Dodaj do ulubionych

Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Papieza

28.05.06, 22:00
w Birkenau.Zatrzymywal sie i czytal kazda tablice,ktora upamietniala ofiary
wszystkich narodowosci.Wielokrotnie do tego nawracal, podkreslajac hekatombe
Romow ,ofiary Rosjan ,wegrow,zznaczajac,ze w czasie okupacji zginelo 6
milionow Polakow.Oczywiscie Zydow tez i moze przede wszystkim, ale i tak
zerwal z nich nimb wybranstwa i jedynosci w tym Holokauscie.
Dziwne slowa poswicil ofiarom rosyjskim,mowiac,ze choc los ich byl rownie
straszny,ale znalezli sie oni w dwuznacznej roli, bo wyzwalajac Europe od
jednego zla ,na swoich bagnetach przyniesli jej czesci nowe zniewolenie ze
strony Stalina i komunizmu.
Mam nadzieje,ze to bedzie gdzies wydrukowane,bo byla to jedna z dziwniejszych
homilii jakie slyszalem.
Chocby teologiczna proba odpowiedzenia na dramatyczne pytanie, ktorzy co,co
wierza w Boga ciagle sobie zadaja;"gdzie byl wtedy Bog?",ktorego wedlug
doktryny wiary,kazdy z nas nosi w swoim sercu i co sie dzieje,gdy probujemy
go z niego wyrzucic.Hmmm
Obserwuj wątek
    • j-k Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 28.05.06, 22:06
      antysmickie...
      Umowmy sie od razu , ze nie ma zadnej sytuacji,
      ktora by sie Zydom calkiem spodobala.
      I zamknijmy temat :)
      • krystian71 Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 28.05.06, 22:14
        puknij sie w glowe czlowieku i po dobroci ci radze, odszukaj tej homilii w
        necie, nie w skrotach, bron boze omowieniach GW, albo choc na goraco,zapoznaj
        sie z pierwszymi komentarzami, bo takie juz sa.
        Co ma z tym wspolnego moj antysemityzm czy jego brak.
        BXVI zrobil pierwsze fo-pa, gdy nie stanal pod pomnikiem getta, drugie,gdy
        wyglosil modlitwe w auszwic po niemiecku, gdyby ogladal polska TV, dowiedzialby
        sie, ze Szewach Weiss sobie tego nie zyczy, a w Birkenau, zamiast przepraszac i
        sie kajac uciekl w teologie.
        Wiesz co mial czelnosc powiedziec?Bo jeszcze cos mi sie przypomnialo,ze te cale
        nieszczescie to przez to,ze w Niemczech do wladzy dorwali sie bandyci i
        uwiedli narod tekstami o honorze i dostatniej przyszlosci !!!
        A teraz idz pograj sobie na swojej fujarce z dwiema dziurkami,bo na bardziej
        skomplikowany instrument cie nie stac
        • j-k Nie mam zwyczaju nikogo obrazac, hloopcze :) 28.05.06, 23:15
          krystian71 napisała:

> BXVI zrobil pierwsze fo-pa, gdy nie stanal pod pomnikiem getta

- Nie. Nie zrobil. Pisalem Ci juz o tym, czemu tego nie zrobil,
          lecz jesli nie stac Cie na zrozumienie tego, nie zamierzam sie powtarzac.

wyglosil modlitwe w auszwic po niemiecku, gdyby ogladal polska TV, dowiedzialby
          sie, ze Szewach Weiss sobie tego nie zyczy,

- mimo mojej sporej sympatii do Zydow Papiez ma inne cele, niz tylko martwic
          sie o tego Pana. :)

a w Birkenau, zamiast przepraszac i sie kajac uciekl w teologie.
          > Wiesz co mial czelnosc powiedziec? Bo jeszcze cos mi sie przypomnialo,ze te
          cale
          >
          > nieszczescie to przez to,ze w Niemczech do wladzy dorwali sie bandyci i
          > uwiedli narod tekstami o honorze i dostatniej przyszlosci !!!

- i tak wlasnie bylo. Podobnie jak z komunizmem w ZSRR...

> A teraz idz pograj sobie na swojej fujarce z dwiema dziurkami,
          bo na bardziej skomplikowany instrument cie nie stac.

- Masz racje. Od czasu, gdy 5 lat temu kupilem sobie organy YAMAHA
          jestem bez grosza :)

Ide pograc. Bacha :)

Nie kpij ponad miare :))
          • krystian71 Re: Nie mam zwyczaju nikogo obrazac, hloopcze :) 28.05.06, 23:32
            - i tak wlasnie bylo. Podobnie jak z komunizmem w ZSRR...

akurat z komunizmem tak wlasnie bylo.Komunizm sie nikomu nie podobal , tylko
            komunistom, ktorzy wczesniej nazywali sie inaczej , jakos na litere Z ( z
            kropka).
            Potem im sie przestal podobac, wiec jak wyjechali to wrocili do starej nazwy.
            Wiadomo,ze wszystkiemu winni sa komunisci, tylko za cholere zadnego nie mozna
            znalesc i oskarzyc , bo jak wyzej napisalem, teraz juz inaczej sie nazywaja.
            I dlatego,nie ma kogo o odszkodowania zaskarzyc.
            Niemcy to inna para kaloszy, wiadomo ,ze solidarnie musieli odpowiadac za
            tych ,ktorych w demokratycznych wyborach wybrali.
            Tak dlugo odpowiadali i placili odszkodowania, az z lekka zbankrutowali i
            bezrobocie im podskoczylo.
            Wiec ,ze juz sie od nich nic nie wyciagnie, mozna juz bylo dokonac odkrycia, ze
            to nie przez Niemcow to nieszczescie, a przez nazistow, a ci jak wiadomo, albo
            odsiedzieli wyroki ,albo juz dawno wymarli.
            Wiec tak naprawde nazistow tez nie ma
            • j-k Co do komunizmu...i faszyzmu... 28.05.06, 23:45
              To polowa intelektualistow Zachodnio-Europejskich i spora czesc Amerykanskich
              byla zachwycona komunizmem i faszyzmem jeszcze do konca 1938....
              (do zajecia Sudetow...)

Zbyt dobrze znam Niemcy i Rosje by TYLKO Niemcow i Rosjan obwiniac o komunizm
              i faszyzm...
              Wine za te paranoje ponosza rowniez Intelektualisci... takze zydoscy...
              I politycy.. Francuscy, Angielscy i Amerykanscy...

WINA JEST SZEROKA i ROZMYTA.

Ale - o ile zwyciestwo ma wielu ojcow...
              Porazka jest zawsze sierota.

PS. Raz jeszcze podkreslam: Zydzi doskonale wiedza,
              czemu Papiez nie zatrzymal sie pod pomnikiem Bohaterow Getta.
              Byly ku temu AZ DWIE przyczyny, ktorych tu i teraz rozwijac nie zamierzam.

• krystian71 Re: Co do komunizmu...i faszyzmu... 28.05.06, 23:48
                co do pomnika, nie czytalem twoich wypowiedzi, sam wiem,mniej wiecej dlaczego
                sie nie zatrzymal.
                Ale ta wiedza twoja i moja nie zmienia faaktu,ze Zydzi poczuli sie urazeni i to
                odpowiednio komentowali.
        • oscar62 Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 29.05.06, 00:16
          ZA PREDKO RZUCASZ SWE TENDECYJNE HIPOTEZY.
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3377426.html
          ZACYTUJE TYLKO PARE ZDAN Z UST BENEDYKTA VI (A JEST OWIELE WIECEJ):
          "STOIMY DZIS W MIEJSCU PAMIECI, KTORE JEDNOCZESNIE JEST MIEJSCEM SHOAH" (W
          HEBRAJSKIM ORYGINALE TEN TERMIN JEST UZYWANY W ZWIAZKU Z ZAGLADA ZYDOW).

GDY MOWIL O WIELOJEZYKOWYCH TABLICACH PAMIATKOWYCH, OSWIADCZYL: "JEDNA Z NICH
          JEST NAPISANA W JEZYKU HEBRAJSKIM. WLADZE TRZECIEJ RZESZY CHCIALY CALKOWICIE
          ZMIAZDZIC NAROD ZYDOWSKI, WYELIMINOWAC GO Z GRONA NARODOW SWIATA".

GDY PAPIEZ MA W SWYCH USTACH TAKIE SLOWA I DODAJE "GDZIE WTEDY BYL BOG?" TO MI
          NIE PRZESZKADZA GDY WSPOMNIAL TEZ OFIAR INNYCH NARODOW W AUSCHWITZ-BIRKENAU.
          ALE PO CO JA WLASCIWIE SIE SILE CI COS WYTLUMACZYC. KAZDE SLOWO POWIEDZIANE
          PRZEZ ZYDA JEST U CIEBIE AUTOMATYCZNIE RZUCANE DO KOSZA...

• krystian71 Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 29.05.06, 00:26
            a tu cie mam OSKARKU, FJNIE,ZE JESZCZE NIE SPISZ, BO TAM JEST WATEK SPECJALNIE
            DLA CIEBIE STWORZONY.

A AD REM.OPIERASZ SIE NA WYLOWIONYCH CYTATACH I TO CYTATACH Z GW , RACHELKA
            DALA LINK NA CNN I TAM TE SAME CYTATY BYLY.
            A BENIO MOWIL POL GODZINY I TRZEBA TO WIDZIEC W CALOSCI , BY ZAUWAZYC JAK BYLY
            AKCENTY ROZLOZONE.OCZYWISCIE ,ZE WSPOMNIAL O NARODZIE ZYDOWSKIM, I ZE
            HITLEROWCY ZAMIERZALI WYMAZAC GO Z POWIERZCHNI ZIEMI.
            TYLKO,ZE W TYM SAMYM ZDANIU DODAL,ZE BYL TO ATAK NA RELIGIE I NA
            CHRZESCIANSTWO, I ZE TO BYLO ICH ZAMIAREM,
            ELIMINACJA BOGA Z ZYCIE LUDZI, ZASTAPIENIE GO WIARA W SILNEGO CZLOWIEKA
            KAPUJESZ O CO CHODZI.
            NIE PODKRESLIL, NAWET NIE NADMIENIL O YJATKOWOSCI TEJ ZBRODNI NA ZYDACH
            • oscar62 Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 29.05.06, 00:39
              krystian71 napisała:

> a tu cie mam OSKARKU, FJNIE,ZE JESZCZE NIE SPISZ, BO TAM JEST WATEK
              SPECJALNIE
              > DLA CIEBIE STWORZONY.
              >
              > A AD REM.OPIERASZ SIE NA WYLOWIONYCH CYTATACH I TO CYTATACH Z GW , RACHELKA
              > DALA LINK NA CNN I TAM TE SAME CYTATY BYLY.
              > A BENIO MOWIL POL GODZINY I TRZEBA TO WIDZIEC W CALOSCI , BY ZAUWAZYC JAK
              BYLY
              > AKCENTY ROZLOZONE.OCZYWISCIE ,ZE WSPOMNIAL O NARODZIE ZYDOWSKIM, I ZE
              > HITLEROWCY ZAMIERZALI WYMAZAC GO Z POWIERZCHNI ZIEMI.
              > TYLKO,ZE W TYM SAMYM ZDANIU DODAL,ZE BYL TO ATAK NA RELIGIE I NA
              > CHRZESCIANSTWO, I ZE TO BYLO ICH ZAMIAREM,
              > ELIMINACJA BOGA Z ZYCIE LUDZI, ZASTAPIENIE GO WIARA W SILNEGO CZLOWIEKA
              > KAPUJESZ O CO CHODZI.
              > NIE PODKRESLIL, NAWET NIE NADMIENIL O YJATKOWOSCI TEJ ZBRODNI NA ZYDACH
              ==============================================================
              WYLOWIONE CYTATY? CZYTAJ DALEJ CO PISAL "BENIO". PO PAIEZU-POLAKU -
              A JEGO STOSUNEK DO ZYDOW NIE BYL WAM TEZ ZA BARDZO DO GUSTU - TO JEST DRUGI
              PAPIEZ W HISTORII, KTORY JEST PRZYJAZNY DLA ZYDOW. DLATEGO WLASNIE SZUKACIE U
              NIEGO" DZIURY W SERZE"...
              • krystian71 Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 29.05.06, 01:24
                JA SZUKAM ???? WEZ SIE W GARSC I POCZYTAJ KOMENTRZE
                • manny_ramirez Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 02.06.06, 22:22
                  www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2006/may/documents/hf_ben-xvi_spe_20060528_auschwitz-birkenau_en.html
                  • krystian71 Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 02.06.06, 22:39
                    dzieki manny, tylko ,ze tlumaczenie nie jest dokladne Benedykt nie mowil o
                    forgiveness, cala reszta mniej wiecej sie zgadza

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3389674.html
                    • manny_ramirez Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 03.06.06, 21:02
                      To tekst poswiadczony przez kurie. W polskim jest identycznie.
                      • krystian71 Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 04.06.06, 09:47
                        ja sluchalem tego przemowienia na innej stacji, oczywiscie z tlumaczeniem, ale
                        po wlosku.We wloskim tekscie tego nie ma, ale to tylko maly pikus
                        Chodzi o caly tekst,ktory jest nowy ,swiezy i ozywczy.
                        Przyzwyczailismy sie juz do kalek pojeciowych, zbitek slownych, ktore zawsze w
                        takich okolicznosciach trzeba uzywac.
                        Typu:"ludzie ludziom zgotowali ten los" , " morderstwo jedyne w swoim rodzaju,
                        nigdy wczesniej w historii nie spotykane"
                        Papiez wypowiedzial nowe slowa, podobno od poczatku do konca swoje wlasne, nikt
                        mu tego tekstu nie pisal, bedace teologiczna proba podejscia do problemu:gdzie
                        byl wtedy Bog?
                        No wlasnie , gdzie, skoro z zalozenia zyje on w sercu kazdego wierzacego
                        czlowieka.
                        I dla mnie najbardziej charakterystyczna teza tej mowy,ze hitlerowcy
                        zaplanowali swoja rozprawe z Zydami jako poczatek wielkiej calosci, wyplenienia
                        korzeni wiary CHRZESCIANSKIEJ.
                        Przyznasz, ze ryzykowna teza, choc daje bardzo duzo do myslenie i poparta byc
                        moze wieloma dowodami.
                        Jednymi z pierwszych wiezniow obozu ,jeszcze przed wojna w Buchenwaldzie czy
                        Dachau , byli wlasnie kaplani, w tym przede wszystkim katoliccy.
                        I nie bylo drugiej takiej grupy powiedzmy zawodowej, ktora by w czasie wojny
                        poniosla wieksze straty ludzkie, jak wlasnie kaplani katoliccy
                        • manny_ramirez Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 05.06.06, 15:10
                          To jest tekst oficjalnie podany przez Watykan identyczny we wszystkich
                          jezykach.
                          • krystian71 Re: Aby uprzedzic Twoje dalsze spekulacje :) 05.06.06, 18:32
                            na to mamy zgryza.
                            Ja w tlumaczeniu transmisji na TVP tego nie slyszalem, a jak sie mozesz
                            spodziewac czekalem,czy te slowa padna.
                            Wg GW tez tego nie bylo.
                            I wytlumaczenia sa dwa.
                            Bylo w oficjalnym tekscie, papiez to slowo opuscil
                            Nie bylo w oficjalnym tekscie, uznano za stosowne dodac pozniej
                        • manny_ramirez a co do tego 05.06.06, 15:11
                          ze Hitler chcial zniszczyc wszelkie religie nie ma watpliwosci.
                • manny_ramirez po polsku 02.06.06, 22:26
                  www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2006/may/documents/hf_ben-xvi_spe_20060528_auschwitz-birkenau_pl.html
                  • oscar62 Re: po polsku 03.06.06, 22:02
                    manny_ramirez napisał:

> www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2006/may/documents/hf_ben-xvi_spe_20060528_auschwitz-birkenau_pl.html

MANKU, DZIEKUJE ZA PELNY TEKST PRZEMOWIENIA BENEDYKTA VI NA PRZEKLETEJ ZIEMI
                    BYLEGO NIEMIECKIEGO OBOZU ZAGLADY AUSCHWITZ-BIRKENAU. CALOSC TEKSTU PODPIERA
                    MOJE ODPOWIEDZI DO KRYSTIANA NA TEMAT.
                    • manny_ramirez Re: po polsku 03.06.06, 22:08
                      MYSLE ZE OBOJE MACIE NA COS NA RZECZY. BEZPRZECZNIE BENEDYKT DAL WYRAZ SWOJEMU
                      ZALOWI NAD SHOAH I ROLA W NIM NIEMCOW. z DRUGIEJ STRONY JEDNOZNACZNIE POKAZAL
                      ZE AUSCHWITZ I WWII BYLO TRAGEDIA DLA WIELU NARDOW I ZE O TYM TAKZE NALEZY
                      PAMIETAC.
                      • oscar62 Re: po polsku 03.06.06, 23:11
                        manny_ramirez napisał:

> MYSLE ZE OBOJE MACIE NA COS NA RZECZY. BEZPRZECZNIE BENEDYKT DAL WYRAZ
                        SWOJEMU
                        > ZALOWI NAD SHOAH I ROLA W NIM NIEMCOW. z DRUGIEJ STRONY JEDNOZNACZNIE POKAZAL
                        > ZE AUSCHWITZ I WWII BYLO TRAGEDIA DLA WIELU NARDOW I ZE O TYM TAKZE NALEZY
                        > PAMIETAC.
                        ===================================================
                        A CZY JA/MY O TYM NIE PAMIETAM/Y? ALE TEZ PAMIETAM/Y, ZE TAM BYLA, SZCZEGOLNIE
                        W BIRKENAU, NAJWIEKSZA NIEMIECKA FABRYKA SMIERCI W GENERALNEJ GUBERNII. W
                        BIRKENAU, TAK SAMO JAK W BELZCU, GNANO SERIALNIE DZIESIATKI TYSIECY ZYDOW
                        DZIENNIE, PROSTO Z NAPCHANYCH DO UTRATY TCHU BYDLECYCH WAGONOW (CZESC UMIERALA
                        W POCIAGACH) PROSTO DO GAZOW. TAM, W AUSCHWITZ-BIRKENAU BYLA TRAGEDIA WIELU
                        NARODOW, ALE DLA ZYDOW TO BYLA PO PROSTU SHOAH. WEDLUG PODANEGO PRZEZ CIEBIE
                        TEKSTU, PAPIEZ DAL TEMU WYRAZNY WYRAZ.
                        • manny_ramirez Wyglada Oskarze 05.06.06, 15:09
                          ZE CO PONIEKTORZY Z TWOJEGO OBOZU DOSZLI DO TYCH SAMYCH WNIOSKOW CO KRYSTIAN

wiadomosci.onet.pl/1338706,240,1,1,kioskart.html?drukuj=1
                          • krystian71 Re: Wyglada Oskarze 05.06.06, 18:23
                            nie dokladnie manny.
                            Ja tylko po prostu te wnioski przewidzialem, pare minut po zakonczeniu przez
                            niego przemowy.Za co Oskar oskarzyl mnie o antysemityzm
                            • oscar62 Re: Wyglada Oskarze 05.06.06, 23:38
                              JA TEZ Z MOJEJ STRONY DODAM COS O NIE DOKLADNOSCI. GDY KRYSTIAN BYL "PROROKIEM"
                              I PROBOWAL POZNIEJ WYKAZAC SWA RACJE, JA POWIEDZIALEM:
                              1. ZE BYLEM WLASCIWIE ZADOWOLONY Z PRZEMOWIENIA PAPIEZA W ASCHWITZ-BIRKENAU.
                              2. ZE BENEDYKT VI JEST, PO JEGO POPRZEDNIKU, KTORY WYKAZAL CIEPLY STOSUNEK DO
                              ZYDOW, TEZ PRZYJAZNY DO TEGO NARODU.
                              3. GDY CIAGLE WRACAL DO TEGO, ZE OKAZALO SIE ZE BYL NIEOMYLNY W SWYCH
                              HIPOTEZACH, RZUCILEM COS W RODZAJU "WY SZUKACIE NAS POD KAZDYM KRZAKIEM".
                              4. JUZ PARE RAZY SLYSZAL ODE MNIE KRYSTIAN O SWEJ JEDYNEJ PASJI NA TYM FORUM.
                              NIE POTRZEBOJE PRZECIEZ PRZYPOMNIEC JAKIEJ...
                              NA OGOL WATKI ZNIKAJA SZYBKO NA FS. OBECNY JESZCZE ZYJE I ODDYCHA I NASZ DIALOG
                              JEST Z LATWOSCIA DO ZBADANIA.
                              • oscar62 Re: Wyglada Oskarze 06.06.06, 00:01
                                PATRZ CO NAPISAL, W TYM KONTEKSCIE, ERES. INNE SLOWA, INNE ZDANIA, ALE
                                KONKLUZJA TA SAMA. NO I CYFRY, KTORE NIE BYLY W MOICH REKACH, MOWIA NAJDOBITNIEJ
                                O TYM, ZE TRAGEDIA W AUSCHWITZ BYLA WIELONARODOWA ALE TA ZYDOWSKA BYLA
                                NAJWIEKSZA.
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=42617828&a=43106048
                                • krystian71 Re: Wyglada Oskarze 06.06.06, 10:09
                                  nie mam ZAMIARU CZYTAC ERESA, NIE GNIEWAJ SIE, ON PODOBNIE PISZE DUZO I NIE NA
                                  TEMAT.JESLI DOBRZE JEGO WPIS PAMIETAM,CHCIAL UDOWODNIC KOGO ILE ZGINELO
                                  A JA O TYM WIEM, WIE I BENEDYKT( NOTA BENE ,CIAGLE UZYWASZ ZLEGO NUMERKA, ON
                                  JEST XVI NIE VI)
                                  TO NIE BYLO TEZA MOJEGO WATKU.
                                  TEZA BYLA, ZE TO PRZEMOWIENIE NIE SPODOBA SIE ZYDOM I TEZA TA OKAZALA SIE
                                  PRAWDZIWA.
                                  A DLACZEGO SIE NIE SPODOBA I NIE SPODOBALO, PROBOWALEM UZASADNIC TAK NA CZUJA,
                                  JESZCZE PRZECIEZ NIE ZNAJAC ALE PROBUJAC PRZEWIDZIEC ARGUMENTY, KTORE PRZECIWKO
                                  NIEMU ZE STRONY ZYDOWSKIEJ BEDA PORUSZANE.I TRAFILEM.
                                  Z JEDNYM NAJWAZNIEJSZYM ARGUMENTEM, ZE BENEDYKT SMIAL WSPOMNIEC O INNYCH
                                  NARODOWOSCIACH, KTORE ROWNIEZ W TYM MIEJSCU I W CALEJ WOJNIE PONIOSLY OGROMNE
                                  STRATY, WBREW PROPAGANDZIE ,KTORA NA SKALE SWIATOWA OD LAT WCISKA ZYDOWSKA
                                  STRONA,ZE W II WOJNIE SWIATOWEJ TYLKO JEJ WLASNY HOLOKAUST SIE LICZY I JEST
                                  GODNY PAMIECI, ZE TA WOJNA BYLA TAK NAPRAWDE JEDYNIE WOJNA ZYDOWSKO-NIEMIECKA A
                                  NAWET OSTATNIO JUZ TYLKO ZYDOWSKO-POLSKA
                                  • oscar62 Re: Wyglada Oskarze 06.06.06, 11:39
                                    "WOJNO ZYDOWSKO-NIEMIECKA A NAWET OSTATNIO JUZ TYLKO ZYDOWSKO-POLSKA"?
                                    MASZ JAKAS SKLONNOSC DO KRANCOWEJ PRZESADY.

GDYBY BYLO TROCHE WIECEJ AKCENTU O PRZEWADZE ZYDOWSKICH OFIAR W AUSCHWITZ-
                                    BIRKENAU, NIE BYLO BY, BADZ PEWNY, ZADNEJ REAKCJI - A ONA NA OGOL BYLA DOSC
                                    MINORNA -ZE STRONY JAKICHS ZYDOWSKICH ORGANIZACJI. JA BYLBYM TEZ WIECEJ
                                    ZADOWOLONY GDYBY PAPIEZ DAL TEMU TROCHE WIECEJ WAGI, ALE JA ZAWSZE PAMIETAM, ZE
                                    NIGDY SE NIE DOSTAJE WSZYSTKO CO SIE CHCE, A TO CO JEDNAK OSWIADCZYL NIE JEST
                                    DO LEKCEWAZENIA I STAD MOJA KONSEKWETNA POZYCJA.

ERES NIE JEST CI DO GUSTU GDYZ TEN POLAK NIE JEST Z NATURY "ANTY..." ON RZADKO
                                    PISZE NA FS, ALE JAK PISZE, JEGO TEZY I FAKTY DAJA DUZO DO MYSLENIA. CZY TY
                                    WOLISZ TAKICH CO SIE ZAJMUJA PRYMITYWNIE SZKALOWANIEM ZYDOW 24 GODZINY NA DOBE?
                                    PRZECIEZ DO DYSKUSJI TACY SA ZUPELNIE DO D...

JADE NA URLOP DWUTYGODNIOWY I PO POWROCIE SIE ZNOW POKAZE NA FS.

PS, DZIEKUJE ZA ERRATE W ZWIAZKU Z PRAWDZIWA LICZBA BENEDYKTA.
                                    • krystian71 Re: Wyglada Oskarze 06.06.06, 11:48
                                      DO ERESA MAM ZASTRZEZENIE,ZE PISZE ZA DLUGO, NIE NA TEMAT, WKLEJAJAC CO MU POD
                                      REKE PODPADNIE.

_________

dZIEKI CI BOZE, KROPLA DRAZY KAMIEN I NARESZCIE ZROZUMIALES O CO MI CHODZI W
                                      TYM POSCIE.O TYM INNYM ROZLOZENIU AKCENTOW WSPOMINALEM JUZ CHYBA W SWEJ
                                      PIERWSZEJ WYPOWIEDZI DO CIEBIE.
                                      ALE JESZCZE WIELE BYLO DYSKUSYJNYCH TEZ.
                                      NIE O WINIE CALEGO NARODU NIEMIECKIEGO, ALE WINIE BANDY , KTORA TEN NAROD
                                      UWIODLA.
                                      ZE CELEM HITLEROWCOW BYLO ZNISZCZENIE CHRZESCIANSTWA, POPRZEZ UDERZENE W
                                      ZYDOSTWO, A WIEC NIEJAKO ZYDZI STALI SIE CELEM PRZYPADKOWYM
                                      TU TEZ CHODZI O NIEZAMYKANIE OCZU NA FAKTY I OCZYWISTA PRAWDE, WZIECIE SIE Z
                                      NIA ZA BARY I ODPOWIEDNIE ROZLOZENIE AKCENTOW.
                                      PRZYZNAM SIE, ZE PO LEKTURZE TEGO FORUM, TAMTO FORUM MLODYCH ZYDOW TO JAK
                                      SWIATELKO W TUNELU I TROCHE POWIETRZA W DUSZNYM POKOJU

MILEGO WYPOCZYNKU
          • ben_shaprut Oscar - bez sensu... 29.05.06, 01:27
            • oscar62 Re: Oscar - bez sensu... 29.05.06, 10:31
              POD TYM WZGLEDEM MASZ RACJE. JA DODALBYM, ZE SZKODA DLA NICH SWISTKA PAPIERU...
              • krystian71 Re: Oscar - bez sensu... 29.05.06, 14:22
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=42637992
                SPOJRZ TUTAJ
                • oscar62 Re: Oscar - bez sensu... 29.05.06, 23:35
                  krystian71 napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=42637992
                  > SPOJRZ TUTAJ
                  ======================================================================
                  SPOJRZALEM... NIE MA TEMATU NA KTORYM NIE ZNAJDZIESZ ROZNE OPINIE. ALE CO,
                  JESZCZE JEDEN "CIOS BOKSERA" DAJE CI FAJNA SATYSFAKCJE. JA JESZCZE RAZ
                  POWTARZAM: BYLEM ZADOWOLONY Z POPRZEDNIEGO PAPIEZA I JESTEM ZADOWOLONY Z
                  OBECNEGO... KIEDY TRZEBA BYLO KRYTYKOWAC INNEGO (TEGO XII) NIE OMIESZKALEM TEGO
                  ZROBIC.
                  • ben_shaprut Oscar - nadal bez sensu. jakiś czas temu uważałem 29.05.06, 23:38
                    za swój obowiązek ganić: ślepych syjonistów, antysemitów, amerykańskich
                    imperialistów oraz rusofili.
                    Teraz od czasu do czasu kpię z debili - bez względu na pochodzenie...
                    Nie marnuj energii na cienkich rasistów...
                    • oscar62 Re: Oscar - nadal bez sensu. jakiś czas temu uważ 29.05.06, 23:50
                      ben_shaprut napisał:

> za swój obowiązek ganić: ślepych syjonistów, antysemitów, amerykańskich
                      > imperialistów oraz rusofili.
                      > Teraz od czasu do czasu kpię z debili - bez względu na pochodzenie...
                      > Nie marnuj energii na cienkich rasistów...

JESZCZE NIE WIESZ? ZE MNIE NIE BYLE JAKI MAZOCHISTA... ALE POSTARAM SIE
                      STOPNIOWO Z TEJ NIEDOLI WYLECZYC...
                      • ben_shaprut Chyba wspólna choroba, nie uważasz? 29.05.06, 23:57
                        Ale ciężko się leczyć...
                        • oscar62 Re: Chyba wspólna choroba, nie uważasz? 30.05.06, 00:35
                          ben_shaprut napisał:

> Ale ciężko się leczyć...

NO WLASNIE, W TYM PROBLEM...
                          • ben_shaprut Ale tu admin ciął. .. Jak raz miał rację - dzieci 30.05.06, 00:40
                            zapędziły się w nienawiści...
    • i-love-2-bike Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 28.05.06, 22:07
      a co my sie mamy przejmowac co sie zydom spodoba a co nie. maja swoje panstwo
      niech w nim ustalaja co,jak i komu sie podoba a od nas niech sie odkleja i to na
      dobre.
      • snajper55 Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 28.05.06, 22:10
        i-love-2-bike napisała:

> a co my sie mamy przejmowac co sie zydom spodoba a co nie. maja swoje panstwo
        > niech w nim ustalaja co,jak i komu sie podoba a od nas niech sie odkleja i to
        > na dobre.

A gdzie ty masz tego przyklejonego żyda ? Chusteczek do nosa nie używasz ?

S.
        • i-love-2-bike Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 28.05.06, 22:11
          snajper55 napisał:

>
          > A gdzie ty masz tego przyklejonego żyda ? Chusteczek do nosa nie używasz ?
          >
          > S.

mnie tyle zyd obchodzi co ciebie polak,wiec nie wiem po co sie pytasz o jego
          miejsce w moim zyciu?
      • puls pokraczna tez juz jest z idiotycznym komentar 28.05.06, 22:11
        Konfidenci za PRL na emigracji tez bedziecie rozliczeni , pokraczna.
        • aaki szewach weiss też niezbyt zadowolony 28.05.06, 22:20
          "bo B16 nie powiedział wyrażnie że w auschwitz zamordowano milion żydów"
          • krystian71 rzeczywiscie nie powiedzial!!! 28.05.06, 22:22
            ja tak na goraco, okrutna mam ochote przeczytac to w calosci, ale chyba w tym
            celu bede musial pierwszy traz w zyciu nasz dziennik kupic.
            Za to wyraznie powiedzial o 6 milionach Polakow
            • i-love-2-bike Re: rzeczywiscie nie powiedzial!!! 28.05.06, 22:24
              krystian71 napisała:

> ja tak na goraco, okrutna mam ochote przeczytac to w calosci, ale chyba w tym
              > celu bede musial pierwszy traz w zyciu nasz dziennik kupic.
              > Za to wyraznie powiedzial o 6 milionach Polakow

he,he czy go w austrii do mamra nie wsadza,juz nasi milusinscy beda nakrecac
              mlyn wodny:)
              • krystian71 wlasnie leci nad Austria, cobys nie wykrakala:) 28.05.06, 22:27
                na szczescie ciagle na terytorium Polski bo na pokladzie PLL LOT
          • oscar62 Re: szewach weiss też niezbyt zadowolony 29.05.06, 00:28
            aaki napisała:

> "bo B16 nie powiedział wyrażnie że w auschwitz zamordowano milion żydów"

ZAPOMNIALES, ZE W POBLISKIM BIRKENAU ZABITO PRAWIE SAMYCH ZYDOW. TY TEZ
            MANIPULUJESZ Z CYFRAMI OFIAR NAZIZSTOWSKICH ZBRODNI? A JESZCZE COS ZAPOMNIALES,
            ZE AUSCHWITZ MA TEZ SYMBOLICZNE ZNACZENIE.
            • i-love-2-bike Re: szewach weiss też niezbyt zadowolony 29.05.06, 00:32
              oscar62 napisał:

> aaki napisała:
              >
              > > "bo B16 nie powiedział wyrażnie że w auschwitz zamordowano milion żydów"
              >
              > ZAPOMNIALES, ZE W POBLISKIM BIRKENAU ZABITO PRAWIE SAMYCH ZYDOW. TY TEZ
              > MANIPULUJESZ Z CYFRAMI OFIAR NAZIZSTOWSKICH ZBRODNI? A JESZCZE COS ZAPOMNIALES,
              >
              > ZE AUSCHWITZ MA TEZ SYMBOLICZNE ZNACZENIE.

kazdy moze miec swoje symbole oskarku,wy wiadomo macie wasze amy nasze. papiez
              przyjechal do POLSKI i dlatego powinien zajmowac sie sprawami polakow,a ze
              nadmienil inne nacje to mu sie tylko chwali. jesli chcecie to zaproscie go do
              izraela,wtedy bedziecie wylewali lzy na jakiekolwiek wasze tematy bedziecie
              chcieli,bo wiadomo,ze inne tematy was tak czy nie interesuja.
              • oscar62 Re: szewach weiss też niezbyt zadowolony 29.05.06, 10:16
                RACHELCIU, CZY ZAWSZE MUSISZ ODPOWIADAC NA MIEJSCU ADWERSARZY?

MA SIE ZAJMOWAC TYLKO SPRAWAMI POLAKOW? A INNI POLSCY OBYWATELE TO PESTKA? TEZ
                TWOJ CYNIZM POWINIEN MIEC SWOJE GRANICE. ALE WIDAC, ZE TWOJ APETYT (PEWNY
                APETYT) NIE ZNA SYTU...
                • krystian71 Re: szewach weiss też niezbyt zadowolony 29.05.06, 10:36
                  PAPIEZ WYGLASZAJAC SWOJA HOMILIE W BIRKENAU NAGLE ZACZAL MOWIC O ROLI SIOSTR
                  KARMELITANEK, KTORE TAK CZCZA KRZYZ A ICH KLASZTOR ZNAJDUJE SIE MIEDALEKO OD
                  TYCH DRUTOW.
                  TO NIE BYL PRZYPADEK OSKAR, ZE WSPOMNIAL WLASNIE O TYCH SIOSTRACH O KTORE PARE
                  LAT TEMU SRODOWISKA ZYDOWSKIE ZROBILY TAKA AWANTURE DOMAGAJAC SIE USUNIECIA ICH
                  KLASZTORU Z OBOZU A TAKZE KRZYZA Z TZW ZWIROWISKA.
                  UDOWODNIL,ZE TE WSZYSTKIE NIEUZASADNIONE ATAKI SA MU ZNANE I O NICH PAMIETA
                  • oscar62 Re: szewach weiss też niezbyt zadowolony 29.05.06, 23:41
                    krystian71 napisała:

> PAPIEZ WYGLASZAJAC SWOJA HOMILIE W BIRKENAU NAGLE ZACZAL MOWIC O ROLI SIOSTR
                    > KARMELITANEK, KTORE TAK CZCZA KRZYZ A ICH KLASZTOR ZNAJDUJE SIE MIEDALEKO OD
                    > TYCH DRUTOW.
                    > TO NIE BYL PRZYPADEK OSKAR, ZE WSPOMNIAL WLASNIE O TYCH SIOSTRACH O KTORE
                    PARE
                    > LAT TEMU SRODOWISKA ZYDOWSKIE ZROBILY TAKA AWANTURE DOMAGAJAC SIE USUNIECIA
                    ICH
                    >
                    > KLASZTORU Z OBOZU A TAKZE KRZYZA Z TZW ZWIROWISKA.
                    > UDOWODNIL,ZE TE WSZYSTKIE NIEUZASADNIONE ATAKI SA MU ZNANE I O NICH PAMIETA
                    > ========================================================
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=42617828&a=42686293
                • polski_francuz Dzien Dobry 29.05.06, 10:57
                  Oskar.

czyzby forum swiat stalo sie twoja baza?

PF
                  • oscar62 Re: Dzien Dobry 29.05.06, 23:45
                    polski_francuz napisał:

> Oskar.
                    >
                    > czyzby forum swiat stalo sie twoja baza?
                    >
                    > PF

DOBRY WIECZOR,
                    JA - JESZCZE NIE ZAUWAZYLES? - NIE TRZYMAM SIE JEDNEJ BAZY...
      • krystian71 rachelcia, to szlo na CNN-ie 28.05.06, 22:16
        probowalem sluchac, by sprawdzic,czy jest wiernie ylumaczone bo Benio mowil po
        wlosku, ale tam mieli na skladzie jakiegos makaroniarza, co tak dukal,ze
        zrezygnowalem, a nie chcialem nic z tego co mowi utracic
        • i-love-2-bike Re: rachelcia, to szlo na CNN-ie 28.05.06, 22:22
          krystian71 napisała:

> probowalem sluchac, by sprawdzic,czy jest wiernie ylumaczone bo Benio mowil po
          > wlosku, ale tam mieli na skladzie jakiegos makaroniarza, co tak dukal,ze
          > zrezygnowalem, a nie chcialem nic z tego co mowi utracic

sorry wylaczylam ten chlam tv,wiadomo czemu. od razu ruszylismy z robotka,he,he
          trawnik nowo zakladany i profesjonalnie przez 2 osilkow pod oczkiem mamuni z
          biczykiem robi swoje. dziatwa sie drze,ale robi i juz niedlugo bedzie u nas jak
          w parku,wiec przyjezdzaj na drinka i ciasto rabarbarowe pod sosna:)
          • krystian71 poczekam na zniesienie wiz., od czasow komuny mam 28.05.06, 22:29
            uraz do kolejek :)))
            • i-love-2-bike Re: poczekam na zniesienie wiz., od czasow komuny 28.05.06, 22:31
              krystian71 napisała:

> uraz do kolejek :)))

nie dziwie sie,ale ta po nie po ocet:)
    • aaki hahaha 28.05.06, 22:12
      wiadomosci.gazeta.pl/benedyktxvi/1,73352,3378088.html
      • krystian71 Chrzanowski w TVN24 powiedzial,ze woli przemilczec 28.05.06, 22:19
        i wogole,nie wiem czy zauwazyles, TVN przerwala transmisjie, choc szla na
        innych programach.
        Moze to przypadek, bo bylo obsuniecie w czasie, ale skoro innym to nie
        przeszkadzalo, a mial byc to wg niektorych najwazneiszy punkt tej
        pielgrzymki ...?
        • jabez Re: Chrzanowski w TVN24 powiedzial,ze woli przemi 28.05.06, 22:23
          krystian71 napisała:

> i wogole,nie wiem czy zauwazyles, TVN przerwala transmisjie, choc szla na
          > innych programach.
          > Moze to przypadek, bo bylo obsuniecie w czasie, ale skoro innym to nie
          > przeszkadzalo, a mial byc to wg niektorych najwazneiszy punkt tej
          > pielgrzymki ...?

Czemu ty sie tak tym przejmujesz ?
          Przeciez katolicyzm to nie chrzescijanstwo , jeno nikolaici .
          Wiec o co ten krzyk ?
    • i-love-2-bike [...] 28.05.06, 22:20
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • krystian71 daj spokoj, nie idzisz,ze prowokuja ?:))) 28.05.06, 22:26
        A Benio nam tyle miodu przez ostatnie dni na serca wylal, ze juz nic ani mnie
        ani tobie, przynajmniej dzisiaj humoru nie powinno zepsuc.
        Swoja rozczulajaca polszczyzna, ale to malo...
        Jakbys czytala Mickiewicza i jego ksiegi pielgrzymstwa polskiego jego z
        mesjanizmem i
      • jabez [...] 28.05.06, 22:32
        • aaki do jutra to nie załatwisz chińskiej wizy 28.05.06, 22:34
        • i-love-2-bike [...] 28.05.06, 22:37
    • i-love-2-bike a tu co mowi CNN 28.05.06, 22:27
      oczywiscie nic tylko zydzi jako ofiary sa tu wyeksponowani,wiadomo jak papiez
      przyjezdza do POLSKI to tylko po to aby nadmienic cierpienie zydow.
      www.cnn.com/2006/WORLD/europe/05/28/auschwitz.pope.ap/index.html
      • krystian71 Re: a tu co mowi CNN 28.05.06, 22:37
        Dobreee!!! To co w cudzyslowiu, rzeczywiscie powiedzial.Tylko,ze to byla mala
        czastka calosci, a w artykule jest wiecej o tym czego NIE powiedzial ,nie
        przeprosil, i ze ze swego zyciorysu sie nie spowiadal.
        Ale postep widac, przynajmniej CNN nie pisze o "polskim obozie"
        Papiez konsekwentnie mowil o nazistowskim obozie Auszwic, za to Kaczynski
        o "niemieckim obozie Auszwic" he,he , to tez wylapalem :)
        • i-love-2-bike [...] 28.05.06, 22:38
          • krystian71 Re: a tu co mowi CNN 28.05.06, 22:50
            idiotyzmow tu byla cala masa, szczegolnie w tych glupich komentarzach i
            spekulacjach,czy polacy zaakceptuja papieza, bo to Niemiec :), nawet widze ze i
            francuza wzielo...
            Ile osob przyjdzie na msze, czy mlodziez przyjdzie pod okno , i to liczenie i
            satysfakcja,ze w warszawie mialo byc milion a bylo 300 tysiecy.
            Pech byl jeden, JPII tyle razy byl w Polsce i zawsze bozia dawala mu piekna
            sloneczna pogode.
            A w te cztery dni , trudno wyobrazic sobie cos obrzydliwszego.Zimno jak cholera
            i co chile deszcz i to ulewny.
            I tak podziwialem te mlodziez, co w strugach deszczu na Bloniach koczowala dwa
            dni i jeszcze miala ochote na holubce i spiewy.A i tak bylo ich wg policji
            milion
      • zio29 :)))) nożyce cenzora z CNN są ostre 29.05.06, 03:28
        a sam autor skupia się na tym co Papież powinien powiedzieć a nie na tym co
        powiedział ...

skąd ja znam ten typ G-azety ??
        • misterpee Re: walka z rerrorem i faszyzm cytat z BXVI 29.05.06, 04:00
          " grupa zbrodniarzy zdobyła władzę przez zwodnicze obietnice wielkości,
          przywrócenia honoru i znaczenia narodowi, roztaczając perspektywy dobrobytu,
          ale też stosując terror i zastraszenie, by posłużyć się narodem jako narzędziem
          swojej żądzy zniszczenia i panowania."

Znamy to w zupelnie nowym wydaniu neokonow .Te slowa Papieza sa doskonala
          analaliza obecnej histori.
      • krystian71 Re: a tu co mowi BBC 29.05.06, 10:17
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42628213
        oglądałem relację w 3 telewizjach
        Autor: loppe
        Data: 29.05.06, 07:47
        --------------------------------------------------------------------------------
        Oglądałem relację z Oświęcimia w 3 telewizjach: TVP, Trwam i BBC World.

Oczywiście BBC - zawsze świetna! - zrobiła najciekawszą.
        Można było usłyszeć od angielskiego znawcy, że jest kłamstwem (it is a lie)
        iż obóz Niemcy zbudowali w Polsce z powodu antysemityzmu okolicznej ludności -
        zbudowany został tu, ponieważ najwięcej, 3 mln, żydów mieszkałow Polsce.
        Oświęcim został włączony do Rzeszy. Dziesiątki tysięcy Polaków ratowało
        Żydów - niektórzy mówią że mało, ale considering circumstances można się
        dziwić że aż tylu...thanks Britons!

Poza tym objasniono, że to w Birkenau zginął milion ludzi, nie w Auschwitz
        oraz że ta miła dla oka zieleń wtedy była błotem bo na niewielkiej
        przestrzeni więziono do 130 tysięcy ludzi jednocześnie.

• gosc.z.korony A może by tak ,, krystian71'' poszedł do kościółka 29.05.06, 10:50
      i tak się od serca pomodlił o... rozum.
      Bo w świetle treści postów, które tutaj sobie skrobie, jest człowiekiem bardzo
      potrzebującym tego daru.
    • krystian71 mialem racje juz na goraco to przemowienie komentu 29.05.06, 14:46
      wiadomosci.gazeta.pl/benedyktxvi/1,73346,3378922.html
      w stuknietej lewackiej gazecie, ktora Edelmanna zaprasza,by pogadac z nim o
      Radiu Maryja , komentarze takie ,jakich sie mozna bylo spodziewac
    • ben_shaprut rachel - ale musiałaś bluzgać... 30.05.06, 00:48
    • i-love-2-bike e kropka 30.05.06, 00:54
      a coz to takiego strasznego temu smutasowi jabezowemu powiedzialam,ze mam
      gleboko.. uwagi takich palantow jak on i ta koszerna swita i ze mi moga
      naskoczyc?ales ty dzisiaj niedopieszczona jak oskarek z arapem.
      • misterpee Re: dawne i przyszle ofiary? 30.05.06, 04:38
        --------------------------------------------------------------------------------
        Polacy powinni zrfewanzowac sie BXVI i powiedziec ze najwieszymi tamtej wony
        byla Europa i sami Niemcy. Ich miasta byly bardziej zbombardowane niz Polskie,
        oni stracili 20 albo 30 milionow ludzi, ze wine za to nie ponosi narod ale caly
        mechanizm , ktory doprowadzil do wladzy nazistow, bankierzy finansujacy jego
        dojscie. Nastepnie narod Rosyjski - najwieksza ofiara stalinizmu i hitleryzmu,
        wszystko za pieniadze wiadmome czyje i ludzi wiadomo jakich - Lenin przyjechal
        w zaplombowanym pociagu do S.Petersburga. Oczywiscie BXVI tego nie powie, ale
        narody maja to w pamieci. Obecnie jest czas na Polsko - Niemieckie - Rosyjskie
        porozumienie. Nasza wspolna przyszlosc powinna byc krztaltowana przez nasze
        narody z dala od finasjery, ktora wywoluje wojny prowadzi nas do zaglady.
        B XVI nied ma za co przepraszac, dziekujemy mu za ten pierwszy krok do
        zrozumienia mechanizmow "tyrani , terroru i strachu" - jego wlasne slowa.
        poniewaz jest to jego pierwsza podroz, miejmy nadzieje ze jest pierwszy znak
        jego programu. NIedawno rozmawialem z Niemcami ktorzy przezyli gehenne wojenna,
        koszmar obozow i wiezien amerykanskich , gdzie jaki nieletni przeszli
        doswiadczenia zupelnie podobne do Guantanamo. Zwyciezca powinien byc
        wielkoduszny, sprawiedliwy specjalnie w stosunku do 10 letnich dzieciakow.
        Pamiec o Dresden i likwidacji ludnosci Pomorza i Prus jest stale zywa w
        Niemczech. Dlatego list Polskich biskupow mial takie historyczne znaczenie.
        Kiedy Papiez pochodzenia Miemieckiego obejmuje nas w bratnim pozdrowieniu a my
        odpowiadamu mu tym samym w jego ojczystym jezyku - jest to wyraz
        chrzescijanskiej wiary i milosci , wyraz nowej niezaleznej Europy.
        Jak dotad kze sie nam wierzyc ze jedynym przestepstwem tej wojny byla Shoa.
        Zupelnie podobnie komunisci stale powtarzali ten sam slogan o walce z
        imperializmem amerykanskim i rewizjonizmem zachodnio niemieckim. W koncu
        Komunizm rozlecial sie i nowa nadzieja na pokoj zostala szybko zniszczona przez
        ideologie strachu, zastoj ekonomiczny, prywatyzacje pojeta jako grabiez
        wlasnosci narodowych, globalizacje a obecnie juz jawna globalna faszyzacje.
        Czy jest ktos zdolny do uratowania ludzkosci od nastepnej zaglady?
        • o_brother Zydom Papiez musial powiedziec 30.05.06, 04:46
          kto ich zabijal.Czy Zydzi sa tak podatni na zioncowa propagande ze tego nie
          wiedzieli aby krzyczec glosno na Swiat ze to nie sa "polskie obozy smierci"
          Czyli Zydzi uczesticzyli w zbrodni nie tylko oklamywania ludzi,histori ale i
          tych swoich wspolbraci ktorzy przetrwali a byli wyslani przez wspolbraci
          (Kastner)do niemieckich obozow zaglady.

Ja winie Niemcow za zbrodnie a zioncow za klamstwa oswiecimskie.
          www.haaretz.com/hasen/spages/720638.html
          "It is very important that he did come here, that he spoke openly about the
          overall responsibility of the Germans, without making do with the word 'Nazi,'"
          the head of the Polish Jewish community, Piotr Kadlcik, told Haaretz."
          • krystian71 Re: Zydom Papiez musial powiedziec 02.06.06, 22:57
            mnie to tez mocno uderza i pojac tego nie moge,
            Gdyby mi ktos wymordowal rodzine, tobym sie nie upieral, ze to kto inny tylko
            dlatego,ze z tego innego jakies odszkodowanie da sie jeszcze wydusic!!!
      • oscar62 Re: e kropka 02.06.06, 12:56
        TY, PROWOKACYJNO RACHELCIU, COS ZA DUZO WSPOMINASZ OSTATNIO OSKARA.
        ZAPOMNIALAS, ZE TEN OSKAR JEST WSTRZEMIEZLIWY, ALE TYLKO DO PEWNYCH GRANIC...
        CZY MA CI PRZYPOMNIEC, CZARNO NA BIALYM, SWOJA KONTRAUMIEJETNOSC?...
        • krystian71 Re: e kropka 02.06.06, 12:58
          NIE WYGLUPIAJ SIE OSKAR I TAK SIE NIKT CIEBIE NIE BOI
          • oscar62 Re: e kropka 02.06.06, 13:07
            A CZEGO SIE MNIE MAJA BAC? ZDAJE MI SIE, NATOMIAST, ZE TY TEZ DOBRZE WIESZ IZ
            POTRAFIE, KIEDY TRZEBA, ZDJAC SWE REKAWICZKI JAK PRZYSTALO NOWOCZESNEMU
            ZYDOWI... A PROPOS, CZY TY OSOBISCIE UWAZASZ, ZE KTOS Z SZKALOWANYCH ZYDOW
            UCIEKA ZE STRACHU? Z MDLOSCI - MOZE.
            • krystian71 Re: e kropka 02.06.06, 13:16
              JUZ TY LEPIEJ ZOSTAN W TYCH REKAWICZKACH.
              NOWOCZESNE ZYDY BURZA LUDZIOM DOMY,PRZESIEDLAJA ICH DO JASKIN I ROZJEZDZAJA
              NAWET PRZENOSNE TOALETY.
              REKAWICZKI JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANE.
              A CO DO CIEBIE, TO MOGE POWIEDZIEC TYLKO,ZE NIE POTRAFISZ SIE WYPOWIEDZIEC NA
              TEMAT.
              DWIE GODZINY PO MOWIE BVI , GDY TYLKO SAMOLOT WYSTARTOWAL POSTAWILEM TEZE,ZE
              PRZEMOWIENIE JEGO NIE SPODOBA SIE MIEDZYNARODOWEMU ZYDOSTWU.
              ZAPRZECZYLES, A TO JA MIALEM RACJE
              • oscar62 Re: e kropka 02.06.06, 13:32
                krystian71 napisała:

> JUZ TY LEPIEJ ZOSTAN W TYCH REKAWICZKACH.
                > NOWOCZESNE ZYDY BURZA LUDZIOM DOMY,PRZESIEDLAJA ICH DO JASKIN I ROZJEZDZAJA
                > NAWET PRZENOSNE TOALETY.
                > REKAWICZKI JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANE.
                > A CO DO CIEBIE, TO MOGE POWIEDZIEC TYLKO,ZE NIE POTRAFISZ SIE WYPOWIEDZIEC NA
                > TEMAT.
                > DWIE GODZINY PO MOWIE BVI , GDY TYLKO SAMOLOT WYSTARTOWAL POSTAWILEM TEZE,ZE
                > PRZEMOWIENIE JEGO NIE SPODOBA SIE MIEDZYNARODOWEMU ZYDOSTWU.
                > ZAPRZECZYLES, A TO JA MIALEM RACJE
                ==============================================
                TO CI TYM RAZEM ODPOWIEM W REKAWICZKACH. JA NADAL MYSLE, ZE TEN VI JEST NAM
                PRZYJAZNY I TO JEST NAJWAZNIEJSZE. TEZ WIELKI WOJTYLA COS NIECOS POWIEDZIAL GDY
                ODWIEDZIL RUINY KUNETRY NA WZGORZACH GOLANU - JAKIS KARDYNAL MU SZEPNAL COS W
                UCHO - A CZY PRZEZ TO PRZESTAL DLA NAS BYC PRZYJAZNYM PAPIEZEM?
                • krystian71 Re: e kropka 02.06.06, 13:59
                  DLACZEGO TY OSKAR NIE POTRAFISZ PRECYZYJNIE MYSLEC.?
                  JA NIGDZIE NIE NAPISALEM,CZY PAPIEZ JEST DLA WAS PRZYJAZNY CZY NIE, PRAWDE
                  MOWIAC NIC MI O TYM NIE WIADOMO, ZEBY MIAL JAKIS OBCY NAROD DARZYC SZCZEGOLNA
                  SYMPATIA.
                  O POLAKACH NIE MOWIE,HE,HE BO SWOJA SYMPATIE WYRAZIL EXPRESSIS VERBIS, WIELE
                  RAZY, I OSTATNIO TEZ W PODZIEKOWANIU ZA GOSCINNE PRZYJECIE
                  MOJ WATEK DOTYCZYL TEGO JEDNEGO PRZEMOWIENIA, SLUCHALEM GO STARANNIE, NA
                  ROZNYCH ZRESZTA KANALACH I NA GORACO STWIERDZILEM,ZE NIE SPODOBA SIE ZYDOM, BO
                  NIE SPELNI ICH OCZEKIWAN O KTORYCH PRZEDTEM BYLO GLOSNO.
                  SZCZEGOLNIE OCZEKIWAN CO DO JAKIEGOS PRZEPRASZANIA, SAM NIE WIEM ZRESZTA ZA CO.
                  PAPIEZ O PRZEPRASZANIU NIC NIE MOWIL.
                  WSPOMNIAL Z SYMPATIA ZA TO ZAKON KARMELITANEK, (TYCH SAMYCH, KTORE ZMASOWANYM
                  ATAKIEM ZYDOW Z oSWIECIMIA ZOSTALY WYSIUDANE)
                  POWIEDZIAL,ZE W WYNIKU HITLEROWSKIEJ NAWALY PONIOSLO SMIERC 6 MILIONOW POLAKOW9
                  NIE WSPOMINAJAC,ZE POLOWE TEGO STANOWILI ZYDZI)
                  SUGEROWAL,ZE TO HITLEROWSCY BANDYCI OPANOWALI RZAD I SPROWADZILI UCZCIWY NAROD
                  NIEMIECKI NA ZLA DROGE...ITD, ITP
                  STAD MOJA OPINIA
                  A CO NAJSMIESZNIEJSZE, NAWET Z SAMYM TEKSTEM BENEDYKTA ZACZELY SIE DZIAC CUDA.
                  TU MASZ LINK NT PRZEINACZEN W TLUMACZENIACH.
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3389674.html
                  • oscar62 Re: e kropka 02.06.06, 17:22
                    MARCO POLITI Z "LA REPUBLIKA" POWIEDZIAL: "NARASTA PRZEKONANIE, ZE HEROICZNE
                    CZASY OPLAKIWANIA JANA PAWLA II SIE SKONCZYLY".

JEST TEZ INNY GLOS, KTORY CI SIE, JAKO PRATYKUJACY KATOLIK, NIE SPODOBA: GIAM
                    ENRICO RUSCONI Z TURYNSKIEJ "LA STAMPA" UWAZA, ZE OD NIEOBECNOSCI BOGA JESZCZE
                    WYMOWNIEJSZA BYLA NIEOBECNOSC KOSCIOLA.

NIEZADOWOLENIE TO WIEC RZECZ WZGLEDNA. KAZDY MOZE, JAK SIE WYSILA, ZNALEZC COS
                    POZYTYWNEGO CZY NEGATYWNEGO W OSWIECIMSKIEJ WIZYCIE OBECNEGO PAPIEZA.
                    W WATYKANIE NIE LUBIA IMPROWIZACJI I PRZEMOWIENIE BENEDYKTA VI BYLA, MOZNA SIE
                    DOMYSLEC, NAPISANA PRZEZ MINISTRA SPRAW ZAGRANICZNYCH WATYKANU CZY INNEGO
                    KARDYNALA Z JEGO SWITY. PRZECIEZ JUZ KTOS MADRZE POWIEDZIAL, PATRZ WYZEJ, ZE
                    HEROICZNE CZASY PAWLA II SIE SKONCZYLY. ILE DYWIZJI MA WATYKAN, TAK SIE KIEDYS
                    PYTAL TOWARISZCZ STALIN. ON NIE MA ANI JEDNEJ, ALE JEGO WPLYW NA SWIAT,
                    SZCZEGOLNIE TEN ZACHODNI, NIE JEST DO LEKCEWAZENIA. DLATEGO TAK SIE WAZY KAZDE
                    SLOWO WYPOWIEDZIANE PRZEZ PAPIEZA W CZASIE JEGO KADENCJI. GDYBY INNY PAPIEZ
                    PODNIOSL GLOS PROTESTU W CZASIE II WOJNY SWIATOWEJ, BYC MOZE, ZE OBROT
                    TRAGICZNEJ HISTORII NASZEGO NARODU, I NIE TYLKO, BYLBY INNY.

PRZYJAZN RATZINGERA, GDY JESZCZE NIE BYL PAPIEZEM, JEST ZNANA. PRZY KAZDEJ
                    OKAZJI WYKAZAL SWOJ CIEPLY STOSUNEK DO ZYDOW. A O JEGO WIZYCIE W RZYMSKIEJ
                    SYNAGODZE, PO SWEJ NOMINACJI, SLYSZALES?
                    • krystian71 Re: e kropka 02.06.06, 20:55
                      NA RAZIE , TO NIE WIEM CZY ZAUWAZYLES,ALE SAME NEGATYWNE GLOSY ZACYTOWALES.
                      pAPIEZ BENEDYKT TEZ SIE UWZIAL I NA PRZEKOR ZYDOWSKIM PROTESTOM MA ZAMIAR JAK
                      NAJSZYBCIEJ KANONIZOWAC TEGO PAPIEZA PIUSA, Z CZASOW WOJNY, KTORY TAK ZYDOM SIE
                      NIE PODOBA.
                      a NASZ WOJTYLA, TEZ NA PRZEKOR ZYDOWSKIM WRZASKOM KANONIZOWAL ZAKONNICE EDYTE
                      STEIN, ZYDOWKE I KATOLICZKE.
                      NIE WIESZ CZEMU ZYDZI UZNALI ZA STOSOWNE ZAPROTESTOWAC WTEDY????

GDYBY INNY PAPIEZ
                      > PODNIOSL GLOS PROTESTU W CZASIE II WOJNY SWIATOWEJ, BYC MOZE, ZE OBROT
                      > TRAGICZNEJ HISTORII NASZEGO NARODU, I NIE TYLKO, BYLBY INNY.

JAK SOBIE TO WYOBRAZASZ,ZE TEN PROTEST MIAL WYGLADAC?
                      MASZ NA MYSLI JAKAS DEMONSTRACJE POD SZTANDARAMI KOSCIELNYMI.?
                      PEWNIE SOBIE WYOBRAZASZ,ZE POLACY TEZ POWINNI TAKA DEMONSTRACJE ZROBIC I W
                      CZASIE OKUPACJI WYJSC NA ULICE Z TRANSPARENTAMI;"GERMANS GO HOME"???
                      ROBICIE SIE CORAZ SMIESZNIEJSI
                      • oscar62 Re: e kropka 02.06.06, 23:40
                        1) JAK BEDZIE KANONIZOWAL POGADAMY...

2) EDYCIE STEIN NIC NIE POMOGLO, ZE SIE WYCHRZCILA. U NIEMCOW ZYD- WYCHRZTA
                        ZOSTAL ZYDEM I BYL TAK SAMO GAZOWANY JAK INNI ZYDZI. DLA KOSCIOLA ONA BYLA
                        KATOLICZKA-OFIARA I STALA SIE SYMBOLEM GODNYM POSMIERTNEJ SWIETOSCI. NIE MYSLE,
                        ZE TEN KATOLICKI AKT BYL NA ZLOSC ZYDOM. CZY DZIW, ZE NIE BYLO WIWATOW ZA TO ZE
                        STRONY ZYDOWSKIEJ GDY ICH PAMIEC NIGDY NIE ZAWODZI, A MOWA TU O PAMIECI OFIAR
                        INKWIZYCJI HISZPANSKIEJ I PORTUGALSKIEJ. TAM POKAZNA CZESC ZYDOW SZLA NA STOS
                        GDY SIE JA ZMUSZANO PRZEJSC NA WIARE KATOLICKA I ONI WOLELI UMRZEC MECZENSKA
                        SMIERCIA. INNA CZESC WYGNANO NA ZBITY LEB I NIEKTORZY Z NICH DOTARLI DO
                        KROLEWSTWA POLSKIEGO. EDYTA WYBRALA CO WYBRALA Z WLASNEJ WOLI I TO BYLO
                        LEGITYMNE. ALE ENTUZJAZMU ZE STRONY ZYDOWSKIEJ NA TAKI AKT NIE BYLO TAK SAMO
                        JAK NIE MA ENTUZJAZMU Z WASZEJ STRONY GDY KATOLIK PRZECHODZI NA JUDAIZM.

3) NIE Z SZTANDARAMI I NIE GLOSNIKAMI NA PUBLICZNYM MIEJSCU. WYSTARCZYLO RZUCIC
                        PARE ODPOWIEDNICH SLOW PRZY JAKIEJS OKAZJI - A JAK KOSCIOL CHCE TO ON SOBIE WIE
                        KIEDY I GDZIE TO ZROBIC - ALE TEN WSPOMNIANY PAPIEZ BYL OBOJETNY W OBLICZU
                        ZNIKAJACEGO NARODU. GDYBY PODNIOSL SWOJ GLOS, NAWET TAKI SZALENIEC JAK HITLER
                        BYLBY SIE SIE Z TYM LICZYL. GDYBY NIE, MOGLBY PRZYNAJMNIEJ POWIEDZIEC PO
                        WOJNIE "PROBOWALEM". ZA TAKA PROBE NAWET JEDEN WLOS BY NIE SPADL Z GLOWY JEGO
                        SWIETOSCI.
                        TWOJE "GERMANS GO HOME" ZE STRONY POLAKOW POD NAZISTOWSKIM BUTEM TO JEST TAKIE
                        ABSURDALNE, ZE NIE JEST GODNE NAWET USTOSUNKOWANIA.
                        • krystian71 Re: e kropka 03.06.06, 09:53
                          1/ma
                        • krystian71 Re: e kropka 03.06.06, 10:21
                          1/ma taki ZAMIAR I BARDZO SIE Z TYM SPIESZY, WIE,ZE NIE MA TYLE CZASU PRZED
                          SWOIM PONTYFIKATEM, KTORY DUCH SWIETY PODAROWAL POPRZEDNIEMU PAPIEZOWI
                          2/W ZYCIU NIE SLYSZALEM PODOBNEJ BZDURY
                          CZY WG CIEBIE EDYTA STEIN PO TO SIE WYCHRZCILA, BY COS JEJ TO MIALO POMOC, TYM
                          BARDZIEJ,ZE ZROBILA TO W CHWILI, GDY NIKOMU DO GLOWY BY NIE PRZYSZLO JAKIE MA
                          HITLER PLANY WOBEC ZYDOW, ZE DOJDZIE DO WLADZY I ZE BEDZIE MIAL OKAZJE TE PLANY
                          ZREALIZOWAC.) CZYLI W 22-GIM ROKU)
                          JEJ KANONIZACJA NIE MIALA TEZ NIC WSPOLNEGO Z OFIARA JEJ ZYCIA W CZASIE WOJNY,
                          ALE Z JEJ WCZESNIEJSZYMI DOKONANIAMI
                          pl.wikipedia.org/wiki/Edith_Stein
                          TY JESTES CHYBA NAWIEDZONY, SKORO INKWIZYCJA HISZPANSKA SPRZED 500-CIU STE LAT
                          CI DO GLOWY PRZYCHODZI , W KAZDYM MOMENCIE,GDY ZYD ZMIENIA WIARE, TAK JAKBY TA
                          KARMELITANKA, UWAZANA ZA JEDNEGO Z OJCOW KOSCIOLA ZROBILA TO POD GROZBA
                          DYMIACEGO STOSU.

> JAK NIE MA ENTUZJAZMU Z WASZEJ STRONY GDY KATOLIK PRZECHODZI NA JUDAIZM.

MYLISZ SIE OSKAR, JAK ZWYKLE , MALO KOGO TO OBCHODZI,PODOBNIE JAK NIE BYLO
                          PROTESTOW GDY MICHAL CZAJKOWSKI PISARZ I DZIALACZ NIEPODLEGLOSCIOWY NAGLE WIARE
                          ZMIENIL I NAZWAL SIE SADYKIEM PASZA I DALEJ DZIALAL DLA SPRAWY POLSKIEJ I
                          BALKANSKIEJ
                          3/
                          > TWOJE "GERMANS GO HOME" ZE STRONY POLAKOW POD NAZISTOWSKIM BUTEM TO JEST
                          TAKIE
                          > ABSURDALNE, ZE NIE JEST GODNE NAWET USTOSUNKOWANIA

WCALE NIE TKIE ABSURDALNE, WYCZYTALEM JUZ WIELE OPINII ZYDOWSKICH NA TEMAT,ZE
                          POLACY ZA MALO PROTESTOWALI,GDY HITLER MORDOWAL ZYDOW.
                          UCZYCIE TEGO SWOJE WLASNE MLODE POKOLENIE, A ONO WLASNIEW TEN SPOSOB WYOBRAZA
                          SOBIE PROTESTY, NIE ZDAJAC SOBIE SPRAWY Z TEGO, BO TEGO ICH NIE UCZYCIE, W
                          JAKIEJ SYTUACJI WOWCZAS POLACY SIE ZNAJDOWALI.
                          A TY, JAK NAJWYRAZNIEJ TEGO SAMEGO DOMAGASZ SIE OD PAPIEZA PIUSA, ROOSEVELTOWI
                          I CHURCHILOWI , SWIATOWEMU KONGRESOWI ZYDOW I WLASNEMU BEN GURIONOWI, DLA
                          KTOREGO WAZNIEJSZA BYLA JEDNA KROWA W PALESTYNIE NIZ LOS WSPOLZIOMKOW,
                          NAJWYRAZNIEJ ODPUSZCZASZ
                          GDYBYS BYL UCZCIWYM CZLOWIEKIEM, WSZYSTKICH BYS SADZIL JEDNA MIARKA, I TO NIE
                          NA PODSTAWIE SLOWNYCH DEKLARACJI ALE CZYNOW.
                          ZAZNAJOMILBYS SIE Z FAKTAMI, CZY PIUS RZECZYWISCIE NIC NIE UCZYNIL DLA
                          RATOWANIA ZYDOW, ZWLASZCZA TYCH , KTORYCH MIAL POD REKA , CZYLI WLOSKICH,
                          DOWIEDZIALBYS SIE , KTO IM POMAGAL ZBIERAC KONTRYBUCJE WYZNACZONA PRZEZ
                          HITLEROWSKIEGO OKUPANTA, UKRYWAL NA TERENIE PANSTWA WATYKANSKIEGO I WIELE
                          INNYCH RZECZY
                          • oscar62 Re: e kropka 03.06.06, 11:44
                            1) WYCHRZTY BYLY ZAWSZE. A CZY HEINRICH HEINE, ZNANY ZYDOWSKI-NIEMIECKI POETA,
                            SIE NIE NAWROCIL? NA LOZU SWEJ KONCOWEJ CHOROBY WYRAZNIE SIE ZA TO WSTYDZIL. A
                            CZY ZNAKOMITY KOMPOZYTOR MAHLER NIE ZROBIL TO SAMO? CZY SIE POZNIEJ WSTYDZIL
                            CZY NIE, NIE MOGE POWIEDZIEC. WIADOMO, ZE DEKLAROWANY ZYD NIE MOGL W TAMTYCH
                            CZASACH ZROBIC WIELKIEJ KARIERY I TO WIDOCZNIE DZIALALO I CEREMONIA CHRZTU BYLA
                            DLA NICH FORMALNYM WYJSCIEM Z SLEPEJ ULICZKI. NIE MYSL, ZE JA CHCE ICH
                            USPRAWIEDLIWIAC I Z POPRZEDNIEGO POSTU MOGLES SIE NAUCZYC CO JA O TYM WLASCIWIE
                            MYSLE. EDYTA STEIN, WEDLUG PODANEGO LINKU Z WYKIPEDII, SIE NAWROCILA Z WLASNEJ
                            WOLI - A WLASNIE TAK SAM POWIEDZIALEM JESZCZE PRZED CZYTANIEM JEJ BIOGRAFII - I
                            CO JA CHCIALEM WSZYSTKIEGO POWIEDZIEC, TO ZE W OCZACH JEJ WSPOLBRACI Z KRWI NIE
                            BYLA BOHATERKA. GDZIE W TYM BZDURY? PRZECIEZ SAM MOWISZ, ZE TO WAS MALO
                            OBCHODZI GDY POLAK PRZECHODZI NA INNA WIARE...

2)JA NIGDZIE NIE POWIEDZIALEM, ZE WSZYSCY POLACY BYLI OBOJETNI LOSU POLSKICH
                            ZYDOW. SA PRZYKLADY, ZE TAK NIE BYLO. ALE Z FAKTAMI NIE MOZNA DYSKUTOWAC. BYLI
                            TACY I BYLI TACY... PRZECIEZ NIE ZAPRZECZYSZ, ZE BYLO WIECEJ, OWIELE WIECEJ,
                            OBOJETNYCH. GDYBYS NIE MOWIL O MOZLIWOSCI ULICZNYCH DOMONSTRACJI Z
                            HASLAMI "GERMANS GO HOME" NIE BYLOBY TEZ MEJ SPECYFICZNEJ REAKCJI NA TAKI
                            PRZYKLAD. POWIEDZIALEM "ABSURDALNY" - BO KAZDE DZIECKO WIE, ZE ZADNE
                            DEMONSTRACJE WTEDY NIE BYLY MOZLIWE.

TO ZE BYLY OBJAWY OBOJETNOSCI TEZ NA SZEROKIM SWIECIE NIE OCZYSZCZA Z WINY
                            PIUSA XII. JAKO MORALNY AUTORYTET ZYJACY I DZIALAJACY W SERCU EUROPY, ON MOGL
                            WYJSC, MOZE JEDYNY, W OBRONE MILIONOW LUDZKICH ISTOT IDACYCH DO GAZOW. NIC NIE
                            SLYSZALEM O TYM, ZE COS ZROBIL DLA LOKALNYCH ZYDOW. JESLI TO PRAWDA, TO JESZCZE
                            DOBITNIEJ NA TO WSKAZUJE, ZE MOGL COS ZROBIC DLA EUROPEJSKICH ZYDOW ALE NAWET
                            NIE KIWNAL PALCEM. BIADA Z KOSCIOLEM, ZE Z TAKIEGO PAPIEZA CHCE ZROBIC SWIETYM.
    • frau_blada NIe podoba sie, co widac, slychac i czuc! :))) 02.06.06, 10:49

• krystian71 Re: NIe podoba sie, co widac, slychac i czuc! :)) 02.06.06, 12:49
        czyli pierwsze moje wrazenie bylo dobre
    • explicit Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 02.06.06, 13:36
      Podejrzenia potwierdzone ,...

uklony

==============================================================================

Rabbi David Rosen, who heads the American Jewish Committee’s interfaith office,
      said he was “disappointed” that there wasn’t a more explicit reference to
      German responsibility. “He speaks like [the Nazis] just dropped in out of
      nowhere,” Rosen said. “That’s just a little bit facile.” But the rabbi
      ultimately thinks this pontiff is committed to keeping strong ties to Jews,
      judging by his presence here and words that were “saturated with his sense of
      bonding with the Jewish people.”

www.time.com/time/world/article/0,8599,1198976,00.html

• arafacik Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 03.06.06, 01:34
      zaden muzulmanin nie uznaje papieza!
      moje kochane psiaczki, wychodzic z tego watka, waszym duchowym przywodco jest
      teraz, po mnie, o boSSki Mahmud Ahmadineżad
    • polani Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 03.06.06, 21:08
      Ten nowy papiez wam sie podoba bo jest niemiec
      zawsze byliscie kolonia niemcke i takie zostaniecie

Ten Papiez zluzyl u adolfa jako zolnierz.
      W Auschwitz mial pasc na kolny i prosic nasz o wybaczenie
      z morderstwo naszego narodu z boguslawiania kosciala katolickiego w czasie II WS
      koscial katolicki byl soujznik adolfa
      Bo II WS wiekszosc nazitow udalo sie na poldnuiowa ameryce z paszportami
      watykanskie tak jak adolf eichmann

Ale juz wygralismy z gojstwo w auschwitz przyznali sie do swoich zbrodni

Katolicki koscial ma nam zaplacic z uzywania nasza bible i tego zyda z nazaretu
    • polani Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 03.06.06, 21:43
      Odwiedzilem moja Okochana Polska

Zgorzelec bida niemalowane Fasady ale u niemcow (zeby zdechli wszyczy) Parzadel
      czysto
      Piekne fasady kultura.

W Zgorzelcu mowiony mi ze polkskie dziwki pracuja pod latarnja niemiecka bo
      placa im w €.Nawet tam sa araby i krzywo oczy, oj biedna moja pierzsza ojczyzna

Ale fajnie bylo w polsce zakupy niskie ceny nie wszytkie polacy sa antysemici
      Mile polki.

To do cholery co jest wam tak zle w Polsce ze uciekacja na Zachod

• dana33 Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 03.06.06, 22:17
        cusik pustemo-zgarbiona wywloko uzylas extra duzo swojego slownictwa
        codziennego, bo nawet jak widac kropce bylo za duzo i cie przerzedzila
        niemnozko.... :)))
        ciagle jeszcze nie widzisz jak piszesz?
        chociaz powoli dochodze do tego, ze ty po prostu nie umiesz inaczej... to twoj
        jezyk wlasnie, na takim sie wychowalas i nie znasz innego... to co dobrze umiesz
        to wlasnie bluzgi i chamstwa....
    • 1ja Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa+ 03.06.06, 23:28
      >>>>>>>>>><<Chocby teologiczna proba odpowiedzenia na dramatyczne pytanie,
      ktorzy co,co
      wierza w Boga ciagle sobie zadaja;"gdzie byl wtedy Bog?",ktorego wedlug
      doktryny wiary,kazdy z nas nosi w swoim sercu i co sie dzieje,gdy probujemy
      go z niego wyrzucic.Hmmm>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

W tym czasie,jak intelegencko rzeczeczesz "Hmm" opierasz intelegentnie szczeke
      dolna na paluszek wskazujacy prawej reki?
      Widze przed soba obrazek intelegenckiego balwana.
      • polani Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 04.06.06, 08:30
        Boga nie bylo bo w auschwitz zwierzeta na 2 nogi pokazali swoje chrzecyjanska
        kultua milosc nastepnego
    • eres2 Re: Podejrzewam,ze Zydom nie spodoba sie mowa Pa 05.06.06, 23:44
      Krystian: w Birkenau.Zatrzymywal sie i czytal kazda tablice,ktora upamietniala
      ofiary wszystkich narodowosci.Wielokrotnie do tego nawracal, podkreslajac
      hekatombe Romow ,ofiary Rosjan ,wegrow,zznaczajac,ze w czasie okupacji zginelo
      6 milionow Polakow.Oczywiscie Zydow tez i moze przede wszystkim, ale i tak
      zerwal z nich nimb wybranstwa i jedynosci w tym Holokauscie.

eres: Można odnieść wrażenie, że przemówienia Benedykta XVI w ogóle nie
      wysłuchałeś; Papież nimbu z nikogo nie zrywał! Oto prawdziwe słowa Benedykta
      XVI z jego przemówienia w Birkenau:
      >>Papież Jan Paweł II pielgrzymował tu jako syn narodu, który OBOK NARODU
      ŻYDOWSKIEGO NAJWIĘCEJ WYCIERPIAŁ w tym miejscu i ogólnie podczas
      wojny: "Polaków zginęło czasu ostatniej wojny sześć milionów: jedna piąta cześć
      narodu" - przypomniał wtedy Papież.<<
      Gdyby Papież był bardziej precyzyjny, to użyłby zapewne właściwego
      sformułowania: „Polaków zginęło w czasie ostatniej wojny sześć milionów: jedna
      piąta część POLSKICH OBYWATELI."
      A więc Papież Benedykt XVI nic nowego w tym względzie nie powiedział, nie
      powiedział też niczego, co byłoby sprzeczne z faktami historycznymi.
      Dla przypomnienia: wielkość strat całej ludności (w tym i żydowskiej), jakie
      Polska poniosła w II w. św. historycy polscy określają zgodnie następującymi
      liczbami: ogółem straciło życie 6.028.000 obywateli polskich. W tym ok.
      2.200.000 dzieci i młodzieży. 640.000 osób zginęło w czasie samych działań
      wojennych, a 5.384.000 w wyniku eksterminacyjnej działalności okupanta.
      Trzeba pamiętać, że w liczbie 6.028.000 obywateli polskich było 3.000.000 Żydów
      (przed II. w.św. żyło w Polsce 3.300.000 obywateli narodowości żydowskiej), a
      więc z rąk niemieckiego okupanta zginęło ponad 90% polskich Żydów.
      Warto też pamiętać o rzeczywistych liczbach ofiar tego obozu zagłady i ich
      narodowości. Historycy oceniają że do KL Auschwitz skierowano w sumie co
      najmniej 1,1 mil Żydów przywożonych ze wszystkich krajów okupowanej Europy, 70
      d0 75 tys. Polaków, głównie więźniów politycznych, 21 tys. Romów z kilku krajów
      europejskich, ponad 10 do 15 tys. sowieckich jeńców wojennych oraz kilkanaście
      tysięcy więźniów innych narodowości. Jak wiadomo, większość deportowanych Żydów
      zginęła w komorach gazowych natychmiast po przywiezieniu do obozu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka