Dodaj do ulubionych

Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą

• bede2 Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 08:13
      A ja, jak Boga kocham, nie ROZUMIEM, jak mozna takie farmazony wypisywac.
    • krzych.korab Re: A może bieda i złodziejska prywatyzacja to 22.12.05, 08:39
      kłamstwo ? Polacy szczęśliwi bez pracy i zarobków.
      • radek_sim Re: Ja również nie pojmuje o co się oburzać. 22.12.05, 08:44
        Ja również nie pojmuje o co się oburzać. Przecież jest bieda w Polsce, sami
        rządzący to przyznają przez lipną ustawę becikowego dla nędzników.
        • mobisek Re: Ja również nie pojmuje o co się oburzać. 22.12.05, 11:15
          Ja też wczoraj słyszałem, jak się kolega żalił, że musiał kilka stówek więcej
          wydać na wyjazd na Karaiby na Święta. Co za świat...

:o)
    • iurisconsult 6 mln głów polskich rodzin bez stałego dochodu 22.12.05, 09:29
      (3 mln bezrobotnych,1,5 mln samozatrudnieniowców, 1,5 mln rolników
      indywidualnych) pozostaje tragedią, która nie przestaje nią być tylko dlatego,
      że przypomina o niej polakożerca Łukaszenko, a udają że tego nie widzą
      beneficjenci kapitalizmu państwowego - doskonale żyjący z administrowania
      dotacjami UE oraz z podatków i innych danin, którymi obciążają ludzi nie
      osiągających dochodów, a nawet nie osiągających przychodów, jak ostatnio ujawnia
      afera wicepremiera Dorna niepłacącego składek ZUS od 1999 r
      • remik.bz Nie piernicz głupot 22.12.05, 09:45
        iurisconsult napisał:

> (3 mln bezrobotnych,1,5 mln samozatrudnieniowców, 1,5 mln rolników
        > indywidualnych) pozostaje tragedią, która nie przestaje nią być tylko dlatego,
        > że przypomina o niej polakożerca Łukaszenko, a udają że tego nie widzą
        > beneficjenci kapitalizmu państwowego - doskonale żyjący z administrowania
        > dotacjami UE oraz z podatków i innych danin, którymi obciążają ludzi nie
        > osiągających dochodów, a nawet nie osiągających przychodów, jak ostatnio
        ujawni
        > a
        > afera wicepremiera Dorna niepłacącego składek ZUS od 1999 r

ad1- bezrobotni- oficjalny wskaźnik bezrobocia ma sie nijak do rzeczywistości,
        większość bezrobotnych pracuje na czarno i w ten sposób wyłudza zasiłki od nas-
        podatników.
        ad2- samozatrudnienie- to wspaniała sprawa napędzająca gospodarke i
        przeciwdziałająca bezrobociu. Dobrze funkcjonuje na całym swiecie. Co jest
        złewgo w tym ,ze np inżynier , informatyk , ekonomista , ksiegowy , prawnik
        załozy sobie własną , jednoosobowa firmę , pracuje na własny rachunek i zarabia
        wielokrotnie wiecej niz na etacie ?
        ad 3- rolnicy. Ostatnio po wejściu do UE mają sie bardzo dobrze.Dostają
        dopłaty. Nasza zdrowa żywność weszła na unijne rynki. Nasi rolnicy konkurują z
        unijnymi ( całkiem dobrze) i na dodatek nie płacą podatku dochodowego.

Nie wiem dlaczego piszesz nieprawdę, może za "kasę". Przynajmiej pisz mądrze.
        PS. Pan Dorn jest w rejestrze przedsiębiorców , ale nie prowadzi działalności
        gospodarczej ( wolno mu) i dlatego nie płaci ZUS-u. Jesli nie rozumiesz , to
        dam przykład: to tak jakby miał prawo jazdy i nie jeździł samochodem - wolno mu.
        • radek_sim Re: Nie piernicz głupot 22.12.05, 12:36
          Tak nie płaci, bo mu wolno ale kase wyciąga, bo też mu wolno. Leczy się za moja
          kasę bo tez mu wolno. A co do bezrobotnych. To wyjdź trochę poza bramę swojego
          pałacyku, to zobaczysz biedotę.
          Niech obniża koszty robocizny i nie naliczają durnych haraczy, to i ludzie będą
          pracować „ nie na czarno”.
          • gromek1 Re: Nie piernicz głupot 22.12.05, 12:39
            I tu jest błędne koło. Naliczają haracze bo muszą mieć kasę na socjał, a im
            więcej socjału tym większe haracze są potrzebne.
    • remik.bz Najbardziej widać biedę w hipermarketach 22.12.05, 09:34
      Tak , maja racje spece od propagandy na Białorusi. W Polsce bieda aż piszczy.
      Widać to w hipermarketach szczególnie. Tylko co drógi wóżek pęłny, reszta tylko
      częściowo wypełniona . A czasem to jakiś biedny Polak tylko w wózku jeden towar
      ( jakis aparat cyfrowy , czy odtwarzacz mp3) przywozi do kasy. Jednym słowem
      nędza. A sąsiadce przedwczoraj to ukradli Peugeota sprzed hipermarketu.
      Musiała se kupić dziś nowego, a nie mieli białych w salonie. Ot nedza
      prawdziwa. I skuczno i grustno, została tylko gorzałka pocieszycielka i Lepper.
      • lubat Re: Najbardziej widać biedę w hipermarketach 22.12.05, 10:49
        A może byś tak remik.bz wyszedł też poza hipermarkety, gdzie rzeczywiście
        przychodzą niebiedni? Kilka tygodni temu byłem w zwykłym sklepie osiedlowym,
        dosyć dużym. Ze zdziwieniem zobaczyłem kolejkę tak na oko 60-70 osób przy
        stoisku z mięsem. Okazało się, że ludzie czekają 3-4 godziny na dostawę tańszych
        o 1,50 zł udek kurczaka. Na moje zdziwione pytanie ile to można zaoszczędzić na
        takich zakupach, jeden z tych amatorów udek odpowiedział: pan to pewnie jest
        bogaty i nie wie, że za 1,50 zł można przeżyć cały dzień.
        W końcu w Bangla Desh też są hipermarkety.
        • mobisek Re: Najbardziej widać biedę w hipermarketach 22.12.05, 11:00
          lubat napisał:

> A może byś tak remik.bz wyszedł też poza hipermarkety, gdzie rzeczywiście
          > przychodzą niebiedni? Kilka tygodni temu byłem w zwykłym sklepie osiedlowym,
          > dosyć dużym. Ze zdziwieniem zobaczyłem kolejkę tak na oko 60-70 osób przy
          > stoisku z mięsem. Okazało się, że ludzie czekają 3-4 godziny na dostawę
          tańszyc
          > h
          > o 1,50 zł udek kurczaka. Na moje zdziwione pytanie ile to można zaoszczędzić
          na
          > takich zakupach, jeden z tych amatorów udek odpowiedział: pan to pewnie jest
          > bogaty i nie wie, że za 1,50 zł można przeżyć cały dzień.
          > W końcu w Bangla Desh też są hipermarkety.

Dużo chodzę po osiedlach (Kraków), ale kolejki po udka nie potrafię sobie
          obecnie wyobrazić. Owszem, pamiętam coś takiego z czasów PRL-u. Ale teraz?
          Jedyna naprawdę długa kolejka, w której muszę dość często stać, to potężne
          korki na ulicach, gdyż nasze "biedne" społeczeństwo tak się wzięło za kupowanie
          samochodów (do tego dochodzi tankowanie, ubezpieczenia, podatki, naprawy itd.),
          że poza godzinami 10.00-12.00 i 20.00-07.00 Kraków jest praktycznie
          permanentnie zatkany pomimo autostrady obwodnicy i kilku tras szybkiego ruchu
          (dwu- i trzypasmówki) łączących Nową Hutę z centrum.
        • remik.bz Re: Najbardziej widać biedę w hipermarketach 22.12.05, 12:06
          lubat napisał:
          Kilka tygodni temu byłem w zwykłym sklepie osiedlowym,
          > dosyć dużym. Ze zdziwieniem zobaczyłem kolejkę tak na oko 60-70 osób przy
          > stoisku z mięsem. Okazało się, że ludzie czekają 3-4 godziny na dostawę
          tańszyc
          > h
          > o 1,50 zł udek kurczaka

No cóz , na pewno są obszary biedy. Ale często jest to bieda na własne zyczenie.
          Ja zajmuje się zawodowo m.in. problematyką organizacji budów. Musze Ci
          powiedziec ,ze w 2005 r mieliśmy wręcz boom budowlany. Wykonawcy
          często "przebierali" w zleceniach. Ale wszyscy mieli jeden problem- brak rak do
          pracy. Zarobki oczywiście nie takie jak w Norwegii , ale "niewykwalifikowany"
          mogł bez problemu wyciagnąć ze 60- 70,- zł za dniówke. I to mi wyraźnie nie
          koresponduje z tą kolejka chcących zaoszczędzić 1,50 zł. Chyba ,że byli tam
          wyłącznie ludzie chorzy i niedołężni.
          Praca jest w Polsce , zarobki wprawdzie marne , ale chroniące przed głodem. Ale
          jak ktoś woli narzekać i wyciągać reke po pomoc , bo " nie da się wykorzystywać
          prywaciarzowi" , to trudno. Sam sobie winien. Ot taka mentalność -
          "homosoviteicus".
      • radek_sim Re: Gó.. wiesz o życiu. 22.12.05, 12:48
        Gó.. wiesz o życiu. W Hiper trzeba mieć kasę, a nie wszyscy ją mają. Ja mam,
        ale znam takich co zarabiają 600 zł na rękę i maja na utrzymaniu dziecko i
        żonę. Co ty pierdzielisz o dobrobycie. Znam ludzi którzy nie mogli znaleźć
        pracy, załatwiłem im ją (po znajomości). W ogóle bez znajomości masz wielkie
        gó... Co myślisz że maja ci ludzie wyżyć za ten psi grosz? Spróbuj sam jak
        jesteś taki mądry. Twoje szczęście to takie że masz bogatych rodziców,
        znajomości lub byłeś w odpowiednim czasie na odpowiednim stanowisku nic więcej.
        Puść telewizor to tam zobaczysz namiastkę biedoty, jak nie chcesz wychodzić z
        twojego pałacyku.
        Obecnie nie jest skala bogactwa czy masz satelitę, czy auto za 300zł tylko czy
        masz dom, pracę i stanowisko oraz kontakty. A co najważniejsze, że masz co żreć
        do następnej wypłaty.
        • remik.bz Re: Gó.. wiesz o życiu. 22.12.05, 12:58
          radek_sim napisał:
          Twoje szczęście to takie że masz bogatych rodziców,
          > znajomości lub byłeś w odpowiednim czasie na odpowiednim stanowisku nic
          więcej.
          >
          > Puść telewizor to tam zobaczysz namiastkę biedoty, jak nie chcesz wychodzić z
          > twojego pałacyku.

Nie Kolego !!! Moje szczęscie to takie ,ze skończyłem Politechnike ( bez
          bogatych rodziców - pochodzę ze wsi) , nauczyłem się " po angielsku i
          niemiecku", że po paru latach praktyki zrobiłem ( zdałem egzamin) uprawnienia
          budowlane.Moje szczęście to takie ,że z własnej inicjatywy robiłem "wycenę
          nieruchomości" i "zamówienia publiczne". I moje szczęście to takie ,że mamy
          boom budowlany.
          A namiastke "biedoty" to widzę na budowach. Brak ludzi do pracy
          i "homosovieticus". Lepiej wyciągać rękę po zasilek niz "harować" za grosze -
          "panie w Angli to są zarobki, ale u nas - nie bedę robil na prywaciarza " itd
          itd.
          • radek_sim Re: Gó.. wiesz o życiu. 22.12.05, 13:11
            No to masz szczęście. Z twoimi kwalifikacjami w obecnym czasie szukałbyś pracy.
            Zważ że ukończyłeś szkołę ileś lat temu. Wtedy były inne uwarunkowania, przez
            lata wyrobiłeś sobie renomę i prestiż.
            A swoją drogą ile dajesz miesięcznie na łapę robotnikowi, że nie chce pracować?
            Musi to być cholernie psi grosz. Inna sprawa uwarunkowania branżowe, w szkołach
            uczą tylko jak być szefem nie stolarzem, murarzem, zbrojarzem. Tu gdzie ja
            pracuję przyjmujemy wszystkich(jak są przyjęcia) grupowo (piekarzy,
            cukierników, ślusarzy) sami ich szkolimy (płacimy za to słono), aby byli
            fachowcami w swojej dziedzinie. Na dzień dobry bez wyszkolenia w łapę ma 1000zł
            na miesiąc, a oprócz tego zapewnienie socjalnego i dodatki. Ludzie się garną
            (jak pszczoły do miodu) aby tu pracować.

Pracodawcy muszą zrozumieć, że skończyły się czasy oszczędności do swojej
            kieszeni kosztem pracownika.

Wesołych Świąt!!!!
            • gromek1 Re: Gó.. wiesz o życiu. 22.12.05, 13:43
              Szeroka specjalizacja w tym Twoim zakładzie. Piekarze i cukiernicy rozumiem, ale
              ślusarze to już chyba inna branża.
              Piszesz o oszczędnościach kosztem pracownika. Popatrz na to od strony
              pracodawcy. Do niedawna przyjąć kogoś doi pracy można było w ciągu jednego, góra
              dwóch dni. Zwolnić go o... to zupełnie inna sprawa. Nie wszystkie firmy, a
              sądzę, że w naszych warunkach tylko nieliczne mogą przewidzieć na kilka miesięcy
              do przodu rzeczywisty popyt na ich wyroby, tymczasem możliwość zatrudniania na
              czas określony była ograniczana tylko do dwóch umów. Trzecią trzeba było zawrzeć
              na czas określony bez wzgledu na to czy za pół roku stanowisko było potrzebne
              czy nie. Nic dziwnego, że pracodawcy woleli zawierać umowy na stawki głodowe
              korygując je w dobrych miesiącach dodatkami, tym bardziej, że stawki podstawowe
              były obciążone narzutami ogólnie mówiąc socjalnymi. Wielu prywaciarzy
              pracownikom daje do wyboru: 1500 brutto na listę płac albo 850 na listę i 250
              bokiem. W rzeczywistości gdy takiego zatrudnionego zapytasz ile ma pensji to
              odpowie 850 (słynne 600 na rękę) o dodatku się nie zająknie bo bierze udział w
              szwindlu kosztem skarbu Państwa. I takie jest gó..ane przyznaję życie.

• nikola_piterski2 Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 10:24
      Backa - wieczysty dopoki obok leza Polska, Ukraina i Rosja!
      Stan Gruzji i Ukrainy po "pomaranczowych" (z zielonym odcieniem) rewolucjach, w
      w ktore aktywne dolewala i dolewa oleju Polska, jest lepsza
      propaganda "demokratyzacji" wschodnich panstw po amerykanskiemu schematu.
      Trzymaj sie Bialorus z dala od "pazniakow" i "polakow"!
    • annkpo Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 10:46
      I dużo w tym racji, szczególnie teraz.Rządy Panów Kaczyńskich do złudzenia
      przypominają rządy Łukaszenki: tylko jedna opcja poprawna, najbiedniejszym
      rozdać po skórce od chleba, tylko jedna telewizja, (jak się zmieni KRRiT to też
      publiczna TV),tylko jedno radio i dwóch Kaczyńskich mówiących jednym głosem.
      Coś Wam to przypomina?
    • cogito.ergo.zum A kogo obchodzi Bialorus ze swoja TV? 22.12.05, 10:53
      ludzie, zostawcie te bande bekartow - owoc wspolpracy
      rosyjsko-polsko-urainsko-litewskiej. Oryginalny Bialorusin nadal chodzi w
      lykowych lapciach, odziany w ortalion lub mundur milicyjny.
      Na szczeblach rozwoju umyslowego oni stoja ponizej Leppera czy Berger.
    • belial13 Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 11:03
      Wszystko to sa fakty i nie ma co sie obrazać.szkoda,że nikt nie dodał jak to
      Kościół katolicki na dodatek doi ten kuriozalny kraj.
    • zbujowachata Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą/Pami 22.12.05, 11:11
      A czy pamięta ktoś 3 - godzinny program
      Urbana Ameryka - Ameryka wypisz wymaluj to
      samo straszenie najgorszą zarazą z Zachodu .
      A tak na marginesie przyjemnie by było dla wielu
      z nas zobaczyć jeszcze raz po prawie 25 latach
      ten Hit Jurka U. A może łukaszenko go wyelasiguje
      i korzystnie opłaci 5% za pomysł !
      • meerkat1 Jak bushevicy cos mowia, to robia! 22.12.05, 12:12
        a jak bolszewicy cos mowia, to...mowia :-(((

"A czy pamięta ktoś 3 - godzinny program
        > Urbana Ameryka - Ameryka wypisz wymaluj to
        > samo straszenie najgorszą zarazą z Zachodu"

Urban obiecal amerykanskim bezdomnym koce i spiwory. Laaata temu!

I co? Komuch se dzis Jaguarem jezdzi, a nasi bezdomni nadal marzna pod mostami!

A jak Reagan obiecal, ze wydusi polskie kury, to wydusil!

I tylko WRONA zostala! [ptasiej grypy wowczas jeszcze nie znano] ;-(((((
        • gromek1 Re: Jak bushevicy cos mowia, to robia! 22.12.05, 12:27
          Szkoda tylko,że tak selektywnie podszedł do drobu...
          • meerkat1 Re: Jak bushevicy cos mowia, to robia! 22.12.05, 14:37
            gromek1 napisał:

> Szkoda tylko,że tak selektywnie podszedł do drobu...

Zgoda, ale pamietaj jakie to byly lata! :-)))

• tja22 Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 11:31
      A ty prwdamoimmieczem to hyba siem urywał z fielu lekcii jenzyka polskiego i
      stond praktyczna niemodz w sfomółowaniu poprawnie czszech zdań.....
      • meerkat1 Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 11:39
        Podczas ubieglorocznej wizyty w Polsce widzialem przy drogach setki bialoruskich
        "seksuolozek" trzymajacych prominentnie kartonowe plachty z cenami ich uslug.

Ujalem to pozniej w dystychu:

NA POBOCZACH K..WY KRZYCZA:
        "W PICZU, W PASZCZU I W PIERDYCZU!"
    • hotrod404 w pewnym sensie mają rację! w Polsce niestety 22.12.05, 11:46
      miała miejsce "rewolucja", powinno dojść w końcu do kontrrewolucji, żeby pozbyć
      się panoszącego się wszędzie SOCJALIZMU!!!
    • buras303 Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 12:04
      Pisałem już o tym, że nie warto wierzyć w przekłady wypowiedzi na zamówienie
      białoruskich środków przekazu. Skorzystają z każdej okazji aby zochydzić
      Polskę. natomiast na pochybel wszystkim innym "polakom", którzy na łamach
      białoruskich mediów krytykują Polskę. Za krytyka jestem, ale krytyka Polski na
      Białorusi to zdrada!!!!!!!
      • pantanal A czego oczekujesz od Leppera - kumpla Saddama 22.12.05, 13:51
        czy od jawnego nazisty Tejkowskiego?
    • tomasz102 Nauczcie się mówić po polsku! 22.12.05, 13:00
      Ludzie, do szkoły nie chodziliście?? Nauczcie się raz na zawsze: "ja rozumiEM"
      a nie "ja rozumię" !!!!

Żenujące...
    • zabek666 PROSZE PRZECZYTAJCIE TO UWAZNIE!!!!!!!! 22.12.05, 13:05
      Jesli wybierasz się to Anglii w najbliższym czasie to proszę przeczytaj mój post
      uważnie. Jeśli ktorys z Twoich znajomych wybiera się do Anglii w najbliższym
      czasie to proszę prześlij mu ten post.
      Przyjechałem na swieta samochodem z Anglii. Wracam 12 01 2006 i poszukuje osob
      chcacych ze mna wracac. Chodzi prosto piszac o podzielenie kosztów podrozy.
      Miejscowosc wktórej mieszkam w Anglii to Oxford a wiec moga jechac ze mna osoby
      zmierzające do Londynu, Birmingham, Bristolu, Dover, Brighton i wielu innych.
      Osoby zainteresowane proszę o kontakt mailowy. Mój adres to zabek666@poczta.onet.pl
      Koszty podrozy niewysokie.
      Serdecznie dziekuje i pozdrawi.

• mobileinmobili Na Bialorusi to byloby niemozliwe 22.12.05, 13:15
      tu w Polsce dzieci tak trgicznie umieraja w dobrobycie:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3079964.html
      ludzie gdzie wy macie serca w tym poganskim kraju, zeby tak dziecko, na morz i smietnik, ze tez jaka kara boska nie spotka, ten wyrodny narod.

W Bialorusi, kazdy obywatel ma prawo do zycia, w nedzy polskiej, kazdy kombinuje egostycznie, zerujac juz jak na noworodkach. Czy tam u was juz bedzie jak na Ukrainie, gdzie rodzice z glody jedli swoje dzieci?? Co za barbazynstwo w srodku Azjo-Europy.
      • zigzaur Re: Na Bialorusi to byloby niemozliwe 22.12.05, 13:17
        Głód i kanibalizm na Ukrainie, śpichrzu Europy, został wywołany właśnie przez
        Rosjan. I to nie tylko w wieku XX ale także w XVIII.
        • mobileinmobili Re: Na Bialorusi to byloby niemozliwe 22.12.05, 13:27
          jak widac kanibalizm dotarl juz do Polski, wywolala go nedza ogolnopolska, to nie jakis zewnetrzny agresor, ale wy tam w tym zascianku, zmieniacie sie w kanibali wlasych dzieci. Czy wy wiecie, jakie to ma odbicie na swiecie?? te gazety czytaja w ambasadach, ale czegos podobniego nie znajdzie sie nawet wsrod prymitywnych zwierzat. Kazda matka zwierz czy czlowiek, cala swoje sile poswieca nowonarodzonemu, ale w Polsce sa juz inne prawa. Na ksiezyc z wami, tam jest miejsce na odszczepiencow ludzkosci!!!
      • radek_sim Re: A co ma piernik do wiatraka? 22.12.05, 13:22
        Słowo "bieda" można rozpatrywać w różny sposób, patrzy się na to pojęcie w
        różny sposób zależnie od zajmowanego statusu społecznego. A w epoce kamienia
        łupanego jeszcze nie jesteśmy.
      • gru645 To sie zdarza wszędzie, tylko nie piszą o tym 26.12.05, 17:49
        u nas nic sie nie ukryje, I BARDZO DOBRZE !!!!!!
    • gniewek.113 Mają rację. W Polsce jest skrajna NĘDZA. 22.12.05, 13:36
      Możemy za to "podziękować" WSZYSTKIM poprzednim rządom. Bandyckie prywatyzacje
      nas załatwiły, a nie wolny rynek. Niektóre firmy nie zostały sprywatyzowane
      tylko dlatego, że kolejne ekipy rządzące muszą mieć stołki w radach nadzorczych
      spółek z udziałem skarbu państwa dla "swoich kolegow".
      Szkód niestety nie da się już naprawić... Najgorsze jest to, że nie ma komu dać
      w ryja za to złodziejstwo. Wszystkich winnych ochraniają "borowiki".
      W Polsce mamy bandę bardzo majętnych ludzi (często bez wykształcenia) i
      nędzarzy. Klasy średniej u nas "niet".
      Za kilka dni następny bałwan wystąpi w TVP z zyczeniami świątecznymi dla
      rodaków. Niektórzy "szczęśliwcy" nawet tego nie zobaczą, bo musieli sprzedać
      odbiornik TV, odłączono im elektrykę itp..
      Widze jednak plus tej sytuacji. Gdyby niektórzy "rodacy" nie byli zmuszeni do
      szperania w śmietnikach, znaleziony dzisiaj na śmietniku w Wałbrzychu noworodek
      nie przeżyłby. Za to właśnie możemy podziękować solidarnościowej rewolucji.
      W Polsce nie ma wolności, o którą wszyscy szczycący się internowaniem tak
      walczyli. Bo co to za wolność? W PRL nikt nie miał prawa do własnych poglądów,
      w 3 i 4 RP miliony głodnych ludzi nie cieszy się wolnośćią, bo człowiek głodny
      nigdy nie będzie wolny. Wolną myślą nikt się jeszcze nie najadł.
    • pantanal [...] 22.12.05, 13:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mobileinmobili Polskie dzieci zapeklowane w beczkach na balkoniie 22.12.05, 13:45
        oh, takich tylko nahajem hrabiowskim w pysk i wkolana lac, czy wy tam w tym ciemnogrodzie lubicie dzieci peklowac w beczki i przechowywac na balkonie, przeciz o tym pisala niedawno prasa polska, terraz te zajscie, przeciez dziecko mozna oddac do ochronki, ale ze takie rzeczy sie dzieja w katolickim kraju, to przechodzi juz wszlkie pojecie.
    • radek_sim Re: Psychiczny czubie. 22.12.05, 13:45
      Czytaj ze zrozumieniem to co podpychasz innym. Przekaż Łukaszence że sram na
      jego łysinę ciołku.
    • widziane_inaczej [...] 22.12.05, 13:49
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pantanal Słusznie! Przecież Białoruś to oaza wolności! 22.12.05, 13:55
        Wolności inaczej
    • kucyp Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 14:56
      A czy tak nie jest u nas w kraju? badzmy obiektywni!Ludzie nie maja pracy a
      jesli nawet maja to jest fatalnie opłacana.Wrecz zmuszani do cizkiej
      harówki.Perspektyw żadnych.uwazam ze wszystkie władze postkomunistyczne oszukuja
      nas rodaków.mialo byc lepiej a tym czasem po 15 latach ( moc czasu)owszem półki
      pełne tylko kieszenie totalnie puste.To hańba zeby pracujacy człowiek nie mogł
      odlozyc bo wszystko idzie na przezycie bynajmniej nie na luksusy. Dzis luksusem
      jest wyjazd nawet na wekend do rodziny nie mowiac o normalnych wakacjach.
      Luksusem jest zdrowie. Luksusem jest ubranie sie, nie w drogich sklepach( o tym
      nawet nie mozna marzyc) ale w tzw. tanich sklepach. Luksusem jest uczenie sie w
      tzw państwowych szkołach( prywatne nie wchodza w rachube).Człowiek staje sie
      maszyna do robienia pieniedzy( dobrze jak mu sie uda).Ci którym sie nie udało
      szukaja mniej chwalebnych mozliwosc. A wiec rosnie nam w zatrwazajacym tempie
      duza grupa zyjaca na marginesie.Ci którzy zachowali troche godnosci popełniaja
      samobujstwa inni lepszego szukaja w rozbojach. A państwo rozkłada rece, bo nie
      chce rozwiazac tego problemu.Widzi co sie dzieje ale dla niego wazniejsza jest
      prywatyzacja wszystkiego bo ma środki na własne cele np premie, czy inne bzdurne
      gwarantowane nagrody. Obserwuje wielu ludzi tych co całe zycie ciezko pracuja(
      niektorzy po studiach)i przykre jak wielu z nich zyje nieraz na kreche! bez
      nagród, premi.A góra sie świetnie czyma. Dzis jak nie masz pleców nie mozesz
      liczyc na zaden awans.Wiec jaka Ci ludzie maja motywacje. Zadnej.Chory kraj,
      Chorzy ludziew dosłownym sława znaczeniu. Gdybym miał mozliwosc wyjazdu na pewno
      bym to zrobił.Zal mi mego kochanego kraju
    • danner Białoruś technologicznie przed Polską 22.12.05, 15:09

Oprócz wyższego produktu HIGH-TECH na mieszkańca Białorusi od produktu
      HIGH-TECH mieszkańca Polski, to Białoruś posiada własny przemsył
      technologiczny. Polska idze w parze za Białorusią (odpowiednio 23$
      na mieszkańca i 37$ na mieszkańca) natomiast Czechy idą z Węgrami z
      20 krotnie większym produktem HIGH-TECH (440$ i 724$).

Uwidoczniło się na targach CEBit w Hanowerze w 2004 roku. Polska miała
      20 wystawców, natomiast Białoruś zaprezentowała 25 wystawców (na 10 mln
      mieszkańców). M.i. był to białoruski BELMICROSYSTEMS. BELMICROSYSTEMS
      jest największym producetem chipów w Europie wschodniej, zatrudnia 300
      inżynierów. W ofercie BELMICROSYSTEMS są mikrokontrolery, elektronika
      mocy, układy sterujące elektroniki użytkowej. Firma produkuje kontrolery
      tego samego typu co te produkuwane przez Motorolę, Siemensa czy Intela.
      Firma eksportowała pamięci do Japonii za 100 mln $. (W Polsce producenta
      półprzewodników nie ma.)

Inny wystawca z Mińska Computer Research Institute “NIIEVM” wiodący
      deweloper sprzętu i oprogramowania na Białorusi, zdobywca wielu
      międzynarodowych nagród, opracował superkomuter SKIF. Superkomputer
      wykonuje 20 bilonów operacji na sekudę (20 razy szybszy od Deep Blue
      IBM).

Oprócz producentów sprzętu licznie wystawiały się spółki softwarowe
      z Białorusi. SAM Solutions, Itransiton www.sam-solutions.net
      www.itransition.com obok polskiego COMARCH www.comarch.com
      i inne białoruskie spółki IT.

Polska z 23$ na mieszkańca w odniesieniu do Białorusi, trzeba brać
      fakty ma na tym samym poziomie eksport HIGH-TECH co Białoruś z 37$
      na mieszkańca.
    • widziane_inaczej Białoruś to Skansen, trzeba założyć taki Czerwonym 22.12.05, 15:25
      jest to pilna potrzeba
    • presentation1 NEDZA..... 22.12.05, 15:42
      czy nie jest nedza ze dzieci nie maja co jesc?Czy nie jest nedza ze dzieci
      musza uprawiac prostytucje?Czy nie jest nedza ze matki nie maja mleka dla
      dzieci?Czy nie jest nedza ze lekarze usmiercaja pacjentow dla pieniedzy?
      Moze z tego smieje sie Lukaszenko?
      Podajcie podobne przyklady z Bialorusi?
      A moze Polski rzad jest za rozwiazaniami typu LODZKIEGO?
      WIEKSZY PODATEK?
      • presentation1 Re: NEDZA..... 22.12.05, 17:12
        Na mojz posty nie odpowiedza Ci co zyja z biedakow.Odpowiiedza CI co nic nie
        rozumieja
        • presentation1 Re: NEDZA..... 22.12.05, 17:13
          A potem beda zdziwieni ze nie ...................zyja
    • gm Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 15:46
      w polsce jest totalne dziadostwo dlatego takie zachowania i sposob bycia
      naszych obywateli zagranica to tak jakby wyjsc z lasu po 70 latach
      • danner Re: Utracona zdolność do tworzenia miejsc pracy 22.12.05, 16:05
        Poza spółkami paliwowymi, przemysłem petrochemicznym to
        przemysłowa i technologiczna pustynia w Polsce. Z tym, że
        te drugie, a nie te pierwsze dają powszechne miejsca pracy.
        Stąd recesja na rynku pracy, 40% bezrobocie wśród młodzieży,
        i ujawniany narastający głód wśród dzieci.

W Polsce 15 lat tzw. reform Solidarnościowych to misyfikacje
        ustawodawcze, a za nimi ukryte pasmo rabunkowych prywatyzacji.
        Przy wsparciu mediów w Warszawie niepostrzeżenie kolejne
        rządu upłynniły 40 letni dorobek gospodarczy społeczeństwa.

Stąd po 15 latach takich działań pojawiły się wskaźniki
        eksportu HIGH-TECH rozwoju gospodarki, Czechy są na 20 krotnym
        wyższym poziomie od Polski, Węgry na 35 krotnym wyżym poziomie
        od Polski.
        • presentation1 Re: Utracona zdolność do tworzenia miejsc pracy 22.12.05, 17:24
          I dlatego zona CLINTONA -domaga sie reszty.
    • frank2005 Re: Białoruska TV ostrzega przed polską nędzą 22.12.05, 16:25
      pPo cholerę udzielał tego wywiadu ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka