 19:26
                  jha moge adoptowaz nie zydowskie dzieci, ale beda musialy pewnego dnia przejsc
                  na judaizm oficjalnie.
                  • explicit Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 19:30
                    A jak odmowia , to co ?

uklony

ale beda musialy pewnego dnia przejsc na judaizm oficjalnie.
                  • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 19:34
                    Pani Dano, o prawdziwym judaizmie Pani wie niewiele - wiec moze sie lepiej na
                    ten temat nie wypowiadac.
                    Adaptowane dziecko decyduje w wieku bar/bat micwy czy przechodzi na judaizm czy
                    nie. Nikt je do tego nie zmusza. Nie wolno nawracac na Judaizm pod przymusem!
                    • dana33 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 19:42
                      czy ja mojsze, napisalam cos o zmuszaniu? przejda przejda, nie przejda, to nie
                      przejda i zydami nie beda. beda mieli israelskie obywatelstwo nie bedac zydami.
                      to wszystko.
                      ja sie wogole przestaje wypowiadac, bo dostaje juz tylko od czytania odruchow
                      wymiotnych w kolorze zielonym....
                      • krystian71 Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 20:23
                        nie wierze.Jak one moga przejscna judaizm, skoro ich matka jeszcze do tego nie
                        dojrzala?I na pewno nie dojrzeje,bo to religia absolutnie nie dla niej
                        stworzona.
                        • mamzerek Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 21:05
                          krystian71 napisała:

> nie wierze.Jak one moga przejscna judaizm, skoro ich matka jeszcze do tego
                          nie
                          > dojrzala?I na pewno nie dojrzeje,bo to religia absolutnie nie dla niej
                          > stworzona.
                          za to islam specjalnie dla kobiet stworzony! wlacznie z obrzezaniem, a raczej
                          wycinaniem lechtaczki!

islamo chui
          • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:08
            explicit napisał:

> The joyless wedding in a foreign land legalized the bond between them, but
            > failed to address a painful problem: the couple has two children, a 7-year-
            > old girl and a 2-year-old boy, and they are not considered Jewish.
            >

After a few minutes of reflection, I have an obvious question.
            What is the big deal? If it pains them, let them convert!
            • explicit Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:24
              Rebe , daj mi jeden powod dlaczego mialbym przejsc na wiare ktora bez konwercji
              traktuje mnie jak czworonoga ?

uklony

After a few minutes of reflection, I have an obvious question.
              What is the big deal? If it pains them, let them convert!
              • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:41
                explicit napisał:

> Rebe , daj mi jeden powod dlaczego mialbym przejsc na wiare ktora bez
                konwercji
                >
                > traktuje mnie jak czworonoga ?
                >
                > uklony
                >
                > ==============================================================================
                >
                > After a few minutes of reflection, I have an obvious question.
                > What is the big deal? If it pains them, let them convert!

Czworonoga to Pan sam na tym forum udaje. Wedlug judaizmu nikt Pana za
                czworonoga nie uwaza (niezaleznie od tego co tu na ten temat antysemici
                wypisuja)

Uklony
                • explicit Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 17:55
                  Ciekawe ze dzisiejsi amerykanscy Zydzi tak wlasnie okreslaja traktowanie
                  czarnych w amerykanskich czasach niewolnictwa , w tamtych czasach pan tez
                  decydowal kto z niewolnikow kogo paslubi i bedzie produkowal darmowa sile
                  robocza dla pana - Wybiorcza selekcja , stad tylu boxerow , koszykarzy
                  footbolistow wsrod czarnych dzisiaj :)))

przysiad

Wedlug judaizmu nikt Pana za czworonoga nie uwaza (niezaleznie od tego co tu na
                  ten temat antysemici wypisuja)
                  • mosze.rabejnu Re: co to znaczy Talmud jerozolimski? 07.12.05, 18:08
                    1. Uogolnia Pan o amerykanskich Zydach.
                    2. Nikt nikomu w Izraelu nie dyktuje kogo brac za zone lub za kogo wychodzic za
                    maz. Wedlug judaizmu syn moze ojcu odmowic tylko jedno (legalne zyczenie):
                    ozenic sie z kobieta ktora mu ojciec sugeruje.
    • samsone Widac po wkladach,ze sie polskie araby 07.12.05, 17:29
      wiecej Talmudem interesuja niz my zydy, moze beda chcieli go znow w ich sposob
      przetlumaczyc....
      • mosze.rabejnu Re: Widac po wkladach,ze sie polskie araby 07.12.05, 17:43
        O ile mnie pamiec nie myli Explicit nie pisze z Polski i Arabem nie jest :))))
        Krystian - kojarzy mi sie z chrzescianinem ;)))))
        • samsone Widac ze twoja pamiec sie na przeslankach 07.12.05, 17:47
          opiera...od kiedy explic arabem nie jest.....nie mowiac juz o krystianie ,ktory
          nawet w imie profeta z Jagielly pedofila zrobil.
          • mosze.rabejnu Re: Widac ze twoja pamiec sie na przeslankach 07.12.05, 17:53
            samsone napisał:

> nie mowiac juz o krystianie ,ktory
            > nawet w imie profeta z Jagielly pedofila zrobil.
            Z przyczyn jasnych pedofila z Jagielly zrobic nie jest rzecza trudna.
            Kazdy ma prawo do wlasnych opinii...
            • samsone Tak jak ten excplit, albo jak sie sie nazywa 07.12.05, 18:12
              ktory chcial udowodnic ,ze to wlasnie Mossad zamach na WTC zrobil i przed
              zamachem wszystkich Zydow w WTC pracujacych ostrzegl, i to jako sublima prawde
              podal, choc wedlug polizji po zamachu 419 zydowskich zwlok znaleziono., czy to
              tez opinia jest, w takim razie tez Hitler mial prawo Polske o zamach w Glivicach
              oskarzac, on mial prawo do wlasnej opinii.
              • mosze.rabejnu Re: Tak jak ten excplit, albo jak sie sie nazywa 07.12.05, 18:19
                Nie zaprzeczam ze Explicit jest antysemita (niech Pan popatrzy gdzie sie pan
                znajduje!), ale to go nie robi Arabem!
                Nie kazdy Antysemita to Arab!
                I nie kazdy Arab to antysemita (tylko znakomita ich wiekszosc).

(Uzywam slowo antysemita wedlug jego powszechnego znaczenia, bo zaraz mi sie tu
                forumowicze przyczepia ze Araby to tez Semici)

No a co do opinii, to kazdy ma prawo na kazda. Troche inaczej oczywiscie z ich
                publicznym oglaszaniem (ale znowu przypomne Panu gdzie sie Pan znajduje. To
                nie Forum "Aruc 7")
              • explicit Re: Tak jak ten excplit, albo jak sie sie nazywa 07.12.05, 18:38
                Klamiesz parchu ! Dopuki plodzisz idiotyzmy i sam siebie osmieszasz doputy
                olewam cie cieplym ciurkiem , jak zaczynasz bezczelnie klamac , to inna sprawa .

Odczep sie mendo !!!

ktory chcial udowodnic ,ze to wlasnie Mossad zamach na WTC zrobil i przed
                zamachem wszystkich Zydow w WTC pracujacych ostrzegl, i to jako sublima prawde
                podal, choc wedlug polizji po zamachu 419 zydowskich zwlok znaleziono., czy to
                tez opinia jest, w takim razie tez Hitler mial prawo Polske o zamach w Glivicach
                oskarzac, on mial prawo do wlasnej opinii.
                • samsone Re: Tak jak ten excplit, albo jak sie sie nazywa 07.12.05, 20:26
                  Tak bo ty klamiac islamska prawde glosisz i tutaj merdoso roznica jest-
        • i-love-2-bike Re: Widac po wkladach,ze sie polskie araby 07.12.05, 17:47
          mosze.rabejnu napisał:

> O ile mnie pamiec nie myli Explicit nie pisze z Polski i Arabem nie jest :))))
          > Krystian - kojarzy mi sie z chrzescianinem ;)))))

a ty nam sie kojarzysz z ....(slowo ogolnie znane niecenzuralne)
        • explicit Re: Widac po wkladach,ze sie polskie araby 07.12.05, 18:03
          Rachunek w drodze , poczta ??? :)

uklony

O ile mnie pamiec nie myli Explicit nie pisze z Polski i Arabem nie jest :))))
    • mamzerek te, mosze 07.12.05, 19:25
      ja juz tu o tym trzy dni temu napisalem!

kachane chui!
      • krystian71 Re: te, mosze 07.12.05, 20:24
        ze niby co? ze wreszcie? o cosie od stu lat upominano?Niby kiedy?
        • samsone przetlumacz arabku co chciales powiedziec. 07.12.05, 20:27
          • krystian71 Re: przetlumacz arabku co chciales powiedziec. 07.12.05, 20:32
            tobie?
            to moge tylko powiedziec:"pocaluj sie w d@pe"
          • mamzerek ten islamski profesorek 07.12.05, 21:07
            poprostu pisze, sensu w tym co pisze nie ma, wiec niczego ci nie wytlumaczy.
            zato skatologiczne uwagi zalaczy.

islamo chui

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka