Dodaj do ulubionych

Reich - pytania

21.06.07, 18:42
1) Czy Niemcy Zachodni zapłacili kiedykolwiek Amerykanom, Francuzom albo
Brytyjczykom całe reparacje wojenne jakie mieli zapłacić?
2) A jeżeli nie, to czy te reparacje nadal są winne przez Niemców Jankesom,
Francuzom i Brytyjczykom? Czy zostały doliczone do (dzisiejszego) niemieckiego
długu publicznego?
3) Cz Niemcy Zachodni utrzymywali wojska okupacyjne za swoje pieniądze, czy
też Brytyjczycy, Amerykanie i Francuzi sami płacili?
4) A jeżeli odpowiedziałeś na trzecie pytanie 'Nie', to czy ta cena została
doliczone do niemieckiego długu publicznego?
5) Czy Niemcy kiedykolwiek zapłacili długi wojenne po I wojnie światowej?
6) A jeśli nie, to czy zostały doliczone do niemieckiego długu publicznego?
7) Czy Niemcy kiedykolwiek zapłacili reparacje po I wojnie światowej?
8) A jeśli nie, to czy zostały doliczone do niemieckiego długu publicznego?
Obserwuj wątek
    • w0man29 Re: Reich - pytania 21.06.07, 19:11
      ad 1.

Tak - zapłacili.
      Amerykanie otrzymywali reparacje w różnej formie aż do 2001 roku.
      Francja otrzymała ok 9% wszystkich reparacji .. Polska dla porównania tylko 2%.
      • splitme Re: Reich - pytania 21.06.07, 19:46
        Moze podasz jakis przyklad , bo z tego co ja wiem tak Niemcy , Angole i Sojuz ,
        (ten ostatni 20 milionow ton sprzetu i amunicji) nie zaplacili centa do dzisiaj.

Stacjonowanie naszych wojsk w Niemczech bylo i jest na koszt naszego podatnika.
        ===============================================================================
        Amerykanie otrzymywali reparacje w różnej formie aż do 2001 roku.

• caesar_pl Re: Reich - pytania 22.06.07, 00:45
        Poalctwo dostalo Wroclaw i Gdansk..juz te 2 miasta to rownowartosc paru Warszaw i paru Krakowow..ha,ha...A gdzie reszta Slaska i Pomorza?
        • olek_na_gazie Re: Reich - pytania 22.06.07, 03:49
          równowartość ?? mówisz o zrównanej przez niemcow Warszawie ?
          Nie zapominaj ze Polska nie dość ze została całkowicie zniszczona to na dodatek
          straciła ponad 60 tys km 2 powierzchni i ponad 6 milionów obywateli
    • w0man29 Re: Reich - pytania 21.06.07, 19:24
      dodam że np. w odgruzowywaniu francuskich miast brali udział jeńcy alianccy -
      ale bynajmniej nie francuzi :).
      Przy rozminowywaniu zginęło kilka tysięcy osób. To temat przemilczany.
      Dodam że Niemcy płacą do dzisiaj dożywotnie renty dla byłych więźniów Auschwitz
      mieszkających w izraelu. Polskich więźniów obejęły jedynie jednorazowe
      śmiesznie niskie wypłaty z fundacji pol-niem pojednanie.
    • zibi_mazurak Re: Reich - pytania 21.06.07, 19:39
      Pytanie 1 i 2 jest o reparacjach na skutek IIWŚ.
    • grzegorz1948 Re: Reich - pytania 21.06.07, 20:56
      www.opel.de/meetopel/tradition/history/to1948/content.act
      Tu masz tylko jeden przyklad reparacji wojennych.
      Chcialem ci tylko serdenko przypomniec ze Ruski z Zachodnich Ziem Odzyskanych
      wywozili maszyny do ZSRR i to w takim stylu ze nawet ta czerwona pluskwe Wande
      Wasilewska to zaniepokoilo i napisala list do Stalina.Moze tez sobie
      przypomnisz ze ze Slaska Ruski wywozili poniemieckie maszyny(tak tak ztego
      polskiego Slaska)i to razem z ludzmi ktorzy je obslugiwali.

PLAN MARSHALA – 1947r – wchodzi w życie w 1948r

Zakłada pomoc gospodarczą dla państw europejskich ale bez udziału
      państw pod wpływami ZSSR. Warunkiem przyznania amerykańskiej pomocy jest
      nawiązanie współpracy pomiędzy państwami europejskimi. Ta inicjatywa musi
      jednak wystąpić ze strony samych europejczyków.
      W 1948r kilka państw tworzy Europejską Organizację Wspólnoty
      Gospodarczej na podstawie której może ona wystąpić o pomoc do USA.
      Przyznanie pomocy finansowej w ciągu 4 lat. Poprzez plan Marshala wymusza
      się współpracę pomiędzy krajami europy.
      Plan Marshala nie bylo to nic innego jak utworzenie rynkow zbytu na produkty
      amerykanskie co zostalo pokrzyzowane w koncu lat 60 przez obdarowanych bo sami
      szukali rynkow zbytu.
      Chcialem ci tylko przypomniec ze jeden z amerykanskich ekonomistow powiedzial
      ze jezeli Niemcy by nie wywolaly wojny to by musialo to zrobic USA.Slowa te
      potwierdza bytnosc USA i NATO w krajach ktore potencjalnie maja czym placic i
      sa potencjalnymi rynkami zbytu.Mam tu na mysli kraje posiadajace rope naftowa.
      • zibi_mazurak Re: Reich - pytania 21.06.07, 21:02
        Wiem, że Rosjanom Niemcy zapłacili reparacje. Ja zapytałem, czy zapłacili
        Brytyjczykom, Amerykanom i Francuzom.
        • jj-k no nie :) 21.06.07, 21:05
          Jednakze pokrywali spora czesc kosztow
          pobytu wojsk okupacyjnych /a potem sojuszniczych/ USA, W. Brytanii i Francji
          w latach 1945-1990 :)))
          • zibi_mazurak Re: no nie :) 21.06.07, 22:28
            Liczby.
            • jj-k Re: no nie :) 22.06.07, 14:21
              Nie chce mi sie szukac...:)
              W najtrudniejszych latach zimnej wojny stacjonowalo w Niemczech ponad 300 tys.
              obcych wojsk.

Media jak woda, prad, ogrzewanie, dostarczali im na wlasny koszt Niemcy,
              do tego wojska te nie placily podatku gruntowego itd...
              • zibi_mazurak Re: no nie :) 22.06.07, 15:48
                wojska te nie placily podatku gruntowego

>>>Aż do 1994 roku?
                • jj-k Re: no nie :) 22.06.07, 16:04
                  zibi_mazurak napisał:
                  > wojska te nie placily podatku gruntowego
                  >> >>>Aż do 1994 roku?

rozmawiamy o Niemczech zachodnich, a nie wschodnich

ja bylo we wschodnich i z Armia Radziecka (kto placil) - nie wiem.

jako ciekawstke podam, ze w roku 2005 zotaly wycofane ostatnie amerykanskie
                  jednostki bojowe z Niemiec.

Amerykanie zostawili sobie tylo nieco jednostek zaopatrzeniowych , oraz kilka
                  szpitali wojskowych i lotnisk sluzacych do tranzytu zolnierzy z USA do Iraku
                  via Niemcy.
                  • zibi_mazurak Re: no nie :) 22.06.07, 16:12
                    Jeśli chodzi o wojsko sowieckie - płacili oczywiście Niemcy.

Natomiast na terytorium niemieckim stacjonują nadal wojska amerykańskie,
                    brytyjskie i francuskie. W bazie Spangdahlem stacjonują amerykańskie siły
                    lotnicze (one fighter wing), a w Heidelbergu amerykańska 1-sza dywizja pancerna.
              • warmi2 Re: no nie :) 23.06.07, 20:52
                Zwazywsze ze US army byla drugim najwiekszym pracodawca w RFN przez wiele lat ,
                obecnosc armii US w Niemczech napewno nic ich nie kosztowala.
        • grzegorz1948 Re: Reich - pytania 22.06.07, 15:37
          Reparacje wojenne dla ZSRR byly w gesti NRD.Czy NRD-owcy placili?????????? Ale
          o ile wiem to Ruski mieli w calym Bloku Wschodnim magazyn samoobslugowy a oni
          prosic sie nie dali brali cala reka i o ile wiem to nie dziekowali bo w
          rodzinie za takie drobne podarki sie nie dziekuje.Co prawda obcalowali
          przywudcow bratnich panstw obcalowywali przy kazdym zblizeniu tylko po tych
          pocalunkach albo towary znikaly z pulek sklepowych lub ceny szly do gory.
      • zibi_mazurak Re: Reich - pytania 22.06.07, 16:13
        Mówiłem o Niemczech Zachodnich. Bo wiem, że Ruscy z Niemiec Wschodnich wywieźli,
        co tylko się dało.
    • cyniol Re: Land lease pozyczka na korzystnych warunkach 22.06.07, 16:25
      dla pozyczkobiorcow.
      Repayment

Large quantities of goods were in Britain or in transit when Washington suddenly
      and unexpectedly terminated Lend-Lease on 2 September 1945. These items were
      sold to Britain for about 10 cents on the dollar with payment to be stretched
      out over 50 years at 2% interest. [5] The loan originally was £1,075 million.
      The final payment of $83.3 million (£42.5 million) due on 31 December 2006
      (repayment having been deferred on several occasions) was made on 29 December
      2006, it being the last working day of the year. After this final payment
      Britain's Economic Secretary, Ed Balls, formally thanked the US for its wartime
      support.
      en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease
    • sansone1 tzw pokoj w Versalie byl jednym z przyczyn 23.06.07, 22:19
      II WS , Zachodni sprzymierzency sie na bledach nauczyli, czego o tobie n ie
      mozna powiedziec.
      Do pierwszej wojny swiatowej wszyscy darzyli, a ja Serbowie sprowokowali...
      • cyniol Re: tzw pokoj w Versalie byl jednym z przyczyn 24.06.07, 03:34
        Chyba raczej Austro-Wegry Serbow sprowokowaly.
        • sansone1 Re: tzw pokoj w Versalie byl jednym z przyczyn 24.06.07, 07:54
          czym ich sprowokowala? wizyta pewnego Arcyduka w prowincji Austryjackiej, bo
          niewydaje mnie sie aby teraz Bosnia czescia jakiegos panstwa Serbskiego byla.
          • cyniol Re: tzw pokoj w Versalie byl jednym z przyczyn 24.06.07, 13:45
            Austria prowokowala Serbow swoja agresywna polityka na Balkanach uwazajac,ze
            nalezy prowdziic ekspansje na Balkany w celu oslabienia wplywow rosyjskich.
            Chyba nie podwazysz prawa poludniowych Slowian do niepodleglosci i oderwania sie
            od Turcji i uniezaleznienia od Austrii.Zamach na arcyksiecia byl efektem
            obrzydliwej polityki Austrii wobec panstw balkanskich.
            Bismarck powiedzial, ze bezposrednia przyczyna nastepnej wojny bedzie "jakas
            idiotyczna sprawa na Balkanach". Zamach na arcyksiecia byl tylko iskra, ktora
            podpalila lont. Po zamachu Austria zaatakowala Serbie. Wiekszosc politykow
            europejskich do konca wierzyla na szanse zlagodzenia konfliktu. Austria
            wystosowala ultimatum, ktorego Serbia nie moglla przyjac nie wyrzekajac sie
            niepodleglosci. Byl to dla Austrii znakomity pretekst do wojny. Jednak ku
            zaskoczeniu Austrii, Serbia przyjela prawie wszystkie punkty ultimatum. Cesarz
            Austrii tak to skomentowal "Bylo to wielkie moralne zwwyciestwo Wiednia.Ale tym
            samym odpada pretekst do wojny". I momo wszystko atak nastapil.
            • sansone1 Re: tzw pokoj w Versalie byl jednym z przyczyn 24.06.07, 18:44
              na czym ta agresywna austryjacka polityka na Balkanach polegala, moze Austria w
              czasie wojn balkanskich Turcje popierala?
              To Serbowie sobie wmowili ze sa jedynymi representami ludow na Balkanach i tez w
              tym celu w Bosni i Hercegowinie mieszali, choc Kroaty ich tam nie chcieli.
              • cyniol Re: tzw pokoj w Versalie byl jednym z przyczyn 24.06.07, 19:54
                Po kryzysie marokanskim Austria rozpoczela swoja agresywna polityke na Balkanch
                uwazajc, ze nalezy rozpoczac ekspansje na Balkany w celu oslabienia wplywow
                rosyjskich. Poludniowi Slowianie coraz glosniej zaczeli sie domagac
                niepodleglosci i oderwania od Turcji. Marzylo im sie panstwo niezalezne od
                Austrii i Turcji. Serbia liczac na swojego glownego protektora Rosje zostala
                uznana za glowne zagrozenie dla Austrii. Po rewolucji w Ankarze Turcja ponownie
                chciala zajac Bosnie, Hercogowine ale ubiegli ja Austriacy i lapczywie zwrocila
                sie w strone Serbii. Serbia oglosila mobilizacje i zwrocila sie o pomoc do
                Rosji. Ta odmowila nie bedac dostatecznie do tej wojny przygotowana. Niemcy
                wymusily na Rosji akceptacje aneksji. Odsunelo to tylko kryzys balkanski do 1014
                roku, ale go nie zatrzymalo.
            • grzegorz1948 Re: tzw pokoj w Versalie byl jednym z przyczyn 24.06.07, 19:06
              pl.wikipedia.org/wiki/Traktat_wersalski#Ci.C4.99.C5.BCary_ekonomiczne_na.C5.82o.C5.BCone_na_Niemcy
              pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_ja%C5%82ta%C5%84ska
              jak widac to od Niemcow oderwano terytoria dla zwyciezcow zeby mogli sie sami
              obsluzyc.Dziwi mnie podana sprawa Prus Wschodnich i Slaska?!Cos tu do cholery
              nie pasuje!
    • ghotir Re: Reich - pytania - zibi_mazurak 24.06.07, 04:39
      Piszesz po polsku wiec zakladam, ze sie urodziles w Polsce. Ciekawe, ze nie
      zainteresowaly Cie niemieckie odszkodowania dla Twojego kraju pochodzenia.
      • zibi_mazurak Re: Reich - pytania - zibi_mazurak 24.06.07, 07:50
        Dlaczego twierdzisz że mnie nie zainteresowały?

Po prostu teraz nie napisałem o tym tematu.

Ale słusznie stwierdziłeś, nie zainteresowały mnie. Bo ja ten kraj za 3 lata
        opuszczę.
        • ghotir Re: Reich - pytania - zibi_mazurak 24.06.07, 08:05
          zibi_mazurak napisał: "ja ten kraj za 3 lata opuszczę."

Zatem Polska, zniszczona przez hitlerowcow, wychowala Cie. Ale Ciebie nie
          interesuje, ze ten kraj nie otrzymal odszkodowan za zniszczenia hitlerowskie.
          Ty juz TERAZ jestes lojalny krajowi, ktory kaze Ci czekac TRZY lata na prawo
          osiedlenia sie w nim. Zycze Ci powodzenia, z niesmakiem.
          • zibi_mazurak Re: Reich - pytania - zibi_mazurak 24.06.07, 13:40
            Trzy lata? Ja do Anglii mogę się wyprowadzić i zacząć tam pracować kiedy zechcę.
            A do Francji już za 2 lata.
            • cyniol Re: Reich - pytania - zibi_mazurak 24.06.07, 21:19
              Wyjezdzaj jak najszybciej. Polska nie potrzebuje takich obywateli.
              • zibi_mazurak Re: Reich - pytania - zibi_mazurak 25.06.07, 08:23
                Przynajmniej nie chwalę niemieckich karykaturzystów, inaczej niż Zniemczony_Polak.
    • sansone1 co do odszkodowan dla Polski 24.06.07, 19:25
      to tutaj odpowiedz masz...z konferencji w jalcie:

.Ustalono rekompensatę dla Polski w postaci Pomorza Zachodniego, Prus Wschodnich
      i Śląska. Podjęto decyzje o przesiedleniu Niemców z tych terenów do kraju ojczystego

to rekompensacja nie byla za ziemie wchodnie, tylko za napasc Niemcow na Polske.
      • grzegorz1948 Re: co do odszkodowan dla Polski 24.06.07, 21:55
        to rekompensacja nie byla za ziemie wchodnie, tylko za napasc Niemcow na Polske
        > .
        Przepraszam jam stary i glupi.
        Pomorza Zachodniego, Prus Wschodnich-Czy te ziemie to nie polskie?
        O ile dobrze przysiedzialem faldow w szkole to Prusy byly osobnym Narodem a
        Fryderyk 1(?!) w 1425 dostal te ziemie jako lenno POlski. Cosik tam nawet
        Matejko malowal.
        A tak na powaznie.Kiedys za PRL jeden lektor KW PZPR powiedzial mi co Polacy
        tak rzucaja sie o Ziemie Zachodnie?!Sa one tylko porozumieniami narodowymi
        przyznane Polsce na 25lat administrowania. Kiedys przyszedl on z jakiegos
        szkolenia i"zapomnial" na stoliku broszurke"40lat pokoju i 100wojen" i tam bylo
        (wydanie PZPR) ze np po powstaniu na Wegrzech stracilo sie 35000 Wegrow.Wyniki
        z 1968 z Pragi juz tego nie podawali.Ale o tych Ziemiach Zachodnich ma ktos
        jakies materialy?
        • cyniol Re: co do odszkodowan dla Polski 24.06.07, 22:43
          Tutaj jest w skrocie, ale wystarczy aby upewnic sie, ze Pomorze Zachodnie jest
          polskie. Niemcy tak dlugo okupowali, ze w koncu sami uwierzyli ze to ich i
          zwracajac nam nasza wlasnosc sadza, ze zaplacili za szkody wojenne. To dobre.
          pl.wikipedia.org/wiki/Pomorze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka