Dodaj do ulubionych

Dana33 mam prośbę...

02.03.07, 09:15
chciałbym twoją opinię poznać na ten temat:
anthropik.com/2006/08/israels-fascist-element/
Obserwuj wątek
    • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 09:27
      Ona nie przeczyta. Musi robić na jutro czulĘt.

Ale poniżej masz uniwersalną odpowiedź na szalejące w twym umyśle wątpliwości:

• absztyfikant Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 10:25
      Ciekawy tekst. Dzieki!

P.S.
      Stajesz sie pretensjonalny Czepie.
      • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 10:31
        Ja? PretĘsjonalny?

Też ten tekst sobie przeczytałem. I za-zakładkowałem.

A co do wzmiankowanej osoby -
        • absztyfikant Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 10:34
          Mysle, ze lata spedzone przez Dane na tym forum byly niezlym treningiem.

Reszty nie skomentuje, bo w zasadzie nie ma czego komentowac.
          • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 10:36
            Masz rację - nie ma czego komĘtować.
            • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 10:39
              A - coś mnie się waśnie przypomniało.

Nie tak znowuż dawno - jakieś dwa lata będzie temu - ta osoba wehemĘtnie zaprzeczała, jakoby w ruchu kibucowym były kiedykolwiek obecne jakiekolwiek elemĘty ideologii socjalistycznej.
              • absztyfikant Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 10:50
                Drogi Czepie, my z tych co 'chai', a ty z tych z co 'chui'. I prosze tej
                dychotomii nie rozpatrywac w kategoriach etnicznych, bo ja Aborygen:)
                • dana33 Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 11:01
                  I ochewet dich, abborygen... :))))
                • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 13:09
                  Kahane Chui!!!
                  • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 22:16
                    No już nie mogę się doczekać uczonego komĘtarza ---
                • grzegorz1948 Re: Dana33 mam prośbę... 21.04.07, 00:30
                  dychotomii nie rozpatrywac w kategoriach etnicznych, bo ja Aborygen:)
                  >
                  Tak tez myslalem po twoim toku "myslenia" i po podobiznie na danusiowym poscie.
                  no coz czasem czlowiek mysli i mysli a rozwiazanie jest takie proste:
                  absztyfikant jeszcze siedzisz w buszu.
    • dana33 Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 10:33
      leniak.... dopiero teraz doszlam do compa..... przeczytam pozniej i dam ci
      odpowiedz, ok?
      • narabany.drwal Re: Dana33 mam prośbę... 02.03.07, 14:45
        Autor: dana33 ☺
        Data: 02.03.07, 10:33

Salcia nie dzisiaj-zabardzo jezdem narombany,
        moze jutro ? .
        • enedue3 Re: Dana33 mam prośbę... a komentarza 02.03.07, 22:57
          brak !:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... a komentarza 03.03.07, 00:31
            Się za-czulĘtowała, więc nie miej pretĘsji, że nie skomĘtuje
            • dana33 Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 17:46
              troche potrwalo, leniak, ale jak mozesz sobie wyobrazic, nie samym forum zyje.

porownanie syjonizmu z faszyzmem jest zwyczajnie idiotyczne. syjonizm i faszyzm
              nie sa nawet w przyblizeniu podobne. w jaka encyklopedie lub slownik nie
              wejdziesz, definicja dla obu slow jest zupelnie rozna. faszyzm rowniez jak ci
              wiadomo, rozprzestrzenil sie nie tylko na niemcy i wlochy, ale rowniez doszedl
              do hiszpanii i japonii i jeszcze tu i tam mozna go znalezc. syjonizm to ruch
              polityczny dotyczacy tylko zydow, faszyzm to filozofia, system rzadowy.
              syjonizm powstal z pragnienia zydow posiadania wlasnego panstwa, faszyzm
              powstal z zadzy kontrolowania innych. kto nie rozumie tej roznicy, to wogole
              duzo nie rozumie.

rowniez zle zrozumienie, czy powodowane niewiedza czy zlosliwoscia, pojecia
              antysemityzm czy antysemita, prowadzi do tego, ze zaden antysemita nie widzi
              wlasnie swoich antysemickich wypowiedzi, uwazajac je "za prawde". a definicja
              antysemityzmu jest bardzo prosta i powinna byc zrozumiana przez kazdego, nawet
              prymitywnie myslacego czlowieka: wg slownika polskiego jest to " wynikająca z
              różnego rodzaju uprzedzeń postawa niechęci, wrogości wobec Żydów i osób
              pochodzenia żydowskiego."
              ta niechec, te uprzedzenia, wrogosc wobec zydow i israela na tym forum jest tak
              otwarta, tak glosna, tak masowa, ze nie pozwala na zadne dyskusje, na zadne
              wyjasnienia, na zadne zrozumienie ze strony tej antysemickiej grupy. wszystko,
              ale to absolutnie wszystko co jest zwiazane z zydami, czy ich tradycja,
              religia, zwyczajami, sposobem zycia czy myslenia, jest tutaj krytykowane,
              osmieszane, oczerniane, przekrecane: to wlasnie klasyczny przyklad na niechec,
              wrogosc i uprzedzenia w stosunku do zydow. polityka oczywiscie tez, ale krytyki
              polityki israela nie zaliczylabym do antysemityzmu, natomiast owszem, jezyk i
              sposob tej krytyki a tutaj wyraznie antysemickie, jako ze nie bierze nigdy pod
              uwage rowniez i strony israela, ktora jak zawsze, jest tylko i wylacznie
              krytykowana.

nie jest prawda co pisze autor, ze " people can convert to, or from, Judaism"
              mozna przejsc na judaizm, choc latwe to nie jest, ale nie mozna przestac byc
              zydem, w religijnym znaczeniu tego slowa. nigdy. kto sie zydem urodzil, umrze
              rowniez jako zyd.

rowniez to zdanie jest zupelnie idiotycznym porownaniem: " Israel is compelled
              to remain loyal to a dream of racial purity, just like the Nazis' dream of an
              Aryan nation."
              zydzi zawsze, na przestrzeni wiekow, trzymali sie tej "rasowej czystosci" i
              dzieki temu przezyli jako narod, ze swoja religia i jezykiem. nigdy w imie
              tej "czystosci" nie zabijali innych, nie prowadzili wojen zaborczych, nie
              narzucali swoich praw innemu narodowi, nie mordowali innych system fabrycznym
              ani zadnym innym, dlatego, ze nie sa zydami.

dalej: " For six decades the Palestinian refugees have been refused their right
              to return home because they are of the wrong race." nie prawda. israel nie
              zgadza sie na ich powrot nie dlatego, ze sa "wrong race", ale dlatego, ze nie
              chce tutaj wiekszosci arabskiej. tak samo, jak by nie chcial wiekszosci
              chrzescijanskiej lub jakiejkolwiek innej. to jest zydowskie panstwo, z zydowska
              wiekszoscia i tak ma pozostac. inaczej bedzie to panstwo jak kazde inne i w
              krotkim czasie z wiekszoscia arabska. i znow wrocimy do tego, co bylo przed
              rokiem 48, czyli zydzi bez wlasnego panstwa, zdani na laske i nie laske
              panstwa, w ktorym rzadza nie zydzi. wprawdzie getto latwkowe bylo ohyda, ale
              przynajmniej nie bylo masowym mordowaniem zydow. w panstwie, w ktorym wiekszosc
              bylaby arabska, zydzi byliby systemaczynie likwidowani, tak samo jak sa dzisiaj
              chrzescijanie w autonomii. co do tego nie mam najmniejszych zludzen. poniewaz
              nie czekaliby, az sie ich wymorduje, to bardzo szybko zydzi israelscy
              wyjechaliby z tego kraju, osiedlajac sie gdzie indziej. i to bylby koniec
              panstwa zydowskiego. israel powstal wlasnie z potrzeby zydowskiego panstwa,
              wiec dlaczego teraz na sile chce sie mu zabrac to prawo? Czy to naprawde tak
              trudno zrozumiec?

tu sie niezle posmialam: " Is it not understandable that Israel's ethnic
              preoccupation profoundly offends not only Palestinians, but many of their Arab
              brethren? Yet rather than demanding that Israel acknowledge its foundational
              wrongs as a first step toward equality and coexistence, the Western world
              blithely insists that each and all must recognize Israel's right to exist at
              the Palestinians' expense."
              oczywiscie, ze jest mi zrozumiale, dlaczego nie tylko tzw. palestynczycy, ale i
              ich bracia sa offended (fajne slowo na to co oni rzeczywiscie sa).....
              ciekawe, jak autor tego blogu wytlumaczylby, dlaczego tzw. palestynczycy nie sa
              zupelnie offended, ze od 60 lat arabowie, ktorzy uciekli z israela trzymani sa
              ciagle w obozach uchodzcow

bez prawa do pracy, bez prawa do nauki i co najwazniejsze, bez obywatelstwa,
              kiedy arabowie, ktorzy pozostali w israelu 60 lat temu maja obywatelstwo, prawo
              do nauki i pracy, siedza w israelskim knesset i nawet sa ministrami w
              israelskim rzadzie....
              zaprawde, faszystowski jest ten israel......

pan godesky troche jest na bakier z faktami.... "..... This is precisely what
              Ariel Sharon, under Begin, began to do. Rather than settling in peripheral
              territories, Begin planned Jewish settlements right in the middle of existing
              Palestinian communities, specifically to disrupt, disband, and drive off the
              Palestinian population."
              osiedlanie terenow zdobytych w czasie wojny 1967 roku zaczelo sie zaraz po
              wojnie, a nie dopiero za rzadow begina czy sharona.

nie bede tutaj odpowiadac i prostowac calej reszty.
              chcesz wiedziec leniak co ja na to? nu, git.... caly ten artykul jest tylko o
              israelskim nacjonalismie, okupacji, wrong doing. ten pan ma na to prawo
              oczywiscie. poniewaz nie napisal ani slowa o arabach, o wojnach i intyfadach
              przez nich wywolanych, o nie dotrzymywaniu przez nich umow i kontraktow,
              terrorze jaki tutaj prowadza, ani slowa o atakach samobojczych, nie moge tego
              artykulu nazwac objektywnym, jako ze uwzglednia tylko i wylacznie strone
              arabska i mowi tylko i wylacznie o winach israela.

ale nie jest to dla mnie zadna niespodzianka. wlasnie takie nastawienie,
              niechetne i wrogie, nawet jak napisane ladnie i elegancko, jest wlasnie
              antysemityzmem.
              ale rozumiem, ze i tobie i panu godeskiemu nie dano ani zrozumienia, ani
              tolerancji i juz napewno nie objektywnosci.
              mysle, ze to przezyje... :)))))

pod jakim nickiem piszesz tutaj normalnie?
              • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 23:02
                > to jest zydowskie panstwo, z zydowska wiekszoscia i tak ma pozostac. inaczej > bedzie to panstwo jak kazde inne

Państwo jak każde inne -
                • sol4000 Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 23:15
                  a czy to jest panstwo, jak kazde inne?

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3954353.html
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3958166.html
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3957658.html
                  czysta tragedia!

:-((((((((((((((
                  • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 23:18
                    I co chcesz przez to powiedzieć?

Argumenty przeciwko prawu do powrotu dla palestyńskich uchodźców?
                    • aaki Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 23:30
                      sol sugeruje ,że w izraelu- państwie dla żydów i tylko dla żydów(czyli innym niz wszystkie)nie bedzie morderstw,gwałtów i naduzyć władzy
                      • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 23:35
                        I - oczywiście - nie będzie ani antysemityzmu ani neonazistów. Wszystko dzieki odpowiednim kandydatom do prawa do powrotu.
                      • dana33 Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 23:51
                        sol nic takiego nie sugeruje. sol pokazuje, ze w kazdym kraju znajdziesz to
                        samo. i u nas sa gwalty, morderstwa i naduzycia wladzy. roznica taka, ze my nie
                        siedzimy godzinami i nie wyszukujemy przestepstw popelnianych w polsce, rosji,
                        francji i wszedzie indziej. to wy robicie i wy krytykujecie wszystko i
                        wszystkich. sol tylko wam pokazuje, ze ten sam brud, ktory jest u nas, jest
                        rowniez i u was. zajmicie sie wlasnym, zanim zajmiecie sie naszym.
                        ale rozumiec to nie jest mocna sila prowincjonalnych, polskich dochtorkow.
                    • sol4000 Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 23:43
                      a co ty chciales powiedziec swoim komentarzem na post dany??

czy ktos "palestynczykom" zabrania powrotu?
                      niech wracaja skad przybyli, a mianowicie do egoptu, syryi, libanu czy skad tam
                      jeszcze.
                      mozesz tez przeczytac post dany, bo jestem pewny, ze nie zrobiles tego.
                      ale ja wiem, tobie nie o TAKIE argumenty chodzi!

mozesz nie odpowiadac, nie mam zamiaru czytac wasze standardowe "argumenty"!
                      • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 03.03.07, 23:58
                        A -
                        • absztyfikant Re: Dana33 mam prośbę... 04.03.07, 00:07
                          Moj prapradziadek urodzil sie w Glasgow. Czy moge pojechac tam z trotylem?
                          Poblogoslawisz mi?
                          • cepekkolodziej Re: Dana33 mam prośbę... 04.03.07, 00:31
                            A po co miałbyś tam jechać z trotylem? Nie stać cię na semtex?

A tak na poważnie - uważasz, że zrobiłeś inteligentną uwagę?
              • goldbaum Ta jak zwykle nie zawodzi :-) 03.03.07, 23:20
                dana33 napisała:

> faszyzm rowniez jak ci wiadomo, rozprzestrzenil sie nie tylko na niemcy i
                > wlochy, ale rowniez doszedl do hiszpanii i japonii i jeszcze tu i tam mozna go
                > znalezc. syjonizm to ruch polityczny dotyczacy tylko zydow,

Czyli faszyzm "rozprzestrzenil" sie w Niemczech, Wloszech i paru innych krajach
                a syjonizm wsrod zydow :-)))))))))

I dlatego syjonizm nie moze byc faszyzmem.

O ja cie. Ale ultymatywny argument! Na to nigdy bym nie wpadl :-)))))

• leniak Re: Dana33 mam prośbę... 11.03.07, 18:33
                zawsze pod swoim piszę z wyjątkiem momentu kiedy mnie zabanowano za protest
                przeciwko agresji w Libanie... ale nie pomnę nicków wtedy używanych...
                hmm muszę teraz ja sobie pomyslec nieco...
                • leniak Re: Dana33 mam prośbę... 20.04.07, 19:13
                  hmm jak obiecałem tak też czynię to jest przemyśliwuję dogłębnie sprawę...
                  dając sobie spokój z artykułem od którego zacząłem ten wątek za to wgłebiajac
                  się mocno w historię...
                  ponieważ jestem na etapie Żabotyńskiego własnie więc na wnioski nieco za
                  wcześnie jeszcze...
                  ale żeby temat nie spadł to piszę ze się wgłębiam...
                  hmm nie obrazisz sie jak napiszę na priv?
              • wuj_ingemar Zapomniałaś o Żabotyńskim i Betarze, Słoneczko 20.04.07, 23:04
                www.csuohio.edu/tagar/ideo2.htm
                Gdybym był naprawdę wredny, to wprowadziłbym parę kosmetycznych poprawek
                (wykropkował nazwy narodów, miejsc geograficznych) i wkleił na forum, żeby
                ludzie zgadywali czyje to. Ręczę, że stawialiby na Hitlerjugend.

• dana33 Re: Zapomniałaś o Żabotyńskim i Betarze, Słoneczk 20.04.07, 23:31
                  zabotynski i betar? a co to? nigdy w zyciu nie slyszalam.
                  hitlerjugend? jak czytam to forum, to nic tylko widze przed soba hitlerjugend...
                  nu, jugend jak jugend, ale hitler napewno.
                  • wuj_ingemar Re: Zapomniałaś o Żabotyńskim i Betarze, Słoneczk 20.04.07, 23:34
                    dana33 napisała:

> zabotynski i betar? a co to? nigdy w zyciu nie slyszalam.

Nigdy o Żabotyńskim? Nie wierzę. To jakby Polak nie słyszał o Dmowskim i
                    endecji. Można nie lubić, ale nie słyszeć, to dowodzi pewnej, wybacz,
                    ignorancji. A może to pisownia winna: Jabotinsky - tak lepiej?
                    • dana33 Re: Zapomniałaś o Żabotyńskim i Betarze, Słoneczk 21.04.07, 00:22
                      wiesz.... ignorancja ignorancja..... jak sie nauczysz pisac o moim narodzie
                      inaczej niz chalaciarze i moski, to bedziemy mogli porozmawiac. a tak to
                      wiesz... poszukaj sobie tutaj innego rozmowcy.... jest ich tutaj cala masa....
                      dokladnie tak samo uzywajacych tej terminologii...
                      • wuj_ingemar Jeden cytacik proszę 21.04.07, 00:27
                        dana33 napisała:

> wiesz.... ignorancja ignorancja..... jak sie nauczysz pisac o moim narodzie
                        > inaczej niz chalaciarze i moski,

Jeden cytacik, w którym JA użyłem słów "chałaciarze" lub "mośki".
                        • wuj_ingemar A jak cytaciku nie będzie... 21.04.07, 00:29
                          ...to zamiast ze mną dyskutować w miare uprzejmie i na poziomie, to możesz
                          dołączyć do swojego narodu i wydelegowanej przezeń kolumny agitacyjnej, by
                          dyskutować na ich poziomie.
                          • dana33 Re: A jak cytaciku nie będzie... 21.04.07, 00:51
                            Nie, to amerykańskie żydostwo. I, oczywiście, mam do chałaciarzy z Nowego Jorku
                            stosunek równie serdeczny.
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=55450377&a=55456405
                            dla wściekle antypolskiego chałaciarstwa
                            zamieszkałego w USA, dla którego......
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=55450377&a=55452204

dobranoc.
                            • wuj_ingemar Gratulacje, 4 miesiące temu 21.04.07, 03:22
                              I zupełnie poza kontekstem TEJ dyskusji. Jeśli będziemy szukać tak dalekich
                              przykładów, to się nigdy do siebie nie odezwiemy, bo obraźliwe posty i Ty masz
                              na koncie.
                              • wuj_ingemar I może jeszcze jedno 21.04.07, 03:44
                                O ile szczególnie dumny z tego "chałaciarstwa" nie jestem, to i warto zauważyć,
                                że epitet (w konkretnej dyskusji) nie dotyczył całego narodu, tylko jego
                                jednego, konkretnego nowojorskiego wycinka, który mentalnością całkiem nieźle
                                przypomina Greenpoint, Jackowo i inne etniczne getta. No to jak, wywlekamy sobie
                                wzajemnie "cepowatą Polskę", "chałaciarzy" itp. dalej? Czy może damy spokój
                                temu, co było 4 miesiące temu?
                                • dana33 Re: I może jeszcze jedno 21.04.07, 13:37
                                  chciales cytat, a raczej cytacik. nie napisales z jakiego okresu. nie mowiac
                                  juz o tym, ze nie bylo cie tutaj jakis czas.
                                  to nie jest wazne, z jakiego okresu. wazne jest, jak sie mysli w kazdym
                                  okresie. byloby milo, jakbys zechcial zauwazyc, ze moje cepowata polska to
                                  zawsze w odpowiedzi na chalaciarzy.
                                  mozemy sprobowac. zawsze jestem gotowa na normalna dyskusje. bez cepowatej
                                  polski i bez chalaciarzy. zwyczajnie polska i zydzi.
                                  • wuj_ingemar Re: I może jeszcze jedno 22.04.07, 02:42
                                    > zawsze jestem gotowa na normalna dyskusje. bez cepowatej
                                    > polski i bez chalaciarzy. zwyczajnie polska i zydzi.

No to ubiliśmy interes!
                                    • dana33 Re: I może jeszcze jedno 22.04.07, 11:58
                                      :))))
                • wuj_ingemar A ja zapomniałem komentarza: 20.04.07, 23:31
                  Doskonale wiem, że początek XX wieku to był czas nacjonalistycznych i,
                  powiedzielibyśmy dzisiaj: faszystowskich ideologii. Dlatego wcale aż tak za złe
                  nie mam Żabotyńskiemu tego Betaru. Taki był wtedy etos i już. Tylko nie obrażaj
                  (Ty i reszta kolumny agitacyjnej) mojej inteligencji chrzanieniem jakoby Żydzi
                  od tego faszyzmu byli wolni.
              • tia666 Re: Dana33 mam prośbę... 21.04.07, 00:55
                > ...definicja
                > antysemityzmu jest bardzo prosta i powinna byc zrozumiana przez kazdego, nawet
                > prymitywnie myslacego czlowieka: wg slownika polskiego jest to " wynikająca z
                > różnego rodzaju uprzedzeń postawa niechęci, wrogości wobec Żydów i osób
                > pochodzenia żydowskiego."

a jesli sa zydzi ktorzy prowokuja do owych uprzedzen , to jak ich nazwac?
    • absztyfikant Re: Ta jak zwykle nie zawodzi :-) 04.03.07, 00:06
      Mozesz podgryzac palce obrzmiale od nienawistnego walenia w klawiature, rwac
      wlosy z glowy (o ile jeszcze nie wylysiales zupelnie), pluc (uwazaj na wiatr),
      charkac, wyc do ksiezyca (dzisiaj bedzie jego zacmienie - cos dla ciebie),
      wyszukiwac najglupsze linki dla 'naukowego' podparcia swojego obledu, toczyc
      piane z pyska, a nawet sie masturbowac przy ogladaniu islamskich zbrodniarzy,
      ale nie zmnienisz tego, ze Izrael rozwija sie w najlepsze. Rzymianie,
      Babilonczycy, Egipcjanie, III Rzesza nie dali sobie z Zydami rady, wiec tak
      naprawde to twoje dosc zalosne pojekiwanie na tym 'koszernym' portalu moze
      budzic tylko politowanie.

Taki szahid ma przynajmniej dosc odwagi, by sie unicestwic.

Ty smierdzacy tchorzu boisz sie nawet przedstawic.

Dana nie powinna nazywac cie zerowcem - ty jestes mniej niz zero.
      • goldbaum o ja cie, fucksztyfikant! 04.03.07, 11:54
        Znow dales z siebie wszystko.

Gdybys tylko jeszcze byl trzezwy, gdy to pisales....
        • tut_ets1 Re: o ja cie, fucksztyfikant! 21.04.07, 08:57
          Wydaje mi sie, ze to TY byles nietrzezwy, kiedys to czytal... ;)
    • puls.usa Dana33 mam prośbę.....pisz .... 21.04.07, 01:45
      antysemitow dzieki tobie przybywa
      robisz dla zajoncy dobra robote........

moze twoje zajonce jakies pieniadze dla eretza wyrwa.....
      dla stosunkow miedzyludzkich i cywilizacji
      twoja tfurczosc to tragedia i ponizenie dla moskow
      pisz ,pisz......do dna masz juz b.blisko
      • zbalansowany nieslychane 21.04.07, 06:29

ciekawy artykul o wzroscie antysemityzmu w hutzpalandzie. Slyszalem ze mysla
        tam o zmianie hymnu bo jego slowa brzmia idiotycznie w ustach Palestynczykow.
        Ja proponuje zeby jeszcze zmieniono nazwe kraju wlasnie na hutzpaland

Anti-Semitism Surging In Israel
        4-20-7

OCCUPIED JERUSALEM
        • tut_ets1 Re: nieslychane 21.04.07, 08:58
          moze jezszce link do zrodla,. kolego?
          • besciak link 21.04.07, 13:29
            www.turkishweekly.net/news.php?id=44391

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka