Dodaj do ulubionych

Odwołanie Ślązaków w Trybunale w Strasburgu

IP: *.axelspringer.com.pl 02.07.03, 13:40
Urodziłem się w Chorzowie, mieszkam teraz w Warszawie. Jestem Polakiem, ale
popieram postulat, żeby pozwolić Ślązakom na odrębność. Jeśli chcą - proszę
bardzo. Mogą się nawet odłączyć od Polski, razem ze wszystkimi hutami i
kopalniami wydobywającymi niepotrzebny węgiel. Tyle że muszą się też odłączyć
od polskiego budżetu i od moich podatków. Sami muszą sobie płacić dotacje do
deficytowego górnictwa. OK?
Obserwuj wątek
    • Gość: WLKP NA SYBERIE Z NIMI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 13:46
    • Gość: BL Jestem Lubuszninem ! IP: *.proxyplus.cz / 10.142.26.* 02.07.03, 13:46
      Urodziłem się w Gorzowie, mieszkam w Poznaniu i chcę dostać się
      do Sejmu! Dlatego jestem Lubuszaninem. Jeśli panu Goszalikowi
      serce podpowiada, że jest Ślązakiem to mi też może. Żądam
      miejsca w sejmie i dofinansowania mojej mniejszości z budżetu
      państwa!
      • Gość: slazak Na Syberie to raczej z toba, matole. IP: *.range81-152.btcentralplus.com 02.07.03, 13:51
        • Gość: zbytkownik Re: Na Syberie to raczej z toba, matole. IP: 217.17.242.* 02.07.03, 18:44
          ida, ida, nic nie widza, ciul, dup leza...
          a toc ksiezyc swieci...
          badz matolem ksiezycowym, mieszkancu slaska...
          mniejszosci zachciewa sie, co ???
          male interesiki pachna...ot co!!!
    • Gość: Tomson Chrzanić grupkę zdrajców! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 13:54
      Większość mieszkańców Śląska to przesiedleńcy z kresów wschodnich. Dostaliśmy
      Śląsk wzamian za Podole i nie ma się co łudzić grupka zdrajców i bandytów,
      którzy nazywają się Ślązakami, są na usługach niemieckich neonazistów ze
      związków wypędzonych i odłączenia Śląska od Polski oznacza przyłączenie go do
      Niemiec. Dlatego jeśli ci zdrajcy będą podskakiwać, to zrobimy z nimi to co
      Putin z bandytami w Czeczeni.

• Gość: felusiak Re: Chrzanić grupkę zdrajców! IP: *.nyc.rr.com 02.07.03, 13:57
        A ja bym oddal niemcom Slupsk pod warunkiem, ze zabiora tez Tomsona.
        • Gość: Ja Re: Chrzanić grupkę zdrajców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 13:59
          mam nadzieję że w Polsce nie ma duzo takich idiotów jak Tomson.
          Mieszkaniec Opolszczyzny.
          • Gość: Tomson Re: Chrzanić grupkę zdrajców! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 15:45
            Gość portalu: Ja napisał(a):

> mam nadzieję że w Polsce nie ma duzo takich idiotów jak Tomson.
            > Mieszkaniec Opolszczyzny.
            Opolszczyzna... To tam mniejszość niemiecka wymusiła na polskim rządzie by
            zrobić odrębne wojewódzwo. Zaliczasz się pewnie do pojebanych zdrajców których
            przodkowie nie będąc Niemcami głosowali za niemieckością Śląska. A w czasie
            IIWŚ walczyli po stronie wermachtu. Oj partacze z tych komuchów że tylu
            rewizjonistów pozostawili przy życiu.
        • Gość: Tomson Proamerykańskie lizusotwo spowodowane naiwnością IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 15:50
          to jedno, ale popieranie zdrady stanu to już przegięcie z twojej strony.
      • Gość: *<:o? Tomson! Czy ojciec zrobił cie lewą reką???? IP: *.acn.pl 02.07.03, 14:20
        Gość portalu: Tomson napisał(a):

> Większość mieszkańców Śląska to przesiedleńcy z kresów wschodnich. Dostaliśmy
        > Śląsk wzamian za Podole i nie ma się co łudzić grupka zdrajców i bandytów,
        > którzy nazywają się Ślązakami, są na usługach niemieckich neonazistów ze
        > związków wypędzonych i odłączenia Śląska od Polski oznacza przyłączenie go do
        > Niemiec. Dlatego jeśli ci zdrajcy będą podskakiwać, to zrobimy z nimi to co
        > Putin z bandytami w Czeczeni.
        >
        • Gość: Tomson Oj za miękcy byli komuniści dla folksdojczów!!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 15:49
          I teraz mamy kupę tego ścierwa w naszysch granicach.
    • goral11 Re: Odwołanie Ślązaków w Trybunale w Strasburgu 02.07.03, 14:32
      a niech beda slazakami a nawet niech nazwa sie indianami plemienia nawaho dla
      mnie to banda nierobów i kretynów a ci którzy ich popieraja daja sie im dupy
      taka jest niestety prawda
      • Gość: *<:o! A puknie sie ciupaską!!!! IP: *.acn.pl 02.07.03, 14:37
        goral11 napisał:

> a niech beda slazakami a nawet niech nazwa sie indianami plemienia nawaho dla
        > mnie to banda nierobów i kretynów a ci którzy ich popieraja daja sie im dupy
        > taka jest niestety prawda
        • arnold7 Re: A puknie sie ciupaską!!!! 02.07.03, 14:42
          Do normalnej dyskusji zapraszam na forum:
    • Gość: Bor'ka Narodowosc Slaska ? NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 15:29
      Jest to pomysl bez watpienia szkodliwy dla pozycji Polski i jako taki winnien
      byc otwarcie krytykowany.
      "Odrebnosc" Slaska jest fikcja oparta o regionalne roznice jezyka, slady
      germanizacji...i ambicje polityczne paru gentelmenow.
      Dlaczego nie "narod" wielkopolski, czy mazowiecki ?

Gwara poznanska jest NIEZWYKLE podobna do slaskiej, no i o czym to swiadczy ?
      Ano, o analogicznych jak na Slasku, wplywach jezyka niemieckiego.
      Poznaniacy lubia swoja gware, ale wszystko odbywa sie w granicach zdrowego
      rozsadku.

Jesliby kto na ulicach W-wy powaznie zaczal propagowac separatyzm mazowiecki,
      to by go zawiezli do czubkow. A przeciez panstwo mazowiecki mialo 500 lat
      historycznej tradycji !

Wreszcie, dlaczego 200 tysiecy ma narzucac milionom swe dziwne pomysly?

Ostatecznie i ten slaski separatyzm moznaby traktowac z przymruzeniem
      oka...gdyby nie fakt istnienia silnego lobby politycznego w Niemczech, ktore
      sni tylko o takich wlasnie scenariuszach.
      • Gość: a psik Re: Narodowosc Slaska ? NIE! IP: 209.202.81.* 02.07.03, 15:35
        ja bym dodal tez pewien aspekt, ktory nazywa sie polonizacja
        tego regionu - dla rownowagi.
      • Gość: Jas Re: Narodowosc Slaska ? NIE! IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.03, 15:36
        Czesi i Slowacy moga byc osobno to i Slazacy i Polacy tez.Tez jak ci pierwsi maja prawie te same jezyki,ale w przeciwienstwie do nich Slazacy i Polacy maja calkiem inna historie.
        • Gość: Tomson Re: Narodowosc Slaska ? NIE! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 15:55
          Gość portalu: Jas napisał(a):

> Czesi i Slowacy moga byc osobno to i Slazacy i Polacy tez.Tez jak ci pierwsi
          ma
          > ja prawie te same jezyki,ale w przeciwienstwie do nich Slazacy i Polacy maja
          ca
          > lkiem inna historie.

Większość miezkańców Śląska to przesiedleńcy z kresów wschodnich. Twoje
          porównanie jest bezsensu, bardziej adekwatne byłoby porównanie hipotetycznego
          oderwania regionu Sudetów od Czech.

• Gość: Jas Re: Narodowosc Slaska ? NIE! IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.03, 19:20

> Gość portalu: Jas napisał(a):
            >
            > > Czesi i Slowacy moga byc osobno to i Slazacy i Polacy tez.Tez jak ci pierw
            > si
            > ma
            > > ja prawie te same jezyki,ale w przeciwienstwie do nich Slazacy i Polacy ma
            > ja
            > ca
            > > lkiem inna historie.
            >
            > Większość miezkańców Śląska to przesiedleńcy z kresów wschodnich. Twoje
            > porównanie jest bezsensu, bardziej adekwatne byłoby porównanie hipotetycznego
            > oderwania regionu Sudetów od Czech.
            >

tu nie chodzi o przesiedlencow a o Slazakow.Maja byc zaliczeni jako narod,jak czeski czy slowacki.Bo sie roznia od przesiedlencow jezykiem ,historia tradycjami i jedzeniem.A potem zobaczymy co dalej.
            • Gość: Tomson Re: Narodowosc Slaska ? NIE! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 19:41
              Gość portalu: Jas napisał(a):

> tu nie chodzi o przesiedlencow a o Slazakow.
              Narodowość Śląska to mit. Ja mieszkam blisko ziem kaszubski, a kaszubi mają
              dialekt o niebo bardziej niezrozumiały niż Ślązacy, ale nikt z nich nie mówi o
              byciu mniejszością narodową. Ślązacy to polska mniejszość etniczna i koniec!

> Maja byc zaliczeni jako narod,jak
              >czeski czy slowacki.Bo sie roznia od przesiedlencow jezykiem,historia tradycjam
              > i i jedzeniem.A potem zobaczymy co dalej.
              Żadne zobaczymy co dalej! Nie ma nawet mowy o odłączeniu choćby skrawka
              polskiej ziemii od Polski.
              • Gość: Bor'ka Zgadzam sie z Tomsonem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 19:45
                I tu sie nareszcie zgadzany ze soba Tomson !
                Przyklad z Kaszubami jest bardzo wymowny.
              • Gość: Janek Re: Narodowosc Slaska ? NIE! IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.03, 20:59

> Gość portalu: Jas napisał(a):
                >
                > > tu nie chodzi o przesiedlencow a o Slazakow.
                > Narodowość Śląska to mit. Ja mieszkam blisko ziem kaszubski, a kaszubi mają
                > dialekt o niebo bardziej niezrozumiały niż Ślązacy, ale nikt z nich nie mówi o
                > byciu mniejszością narodową. Ślązacy to polska mniejszość etniczna i koniec!
                >
                > > Maja byc zaliczeni jako narod,jak
                > >czeski czy slowacki.Bo sie roznia od przesiedlencow jezykiem,historia trady
                > cjam
                > > i i jedzeniem.A potem zobaczymy co dalej.
                > Żadne zobaczymy co dalej! Nie ma nawet mowy o odłączeniu choćby skrawka
                > polskiej ziemii od Polski.

Powiedz Slowakom ze oni czeska mniejszosc etniczna...
      • Gość: Tomson Teraz już chyba wiesz Borka co czuli Rosjanie gdy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 15:52
        im się Czeczenia zbuntowała?

Gość portalu: Bor'ka napisał(a):

> Jest to pomysl bez watpienia szkodliwy dla pozycji Polski i jako taki winnien
        > byc otwarcie krytykowany.
        > "Odrebnosc" Slaska jest fikcja oparta o regionalne roznice jezyka, slady
        > germanizacji...i ambicje polityczne paru gentelmenow.
        > Dlaczego nie "narod" wielkopolski, czy mazowiecki ?
        >
        > Gwara poznanska jest NIEZWYKLE podobna do slaskiej, no i o czym to swiadczy ?
        > Ano, o analogicznych jak na Slasku, wplywach jezyka niemieckiego.
        > Poznaniacy lubia swoja gware, ale wszystko odbywa sie w granicach zdrowego
        > rozsadku.
        >
        > Jesliby kto na ulicach W-wy powaznie zaczal propagowac separatyzm mazowiecki,
        > to by go zawiezli do czubkow. A przeciez panstwo mazowiecki mialo 500 lat
        > historycznej tradycji !
        >
        > Wreszcie, dlaczego 200 tysiecy ma narzucac milionom swe dziwne pomysly?
        >
        > Ostatecznie i ten slaski separatyzm moznaby traktowac z przymruzeniem
        > oka...gdyby nie fakt istnienia silnego lobby politycznego w Niemczech, ktore
        > sni tylko o takich wlasnie scenariuszach.
        • Gość: Bor'ka Tomson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 16:06
          Tomson, porownanie z Czeczenia jest calkowicie chybione.
          Czeczeni to odrebny narod o 200 latach historii zbrojnej walki
          niepodleglosciowej.
          Narod, ktory ma wlasny jezyk i tradycje narodowa.
          Etnicznie nie slowianie.

"Narod Slaski" to fikcja.
          Nie sadze, zeby ten problem zaistnial, gdyby nie wplywy niemieckie i podla
          sytuacja ekonomiczna na Slasku.
          • Gość: Tomson Borka IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 16:22
            Gość portalu: Bor'ka napisał(a):

> Tomson, porownanie z Czeczenia jest calkowicie chybione.
            > Czeczeni to odrebny narod o 200 latach historii zbrojnej walki
            > niepodleglosciowej.
            Jakiej walki? Walki indian z Amerykanami mają jeszcze większą tradycję, a jakoś
            nikt nie rząda zwrotu ziem indianom. Podobne walki toczyły się na całym
            Rosyjskim kaukazie, ale jakoś nikt inny nie podnosi buntu.

> Narod, ktory ma wlasny jezyk i tradycje narodowa.
            > Etnicznie nie slowianie.
            Podobnie jak mieszkańcy Tatarstanu i ogromnych połaci azjatyckiej Rosji, ale
            nikt tam jakoś nie planuje oderwania się od Rosji.

> "Narod Slaski" to fikcja.
            > Nie sadze, zeby ten problem zaistnial, gdyby nie wplywy niemieckie i podla
            > sytuacja ekonomiczna na Slasku.
            W Czeczeni są to z kolei wpływy islamskie i kaukaskich grup przestępczych.
    • indris Jak załatwic sprawę 02.07.03, 15:43
      Najprościej, to znowelizowac ustawę o mniejszościach narodowych. Wyliczyć
      enumeratywnie wszystkie mniejszości i ustalić, że TYLKO im przysługiwać mogą
      określone w ustawie przywileje, jak np. zwolnienie z progu wyborczego, dotacje
      państwowe, itp itd. Oczywiście "sląskiej" narodowości tam nie umieszczać.
      Założę się, że sprawa umrze wtedy śmiercią naturalną. A następnych nie będzie.
      • Gość: a psik Re: Jak załatwic sprawę IP: 209.202.81.* 02.07.03, 15:49
        jednego nie rozumiesz - ludzie ktorzy sie deklaruja jako Slazacy
        maja gdzies korzystanie z przywilejow ordynacji wyborczej do
        Sejmu - mnie osobiscie Sejm zwisa i powiewa. Ty na to patrzysz z
        punktu pazernosci politycznej my tozsamosci - i to wlasnie sa
        roznice ktore miedzy innymi dziela Slazakow i Polakow
        • Gość: *<:o) A ja myślę,że Slązacy to Polacy... IP: *.acn.pl 02.07.03, 16:00
          Ponieważ jak stu procentowi Polacy lubią wywyższać się od innych. Teraz to
          samo - "my jesteśmy inni".

Gość portalu: a psik napisał(a):

> jednego nie rozumiesz - ludzie ktorzy sie deklaruja jako Slazacy
          > maja gdzies korzystanie z przywilejow ordynacji wyborczej do
          > Sejmu - mnie osobiscie Sejm zwisa i powiewa. Ty na to patrzysz z
          > punktu pazernosci politycznej my tozsamosci - i to wlasnie sa
          > roznice ktore miedzy innymi dziela Slazakow i Polakow
          • Gość: a psik Re: A ja myślę,że Slązacy to Polacy... IP: 209.202.81.* 02.07.03, 16:14
            mowienie komus ze sie ma inne zdanie czy inne widzenie swiata
            niz wiekszosc nie jest wywyzszaniem sie - cos cie sie koncepty
            myla - wiecej do ksiazek zagladaj czsami pisza tam madre rzeczy
            • Gość: *<:o) Polecam książki historyczne, a ty? IP: *.acn.pl 02.07.03, 16:27

> mowienie komus ze sie ma inne zdanie czy inne widzenie swiata
              > niz wiekszosc nie jest wywyzszaniem sie - cos cie sie koncepty
              > myla - wiecej do ksiazek zagladaj czsami pisza tam madre rzeczy
              • Gość: a psik Re: Polecam książki historyczne, a ty? IP: 209.202.81.* 02.07.03, 16:34
                co ma piernik do wiatraka ? a jak polecasz to zapewne czytales o
                panstwie wielkomorawskim ktorego Slask byl czescia w czasie gdy
                rejon Polski sluzyl jako autostrada dla plemion
                przemieszczajacych sie w kierunku zachodnim
                • Gość: *<:o) Czytaj, czytaj tylko nie wybiórczo! IP: *.acn.pl 02.07.03, 16:37

> co ma piernik do wiatraka ? a jak polecasz to zapewne czytales o
                  > panstwie wielkomorawskim ktorego Slask byl czescia w czasie gdy
                  > rejon Polski sluzyl jako autostrada dla plemion
                  > przemieszczajacych sie w kierunku zachodnim
        • indris Przepraszam, ale nie wierzę 02.07.03, 19:31
          Nie Tobie, ale autorom wniosku. NIC im nie przeszkadzało zarejestrować sie
          jako "Związek Ślązaków", tak jak istnieją Związek Podhalan, Związek Kaszubów, i
          chyba jeszcze inne. Nie da się przecież zaprzeczyć że poczucie tożsamości wśród
          górali, czy Kaszubów jest silne. Ale - jak dotąd - nikt nie mówi o narodowości
          góralskiej, czy kaszubskiej. Dlatego jestem całkowicie przekonany, że chodzi
          głównie o wyłudzenie specjalnych świadczeń dla mniejszości NARODOWYCH.
      • Gość: Janek Re: Jak załatwic sprawę IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.03, 19:24
        Sloweni i Chorwaci maja tak podobne jezyki,podobne kraje a co?Slask to narod inny niz Polacy.Moi przodkowie nie byli nigdy gorolami i nie umieli czysto po polsku,tylko po slasku i niemiecku.Pisac po polsku tez nie umieli.
        • Gość: Janek Re: Jak załatwic sprawę IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 08:57
          Przyznać narodowość śląską wszystkim Polakom.
    • Gość: warszawiak Re:Chca autonomie,to im dajcie, taniej polubownie jak IP: *.dial.tor1.sprint-canada.net 02.07.03, 16:56
      zalby
    • silesius I znow Polacy.. 02.07.03, 17:29
      ..traca swietna okazje aby trzymac jezyk za zebami.

Ach, dawni towarzysze peerelowskiej niedoli, wy sobie dalej
      zyjcie komunistycznymi mitami o Polsce, szczekajcie na wszystko
      a karawana pojdzie dalej.

Silesius

• Gość: Bor'ka Ze co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 17:34
        A co to przyjacielu ma wspolnego z komunizmem?
        Czy moze Ty tak sobie zupelnie od rzeczy opowiadasz ?
      • muzg.komuszy Silesius, sieroto, ta karawana dojedzie nad Nil, 02.07.03, 20:57
        pod Twoim dowodztwem.

Nie trac okazji i milcz.
        Bo co sie odezwiesz, to "zwiazek wypedzonych" (Bund der Vertriebene)
        w tobie sie odzywa.

przegraliscie 2 wojny, a chcecie wygrac pokoj?

jelopy.
        • silesius Re: Silesius, sieroto, ta karawana dojedzie nad N 02.07.03, 21:16
          muzg.komuszy napisała:

> pod Twoim dowodztwem.
          >
          > Nie trac okazji i milcz.
          > Bo co sie odezwiesz, to "zwiazek wypedzonych" (Bund der Vertriebene)
          > w tobie sie odzywa.
          >
          > przegraliscie 2 wojny, a chcecie wygrac pokoj?

Masz co do tego jeszcze jakies watpliwosci? To zobacz sobie na wasze wygrane
          wojny, tak dla porownania z przegranymi wojnami innych.

> jelopy.

Tak, tak. A wy madralinscy. A my swoje kroczek za kroczkiem.

Silesius

• muzg.komuszy Silesius, naiwnosc, czy hurra-optymizm? 04.07.03, 08:29
            W Francji jest mniejszosc niemiecka ()Alzacja)
            i we Wloszech (Tyrol).

W poszerzonej Unii, Niemcy nie moga wiec liczyc w tej sprawie na niczyje
            poparcie, gdyby Polsce chcieli robic "problemy".
            Nie podpalaj sie wiec tak.

Nie poprze was tez ani Anglia, ani Hiszpania (maja podobne wlasne problemy)
            , to tak, dla przypomnienia i ostudzenia goracych niemieckich lepetyn..
        • Gość: Kris Re: Silesius, sieroto, ta karawana dojedzie nad N IP: *.host11.starman.ee 02.07.03, 21:20
          Tak wlasnie zaczynaja sie przyszle konflikty na tle narodowosciowym,plemiennym
          itp. I wszyscy sa przeciwko tyranom ,okupantom itd.,uciskajacym biedne male
          narody,do momentu kiedy to nie dotyczy nas samych,gdy wejdzie w nasze granice
          to jest be(vide Borka ).Otym ze naruszaja takie zadania pozadek i spokoj w
          panstwie i moze przerosnac w konflikt o wiekszych
          masztabach,zwolennicy"uciesnionych" nie mysla,lub tego nie rozumieja.
    • Gość: Polsa czyli ROZWALANIE Polski już sie oficjalnie zaczeło IP: *.tnt20.det5.da.uu.net 02.07.03, 21:42
      pod przywodstwem REWIZJINISTÓW żydowskich takich jak Michnik i jemu podobnych.

Gazeta Zaborcza tzn. "wyborcza" juz 2 lata nakrecała tą rozrubę i PODPUSZCZAŁA
      psełdo-niemców aby działali na rzecz ROZAWLENIA dzielnicowego Polski.

Co dalej?

JUDEOPOLONIA na lubelszczyznie czy inspirowanie odłaczenia sie Pomorza od
      Polski!

Nieźle żydziaki ROZWALAJĄ Polske !!!

Tak samo żydziaki SKŁUCAJĄ i ROZBIJAJĄ Polonie na świecie, aby była ROZBITA i
      przez to słaba oraz DYSPOZYCYJNA odnowonej żydo-komunie w Polsce pod dyktando
      OBOJNKA OSZUSTA Leszka Millera.

A Polacy w kraju dalej spią i dają się WYMANIPOLOWAĆ żydokomunie !!

• Gość: szaszlyk Re: ALE Z WAS OSLY >>>> IP: *.dialup.zonnet.nl 02.07.03, 22:34
        Wiecie kto najbardziej straci na tym gdy bedzie narodowosc Slaska ???
        Niemce !!!
        Bo oni juz dawno uznali ze taka narodowosc istnieje,ale jako czesc Wielkiego
        Reichu Miemieckiego !!!!! A tu taki wal,ha,ha,ha...
        Kroll na Opolszczyznie juz drgawek dostaje na sama mysl ilu czlonkow mu
        ucieknie z "miejszosci",he,he,he,he ...
        Tak trzymac !
    • Gość: felusiak Z ostatniej chwili, Sensacja, IP: *.nyc.rr.com 03.07.03, 06:00
      • Gość: felusiak Re: Z ostatniej chwili, Sensacja, IP: *.nyc.rr.com 03.07.03, 06:03
        Niemcy nie chca zabrac Slupska tak dlugo jak pozostaje tam Tomson.
        Tomson ma do spelnienia dziejowa misje Wandy co chroni Slupska przed
        niemieckimi zakusami ziomkow.
        Na strazy polskosci Slupska, wierny ojczyznie Tomson, bohater i niezdrajca.
        • goral11 Re: Z ostatniej chwili, Sensacja, 04.07.03, 08:12
          w wojewodztwie sląskim mieszka około 4,8 miliona osób z czego około 170
          tysiecy tak zwanych slązaków i czym my sie mamy przejmowac?
    • fredzio54 Re: Odwołanie Ślązaków w Trybunale w Strasburgu 04.07.03, 08:32
      Ja sie urodzilem w wroclawiu i uwazam ze Slasakow trzeba poslac do reichu tak i
      tak tam charuja i NRF boduja !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka