26.07.06, 13:32
Stranger:

Nie podzielam wiekszosci Twoich pogladow. Jednakze, pewnie sie zgodzisz, ze
porownywanie wojny izraelsko-hesbulanskiej (?) do tlumienia powstania
warszawskiego jest bezsensem i glupota. Z uwagi na cele, ilosc ofiar,
i sposob prowadzenia walki sa to calkowicie rozne akcje. Obecny konflikt
wlasnie z uwagi na mala ilosc ofiar i lokalne znaczenie bedzie szybko
zapomniany. Nie chcemy aby gehenna ludnosci W-wy byla pomniejszana a do tego
prowadza niektore wypowiedzi na FS.

Analogicznie: nie przekonywuja mnie glosy opisujace cierpienia Niemcow
wyganianych ze wschodu. Porownywanie deportacji Niemcow z (na przyklad z Prus
do Hamburga) nie mozna porownywac do warunkow w jakich przewozono ludnosc (
z Wilna do Kazachstanu). I nie tylko waruki przewozki byly rozne. Przystanki
koncowe roznily sie wielce. W przypadku Niemcow – ci znalezli sie pod
okupacja panstw ktorych jedynym celem bylo wprowadzenie demokracji i
dobrobytu. W przypadku transportow do np. Kazachstanu koncowym przystankiem
byl gulag ze smiertelnoscia (30-50%?), w przypadku Zydow :_Treblinka,
Oswiecim (ze smiertelnoscia 90%).

Pzdr.
Obserwuj wątek
    • stranger.pl Re: Stranger; 26.07.06, 13:53
      1.Nigdy historia nie powtarza się - w historii jak w prawie karnym (polskim)
      analogie nie wolno stosować!

2.Punkt widzenia (także na historię) zależy od punktu siedzenia - inaczej na to
      co się dzieje np. na BW patrzą Żydzi, inaczej Palestyńczycy a inczej Polacy.
      Do tego dochodzi okrutna prawda - większość szaraczków nie interesuje się tym a
      wsród tych co się interesują trudno mówic o obiektywizmie gdy wiedzy czasami
      brak.

3.Co ty wiesz o gehennie ludności niemieckiej na Wschodzie?
      Wiesz co się działo w Gdańsku w 1945 r.? Po zajęciu tego miasta przez Armię
      Czerwoną, miasta nieznacznie zniszczonego przez lotnictwo brytyjskie a
      spalonego po wyzwoleniu przez Armię Czerwoną z ludnością cywuilną zarzynaną jak
      bydło i kobietami masowo gwałconymi.

Niemcy zasiali zło i straszliwe zbrodnie - zrewanżowano im się równiez złem - a
      historię piszą zwycięzcy.
      • 1ja Re: Stranger;+ 26.07.06, 15:27
        <<<<<<<<<<<<<<stranger.pl napisał:

> 1.Nigdy historia nie powtarza się - w historii jak w prawie karnym (polskim)
        > analogie nie wolno stosować!
        >
        > 2.Punkt widzenia (także na historię) zależy od punktu siedzenia - inaczej na
        >
        > historię piszą zwycięzcy.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Nie tylko zwyczezcy.
        Tacy Nestor,lub Gal Anonym-klamcy.
        Historie oczywiscie pisali z punktu siedzenia.
        No i ty.
        Szczegolnie sie mnie spodobala Krotka Historia Ukrainy ulozona przez ciebie.
        Czy moglbys podac zrodla co do banderowszczyzny rodzicow Julci?
        Zwroce ci honor.Jezeli czyms udowodnisz.
        Zwroce ci go rowniez w przypadku "odsmarowania" jej.
        • stranger.pl Re: Stranger;+ 26.07.06, 16:09
          Dlaczego tym razem zapomniałeś napisać coś niemłego o Polakach i pochalić się,
          że Polacy durnie ale ty masz żonę Polkę?

• 1ja Re: Stranger;+ 26.07.06, 16:30
            Wlasnie,sek w tym,ze jak zwykle ci nic nie wychodzi.
            Jezeli chcesz bym zwrocil ci honor,podaj link,w ktorym pisze "niemile" o
            Polakach i Polsce.

Zone,rzeczywiscie mam Polke-Slazaczke.
            I z niej jestem dumny.

P.S
            Podaj mnie cos o rodzicach banderowskiej pani Julii.
            • stranger.pl Re: Stranger;+ 26.07.06, 16:36
              A co mnie obchodzi co ty o mnie myslisz? I przejmowac sie tym, że skoro nie
              podzielam twoich poglądów to jestem śmieszy lub głupi?

Powiedziałem ci że z toba nie chcę rozmawiać a ty dalej swoją metodę czyli mimo
              udzielenia ci (wyczerpującej) odpowiedzi pytasz się kilka razy o to samo (np. o
              UB)... i tak na okrągło - na to jest tylko jedna rada - odpłacać ci się tym
              samym:P

No więc:
              Dlaczego tym razem zapomniałeś napisać coś niemłego o Polakach i pochwalić się,
              że Polacy to durnie ale ty masz żonę Polkę?
              • 1ja Re: Stranger;+ 26.07.06, 17:05
                Wlasnie,sek w tym,ze jak zwykle ci nic nie wychodzi.
                Jezeli chcesz bym zwrocil ci honor,podaj link,w ktorym pisze "niemile" o
                Polakach i Polsce.

Zone,rzeczywiscie mam Polke-Slazaczke.
                I z niej jestem dumny.

P.S
                Podaj mnie cos o rodzicach banderowskiej pani Julii.

P.S1
                Mnie to zwisa,czy moje poglady ci sie podobaja,czy nie.
                I moje poglady moga ci zwisac.
                Ale,ze Julci rodzice sa banderowcami albo nie-to juz nie poglad,a fakt albo i
                nie.
                Wiec prosze o potwierdzenia lub negacje.
                • stranger.pl Re: Stranger;+ 26.07.06, 17:10
                  ...na to jest tylko jedna rada - sam to zacząłeś, pytałeś się kilka razy o to
                  samo mimo otrzymania natychmiastowej odpowiedzi - odpłacać ci się tym samym:P
                  Zobacz jak stosuje się twoję metody na tobie!

No więc:
                  Dlaczego tym razem zapomniałeś napisać coś niemłego o Polakach i pochwalić się,
                  że Polacy to durnie ale ty masz żonę Polkę?

PS
                  Ja tak mogę teraz kwitować każdy twój post kierowany przeż ciebie pod moim
                  adresem. Fajna zabawa!
              • i-love-2-bike Re: Stranger;+ 26.07.06, 17:11
                stranger.pl napisał:

>
                > No więc:
                > Dlaczego tym razem zapomniałeś napisać coś niemłego o Polakach i pochwalić się,
                >
                > że Polacy to durnie ale ty masz żonę Polkę?

he,he ,ze tez chce ci sie po pierwsze pisac jakiemus bubkowi,ktory kataloguje i
                szereguje sobie info o kazdym nicku,a potem rozmawiac z polinteligentem,ktory
                choc urodzony,wyksztalcony i dotychczas przyznajacy sie,ze jest polakiem nagle
                zapomnial jak w tym jezyku sie mowi,pisze i odmienia przez przypadki. ten chlop
                zupelnie zglupial,belkocze takie androny i w takim dialekcie,ze pies burek by to
                olal jako jazgotania pijanego zajaca. zostaw tego czubka w spokoju,bo to juz
                pukanie od dna ten jego maniakalny belkot o niczym pisany jezykiem slamsow
                szFeCkich.
                • stranger.pl Re: Stranger;+ 26.07.06, 17:18
                  Wiesz traktowałem z początku (mea culpa) "1ja" poważnie - ale przestałem gy
                  zadał trzykrotnie identyczne pytanie na które mu za pierwszym razem (pytaniem)
                  odpowiedziałem (chodziło o procent Żydów i Polaków w UB) - potem pytał się
                  pięciokrotnie o to samo i znowu się o to samo pyta - napisałem że Julia
                  Timoszenko ma w rodzinie banderowców (członków band UPA) i powiedziałem że
                  teraz nie moge mu podać dokładnie źródłą tej info. ale przy okazji kiedyś do
                  tego wrócę a na razie podtrzymuję to twierdzenie - no i gostek teraz
                  ustawicznie pyta się o te rodzinę Timoszenko...
                  • i-love-2-bike Re: Stranger;+ 26.07.06, 17:22
                    stranger.pl napisał:

> Wiesz traktowałem z początku (mea culpa) "1ja" poważnie - ale przestałem gy
                    > zadał trzykrotnie identyczne pytanie na które mu za pierwszym razem (pytaniem)
                    > odpowiedziałem (chodziło o procent Żydów i Polaków w UB) - potem pytał się
                    > pięciokrotnie o to samo i znowu się o to samo pyta - napisałem że Julia
                    > Timoszenko ma w rodzinie banderowców (członków band UPA) i powiedziałem że
                    > teraz nie moge mu podać dokładnie źródłą tej info. ale przy okazji kiedyś do
                    > tego wrócę a na razie podtrzymuję to twierdzenie - no i gostek teraz
                    > ustawicznie pyta się o te rodzinę Timoszenko...

no to slabo sie zalapujesz na tekst,bo ten chlop jest albo totalnie pijany i
                    dlatego niczego nie rozumie,albo ma problemy mentalne i stad biera sie i ta jego
                    wulgarnosc,i straszliwe bledy,ktorych poprzednio nie robil i zwierzeca agresja w
                    stosunku do nieznanych sobie osob. ja z nim juz od jakiegos czasu wogole nie
                    rozmawiam,ale ty oczywiscie nie musisz mnie powielac,tylko mowie ci z kim masz
                    do czynienia. poczytaj pare jego wpisow a myslisz,ze otworzyles klape od
                    smietnika lub,ze kopiarka ci sie zaciela:)
                  • 1ja Re: Stranger;+ 26.07.06, 17:40
                    Ja sie nie pytalem o procenty.
                    Ja sie pytalem,kto jest ta reszta 90%.
                    Wystarczylo moze jedno slowo,a moze i kilka.
                    Czy moglbys to wytlumaczyc milosniczce jazdy na dwoch rowerkach bez siodelka?

Co do Timoszenko:
                    1.
                    Jej uczesanie.Ktos stwierdzil,ze Lee zmalpowala,ze jest pretensjonalna.
                    Napisalem,ze tek dziewczyny czasami si nosza na Ukrainie od dawna.
                    Zarzuciles mnie,ze tam nigdy nie bylem.
                    Wiec banialuki gadam,bo to jest z poludniowej Rosji.
                    Byc moze i prawda,ale moja zona Slazaczka opowiada,ze jej mama czsami ja tak
                    czesala,jak byla mala.
                    2.
                    Podales,ze rodzice Julci-banderowcy.
                    Chcialbym zrodlo-przeciez to takie latwe.
                    3.
                    Najlepszy twoj majstersztyk-Krotka Histori Ukrainy.
                    Dawno tak sie z kolegami nie ubawilismy.
                    4.Przyjmuje cie na tym forum tak,jak powyzsze twoje wystepy pozwalaja.
                    • karbat Re: Stranger;+ 26.07.06, 18:40
                      Stranger sie podniecal ,pienil i udowadnial slusznosc cenzury w Polsce
                      przygod psa Szarika i czterech doroslych czasami smiesznych facetow

on jest obronca do krwi tezy ,ze Polacy katoliki na Ukrainie byli zawsze
                      swieci,postepowi a Ukraincy to bandyci od urodzenia od niepamietnych czasow

tajemnicy poliszynela o 90 % -tach od niego sie nie dowiesz
                      to gosc o zacieciu historycznym ,uznajacy jedna historie -jego wlasna
                      • stranger.pl Re: Stranger;+ 26.07.06, 19:04
                        Jasne że cię drażni że nie pozwalam równać oprawcę (UPA) z ofiarą (Polacy z
                        Wołynia).
                        Ukraińcy stosowali ludobójstwo wobec ludności polskiej na Wołyniu i Małopolsce
                        Wschodniej - Polacy w akcie desperacji incydentalne przypadki zbrodni na
                        Ukraińcach. Nie ma znaku równości.

Nie ma tu realizacji tezy i jedni i drudzy są winni bo wszyscy zabijali!

PS
                        To ciekawe jak zaraz sie pojawiasz gdy mowa o Ukrainie, Ukraińcach i UPA - masz
                        jakieś powiązania rodzinne z np. Łemkami?
                    • stranger.pl Re: Stranger;+ 26.07.06, 18:59
                      Nie podoba ci się moje spojrzenie na historię Ukrainy - mówisz cyt.: "Najlepszy
                      twoj majstersztyk-Krotka Histori Ukrainy. Dawno tak sie z kolegami nie
                      ubawilismy". I że jest śmieszne - czy nie dlatego żę mam czelność mieć inne
                      poglądy od twoich!

No to porozmawiajmy o faktach - przytaczam ponownie swoją wypowiedz i wskaż
                      gdzie twoim zdaniem przedstawiłem coś fałsszywego, nieprawdziwego?
                      Konkretnie - co?

Nigdy nie istniał i nadal nie istnieje naród ukraiński pojmowany jako jednolita
                      narodowa społeczność od Lwowa po Charków i Ługańsk. Jest to wirtualny twór
                      wymyślony w XIX-wieku przez poetów i ideologów, niewiele wspólnego mający z
                      rzeczywistością.

Ogromna większość mieszkańców Wschodniej Ukrainy wręcz nienawidzi mieszkańców
                      dawnej Galicji, nazywając ich pogardliwie chachłami i „banderowcami”. Ludzie ci
                      nie znają języka ukraińskiego, uważając jego za język obcy. Są wychowani w
                      kulturze moskiewskiej a więc w kręgu cywilizacji bizantyńsko-turańskiej. Za
                      własny kościół uważają wyłącznie cerkiew moskiewską. Ich poczucie
                      narodowościowe jest jednoznaczne – stanowią część wielkiej społeczności
                      rosyjskiej w takim samym sensie jak – przykładowo – Sybiracy. Między kozakiem
                      zaporoskim a kozakiem dońskim czy kozakiem kubańskim nie ma żadnych istotnych
                      różnic narodowościowych czy etnicznych, są co najwyżej różnice regionalne.
                      Wszyscy zresztą kozacy, mimo okresowych buntów, przez ostatnie dwa stulecia
                      stanowili najwierniejszą carską gwardię i główną podporę militarną rosyjskiego
                      imperium, rozszerzając jego granice na wschód po cieśninę Beringa i Alaskę. Za
                      to między mieszkańcem Lwowa a mieszkańcem Charkowa są większe różnice niż
                      między naszym Góralem a Kaszubem.

W dawnej Rzeczypospolitej Ukrainą nazywano wyłącznie ukrainne, wschodnie
                      województwa, które dziś stanowią Ukrainę Wschodnią. Dla Lwowa z przyległościami
                      obowiązywała historyczna nazwa Województwa Ruskiego, ziemie te słusznie
                      nazywano Rusią, a niepolskich mieszkańców – Rusinami. Być może sami Rusini dziś
                      żałują, że w XIX-wieku przyjęli ahistoryczną dla nich nazwę Ukraińców. Można
                      zaproponować nazywanie ich Haliczanami, bo ten piękny historyczny termin zgodny
                      jest zarówno z ich historią jako spadkobierców tradycji Rusi Halickiej, jak i
                      rzeczywistą tożsamością.

Haliczanie nie lubią mieszkańców Wschodniej Ukrainy – prawdziwych Ukraińców,
                      uważając ich za Rosjan i nazywając pogardliwie „Kacapami”. Czują się związani
                      cywilizacyjnie z Zachodem i do dziś silne są tu wpływy cywilizacji łacińskiej.
                      Posiadają własny język i własną kulturę, ogromna ich większość uznaje albo
                      ukraińską autokefaliczną Cerkiew prawosławną, albo są unitami. Nienawidzą
                      dzisiaj Rosji bardziej niż Polaków.

Gdy Janukowycz lub Kuczma mówili, że dla nich Ukraina jest częścią Rosji, to
                      nie przemawiali bynajmniej jako rosyjscy agenci, tylko byli wyrazicielami woli
                      ogromnej większości mieszkańców Wschodniej Ukrainy. Gdy w wywiadzie
                      dla ,,Przekroju” mer Tarnopola powiedział, że jeżeli Ukraina nie zachowa
                      niepodległości i będzie musiała wrócić w skład rosyjskiego imperium, to oni
                      wolą już powrót w granice państwa polskiego, to nie mówił tego jako polski
                      agent, tylko wyrażał rzeczywistą wolę mieszkańców dawnej Galicji. Ukraińców i
                      Haliczan różni stosunek do Polski i Polaków. Jak nas postrzegają we Lwowie,
                      wiemy aż za dobrze. Za to na Wschodniej Ukrainie dominuje wobec Polaków duża
                      sympatia i życzliwość, a na Uniwersytecie Kijowskim Polacy byli zawsze
                      przyjmowani z otwartymi ramionami.
                      • hehe2 A Juszczenko pochodzi ze wschodniej Ukrainy:-) 26.07.06, 19:49
                        Wiktor Andrijowycz Juszczenko, ukr. Віктор Андрійович Ющенко (ur. 23 lutego
                        1954 we wsi Chorużiwka w obwodzie sumskim, Ukraina) - polityk ukraiński, były
                        premier, prezydent tegoż kraju

pl.wikipedia.org/wiki/Wiktor_Juszczenko
                        Obwód sumski (ukr. Сумська область) jest jednym z 24 obwodów Ukrainy. Leży w
                        północno-wschodniej części Ukrainy, przy granicy z Rosją. Stolicą obwodu są
                        Sumy.

Ludność 1,250 mln (2004)
                        Powierzchnia 23 834 km²

pl.wikipedia.org/wiki/Obw%C3%B3d_sumski
                        • stranger.pl To nic - skoro Janukowycz jest wnukiem Polaka! 26.07.06, 20:10
                          A skoro tak to kim dla mnie ma być "pryszczty" ze swoją "rewolucją
                          pomarańczową" sfinansowana przez Sorosa i resztę?
                      • 1ja Re: Stranger;+ 26.07.06, 19:58
                        Dla porownania by utrzymac twoja definicje:
                        1.
                        Czy Polska zawsze byla jednolita narodowa spolecznoscia?
                        A moze Rosja.
                        A moze Kto?
                        -----------------------------------------------------------------
                        2."narodowa społeczność od Lwowa po Charków i Ługańsk. Jest to wirtualny twór
                        > wymyślony w XIX-wieku przez poetów i ideologów, niewiele wspólnego mający z
                        > rzeczywistością.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Kiedy powstala spolecznosc Polska?Kiedy chlop Polski uswiadomil sobie,ze jest
                        Polakiem?W ktorym to wieku?

4.
                        Kiedys nie bylo narodu palestynskiego.Teraz jest.
                        5.
                        Czy historie narodu i panstawa okresla sie przez to,ze ktos kogos lubi?

6.
                        >>>>>>>>>>>>>>>><Ogromna większość mieszkańców Wschodniej Ukrainy wręcz
                        nienawidzi mieszkańców
                        > dawnej Galicji, nazywając ich pogardliwie chachłami i „banderowcami”<<<<<<

Chcialbym widziec wyniki badan co do tego zagadnienia.
                        A to,ze w Polsce pogardliwie ktos o kim sie odzywa jeszcze oniczym nie
                        swiadczy.
                        -------------------------------------------------------------------
                        --------------------------------------------------------------------
                        7.
                        >>>>>>>>>>>>>>>>>><Ludzie ci
                        > nie znają języka ukraińskiego, uważając jego za język obcy.

A,wiec jezyk ten jest!?
                        Ktos go uzywa?
                        Nie moze byc jezyka bez uzytkownika.
                        --------------------------------------------------------------------------------
                        --------------------------------------------------------------------------------
                        ----

8.
                        Co do kozakow.To oni owszem opore caratu stanowiliz wyjatkiem czasu kiedy
                        strajkowali za czasow-Kondratij Bulawin,Syenka Razin,Jemielian Pugaczew.
                        Jak czytales Cichy Don,to oni owszem Bialemu Ccarowi sluzyli,ale
                        za Rosjan sie nie uwazali.
                        Zreszta Sicz Zaporiska Katarzyna razem z Razumowskim na Don i Kuban
                        przeniosla.
                        vgd.ru/ENGLISH/don.htm
                        www.rulex.ru/01170247.htm
                        A zreszta to nie o kozakach mowa.
                        Mowa,czy jest narod Ukrainski.
                        ---------------------------------------------------------------------
                        9.
                        >>>>>>>>><<<Za
                        > to między mieszkańcem Lwowa a mieszkańcem Charkowa są większe różnice niż
                        > między naszym Góralem a Kaszubem.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

A pod Lwowem,w wioskach,kto mieszkal?
                        Czy Lemkowie,Guculy i inni sa Polakami?
                        Jezeli nie sa Ukraincami,to moze i Kaszubi i Slazacy i tez Polakami nie sa?
                        Warto przedyskutowac.
                        --
                        10.
                        Czy Rusini zaluja,ze ich Ukraincami nazywaja?
                        Trzeba by ich bylom o to zapytac.
                        A kogo w dawnej Polsce Ukraincami nazywali-to niewazne.
                        Wazne jak oni sami sibie nazywaja.
                        11.
                        >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><Można
                        > zaproponować nazywanie ich Haliczanami, bo ten piękny historyczny termin
                        zgodny
                        >
                        > jest zarówno z ich historią jako spadkobierców tradycji Rusi Halickiej, jak i
                        > rzeczywistą tożsamością.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Jak ich poprosisz,to sie moze zgodza.
                        ----------------------------------------------------------

12.
                        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Haliczanie nie lubią mieszkańców Wschodniej Ukrainy –
                        prawdziwych Ukraińc
                        > ów,
                        > uważając ich za Rosjan i nazywając
                        pogardliwie „Kacapami”.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><

A wiec,sa nielubiace sie nawzajem Ukraincy?-----------------------------------
                        ----------------------------------------------13--------------------------------
                        ----------------
                        >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<Ukraińców i
                        > Haliczan różni stosunek do Polski i Polaków>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><
                        A wiec sa Ukraincy i zauwazeni przez ciebie Halyczanie--------------------------
                        -------------------------------------------------------------------------------

14.A jeszcze.
                        Przedstawiciele tak kochanego UPA z pewnoscia Polakami nie byli.
                        Rosjanami tez nie.
                        Kim wiec byli?
                        • stranger.pl Re: Stranger;+ 26.07.06, 20:06
                          Jesteś manipulat do potęgi - "1ja" rzeczywiście nie będę więcej z tobą
                          rozmawiał!

Twierdziłeś że moja wypowiedz dot. Ukrainy jest śmieszna a okazuje się... że ty
                          masz do mnie pretensje o interpretację faktów a nie o fakty - chodzi ci o moje
                          poglądy.

Wychodzi na to, że moja wypowiedz według ciebie nie byłaby śmieszna gdybym
                          miał... twoje poglądy!

Żegnam - wygaszając twój nick, nie będę widział więcej twoich postów
                          manipulancie i nie odpowiem.
                          • hindenburg2 Polska bez Slonska! 26.07.06, 20:31
                            www.youtube.com/watch?v=mPygLPQIb5A&mode=related&search=silesia
                            • stranger.pl Re: Polska bez Slonska! 26.07.06, 20:38
                              Śląsk to odwieczna słowiańska (lechicka) ziemia - najdłuzej panowały tu Czechy,
                              Potem Austria, Polska i na końcu (pod względem długości okresu przynalezności)
                              Niemcy - od 1871 do 1945 r. (na części do 1918 r. i ponownie 1939-45 r.)

Historia Śląska ("Dzieje Ślązka" prof. Feliks Koneczny):

biblio.ojczyzna.pl/HTML/AUTORZY-Koneczny.htm
                              • hindenburg2 Kolejny gorolsko-hadziajski propagandzista:-) 26.07.06, 20:45
                                Poloki raus ze Slonska!!!!!!!:-)))))
                            • stranger.pl Re: Polska bez Slonska! 26.07.06, 20:40
                              Pominąłem Prusy - ale to był też mały epizod - kiedy Prusy ukradły Śląsk
                              Austrii napadając na Austrię.
                              • 1ja Re: Polska bez Slonska!+ 26.07.06, 20:46
                                A Silingery tez po plsku mowili?
                                • hindenburg2 No dyc,ze ja przeca to gorole boly:-) 26.07.06, 20:49
                                  1ja napisał:

> A Silingery tez po plsku mowili?
                                • hindenburg2 Re: Polska bez Slonska!+ 26.07.06, 21:02
                                  narodowaoficynaslaska.republika.pl/katalog.htm
                  • explicit Re: Stranger;+ 26.07.06, 20:39
                    Czy ma w rodzinie , nie wiem , ale jest nie ma watpliwosci ze jest otoczona
                    skrajnymi narodowcami ktorzy by jemu i jego polskiej zonie podgryzli gardlo z
                    usmiechem na ustach ,...

uklony

napisałem że Julia Timoszenko ma w rodzinie banderowców (członków band UPA) i
                    powiedziałem że teraz nie moge mu podać dokładnie źródłą tej info. ale przy
                    okazji kiedyś do tego wrócę a na razie podtrzymuję to twierdzenie

==============================================================================

Ukraine: Ultra-right groups support Yushchenko
                    ===============================================
                    By Justus Leicht - The Guardian

In its enthusiasm for the Ukrainian opposition, the Western media
                    has conveniently overlooked the fact that ultra-right groups are active inside
                    the opposition movement known as the "Orange Revolution."

Members of fascist organisations represent a small minority among opposition
                    supporters and have not played a leading role in the ongoing demonstrations in
                    Kiev. Nevertheless, their participation in the mass rallies is not
                    coincidental.

They are neither unwanted fellow travellers, nor troublemakers smuggled in by
                    the regime of President Leonid Kuchma. Both of the most prominent opposition
                    leaders, former prime minister Viktor Yushchenko and multi-millionaire and
                    former deputy prime minister Yulia Tymoshenko, have maintained political
                    relations for several years with organisations that have expressed and defended
                    fascist and anti-Semitic viewpoints.

Alongside anti-communists, neo-liberals and Christian Democratic parties,
                    Yushchenko's parliamentary group "Our Ukraine" includes
                    an organisation calling itself the "Congress of Ukrainian Nationalists" (KUN).

The KUN was founded in 1992 as the political exile organisation of
                    the "Organization of Ukrainian Nationalists — Stepan Bandera fraction". The
                    followers of Bandera espouse a fascist ideology and a militantly anti-
                    communist, anti-Russian and anti-Polish policy.

Bandera's movement fought in the Second World War — initially on the side of
                    Nazi Germany against the Soviets — and demanded "independence" for the Ukraine
                    in those regions invaded by the German army.

Following the conquest of Ukraine, the Nazis no longer needed the assistance
                    of "Slavic sub-humans". They rejected independence for Ukraine and began to
                    persecute Ukrainian nationalists.

The Bandera faction was forced to oppose the German army, but during and after
                    the war it focused its activities against the Soviet army.

This is the tradition which the KUN represents.

Up until July of this year, Yushchenko's "Our Ukraine" included a second
                    fascist group, the "All-Ukrainian Party of Liberty" (Svoboda), led by Oleh
                    Tyahnybok.

It was originally called the "Ukrainian National Socialist Party" (SNPU), and
                    used a combination of a trident and swastika as its party symbol. At the start
                    of 2004, in preparation for the presidential election campaign, the party
                    changed its name and symbol.

Nevertheless, in July, Tyahnybok publicly praised nationalist Ukrainian
                    partisans in the Second World War who had "cleansed the country of Russians and
                    Jews".

"There is a need", he explained, "for Ukraine to be finally returned to
                    Ukrainians" and liberated from the "Muscovite Jewish mafia that runs Ukraine
                    today".

Media outlets close to the government took up this statement to attack the
                    opposition. As a result, Yushchenko banned Tyahnybok and his group from "Our
                    Ukraine".

The forces aligned with Yulia Tymoshenko also include extreme right-wing
                    organisations, e.g., the "Ukrainian Conservative Republican Party" (UCRP),
                    which was founded in 1992 by the former dissident Stepan Khmara.

The group is fanatically anti-communist and calls for the "overthrow of the
                    Russian Empire". In the course of public protests against Russia, the UCRP
                    collaborated with the "Ukrainian National Assembly — Self-Defence" (UNA UNSO),
                    led by Andrei Shkil, which likewise belongs to the bloc headed by Tymoshenko.

The Ukrainian National Assembly was created in 1990, and its paramilitary arm
                    (UNA UNSO) in 1991, following the attempted putsch in Moscow. It is reputed to
                    have more than 1000 fighters, who are alleged to have been active in the first
                    Chechnya war on the side of the Chechens, in the Yugoslavia war on the side of
                    the Croats, and also in Georgia.

The English-language section of its web site includes such items as a statement
                    of solidarity with the Chilean ex-dictator General Augusto Pinochet, a report
                    on a congress of the UNA UNSO, at which the organisation signed an agreement
                    for "friendship and cooperation" with representatives of the German neo-Fascist
                    NPD, and a long essay on the ideology and politics of UNA UNSO.

The essay states that Andrei Shkil, the editor-in-chief of the magazine
                    Nationalist, sports the emblem of the Ukrainian division of the Nazi SS
                    Galicia.

In the Nationalist, Shkil not only praises the racist ideologists Count
                    Gobineau and Walter Darri, but also the book Mein Kampf and its author
                    (Hitler's name is not mentioned) for "re-examining these ideas (of Gobineau and
                    Darri) at the highest level". It is therefore not surprising that Shkil has
                    used his position as parliamentary delegate to call for the transfer of the
                    bodies of Stepan Bandera and Simon Petlyura.

The latter's troops fought against the Bolsheviks in 1918-19 and killed some
                    30,000 Jews in pogroms.

In March 2001, Shkil and his organisation generated headlines when they fought
                    street battles with the police in the course of protests against President
                    Kuchma.

As a result, Shkil was condemned 18 months later to a term of imprisonment.
                    Following the sentencing of Shkil, Yushchenko and other politicians of the
                    opposition condemned the court decision as a political judgment.

Speaking in parliament, Tymoshenko called 15 members of Shkil's organisation
                    sentenced to prison terms of 2-5 years "the best representatives of the
                    nation".

• 1ja Re: Stranger;+ 26.07.06, 21:10
                      Kto mnie gardlo przegryzie-nie ma znaczenia.
                      Moska pulsowata w trakccie lizania jajco podobno odgryzla,
                      a dziewuch od dwoch bajkow w sytuacji podobnej,drugie podobno.
                      Ale to niewazne.
                      Pan stranger twierdzi,ze Julcia banderowcow rodzicow ma.
                      Chcialbym zrodlo jakie.
                      A tak to gledzenie tylko.
                      No,nie?
            • grzegorz1948 Re: 1jaja -przepraszam ja sie jakam! 31.07.06, 15:57
              Sluchaj nie pociskaj ze masz zone slazaczke bo jej rodzice sa kresowi.Ze sie
              myle ?Juz pare razy pisales tu o powiazaniach tesciowej z kresami.Ale ty
              szybciej piszesz niz myslisz.A u Strangera za kresowe pochodzenie zony
              dostaniesz z pewnoscia pare punktow,a wiec staraj sie dalej!
    • 1ja Re: Stranger;+ 26.07.06, 20:45
      <<<<<<<<<<<<<<<Re: Polska bez Slonska!
      stranger.pl 26.07.06, 20:38 + odpowiedz

Śląsk to odwieczna słowiańska (lechicka) ziemia - najdłuzej panowały tu Czechy,
      Potem Austria, Polska i na końcu (pod względem długości okresu przynalezności)
      Niemcy - od 1871 do 1945 r. (na części do 1918 r. i ponownie 1939-45 r.)

Historia Śląska ("Dzieje Ślązka" prof. Feliks Koneczny):>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Odwieczne?To znaczy od kiedy?
      To Silingery od Wandali Slowianami byli?
      Czy to bylo przed Biskupinem,czy potem?
      • hindenburg2 A Biskupin to slowianska osada:-) 26.07.06, 20:48
        Jusz niy moga czytac tych gorolskich gupot:-))))))))))

1ja napisał:

> <<<<<<<<<<<<<<<Re:
        > Polska bez Slonska!
        > stranger.pl 26.07.06, 20:38 + odpowiedz
        >
        >
        > Śląsk to odwieczna słowiańska (lechicka) ziemia - najdłuzej panowały tu
        Czechy,
        >
        > Potem Austria, Polska i na końcu (pod względem długości okresu
        przynalezności)
        > Niemcy - od 1871 do 1945 r. (na części do 1918 r. i ponownie 1939-45 r.)
        >
        > Historia Śląska ("Dzieje Ślązka" prof. Feliks Koneczny):>>>>
        > 2;>>>>>>>>>>>>>>>&#
        > 62;>>
        >
        >
        > Odwieczne?To znaczy od kiedy?
        > To Silingery od Wandali Slowianami byli?
        > Czy to bylo przed Biskupinem,czy potem?
    • stranger.pl Z historii Śląska 26.07.06, 20:56
      Przed przybyciem Słowian na te obszary zamieszkiwały go inne ludy. Ostatnimi
      poprzednikami Słowian byli Celtowie i niektóre plemiona germańskie, np.
      Sillingowie, od których niektórzy wywodzą samą nazwę krainy. Po kolonizacji
      słowiańskiej ziemie te były pod wpływami państwa Samona, rzekomego kupca
      frankijskiego, który zorganizował powstanie przeciw Awarom.

Po powstaniu Rzeszy Wielkomorawskiej jej wpływom podlegały zarówno Czechy, jak
      i plemiona śląskie, chociaż związek ten był zapewne dość luźny. Dzięki
      Geografowi Bawarskiemu znamy wiele nazw plemiennych z tego obszaru: Ślężanie,
      Opolanie, Dziadoszanie, Bobrzanie, Gołęszyce..
      Obszar ten wszedł w skład księstwa czeskiego, które po upadku Wielkich Moraw
      zdołało opanować większość jego byłych ziem na północ od zajętej przez Węgrów
      Panonii. Około 990 r. Mieszko I zdobył Śląsk, jak pisze Paweł Jasienica i wielu
      innych historyków - teoretycznie z pomocą niemieckich druzyn (posiłków
      niemieckich). Ale dodają były kłopoty z tymi Niemcami - wpadli w czeską
      zasadzkę.
      • 1ja Re: Z historii Śląska+ 26.07.06, 21:06
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<> Przed przybyciem Słowian na te obszary zamieszkiwały go
        inne ludy. Ostatnimi
        > poprzednikami Słowian byli Celtowie i niektóre plemiona germańskie, np.
        > Sillingowie, od których niektórzy wywodzą samą nazwę krainy.>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ho,ho - niektore plemiona germanskie?
        O Gotach sie nie pamieta?
        A Wandale?Czy Silingery czplemieniem Wanadali?
        www.republika.pl/historiakurgany/apo_plik/Wandale.htm
        • hehe2 Re: Z historii Śląska+ 26.07.06, 21:11
          Na poczatku XX wieku ludnosc slowianskojezyczna stanowila okolo 60% na Gornym
          Slasku i jedynie 25% ludnosci calego Slaska.W czasie plebiscytu za Polska
          opowiedzialo sie jedynie 40% mieszkancow Gornego Slaska.
        • 1ja Re: Kto sa Wandale?+ 26.07.06, 21:14
          W średniowieczu w Europie powszechnie uważano Polaków za Wandali np. Tyran
          Dagome(Polski) Mieszko I nazwany był dux Wandalorum ~ 'księciem Wandali'.

Tak też uważał Marcin Bielski i przytaczał na to fakt samoświadomości Polaków,
          bo jeszcze w jego czasach Polacy tak się sami określali gens Vadalorum (naród
          Wandali) (Marcin Bielski) ~ 'A nawet ieszcze y dziś w kościele spiewaią "Bendic
          (Wendik-Wenedów) regem cunctorum, conuersa gens Vandalorum". Skoro pięćset lat
          temu uważaliśmy się za Wandali i tysiąc lat temu w Europie nazywano nas
          Wandalami to trudno uznać by ten pogląd był fałszywy zwłaszcza, że do dziś
          zamieszkujemy pierwotne terytorium Wandali.
          www.republika.pl/historiakurgany/apo_plik/Wandale.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka