Dodaj do ulubionych

przerazajaca idea wojny w przestrzeni

IP: 168.103.126.* 27.06.03, 19:59
www.globalresearch.ca
Centre for Research on Globalisation
Centre de recherche sur la mondialisation

The terrifying new face of global warfare:
US plan to 'own' space
by Neil McKay
Scotland Herald 22 June 2003.
www.globalresearch.ca 27 June 2003
The URL of this article is: http://globalresearch.ca/articles/MCK306A.html

------------------------------------------------------------------------------
--

As part of a plan to ensure its total military supremacy, the US is preparing
to complete the domination of space
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus hehehe,"jutro nadchodzi":)))))) 27.06.03, 20:11
      tam jest moj post w tej tematyce

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=6683108
      a takze z innego postu

www.fas.org/spp/starwars/program/abl.htm

*******************************************************************************

Pax Americana jest niezwyciezony:))))))

ps- opracowano juz miejsca dla umieszczenia miedzy orbita ksiezyca a ziemi baz
      wojennych:)))))))))))

hhehehe- lewaczki i wrogowie pax americana - toz ja to mowie caly czas - a wy
      szukacie glupot co kto gdzie powiedzial:)))))

przygotujcie sie na nadejscie nowej epoki:)))))))

ona juz sie rozpoczela:)))

vae victis:)))
    • Gość: A.D. dokonczenie... IP: *.mco.bellsouth.net 27.06.03, 20:13
      Another exotic development will be 'a virtual, global, synthetic battlespace
      in which space forces will train [and] rehearse missions'. The US space corps
      would fight global cyber-battles in a virtual world as big as the earth and
      its atmosphere. This would complement current Space Command facilities such as
      the Space Warfare Centre, the Space Battle Lab and the Fusion Centre.

The conclusion of the SMP report leaves no doubt of how important these plans
      are to the US military and government: 'Expanding the role of space in future
      conflicts ... produces a fully integrated air and space force that is
      persuasive in peace, decisive in war and pre-eminent in any form of conflict.'

-------------------------------------------------------------------------------
      -

Copyright The Scotland Herald 2003. For fair use only/ pour usage
      équitable seulement
    • marcus_crassus jakies opinie od lewakow/albo arabow??:)) 28.06.03, 12:03
      • Gość: JOrl Opinia nie od lewaka IP: *.halo.provector.pl 28.06.03, 15:26
        Marcusie, w symulacjach komputerowych mozna wszystko pokazac. A przeciez
        Amerykanie w technice kosmicznej maja coraz wieksze problemy. Ich promy nikt
        nie przewidywal, ze maja tak dlugo latac. Nastepcow nie ma, a efekt jest to co
        sie stalo przed paru miesiacami. Katastrofa, bo to przeciesz juz zlom. Nie ma
        czesci zapasowych bo sie zuzyly. Na SSI, ktorej podstawa jest technika rosyjska
        musza latac na rosyjskich rakietach. I ostatnio kupuja Amis silniki do rakiet
        od Rosjan. Sa to RD180, zamowionych jest 100 szt.
        W technice lotniczej popatrz Airbus. Juz sprzedaje wiecej jak Boenig. I Airbus
        konstruuje nowe samoloty, a u Amerykanow nic. Jak sie te stare jeszcze daje
        sprzedawac to dobrze, ale juz cos slychac, ze Boenig ma po prostu zaprzestac
        budowania samolotow.
        W technice samolotow wojskowych. F35 od kilku lat ciagkle bedze gotowy za lat
        10. I z powodu braku mozliwosci kostruowania szukaja Amis firmy np. europejskie
        aby z ten F35 konstruowaly. Tez sie takdzieje z innymi.
        Pozdrowienia
        • marcus_crassus hmm????obawiam sie ze masz bledne dane 28.06.03, 15:38
          promy kosmiczne rzeczywiscie maja problemy - ale dlatego ze wlasnie nikt nie
          pali sie do ich modernizacji.

na 2020 przewiduje sie wprowadzenie nowej floty nowej generacji - wiec remonty
          modernizacja promow nie ma sensu - zreszta ich mozliwosci sa fatalne.

airbus???swietnie,ale mamy caly swiat - bedzie miejsce i dla airbusa i dla
          boeinga,kwestia sprzedazy airbusa i boeinga to fajny temat na
          dzial "gospodarka" ale nie na temat panowania w przestrzeni kosmicznej.

kwestia z eurofighterem wyglada jeszcze zabawniej - a eurofighter jest o klase
          slabszy,zreszta schodza na absurdalny temat-nie mam zamiaru udowadniac
          wyzszosci USA nad Europa ani wchodzic w jakies rywalizacje europejsko-USA.

w kazdym razie takie zamierzenia moze dzis zrealizowac tylko USA i oni to
          naprawde robia - zaden inny kraj nawet nie ma takich planow.

a kwestia realizacji planow to tylko czas
          • Gość: JOrl Ja mam prawdziwe dane, marcusie IP: *.dip.t-dialin.net 29.06.03, 15:41
            marcus_crassus napisał:

> promy kosmiczne rzeczywiscie maja problemy - ale dlatego ze wlasnie nikt nie
            > pali sie do ich modernizacji.
            >
            > na 2020 przewiduje sie wprowadzenie nowej floty nowej generacji - wiec
            remonty
            > modernizacja promow nie ma sensu - zreszta ich mozliwosci sa fatalne.
            >
            Nie ma zadnych programow w USA co do budowy nowej generacji promow. Moze poza
            symulacjami komputerowymi. Dla takich jak Ty, ktorzy nie rozumieja co to jest
            naprawde przemysl.

> airbus???swietnie,ale mamy caly swiat - bedzie miejsce i dla airbusa i dla
            > boeinga,kwestia sprzedazy airbusa i boeinga to fajny temat na
            > dzial "gospodarka" ale nie na temat panowania w przestrzeni kosmicznej.

Tu tez. Airbus konstruuje nowe samoloty. Boenig NIE.
            To ma znaczenie, bo widac upadek mocy projektowych USA na polu kosmiczno-
            lotniczym. Naturalnie na polu symulacji graficznych sa Amis daleko w przodzie.
            Tak zwane "technologie Informatyczne". Tylko poza obrazkami musza siasc
            inzynierowie i projektowac, budowac i produkowac juz nie w symulacjach.
            Zreszta z mojej praktyki zawodowej wiem, jak Amerykanie odstaja w coraz wiecej
            dziedzinach przemyslowych.
            Zato inzynierie finansowa maja tez na najwyzszym swiatowym poziomie. Dzieki
            temu potrafia produkowac swoje zielone papierki i za nie importowac artykuly
            przemyslowe. Ostatnio juz z deficytem 500 mild$ rocznie.
            Niestety pytanie co dalej? Bo pieniadze to tak naprawde NIC. Produkt sie liczy.

> w kazdym razie takie zamierzenia moze dzis zrealizowac tylko USA i oni to
            > naprawde robia - zaden inny kraj nawet nie ma takich planow.
            >
            > a kwestia realizacji planow to tylko czas
            Acha, a Rosja zaczyna dobor kandydatow do lotu na Marsa. A Amis? Po prosbie
            moga tylko na ISS.
            Pozdrowienia
            • Gość: Kris Re: Ja mam prawdziwe dane, marcusie IP: *.host10.starman.ee 29.06.03, 16:12
              Cos mi sie zdaje ze tym razem crassus,czy tez marcus,najzwyczajniej
              przeszarzowal,spiesznie szuka jakichs danych w sieci!
              • marcus_crassus marcus nie przeszarzowal 29.06.03, 16:26
                promy zostaly uznane za nieefektywne - za duze koszty a glownie chodzi o
                czestotliwosc lotow - jest zbyt mala zeby promy odgrywaly jakakolwiek istotna
                role w misjach kosmicznych i eksploracji chocby najblizszej przestrzeni,info
                mam spoza netu,ale z checia sam poszukam na necie,wiec sie podziele niedlugo
                dokladnymi planami NASA i USA co do nowej floty kosmicznej
            • marcus_crassus JOrl,odbilo ci??? 29.06.03, 16:23
              rosja na marsa????

czys ty postradal zmysly???

co ma Airbus do lotow w kosmos???wytlumacz bo nie lapie w ogole po co piszesz
              o tym airbusie - chyba po prostu poczytales ostatnio w prasie i naszla cie
              nieodparta chec podzielenia sie z kims tymi wiadomosciami...fajnie,ale to
              troche nie na temat

wiesz kto na swiecie eksportuje technologie???to sprawdz

co do floty kosmicznej po prostu przyznaj sie ze nawet nie wiesz co sie w tych
              sprawach dzieje a twoja wiedza wynika z tego "co co sie wydaje /co bys
              chcial"...ta sa plany NASA,wymiana zostala o ile sie nie myle przyspieszona
              przez katastrofe kolumbii,podam ci jak bede mial wolne linki na net...poza tym
              chodzi o zmniejszenie kosztu wyniesienia kg/na orbite - na tym maja m.in
              polegac zmiany ktore sie szykuja

wiesz,nie za bardzo rozumiem twojego postu - mam wrazenie ze napisales w
              stlu "napisze co wiem,moze a noz zahacze o temat",niestety,nie zahaczyles a
              info o rosyjskim locie na marsa to mozesz napisac kolo 19 - bodajze wtedy leci
              bajka na dobranoc
              • Gość: JOrl Re: JOrl,odbilo ci???-NIE IP: *.dip.t-dialin.net 29.06.03, 17:48
                Akurat markusie ja pracuje w przemysle niemieckim. Tym najwazniejszym, budowa
                maszyn, czyli to co Ty zwiesz jako technologie. Sam konstruuje tu urzadzenia, i
                z tego powodu jezdze po innych fabrykach niemieckich. Wiec co do technologii to
                JA sie zajmuje nimi na codzien. Tez w zwiazku z tym JA wiem zawodowo, a nie z
                mediow jaki poziom jest europejski, amerykanski itd. I wiem, ze u Amis jest
                coraz gorzej. Z rozwojem.
                A Ty przeciez jestes laik techniczny. Sam gdzies sie tym chwaliles. I stad te
                Twoje posty.
                A ze tak jest, to chyba widzisz, ze Europa pod przewodnictwem Niemiec
                zakwestionowala dominancje USA. I co? Moze jakies sankcje ekonomiczne? Jak co
                to tylko odwrotnie.
                Po prostu w USA poprzez swoja polityke wewnetrzna gdzie najwazniejsze sa
                pieniedze a nie towary, nastepuje upadek przemyslu. I Bush moze sobie tam
                kredyty podpisywac na nowe bronie. Poza symulacjami komputerowymi powinny byc
                one zbudowane. A widac, ze zdolnosci do konstruowania Amerykanow maleja. U nich
                sie ksztalca adwokaci i finansowi zonglerzy. A nie inzynierowie. Cos jak w
                Polsce.
                A co do Rosjan i Marsa. To czytalem. Naturalnie nie w nastepnych paru latach.
                Pozdrowienia
                • marcus_crassus nie rozumiem o czym ty w ogole mowisz 29.06.03, 18:31
                  przemysl upada w USA???jak moze przemysl upadac??przemysl upada wtedy gdy jest
                  kryzys w panstwie - jakis krach etc...

oczywiscie - coraz wiekszy procent pkb USA to uslugi & technologia - ale
                  wlasnie na tym polega potega tego panstwa - ono wychodzi juz z epoki
                  przemyslowej - produkuje juz tylko dobra finalne i uslugi etc...

nie jestem laikiem technicznym - choc nie jestem inzynierem - zalezy co
                  rozumiesz pod slowem "laik" - jesli ktos kto zawodowo nie zajumuje sie takimi
                  sprawami to owszem - samochodu nie zaprojektuje.

europa pod przewodnictem niemiec cos zakwestionowala???

o ile pamietam ostatnio wlasnie Europa z niemcami na czele zgadza sie na
                  wszystkie propozycje USA,ale to zbaczanie z tematu...

nie pojmuje o co Ci chodzi - o jaka poziom przemyslu???

tylko USA ma flote kosmiczna oprocz starej ruskiej (nie mowie rzecz jasna o
                  satlitach lub ogolnie prowadzonych badaniach kosmosu),tylko USA ma szeroko
                  zakrojony program podboju kosmosy,tylko USA ma cos takiego jak krzemowa
                  dolina...

europa wydajaca na zbrojenia polowe mniej od USA jest kilka/kilkanascie razy
                  mniej efektywna - porownanie USA do niemiec to w ogole nie jest mozliwe bo to
                  porownanie tytana z krasnalem

wiesz - nie za bardzo wiem jak sie ustosunkowac - bo co do rozwoju Airbusa sie
                  zgadzam choc nie widze zwiazkow z tematem,kwestia "przeciwstawienia sie USA i
                  rosyjskiej misji na marsa" to jakies chyba Twoje osobiste fantazje - rowniez
                  nie na temat nowoczesnych technologii i wykorzystania orbity o czym jest post
                  a kwestia "zdolnosci konstrukcyjnych" to jakies nieporozumienie - nie
                  wiem,albo cos zle ujales bo masz problemy z Polskim albo nie wiesz o czym
                  mowisz...

nie ma czegos takiego jak zdolnosci konstrukcyjne - jest projekt,jest
                  technologia ktora warunkuje m.in klase materialowm,jest budzet danego projektu
                  i rusza produkcja...

na przyszlosc jesli schodzisz na tematy polityczne jak kwestionowanie
                  przywodztwa USA to w osobnym poscie - bo nie moge sie ustosunkowac bo widze
                  brak zwiazku z tematem,Airbus podobnie,reszta to fantazje & bajki- tym
                  bardziej nie wiem jak sie mam o tego ustosunkowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka