Dodaj do ulubionych

Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktualne?

06.04.07, 13:50
Jezus Chrystus Syn Boże a w wymiarze ludzkim kim był?

Czy słowa i gest N. Piłata, sprzed 2 tys. lat, są dalej aktualne?

Czy słowa Żydów, sprzed 2 tys. lat, są dalej aktualne?

Na nic próba Piłata zwolnienia Jezusa od strasznej kary, której domagali się
kapłani i skorzystanie z obyczaju, według którego na dzień Paschy
wypuszczano pospólstwu jednego więźnia, którego by chcieli. Żydzi
krzyczeli "Barabasza". A na pytanie "A cóż uczynić z Jezusem?"
Odpowiedzieli - "Ukrzyżuj go!" Po słowach i geście Piłata (umyciu rąk) Żydzi
wołali "Krew jego na nas i na syny nasze..."

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9890114&s=0
Obserwuj wątek
    • grzegorz1948 Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 22:24
      Nie zapomnij ze Zydzi nie uznaja Nowego Testamentu, a wiec Jezusa nie bylo.
      Tak przynajmniej twierdza nasi"starsi w wierze".
      Dla tych tu na forzm Zydow(przechrzty)to Mojzesz gdzies tam z swoimi kamieniami
      sie stracil Jezus sie nie narodzil i niech zyje BANK EREC z szakalami-
      przepraszam szekelami.
    • polski_francuz Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 22:26
      "Jezus Chrystus Syn Boże a w wymiarze ludzkim kim był?"

Wielkim czlowiekiem. A co do tego czy byl Synem czy nie to zdania sa dosc
      podzielone.

PF
      • imagiro Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 22:27
        masz jakis dowod na jego istnienie ? sa tacy co twierdza, ze to fikcja ...
        • grzegorz1948 Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 22:34
          masz jakis dowod na jego istnienie ? sa tacy co twierdza, ze to fikcja
          Nie !Nie mam pod reka ale na twoj koszt moge rozpoczac badania.
          Kto sa ci TACY? Czy ci ktorych nazywano faryzeuszami?
          • imagiro Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 22:43

TACY to sa ci, ktorzy przyjrzeli sie pismom historykow z czasow rzekomego
            Chrystusa i nie znalezli nic poza jedna wzmianka u glowmego kronikarza
            zydowskiego ...
            • grzegorz1948 Re: imagiro 06.04.07, 22:46
              > TACY to sa ci, ktorzy przyjrzeli sie pismom historykow z czasow rzekomego
              > Chrystusa i nie znalezli nic poza jedna wzmianka u glowmego kronikarza
              > zydowskiego ...
              No pewnie i maja tytuly profesorskie zdobyte w Australii w buszu(ci najwiecej
              zajmuja sie tymi sprawami)Pokaz mi jednak jedna powazna encyklopedie gdzie
              Jezus nie jest postacia historyczna.
              • imagiro Re: imagiro 06.04.07, 22:52
                to ze ktos jest w encyklopedi nie znaczy ze to postac historyczna ... z Zeusa
                tez maznaby taka uczynic, jesli potrzebne by to bylo do czegos ELICIE
                • grzegorz1948 Re: imagiro 06.04.07, 22:59
                  Nie pojelas?W encyklopedii stoi ze jest Jezus postacia historyczna.KROPKA.
                  Masz inne dowody to dawaj na talerz,ale nie popisuj sie swoja filozofia bo jest
                  ona mi obojetna.
                  • imagiro Re: imagiro 06.04.07, 23:03
                    stoi, ze jest postacia historzyczna ? I KROPKA ? ja ci mam dowody ze nie
                    istnial ? chyba tobie byloby latwiej z dowodami na istnienie ... ale skoro w
                    encyclopedi tak STOI ... o czym tu z toba gadac, demonie glupoty ?
                    • grzegorz1948 Re: imagiro Ok wygrales 08.04.07, 01:09
                      demonie glupoty ?
                      Jestes lepszy niz encyklopedia.Zglos sie do klubu konsultantow gdzie sa juz
                      1jaja, Dana 33 i inni i napiszcie swoja encyklopedie powiadomcie mnie jednak o
                      jej wydaniu abym mogl ja tez kupic.
            • i-love-2-ski Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 22:47
              imagiro napisał:

>
              > TACY to sa ci, ktorzy przyjrzeli sie pismom historykow z czasow rzekomego
              > Chrystusa i nie znalezli nic poza jedna wzmianka u glowmego kronikarza
              > zydowskiego ...

na postawie pewnych kronik zalozono ci panstwo,ba nawet w tym smiesznym panstwie
              macie flage z symbolem religijnym,nie wiadomo czy nie zmyslonym. my szanujemy to
              i nie swinimy w twoje zmyslone swieta wiec i ty zostaw nas w nasze.
              • imagiro Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 22:53

cos ci sie popyrtalo nazywajac mnie zydem ... skad taki pomysl palancie ?
      • w_ojciech Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 22:49
        polski_francuz napisał:
        > Wielkim czlowiekiem. A co do tego czy byl Synem czy nie to zdania sa dosc
        > podzielone.
        ===============================================
        Co jest dla Ciebie problemem? Istnienie Absolutu w ogóle, czy bóstwo
        Chrystusa?
        • polski_francuz Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 23:00
          Juz mnie kiedys podpytywales n/t. To sa dosc intymne sprawy i na forum publiczne.

Powiedzmy, ze mam wizje osobista Absolutu.

A do Chrystusa, to mnie karmi malzonka wiedza nabyta w ksiazkach religijno
          -historyczno-spirytualnych. Tyle, ze niem wiem co z tego jest rzetelne a co nie.

Ale i z jednym i z drugim, zeby twogo okreslenia uzyc, nie mam zgryzu. Mam zgryz
          z ich ludzkimi reprezentantami.

Ale i ten zgryz zapominam po chrzescijansku w takie wielkie swieta jak Wielkanoc.

PF
          • w_ojciech Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 23:12
            Hm, może zostawmy to. Nie pamiętam tej dyskusji.

Pozdrowienia.
          • bam_buko Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 06.04.07, 23:16
            Mam podobne zdanie PF....mnie czasami w tym zlym zgryzie jeszcze zeby zgrzytaja
            ale dla swietego spokoju..... przy tego rodzaju dyskusjach staram sie
            "nie byc" lub nie slyszec.
    • la.ninia te mity maja co najmniej 4 tysiace lat 06.04.07, 22:53
    • stranger.pl "Krew jego na nas i na syny nasze" Czy te słowa 07.04.07, 23:01
      Żydów, sprzed 2 tys. lat, są dalej aktualne?

Jak je odczytujecie?

PS
      Prosze o poważne ew. komentarze!

• maglara Re: "Krew jego na nas i na syny nasze" Czy te sło 08.04.07, 01:17
        nie doczekasz sie
    • kos1981 ułomności człowieka się nie zmieniły ,jak grzeszył 08.04.07, 01:29
      2tys.lat temu tak grzeszy i teraz...
    • leon7073 Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 08.04.07, 01:38
      Tak, Jak Najbardziej, dodstawa wszystkiego
    • peerelski Re: Czy wydarzenia sprzed 2 tys lat są dalej aktu 08.04.07, 01:52
      gdyby dali lapowke, ktorej domagal sie Pilat, a pieniadze na to byly, to by nie
      bylo dzis tej sprawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka