Gość: bush jr IP: *.gorzow.mm.pl 29.03.03, 22:23 DOKOPAĆ SADDAMOWI! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dAGO Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 22:32 ... Saddamowi - tak, ale ... tam ludność iracka walczy z amerykańskimi najeźdźcami ... tak Amerykanie są tam postrzegani przez ludność iracką. Zupełnie jak wojska III Rzeszy były postrzegane w Polsce czy w Czechosłowacji. dAGO ... www.liberator.lbl.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.kabel.telenet.be 29.03.03, 22:38 Gość portalu: dAGO napisał(a): > ... Saddamowi - tak, ale ... tam ludność iracka walczy z > amerykańskimi najeźdźcami ... tak Amerykanie są tam postrzegani > przez ludność iracką. Zupełnie jak wojska III Rzeszy były > postrzegane w Polsce czy w Czechosłowacji. > > dAGO ... www.liberator.lbl.pl Walczy wojsko saddama, ktore porzucilo mundury! Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.flow.com.au 29.03.03, 22:58 To charakterystyczne, ze wszystkie "polemiki" dotyczace wojny w Iraku odbywaja sie na pewnej zasadzie: zwolennicy wojny krzydza"walczyc", "zabijac", "dokopac", a przeciwnicy tlumacza cierpliwie, dlaczego ta wojna jest zla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxiu Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: 81.15.219.* 29.03.03, 23:30 Gość portalu: Bob napisał(a): > To charakterystyczne, ze wszystkie "polemiki" dotyczace wojny w > Iraku odbywaja sie na pewnej zasadzie: zwolennicy wojny > krzydza"walczyc", "zabijac", "dokopac", a przeciwnicy tlumacza > cierpliwie, dlaczego ta wojna jest zla... Tak ciołku.... Zanim się wytłumaczysz - dostaniesz kulkę w łeb i do piachu Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 Bałtycka Burza w odpowiedzi na stan wojenny 30.03.03, 01:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=5038403&a=5038863 Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 Bardziej funkcjonalny link 30.03.03, 01:51 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=5038403&a=5038863 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.sympatico.ca 30.03.03, 03:07 Gość portalu: Maxiu napisał(a): > Gość portalu: Bob napisał(a): > > > To charakterystyczne, ze wszystkie "polemiki" dotyczace wojny w > > Iraku odbywaja sie na pewnej zasadzie: zwolennicy wojny > > krzydza"walczyc", "zabijac", "dokopac", a przeciwnicy tlumacza > > cierpliwie, dlaczego ta wojna jest zla... > > Tak ciołku.... > Zanim się wytłumaczysz - dostaniesz kulkę w łeb i do piachu A ty chyba z Koszarawy, tradycyjnego miejsca rekrutowania chlopakow do ZOMO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warmi Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.chi1.dsl.speakeasy.net 29.03.03, 23:34 Nie ma to zadnego znaczenia. Pax Americana is upon us. Fine with me. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stb Nie porównujcie Amerykanów do Hitlerowców to ochydne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.03, 06:35 Nie porównujcie Amerykanów do Hitlerowców to ochydne nadużycie !! Źle świadczące o tym, kto się posługuje tego rodzaju demagogią. Edward Benesz nigdy nie groził Niemcom tak jak Saddam Husajn Amerykanom. Nie miał też ani setnej części tego potencjału finansowego co Husajn. Saddam dysponuje gigantycznym potencjałem finansowym, który realnie zagraża bezpieczeństwu świata, gdyby został użyty do finansowania islamskiego terroryzmu na całym świecie. Problem w tym, że wszystko wskazuje na to, że Saddamowi kasa się nie zgadza; ropa płynie a ludzie głodują i nie mają opieki zdrowotnej,/pomimo embargo ONZ "Ropa za żywność i leki"/ Gdzieś te pieniądze znikają coś finansują; tu nie potrzeba CIA ani Mosadu by się domyślić gdzie znikaja i co finansują. Do tego dochodzą bardzo popularne wyjazdy "na saksy" do Iraku bezrodotnych po upadku ZSRR rosyjskich naukowców i specjalistów wojskowych. Husajn wcale się nie kryje ze swoimi zamiarami. Oficjalnie głosi uznanie dla Stalina i jego metod sprawowania rządów w państwie. Francuskie koncerny eksploatujace irackie złoża można poważnie podejrzewać o spolegliwą współpracę z dyktatorem, a co za tym idzie o łamanie embarga na dostawy broni i wysokiej technologii. To tłumaczy histeryczny "wrzask" Czyraka przeciw wojnie, z obawy by amerykanie nie odkryli na co tak naprawdę szły pieniądze z irackiej ropy. Drugim tradycyjnym partnerem Iraku jest Rosja w której po 1990 roku namnożyły się setki gangsterskich "przedsiębiorców" /czestokroć byłych wysokich rangą wojskowych/ gotowych za dobre pieniądze dostarczyć wszystko z rozkradanych arsenałów C.A. /Sowietskoj Armiej/ W tej sytuacji umożliwienie praktycznie niekontrolowanego wydobycia irackiej ropy szalonemu dyktatorowi o ambicjach pan- islamskich i pan-arabskich oficjalnie deklarującemu wrogość wobec USA byłoby na miejscu prezydenta Busha czystą głupotą. Trzeba w tym miejscu wyrźnie podkreślić, że AMERYKANIE NIE POTRZEBUJĄ IRACKIEJ ROPY TAK JAK FRANCJA. USA są trzecim co do wielkości producentem ropy na świecie /12,4 % wydobycia światowego/ po Arabii Saudyjskiej 14.2% i Rosji /13%/. Do tego Amerykańsko-Saudyjski koncern ARAMCO / Arabian-American Oil Company/ eksploatuje największe na świecie złoża ropy w Arabii Saudyjskiej. Stany Zjednoczone są głównym partnerem gospodarczym Kuwejtu, który za dobra konsumpcyjne uzbrojenie i amerykańskich ekspertów płaci wyłącznie ropą / zasoby Kuwejtu 13,1 mld ton są blisko dwukrotnie większe niż zasoby Rosji 7 mld ton/ Do tego dochodzą poważne zasoby ropy w Meksyku 6,1 mld.ton będącego we wspólnocie gospodarczej NAFTA. Komfort paliwowy w USA jest widoczny na stacjach benzynowych gdzie benzyna jest o ok. 40% tańsza niż w Kanadzie i ok.60% tańsza niż w Europie. W tej sytuacji posądzanie Busha, że wysyła swoich żołnierzy na śmierć za ropę jest IDIOTYCZNĄ DEMAGOGIĄ. Polecam więcej dociekliwości w ocenie tego co się dzieje na świecie i nie dajcie się głupio podpuszczać. Zapraszam do rzeczowej polemiki, na głupie i wulgarne posty nie odpowiadam. /kilka miażdżących argumentów jeszcze mam w rękawie/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Florydczyk Re: GRATULUJE!!!!!!!!wreszcie cos madrego IP: *.proxy.aol.com 30.03.03, 07:29 Gość portalu: stb napisał(a): > Nie porównujcie Amerykanów do Hitlerowców to ochydne nadużycie !! > Źle świadczące o tym, kto się posługuje tego rodzaju demagogią. > Edward Benesz nigdy nie groził Niemcom tak jak Saddam Husajn > Amerykanom. Nie miał też ani setnej części tego potencjału > finansowego co Husajn. > Saddam dysponuje gigantycznym potencjałem finansowym, który > realnie zagraża bezpieczeństwu świata, gdyby został użyty do > finansowania islamskiego terroryzmu na całym świecie. > Problem w tym, że wszystko wskazuje na to, że Saddamowi kasa się > nie zgadza; ropa płynie a ludzie głodują i nie mają opieki > zdrowotnej,/pomimo embargo ONZ "Ropa za żywność i leki"/ Gdzieś > te pieniądze znikają coś finansują; tu nie potrzeba CIA ani > Mosadu by się domyślić gdzie znikaja i co finansują. > Do tego dochodzą bardzo popularne wyjazdy "na saksy" do Iraku > bezrodotnych po upadku ZSRR rosyjskich naukowców i specjalistów > wojskowych. > Husajn wcale się nie kryje ze swoimi zamiarami. > Oficjalnie głosi uznanie dla Stalina i jego metod sprawowania > rządów w państwie. > Francuskie koncerny eksploatujace irackie złoża można poważnie > podejrzewać o spolegliwą współpracę z dyktatorem, a co za tym > idzie o łamanie embarga na dostawy broni i wysokiej technologii. > To tłumaczy histeryczny "wrzask" Czyraka przeciw wojnie, z obawy > by amerykanie nie odkryli na co tak naprawdę szły pieniądze z > irackiej ropy. > Drugim tradycyjnym partnerem Iraku jest Rosja w której po 1990 > roku namnożyły się setki gangsterskich "przedsiębiorców" > /czestokroć byłych wysokich rangą wojskowych/ gotowych za dobre > pieniądze dostarczyć wszystko z rozkradanych arsenałów > C.A. /Sowietskoj Armiej/ > W tej sytuacji umożliwienie praktycznie niekontrolowanego > wydobycia irackiej ropy szalonemu dyktatorowi o ambicjach pan- > islamskich i pan-arabskich oficjalnie deklarującemu wrogość > wobec USA byłoby na miejscu prezydenta Busha czystą głupotą. > Trzeba w tym miejscu wyrźnie podkreślić, że AMERYKANIE NIE > POTRZEBUJĄ IRACKIEJ ROPY TAK JAK FRANCJA. > USA są trzecim co do wielkości producentem ropy na świecie > /12,4 % wydobycia światowego/ po Arabii Saudyjskiej 14.2% > i Rosji /13%/. > Do tego Amerykańsko-Saudyjski koncern ARAMCO / Arabian-American > Oil > Company/ eksploatuje największe na świecie złoża ropy w Arabii > Saudyjskiej. > Stany Zjednoczone są głównym partnerem gospodarczym Kuwejtu, > który za dobra konsumpcyjne uzbrojenie i amerykańskich ekspertów > płaci wyłącznie ropą / zasoby Kuwejtu 13,1 mld ton są blisko > dwukrotnie większe niż zasoby Rosji 7 mld ton/ > Do tego dochodzą poważne zasoby ropy w Meksyku 6,1 mld.ton > będącego we wspólnocie gospodarczej NAFTA. > Komfort paliwowy w USA jest widoczny na stacjach benzynowych > gdzie benzyna jest o ok. 40% tańsza niż w Kanadzie i ok.60% > tańsza niż w Europie. > W tej sytuacji posądzanie Busha, że wysyła swoich żołnierzy na > śmierć za ropę jest IDIOTYCZNĄ DEMAGOGIĄ. > Polecam więcej dociekliwości w ocenie tego co się dzieje na > świecie i nie dajcie się głupio podpuszczać. > Zapraszam do rzeczowej polemiki, na głupie i wulgarne posty nie > odpowiadam. /kilka miażdżących argumentów jeszcze mam w rękawie/. Gratuluje To madry i poparty dowodami wywod. Przestalem wlaczac sie do rozasadnej polemiki, bo wbrew pozorom jest o czym dyskutowac, gdyz lamy GW przeleli ultrasy z obu stron. Zalew wybranymi linkami, pogarda dla ludzi i smierci, to przerazajacy dla mnie poziom intelektualny duzej czesci internautow. Ci rozsadni (nie musza byc za ani przeciw, z przyjemnoscia przeczytam rozsadne argumenty obu stron byle byla w tym jakas logika) zostaja spychani na bok przez lawine glupoty, zmyslonych opowiesci oraz manipulacji. Oczywiscie,ze Ameryka nie walczy o rope. Ma jej w nadmiarze i nie korzystala z ropy irackiej.Skad sie wzial ten idiotyczny argument wbrew wszelskim statystykom nie wiem. Ale jest to argument nosny bo to swietnie brzmi dla przeciwnikow wojny, ze chlopcy i dziewczyny amerykanskie gina za rope. Powiem wiecej,daj Boze, zeby firmy amerykanskie kupowaly po wojnie rope z Iraku, bo to dobrze dla Iraku. Firmy amerykanskie sa rzetelnym platnikiem i to moze pomoc w rozwoju tego znieszczonego przede wszystkim przez Saddama kraju. Nie chce polemizowac z przykladami niemieckiej Rzeszy, Hitlera i porownan do Busha to to po prostu idiotyczne i normalny czlowiek moze tylko wzruszyc ramionami. Wojna Stanow z Irakiem rodzi nastepujace pytanie na przyszlosc- czy to co postanowily zrobic Stany w Iraku, to znaczy pozbyc sie brutalnego i nieprzewidywalnego dyktatora, ktorego polityka zagraza stabilizacji politycznej i gospodarczej swiata spowoduje interwencje demokratycznych (powtarzam demokratycznych) krajow. Wydaje mi sie, ze i interwencja wojsk sprzymierzonych w Jugoslawi i obecnie w Iraku jest poczatkiem zmian w swiadomosci spolecznej. Zaden brutalny dyktator w Iraku, Korei Polnocnej, Kubie czy w Afryce nie bedzie spokojnie spal. Przeciwnicy odpowiedza mi-to jest zamach na niepodleglosc. Moja odpowieda jest nastepujaca- skutki rzadow skretynialych dyktatorych ponosza w najwiekszym stopniu kraje zamozne, bowiem do nich wala emigranci, z tych krajow idzie pomoc do krajow biednych ktora jest rozkradana przez lokalnych rzdzacych. Wiec moze najwyzszy czas cos w tej sprawie zmienic. Ja jestem za. Jezeli ktos z licznych przeciwnikow wojny w Iraku powie mi jak mozna bylo skutecznie pozbyc sie Sadamma bez interwencji zbrojnej, to jest gotowy przejsc do obozu przeciwnkow wojny. Ale na obecnym etapie walczac z Ameryka, popiera sie Saddama. I to warto pamietac organizujac zadaymi i w Stanach i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejF najwyzszy czas cos w tej sprawie zmienic -do FLoridczy IP: *.dialup.uni2.es 30.03.03, 10:25 W TWOIM TEKSCIE WSTAWIAM MOJE REAKCJE NA GORaCO Gość portalu: Florydczyk napisał(a): > Gratuluje > To madry i poparty dowodami wywod. Przestalem wlaczac sie do rozasadnej > polemiki, bo wbrew pozorom jest o czym dyskutowac, gdyz lamy GW przeleli > ultrasy z obu stron. TO PRAWDA Zalew wybranymi linkami, pogarda dla ludzi i smierci, to > przerazajacy dla mnie poziom intelektualny duzej czesci internautow. Ci > rozsadni (nie musza byc za ani przeciw, z przyjemnoscia przeczytam rozsadne > argumenty obu stron byle byla w tym jakas logika) zostaja spychani na bok przez > lawine glupoty, zmyslonych opowiesci oraz manipulacji. Oczywiscie,ze Ameryka > nie walczy o rope. Ma jej I UzYWA w nadmiarze i nie korzystala z ropy irackiej. Skad sie > wzial ten idiotyczny argument wbrew wszelskim statystykom nie wiem. Ale jest to > argument nosny MOZE WZIaL SIe STaD zE NIE WIDAC INNYCH 'INTERWENCJI' TAM GDZIE CIERPIa LUDZIE /MoWIe TU O ADMINISTRACJI USA, NIE TWIERZDe zE NIKT NIC NIE ROBI/ bo to swietnie brzmi dla przeciwnikow wojny, ze chlopcy i > dziewczyny amerykanskie gina za rope. > Powiem wiecej,daj Boze, zeby firmy amerykanskie kupowaly po wojnie rope z > Iraku, bo to dobrze dla Iraku. Firmy amerykanskie sa rzetelnym platnikiem i to > moze pomoc w rozwoju tego znieszczonego przede wszystkim przez Saddama kraju. > Nie chce polemizowac z przykladami niemieckiej Rzeszy, Hitlera i porownan do > Busha to to po prostu idiotyczne i normalny czlowiek moze tylko wzruszyc ramionami. > Wojna Stanow z Irakiem rodzi nastepujace pytanie na przyszlosc- czy to co > postanowily zrobic Stany w Iraku, to znaczy pozbyc sie brutalnego TAK (i) ALE POWIEDZIEC > nieprzewidywalnego ???? dyktatora , SADDAM GRA O SWOJE I JESLI ZAATAKOWAL IRAN TO MOzNA BYLO PRZEWIDZIEC ZE ZAATAKUJE INNY KRAJ, A KIEDY UzYL GAZoW PRZECIW LUDNOsCI KURDYJSKIEJ -PRZYZNAJMY zE WTEDY NAS TO NIE OBCHODZILO, ktorego polityka zagraza stabilizacji politycznej > i gospodarczej swiata spowoduje interwencje demokratycznych (powtarzam > demokratycznych) krajow. Wydaje mi sie, ze i interwencja wojsk sprzymierzonych > w Jugoslawi i obecnie w Iraku jest poczatkiem zmian w swiadomosci spolecznej. JA MYSLE ZE INTERWENCJA WOJSK, CZYLI WOJNA, JEST ZMIANa W POLITYCE, SWIADOMOSC WSROD SPOLECZENSTW JEST , BY TAK POWIEDZIEC ... ZAMGLONA .... > Zaden brutalny dyktator w Iraku, Korei Polnocnej, Kubie czy w Afryce nie bedzie > spokojnie spal.NIE WIEM JAK sPIa, ALE PARe DYKTATURW AFRYCE (I KUBA) "TRZYMA SIe MOCNO" Przeciwnicy odpowiedza mi-to jest zamach na niepodleglosc. Moja > odpowieda jest nastepujaca- skutki rzadow skretynialych dyktatorych ponosza w > najwiekszym stopniu kraje zamozne, - TU SIE ZAGALOPOWAL@S :) OCZYWISCIE: POSREDNIO NIKT Z NAS NIE zYJE NA BEZLUDNEJ WYSPIE, JEDNAK BEZPOSREDNIE SKUTKI PONOSZA LUDZIE , KToRZY W TYCH KRAJACH ZYJa, I NIE ZAWSZE EMIGRUJA ZE WZGLEDoW CZYSTO FINANSOWYCH ... bowiem do nich wala emigranci, z tych krajow > idzie pomoc do krajow biednych ktora jest rozkradana przez lokalnych rzdzacych. > Wiec moze najwyzszy czas cos w tej sprawie zmienic. Ja jestem za. JA TEZ , TYLE ZE WOJNA TO SKRAJNOSC I LATWO "PRZELECIEC NA DRUGa STRONe" Jezeli ktos z > licznych przeciwnikow wojny w Iraku powie mi jak mozna bylo skutecznie pozbyc > sie Sadamma bez interwencji zbrojnej, to jest gotowy przejsc do obozu > przeciwnkow wojny.MOzNA BYLO NIE KREOWAC GO I NIE WSPIERAC BRONIa Ale na obecnym etapie walczac z Ameryka, popiera sie Saddama. NIE ZGADZAM SIe Z Ta OPINIa, OCZYWISCIE NIE POPIERAM SADDAMA, MAJaC NA MYsLI zE "walczac z" MOzE OZNACZAC COs INNEGO NIz WOJNe , ORAZ "z Ameryka" MOzE OZNACZAc TYLKO "Z DZISIEJSZa POLITYKa 'JASTRZeBII' ", I to warto pamietac organizujac zadaymi i w Stanach i w Polsce. NIE ZGADZAM SIe TEz Z ZADYMAMI, ALE MYSLe zE KAzDY, TAKzE JEsLI RozNI SIe W CZYMS OD PREZYDENTA MOzE ROZSaDNIE WYRAZIC SWOJE ZDANIE, POZDRAWIAM A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LS Re: Nie porównujcie Amerykanów do Hitlerowców to IP: *.vpn.nlh.no 30.03.03, 07:56 Gość portalu: stb napisał(a): Do Hitlera porownal Marszalka Andrzeja Leppera konsultnat Guru naszej polityki Nowak Jezioranski, ktoremu Bozia na starosc rozum odberal. A. Lepper jest jedynym Polskim poitykiem ktory jest w stanie zlikwidowac szkody szkody ( a raczej jest to kryminal) ktory narobil nasz prezydent OK Olo Kwach. W/g ekpertow prawa miedzynarodowego wojna przeciw Irakowi jest agresja , niezalznie jakim rzeznikiem jest Saddam. Chyba okolo 40% Rosjan uwielbia Stalina ktory wymordowal ichokolo 20 mln. Mysle ze 80% Irakijczykow bylo, jest i bedzie za Sadamem. To jest fakt a nie jakies tam pseudofilozofie o zagrazaniu terroryzmem i bronia masowego razenia podsiusiwanie wznioslym patriotyzmem amerykanskim i wspanialym tam porzadkiem prawnym pozwalajacym na grylowaneie czy trucie niewinnych ludzi. Boje sie ze z wyjatkiem grupki elit USA to kraj p red-neckow, prowincjonalnych glupoli oglupionych przez propagande i reklame na poziomie kretynizmu. Boje sie, ze mentalnosc Busza bardzo jest bliska mentalnosci Saddama. Jego mamusia tez dobrze rozumie potrzeby seryjnych egekucji w Texasie, tacy dobrze rozumia sianie hororu i kaleczenie jak nie fizyczne to psychiczne dzieci i kobiet lomotajac 2-tonowymi bombami. Czekam na stanowisko Putina i Rosji. Oczekuje kubla zimnej wody na rozpalone lby amerykanow. Nie porównujcie Amerykanów do Hitlerowców to ochydne nadużycie !! > Źle świadczące o tym, kto się posługuje tego rodzaju demagogią. > Edward Benesz nigdy nie groził Niemcom tak jak Saddam Husajn > Amerykanom. Nie miał też ani setnej części tego potencjału > finansowego co Husajn. > Saddam dysponuje gigantycznym potencjałem finansowym, który > realnie zagraża bezpieczeństwu świata, gdyby został użyty do > finansowania islamskiego terroryzmu na całym świecie. > Problem w tym, że wszystko wskazuje na to, że Saddamowi kasa się > nie zgadza; ropa płynie a ludzie głodują i nie mają opieki > zdrowotnej,/pomimo embargo ONZ "Ropa za żywność i leki"/ Gdzieś > te pieniądze znikają coś finansują; tu nie potrzeba CIA ani > Mosadu by się domyślić gdzie znikaja i co finansują. > Do tego dochodzą bardzo popularne wyjazdy "na saksy" do Iraku > bezrodotnych po upadku ZSRR rosyjskich naukowców i specjalistów > wojskowych. > Husajn wcale się nie kryje ze swoimi zamiarami. > Oficjalnie głosi uznanie dla Stalina i jego metod sprawowania > rządów w państwie. > Francuskie koncerny eksploatujace irackie złoża można poważnie > podejrzewać o spolegliwą współpracę z dyktatorem, a co za tym > idzie o łamanie embarga na dostawy broni i wysokiej technologii. > To tłumaczy histeryczny "wrzask" Czyraka przeciw wojnie, z obawy > by amerykanie nie odkryli na co tak naprawdę szły pieniądze z > irackiej ropy. > Drugim tradycyjnym partnerem Iraku jest Rosja w której po 1990 > roku namnożyły się setki gangsterskich "przedsiębiorców" > /czestokroć byłych wysokich rangą wojskowych/ gotowych za dobre > pieniądze dostarczyć wszystko z rozkradanych arsenałów > C.A. /Sowietskoj Armiej/ > W tej sytuacji umożliwienie praktycznie niekontrolowanego > wydobycia irackiej ropy szalonemu dyktatorowi o ambicjach pan- > islamskich i pan-arabskich oficjalnie deklarującemu wrogość > wobec USA byłoby na miejscu prezydenta Busha czystą głupotą. > Trzeba w tym miejscu wyrźnie podkreślić, że AMERYKANIE NIE > POTRZEBUJĄ IRACKIEJ ROPY TAK JAK FRANCJA. > USA są trzecim co do wielkości producentem ropy na świecie > /12,4 % wydobycia światowego/ po Arabii Saudyjskiej 14.2% > i Rosji /13%/. > Do tego Amerykańsko-Saudyjski koncern ARAMCO / Arabian-American > Oil > Company/ eksploatuje największe na świecie złoża ropy w Arabii > Saudyjskiej. > Stany Zjednoczone są głównym partnerem gospodarczym Kuwejtu, > który za dobra konsumpcyjne uzbrojenie i amerykańskich ekspertów > płaci wyłącznie ropą / zasoby Kuwejtu 13,1 mld ton są blisko > dwukrotnie większe niż zasoby Rosji 7 mld ton/ > Do tego dochodzą poważne zasoby ropy w Meksyku 6,1 mld.ton > będącego we wspólnocie gospodarczej NAFTA. > Komfort paliwowy w USA jest widoczny na stacjach benzynowych > gdzie benzyna jest o ok. 40% tańsza niż w Kanadzie i ok.60% > tańsza niż w Europie. > W tej sytuacji posądzanie Busha, że wysyła swoich żołnierzy na > śmierć za ropę jest IDIOTYCZNĄ DEMAGOGIĄ. > Polecam więcej dociekliwości w ocenie tego co się dzieje na > świecie i nie dajcie się głupio podpuszczać. > Zapraszam do rzeczowej polemiki, na głupie i wulgarne posty nie > odpowiadam. /kilka miażdżących argumentów jeszcze mam w rękawie/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Nie porównujcie Amerykanów do Hitlerowców to IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.03, 11:13 Niezle sie tutaj wypociles. Piszesz duzo o ropie, bogactwie i pieniadzach. I to wlasnie Ameryce, no moze nie Ameryce ale Bushowi chodzi. Te kochane pieniadze. Chcialbym jeszcze dodac, ze USA zuzywa ok. 25% wydobawanej ropy co nalezaloby uwzglednic w twoich obliczeniach. Agresor jest agresorem i powinien stanac przed sadem tak jak inni zbrodniarze wojenni. Zobacz w telewizor lub poczytaj to zobaczysz ile nieszczescia ta wojna juz narobila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninio Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.chello.pl 30.03.03, 11:30 Gość portalu: Bob napisał(a): > To charakterystyczne, ze wszystkie "polemiki" dotyczace wojny w > Iraku odbywaja sie na pewnej zasadzie: zwolennicy wojny > krzydza"walczyc", "zabijac", "dokopac", a przeciwnicy tlumacza > cierpliwie, dlaczego ta wojna jest zla... Coz, ja jestem spokojnie za obaleniem Saddama. Sadze nawet, ze narod iracki, po odebraniuiu wladzy dyktatorowi, moze miec pretensje do Amerykanow, ze nie weszli 12 lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.kabel.telenet.be 30.03.03, 12:02 Gość portalu: Bob napisał(a): > To charakterystyczne, ze wszystkie "polemiki" dotyczace wojny w > Iraku odbywaja sie na pewnej zasadzie: zwolennicy wojny > krzydza"walczyc", "zabijac", "dokopac", a przeciwnicy tlumacza > cierpliwie, dlaczego ta wojna jest zla... Zwlaszcza jak mowimy o Hitlerze w Czechoslowacji :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.nll.se 30.03.03, 12:31 Gość portalu: Bob napisał(a): > To charakterystyczne, ze wszystkie "polemiki" dotyczace wojny w > Iraku odbywaja sie na pewnej zasadzie: zwolennicy wojny > krzydza"walczyc", "zabijac", "dokopac", a przeciwnicy tlumacza > cierpliwie, dlaczego ta wojna jest zla... Uzywajac okreslen "zwolennicy wojny krzycza" i "przeciwnicy (wojny) tlumacza" zaswiadczasz, wszem i wobec, o dwoch faktach: ze po pierwsze, jestes tym, ktory tlumaczy, czyli spokojnym, opanowanym no i oczywiscie pelnym madrosci przeciwnikiem wojny; ze po drugie, wszyscy, ktorzy wojne uwazaja za usprawiedliwiona, bo nie sadze, ze jest wielu takich, ktorzy wojne kochaja, sa agresywni, nieopanowani i wrecz glupi (w domysle). Fakty wygladaja niestety troche inaczej. Ogladajac relacje z wielu tzw pokojowych manifestacji rzuca sie w oczy, ze bardzo wielu "pacyfistow" to ludzie brutalni, nieopanowani czy wrecz glupi ( w Sztokholmie np: pytani czy woleliby miec u siebie Busha czy Hussajna, odpowiedzieli, ze Hussajna). Gdybys wiec nie mial oczu szeroko z a m k n i e t y c h, zobaczylbys, ze na swiecie istnieja kolory, a nie tylko walory bialy i czarny!!! Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeM A kto krzyczy "Bush-faszysta-terrorysta"? IP: *.chello.pl 30.03.03, 16:43 Albo odwrotnie, jedni krzyczą "Bush faszysta-terorysta" a drudzy argumentują o ofiarach reżimu Saddama i broni chemicznej której wielokrotnie używał. I o konieczności usuwania tyranów. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: 62.233.204.* 30.03.03, 00:49 Gość portalu: Louis M. napisał(a): > ludność iracka walczy z amerykańskimi najeźdźcami ... tak Amerykanie są tam > postrzegani przez ludność iracką. Zupełnie jak wojska III Rzeszy były > postrzegane w Polsce czy w Czechosłowacji. A skąd ty to wiesz, jeśli wolno zapytać? O ile mi wiadomo, w Iraku nie ma ani wolnych mediów, ani badań opinii publicznej, ani w ogóle cienia wolności. Jest tylko reżimowa propaganda. Na terenach wyzwolonych od władzy Saddama ludność cywilna sprawia wrażenie zastraszonej, ale raczej zadowolonej. Więc nie pojmuję skąd te twoje teorie o tym, co myślą Irakijczycy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.sympatico.ca 30.03.03, 03:11 Gość portalu: ww napisał(a): > Gość portalu: Louis M. napisał(a): > > ludność iracka walczy z amerykańskimi najeźdźcami ... tak Amerykanie są ta > m > > postrzegani przez ludność iracką. Zupełnie jak wojska III Rzeszy były > > postrzegane w Polsce czy w Czechosłowacji. > > A skąd ty to wiesz, jeśli wolno zapytać? O ile mi wiadomo, w Iraku nie ma ani > wolnych mediów, ani badań opinii publicznej, ani w ogóle cienia wolności. Jest > tylko reżimowa propaganda. Na terenach wyzwolonych od władzy Saddama ludność > cywilna sprawia wrażenie zastraszonej, ale raczej zadowolonej. Więc nie pojmuję > > skąd te twoje teorie o tym, co myślą Irakijczycy... Kolejny bardziej poinformowany niz CNN. Skad ty to wszystko wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nEo Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.master.pl 30.03.03, 05:36 Właśnie... W Iraku nie ma nic wolnego.... ONZ na to patrzy z przymruzeniem oka, ale Saddam istnieje na prawde!!! A ONZ qrna jak zwykle nic nie robi !!! Obalić czarnucha, zasiać demokrację i spadka .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Dzięki USA Irakijczycy odetchną IP: 62.233.204.* 30.03.03, 10:07 Gość portalu: J. napisał(a): > Kolejny bardziej poinformowany niz CNN. Skad ty to wszystko > wiesz? Co skąd wiem? Że - jak napisałem - "w Iraku nie ma ani wolnych mediów, ani badań opinii publicznej, ani w ogóle cienia wolności. Jest tylko reżimowa propaganda. Na terenach wyzwolonych od władzy Saddama ludność cywilna sprawia wrażenie zastraszonej, ale raczej zadowolonej"? To są fakty powszechnie znane. Natura irackiego reżimu jest jasna dla wszystkich. I równie jasne jest, że wypowiedzi mieszkańców Bagdadu cytowane przez reżimowe media, nie są wiarygodne i nie mogą być uznane za szczere. Jeśli to kwestionujesz, to znaczy, że w ogóle nie wiesz, o czym mówisz. Być może jesteś za młody, nie pamiętasz dyktatury PRL i nie pojmujesz mechanizmów społecznych działających w takich systemach. Jeśli natomiast chodzi o reakcje Irakijczyków z terenów zajętych przez wojska koalicji - to wypowiadają się oni w różnych kanałach TV, gazety drukują reportaże itd. Wystarczy na chwilę wystawić nos z pacyfistycznego getta, żeby zobaczyć, jak świat naprawdę wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.kabel.telenet.be 30.03.03, 12:08 Gość portalu: ww napisał(a): > Gość portalu: Louis M. napisał(a): > > ludność iracka walczy z amerykańskimi najeźdźcami ... tak Amerykanie są ta > m > > postrzegani przez ludność iracką. Zupełnie jak wojska III Rzeszy były > > postrzegane w Polsce czy w Czechosłowacji. > > A skąd ty to wiesz, jeśli wolno zapytać? O ile mi wiadomo, w Iraku nie ma ani > wolnych mediów, ani badań opinii publicznej, ani w ogóle cienia wolności. Jest > tylko reżimowa propaganda. Na terenach wyzwolonych od władzy Saddama ludność > cywilna sprawia wrażenie zastraszonej, ale raczej zadowolonej. Więc nie pojmuję > > skąd te twoje teorie o tym, co myślą Irakijczycy... ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ WYCINAJ prawidlowo! To nie ja napisalem te dyrdymaly!!!!! Czy qurwa nikt z was nie wie kiedy powstala CZECHOSLOWACJA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Przepraszam Cie, Louis M. IP: 62.233.204.* 30.03.03, 20:00 Gość portalu: Louis M. napisał(a): > WYCINAJ prawidlowo! To nie ja napisalem te dyrdymaly!!!!! > Czy qurwa nikt z was nie wie kiedy powstala CZECHOSLOWACJA? Moja bardzo wielka wina - rzeczywiście źle wyciąłem, to nie Ty napisałeś, wybacz. Ale z tą Czechosłowacją to nie wiem, o co Ci chodzi. Powstała po I wojnie światowej. Później Hitler ją okroił, a jeszcze później zajął Czechy, zaś Słowację przekształcił w formalnie niepodległe quasipaństewko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.sympatico.ca 30.03.03, 03:05 Gość portalu: Louis M. napisał(a): > Gość portalu: dAGO napisał(a): > > > ... Saddamowi - tak, ale ... tam ludność iracka walczy z > > amerykańskimi najeźdźcami ... tak Amerykanie są tam postrzegani > > przez ludność iracką. Zupełnie jak wojska III Rzeszy były > > postrzegane w Polsce czy w Czechosłowacji. > > > > dAGO ... www.liberator.lbl.pl > > Walczy wojsko saddama, ktore porzucilo mundury! > > Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) Luis M.: Mam wrazenie, ze ty jestees tak proamerykansko zaslepiony, ze straciles reszte zdrowego rozsadku. A moze ty koszerny? Lub pijesz za duzo Stella Artois i piwo uderza ci do glowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.kabel.telenet.be 30.03.03, 12:13 Gość portalu: J. napisał(a): > Gość portalu: Louis M. napisał(a): > > > Gość portalu: dAGO napisał(a): > > > > > ... Saddamowi - tak, ale ... tam ludność iracka walczy z > > > amerykańskimi najeźdźcami ... tak Amerykanie są tam > postrzegani > > > przez ludność iracką. Zupełnie jak wojska III Rzeszy były > > > postrzegane w Polsce czy w Czechosłowacji. > > > > > > dAGO ... www.liberator.lbl.pl > > > > Walczy wojsko saddama, ktore porzucilo mundury! > > > > Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) > Luis M.: Mam wrazenie, ze ty jestees tak proamerykansko > zaslepiony, ze straciles reszte zdrowego rozsadku. A moze ty > koszerny? Lub pijesz za duzo Stella Artois i piwo uderza ci do > glowy? Osiolku popatrz w ksiazce od historii kl 5 Szkola Podstawowa i moze zauwazysz, ze Czechoslowacja nie ma nic wspolnego z Hitlerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas z Prahy Re: Wojska III Rzeszy w Czechoslowacji. :)) IP: *.dialup.vol.cz 30.03.03, 03:58 Po zrade Francie a Anglie vitalo Ceskoslovensko nemecke okupanty jako Iracane dneska Americany a Brity? Absolutne ne. Paralela je ale mozna: Iracany aktualne po zrade Berlina a Parize zbavuje Saddama Amerika, Anglie, Polaci a Australane. Cesi cekaji v Kuvajtu, az jak se vlada v Praze rozhodne. Jako Cech se za svou vladu stydim a jsem rad, ze polsky GROM a dalsi jednotky jsou v Zalivu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupa Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.03.03, 01:52 Hi, My jako Polacy Pwinnismy zapamietac lekcje historii. Po pierwszej wojnie swiatowej Niemcy mieli zakaz zbrojenia sie ale nasi sprzymierzecy (Fraancuzi)nie dbali o to i z tego wybuchlo gowno znane jako 2-ga wojna swiatowa. Teraz US stara sie zapobiec nastepnej wojnie. Dla pacyfistow: Ile cywili zginelo w czasie WTC atack? Czzy Amerykanie moga zabic chociaz jednego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.sympatico.ca 30.03.03, 03:10 Gość portalu: dupa napisał(a): > Hi, My jako Polacy Pwinnismy zapamietac lekcje historii. Po > pierwszej wojnie swiatowej Niemcy mieli zakaz zbrojenia sie ale > nasi sprzymierzecy (Fraancuzi)nie dbali o to i z tego wybuchlo > gowno znane jako 2-ga wojna swiatowa. Teraz US stara sie > zapobiec nastepnej wojnie. > Dla pacyfistow: > Ile cywili zginelo w czasie WTC atack? > Czzy Amerykanie moga zabic chociaz jednego? Co za klarowna interpretacja historii nowozytnej. Czy to wyklulo sie w parafii sw. Kazimierza w Toronto? Tam zyja takie orly intelektualne jak ty. Zazdroszcze ci takiej glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupa Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.03.03, 03:44 Nie wiem za czym stoi J mysle, ze powinno byc H. W twojej opini jest w porzadku zabijanie Amerykanow. Ale oni bronia tez nas . Mieszkam troche ponizej Toronto 100 km south i nie zgadzam sie z Krzywym ryjem. Kto nas obroni jak nie Amerykanie? Kanada jest bezbronna w walce z jakim kolwiek terroryzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPATRZCIE! DLA ODWAZNYCH- ZDJECIA Z LINII FRONTU! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.03.03, 09:46 www.strike-free.net/ge/ds/chronicle/news25.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emir Edygej Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 00:38 Na huj nam swaboda irackowo naroda gdy nie ma co pić i nie ma co jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emir Edygej Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 00:55 Dla wojsk ladowych w iraku sa skrajnie trudne warunki do prowadzenia działan wojennych.Pamietam jeszcze od znajomych ,którzy tam pracowali w Komunie,że w południe życie zamiera.Organizm nie funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sadyk Pasza Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 01:06 Poszli wszyscy spać do cholery czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily tez sadyczka Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.nv.nv.cox.net 30.03.03, 06:42 Gość portalu: Sadyk Pasza napisał(a): > Poszli wszyscy spać do cholery czy co? a Ty Sadyku, czemu milczysz tylko innym wymylasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Prawdziwe przyczyny wojny IP: *.nv.nv.cox.net 30.03.03, 01:48 www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A44496-2003Mar28.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unleashed Oglądając CNN myślałem, że nie mają nic do powiedzenia IP: *.si.rr.com 30.03.03, 04:29 bo klepią tematy w kółko. Kiedy jednak zobazcyłem Milewicza na TV Polonia to się załamałem - dopiero ten klient nie miał nic do powiedzenia. Po co to tam wysyłać, skoro na necie i tak jest tego więcej i lepszej jakości. W wykonaniu Milewicza wygląda to jak teatr sensacji dla ubogich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ICETOM Nie wszystko pokazane??? IP: *.dialup.mindspring.com 30.03.03, 04:53 Amerykańskie stacje CNN i NBC mają wprowadzić poważną cenzurę na temat wojny z Irakiem więc nie słuchajmy amerykańskich mediów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPATRZCIE! DLA ODWAZNYCH- ZDJECIA Z LINII FRONTU IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.03.03, 09:47 www.strike-free.net/ge/ds/chronicle/news25.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.proxy.aol.com 30.03.03, 05:06 kiedy w koncu tam bomba padnie na ktora bezbronni impotenci typu Chirac i Schroeder oczekuja ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nEo Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.master.pl 30.03.03, 05:33 Saddam musi odejść do krainy nieszczęścia .... Jestem cały za obaleniem dyktatora, ale za mao jest pomocy humanitarnej !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ls Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.vpn.nlh.no 30.03.03, 08:02 Gość portalu: nEo napisał(a): > Saddam musi odejść do krainy nieszczęścia .... Jestem cały za > obaleniem dyktatora, ale za mao jest pomocy humanitarnej !!!! Jak to za malo-niedawno brytyjski statek-balia dowiozl 300 ton zywnosci. Wytresowane delfiny beda niedlugo pryskac woda na konajace z pragnienia irackie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warmi Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.chi1.dsl.speakeasy.net 30.03.03, 09:09 Co ? W Norwegii wodki zabrako ? Od rzeczy juz zaczynasz pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ls Re: Honorowy konsulat USA w Krakowie IP: *.vpn.nlh.no 30.03.03, 08:15 Popierdujac w majty by nie obrazic Wujka Sama i consulow III RP Rajcy Krakowa zamkneli ulice Stolarska na ktorej miesci sie konsulat USA.Doprowadza to do ruiny mieszczace sie tam sklepiki i handlarzy (informacja z TV) Gdyby urzednicy od arogsanckiego traktowania Polakow ktorych potem z wizami wpuszcza sie lub nie wpuszcza do USA w/g widimisie siedacego tam polglowka mieli oddrobine honoru to by sie z uloicy Stolarskjej wyniesli do najblizszego lasu albo zwrocili poszkodowanym szkody. Moze Krakowianie - albo juz szybciej honorowi Gorale Consulow zarzadazajacych prowincja Polska winni jajami obrzucic i do palacu prezydenckiego odeslac, prezydentowi OK na jajecznice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 09:24 kto z saddamem to znaczy bandyta dlatego nie oszczedzajcie zbirow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beetle Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 30.03.03, 10:54 co was tak naprawde obchodzi ile bomb spadlo na przedmiescia bagdadu ? po co wy to czytacie wogle ? to smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedi6 Wyłączyć im prąd !!! IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 12:07 Niech irakijczycy się przekonają, że mają prąd tylko dlatego że amerykanie tak zdecydowali. Niech iracka propaganda nie kłamie, że alianci nie umieją tego. Zrzucić bomby grafitowe w okolicy elektrowni (póżniej można to odnowić). Opór bagdadu będzie mniejszy i będzie mniej ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Oczywiscie, ze Bush walczy o rope IP: *.ext.ti.com 30.03.03, 14:14 Bush walczy o wladze - chce wygrac wybory za dwa lata. Chce teraz zabezpieczyc bezpieczny doplyw ropy arabskiej na rynki swiatowe, a w szczegolnosci na rynek amerykanski. USA zuzywa okolo 25% swiatowej energii, a zasoby ropy naftowej USA stanowia okolo 2% swiatowych. Arabia Saudyjska to 26%, Irak 11%, Kuwejt 9% swiatowych zasobow ropy. Stad interwencja USA wyzwalajaca Kuwejt 12 lat temu. Teraz USA chce aby Irak zwiekszyl produkcje ropy aby jej ceny spadly, ale nie wydawal pieniedzy na zbrojenia dla zaspokojenia ambicji Hussejna zostania wladca swiata arabskiego. Chyba nikt na swiecie nie chce aby Hussejn zdobyl bombe atomowa i srodki do jej przenoszenia. Inspektorzy ONZ w Iraku i amerykanskie lotniskowce w Zatoce Perskiej to zapewniali i wojna nie jest potrzebna. Bushowi nie byly potrzebne inspekcje - byla potrzebna wojna. Bush wie, ze zwycieska wojna poprawi jego popularnosc i zapewni mu wygrane wybory za dwa lata. Podobnie jak atak terrorystow na WTC i Pentagon 18 miesiecy temu podniosl poparcie dla Busha w USA powyzej 80% i zapwnil zwyciestwo Republikanom w wyborach do Kongresu. Bush i Republikanie staraja sie utrzymac nastroje nacjonalistyczne i obawy przed terrorystami w USA. Wojny i codzienne cenzurowane reportaze w telewizji CNN, NBC.. z tym zwiazane pomagaja utrzymac atmosfere napiecia i poparcia dla Republikanow nawolujacych do militaryzacji Stanow. Czy dla zwiekszenia poparcia politycznego dla Busha trzeba zabic dziesiatki tysiecy mieszkancow Iraku? Na to pytanie kazdy odpowiada zgodnie z wlasnym sumieniem. Papiez sugerowal w srode popielcowa, ze lepiej unikac wojny i nie zabijac. Joe z Teksasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LAX Re: Oczywiscie, ze Bush walczy o rope IP: *.proxy.aol.com 30.03.03, 16:04 Gość portalu: Joe napisał(a): > Bush walczy o wladze - chce wygrac wybory za dwa lata. Chce teraz zabezpieczyc > bezpieczny doplyw ropy arabskiej na rynki swiatowe, a w szczegolnosci na rynek > amerykanski. USA zuzywa okolo 25% swiatowej energii, a zasoby ropy naftowej USA > > stanowia okolo 2% swiatowych. Arabia Saudyjska to 26%, Irak 11%, Kuwejt 9% > swiatowych zasobow ropy. Stad interwencja USA wyzwalajaca Kuwejt 12 lat temu. > Teraz USA chce aby Irak zwiekszyl produkcje ropy aby jej ceny spadly, ale nie > wydawal pieniedzy na zbrojenia dla zaspokojenia ambicji Hussejna zostania > wladca swiata arabskiego. Chyba nikt na swiecie nie chce aby Hussejn zdobyl > bombe atomowa i srodki do jej przenoszenia. Inspektorzy ONZ w Iraku i > amerykanskie lotniskowce w Zatoce Perskiej to zapewniali i wojna nie jest > potrzebna. Bushowi nie byly potrzebne inspekcje - byla potrzebna wojna. Bush > wie, ze zwycieska wojna poprawi jego popularnosc i zapewni mu wygrane wybory za > > dwa lata. Podobnie jak atak terrorystow na WTC i Pentagon 18 miesiecy temu > podniosl poparcie dla Busha w USA powyzej 80% i zapwnil zwyciestwo Republikanom > > w wyborach do Kongresu. Bush i Republikanie staraja sie utrzymac nastroje > nacjonalistyczne i obawy przed terrorystami w USA. Wojny i codzienne > cenzurowane reportaze w telewizji CNN, NBC.. z tym zwiazane pomagaja utrzymac > atmosfere napiecia i poparcia dla Republikanow nawolujacych do militaryzacji > Stanow. Czy dla zwiekszenia poparcia politycznego dla Busha trzeba zabic > dziesiatki tysiecy mieszkancow Iraku? Na to pytanie kazdy odpowiada zgodnie z > wlasnym sumieniem. Papiez sugerowal w srode popielcowa, ze lepiej unikac wojny > i nie zabijac. > > Joe z Teksasu Gratuluje "logiki" Joe.U mnie masz piatke Jak wiemy USA rozpoczelo wojne w Kuwejcie po zmuszeniu Iraku do wejscia na terytoruim kuwejckie. Po co?. Zeby amerykanska soldateska zapewnila Bushowi seniorowi lepsze notowania po zwyciestwie. Jak wiemy ojciec obecnego prezydenta przegral wybory po zwycieskiej wojnie w Kuwejcie. Wiec niby po co syn mialby popelniac ten sam blad. Gdzie tutaj logika Joe? Z danych przytoczonych przez ciebie przytocznych wynika, ze Ameryka niczego tak nie potrzebuje jak irackiej ropy(?????????). Po co im Joe wiecej ropy. Maja za duzo. Ceny ropy w Stanach wzrosly nie wyniku jej braku ale normalnej spekulacji. Atak na Nowy Jork przeprowadzil Bush rekoma Al-Kajdy w celu poprawienia sobie notowan i zwyciestwa republikanow. Cenzurowane reportaze w CNN. Przez kogo Joe????. CNN jest telewizja prywatna wiec kto niby ma ja cenzurowac. Urzad kontroli prasy i widowisk przy ul. Mysiej? CNN moze sie najwyzej sam cenzurowac i moim zdaniem to robi, ale z zupelnie innego powodu. Pokazuje to, co 75% Amerykanow chce widziec i slyszec, bo 75% Amerykanow popiera wojne z Saddamem. Na wojnach prezydenci naogol przegrywali wybory, wiec twoja sugestia o koncepcji wojennej USA to mi przypomina poznego Bieruta i wczesnego Gierka I tak bajdurza sobie rozni Joe z Teksasu, Londynu i Warszawy. Bez sensu i wbrew jakimkowliek zasadom logiki. Ale internet dal im mozliwosc wypowiedzenia sie. I to czynia-wbrew logice faktow i rozsadkowi. Ja to czytam i......nie wiem po cholere ale od czasu do czasu nie wytrzymuje. To i tak nie zmieni waskiego punktu widzenia Joe z Teksasu, ktorego ulubiona teoria jest spiskowa teoria rozwoju swiata. PS-cenie sobie Jana Pawla II ale nie we wszystkim mi odpowiada. Jak w naukach Papieza oprocz potepienia moralnego wojny znajdziesz sposob skuteczny jak sie pozbyc takiego skurwysyna jak Saddam bez wywolywania wojny to daj mi znac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Kolejny atak na Bagdad IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 16:54 bush wytep ten glupi gatunek wszelkimi sposobami!!!!we wspolczesnym swiecie nie ma miejsca dla twkich fanatykow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe sytuacja ekonomiczna USA vs. wojna w Iraku IP: *.ext.ti.com 31.03.03, 01:10 > Gosc: LAX Gratuluje "logiki" ... Jak wiemy ojciec obecnego prezydenta przegral wybory po zwycieskiej wojnie w Kuwejcie. Bush sr. przegral wybory, bo sytuacja ekonomiczna USA pogorszyla sie. Podniosl podatki. Euforia po wygranej wojnie wyzwalajacej Kuwejt po dwu latach miela bez sladu i przegral wybory. Teraz po dwoch latach prezydentury Busha jr. budzet Stanow z dodatniego zmienil sie na minus 300 mld a moze wiecej, bezrobocie wroslo z okolo 4% do okolo 6%, ceny benzyny z $1.2/galon wzrosly do $1.6/galon. Jedyna szansa aby nie powtorzyl losu swego ojca w wyborach w 2004 roku jest szybka wygrana wojny z Irakiem. >Cenzurowane reportaze w CNN... Dla CNN, ABC etc nie jest potrzebny urzad na Mysiej. Roporterzy pokazuja to co szef im pozwala pokazac. Jesli maja inne zdanie to znajduja sie wsrod tych 6% szukajacych pracy. Nowa prace nie jest teraz tak latwo znalezc. >CNN ...pokazuje to, co 75% Amerykanow chce widziec i slyszec. - z tym sie zgadzam. Ale skutkiem tego telewizja pokazuje tygodniami to samo. Kiedys byl O.J.Simpson, potem WTC, teraz wojsko amerykanskie w Iraku i poddajacy sie zolnierze iraccy. W efekcie jest histeria nacjonalistyczna i panienki bojace sie, ze Hussain im zrzuci bombe atomowa na Denver. Stad poparcie dla Busha, ktory wyslal wojsko aby zapobieglo inwazji irackiej na Stany. >Amerykanie maja za duzo ropy. Mozesz sobie przeczytac np. Almanach 2003, ze USA ma 2% swiatowych zasobow ropy, Arabia Saudyjska to 26%, Irak 11%. Nie wiem czy dla Ciebie 2% to duzo, a 11% to malo? Moze oprocz demagogii podasz jakies fakty wspierajace Twoje opinie? Odpowiedz Link Zgłoś