Dodaj do ulubionych

Komandosi z Hezbolla

06.08.06, 19:50
Widać, że jak Izrael nie ma przewagi w skali helikopter przeciw dziadkowi na wózku inwalidzkim, to dostaje po łapach.

www.msnbc.msn.com/id/14208385

Hizbullah is proving to be something altogether new, an Arab guerrilla army with sophisticated weaponry and remarkable discipline. Its soldiers have the jihadist rhetoric of fighting to the death, but wear body armor and use satcoms to coordinate their attacks. Their tactics may be from Che, but their arms are from Iran, and not just AK-47s and RPGs. They've reportedly destroyed three of Israel's advanced Merkava tanks with wire-guided missiles and powerful mines, crippled an Israeli warship with a surface-to-sea missile, sent up drones on reconnaissance missions, implanted listening devices along the border and set up their ambushes using night-vision goggles.

NEWSWEEK has learned from a source briefed in recent weeks by Israel's top leaders and military brass that Hizbullah even managed to eavesdrop successfully on Israel's military communications as its Lebanese incursion began. When Lt. Eli Kahn, commander of an elite Israeli parachutists outfit, turned a corner in the southern Lebanese village of Maroun al-Ras early in the month-old war, he came face to face with this new enemy. "He had sophisticated equipment like mine and looked more like a commando," he recalled.
Obserwuj wątek
    • dana33 Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 20:15
      nu, jak widac, mimo sophisticated equipment israelski zolnierz przezyl, a
      hizbalczyk juz na lonie allaha, jak wy to mowicie, nie?

ale nie ma dwoch zdan, ze iran ich niezle uzbroil.... bez tej broni i jej
      ciaglej dostawy, to po tygodniu nie zostalby ani jeden zywy hizbalczyk...
      nu, ale co robic? potrwa troche dluzej, ale rezultat koncowy bedzie taki sam:
      hizballa nie bedzie sie znajdowal na granicy z israelem.
      • nopes Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 20:22
        Ha ha...
        Ilu to juz zabiliscie bojownikow?
        200, 2000, 200 tysiecy?
        Izrael ma takie sukcesy, ze wymysla setki zabitych z Hezbolla i ukrywa swoich. O ukrywaniu rozbitych czołgów (tylko 3 robili...:) ) i helikopterów nie wspomne.
        To naprawde żałosne... i swiadczy o tym, kto przegrywa.

Żydzi rozsadniejsi wiedzą, że Nasrallah nie klamie i nie wymysla zwyciestw i nie ukrywa strat. To nie Husajn.

archive.gulfnews.com/articles/06/08/05/10057771.html

Hezbollah chief does not lie'

Occupied Jerusalem: The Israelis are now in a "state of fear and panic" after realising that the Hezbollah is a tough nut to crack.
        A resident in Tel Aviv admits they are now on alert every time Hassan Nasrallah makes a statement, because evey time the Hezbollah leader speaks, air raid sirens are sounded off signalling Israelis to head for the bomb shelters as Katyusha rockets are soon expected to head their way.
        "All these precautions means the Israelis are in a state of fear and panic," said Ehod, 35 who is from Tel Aviv.
        "We take Nasrallah's words very seriously, and this makes us very tired. I hope he is not saying the truth this time," he added.

• dana33 Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 20:25
          :)))))
        • z_daleka Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 20:27
          zalosna jest twoja radosc...caly poludniowy Liban juz jast zajety przez
          idf...beda posuwac sie dalej...powoli i konsekwentnie do przodu...Hisballah
          bedzie zniszczona nie za tydzien to za miesiac i nic nie jest w stanie tego
          zmienic...ani garad rakiet na hajfe, ani zniszczone 5 czy nawet 50 czolgow.
          • ossey Re: Caly? 06.08.06, 20:32
            ponoc weszli na 3-6 km w glab Libanu...a zajeli jakas miejscowosc?
            • z_daleka Re: Caly? 06.08.06, 20:49
              Musialbys wiedziec, gdaie lezy Liban, abym mogl ci to wyjasnic, i abys mogl to
              zrozumiec...
        • szoszana Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 21:52
          Może bądź konswkwentny. Skoro tak upierasz się przy pisowni Hezbolla (wbrew
          wszelkim zasadom transkrypcji, ale przecież Ty wiesz lepiej), to dlaczego
          piszesz Nasrallah?
          • nopes Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 22:08
            Bo to jest nazwisko człowieka (i uwierzyłem ci, że tam na końcu jest "h" tyle ze nieme).
            Ale nazwe organizacji trzeba spolszczyc. Jak piszesz ONZ po polsku, czy nie?
            A dotarło juz do ciebie jak sie wymawia Hezbolla?
            • szoszana Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 22:22
              nopes napisał:

> Bo to jest nazwisko człowieka (i uwierzyłem ci, że tam na końcu jest "h" tyle
              ze nieme).

Jakie h nieme? Poczytaj sobie np. "Gramatykę języka arabskiego", skoro nikt
              inny nie potrafi Cię przekonać, niemoto.
              Wymyślasz sztuczne zasady (Nasrallah - bo imię, Hezbolla - bo organizacja),
              żeby jakoś tłumaczyć swoją niekonsekwencję. Ciekawe, jak byś napisał słowo
              Allah: Alla?

> Ale nazwe organizacji trzeba spolszczyc. Jak piszesz ONZ po polsku, czy nie?

ONZ to zupełnie inna sprawa. Jest to skrót pochodzący od polskiej nazwy
              organizacji. Gdybyś chciał zachować symetrię w takim postępowaniu, musiałbyś
              spolszczyć również Hezbollah i pisać Partia Boga.

> A dotarło juz do ciebie jak sie wymawia Hezbolla?

Zacznijmy od tego, jak to się powinno pisać. Zgodnie z polską transkrypcją (a
              może raczej: z niekwestionowanym przez arabistów uzusem językowym): Hezbollah.
              Ty chcesz mnie uczyć języka arabskiego? Mój drogi, trochę pokory, bo nie wiesz,
              z kim masz do czynienia.
              • nopes Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 22:37
                Twoja ćwiercinteligencja mnie już meczy.
                Pokazałem ci video i dałem pliki audio.
                Jak wymawia sie Hezbolla. Pokazałem ci jak wymawia ta nazwe sam szef hezbolla.
                Myslałem, że trafiło, ale chyba ty jestes nowym wcieleniem tego głupka j-k.
                • szoszana Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 23:00
                  nopes napisał:

> Twoja ćwiercinteligencja mnie już meczy.
                  > Pokazałem ci video i dałem pliki audio.

Ha, ha... A to dobre. Pliki audio mi pokazał. Od razu widać, że zupełnie nie
                  wiesz, o co chodzi. Sytuacja w świecie arabskim jest taka, że każdy naród lub
                  plemię arabskie używa własnego systemu fonologicznego do wymawiania słów
                  istniejących w języku arabskim. Egipcjanie np., chociaż uznają, że w literackim
                  występuje zwartoszczelinowa wymowa fonemu dż, wymawiają go jak g. Wymowa
                  arabska nie jest normą dla pisowni wyrazów przez cudzoziemców. To tak, jakby
                  cudzoziemiec, który słyszał na polskiej ulicy słowo "japko", upierał się, żeby
                  tak właśnie pisać.
                  • nopes Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 23:06
                    No i dlatego podałem ci wymowę wg szefa Hezbolla. Chyba on decyduje o nazwie, nie?
                    A w jakim kraju wymawiają "h" na koncu "allah"? Na pewno nie w Libanie, skoro Nasrallah tak mówi.

Nie twierdze, ze nie ma regionalizmów, ale jak sie tak znasz, to pokaz.
                    • j-k o naiwnosci :) 08.08.06, 20:37
                      o wymowie decyduje tylko szef bandyckiego hisbollah :)

zgoda :)

o bombach, ktore spadaja w odwecie za bombardowanie Izraela
                      - decyduje tylko wojsko izraelskie...

tak to trudno pojac , islamusku?

PS. Ilu ostatnio zabito islamskich bandytow z hisbollah?

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
    • z_daleka Re: Komandosi z Hezbolla 06.08.06, 20:50
      Wszystko bedzie dobrze eksplit...najwyzej, bedzie cie to troche wiecej
      kosztowaalo...
    • szoszana Re: To prawda-Izraelczycy to tchórze strzelający 06.08.06, 21:55
      A co powiesz o Hezbollahu, który na cele swoich ataków wybiera tylko żołnierzy.
      Albo o szachidach, którzy wysadzają się w powietrze wyłącznie w zatłoczonych
      restauracjach, dyskotekach i autobusach. To dopiero bohaterstwo!!!
    • j-k To prawda-bandyci islamscy to tchórze strzelający 06.08.06, 21:58
      do cywilnej ludnosci.

nie majac odwagi stanac z IDF w polu, jak np. polscy partyzanci przeciw
      niemieckiemu okupantowi, potrafia tylko strzelac rakietami w cywilna ludnosc
      Izraela spod kobiecych spodnic :)

to wlasnie odwaga islamskich szczurow :)
    • nopes Komandosi z Hezbolla kontra siły specjalne Izraela 08.08.06, 19:09
      W al Manar piszą, że w ostatnich walkach siły specjalne Izraela po walce zostawily swoje wyposażenie..
      Znaczy musieli uciekac tak szybko, że im spodnie spadały. :)

www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=931&language=en

he Islamic Resistance said in a statement that an Israeli elite unit attempted to infiltrate into the Labbouna hilltop, East of the Ras el-Naqoura region, and resistance fighters repelled the infiltration and confirmed inflicting heavy losses within the unit adding that fighters have captured equipment and weapons left by Israeli elite troops on the battleground.

www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=904
      • j-k no to sie zdarza nawet najlepszym, czasem :))) 08.08.06, 19:12
        ale islamuski, islamscy bandyci z hisbollahu, dostaja ostatnio niezle lanie,
        co ?

zaprzeczysz??? :)))

jakies kolejne 5= sztuk tych islamskich szczurow - majacych odwage strzelac
        tylko do cywilnych osiedli...

ustrzelone...
        to cieszy :)))
    • j-k Komandosi z IDF zalatwili ostatnio... 08.08.06, 20:41
      zalatwili ostatnio 20 - tu islamskich bandytow z hisbollahu...

zgarneli ich we snie :)))

nie chce mi sie wiecej o tym pisac...
      nie jestem rzecznikiem prasowym IDF...

lecz jak jakis islamusek sie odezwie
      chetnie skosze :)))
    • lechu1 Niech sobie arabki poklamia ))lubia .. fantazjowac 08.08.06, 20:45
      Zawsze biora w d... od wszystkich to sie tak dowartosciowuja , tak samo
      jak te bzdety o hurysach i bibkach w raju allacha .
      Chrzescijanie i inne religie do raju za dobre uczynki sie dostaja ,
      a u arabow za zamordowanie niewiernych ......i tu jest roznica
      miedzy nami i nimi .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka