Gość: Maciek IP: *.cust.telepacific.net 26.10.02, 01:29 Jak widac inteligentni Zydzi sa na swiecie. Szkoda, ze tak niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gumisie Sympatyczny facet IP: *.client.attbi.com 26.10.02, 07:10 Niech Go tam w tym Izraelu omijają palestyńskie bomby i izraelski pobór do wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bohater ? IP: proxy / *.barak.net.il 29.10.02, 15:11 Nikt nie gloryfikuje smierc! Nie wiem skad to sie bierze! Wlasnie te wzgorze Boufor jest bardzo strategicznie ( widac wszystkie drogi dookola i tez w glebi Izraela) Moze Ari Folman jest wielki rezyser (jeszcze nie slyszalem o nim) ale bardzo maly strateg... Odpowiedz Link Zgłoś
eliza.l Re: Bohater ? 31.10.02, 03:33 Mosze, moze on slaby strateg, na pewno nie bohater ale ... kiedys bedzie mogl z czystym sumieniem powiedziec : bylem i jestem porzadnym czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eliza.l Do: Mosze 31.10.02, 03:52 Mosze, widze, ze mieszkasz w Izraelu,jestes naocznym obserwatorem, napisz wiec prosze jak Ty widzisz to wszystko. Czy myslisz, ze rozbudowywanie osiedli na palestynskiej czesci jest rozsadne? Chyba wszyscy chca zyc w spokoju, maja w koncu rodziny, dzieci, ale popieranie polityki Sharona nie przyblizy konca tego co dzieje sie miedzy Izraelem a Palestyna. Ciekawi mnie i chyba wszystkich, jak Ty to czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anielka Re: Serce rosnie IP: *.nv.nv.cox.net 27.10.02, 02:20 Kiedy sie czyta wypowiedzi Ari Folmana, bo pojawia sie nadzieja ze kiedy pokolenie Szarona pozegna sie z zyciem, moze Izraelczykom takim jak Folman uda sie stworzyc nowy sprawiedliwy Izrael, ktory wyzbedzie sie arogancji i potrafi wspolzyc z sasiadami. Panu Folmanowi zycze powodzenia i sukcesow w nawracaniu przez sztuke mlodych pokolen Zydow. Szalom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Serce rosnie ????? IP: 62.88.128.* 29.10.02, 11:41 Gość portalu: Anielka napisał(a): > ze kiedy pokolenie Szarona pozegna sie z zyciem, moze > Izraelczykom takim jak Folman uda sie stworzyc nowy sprawiedliwy > Izrael, _______ Zycze rowniez takiego samego sprawiedliwego ladu w Polsce - na forum to widac bernard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant Głos rozsądku, potrzebny w morzu zacietrzewienia.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.02, 03:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajrys Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: proxy / 192.168.0.* 28.10.02, 00:39 doskonały artykuł podzielam w zupełności jego myśli i tutaj przyczynek do Dawida Warszawskiego- na tle tego artykułu jest słabym dziennukarzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maksior Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.hrz.tu 28.10.02, 02:03 Ciekawe tylko, ilu w Izraelu mysli tak, jak on - 20% ? Maksior Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: 62.88.128.* 29.10.02, 11:43 Gość portalu: Maksior napisał(a): > Ciekawe tylko, ilu w Izraelu mysli tak, jak on - 20% ? > > Maksior ....Ciekawe ilu w Polsce mysli jak: Wrzodak, Jankowski, Lepper etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: 217.153.46.* 29.10.02, 12:14 Gość portalu: bernard napisał(a): > > Ciekawe tylko, ilu w Izraelu mysli tak, jak on - 20% ? > > Maksior > ....Ciekawe ilu w Polsce mysli jak: Wrzodak, Jankowski, Lepper > etc Przypomniala mi sie mysl: "Ci ktorzy najwiecej krzycza, zazwyczaj maja najmniej racji" jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: server:* / *.client.attbi.com 01.11.02, 04:43 Odpowiedz Link Zgłoś
jerrylee Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć 29.10.02, 10:22 Czytałem ten wywiad zafascynowany: tak, jak gdyby Folman wyrażał w znacznej mierze moje poglądy. Nigdy dotąd nie spotkałem się (ani w Wyborczej, ani w innym polskim medium) z tak bliskimi mi poglądami na sprawy Izraela i Żydów i ich relacji z innymi narodami. Dodam, że jestem normalnym Polakiem o silnym poczuciu tożsamości narodowej i (w ostatnich latach) bardzo bolą mnie wszystkie ob-serwowane przejawy fałszowania historii i nasza bierność (szczególnie naszych polityków, instytucji opłacanych przez podatników i mediów). Jestem też pesymistą. Sądzę, że poglądy Folmana są wyjątkowe i (oprócz Polaków) mało kto je podziela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek A. Hampshire UK Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: webcacheM* / *.kowabunga.dialup.pol.co.uk 29.10.02, 14:14 Ari jest facetem, ktoremu chcialbym uscisnac dlon. Dobra robota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryśka Dziękuję za ten tekst IP: 195.136.252.* 29.10.02, 15:44 Człowiek mądry bez względu na narodowość powinien być widoczny. Jego poglądy robią na mnie duże wrażenie. Są bliskie memu sercu. Dlaczego ludzie mądrzy mogą mieć w sobie tyle tolerancji, pokory, szacunku do innych, wiary i siły a jednocześnie tak trudno trafiają do zakutych łbów agresywnych fanatyków na całym świecie? Dziękuję i proszę o więcej takich wywiadów z mądrymi ludźmi na waszych łamach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Ari Folman IP: *.nycap.rr.com 29.10.02, 19:15 Ja, osobiscie, nigdy o Folmanie nie slyszlem. Przeczytalem caly artykul i niestety nie zgadzam sie z wiekszoscia na tym watku ze Ari jest "madrym" czlowiekiem. Nie jest glupcem - to prawda, ale madrzy ludzie nie chowaja prawd aby poprzec swoj punkt widzenia. Jak jego rodzice ja przeszlem ta droge....Ghetto Lodzkie, Oswiecim, Dachau i wyzwolenie przez US Amje w Niemczech. Jak nie bylem sionista ( moj ojciec byl PPSowcem a ja chociaz mlody zrozumialem ze polityka jest dla politykow i nie dla przecietnego czlowieka, nikt a jego partji staral sie nam pomoc kiedy bylismy wyrznani ) wiec zamiast jechac do Israela wyemigrowalem do Ameryki. Z mojego punktu widzenia zgadzam sie z Folmanem ze cos sie stalo z pamiecia Holocaustu. Ja takze wierze ze Holocaustu nigdy nie mozna i nie trzeba zapomniec, i ze slogan " Never Again" powinien zawsze byc w naszych sercach i umyslach. Ale ostatnio Holocazt stal sie religja. I to nic dobrego naszej pamieci o tym zagladzie nie domiesie. Na tyle to sie zgadzam z artykulem. Jego nienawisc dowlasnego rzadu niestety nie ma duzo podloza. On napewno swietnie wie ze od powstania panstwa Isarelu Arabowie postanowili je wytrzec. Zaczynajac z 1948 rokiem Israel nie mial dnia bez atakow. Arafat, PFLA,Hamas, Dzihad....wszyscy ci ktorzy representoja "palestynczykow" ( pamietam w Polsce wyganawali nas do Palestyny...tak ze Zydzi byli palestynczykami) chca tylko jedno....zucic Zydow do morza. To jest gruntem calej tragedji ktora sie teraz rozwija. Po angielsku sie mowi " It takes two to Tango". Jedna stona nie moze robic pokoju jak druga nie chce. Moze Pan Folman uwarza ze Israelczyci powinni zlozyc bron i poddac sie Arabom. To jest jedno z jego glupstw. Drugie dotyczy Sharona. Prawda Sharon byl i jest zolnierzem, ale takze jest farmerem i czlowiekiem nie morderca. Folman mowi ze w 1973 roku Sharon zniszczyl Gaze...i pozniej Lebanon. Jesli moja pamiec mnie nie myli ( przeszlem osiemdziesiatke) to w 1973 Yom Kippur Wojnie, Arabowie zaskoczyli Israel podczas najwiekszego swieta zydowskiego i w kilku dniach pozbili mala armje ktora miala bronic Suezka granice. Szef Sztabu plakal, Dayan z Golda Mayer byli w rozpaczy. Israelscy generalowie zwocili sie do Sharona z prosba " Badz naszym wodzem, a my pojdziemy w ogien jesli ty tak rozkarzesz". Sharon wzial wladze wojskowa w wlasne rece i w przeciagu dwuch tygodni okrazyl arnje Egiptskie, przekroczyl Suez i wzial miasto. W kazdym innym kraju on bylby wielkim bohaterem. Wiekszosc Israela to pamieta. Niestety Folman zapomnial. Co do Lebanonu, gdzie nasz dorgi rezyser wojowal, on pewno zapomnial ze ta wojna powstala z dwuch powodow : a. Yasser sie tam usiedzil i sami Lebanczycy chcieli sie go pozbyc ( przed tym zostal wygnany z Jordanu), i b. Rzeki ktore sa zrodlem wody dla Israela zaczynaja sie w gorach Lebanonu i Syrji. Moglbym wiecej pisac ale nie wiem czy to kogos tu bedzie ineteresowalo. Szkoda mi Folmana, on jak i moje dzieci byli wychowani w duch Holocaustu. Jedna roznica...ja moglem se pozwolic wychowac moje dzieci jako obywatelow Ameryki, i jesli sie im tak podobac wysc za nie-zydow. Dwoch to zrobilo i moja Katolicka Synowa i Evangelicki Syn sa swietna czescia mojej rodziny. Wiem ze niektorzy tu sie smieja pod wasem, ale dla mnie Ameryka jest najlepszym krajem na swiecie, a w drugim miejscu jest Israel. Czytajac angielskie wersje gazet arabskich, ich hitlerowski antysemitysm nie pozwala Zydowi byc neutralnym w tej wojnie. Takze europejski anysemitysm ( ktory jest zrodlem arabskiego) zmusza Zydow do czujnosci. Tak jus jest dzis na swiecie Panie Folman. Jesli chcesz byc Polakiem, wyjedz do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wezuwius Re: Ari Folman IP: *.nycap.rr.com 29.10.02, 21:27 Gość portalu: Stan napisał(a)i ja sie z tym calkowicie zgadzam > Ja, osobiscie, nigdy o Folmanie nie slyszlem. Przeczytalem caly artykul i > niestety nie zgadzam sie z wiekszoscia na tym watku ze Ari jest "madrym" > czlowiekiem. Nie jest glupcem - to prawda, ale madrzy ludzie nie chowaja prawd > aby poprzec swoj punkt widzenia. > > Jak jego rodzice ja przeszlem ta droge....Ghetto Lodzkie, Oswiecim, Dachau i > wyzwolenie przez US Amje w Niemczech. Jak nie bylem sionista ( moj ojciec byl > PPSowcem a ja chociaz mlody zrozumialem ze polityka jest dla politykow i nie > dla przecietnego czlowieka, nikt a jego partji staral sie nam pomoc kiedy > bylismy wyrznani ) wiec zamiast jechac do Israela wyemigrowalem do Ameryki. Z > mojego punktu widzenia zgadzam sie z Folmanem ze cos sie stalo z pamiecia > Holocaustu. Ja takze wierze ze Holocaustu nigdy nie mozna i nie trzeba > zapomniec, i ze slogan " Never Again" powinien zawsze byc w naszych sercach i > umyslach. Ale ostatnio Holocazt stal sie religja. I to nic dobrego naszej > pamieci o tym zagladzie nie domiesie. > > Na tyle to sie zgadzam z artykulem. Jego nienawisc dowlasnego rzadu niestety > nie ma duzo podloza. On napewno swietnie wie ze od powstania panstwa Isarelu > Arabowie postanowili je wytrzec. Zaczynajac z 1948 rokiem Israel nie mial dnia > bez atakow. Arafat, PFLA,Hamas, Dzihad....wszyscy ci ktorzy > representoja "palestynczykow" ( pamietam w Polsce wyganawali nas do > Palestyny...tak ze Zydzi byli palestynczykami) chca tylko jedno....zucic Zydow > do morza. To jest gruntem calej tragedji ktora sie teraz rozwija. Po angielsku > sie mowi " It takes two to Tango". Jedna stona nie moze robic pokoju jak druga > nie chce. Moze Pan Folman uwarza ze Israelczyci powinni zlozyc bron i poddac > sie Arabom. To jest jedno z jego glupstw. Drugie dotyczy Sharona. Prawda Sharon > > byl i jest zolnierzem, ale takze jest farmerem i czlowiekiem nie morderca. > Folman mowi ze w 1973 roku Sharon zniszczyl Gaze...i pozniej Lebanon. Jesli > moja pamiec mnie nie myli ( przeszlem osiemdziesiatke) to w 1973 Yom Kippur > Wojnie, Arabowie zaskoczyli Israel podczas najwiekszego swieta zydowskiego i w > kilku dniach pozbili mala armje ktora miala bronic Suezka granice. Szef Sztabu > plakal, Dayan z Golda Mayer byli w rozpaczy. Israelscy generalowie zwocili sie > do Sharona z prosba " Badz naszym wodzem, a my pojdziemy w ogien jesli ty tak > rozkarzesz". Sharon wzial wladze wojskowa w wlasne rece i w przeciagu dwuch > tygodni okrazyl arnje Egiptskie, przekroczyl Suez i wzial miasto. W kazdym > innym kraju on bylby wielkim bohaterem. Wiekszosc Israela to pamieta. Niestety > Folman zapomnial. Co do Lebanonu, gdzie nasz dorgi rezyser wojowal, on pewno > zapomnial ze ta wojna powstala z dwuch powodow : a. Yasser sie tam usiedzil i > sami Lebanczycy chcieli sie go pozbyc ( przed tym zostal wygnany z Jordanu), i > b. Rzeki ktore sa zrodlem wody dla Israela zaczynaja sie w gorach Lebanonu i > Syrji. > > Moglbym wiecej pisac ale nie wiem czy to kogos tu bedzie ineteresowalo. Szkoda > mi Folmana, on jak i moje dzieci byli wychowani w duch Holocaustu. Jedna > roznica...ja moglem se pozwolic wychowac moje dzieci jako obywatelow Ameryki, i > > jesli sie im tak podobac wysc za nie-zydow. Dwoch to zrobilo i moja Katolicka > Synowa i Evangelicki Syn sa swietna czescia mojej rodziny. Wiem ze niektorzy tu > > sie smieja pod wasem, ale dla mnie Ameryka jest najlepszym krajem na swiecie, a > > w drugim miejscu jest Israel. Czytajac angielskie wersje gazet arabskich, ich > hitlerowski antysemitysm nie pozwala Zydowi byc neutralnym w tej wojnie. Takze > europejski anysemitysm ( ktory jest zrodlem arabskiego) zmusza Zydow do > czujnosci. Tak jus jest dzis na swiecie Panie Folman. Jesli chcesz byc > Polakiem, wyjedz do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Ari Folman IP: *.zsi.pwr.wroc.pl 30.10.02, 18:04 Gość portalu: Stan napisał(a): > Czytajac angielskie wersje gazet arabskich, ich > hitlerowski antysemitysm nie pozwala Zydowi byc neutralnym w tej wojnie. Takze > europejski anysemitysm ( ktory jest zrodlem arabskiego) zmusza Zydow do > czujnosci. Tak jus jest dzis na swiecie Panie Folman. Jesli chcesz byc > Polakiem, wyjedz do Polski. Ale czy nie może byc on Żydem, który mysli inaczej niż większość? Poza tym co do samej wojny z Arabami, to przecież nalezy pamiętać, że państwo Izrael powstało kilkadziesiąt lat temu i de facto zajęło tereny, na których wprawdzie Żydzi żądzili ale dwa tysiące lat temu. Zrozumiałym więc jest powstanie różnego rodzaju konfliktów na styku Żydzi - Arabowie. Analogicznie, czy rdzenni mieszkańcy Ameryki (Indianie) czy Australii (Aborygeni) powinni żądać osobnego państwa dla siebie? Poza tym co do antysemityzmu, to jest on niestety etykietką, którą przypisuje się każdej wypowiedzi, która może krytykować działania pojedynczych Żydów lub państwa Izrael. Czy mówienie o tym, że armia izraelska niepotrzebnie wymordowała w Dżeninie wiele osób to jest antysemityzm. Przecież nikt nie mówi o antyrusycyźmie, gdy ktoś np. podważa działania armii rosyjskiej w Czeczeni. Można sie spierać co do sensowności tych działań i sposobów rozwiązania konfliktu, ale nie ma potrzeby dodawać tu jakiegoś "anty". Pamiętam wypowiedź ambasadora Izraela w Polsce, który konieczność działań wojennych w Dżeninie argumentował antysemityzmem (włacznie z nawiązaniem do "hitlerowskiego antysemityzmu") Palestyńczyków i samego Arafata. A przecież jest to regularna wojna o teren do zamieszkania. Tyle tylko, że Izrael ma armię a Arabowie tylko partyzantów. Wcale się nie dziwię Palestyńczykom, którzy także bronią swojej niezależności i wolności. Tyle tylko, że Izrael jest silniejszy. Wystarczy spojrzec na liczby zabitych. Zawsze zabitych palestyńczyków jest dwa razy więcej niż Izraelczyków. Wiązanie tego wszystkiego z Holokaustem nie ma sensu. Służy jedynie do mentalnego uzasadnienia swoich działań. Jeżeli nas mordowali Niemcy, to także my mamy prawo mordować Arabów. Przecież jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Oczywiście holokaust i wszystko to co działo się w czasie II Wojny Światowej było bezsensowne. Ale działania armii hitlerowskiej były wymierzone nie tylko w Żydów, ale także w Cygan czy Rosjan. Dlaczego więc te narody nie kultywują "gloryfikowania śmierci"? Czy wyłaczenie dlatego, że liczby zabitych były inne? Czy na podstawie tego Rosjanie mogą obecnie mordować Czeczenów? To są przecież dwie zupełnie inne sprawy. Nie oceniam działań Rosjan czy Czeczenów (zostawmy w tym miejscu sprawę tego, kto ma rację), ale nawiązanie w nich do II Wojny Światowej nie miałoby sensu. Tak samo nie ma sensu mówienie o antysemityźmie europejskim (powstałym na bazie hitlerowskiego) i holokauście w kontekście wojny z Palestyńczykami. Oczywiście odcinanie sie od historii nie ma sensu, ale życie historią także nie jest dobrym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aszx Re: Ari Folman IP: *.99.hostpool.rsmi.com 30.10.02, 19:07 Gość portalu: Stan napisał(a): STAN. Holokaust - Never Again - ale palestynski holocoust i wkrotce iracki to bedzie pod przywodstwem izraela i izraelskiego lobby w usa prowadzic nie? podwojny standard jak to sie mowi w usa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Ari Folman IP: *.proxy.aol.com 30.10.02, 21:04 Gość portalu: aszx napisał(a): > Gość portalu: Stan napisał(a): > > STAN. Holokaust - Never Again - ale palestynski holocoust i wkrotce iracki to > bedzie pod przywodstwem izraela i izraelskiego lobby w usa prowadzic nie? > > > podwojny standard jak to sie mowi w usa. Moj drogi arabski przyjacielu...To cos napisal nie robi zadnego sensu. Holocaust jest unique bo w pierwszy raz w historji swiata jeden narod postanowil wymordowac drugi uzywajac dobrze wymyslone plany i najnowsza technike aby dotrzec do swojego celu. Czys byl przechszczonym nie bylo waznym. Nawet jesli miales krew zydowska z trzeciego pokolenia-byles zydem! No i musiales zdechnac. Pewno ze to nie jest pierwszy raz w ktorym morderstwa narodowe zostaly popelmione. Jak dlugo swiat jest swiatem ludzie sie nawzemnie mordowali, ale nigdy w massowych fabrykach specjalnie wybudowanych na ten cel. Z psychologicznego punktu widzenia Holocaust byl wybudowany na gruntach nienawisci, szczegolnie ze strony kosciola, ktory widzial w zydowstwie nie tylko konkurenta ale takze swiadka do historji pisanej przez pierwszych chrzescijan( zydow) ktora pozniej zostala przepisana i przerobina przez Konstantyna i innych katolikow czwartego wieku. W resultacie zydzi byli ciagle przesladowani, zpaleni, i nie zaakceptowani przez chrzescijanskie srodowiska. Jesli dodasz ta historje do historji Holocaustu to moze zrozumiesz ze NEVER AGAIN ma silne znaczenie dla nas, i szczegolnie na tych jak ja, ktorzy przesli przez ta gehenne i zostali przy zyciu tylko aby sie ciagle pytac: Dlaczego ja? Dlaczego wszyscy moi krewni musieli zginac? Moi drodzy pisacze na tym watku, trudno jest zrozumiec zyda ktory to przezyl, bo on sam nie rozumie jak to sie stalo ze on zyje a jego najdrozsi musieli byc zagazowani? Nie my nie jestesmy "blood thirsty", my sie tylko obawiamy nowego holocaustu i jestesmy zdeterminowani aby cos takiego sie wiecej nie stalo. Arabowie nam nie pomagali, i dalej nie pomagaja wytrzec ta obawe. Szkoda mi arabow, bo sa porzadnymi ludzmi - jak my. Ale ten caly balagan w bliskim wschodzie moglby sie innaczej skonczyc, gdyby tylko arabowskie monarchje i diktatorzy chcieli zyc w pokoju. Niestety oni nie moga se na to pozwolic bo to by znaczylo ich koniec. Wiec trudno mi dzis powiedziec ze widze koniec tej tragedji. Spojrzcie sie na siebie i spytajcie sie co wyscie by zrobili gdybyscie byli na miejscu Israela, > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anielka Re: do Stana IP: *.nv.nv.cox.net 31.10.02, 02:42 Gość portalu: Stan napisał(a): > > arabski hitlerowski antysemitysm nie pozwala Zydowi byc neutralnym w tej wojnie. Takze > europejski anysemitysm ( ktory jest zrodlem arabskiego) zmusza Zydow do > czujnosci. Tak jus jest dzis na swiecie Panie Folman. Jesli chcesz byc > Polakiem, wyjedz do Polski. ___ Prosze Pana, nikt nie oczekuje od Zydow neutralnosci w wojnie z Palestynczykami, tylko zdrowego rozsadku oraz nieco ludzkiej sprawiedliwosci. Ari Folman nie jest jedynym sprawiedliwym Izraelczykiem. Dzis czytalam w prasie amerykanskiej o tym, ze izraelscy pisarze i intelektualisci, m. innymi Amos Oz, poszli pomagac rolnikom palestynskim w zbieraniu oliwek, aby uchronic ich od brutalnych atakow (czesto bronia maszynowa i ogniem) zydowskich osadnikow. Widac jest wiecej sprawiedliwych Zydow w Izraelu i ostatnie bankructwo rzadu Szarona jest tego dowodem. Izraelczycy i ich wladze musza zrozumiec, ze nie zaznaja pokoju i normalnosci zycia zanim nie umozliwia stworzenia niepodleglej Palestyny. Osadnicy moga wyniesc sie do wiezowcow w Tel Avivie, mozna budowac sie wzwyz. Czy ziemia dla osadnikow jest wazniejsza od zyca? Odpowiedz Link Zgłoś
werw Re: do Stana 31.10.02, 13:04 Czytając kretynizmy jakie wypisujesz ty i tobie podobni, robi mi sie niedobrze. Moja droga, czy ty uważasz że przyczyną konfliktu są osiedla? W 1967 roku Izrael był w granicach z 1967 roku. Wiesz może czemu to sie zmieniło? Do Stana. Prosze pisać więcej, mnie to interesuje; pewien jestem że innych również. jak Pan już z pewnością zauważył, to nie jest forum Świat, tylko Forum Bliskowschodnie. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: do Stana IP: *.proxy.aol.com 31.10.02, 18:12 Gość portalu: Anielka napisał(a): > Gość portalu: Stan napisał(a): > > > > > arabski hitlerowski antysemitysm nie pozwala Zydowi byc neutralnym w tej > wojnie. Takze > europejski anysemitysm ( ktory jest zrodlem arabskiego) zmu > sza > Zydow do > czujnosci. Tak jus jest dzis na swiecie Panie Folman. Jesli chces > z > byc > Polakiem, wyjedz do Polski. > ___ > Prosze Pana, nikt nie oczekuje od Zydow neutralnosci w wojnie z > Palestynczykami, tylko zdrowego rozsadku oraz nieco ludzkiej sprawiedliwosci. > Ari Folman nie jest jedynym sprawiedliwym Izraelczykiem. Dzis czytalam w prasie > > amerykanskiej o tym, ze izraelscy pisarze i intelektualisci, m. innymi Amos Oz, > > poszli pomagac rolnikom palestynskim w zbieraniu oliwek, aby uchronic ich od > brutalnych atakow (czesto bronia maszynowa i ogniem) zydowskich osadnikow. > Widac jest wiecej sprawiedliwych Zydow w Izraelu i ostatnie bankructwo rzadu > Szarona jest tego dowodem. Izraelczycy i ich wladze musza zrozumiec, ze nie > zaznaja pokoju i normalnosci zycia zanim nie umozliwia stworzenia niepodleglej > Palestyny. Osadnicy moga wyniesc sie do wiezowcow w Tel Avivie, mozna budowac > sie wzwyz. Czy ziemia dla osadnikow jest wazniejsza od zyca? O jakiej ziemi Ty mowisz? Wez sobie mape do reki to zobaczysz o co chodzi. Ten mini skrawek, ktory zajmuje Izrael. A teraz rozejrzyj sie wokolo i zobacz ten ogrom terenu wokol. Problem nie jest w ziemi tylko ideologii, filozofii zycia. Dwie zupelnie skrajne cywilizacje(kultury), jedna demokratyczna, postepowa, szanujaca krytyke, produktywna i na swoj sposob nowoczesna z poszanowaniem tradycji religijnych i ceniaca zycie doczesne. Wartosciami tymi bardzo przypomina USA. Druga 'kultura', kultura despotycznych tyranow, religijnego szowinizmu, zacofana, plemienna mentalnosc, gloryfikujaca smierc, przeciwna wolnosci, demokratyzacji, produkcji i handlu. Tryliony dolarow ladujace w rekach kilku rodzin. Zupelnie przeciwny biegun kultury USA. Czy Ty uwazasz, ze te huliganskie wladze beda sprzyjac jakimkolwiek zmianom demokratycznym, wolnosciwym? Oczywiscie nie. USA - wolnosc - kapitalizm jest najwiekszym zagrozeniem ich 'Status Quo'. Chyba nie jest zaskakujace w tym swietle poparcie socjalistow w Europie. Podobny sposob myslenia - skupianie jaknajwiekszej wladzy w rekach niewielu. I z tego powodu Izrael ma moralne i finansowe poparcie w USA. Bo Izrael to takie mini USA w otoczeniu morza nietolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: Ari Folman IP: *.proxy.aol.com 31.10.02, 18:18 Zgadzam si z Panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remetz Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: proxy / 212.150.112.* 30.10.02, 21:54 Folman nie jest pierwszy i nie ostatni, ktory ucieka od prawdy. Prawda jest niewygodna, przeszkadza w otrzymywaniu nagrod zagranicznych i klepania w plecy przez obcych - ktorzy dla swych celow, moze dla wyprania swych sumien, tez nie chca prawdy. To nie sprawa Holocaustu, ktory powinien tkwic jeszcze pokolenia w pamieci swiata, to proba jego taniego zdyskontowania przez filozofujacych oportunistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.114.67.136.primarynetwork.com 30.10.02, 23:52 Co za mila niespodzianka zobaczyc / przeczytac Zyda, ktory mysli jak kazdy inny, cywilizowany czlowiek. Szkoda oczywiscie, ze jest ich tak niewielu - a ton nadaja (i opinie o Izraelu wyrabiaja) ci najbardziej agresywni i prymitywni. Ja, jako nie-Zyd, juz naprawde mam dosyc tego nigdy nie konczcego sie kwiku, ktory od wiekow toczy sie tylko wokol Zydow i Izraela. Wydawalo sie, ze storzenie panstwa Izrael rozwiaze ten problem raz na zawsze, ale to byly tylko pobozne zyczenia. Gdyby nie Sharon teraz, mielibysmy juz pokoj na Bliskim Wschodzie !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: proxy / *.tnt4.adl1.da.uu.net 31.10.02, 12:30 Trudno dziwic sie komukolwiek, ze ma dosyc wojny i umierania. Fajnie byloby, gdyby glosy pojednawcze dochodzily z obu stron... Ostatnio ogladalem program o tym konflikcie z punktu widzenia mlodziezy. Ciekawy i smutny jednoczesnie. Jaka mamy szanse na postep skoro dziecion wpaja sie nienawisc od kolyski? Co jest wartoscia docelowa tej wojny? Niepodlegla Palestyna? I co dalej? Panstwo to tylko umowa. Brak mi w tym wszystkim chocby szkicowo nakreslonych idei jak to wszytko ma potem "grac". System praw, edukacja, sluzba zdrowia, stosunki miedzynarodowe, stosunek do deklaracji praw czlowieka, itd, etc. Czy to naprawde jet tak istotne do kogo (no wlasnie do kogo?) nalezy ta ziemia, pod warunkiem, ze beda poszanowane indywidualne prawa? Zalozmy przez chwile, ze nie byloby panstwa Palestyna, ale Palestynczycy, byliby pelnoprawnymi obywatelami Izraela, mogliby glosowac, kandydowac do wyborow (Arab Premierem Izraela, na przyklad...), prowadzic dzialalnosc komercyjna, modlic sie do swojego Boga, posylac dzieci do normalnych szkol... ani jedni ani drudzy nie maja problemow z zyciem wsrod obcych w innych krajach, dlaczego nie sprobowac razem? To tez wymagaloby odwagi, moze i wiekszej niz na polu bitwy. Politycy palestynscy mogliby zaczac myslec o swoim narodzie, politycy izraelscy mogliby zaczac traktowac Palestynczykow jako rownorzednych partnerow (elektorat, jakby nie bylo...), a obydwa narody moglyby sie zajac tym na co ostantio maja malo czasu: normalnie zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: proxy / *.inter.net.il 31.10.02, 16:03 Bardzo dobry artykul i inteligentny wywiad. Folman jest z pewnoscia humanista ale jego sposob myslenia nie nadaje sie do Bliskiego Wschodu w tym morzu nienawisci i odwetu. Poza tym on mowi jak czlowiek wolny, urodzony w Izraelu bez wszelkich przesadow.Ten kto przezyl 56 i 68 rok w Polsce nie moze zgodzic sie znim w 100 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.proxy.aol.com 31.10.02, 18:29 Gość portalu: Wlodek napisał(a): > Bardzo dobry artykul i inteligentny wywiad. > Folman jest z pewnoscia humanista ale jego sposob myslenia nie > nadaje sie do Bliskiego Wschodu w tym morzu nienawisci i odwetu. > Poza tym on mowi jak czlowiek wolny, urodzony w Izraelu bez > wszelkich przesadow.Ten kto przezyl 56 i 68 rok w Polsce nie > moze zgodzic sie znim w 100 %. > Ari Folman nie jest jedynym sprawiedliwym Izraelczykiem. Dzis czytalam w prasie > > amerykanskiej o tym, ze izraelscy pisarze i intelektualisci, m. innymi Amos Oz, > > poszli pomagac rolnikom palestynskim w zbieraniu oliwek, aby uchronic ich od > brutalnych atakow (czesto bronia maszynowa i ogniem) zydowskich osadnikow. > Widac jest wiecej sprawiedliwych Zydow w Izraelu i ostatnie bankructwo rzadu > Szarona jest tego dowodem. Izraelczycy i ich wladze musza zrozumiec, ze nie > zaznaja pokoju i normalnosci zycia zanim nie umozliwia stworzenia niepodleglej > Palestyny. Osadnicy moga wyniesc sie do wiezowcow w Tel Avivie, mozna budowac > sie wzwyz. Czy ziemia dla osadnikow jest wazniejsza od zyca? O jakiej ziemi Ty mowisz? Wez sobie mape do reki to zobaczysz o co chodzi. Ten mini skrawek, ktory zajmuje Izrael. A teraz rozejrzyj sie wokolo i zobacz ten ogrom terenu wokol. Problem nie jest w ziemi tylko ideologii, filozofii zycia. Dwie zupelnie skrajne cywilizacje(kultury), jedna demokratyczna, postepowa, szanujaca krytyke, produktywna i na swoj sposob nowoczesna z poszanowaniem tradycji religijnych i ceniaca zycie doczesne. Wartosciami tymi bardzo przypomina USA. Druga 'kultura', kultura despotycznych tyranow, religijnego szowinizmu, zacofana, plemienna mentalnosc, gloryfikujaca smierc, przeciwna wolnosci, demokratyzacji, produkcji i handlu. Tryliony dolarow ladujace w rekach kilku rodzin. Zupelnie przeciwny biegun kultury USA. Czy Ty uwazasz, ze te huliganskie wladze beda sprzyjac jakimkolwiek zmianom demokratycznym, wolnosciwym? Oczywiscie nie. USA - wolnosc - kapitalizm jest najwiekszym zagrozeniem ich 'Status Quo'. Chyba nie jest zaskakujace w tym swietle poparcie socjalistow w Europie. Podobny sposob myslenia - skupianie jaknajwiekszej wladzy w rekach niewielu. I z tego powodu Izrael ma moralne i finansowe poparcie w USA. Bo Izrael to takie mini USA w otoczeniu morza nietolerancji. Do Wlodka: czesciowo sie z Toba zgadzam, owszem urodzi on sie w kraju wolnym ale to nie oznacza, ze nia ma on przesadow. Z jego artykulu wynika cos odwrotnego - socjalistyczne uprzedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.proxy.aol.com 31.10.02, 18:30 Gość portalu: Wlodek napisał(a): > Bardzo dobry artykul i inteligentny wywiad. > Folman jest z pewnoscia humanista ale jego sposob myslenia nie > nadaje sie do Bliskiego Wschodu w tym morzu nienawisci i odwetu. > Poza tym on mowi jak czlowiek wolny, urodzony w Izraelu bez > wszelkich przesadow.Ten kto przezyl 56 i 68 rok w Polsce nie > moze zgodzic sie znim w 100 %. > Ari Folman nie jest jedynym sprawiedliwym Izraelczykiem. Dzis czytalam w prasie > > amerykanskiej o tym, ze izraelscy pisarze i intelektualisci, m. innymi Amos Oz, > > poszli pomagac rolnikom palestynskim w zbieraniu oliwek, aby uchronic ich od > brutalnych atakow (czesto bronia maszynowa i ogniem) zydowskich osadnikow. > Widac jest wiecej sprawiedliwych Zydow w Izraelu i ostatnie bankructwo rzadu > Szarona jest tego dowodem. Izraelczycy i ich wladze musza zrozumiec, ze nie > zaznaja pokoju i normalnosci zycia zanim nie umozliwia stworzenia niepodleglej > Palestyny. Osadnicy moga wyniesc sie do wiezowcow w Tel Avivie, mozna budowac > sie wzwyz. Czy ziemia dla osadnikow jest wazniejsza od zyca? O jakiej ziemi Ty mowisz? Wez sobie mape do reki to zobaczysz o co chodzi. Ten mini skrawek, ktory zajmuje Izrael. A teraz rozejrzyj sie wokolo i zobacz ten ogrom terenu wokol. Problem nie jest w ziemi tylko ideologii, filozofii zycia. Dwie zupelnie skrajne cywilizacje(kultury), jedna demokratyczna, postepowa, szanujaca krytyke, produktywna i na swoj sposob nowoczesna z poszanowaniem tradycji religijnych i ceniaca zycie doczesne. Wartosciami tymi bardzo przypomina USA. Druga 'kultura', kultura despotycznych tyranow, religijnego szowinizmu, zacofana, plemienna mentalnosc, gloryfikujaca smierc, przeciwna wolnosci, demokratyzacji, produkcji i handlu. Tryliony dolarow ladujace w rekach kilku rodzin. Zupelnie przeciwny biegun kultury USA. Czy Ty uwazasz, ze te huliganskie wladze beda sprzyjac jakimkolwiek zmianom demokratycznym, wolnosciwym? Oczywiscie nie. USA - wolnosc - kapitalizm jest najwiekszym zagrozeniem ich 'Status Quo'. Chyba nie jest zaskakujace w tym swietle poparcie socjalistow w Europie. Podobny sposob myslenia - skupianie jaknajwiekszej wladzy w rekach niewielu. I z tego powodu Izrael ma moralne i finansowe poparcie w USA. Bo Izrael to takie mini USA w otoczeniu morza nietolerancji. Do Wlodka: czesciowo sie z Toba zgadzam, owszem urodzil on sie w kraju wolnym ale to nie oznacza, ze nia ma on przesadow. Z jego artykulu wynika cos odwrotnego - socjalistyczne uprzedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.114.67.136.primarynetwork.com 31.10.02, 19:55 Kolego "kapitalizm" ; Nie rozpedzaj sie tak z ta cywilzacja Zydow i Izraela (porownujac sie do demokracji USA) - a jednoczesnie, kompletnie obsmarowujac i ponizajac Arabow. Dla Ciebie (jako Zyda), pewno tak radosnie to wyglada (Izrael - male USA), ale dla innych / pozostalych, widok ortodyksyjnego Zyda z pejsami rodzi skojarzenia niesmaku i dziwactwa, ktore lapie za zoladek w odruchu wymiotnym. Moral ???? Nauczmy sie wszyscy respektowac siebie nawzajem. Ty (bez wtykania nosa w nie swoj biznes) pozwol Arabom byc tym kim oni chaca byc - bez zbawiania ich "na sile", a ja bede probowal (mimo, ze mi to przychodzi z trudem) szanowal dziwactwa roznych Zydow wokol mnie. I to jest najlepsza metoda na pokojowe & ludzkie wpol-istnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: Izrael: Gloryfikujemy &# 347;mier&# 263; IP: *.proxy.aol.com 01.11.02, 03:35 Gość portalu: Janek napisał(a): > Kolego "kapitalizm" ; > > Nie rozpedzaj sie tak z ta cywilzacja Zydow i Izraela > (porownujac sie do demokracji USA) - a jednoczesnie, kompletnie > obsmarowujac i ponizajac Arabow. > > Dla Ciebie (jako Zyda), pewno tak radosnie to wyglada (Izrael - > male USA), ale dla innych / pozostalych, widok ortodyksyjnego > Zyda z pejsami rodzi skojarzenia niesmaku i dziwactwa, ktore > lapie za zoladek w odruchu wymiotnym. > > Moral ???? Nauczmy sie wszyscy respektowac siebie nawzajem. > > Ty (bez wtykania nosa w nie swoj biznes) pozwol Arabom byc tym > kim oni chaca byc - bez zbawiania ich "na sile", a ja bede > probowal (mimo, ze mi to przychodzi z trudem) szanowal dziwactwa > roznych Zydow wokol mnie. > > I to jest najlepsza metoda na pokojowe & ludzkie wpol-istnienie. Zamykanie oczu nie sprawi, ze fakty sie zmienia. Nie twierdze, ze wszyscy arabowie to terrorysci ale prawie wszyscy terrorysci to arabowie. Czy jest to 'obsmarowywanie i ponizanie Arabow' jak napisales? Mysle, ze tak. Ale to oni sie obsmarowali i ponizyli a nie ktos kto stwierdza ten fakt. Porownywanie szacunku do pejsow z szacunkiem do napadow terrorystycznych jest delikatnie mowiac glupie. Islam jako religia jest na tym samym poziomie rozwoju na jakim bylo Chrzescijanstwo w wiekach srednich, z plonacymi stosami i ta sama wrogoscia do wszystkiego co wzniosle, postepowe i ludzkie. Pytanie jest kiedy sie ucywilizuje i ile bedzie ofiar. Nie piasalem czy jestem zydem. Wrozka jestes czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DP Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.red.bezeqint.net 31.10.02, 22:35 Czemu mnie nie dziwi że dla przeciętnego forumowicza inteligentny żyd to taki co się z nim zgadza. Tak zresztą jak żyd bogatszy od niego jest lichwiarzem, biedniejszy pejsatym gnojem, bardziej lewicowy komuchem a bardziej prawicowy mordercą dzieci. Ari Folman oddalał się od syjonizmu przez długi czas, prawie 20 lat. Dzisiaj nie jest syjonistą i nie zależy mu kto będzie panował nad tym skrawkiem ziemi między morzem i rzeką. To jego pełne prawo i jego opinia. Mamy w Izraelu jeszcze 1.2 mln Arabów i jeszcze około 200,000 Ortodoksów którzy też nie są syjonistami, tak że w jego opinii nie ma nic oryginalnego. To też nie ma nic wspólnego z inteligencją, nawet nie z inteligencją tego forumowicza. DP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalansowany Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.mel.connect.com.au / *.dan.dialup.connect.net.au 01.11.02, 08:55 DP Ten facet naprawde mysli "normalnie" i dlatego jego poglady popiera tylu dyskutantow. Jego wypowiedzi nie sa w stylu "propagandowym", sa za to bardzo (mnie przynajmniej) zaskakujace swoja szczeroscia. Sa to wypowiedzi kogos kto nie padl ofiara waszej wewnetrznej szowinistycznej propagandy i potrafi myslec jak cywilizowany czlowiek ktory jest w stanie popatrzec na wasz konflikt z palestynczykami obiektywnie. I wcale przez to nie staje sie "gorszym" zydem. Mam nadzieje ze takich jednostek bedzie u was coraz wiecej i nie bedzie trzeba czekac na wymarcie generacji jastrzebi. UAJJO1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieslaw68 Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.cm-upc.chello.se 01.11.02, 10:11 Gość portalu: zbalansowany napisał(a): Widze ze kazdy zydowski/izraleski temat przyciaga zawsze tych samych ludzi, tak jak ksywka "zbalansowany" gdzie po jednej stronie lezy tona olowiu a po drugiej nic. W Polsce pozostalo okolo 5/8 tys. oraz kilkadziesiat tysiecy _zydofobow_ - oraz ich eksportowe warjanty tak jak ten z Australi. Panie "zbalansowany" - znalazl Pan w koncu te 3% ziemi ktore Izrael proponowal Palestyvczykom? - czy tez dalej bawi sie Pan w ta "zbalansowana" antyzydowska propagande w ciemno? - nie majac zielonego pojecia o czym Pan mowi. Wieslaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalansowany Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.mel.connect.com.au / *.dan.dialup.connect.net.au 01.11.02, 14:44 Gość portalu: Wieslaw68 napisał(a): > Gość portalu: zbalansowany napisał(a): > > Widze ze kazdy zydowski/izraleski temat przyciaga zawsze > tych samych ludzi, tak jak ksywka "zbalansowany" gdzie > po jednej stronie lezy tona olowiu a po drugiej nic. > > W Polsce pozostalo okolo 5/8 tys. oraz kilkadziesiat tysiecy > _zydofobow_ - oraz ich eksportowe warjanty tak jak ten > z Australi. > > Panie "zbalansowany" - znalazl Pan w koncu te 3% ziemi ktore > Izrael proponowal Palestyvczykom? - czy tez dalej bawi sie Pan > w ta "zbalansowana" antyzydowska propagande w ciemno? > - nie majac zielonego pojecia o czym Pan mowi. > > Wieslaw. Panie "Wieslaw68" Nie wiem czym zdenerwowala Pana tak bardzo moja wypowiedz (przeczytalem ja ponownie i zadnego "antysemityzmu" ze swieca nie moglem sie doszukac), nie to jednak wazne. Temat "gloryfikujemy smierc" zostal wprowadzony z data 26/10, moj skromny komentarz dodany zostal 1/11. Nie musze sie usprawiedliwiac iz za czesto zabieram glos w sprawach palestynsko zydowskich, bo robie to naprawde nieczesto, w przeciwienstwie do takich szermierzy jak np "slynny" Wojo. Co do wymiany terytorium, wiem ze Izrael chce zatrzymac tereny zabudowane a oddac palestynczykom grunty rolne. Ale to naprawde nie jest wazne co w zamian Izrael chce oddac. Wazne jest tylko to, ze teren ten nalezy do Palestynczykow a oni sie na ta wymiane nie godza. Tylko to sie liczy. Inne watpliwosci odnosnie negocjacji (bardziej mi to przypomina dyktat niz negocjacje) przedstawil "Mazur" pare postow za Panem wiec nie bede sie w to zaglebial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieslaw68 A G D Z I E J E S T - "Made In Poland" IP: *.cm-upc.chello.se 01.11.02, 09:48 ktos napisal: "Jak widac inteligentni Zydzi sa na swiecie. Szkoda, ze tak niewielu." Zgoda inteligientni Zydzi patrza na samych siebie, krytykuja i polemizuja, a polska prasa zamieszcza. "Made In Israel" - a gdzie jest "Made in Poland" "Made In Poland" - Powstaniecy Warszawskiego Powstania urodzooni w 1946 roku. - 40'sto letni Zolnierz Pilsudzkiego... - 25'sto piecio letni bohaterzy wrzesnia 1939... dzielnie wypinaja dzis piers po virtuti militari choc wojne znaja z ksiazek... najchetniej tych z okresu Wielkiego PRL'u. Personifikowanie histori Polski ktora zyje w wyimaginowanym swiecie blaznow podstarzalych juz dzieci, gdy nagle historia okazuje sie byc taka jak w Jedwabne.. glosno krzycza "to nie my - to klamstwo". Wszyscy z powojenych generacji spogladaja w przeszlosc i ci w Izraelu i ci w Polsce. Izraelskie dzieci strzelaja na komputerach do nazistow, polskie zas dzieci tworza internetowe oddzialy pertyzanckie. Wroga wybieraja tam gdzie im tata i mama albo opowiadania dziadka wskarza. Spadkobiercy polski szlacheckiej szarzuja codziennie pod wirtualnym Wiedniem z rozwianym wlosem proporcami i sianem ktore im z butow wystaje. Izraleska inteligencja patrzy na krytycznie na rodakow, nakreca filmy i pokazuje na polskich festiwalach. Gazeta Wyborcza relacjonuje, a czytelnicy cumkaja z samozadowolenia. - Tysiace ksiazek gdzie Zydzi drwia z wlasnych zydowskich przywar, sa rozchwytywane w Polsce. - Gdzie sie jednak podzial polski dowcip i zarty z wlasnych narodowych polskich przywar, tak aby i Ci w Izraelu mieli sie z czego posmiac? Gdzie jest ta polska krytyczna inteligiencja ktora zrobi film o: - "Made in Poland", pokarze go w Izraelu tak aby izraleska prasa miala co zrelacjonowac? Moze polska inteligiencja uwaza ze nie ma czego relacjonowac? Moze polska inteligiencja boi sie oskarzenia o antypolonizm? A moze poprostu nie ma odbiorcow na "Made In Poland" bo w Izraelu to nikogo nie obchodzi. Nikt w Izraelu nie bedzie sie dzis zajmowal polskimi kompleksami WWII, Pilsudzkiego, Powstania Warszawskiego, Gomulki i Gierka bo: - who cares !!! ze Szwecji Wieslaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieslaw68 Re: A G D Z I E J E S T - IP: *.cm-upc.chello.se 01.11.02, 10:46 Leszku co sie stalo? Rozmysliles sie...:))) Wieslaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazur Do Stana IP: *.dialup.optusnet.com.au 01.11.02, 13:20 Szanowny panie Stan, Napisal Pan: "Nie my nie jestesmy "blood thirsty", my sie tylko obawiamy nowego holocaustu i jestesmy zdeterminowani aby cos takiego sie wiecej nie stalo. Arabowie nam nie pomagali, i dalej nie pomagaja wytrzec ta obawe. Szkoda mi arabow, bo sa porzadnymi ludzmi - jak my. Ale ten caly balagan w bliskim wschodzie moglby sie innaczej skonczyc, gdyby tylko arabowskie monarchje i diktatorzy chcieli zyc w pokoju. Niestety oni nie moga se na to pozwolic bo to by znaczylo ich koniec. Wiec trudno mi dzis powiedziec ze widze koniec tej tragedji. Spojrzcie sie na siebie i spytajcie sie co wyscie by zrobili gdybyscie byli na miejscu Israela" Nie jestem Zydem ani Arabem, moja opinia na temat konfliktu izraelsko – palestynskiego zawsze bedzie w jakims stopniu uwarunkowana tym, ze sie urodzilem i wychowalem w Polsce. Owszem, czasmi zadaje sobie podobne pytanie - jak ja bym sie zachowal gdyby cos takiego przytrafilo sie Polsce. Przede wszystkim, samo slowo 'okupowany' dziala na nas Polakow jak czerwona plachta na byka. Chyba nigdy nie bede potrafil zrozumiec i popierac kraju ktory od 30 lat okupuje czyjes terytorium.Kraju, ktory konfiskuje nielegalnie ziemie pod budowe osiedli. Widzialem na tym forum duzo opini typu - mysmy ( to znaczy Zydzi ) proponowali im pokuj i ziemie w Camp Dawid ale oni odrzucili to propozycje. No coz niezbyt duzo ludzi zglebilo dokladnie to co bylo proponowane w Camp David. Przede wszystkim Izrael wcale nie zamierzal wrocic do granic z 1967. Dzisiejsze tzw tereny okupowane mialyby byc okrojone o okolo 10% - 20%, wiekszosc izraelskich osiedli miala byc wlaczona do Izreala. Nowe panstwo palestynskie nie mialoby prawa do posiadania wlasnego wojska, granice bylyby kontrolowane przez armie Izraela, nie mieliby prawa do prowadzenia wlasnej polityki zagranicznej no i nie mogliby kontrolowac wlasnych zasobow wody. Innymi slowy, proponowano im utworzenie bantustanu palestynskiego. Co ja bym zrobil gdyby cos takiego proponowano Polsce ? Oglednie mowiac chyba nikt normalny by nie zaakceptowal takiego stanu rzeczy. Pisze Pan "Co do Lebanonu, gdzie nasz dorgi rezyser wojowal, on pewno zapomnial ze ta wojna powstala z dwuch powodow : a. Yasser sie tam usiedzil i sami Lebanczycy chcieli sie go pozbyc ( przed tym zostal wygnany z Jordanu), i b. Rzeki ktore sa zrodlem wody dla Israela zaczynaja sie w gorach Lebanonu i Syrji." Woda jest powaznym problemem w Izraelu. Rzeka Jordan przeplywajaca przez okupowane terytoria palesynskie ma swoje zrodla w gorach Libanu. Jednak chlop libanski czy tez palestynski ma co najmiej takie samo prawo do tej wody jak mieszkaniec Tel Awivu. Napisalem co najmiej bo ta woda przeplywa przez ich terytoria. Izrael jednak uzurpuruje sobie prawo do wylacznego kontrolownia tych zasobow i to bezplatnie !!!. Czytalem ostatnio, ze panscy rodacy zamierzaja zbombardowac jakis niewielki kolektor wody czy tez rurociag , ktory zostal niedawno zbudowany w gorach Libanu bez zgody Izraela !!! W telewizji oglada sie z jednej strony izraelskie baseny pelne wody czy tez swiezo nawodnione trawniki a z drugiej Palestynczykow odbywajacych codzienne wedrowki do wysychajacych studni bo w ich domach od miesiecy nie bylo wody w kranach. Jak ja bym na to zareagowal gdyby mnie to spotkalo – szlag by mnie trafil Panie Stan, ja postrzegam Izrael jako kraj ogromnych nierownosci, w wielu swoich poczynaniach rasistowski, dyktujacy warunki biedniejszyn i slabszym sasiadom. Jezeli taki stan rzeczy bezie sie utrzymawal to jeszcze dlugo kraj ten nie bedzie budzil we mnie zadnej sympati. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Do Stana IP: *.114.67.136.primarynetwork.com 01.11.02, 15:51 Brawo Mazur; Wyjasniles to bardzo ladnie i spokojnie, bez anty-Semickiego nalotu. Zgadzam sie z Toba 100%. Jest to esencja tego co ja i wielu innych ludzi mysli o Zydach i Izraelu - obiektywnie. Oni sami szybko zapominaja (lub celowo ukrywaja), ze panstwo Izrael powstalo w oparciu o terroryzm (Begina i innych polskich Zydow)a teraz probuja mienic sie cywilizowani, demokratyczni, itd. 30 lat okupacji Palestyny i potwornych upokorzen jej mieszkancow jest dla nich "milym sercu szmerem odwetu i nienawisci" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Do Mazura i Janka IP: *.proxy.aol.com 01.11.02, 17:58 Dziekoje za komentarze. Nasze opinje (wasze czy moje) sa zawsze farbowane kolorem naszych doswiadczen zyciowych. Ja dobrze rozumiem wasze zrodla i wogole sie nie dziwie ze tak myslicie. Jedanakowoz, z mojego punktu widzenia, ktory jest podstawiony na osiemdziesieciu lat doswiadczen ( dobrych czy zlych) ja doszlem do wniosku ze kwestja zydowska moze tylko byc rozwiazana z istnieniem kraju zydowskiego. Israel, jest dzis tym krajem. Pozatym, biorac pod uwage brak sympatji dla tego kraju w wielu krajach na swiecie mysle ze tylko silny Israel moze istniec w tej atmosferze. Slaby zginie i nowy holocaust sie urodzi. Dlaczego tak mysle? Ja urodzilem sie w biednej rodzinie w Lodzi, gdzie 90% lub wiecej zydow zylo w biedzie. Nie chcielismy nic, tylko pokoj. Chcielismy byc dobrymi obywatelami. Niestety "guilt by association" nam na to nie pozwalal. Jak jeden zyd zabil kogos to byla to wina wszystkich zydow. Moje doswiadczenie podczas WW2 nauczylo mnie ze Zydzi, dobrzy ci zli, zawsze beda nienawidzeni...szczegolnie w Polsce. "Daj nam twoje zloto, i tak zdechniesz" ktore slyszalem od ludzi przy stacjach po drodze do Oswiecimia ciagle mnie dreczy. Nie chce waszej sympatji ani slow kondolencyjnych. Chce abyscie zostawili nas w pokoju. W mojej opinji nawet dobrze myslacy ludzie ktorym sie wydaje ze maja sympatyczny poglad do Isrela, dzis nalewaja olive do ognia. Jak juz powiedzialem, ja mam swoje uprzedzenia jak i wy. Jeszcze raz dziekoje za wasze poglady. Zawsze biore pod uwage poglady innych. Shalom, niech bedzie pokoj na calej ziemi! ps. Jesli myslicie ze pokoj na ziemi przyjdzie jak Zydzi zostaja zniszczeni, to zalecam pomocy psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Do Stan IP: *.114.67.136.primarynetwork.com 01.11.02, 18:34 Stan ; Napisales bardzo madry list i chawla Ci za to. Bardzo mi przykro z Twojego P.S. (post scriptum), bo nikt tutaj, na tym forum nie zachowal sie slepo, anty-Semicko. Ja nie mam najmniejszego problemu z istnienien panstwa Izrael. Zydzi (tak jak i Arabowie) zasluguja na swoj dom. Problemem zas sa te wszystkie "manewry" prasy i mediow (Hollywood, telewizja & internet) bedacych w rekach Zydowskich. Jesli chcecie naturalnej sympatii i zrozumienia innych ludzi / narodow, to nie uzywajcie tychze mediow do prymitywnej propagandy. To jest latwo zuwazalne przez nie-Zydow i rodzi absolutnie odwrotny rezultat od zamierzonego. To wlasnie na tym styku robicie sobie sami najwiecej krzywdy. A Sharon (patentowany prowokator i lobuz) w tej trudnej sytuacji tez nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalansowany wymiana terenow????? IP: *.mel.connect.com.au / *.dan.dialup.connect.net.au 01.11.02, 15:34 Wieslaw 68 O jakich "wymianach terenow" ty mowisz? Tu chodzi o calosc zagadnienia a nie drobiazgi. Israel has invaded and has occupied territory owned by Lebanon, Syria, and Palestine against international law and countless UN resolutions dating back to 1948. Israel occupied most of the cities in Palestine before May 1948: Tiberias, Haifa, and Jafa in April, and Beisan, Safad, and Acre in May. Israel now occupies 8 of the 9 principal cities in the Palestinian territories. Consequently, the land now under Israeli dominance approximates 78% of the land formerly owned by the Palestinians. Ironically that resolution provided only 55% of the territory for the Israeli state. Izrael has continued to defy UN resolutions to withdraw from those illegally occupied lands. Even more brazenly, it has established over 30 settlements since Sharon became Prime Minister, not counting those created before him, with populations now exceeding 400,000, all against international law. territory. Israel has been asked to "stop violating human rights in the Arab territories, desist from destroying homes of the Arab civilian population, and respect and implement the Universal Declaration of Human Rights and the Geneva Conventions of August 1949." Israel's defiance amounts to sadism, it even taxes the Humanitarian supplies brought in to alleviate the suffering of the Palestinian people who are forced to stay inside their homes because of Israeli imposed curfews. Resolutions of like wording, including citation of torture, imprisonment, and wanton destruction of homes, continue to be issued by the UN even now; and Israel defies every one of them. Israel has refused to allow the return of over one million Palestinian refugees to their homeland despite UN resolutions demanding that they do so. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieslaw68 Re: wymiana terenow????? IP: *.cm-upc.chello.se 01.11.02, 22:49 Gość portalu: zbalansowany napisał(a): > O jakich "wymianach terenow" ty mowisz? Juz raz bylo to dykutowane przy okazji artykulu Rapackiego. Okazalo sie tam ze nie znasz kompletnie ani histori konfiktu Zydzi - Arabowie, ani tez propozycji jak Arafat otrzymal od Baraka. Arafat mial otrzymac wszystkie ziemie spowrotem. 3% mialo zostac zatrzymane ze wzgeldu na bezpieczenstwo Izrael a wzamian Arafat mial otrzyma rownowazny teren z terenow Izraelskich. Jezeli cie pamiec zawodzi to watek tej dyskusji wraz z odpowiedziami na twoje standartowe i wciaz powtazane z uporem maniak pytania znajdziesz tu: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.htmlf=50&w=3171950&a=3186803 lub tu: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html? f=50&w=3171950&a=3186803 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: A G D Z I E J E S T - IP: *.cust.telepacific.net 02.11.02, 01:04 Alez Wiesiu. Ja sie z toba zgadzam. My polacy to straszny narod, zawszony, brudny, gadajacy od rzeczy, niedobrzy ludzie, dwie lewe rece, lenie, nic porzadnego zrobic nie umiemy i jeszcze Leppera mamy w parlamencie i wlasciwie to nikogo nie obchodzimy ani w USA, ani w Izraelu a te polish jokes to czysta prawda i filmow tez nie umiemy robic a w ogole to co drugi polak to cyklista, faszysta, populista, zlodziej samochodow, niedouk i gadzina z piekla rodem. A juz inteligencji to u nas ze swieca szukac. Srednie IQ to 10 i to i tak cud, ze pisac umiemy. Tylko mi powiedz jaki to ma zwiazek z Izraelem, Palestyna i tym co Ari Folman o tym mysli? I czemu sie tak przejmujesz banda brudasow i niedoukow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieslaw68 Re: A G D Z I E J E S T - IP: *.cm-upc.chello.se 02.11.02, 09:37 Gość portalu: Maciek napisał(a): mistrz sarkazmow sie odezwal..:)) > Alez Wiesiu. > Ja sie z toba zgadzam. My polacy Nie "my" Polacy bo nie jestes "esencja narodu" ani "sercem slowianki" > to straszny narod, zawszony, no jezeli mowisz o sobie nie bede polemizowal, nie mieszaj do tego jednak moich braci ktorzy sa Polakami ani mojej matki ktora jest Polka. Mow chlopie za siebie, czujesz sie zawszony idz sie umyj, jest tez DDT. [...] > A juz inteligencji to u nas ze swieca szukac. Srednie IQ to 10 > i to i tak cud, ze pisac umiemy. Jezeli chodzi o te IQ to w twoim wypadku to sie zgadza ale prosze nie uogolniaj na innych Polakow, sa w Polsce madrzy ludzie tyle ze nie uganiaja sie oni tak jak ty i jak Wyborcza za sensacjami na temat Zydow - maja wlasne problemy. Ty jak widze nie masz innych probelmow - jak to Mlynarski spiewal: - "czolo mysla nieskarzone..." > Tylko mi powiedz jaki to ma zwiazek z Izraelem, Palestyna i tym > co Ari Folman o tym mysli? Taki zwiazek moj drogi. Ze w Szwecji gdzie mieszkam jest dzis Zydow przynajmniej 5 razy tyle co w Polsce a mimo to nie widuje sie tylu publikacji na temat Zydow co w Polsce. - nawet w tej najgorszej szwedzkiej brukowej prasie. Ze przez cale 70/80 lata Polska zaopatrywala i szkolila terorystow w bron, ze znowu robi to samo...a w Izraelu gina od tego ludzie. Dlatego troche zbiera mi sie na rzyganie jak wiedze to "moralizowanie". Ari Folman jest Izraelczykiem... on w tym co mowi dyskutuje tez z Izraelczykami - to jest ich problem a nie twoj. Twoim problemem jest aby polska Aramia nie sprzedawala broni terorystom bo moze od tej wlasniej broni zginmie kilku zolnierzy Gromu w Afganistanie. Zajmij sie czlowiek wlasnym a nie cudzym zyciem. Martw sie o to aby Niemcy z ziem zachodnich nie zarzadali wraz z potomkami prawa poworrotu na ziemie zachodnie - ladne pare milionow.. Buduj swoj krai, pracuj, Izrael ci chyba w tym nie przeszkadza? Co do polish jokes to moze mi odpowiesz ile zydowskich dowcipow opowiada sie srednio na polskich przyjeciach. Albo jednak zamiast gadania podasz tytuly ksiazek zgdzie polacy zartuja z polskich przywar narodowych... smialo stary.. po co tyle gadania.. podaj te tytuly i wdepczesz mnie w bloto.. Ani ty ani Polska nie jest pepkim swiata. Nikogo nie obchodza "polish jokes" istnieja one tak samo jak w szwecji o norwegach czy szkotach. Norweska prasa nie trabi jednak ciagle na okolo ze sie "hanbi honor norwega". Obodz sie czlowieku. Za PRL'u wmawiano wam ze jestescie wielkim mocarstwem ekonomicznym, teraz potega o ktorej swiat bez przery mowi. Jestesci takim samym narodem jak wszystkie inne. Polska obchodzi swiat tyle samo co Litwa, Estonia lub Ukraina, a ty sam nie jestes najleprzym egzemplarzem swojego narodu. W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remetz po raz drug Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: proxy / 212.150.112.* 01.11.02, 23:56 Przeczytalem listy, ktore ukazaly sie po mojej uwadze sprzed paru dni. To juz powazniejsza sprawa. Zrozumiale, ze kazdy pisze, jak go uczono, przyzwyczajono myslec. Wieksza czesc opinii to subiektywne emocje. Z tym jeszcze mozna zyc. Z oderwaniem sie od faktow, z poniewieraniem faktow, aby uzasadnic emocje,z tym zyc nie mozna. Ogromna wiekszosc,piszacych na temat filmu Folmana,daje upust emocjom. Ale sa "ideolodzy" opierajacy sie na "historii" i ci sa bardziej niebezpieczni, jesli sie nie konfrontuje ich danych z prawda. Nic nie moze zmienic faktow: 1.Zydzi w wyniku Holokaustu otrzymali panstwo. 2.Przyznano Izraelowi terytorium wielokrotnie okrawane z nielogicznymi granica- -mi - Izrael je przyjal,panstwa arabskie odrzucily i napadly zbrojnie na prawie bezbronny kraj. 3.Ze swiezo powolana do dzialania armia,niemal bez broni, bez srodkow do zycia, Izrael odparl ataki i zmusil najezdzcow do przerwania ognia. 4.Linia zawieszenia broni byla w nastepnych latach czterokrotnie napadana przez arabskich sasiadow. Za kazdym razem napastnikow pokonano i odepchnieto. 5.Izrael proponowal wielokrotnie sasiadom arabskim pokoj i uzgodnione granice - - te propozycje natychmiast odrzucano. 6. Palestynczykow po ucieczce z Izraela w 1948 roku trzymano w obozach dla uchodzcow,i tam utrzymywano przy pomocy UNRRA, nie pozwalajac im na opuszczenie obozow i nie dajac im praw w krajach, w ktorych siedzieli (Liban, Syria,Egipt). W tym okresie Izrael przyjal milion uchodzcow zydowskich wypedzonych z panstw arabskich, po wywlaszczeniu ich z mienia. 7. Umowa podpisana z Palestynczykami w Oslo, w wyniku ktorej mialo powstac panstwo palestynskie, zostala zerwana przez rzad Arafata. Pertraktacje zasta- -piono terrorem, ludobojstwem, nierzadko uzywajac do tego kobiety i dzieci. 8.Palestynczycy mimo ogromnych sum otrzymywanych od bogatych arabskich eksporte- -row nafty, nie uczynili nic, aby ulzyc swym obywatelom, przeznaczajac lwia czesc srodkow na terror antyizraelski, na propagande, nie pomijajac grabiezy funduszow spolecznych przez "ministrow" Arafata i przez samego Arafata. To tylko lista, ale lista faktow. Kto rozprawia o sytuacji Palestynczykow "jeczacych pod butem" musi najpierw spojrzec prawdzie w oczy. Film dotykajacy aspektow tej sytuacji i nie pamietajacy o faktach, aby jego tworca widziany byl jako "swoj", "sympatyczny", "szkoda, ze nie ma takich wiecej" facet - czyni szkode sam sobie, filmowi i tym, ktorzy po Holokauscie wojowali o Izrael. Remetz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Remetz IP: *.proxy.aol.com 02.11.02, 18:26 Well said. Unfortunately you are up against very opinionated people whose motto seems to be: My mind is made up! Don't confuse me with facts! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Remetz IP: *.proxy.aol.com 02.11.02, 18:27 Well said. Unfortunately you are up against very opinionated people whose motto seems to be: My mind is made up! Don't confuse me with facts! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Remetz IP: *.proxy.aol.com 02.11.02, 18:27 Well said. Unfortunately you are up against very opinionated people whose motto seems to be: My mind is made up! Don't confuse me with facts! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Izrael: Gloryfikujemy śmierć IP: *.214.77.250.Dial1.Boston1.Level3.net 02.11.02, 02:26 Zatrzymalem sie nad pierwszym zdaniem, w ktorym mowi "mama",a nie matka.Ladne... Odpowiedz Link Zgłoś