stagaz 27.05.06, 19:35 I tak trzymać, brawo Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fritz.fritz Podstawowa i najwazniejsza zmiana jest zmiana 27.05.06, 21:53 modolu podzialow glosow miedzy kraje uni i modele podejmowania i blokowania decyzji przez Rade Europejska. Obecnie proponowany model jest wrecz extremalnie antydemokratyczny, marginalizuje srednie i male kraje europejskie i dlatego jest w absolutnym zaprzeczeniem podstawowej Uni Europejskiej jako wspolenego dobra wszystkich krajow. Przyjecie tego modelu glosowania oznaczaloby oddanie Uni Europejskiej pod kontrole Niemiec. Uwzgledniajac na nowo odrodzone chorobliwe zapedy mocarstwowe Niemiec, tworzenie osi z Rosja, w polaczenieu ze slepym antyamerykanizmem oznaczaloby to powstanie stosunkow z pierwszej polowy poprzedniego stulecia. Tylko i wylacznie NATO i USA gwarantuja bezpieczenstwo krajow naszego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
phun UE potrzebuje konstytucji jakryba wody, bez tego 27.05.06, 21:56 dokumentu nie jest mozliwe ani dalsze poszezanie ani dlasza integracja a UE i jej polityka uleglaby balkaniazacji co w dalszym postepowaniu mogloby doprowadzic do jej podzialu lub nawt calkowitego rozbicia UE. konstytucja jednak nie moze byc mdla i zawirac tresci dla samych siebie musi odzwierciedlac aspiracje UE i przyszle wyzwania, ponadto powinna pielegnowac europejski styl zycia lacznie poszanowaniem dla modelu socjalnego UE. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Więcej przejżystości w konstytucji! 27.05.06, 22:43 No i wtrącę, że UE zbliża się do końca wchłaniania kontynentu "Europa". Więc żeby ułatwić dalszą ekspansję dobrze było by w nazwie "Unia Europejska" zastąpić wyraz "EUROPEJSKA" jakimś ogólniejszym. Bo 500 milionów ludzi to za mało żeby być przyszłym mocarstwem, przy standardach narzuconych przez Chiny i Indie. Proponuję "Unię Rzymską". A konstytucja, skoro ma zawierać tylko główne ogólne zasady, to po co jest taka długa? Ktoś chce przepchnąć jakieś matactwa? My lud rządamy przejżystości. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: No dobrze, .. 29.05.06, 00:16 a gdzie zapis o mniejszosciach. Jak dlugo ma jeszcze trwac tlamszenie i germanizowanie mniejszosci narodowych w niemczech. Kiedy wreszcie powstanie organizacja mniejszosci Polskiej w germanii. Duza czesc spoleczenstwa Polskiego uwaza, ze byloby lepiej aby kraje tzw. europy byly razem ale jednoczesnie oddzielnie". Nie to nie jest paradoks wbrew pozorom. To jest odpowiedz na przyszlosciowe proby ekspansji krwiochetnych (niektorych) ras europejskich. Bo Polscy Ludzie ze swoim przekrojem spolecznym, internacjonalizmem i iloscia folkswagendojczow ( i moze umiejetnoscia adaptacji w innych warunkach ) rozplyna sie po innych nacjach szczegolnie germanskiej, w tempie bardzo szybkim. Niech zyje europejska partia "RAO - Razem ale Oddzielnie". Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 No nie dobrze. 29.05.06, 11:28 Daj se spokuj z nacjonalizmem. I czy wogóle wiesz co chcesz "razem" a co "oddzielnie"? Bo nikt ci nie broni przebrać się za górala albo szkota i bawić się w "oddzielnie". A partia RAO niech się wpisze na listę organizacji zbędnych. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: Cynthia, czy Ci bieda juz na wzrok... 29.05.06, 15:31 padla. Czy nie widzisz o co chodzi w tej wspolnocie. Czy nie rozumiesz, ze niemcy cZy francja bez rosnacego rynku zewnetrznego juz by sie dawno posraly. Jak myslisz dlaczego oni tak nie lubia amerykanow. BO IM zabieraja rynki zbytu i pozbawiaja wplywow, i dostepu do surowcow. Ta machina potrzebuje ciagle nowych geb do konsumpcji. Juz niedlugo Polska i nne nowe kraje sie zapchaja ( a moze juz sa zapchane) i przyjdzie kolej na turcje a przeciez stolica rosji tez lezy w geograficznej europie. A izrael i zydzi z calego swiata za szkody poniesione z rak niemcow i francuzow , uwazasz, ze sa niegodni przystapienia do wspolnoty euro(wizji). Sprobuj zaprzeczyc a okrzykne Cie antysemita i bedziesz miala klopoty w szkole. Koszty utrzymania socialgermaNII I ZABOLANDII sa bardzo duze. A jeszcze poczekaj troche jak juz Polacy nasyca sie wolnoscia wyborow i nabawia sie z kazda opcja polityczna w rzadzie, to wtedy przyjdzie konkretne zadanie od zachodu (juz nie od niemcow bezposrednio)dajcie dostepu do Swietych Ziem Zachodnich i Polnocnych. Kto bedzie przeciw,bedzie wrogiem i nacjonalista Polskim dzialajacym na szkode "swietej misji zachodu" czytaj wiecej powietrza dla narodu wybranego germanskiego. Dziewicza Ziemia Lubuska przyprawia ich o zawrot glowy juz od dawna. Kwestia: za ile Polak da sie sprzedac? o to jest pytanie. germanie sa msciwi ale cierpliwi. Wessali i zgermanizowali juz miliony Polskich Ludzi a to jest dopiero poczatek procesu. Za ile euro mozna kupic Polskiego Czlowieka? Zaloze sie, ze to jest temat najwazniejszy dla wyksztalconych elit germanskich. Oni naleza do strefy cichociemnych i zaloze sie oni nie spia a dyskretnie steruja procesem tzw zjednoczenia". Kon by sie usmial. Niech zyje partia RaO - Razem ale Odzielnie. A poniewaz Polscy Ludzie nie sa glupi, ato bedzie krzyku w europie. Polak zly Polak krnabrny, Tytul w brukowcow w niemczech i francji i rosji : krnabrny Polaczek a swieta misja wszystkich narodow zjednoczonej europy prowadzonej przez Puftera. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Cynthia, czy Ci bieda juz na wzrok... 29.05.06, 16:59 niemcy robia polityke pragmatyczna kaczki ida w zaparte nie maja nic nikomu do zaproponoawania kwacza i obrazaja sie na wszystkich jakie to kaczo smieszne i zalosne ot przeddupie zadupia ta ich polityka Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Nowa nazwa? :-))) 30.05.06, 09:50 Moze II Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego? [<Rurytania> zostala juz zajeta- vide filmowy klasyk: "Mouse That Roared"] Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Re: Nowa nazwa? :-))) 30.05.06, 10:29 Źle mnie zrozumiałeś. Nie jestem neonazistką. Nie podoba mi się ani Rzesza Niemiecka, ani ZSRR ani Cesarstwo Rzymskie, ani II Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego. Bo to wszystko były dyktatury. Ale Rzym nie zawsze był dyktaturą. Był też republiką, jest stolicą chrześcijaństwa, a pod względem artystycznym nic mu nie dorównuje. W nim został wymyślony Zachód. Ze względu na jego dobre cechy (a nie złe) nie było by źle umieścić właśnie tam stolicę. Tym bardziej, że dalsza ekspansja UE jest konieczna, więc w sposób nieunikniony obszar UE pokryje się z obszarem Imperium Romanum. Jednak przyznaję, że bez fantastycznych budynków i Greckiej filozofii Rzym był by mi się wogóle nie podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Re: Cynthia, czy Ci bieda juz na wzrok... 30.05.06, 10:38 Zgadzam się z tobą w kwestiach gospodarczych. Od tego jest polski rząd żeby bronić Polskich interesów, więc miej do niego pretensje. Natomiast integracja polityczna Zachodu musi postępować, ze względu na rozmiary Chin i Indii, i potrzebę konkurowania z nimi. Dla przykładu, wyobraź sobie, że przeciętny Chińczyk zarabia połowę tego co Amerykanin. I dochodzi do wyścigu technologicznego w kosmosie. Amerykanie ledwo uzbierają na parę statków, a Chińczycy będą je mogli produkować seryjnie - ze względu na ilość ludzi. Po pewnym czasie przewaga technologiczna Chin jest nie do nadrobienia i jesteśmy państwem satelitarnym. Podobnie w innych dziedzinach. Ale gospodarkę krytykuj - dobrze robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Cynthia, czy Ci bieda juz na wzrok... 30.05.06, 11:02 Chocby Chinczycy produkowali statki kosmiczne wielkoseryjnie (tak jak dzis rowery), to dla wszystkich obywateli ChRL i tak nie wystarczy. A przewaga techniczna ChRL jest na razie taka, ze Chrysler samochody Kitajcom na rynek wewnetrzny buduje, a Boeing samolotow pasazerskich dostarcza. A wiesz ile t-shirtow, majtek, stanikow, sandalow i zabawek trzeba wyprodukowac, zeby jednego "pasazera" kupic? I ze chinscy robotnicy, a zwlaszcza chlopi JUZ sie buntuja? I do czego prowadza protesty wyzyskiwanego proletariatu? :-) P.S. Chiny i Indie to dwa i pol miliarda gab do wyzywienia. A ziemi i innych zasobow naturalnych - nie przybywa. Powieksza sie jedynie [zwlaszcza w ChRL] aryzacja i skazenie srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Cyntia 30.05.06, 13:06 W kwestii Rzymu, mnie tylko chodzi o to, że nie dobrze jest mieć w nazwie słowo "Europejska" gdy chce się przyjąć do uni trochę Azjatów i Afrykańczyków. Jak "Rzym" się nie podoba, to może coś atlantydzkiego, np."Atlantyda";))) A w kwestii Chin, nie przesadzaj. Bunty spacyfikują. Na temat potencjału technicznego państw dyktatorskich nie będę z tobą dyskutować, bo chyba już na przykładzie ZSRR żeśmy ustalili kiedyś, że technika w takich krajach może się rozwijać. Na razie nie mają przewagi technicznej, ale mają potencjał żeby ją zdobyć. A my nie mamy potencjału, żeby temy zapobiec. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Byle nie Atlandyda!!! 30.05.06, 17:37 Wiesz, chyba cyntio, jak skonczyla Atlandyda? A poza tym nazwa budzilaby zle skojarzenia, bowiem implikowalaby wspolprace transatlantycka. Z - horrible dictu! - U$A. Np. w zakresie bezpieczenstwa energetycznego, jak to postulowal prem. Marcinkiewicz. No, a do tego przeciez Jewropejska Dysunia dopuscic nie moze, prawda? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 To może "Eden"? 30.05.06, 19:26 Właściwie taki problem pojawi się dopiero po wchłonięciu Turcji, i teraz nikt nie będzie zmieniał nazwy. To po pierwsze. Po drugie, myślę że "Rzym" byłby do przyjęcia dla Europejczków i Amerykanów (z północy i południa) ale dla muzułmanów byłby drażliwy. Patrząc realistycznie, myślę, że prędzej nazwą to "Unia Śródziemnomorska" albo coś w tym stylu. Jednak patrząc uczuciowo (czyli nie koniecznie realistycznie) najbardziej podoba mi się "Imperium Romanum" (w demokratycznej wersji). To dodało by Uni uroku. Ludzie mówiąc "jestem Rzymianinem" byli by bardziej zaangażowani w sprawy Uni, niż gdy mogą powiedzieć "podlegam administracji Brukselskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Nie bo zawiera słowo Europejska. 30.05.06, 20:01 Może po prostu nadać Uni jakiś numer. Np. 8,4 Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: Cynthia...a ja .. 31.05.06, 02:15 dalej twierdze, ze piekno europy polega na zroznicowaniu i wolnosci. Malo Wam jeszcze zjednoczenia i dobrej organizacji tzw. wielkich europy w przeszlosci. Powiem Wam wiecej, wy macie po prostu zle poukladane ( nie bede tego sklsdsl na barki mlodosci). Jak mozna mowic o konfrontacjach i kolizji z innym swiatem nie majac jeszcze rozwiazanych "basic" spraw na wlasnym podworku. ( mam na mysli europejskim) Strach jest czesto poczatkiem procesu agresji a pozniej ludobojstwa. (see irak) Niemieska europa jest ciagle ta sama. W domu oswietla zarowka 20 watowa i ogrzewa grzejnikiem 50W a wyjdzie na ulice w blyszczacych butach (e..ech.. (westchnienie z rottenburga i guben), gdzie ta lu..ka skora, taka miekka i delikatna) za 400 ewro. Wszystko na pokaz. Wystarczy postac przez chwile na "ruchliwej" ulicy w byle germanskim miescie a odrazu czlowieka przechodzi chlod a i czasami mrowie (jak sie ma zle wspomnienia z przeszlosci). Ci ludzie sie nie usmiechaja a czesto na twarzach maja wypisane okrucienstwo (wylaczam turystow a wlaczam folksdojczow, ktorzy bardzo szybko przejmuja cechy lokalnych i do tego podwajaja je) A propo studiowalem i mieszkalem tam przez 5 lat i mam niebieskie oczy a do tego blondyn. Jak oni mi ufali. hle, hlee. Nawet mojemu synowi powiedzieli, ze to niemozliwe aby on byl Polakiem. (I w tym momencie mowie: skur..ny) Czy chcecie za pare ewro wiecej poswiecic Polski entuzjazm, otwartosc i usmiech na twarzy, spontanicznosc i przyjacielskosc. Powtarzam i bede powtarzac : Razem ale Oddzielnie. Male i inne jest piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 A Cynthia...swoje .. 31.05.06, 13:21 Wbrew pozorom rozumiem o co Ci chodzi. Może małe jest piękne, ale historia udowodniła, że małe jest bezbronne. Dlatego albo będziemy mieć imperium albo znowu ktoś nam wleje, choć pewnie innym sposobem niż fizycznie. Po za tym nie przesadzaj z tym ludobujstwem. Odpowiedz sobie na pytanie czy więcej trupów było w dużym USA czy w podzielonej Europie? Czy więcej trupów było w Imperium Rzymskim, czy było by bez IR gdyby te małe państewka nieustannie prowadziły wojny? Czy na księżyc poleciało USA czy podzielona Europa? itd... Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Re: Cynthia...a ja .. 31.05.06, 13:48 Chcę jeszcze dodać, że jak Chiny i Idie się rozwiną to będą działały jak odkurzacz wchłaniający małe państwa. Więc jeżeli realnie myślisz o małych niezależnych państwach to musiałbyś jakimś cudem podzielić Chiny i Indie na dziesiątki kawałeczków. Wtedy moglibyśmy zachować obecny stan w którym USA gra rolę imperium a my żyjemy sobie w małych europejskich państewkach. A to jest NIEREALNE. Utrzymanie dzisiejszego układu sił jest nierealne. Chyba, nie wierzysz, że Chiny albo nawet Indie nie będą ingerowały w wewnętrzne sprawy innych. Jak dotychczas takie imperium jeszcze nie powstało. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Cynthia...a ja .. 31.05.06, 16:43 Przede wszystkim Chiny i Indie beda ingerowaly WZAJEMNIE w swoje sprawy. Jak od prawdawnych czasow. Podobnie zreszta jak Chiny i Rosja. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 No co ty, zwariowałeś? 31.05.06, 18:40 Prędzej uwierzę w krasnoludki. Indie i Chiny są na to za duże. A Rosja nie ogranicza się do ingerowania w sprawy Chin - to chyba widać. Trzeba się zabezpieczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: No co ty, zwariowałeś? 31.05.06, 18:45 Czy ty naprawde nie znasz historii licznych sporow chinsko-indyjskich i nie wiesz nic o tym, ze oba kraje maja nadal wzajemne roszczenia terytorialne?! Oraz sprzeczne interesy geostrategiczne w poludniowo-wschodniej Azji? Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Re: No co ty, zwariowałeś? 31.05.06, 21:23 Teraz jestem już pewna, że zwariowałeś. Chiny i Indie to duże państwa i są zdolne prowadzić politykę wielowątkową. Podobnie jak czyni to USA, Rosja czy nawet Polska. Często się z tobą nie zgadzam, niekiedy zgadzam, ale to co tu teraz piszesz to czystej wody naiwność. Ale nie przejmuj się. Tylko ja jestem doskonała:) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 "Nie ze mna te sztuczki, Bruner!" 01.06.06, 05:40 No, ja istotnie z jestem z natury naiwny, a poza tym - niedoswiadczony. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 To nie sztuczki. To Fakty. 01.06.06, 10:54 Nie, czemu, bez przesady, nie biczuj się. Ale akurat w kwestii Chin i Indii nie masz racji. Myślę, że to zauważyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Może po prostu nadać Unii jakiś numer? 31.05.06, 08:22 cyntia5 napisała: > Może po prostu nadać Uni jakiś numer. Np. 8,4 Albo <1984>? I dyscyplina dodatkowa: <69>. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Re: Może po prostu nadać Unii jakiś numer? 31.05.06, 13:10 To może lepiej 3,141592... - jest liczbą niewymierną, nikt nie mógłby dokładnie podać nazwy :) Odpowiedz Link Zgłoś