nicolas1981 17.03.06, 14:21 Ten wątek może być ciekawy żeby pokazać jakie reformy panują w KRL-D, mam nadzieje ze dzieki Bartka, bedziemy mieli ciekawe Info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bugsior plus linki oczywiscie 17.03.06, 14:26 znakomity watek. oczywiscie mam nadzieje ze bedzie rowniez podany link (oficjalna agencja informacyjna koreii mnie nie interesuje, czekam na zrodlo niezalezne, badz koreanskie, badz swiatowe, alternatywnie kilka roznych zrodel potwierdzajacych to samo info). Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: plus linki oczywiscie 17.03.06, 20:16 w 2002 r. zniesiono system kartkowy, uwolniono ceny, zezwolono na prywatny handel, ludzie zakładają firmy (nazywane "spółdzielniami") to bardzo wielkie zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
bugsior Re: plus linki oczywiscie 17.03.06, 20:22 "plus linki oczywiscie" dlaczego nikt oprocz ciebie i pewnie mediow kima o tym nie pisze? caly swiat spiskuje? to juz nie tylko stany? dlaczego korea nie wpusci dziennikarzy zeby o tych wspanialych reformach napisali? ty na prawde myslisz ze jakby dziennikarz wyborczej mogl sobie normalnie wjechac do krl-d to widzac ze wlasnosc prywantna jest dozwolona napisalby ze jest zabroniona? w takie spiski wierzysz? skoro to taka dobra informacja powiedz mi jaki interes ma SWIAT w tym zeby to ukrywac? Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas1981 Re: plus linki oczywiscie 17.03.06, 20:35 Bugsior niestety nie moge sie z toba zgadzac, Bartek ma faktycznie racje, jednakze pewne z tych reform zostalo zatrzymane. Szczgoly nie bawem, Bartek mozesz podac zrodla, ja tez podam moje ale dopiero jutro, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
bugsior Re: plus linki oczywiscie 17.03.06, 20:47 rozumiem, chce znac skale reform, chce miec zrodlo, ktore moge ocenic samodzielnie. wtedy mozna decydowac o tym czy to jest 'znaczaca reforma'. chce wiedziec co to znaczy ze cos prywatnego mozna zalozyc, czyli czy kazdy obywatel cos takiego moze czy tylko taki co kimka w stopy pocaluje. chce wiedziec czy jest cos takiego jak wlasnosc prywatna broniona przez konstutucje ktora to znow stoi ponad jednostkami, bo jesli kimek jednym dekretem moze mi wszystko zabrac to cokolwiek co jest 'prywatne' jest zartem. tak jak wczesniej pisalem, nie trudno wprowadzic 'reformy', chce wiedziec o skali tych reform i postepie jaki to oznacza dla obywatelii. zmiany kosmetyczne, ktore po kilku dniach mozna sobie bez problemu cofnac sa zupelnie bez znaczenia. tak jak pisal untouchables, nie interesuja mnie reformy albo skala ich wporwadzania ktora pozwoli na to ze korea za kolejne 60 lat osiagnie poziom 'przyjaznosci' dla swoich obywatelii taki jak jest dzisiaj w np. chinach. i moje pytanie pozostaje aktualne. dlaczego zagraniczni dziennikarze nie moga tam wjechac i tego potwierdzic albo opisac to co widza? dlaczego na poludnie moga wjechac na na polnoc nie? czemu poludnie nie boi sie 'spisku' a polnoc tak? czy moze ma cos do ukrycia? czy zachod jest w stanie zrozumiec 'kulture poludnia' albo ich odmiennosc kulturowa, a tak jak bartus sugeruje nie potrafilby tego samego zrobic na polnocy? Odpowiedz Link Zgłoś
achaja789 Re: plus linki oczywiscie 18.03.06, 13:44 od dawna sledze i czytam wasze dyskusje... i do szalu doprowadza mnie agresja i irytujaca tendecyjnosc tego calego bugsiora!!!! ciagle tylko krytykujesz, kreujesz sie na wielkiego "znawce" KRLD, wydaje ci sie ze pozjadales wszystkie rozumy tego swiata... dosyc!!! w jednym z tematow piszesz ze mieszkasz w usa... widac jak bardzo zaslepiony jestes amerykanskim stylem zycia i wszystkim co amerykanskie. jestes tak zamerykanizowany ze po prostu jestes zywym dowodem na to, jak bardzo USA jest zadufane w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
bugsior Re: plus linki oczywiscie 18.03.06, 15:20 no juz spokojnie, spokojnie bo to niezdrowo. zadnym wielkim znawca koreii nie jestem i nigdy tego nie ukrywalem. natomiast wiem, ze systemu w ktorym moge byc bez procesu 'ukrzyzowany', ograbiony, w ktorym walac po twarzy mowi sie co mam myslec zupelnie zadna kultura nie preferuje od takiego w ktorym to wszystko jest zabronione. rozumiem, ze w jednej kulturze moze byc to latwiejsze do wprowadzenia niz w innej, natomiast zadna tego nie preferuje. i mam wrazenie to to raczej ty jestes zaslepiona jakims antyamerykanizmem. powiedz mi, czy inne osoby ktore mysla tak jak ja tylko ubieraja to w lagodniejsze slowa rowniez so zaslepione ameryka? co ma piernik do wiatraka? swoje poglady uksztaltowalem dawno temu, w czasach gdy jak najbardziej mieszkalem w polsce. a komentarze na temat zaduufania stanow zjednoczonych sa wyssane z palca bo ja zadnym dowodem tego nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: plus linki oczywiscie 18.03.06, 14:57 ale z tego co wiem te spółdzielnie mają chyba jakieś ograniczone limity po za tym uwolnienie handlu spowodowane było dramatyczna sytuacją - niedawno Kim chciał spowrotem przywróćić handel wyłącznie państwowy ale z tego co wiem wybito mu to z głowy w obawie przed ludźmi trochę ludności pozwalają na więcej ale to wszystko to i takk 100 lat za murzynami nie obrażają murzynów ;) pojawiły sie prywatne samochody - gwizdek czyli nasza siena - to chyba najczęsciej kupowane auto przez prywatnych odbirców chodź jego cena jest bardziej kosmiczna niż Mercedesa 190 w 1985 roku w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś