Dodaj do ulubionych

Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow

IP: *.dyn.optonline.net 12.12.01, 07:57
Wyksztalcenie ma swoja cene i pracodawcy placa
absolwentom roznych szkol roznie. Inne oferty i
poczatkowe zarobki otrzyma student przecietnej
uczelni w Polsce i inne przecietnej uczelni w USA.

Dla przykladu wedlug danych za rok 2000 poczatkowe
zarobki dla PRZECIETNEGO ucznia konczacego Michigan
State University, The Eli Borad Graduate School of
Management,wynosza 72000 USD i przecietny student
dostaje $7083 USD bonus za zaakceptowanie oferty na
poczatek.

Jest oczywiste ze nieco lepszy niz przecietny student
dostanie znacznie wiecej ofert ze znacznie wyzszym
wynagrodzeniem i ze znacznie wyzszym bonusem.

Po kilka latach stazu dana przecietna osoba powinna
zarabiac kilka razy wiecej.

Jakie oferty dostaje PRZECIETNY student (obojetnie
Polak czy Amerykanin,jezeli tacy sa) jezeli jest na
ostatnim roku studiow najlepszego Uniwersytetu w
Polsce.

Marcus
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.tele2.pl 12.12.01, 14:29
      Gość portalu: Marcus napisał(a):
      > Jakie oferty dostaje PRZECIETNY student (obojetnie
      > Polak czy Amerykanin,jezeli tacy sa) jezeli jest na
      > ostatnim roku studiow najlepszego Uniwersytetu w
      > Polsce.

Najpierw musi w ogóle dostac. :-(
      Podobno skonczylem najlepszy uniwersytet w kraju a imam sie zajec za grosze, w
      dodatku na czarno. Moge miec swietne papiery, ale jestem nikim jak nie mam
      plecow. Od czasu do czasu tlumacze znajomym pracujacym w wielkich firmach teksty
      na angielski, bo oni znaja ten jezyk jedynie z TV. I musze sie uczciwie przyznac,
      ze zzera mnie zazdrosc, choc to moi przyjaciele. Bo ja majac odpowiednie (a moze
      i wieksze) kwalifikacje, nie mam szans na taka prace, choc zadowolilbym sie 1/4
      ich pensji. Nie moge sie pochwalic odpowiednimi kontaktami, ktore pchna mnie we
      wlasciwe miejsce. Dziwne, ale zaczynam rozumiec co siedzialo w glowie pierwszych
      socjalistow. Taki czarny humor na zakonczenie. Serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: Ogorek Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: 158.234.143.* 12.12.01, 14:34
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Najpierw musi w ogóle dostac. :-(
        > Podobno skonczylem najlepszy uniwersytet w kraju a imam sie zajec za grosze, w
        > dodatku na czarno. Moge miec swietne papiery, ale jestem nikim jak nie mam
        > plecow. Od czasu do czasu tlumacze znajomym pracujacym w wielkich firmach tekst
        > y
        > na angielski, bo oni znaja ten jezyk jedynie z TV. I musze sie uczciwie przyzna
        > c,
        > ze zzera mnie zazdrosc, choc to moi przyjaciele. Bo ja majac odpowiednie (a moz
        > e
        > i wieksze) kwalifikacje, nie mam szans na taka prace, choc zadowolilbym sie 1/4
        >
        > ich pensji. Nie moge sie pochwalic odpowiednimi kontaktami, ktore pchna mnie we
        >
        > wlasciwe miejsce. Dziwne, ale zaczynam rozumiec co siedzialo w glowie pierwszyc
        > h
        > socjalistow. Taki czarny humor na zakonczenie. Serdecznie pozdrawiam.

Jaka uczelnie skonczyles? Jaka specjalizacje? Kiedy?

Ogorek Spekulujacy
        • Gość: Tomek Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.tele2.pl 12.12.01, 14:42
          Gość portalu: Ogorek napisał(a):
          > Jaka uczelnie skonczyles? Jaka specjalizacje? Kiedy?

Skończyłem Uniwersytet Warszawski, jeden z wydziałów humanistycznych. Reszte
          wolalbym pozostawic w ukryciu... Serdecznie pozdrawiam.
          • Gość: Ogorek Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: 158.234.143.* 12.12.01, 15:31

> Gość portalu: Ogorek napisał(a):
            > > Jaka uczelnie skonczyles? Jaka specjalizacje? Kiedy?
            >
            > Skończyłem Uniwersytet Warszawski, jeden z wydziałów humanistycznych. Reszte
            > wolalbym pozostawic w ukryciu... Serdecznie pozdrawiam.

Humanistyczny... no to niestety nie masz najlepszych kart.
            Moj pierwszy 4.letni kierunek byl tez humanistyczny.
            Potem nastapily inne kierunki (w sumie tez 4 lata).
            Teraz mi przypuszczalnie niezle idzie.

Jezeli miales tzw. dobre stopnie, to powinienes zlozyc papiery do dobrych firm
            kosultingowych w calej Europie (zeby nie za daleko od domu). A wiec jakies 10
            krajow x 10 firm konsultingowych = 100 listow - musza by na bardzo dobrym
            poziomie.
            Jezeli masz przecietna 4,5 - to ma jakies 20 lotow za darmo.
            I jakies 4-9 propozycji pracy.

Niestety nie bede w stanie sprawdzic jak wyglada twoje podanie i papiery - i jak
            dajesz sobie rade w durnych rozmowach typu assessment center.

Pozdrowienia
            Ogorek
            • Gość: Tomek Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.tele2.pl 12.12.01, 23:05
              > Jezeli masz przecietna 4,5 - to ma jakies 20 lotow za darmo.
              > I jakies 4-9 propozycji pracy.

Az tak wysoko nie mierze, co nie znaczy ze nie mam ambicji. Po prostu
              rzeczywistosc brutalnie weryfikuje plany kazdego absolwenta. Moze to dziwne, ale
              mnie na razie wystarczy stabilna posada w granicach 1000-1200 PLN. I to jest moja
              odpowiedz na pytanie postawione w tytule tego watku. Serdecznie pozdrawiam.
            • Gość: glorius Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.tychy.msk.pl 13.12.01, 17:36

> Gość portalu: Tomek napisał(a):
              >
              >
              > Jezeli miales tzw. dobre stopnie, to powinienes zlozyc papiery do dobrych firm
              > kosultingowych w calej Europie (zeby nie za daleko od domu). A wiec jakies 10
              > krajow x 10 firm konsultingowych = 100 listow - musza by na bardzo dobrym
              > poziomie.
              > Jezeli masz przecietna 4,5 - to ma jakies 20 lotow za darmo.
              > I jakies 4-9 propozycji pracy.

Baju baj...baj baj. Takie opowiadania to naprawdę między bajki można włożyć!!
              W tym roku skończyłem studia ze średnią o wiele, wiele wyższą niż 4,5 o kierunku
              ekonomicznym ... dokładnie ekonometria na przeciętnej akademii państwowej (a jest
              ich tylko 5 w kraju). I co ... przez 4 m-ce szukałem pracy, wysyłałem dziesiątki
              aplikacji (napisane po okiem specjalisty HR!!) i co? No i NIC. Żadna firma
              konsultingowa mi nie odpowiedziała pozytywnie... tak samo nikt nie odpowiedział z
              branży finansowej. Ciągle słyszałem tylko "jesteśmy pod wrażeniem Pańskich
              umiejętności ale...brakuje panu doświadczenia". Z krajów europejskich nikt jakoś
              mi nie fundną lotu na rozmowę ani też nawet nie odpowiedział głupim pismem z
              odmową. W końcu znalazłem sobie pracę za mniej niż 1000 zł (nie powiem ile bo się
              wstydzę :-)) ). Koledzy z roku jeśli nie mieli pleców ani nie pracowali już przed
              obroną też nie mają pracy - w zasadzie muszę chyba powiedzieć, że jestem
              szczęściarzem z powodu pracy.
              Bezrobocie wśród absolwentów jest straszne... i nawet jeśli byłeś prymusem a nie
              masz doświadczenia to zawsze jakiś palant z zaocznych, który szedł na warunkach a
              pracował bije Ciebie na łeb (znajoma po praktykach w Niemczech i Angli ze
              znajomością 3 języków i średnią 4,93 miała trudności z zatrudnieniem).
              Opwieści takie jak te co dałeś możesz wsadzić więc naprawdę między bajki....bo
              tak nie jest. Obecnie w kraju liczą się w zasadzie znajomości, później
              doświadczenie jeśli chodzi o podejmowanie pracy...na wykształcenie ani na to z
              jakiej pochodzi uczelni nikt nie patrzy.
              pozdrawiam
              glorius
              • Gość: Ogorek Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.01, 18:41
                Gość portalu: glorius napisał(a):

> Baju baj...baj baj. Takie opowiadania to naprawdę między bajki można włożyć!!
                > W tym roku skończyłem studia ze średnią o wiele, wiele wyższą niż 4,5 o kierunk
                > u ekonomicznym ... dokładnie ekonometria na przeciętnej akademii państwowej (a
                > jest ich tylko 5 w kraju). I co ... przez 4 m-ce szukałem pracy, wysyłałem
                > dziesiątki aplikacji (napisane po okiem specjalisty HR!!) i co? No i NIC. Żadna
                > firma konsultingowa mi nie odpowiedziała pozytywnie... tak samo nikt nie
                > odpowiedział z branży finansowej. Ciągle słyszałem tylko "jesteśmy pod
                > wrażeniem Pańskich umiejętności ale...brakuje panu doświadczenia". Z krajów
                > europejskich nikt jakoś mi nie fundną lotu na rozmowę ani też nawet nie
                > odpowiedział głupim pismem z odmową. W końcu znalazłem sobie pracę za mniej niż
                > 1000 zł (nie powiem ile bo się wstydzę :-)) ). Koledzy z roku jeśli nie mieli
                >pleców ani nie pracowali już przed obroną też nie mają pracy - w zasadzie muszę
                >chyba powiedzieć, że jestem szczęściarzem z powodu pracy.
                > Bezrobocie wśród absolwentów jest straszne... i nawet jeśli byłeś prymusem a ni
                > e masz doświadczenia to zawsze jakiś palant z zaocznych, który szedł na
                > warunkach a pracował bije Ciebie na łeb (znajoma po praktykach w Niemczech i
                > Angli ze znajomością 3 języków i średnią 4,93 miała trudności z zatrudnieniem).
                > Opwieści takie jak te co dałeś możesz wsadzić więc naprawdę między bajki....bo
                > tak nie jest. Obecnie w kraju liczą się w zasadzie znajomości, później
                > doświadczenie jeśli chodzi o podejmowanie pracy...na wykształcenie ani na to z
                > jakiej pochodzi uczelni nikt nie patrzy.
                > pozdrawiam
                > glorius

Glorius,

nie chce sie zapedzac co do szukania problemu...
                Ale jezeli masz tak dobra ocene, to cos tu nie gra.
                Doswiadczenia pracy sa jednym z parametrow. Bardzo waznym, ale jednym.
                Naturalnie, ze odmawiajac uzywa sie tego argumentu - przeciez ci nie powiedza,
                ze...
                Tego sie musisz domyslec sam.

We Frankfurcie nad Menem w firmach konsultingowych pracuje jakies 30 (moj
                prywatny szacunek) Polakow - swiezo po studiach (pierwsza praca). Znaja jezyk
                niemiecki dobrze a angielski zwykle troche lepiej. Sa po pierwsze troche bardziej
                tani, a zwykle rownie dobrzy (troche im brakuje organizacji, "kierunku na prace"
                i "komunikacyjnosci kulturowej" niemieckiej.

OK - zwykle zdobywali prace przed rokiem i wiecej. Obecnie jest dolek
                koniunkturalny - troche wiecej klopotu.

Masz racje, ze praktyki zagraniczne maja znaczenie. Jest to kolejny parametr.

A oto strategia dla ciebie - zakladajac, ze jestes 1 rok po studiach - zglos sie
                wlasnie na praktyke w firmach zachodniej Europy. Pamietaj, zeby, niestety,
                poprawic prezencje (czy styl rozmawiania z pracodawcami). Dowodza tego twoje
                doswiadczenia. I ucz sie od rozmowy do rozmowy. Jest to czesto wykladnia
                wytrzymalosci i zdolnosci - ale jezeli mialej tak dobra ocene, to mam nadzieje,
                ze nie dotyczy to tylko umiejetnosci wyklepania fragmentow na pamiec podczas
                ustnych egzaminow...

Kiedy dostaniesz sie juz na praktyke (za oczywiscie troche lepsze pieniadze,niz w
                tej chwili, ale w miare kiepskie porownawczo z otoczeniem), nie zapomnij
                przekazac mojego honorarium na pomnik matki z dzieckiem...

Ogorek Wrozbita
                • Gość: glorius Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.tychy.msk.pl 14.12.01, 22:04
                  >
                  > Glorius,
                  >
                  > nie chce sie zapedzac co do szukania problemu...
                  > Ale jezeli masz tak dobra ocene, to cos tu nie gra.
                  > Doswiadczenia pracy sa jednym z parametrow. Bardzo waznym, ale jednym.
                  > Naturalnie, ze odmawiajac uzywa sie tego argumentu - przeciez ci nie powiedza,
                  > ze...
                  > Tego sie musisz domyslec sam.

Ależ ja wiem o co drogim pracodawcom chodzi w moim przypadku:-))) Rzeczywiście
                  coś nie gra i ja nawet wiem co. Nie chciałbym o tym tu pisać - powiem jedynie, że
                  jak już to mógłbym dostać pracę w back office. Zresztą niby taką mam w urządzie
                  ;-)) Niestety praca w firmach konsultingowych polega w dużej mierze na kontaktach
                  z klientem a więc mogę odpaść tutaj z powodu pewnego mankamentu. Co do
                  doświadczenia.... hmmm jest parametrem niezmiernie istotnym obecnie na naszym
                  rynku pracy. Bez doświadczenia nikt nie chce nikogo zatrudnić. Wiedza i
                  umiejętności się o wiele mniej liczą. Najbardziej porządane są na rynku
                  oczywiście ...znajomości

> Masz racje, ze praktyki zagraniczne maja znaczenie. Jest to kolejny parametr.

Przykład koleżanki był w sensie negatywnym. Pomimo, że miała takie doświadczenie
                  to facet na jednej rozmowie powiedział jej "...i co z tego. W Polsce inaczej się
                  pracuje." Fakt, że znalazła później prace...ale na zachodzie.

> A oto strategia dla ciebie - zakladajac, ze jestes 1 rok po studiach - zglos si
                  > e
                  > wlasnie na praktyke w firmach zachodniej Europy.

Oj się zgłaszałem. A co do tego w jaki sposób...no cóż na kontakt osobisty mnie
                  nie stać a więc robiłem to poprzez inne środki komunikacji międzyludzkiej.
                  Mierny rezultat- nikt nie odpowiedział.

> Kiedy dostaniesz sie juz na praktyke (za oczywiscie troche lepsze pieniadze,niz
                  > w
                  > tej chwili, ale w miare kiepskie porownawczo z otoczeniem), nie zapomnij
                  > przekazac mojego honorarium na pomnik matki z dzieckiem...

Raczej się nie dostane a więc trochę matki z dziecmi pocierpią ... no chyba, że
                  Ty im dołożysz na ten pomnik.... z pracą jest ciężko, szalenie ciężko. Ludzie po
                  dobrych uczelniach mają wiele kłopotu aby ją znaleźć. Ci co znaleźli porównują to
                  do cudu.
                  Łatwo jest ogórku dawać rady...gorzej wprowadzić je w życie.

gloris
                  • Gość: Ogorek Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 07:51
                    > Bez doświadczenia nikt nie chce nikogo zatrudnić. Wiedza i
                    > umiejętności się o wiele mniej liczą. Najbardziej porządane są na rynku
                    > oczywiście ...znajomości

To nie jest calkiem tak - prosze uwierz mi.
                    Pamietaj, ze jezeli kogos przyjmujesz do pracy, to sam ponosisz ryzyko.
                    Jezeli przyjety sie nie sprawdzi - a nawet narobi troche mieprzyjemnego swedu -
                    to czesc odpowiedzialnosi spada na czlowieka, ktory go przyjal.

Znajomosci to bardzo dobra sprawa - ale tylko wowczas jezeli "podstawy" sa w
                    porzadku...

> > Masz racje, ze praktyki zagraniczne maja znaczenie. Jest to kolejny parame
                    > tr. Przykład koleżanki był w sensie negatywnym. Pomimo, że miała takie
                    >doświadczenie to facet na jednej rozmowie powiedział jej "...i co z tego. W
                    >Polsce inaczej się pracuje." Fakt, że znalazła później prace...ale na zachodzie.

Wiesz jak to jest. Wystarczy opowiedziec o takiej praktyce tonem "pretensji do
                    dobrej opozycji" ... i po zabawie. Uzyskanie przyzwoitych podstaw nie kwalifikuje
                    automatycznie do dobrej pracy. Daje jedynie podstawy. Reszta to stosunki
                    miedzyludzkie - "znajomosci" to czesc stosunkow miedzyludzkich.

> > A oto strategia dla ciebie - zakladajac, ze jestes 1 rok po studiach - zgl
                    > os sie wlasnie na praktyke w firmach zachodniej Europy.
                    > Oj się zgłaszałem. A co do tego w jaki sposób...no cóż na kontakt osobisty mnie
                    > nie stać a więc robiłem to poprzez inne środki komunikacji międzyludzkiej.
                    > Mierny rezultat- nikt nie odpowiedział.

To samo co poprzednio - po 20tym braku odpowiedzi - przegladnalbym bardzo, bardzo
                    krytycznie wlasna korespondencje i zalaczniki. Nie ma cudow...

> > Kiedy dostaniesz sie juz na praktyke (za oczywiscie troche lepsze pieniadz
                    > > e,niz w tej chwili, ale w miare kiepskie porownawczo z otoczeniem), nie
                    > > zapomnij przekazac mojego honorarium na pomnik matki z dzieckiem...
                    > Raczej się nie dostane a więc trochę matki z dziecmi pocierpią ... no chyba, że
                    > Ty im dołożysz na ten pomnik.... z pracą jest ciężko, szalenie ciężko. Ludzie p
                    > o dobrych uczelniach mają wiele kłopotu aby ją znaleźć. Ci co znaleźli
                    > porównują to do cudu.

Spojrz na bezrobocie wsrod ludzi postudiach w krajach zachodnich - ich ilosc w
                    jednym kraju moze sie rownac ilosc wszystkich ludzi po studiach (z praca i bez) w
                    Polsce...

Studia nie sa gwarancja dobrej pracy - ale podstawa. Reszta nalezy do ciebie -
                    tzn. ciagle usprawnianie metod uzyskiwania pracy oraz ciagle uczenie sie na
                    wszystkich mozliwych bledach, ktore popelniles.

Moment, w ktorym wybierasz "poplakiwanie" i szukanie przeszkod, zamiast dalszego
                    usprawniania swojego podejscia do uzyskiwania -> dobrej pozycji - to jest to
                    moment, w ktorym juz przegrales i oddaliles mozliwosc dobrego zarobku w
                    niesprezyzowana przyszlosc.

Przypominam sobie jak bedac konsultantem mialem pretensje, dlaczego mnie nie
                    awansowano, - odpowiedz (kolegi wyzszego ranga) byla tego typu: przeciez to jak
                    ty siebie sam widzisz i traktujesz, decyduje o wszystkim, tytuly to tylko
                    wypelnienie formalnosci i potwierdzenie dawno znanego stanu rzeczy...

Chcesz byc organizatorem? Szefem? Doradca? Specjalista? To nim badz....

> Łatwo jest ogórku dawać rady...gorzej wprowadzić je w życie.
                    >
                    > gloris

Latwo. Bo pare rzeczy po prostu poznalem i teraz wiem.
                    A punkt drugi to twoja sprawa i ... obowiazek?

Ogorek Telesforek
              • Gość: Tomek Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.tele2.pl 13.12.01, 22:49
                > W końcu znalazłem sobie pracę za mniej niż 1000 zł (nie powiem ile bo s
                > ię
                > wstydzę :-)) ).

Mam pytanie - jezeli nie jest niedyskretne: w Warszawie?

> Obecnie w kraju liczą się w zasadzie znajomości, później
                > doświadczenie jeśli chodzi o podejmowanie pracy...

Nie zgadzam sie. Najpierw licza sie sie znajomosci, pozniej znajomosci a na
                koncu... znajomosci. Dopiero pozniej mozna pomyslec o doswiadczeniu. :-(
                Serdecznie pozdrawiam
                • Gość: glorius Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.tychy.msk.pl 14.12.01, 05:43

> Gość portalu: glorius napisał(a):
                  >
                  > Mam pytanie - jezeli nie jest niedyskretne: w Warszawie?

Zboczony to ja nie jestem. Nie !! Za to co dostaje nie utrzyma się człowiek przez
                  1 m-ce w zapyziałym miasteczku. Pracuje na Śląsku.

>
                  > > Obecnie w kraju liczą się w zasadzie znajomości, później
                  > > doświadczenie jeśli chodzi o podejmowanie pracy...
                  >
                  > Nie zgadzam sie. Najpierw licza sie sie znajomosci, pozniej znajomosci a na
                  > koncu... znajomosci. Dopiero pozniej mozna pomyslec o doswiadczeniu. :-(
                  > Serdecznie pozdrawiam

Wiesz....masz jednak racje.
                  Pozdrawiam
    • Gość: Nicky Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 12.12.01, 15:11

> Polsce.

Przecietny? Przewaznie nie dostaje zadnych. Nawet jesli skonczy "dobry" kierunek.
      Musi sie sam starac i nastawic na sporo rozczarowan. Teraz praca jest dla
      najlepszych i to z doswiadczeniem.

• Gość: Andy Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.tnt3.bne1.da.uu.net 12.12.01, 15:13
      Nieprawda jest pisanie, ze absolwent dostaje USD 72,000 + bonusy. Najczesciej w
      pierwszym roku pracy po studiach stawka jest okolo USD 30,000. Bonusy? moze X-
      mas, ale niekoniecznie.
      Zapomniales takze napisac, ze mlodzi ludzie generalnie pracuja jak te
      przyslowiowe osiolki w tym prawdziwie kapitalistycznym panstwie -
      swiatek,piatek, niedziela, nadgodziny, za ktore nikt im nie placi i ze w
      pierwszym roku maja tylko JEDEN tydzien urlopu! Po okolu 10 latach non-stop w
      zawodzie pensja jest dwa razy wyzsza.
      To co przytoczylem jest oparte na faktach, ktore sam doswiadczylem, a nie na
      propagandowych broszurkach wydawanych przez uniwersytety w celu pozyskania
      studentow. Skonczylem CalPoly (architekture) - jedna z najlepszych politechnik
      w USA.
      • Gość: Daniel Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: 168.103.126.* 12.12.01, 16:47
        Moja sekretarka, dziewczyna po koledzu, dostaje 20 tysiecy na rok, dorabia
        uczeniem angielskiego i prowadzi zespol tanca koreanskiego za dodatkowe 10 G
        na rok. Jest inteligentna i ladna.
        Architekci zarabiaja zadziwiajaco nisko, prace maja czasowa, i trudno dostac
        sie do dobrego biura, ktore szukaja synkow z dobrych domow ameryklanskicch i
        calego swiata np. potomkow premierow, ministrow, miliarderow. Ich zarobki
        zupelnie nie maja znaczenia - zarabia 2000 na miesiac, mieszkania kosztuje go
        5000 na miesiac , do tego life style na wysokim poziomie.
        Prawnicy i absolwenci businness & administration Harvardu i paru innych szkol
        maja zapewnione posady i wysokie zarobki . Prawnik zatrudniony byle gdzie moze
        zarobic niewiele. Moi znajomi lekarze mowia ze przecietna placa lekarza w USA
        wynosi 60000. Trudno wierzyc jezeli moj lekarz za ogladniecie mojej stopy przez
        10 minut bierze 500 dolcow. Amerykanie nie zarabiaja tak wiele. Niech Polakom
        nie wydaje sie ze jest kraj miodem i mlekiem plynace. Pobory sa wioeksze ale i
        wydatki sa duzo wieksze. Do tego przejedz sie przez dzielnice wielkiego miasta -
        70 % jest niebezpiecznych, niemal wszystkie sa paskudne. Ameryka ktora znamy z
        filmow nie wyglada takl pieknie, rzeczywistosc jest brudna, halasliwa, a zeby
        zyc w maire spokojnie musisz zarobic powyzej 100000 na rok i to bedzie niewiele
        na rodzine 3 osobowa. Wydaje sie ze koszty utrzymania w Ameryce sa dwukrotnie
        wieksze od tych w Niemczech i 4-krotnie wyzsze niz w Polsce. Polskie zarobki
        jak widzimy nie sa w tej proporcji.

Adios
        • Gość: Marcus Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dyn.optonline.net 12.12.01, 17:24
          . . .
          > > To ile biedny Wietnamczyk czy Polak z
          wyksztalceniem z PGRu chcialby
          > > zarabiac? Ponad 100 tys. USD czyli tyle ile
          przecietny student powiedzmy
          > NYU
          > > dostaje zaraz po skonczeniu szkoly?
          > >
          > > Jezeli zarobki Wietnamczyka i Polaka bylyby takie
          same co studenta w USA
          > to
          > > nikt nie chodzilby do szkoly ale raczej udawalby
          sie do Wietnamu i
          Polski
          > po
          > > to aby dostac sie spowrotem do USA w jakims
          kontenerze i oczekiwac
          > zarobkow
          > > $100,000. :)))
          >
          > Powiedz jako kto pracuje ten student dostajac
          $100,000 rocznie i w jakich
          > firmach?
          > Miroslaw

Pracuej obojetnie jako kto. Mowimy zaledwie o
          PRZECIETNYCH studentach wiec maja oni PRZECIETNE
          posady. W kolejnosci w 2000 roku pierwsze 10 firm ktore
          konkurowalo i przyjelo najwiecej studentow z tej
          uczelni to:

1. Lehman Brothers
          2. JP Morgan
          3. Chase Manhattan
          4. Deutsche Bank
          5. McKinsey & Company
          6. Salomon Smith Barney
          7. American Express
          8. Bear Stearns
          9. Goldman Sachs
          10. Merrill Lynch

Co do poczatkowych zarobkow to PRZECIETNY student zaraz
          po tej szkole zaakceptowal w 2000 roku 105,000 USD
          (zarobki $80,000 i poczatkowy bonus dobrej woli $25,000
          za zaakceptowanie oferty). Oczywiscie studenci nieco
          lepsi niz PRZECIETNI dostali odpowiednio wiecej ofert z
          lepszych firm i z odpowiednio lepszymi zarobkami.

Marcus
          • Gość: Daniel Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: 168.103.126.* 12.12.01, 17:31
            Firmy ktore wymieniles to najwieksi zlodzieje swiata. Placa dobrze, a gros
            calych dochodow idzie na adres jednego kraju. Pracownicy rekrutuja sie rowniez
            z dobrego srodowiska, wyksztalcenie nie jest wazne. Na Nowy Rok beda miec
            bonusy przekraczajace 100 tysiecy, a pamietaj ze Ameryka stracila ogromne
            pieniadze na mutual founds, oni okradli emerytow nie mowiac o Europie, Azji i
            reszcie swiata.
        • Gość: Marcus Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dyn.optonline.net 13.12.01, 00:58
          Gość portalu: Daniel napisał(a):

> Moja sekretarka, dziewczyna po koledzu, dostaje 20
          tysiecy na rok, dorabia
          > uczeniem angielskiego i prowadzi zespol tanca
          koreanskiego za dodatkowe 10 G
          > na rok. Jest inteligentna i ladna. . .

Za ladnosc to placa tylko modelkom ale nic straconego
          nie ma. Wystarczy aby zapisala sie do obojetnie ktorej
          szkoly z listy 30 to ma zagwarantowane ponad $100 tys
          rocznie nawet jezeli bedzie bardzo PRZECIETNA
          uczennica. Bedac inteligentna kobieta ma szanse byc
          nieco lepsza niz PRZECIETNA i prawdopodobnie dostanie
          wiecej ofert w okolicach 200 tys na rok.

Marcus
      • Gość: Marcus Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dyn.optonline.net 13.12.01, 00:48
        Gość portalu: Andy napisał(a):

> Nieprawda jest pisanie, ze absolwent dostaje USD
        72,000 + bonusy. Najczesciej w
        >
        > pierwszym roku pracy po studiach stawka jest okolo
        USD 30,000. Bonusy? moze X-
        > mas, ale niekoniecznie.
        > Zapomniales takze napisac, ze mlodzi ludzie
        generalnie pracuja jak te
        > przyslowiowe osiolki w tym prawdziwie
        kapitalistycznym panstwie -
        > swiatek,piatek, niedziela, nadgodziny, za ktore nikt
        im nie placi i ze w
        > pierwszym roku maja tylko JEDEN tydzien urlopu! Po
        okolu 10 latach non-stop w
        > zawodzie pensja jest dwa razy wyzsza.
        > To co przytoczylem jest oparte na faktach, ktore sam
        doswiadczylem, a nie na
        > propagandowych broszurkach wydawanych przez
        uniwersytety w celu pozyskania
        > studentow. Skonczylem CalPoly (architekture) - jedna
        z najlepszych politechnik
        > w USA.

Ale ja podawalem ranking NAJLEPSZYCH szkol gdzie
        PRZECIETNY student nigdy nie szuka pracy ale co
        najwyzej to ma problem z wyborem konkurencyjnych ofert.
        Globalni pracodawcy walcza o tych studentow i wysyloaja
        im oferty czesto nawet wczesniej niz na ostatnim roku
        studiow.

Rankingow jest sporo i robionych roznymi metodami ale
        jezeli spojrzysz np. na ta strone ponizej to bedac
        PRZECIETNYM studentem w jednej z pierwszych 30 szkol
        automatycznie dostaniesz zarobki okolo 120 000 USD na
        poczatek. W rzeczywistosci nawet jezeli spojrzysz na
        listy drugiej i trzeciej kategorii szkol to po
        ukonczeniu kazdej z nich nieco lepiej niz PRZECIETNIE
        dostaniesz sporo pieniedzy na pierwszy rok.

www.businessweek.com/bschools/00/index.html#top30

Marcus

• Gość: Marcus Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dyn.optonline.net 13.12.01, 00:52

> Nieprawda jest pisanie, ze absolwent dostaje USD
        72,000 + bonusy. Najczesciej w
        >
        > pierwszym roku pracy po studiach stawka jest okolo
        USD 30,000. Bonusy? moze X-
        > mas, ale niekoniecznie. . .

My tutaj o zupelnie innych szkolach piszemy. W tych co
        ja daje za przyklad to $30,000 sie dostaje na poczatek,
        jeszcze przed rozpoczeciem pracy.

Marcus
        • Gość: Wlodek Re: Trzeci swiat a pierwszy... IP: 10.131.129.* 13.12.01, 05:24

> Gość portalu: Andy napisał(a):
          > > Nieprawda jest pisanie, ze absolwent dostaje USD
          > 72,000 + bonusy. Najczesciej w
          > >
          > > pierwszym roku pracy po studiach stawka jest okolo
          > USD 30,000. Bonusy? moze X-
          > > mas, ale niekoniecznie. . .
          >
          > My tutaj o zupelnie innych szkolach piszemy. W tych co
          > ja daje za przyklad to $30,000 sie dostaje na poczatek,
          > jeszcze przed rozpoczeciem pracy.
          >
          > Marcus

Ja tylko tak gwoli porownania Polski i innych miejsc. Co do USA to fakt, jest MIT albo Harvard i jest stanowy w NY, wiec i zarobki sa rozne.

Natomiast w Polsce (to tylko przyklad, jeden z setek w internetowych serwisach poswieconych pracy w Polsce) np. kilka dni temu bylo ogloszonko do pracy w banku przy okienku (kasjer) - nazywano to w ogloszeniu 'spec. ds. obslugi klienta', zas wymaganiami bylo m. in. wyzsze wyksztalcenie magisterskie ekonomiczne i biegly angielski + roczne doswiadczenie.
          Cóż: skoro do takich zajec wymaga sie wyzszego wyksztalcenia ekonomicznego, to faktycznie Polska nie jest krajem normalnym (aha, pensja w takim miejscu to od 1200 do 2200 zl w zaleznosci od banku i lokalizacji czyli jakies 300 - 500 dolarow miesiecznie po 5 latach ciezkiej nauki na studiach ekonomicznych magisterskich i nauczeniu sie j. angielskiego z mysla o super pracy.
          Dla porownania: moja kolezanka na Taiwanie nie ma dyplomu magistra, tylko 'zaledwie' licencjata (bachelor) oraz 24 lata (chodzi o jej wiek), natomiast kieruje dzialem logistycznym duzej firmy technologicznej i dostaje jakies 3200 USD na miesiac.

No i mam pytanie: czy 'trzeci swiat' jest w Azji czy w centrum Europy???

Czy Chinczycy sa po prostu madrzejsi od Polakow? Bo Koreanczycy - jak wykazalo ostatnie badanie alfabetyzu funkcjonalnego - sa madrzejsi.
          Moze z powodu genetycznej glupoty, aby pracowac w banku przy okienku trzeba w Polsce konczyc wyzsze studia.
          Tak ze radze - bierzcie przyklad z innych i po prostu wyjezdzajcie z tego kraju.

PS. Oczywiscie kolega ze studiami humanistycznymi nie ma szans by pracowac przy okienku - jest przeciez cala masa bezrobotnych ekonomistow, ktorzy chetnie taka robote wezma :-)

Coz, szkoda tylko, ze to wlasnie ekonomisci zarzneli polska gospodarkę.... :-(
          • Gość: abo Re: Trzeci swiat a pierwszy... IP: 57.67.17.* 13.12.01, 10:58

. ja bym powiedzial ze nie ekonomisci zarzneli polske, tylko komunisci
            . uczelnia o ktorej mowa na poczatku (eli board ...) jest szkola podyplomowa,
            wiec jezeli juz porownywac, to trzeba by porownac z absolwentami programow MBA w
            polsce. niemniej jednak, zarobki w usa sa mimo wszystko kilkakrotnie wyzsze. tak
            na oko, to ok. 5 razy. wiadmomo, koszt zycia w usa tez jest wyzsze, ale nie 5
            krotnie.
            . z mojego doswiadczenia, absolwent kierunku inzynierskiego w polsce moze liczyc
            na ok 2000 brutto w zaleznosci od ... wiadomo. zakladajac oczywiscie ze uda mu
            sie ta prace wywalczyc. w usa, odpowiedni kolega moze liczyc na ok 35-45k usd
            rocznie.
            . co do wymagan dla kasjerek itd, wynika to z rynku pracy. banki itd. po prostu
            moga sobie pozwolic na stawianie wysokich wymagan, bo wiedza ze i tak beda mieli
            spory wybor na jedno stanowisko...miejmy nadzieje ze w krotce zacznie sie ta
            sytuacja zmianieac :)
            . napewno w pl jest trudniej niz w usa czy ue, ale bez przesady, nie jest to 3
            swiat :)

pozdrawiam wszystkich.
            • koala8 Re: Trzeci swiat a pierwszy... 14.12.01, 16:52
              Gość portalu: abo napisał(a):

> niemniej jednak, zarobki w usa sa mimo wszystko
              kilkakrotnie wyzsze. ta
              > k
              > na oko, to ok. 5 razy. wiadmomo, koszt zycia w usa tez
              jest wyzsze, ale nie 5
              > krotnie.

Ciekawe co piszesz. Marcus twierdzi ze w USA jest taniej.
              Np. taniej mozna kupic dom. Ale to przemadrzaly, nadety
              bufon i mu nie wierze.

> . z mojego doswiadczenia, absolwent kierunku
              inzynierskiego w polsce moze liczy
              > c
              > na ok 2000 brutto w zaleznosci od ... wiadomo.
              zakladajac oczywiscie ze uda mu
              > sie ta prace wywalczyc. w usa, odpowiedni kolega moze
              liczyc na ok 35-45k usd
              > rocznie.
              > . co do wymagan dla kasjerek itd, wynika to z rynku
              pracy. banki itd. po prostu
              >
              > moga sobie pozwolic na stawianie wysokich wymagan, bo
              wiedza ze i tak beda miel
              > i
              > spory wybor na jedno stanowisko...miejmy nadzieje ze w
              krotce zacznie sie ta
              > sytuacja zmianieac :)
              > . napewno w pl jest trudniej niz w usa czy ue, ale bez
              przesady, nie jest to 3
              > swiat :)

Jak na razie to sytuacja zmienia sie, ale na gorsze. Ja
              skonczylem uczelnie techniczna kilka lat temu.
              Praktycznie od razu dostalem prace jako informatyk i to
              za niezla kase. Dotyczylo to tez moich kolegow z roku.
              Dzis kasa coraz mniejsza a zmiana pracy na lepsza, lub
              nawet na gorsza nie mozliwa. Nie szukaja juz nawet
              informatykow. Nie wiem czy nie bedzie trzeba szukac pracy
              za granica, choc to tez nie jest takie proste, sami
              wiecie zona, dzieci, dom ulozone zycie....

Pocieszam sie tylko tym ze nadety Marcus po tej swojej
              super uczelni tez dostalby tutaj co najwyzej posade
              kasjera, albo portiera no oczywiscie jesli zna jeszcze
              jakis jezyk poza angielskim.

>
              > pozdrawiam wszystkich.

• Gość: abo Re: Trzeci swiat a pierwszy... IP: 57.67.17.* 17.12.01, 09:29
                koala8 napisał(a):

> Gość portalu: abo napisał(a):
                >
                > > niemniej jednak, zarobki w usa sa mimo wszystko
                > kilkakrotnie wyzsze. ta
                > > k
                > > na oko, to ok. 5 razy. wiadmomo, koszt zycia w usa tez
                > jest wyzsze, ale nie 5
                > > krotnie.
                >
                > Ciekawe co piszesz. Marcus twierdzi ze w USA jest taniej.
                > Np. taniej mozna kupic dom. Ale to przemadrzaly, nadety
                > bufon i mu nie wierze.

...w usa jest drozej. np. za $100k w polsce (ok. 400k pln) praktycznie stawiasz
                palac. za te same pieniadze w usa stawiasz maly domek w kiepskiej dzielnicy.
                w usa w przecietnym wzgledem kosztow miasta wynajecie mieskania 2 pokojowego
                kosztuje nie mniej niz 450-500$ miesiecznie. w polsce za 2000 pln wynajmujesz
                duze nowe mieszkanie...(nie pisze o waw-ie)
                bochenek chleba w polsce kosztuje 1.80, w usa $1.80 itd...
                sa rzeczy w usa tansze, ale na ogol koszt zycia jest wyzszy.

>
                > > . z mojego doswiadczenia, absolwent kierunku
                > inzynierskiego w polsce moze liczy
                > > c
                > > na ok 2000 brutto w zaleznosci od ... wiadomo.
                > zakladajac oczywiscie ze uda mu
                > > sie ta prace wywalczyc. w usa, odpowiedni kolega moze
                > liczyc na ok 35-45k usd
                > > rocznie.
                > > . co do wymagan dla kasjerek itd, wynika to z rynku
                > pracy. banki itd. po prostu
                > >
                > > moga sobie pozwolic na stawianie wysokich wymagan, bo
                > wiedza ze i tak beda miel
                > > i
                > > spory wybor na jedno stanowisko...miejmy nadzieje ze w
                > krotce zacznie sie ta
                > > sytuacja zmianieac :)
                > > . napewno w pl jest trudniej niz w usa czy ue, ale bez
                > przesady, nie jest to 3
                > > swiat :)
                >
                > Jak na razie to sytuacja zmienia sie, ale na gorsze. Ja
                > skonczylem uczelnie techniczna kilka lat temu.
                > Praktycznie od razu dostalem prace jako informatyk i to
                > za niezla kase. Dotyczylo to tez moich kolegow z roku.
                > Dzis kasa coraz mniejsza a zmiana pracy na lepsza, lub
                > nawet na gorsza nie mozliwa. Nie szukaja juz nawet
                > informatykow. Nie wiem czy nie bedzie trzeba szukac pracy
                > za granica, choc to tez nie jest takie proste, sami
                > wiecie zona, dzieci, dom ulozone zycie....
                >
                > Pocieszam sie tylko tym ze nadety Marcus po tej swojej
                > super uczelni tez dostalby tutaj co najwyzej posade
                > kasjera, albo portiera no oczywiscie jesli zna jeszcze
                > jakis jezyk poza angielskim.
                >

...moze powinienem barziej scisle napisac...chodzi mi o kierunki inzynierskie
                typu mechanik, budowlaniec itd. o sytuacji informatykow nie wiem zbyt wiele,
                sadze ze moga zarabiac troche wiecej.
                masz racje ze sytuacja z praca sie pogarsza...ale trzeba byc optymista....napewno
                sie na dluga mete poprawi :-)

> > pozdrawiam wszystkich.
                >

• node Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow 15.12.01, 06:08
      Marcus,

Popisujesz sie niewiedza i glupim populizmem.
      Po pierwsze nie piszesz o byle studentach, a o kursach MBA. Jakbys sie uwazniej
      przyjzal danym, to sredni okres pracy PRZED studiami jest okolo 4 lat. To sa
      studia dla kadry kierowniczej a nie 'zwykle' studia.

Po drugie, zarobki wysokosci 100K nie sa szokujace dla tego typu ludzi. Wazne
      jeszcze gdzie owe zarobki sie dostaje, bo w NY to niekoniecznie sa takie kokosy.
      Odlicz od tego jeszcze podatki, social security i ubezpieczenie zdrowotne.

Po trzecie, to nie sa przecietni studenci - zazwyczaj albo 'mlode wilki' albo z
      zamoznych rodzin ustawiani od malego na liderow. Nie ma wsrod nich 'slabych' -
      to sa studia dla tych, co juz sie sprawdzili.

Podsumowujac - zobaczyles duzo cyferek i podnieciles sie. Nie wiesz o czym
      piszesz, a rozsiewasz plotki.
    • Gość: Yidele zarobki studentow - rzetelne dane czy marketing? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 21:57
      Do "danych" cytowanych przez kolegę trzeba odnosic się z wiecej niż szczyptą
      soli - miałem okazję studiować na jednym z "przeciętnych" Amerykańskich
      uniwersytetów - tak jak w Polsce niektóre zawody są bardziej dochodowe niż
      inne. Średni dochód roczny (per capita) w USA to około 22000 dolarów ( wg.
      www.census.gov/hhes/www/income.html ), W Polsce stawki oferowane "prosto
      z szkoły" Plasują się ( w Wawie ) gdzieś pomiędzy 4-8 tyś brutto miesięcznie
      dla informatyków, spec. ds. teletransmisji i lepszych programistów , "na
      prowincji" zaś potrafią być dwukrotnie mniejsze. Warszawa jest anomalią
      statystyczną i to całkiem miłą!

żródło danych: www.census.gov/prod/2001pubs/p60-213.pdf
      Shalom! Miłej chanukki!
      • Gość: Marcus Re: zarobki studentow. . . Michigan IP: *.dyn.optonline.net 16.12.01, 04:18

> Nieprawda jest pisanie, ze absolwent dostaje USD 72,000 + bonusy. Najczesciej w
        >
        > pierwszym roku pracy po studiach stawka jest okolo USD 30,000. Bonusy? moze X-

Mowa byla o specyficznych biznesowych szkolach. Dane dla kazdej szkoly
        amerykanskiej i wielu tych lepszych na swiecie sa dostepne szeroko. W tym
        wypadku mowa byla o studentach konczacych Michigan State University, The Eli
        Borad Graduate School czyli taka raczej PRZECIETNA szkole biznesowa. PRZECIETNA
        dlatego ze zaledwie 14 procent studentow dostaje poczatkowe zarobki powyzej $100
        tys. PRZECIETNY student tej szkoly dostaje przecietnie 3,3 oferty i poczatkowe
        wynagrodzenie w wysokosci 93 tys. USD. czyli 72 tys. USD zarobki na pierwszy
        rok,

Mnie interesuja szczegolowe dane o najlepszych polskich szkolach a specyficznie
        o programach biznesowych ale nie widze tego nigdzie.

> Zapomniales takze napisac, ze mlodzi ludzie generalnie pracuja jak te
        > przyslowiowe osiolki w tym prawdziwie kapitalistycznym panstwie -
        > swiatek,piatek, niedziela, nadgodziny, za ktore nikt im nie placi i ze w
        > pierwszym roku maja tylko JEDEN tydzien urlopu! Po okolu 10 latach non-stop w
        > zawodzie pensja jest dwa razy wyzsza.
        > To co przytoczylem jest oparte na faktach, ktore sam doswiadczylem, a nie na
        > propagandowych broszurkach wydawanych przez uniwersytety w celu pozyskania
        > studentow. Skonczylem CalPoly (architekture) - jedna z najlepszych politechnik
        > w USA.

• Gość: Marcus Re: zarobki studentow. . . Michigan State IP: *.dyn.optonline.net 16.12.01, 04:40

> Nieprawda jest pisanie, ze absolwent dostaje USD 72,000 + bonusy.
          Najczesciej w
          >
          > pierwszym roku pracy po studiach stawka jest okolo USD 30,000. Bonusy? moze
          X-

Mowa byla o specyficznych biznesowych szkolach. Dane dla kazdej szkoly
          amerykanskiej i wielu tych lepszych na swiecie sa dostepne szeroko. W tym
          wypadku mowa byla o studentach konczacych Michigan State University, The Eli
          Borad Graduate School czyli taka raczej PRZECIETNA szkola biznesowa.
          PRZECIETNA dlatego ze zaledwie 14 procent studentow z tej szkoly dostaje
          poczatkowe zarobki powyzej $100 tys. PRZECIETNY student tej szkoly dostaje
          przecietnie 3,3 oferty i poczatkowe wynagrodzenie w wysokosci 93 tys. USD.
          czyli przecietnie 72 tys. USD zarobki na pierwszy rok, bonus na poczatek w
          wysokosci 9049 USD i inne wynagrodzenie w pierwszym roku.

Dla porownania University of Pennsylvania, The Wharton School jest znacznie
          LEPSZA szkola tego typu i tam 89 procent studentow dostaje zarobki poczatkowe
          powyzej 100 tys. USD. PRZECIETNY student tej szkoly dostaje przecietnie 3,6
          oferty i przecietnie na poczatek dostaje wynagrodzenie w wysokosci 156 tys.
          USD (25 tys. USD bonus na poczatek, zarobki 95 tys. USD a reszta to inne
          wynagrodzenie ktore otrzymuje w pierwszym roku).

Tego rodzaju dane sa dostepne o kazdej szkole amerykanskiej ale mnie
          interesuja szczegolowe dane o najlepszych polskich szkolach a specyficznie o
          programach biznesowych ale nie widze tego nigdzie.

Marcus
          • Gość: Yidele zarobki. . .Mieszasz sie wasc w zeznaniach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 11:45
            Rzekłeś:
            "...Wyksztalcenie ma swoja cene i pracodawcy placa
            absolwentom roznych szkol roznie. Inne oferty i
            poczatkowe zarobki otrzyma student przecietnej
            uczelni w Polsce i inne przecietnej uczelni w USA..."
            I
            "...Dla przykladu wedlug danych za rok 2000 poczatkowe
            zarobki dla PRZECIETNEGO ucznia konczacego Michigan
            State University, The Eli Borad Graduate School of
            Management,wynosza 72000 USD i przecietny student
            dostaje $7083 USD bonus za zaakceptowanie oferty na
            poczatek..."

mówisz zatem o "przecietnych uczelniach", nie zaś semi-elitarnych studiach
            MBA, a jak zapwene wiesz, Studia w US kończą się ( dla większości) na BS lub
            BA degree, nie zaś na Graduate school. Wg. plotek absolwenci studiów na SGH i
            innych walcowniach konformizmu dostają 10-15% więcej niż ich lepiej wyedukowani
            koledzy z UW, Politecniki czy Jagielońskiego - ale tylko na pozycjach
            menagerskich gdzie wiedza merytoryczna nie jest wymagana ( np. marketing, Human
            resources, itp). Jest to niewątpliwie skutkiem naszego lemingo-podobnego pędu
            do integracji europejskiej i mody w edukacji ( mody - bo tresci tam nie ma ).
            Śmiech mnie bierze gdy widzę nasze tanie kopie zachodnich menagerów w ich
            jednakowych czarnych jesionkach, jednakowych garniturach od boss'a i
            obowiazkowych spinkach krawatowych...( rok temu były czarne semi-glany z blachą
            na obcasie) gdzieś tu kryje się sarkazm i perfidia naszego losu, sami tworzymy
            monstra które potem gnębią los nasz i naszych dziatków....
            • Gość: Marcus Re: zarobki. . . czytaj uwazniej IP: *.dyn.optonline.net 16.12.01, 16:29
              Gość portalu: Yidele napisał(a):

> Rzekłeś:
              > "...Wyksztalcenie ma swoja cene i pracodawcy placa
              > absolwentom roznych szkol roznie. Inne oferty i
              > poczatkowe zarobki otrzyma student przecietnej
              > uczelni w Polsce i inne przecietnej uczelni w USA..."
              > I
              > "...Dla przykladu wedlug danych za rok 2000 poczatkowe
              > zarobki dla PRZECIETNEGO ucznia konczacego Michigan
              > State University, The Eli Borad Graduate School of
              > Management,wynosza 72000 USD i przecietny student
              > dostaje $7083 USD bonus za zaakceptowanie oferty na
              > poczatek..."
              >
              > mówisz zatem o "przecietnych uczelniach", nie zaś semi-elitarnych studiach
              > MBA, a jak zapwene wiesz, Studia w US kończą się ( dla większości) na BS lub
              > BA degree, nie zaś na Graduate school. Wg. plotek. . .

Nie bardzo rozumiem o czym ty piszesz. Ja nigdzie nie mowie o "przecietnych
              uczelniach" ani o "semi-elitarnych" ani o "elitarnych". Jezeli przeczytasz
              powyzej to byl przyklad SPECYFICZNEJ szkoly MICHIGAN STATE UNIVERSITY, THE ELI
              BORAD GRADUATE SCHOOL OF MANAGEMENT gdzie PRZECIETNE wynagrodzenie studenta na
              poczatek po szkole wynosi 93000USD i w to wchodzi poczatkowy bonus, zarobki w
              wysokosci 72 tys. plus inne wynagrodzenie. Tutaj nigdy nie bylo problemu i nie
              potrzeba niczego zgadywac, nie potrzeba sluchac plotek, i nie potrzeba
              zatrudniac dedektywa aby znalezc te dane. Tego rodzaju dane sa latwo dostepne
              dla kazdej szkoly w USA. Co mnie interesowalo to podobne dane o polskich
              szkolach a specyficznie o najlepszych szkolach biznesowych i narazie nie
              znalazlem tego rodzaju danych i widze ze nikt inny nie wie nic o istnieniu tego
              typu danych o szkolach w Polsce.

Shalom,

Marcus
              • Gość: Yidele Re: zarobki. . . pisz konkretniej.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 21:35
                Zaczynasz od stwierdzenia:

> > "...Wyksztalcenie ma swoja cene i pracodawcy placa
                > > absolwentom roznych szkol roznie. Inne oferty i
                > > poczatkowe zarobki otrzyma student przecietnej
                ^^^^^^^^^^^^
                > > uczelni w Polsce i inne przecietnej uczelni w USA..."
                ^^^^^^^^^^^
                czyli wg. mojej ( prostej ) arytmetyki użyłeś słowo "przeciętnej"
                dwukrotnie.

> > "...Dla przykladu wedlug danych za rok 2000 poczatkowe
                ^^^^^^^^^^^^^
                > > zarobki dla PRZECIETNEGO ucznia konczacego Michigan
                > > State University, The Eli Borad Graduate School of
                > > Management,wynosza 72000 USD i przecietny student
                > > dostaje $7083 USD bonus za zaakceptowanie oferty na
                > > poczatek..."
                Jako przykład powołujesz się na dane o "The Eli Borad Graduate School" która
                jest szkołą Post grad czyli z DEFINICJI elitarną, jako że większość studentów w
                US. poprzestaje na Bachelors of Arts/Sciences. _ na tyle analizy.
                Odnośnie ".... Tutaj nigdy nie bylo problemu i nie potrzeba niczego zgadywac, nie
                potrzeba sluchac plotek, i nie potrzeba zatrudniac dedektywa aby znalezc te dane.
                Tego rodzaju dane sa latwo dostepne dla kazdej szkoly w USA..."
                • Gość: Marcus Re: zarobki. . . pisz konkretniej.. IP: *.dyn.optonline.net 17.12.01, 08:38
                  Gość portalu: Yidele napisał(a):

. . .
                  > Jako przykład powołujesz się na dane o "The Eli Borad Graduate School" która
                  > jest szkołą Post grad czyli z DEFINICJI elitarną, jako że większość studentów
                  > w
                  > US. poprzestaje na Bachelors of Arts/Sciences. _ na tyle analizy.
                  > Odnośnie ".... Tutaj nigdy nie bylo problemu i nie potrzeba niczego zgadywac, n
                  > ie
                  > potrzeba sluchac plotek, i nie potrzeba zatrudniac dedektywa aby znalezc te dan
                  > e.
                  > Tego rodzaju dane sa latwo dostepne dla kazdej szkoly w USA..."
                  • Gość: abo Re: zarobki. . . pisz konkretniej.. IP: 57.67.17.* 17.12.01, 11:01
                    ...tez nie slyszalem o danych statystycznych dotyczacych absolwentow programow
                    MBA w polsce...
                    chetnie bym takie zobaczyl.

mysle ze gdzies takie dane sa...a jezeli niema, to uczelnie zaczna napewno
                    zbierac. jest to przeciez w ich interesie aby promowac swoje programy MBA.

pozdrawiam.
                    • Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . L.A. i Warszawa IP: *.dyn.optonline.net 17.12.01, 16:51
                      koala8 napisał(a):

> Gość portalu: abo napisał(a):
                      >
                      > > niemniej jednak, zarobki w usa sa mimo wszystko
                      > kilkakrotnie wyzsze. ta
                      > > k
                      > > na oko, to ok. 5 razy. wiadmomo, koszt zycia w usa tez
                      > jest wyzsze, ale nie 5
                      > > krotnie.
                      >
                      > Ciekawe co piszesz. Marcus twierdzi ze w USA jest taniej.
                      > Np. taniej mozna kupic dom. Ale to przemadrzaly, nadety
                      > bufon i mu nie wierze.

Koszt zycia jest ZNACZNIE nizszy w wiekszosci USA niz w Polsce. Co prawda
                      koszt zycia to nie sa ceny domu, ceny chleba czy ceny benzyny ale i tu mozna
                      robic porownania ktore wykarza jednoznacznie ze poza najdrozszymi miastami
                      takimi jak New York czy Los Angeles ceny domu, chleba i benzyny moga byc
                      ZNACZNIE tansze niz w Polsce.

Co do kosztu zycia to bardzo latwo mozna to zauwazyc na poprawkach kosztu
                      zycia dla pracownikow firm ktorzy sa wysylani poza granice USA. I takich ludzi
                      w kazdej chwili sa doslownie miliony i kazdego kogo znam to ZAWSZE dostaje
                      poprawke wzwyz kiedy udaje sie np. do Polski. W rzeczywistosci koszt zycia w
                      Warszawie jest wyzszy niz NAJDROSZYCH miastach USA takich jak Los Angeles i
                      globalne firmy spogladaja na dane podobne do ponizszych aby rekompensowac
                      zarobki pracownikow odpowiednio w roznych miejscach na swiecie.

international.monster.com/workabroad/articles/cost/

Koszt zycia to NIE jest porownanie jak zyje przecietny Pan Kowlaski w Polsce
                      do tego jak zyje Mr. Smith w USA! Koszt zycia to jest nic innego jak to ile
                      bedzie kosztowac Pana Kowalskiego i Mr. Smith utrzymanie TEGO SAMEGO POZIOMU
                      ZYCIA poza swoim krajem.

W powyzszym przykladzie dla porownania wezmy jedno z najdrozszych miast w USA
                      czyli Los Angeles i dla 3-osobowej rodziny z zarobkami $100 tys. wydajacej
                      $80,119 Los Angeles potrzeba wydac $190,158 w Seul, $122,168 w Londynie,
                      $118,548 w Moskwie, $88,175 w Warszawie, $74,817 w Mexico City, $73,565 we
                      Frankfurcie i tylko $69,568 w Toronta aby prowadzic TAKI SAM styl zycia.

Warszawa jest glowna destynacja dla amerykanskich biznesmenow w Polsce ale
                      polscy biznesmani i pracownicy przyjezdzaja czesto do znacznie tanszych miesc
                      w USA od Los Angeles gdzie koszt zycia moze byc radykalnie nizszy. Poza
                      Warszawa koszt zycie bedzie generalnie nizszy w Polsce ale nie tak nizszy jak
                      koszt zycie pomiedzy najdrozszymi miastami w USA a reszta. Jezeli podoba ci
                      sie przyklad kosztu domu to przecietny identyczny dom mozesz kupic za cene 10
                      i wiecej razy nizsza wewnatrz USA niz np. w Los Angeles.

Dodatkowo powyzsze dane nie biora pod uwage roznic podatkow i te z reguly sa
                      ZNACZNIE nizsze w USA niz Polsce czy wiekszosci innych krajow wiec ostateczny
                      koszt zycie wychodzie jeszcze lepiej na korzysc USA.

Generalnie produkty sa tansze w USA wiec obojetnie czy jest to notebook, PC,
                      samochod czy materialy budowlane to beda one generalnie i czesto ZNACZNIE
                      tansze w USA. Co bedzie generalnie drozsze to uslugi gdzie koszt zarobkow
                      wchodzi w rachube ale i w uslugach istnieje wiele dziedzin gdzie w USA ceny
                      danej uslugi staja sie nizsze z uwagi na znacznie wyzsza produktywnosc.
                      . . .
                      > Jak na razie to sytuacja zmienia sie, ale na gorsze. Ja
                      > skonczylem uczelnie techniczna kilka lat temu.
                      > Praktycznie od razu dostalem prace jako informatyk i to
                      > za niezla kase. Dotyczylo to tez moich kolegow z roku.
                      > Dzis kasa coraz mniejsza a zmiana pracy na lepsza, lub
                      > nawet na gorsza nie mozliwa. Nie szukaja juz nawet
                      > informatykow. Nie wiem czy nie bedzie trzeba szukac pracy
                      > za granica, choc to tez nie jest takie proste, sami
                      > wiecie zona, dzieci, dom ulozone zycie....
                      >
                      > Pocieszam sie tylko tym ze nadety Marcus po tej swojej
                      > super uczelni tez dostalby tutaj co najwyzej posade
                      > kasjera, albo portiera no oczywiscie jesli zna jeszcze
                      > jakis jezyk poza angielskim.

A dlaczego? Tysiace Amerykanow wyjezdza do Polski i kazdy z nich z reguly
                      dostaje poprawke na wyzsze koszty zycia tam i nie znam zadnych Amerykanow co
                      udaja sie do Pracy w Polsce jako porier lub kasjer. Biorac pod uwage znacznie
                      wyzsze zarobki kasjera i portiera w USA i do tego nizszy koszt zycia w USA to
                      jest raczej watpliwe aby wielu kasjerow i portierow z USA przybywalo do Polski
                      kiedy odwrotnie to wiekszosc tych z Polski natychmiast podjeloby prace w USA
                      jezeli byloby to mozliwe. :)))

Marcus

• node Re: Koszt Zycia. . . L.A. i Warszawa 17.12.01, 22:51
                        Marcus,

Mam wrazenie ze jestes nastolatkiem na utrzymaniu rodzicow, wiec jeszcze
                        dokladnie nie rozumiesz co to znaczy koszt utrzymania.

Mieszkalem w LA, wiec wiem co-nieco o tym co pisze. Otoz podczas mojego
                        pierwszego pobytu mieszkalem w 'doninach', kawalerka w zamknietym mieszkalnym
                        kompleksie. Teraz to kosztuje $1200 miesiecznie. Za drugim razem postanowilem
                        sie bardziej rozerwac, wiec wynajmowalem pokoj w lepszej dzielnicy LA -
                        kosztowal $1300 miesiecznie. Pierwszy mozna porownac do milego bloku w
                        robotniczej dzielnicy Warszawy, drugi do wynajmowania pokoju na Starowce.
                        Do calej zabawy trzeba doliczyc koszt posiadania samochodu - w LA nie da rady
                        inaczej.
                        Jezeli chodzi o jedzenie, to zakladam w dalszej czesci ze nie zywisz sie
                        hamburgerami. Otoz dobry chleb kosztuje okolo $2, ale do tego dochodzi czas na
                        wyprawe do odpowiedniego sklepu, bo nielatwo jest w USA dostac chleb do jakiego
                        jestesmy przyzwyczajeni. Wydaje na dwie osoby, na jedzenie okolo $300
                        miesiecznie. Sami gotujemy. Dobre jedzenie w Stanach jest calkiem drogie. Owe
                        $300 zawiera bardzo tanie rzeczy z chinskich sklepow i innych 'narodowych'.

Tansze w USA sa roznego rodzaju zabawki elektroniczne, ale tym sie czlowiek nie
                        naje. Paliwo - prawda, ale z drugiej strony wez pod uwage ile w praktyce
                        jezdzisz - w LA jezdzilem okolo 100km dziennie - tylko do pracy.
                        Nie wiem ile kosztuje np. filharmonia w Warszawie, ale to okolo $50 od osoby w
                        USA.

> Dodatkowo powyzsze dane nie biora pod uwage roznic podatkow i te z reguly sa
                        > ZNACZNIE nizsze w USA niz Polsce czy wiekszosci innych krajow wiec ostateczny
                        > koszt zycie wychodzie jeszcze lepiej na korzysc USA.

Zgodze sie, ze lepiej zyc w USA niz w Polsce. To nie pozostawia zludzen, ale to
                        ne znaczy, ze w Polsce jest drozej niz w USA. Mysle, ze problem jest w wysokosci
                        zarobkow i podatkach.

> A dlaczego? Tysiace Amerykanow wyjezdza do Polski i kazdy z nich z reguly
                        > dostaje poprawke na wyzsze koszty zycia tam i nie znam zadnych Amerykanow co
                        > udaja sie do Pracy w Polsce jako porier lub kasjer.

A przyszlo ci do glowy, ze zazwyczaj wyjezdzaja kierownicy wysokiego szczebla by
                        zalozyc np. filie w Polsce, a wyzsze zarobki wynikaja z pracy poza granicami
                        kraju, poza domem? Zeby wyslac pracownika do Polski, amerykanska firma musi dac
                        mu odpowiednia 'marchewke'.
                        • Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie wiecej i mniej IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 00:38
                          Nie jestem pewny czy udajesz blazna, czy nie potrafisz sobie znalezc
                          odpowiednich danych, czy tez nie potrafisz czytac np. tutaj:

To sa dane ktorych uzywaja pracodawcy aby uzyskac np. potrzebne poprawki dla
                          pracownikow udajacych sie do Polski. To ze tobie sie to nie podoba i wedlug
                          swojej opinii uwazasz ze np. w Warszawie jest taniej a w Toronto jest drozej
                          niz w L.A. w zaden sposob nie ma sie do rzeczywistosci.

Tego rodzaju dane sa szeroko dostepne i dowiesz sie ze aby utrzymac TAKI SAM
                          poziom STOPY ZYCIOWEJ z Los Angeles gdzie wydajesz $80,119 to bedziesz musial
                          wydac WIECEJ w nastepujacych miejscach:

$190,158 Seoul
                          $185,181 Tokyo
                          $122,168 London
                          $118,548 Moscow
                          $105,551 Buenos Aires
                          $100,833 Shanghai
                          $88,175 Warsaw
                          $83,473 Paris
                          $81,099 Sao Paulo

ale za to aby utrzymac TEN SAM poziom zycia wydasz MNIEJ w nastepujacych:

$79,709 Bangkok
                          $76,468 Sydney
                          $74,817 Mexico City
                          $73,565 Frankfurt
                          $70,907 Bombay
                          $69,568 Brussels
                          $65,958 Toronto
                          $63,034 Turing
                          $53,462 Johannesburg

Tupanie nozkami, placz i wyrywanie sobie wlosow oraz kazde inne formy
                          protestowania nie zmienia tego ale co zmieni to to czas i ciagle zmieniajace
                          sie warunki ekonomiczne na swiecie. :)))

Marcus

• Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . L.A. i Warszawa IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 01:18
                          node napisał(a):

> Marcus,
                          >
                          > Mam wrazenie. . .

Wrazenia sa niewazne. Wystarczy poczytaj sobie nieco informacji na ten temat lub
                          zobacz ponizszy link. Oczywiscie nie wszystko da sie wymierzyc dolarami i np.
                          wyslanie normalnego czlowieka do kraju gdzie znajduje sie duzy procent ludzi
                          ktorym trzeba powtarzac cokolwiek po trzy razy lub pokazywac linki po trzy razy
                          aby zakapowali, tak jak tobie, napewno wymagaloby nie tylko dodatkowego
                          wynagrodzenia ale prawdopodobnie dodatkowych srodkow pienieznych na przyuczenie
                          i dodatkowej opieki dla tego rodzaju pracownikow.

$190,158 Seoul
                          $185,181 Tokyo
                          $122,168 London
                          $118,548 Moscow
                          $105,551 Buenos Aires
                          $100,833 Shanghai
                          $88,175 Warsaw
                          $83,473 Paris
                          $81,099 Sao Paulo

$79,709 Bangkok
                          $76,468 Sydney
                          $74,817 Mexico City
                          $73,565 Frankfurt
                          $70,907 Bombay
                          $69,568 Brussels
                          $65,958 Toronto
                          $63,034 Turing
                          $53,462 Johannesburg

Marcus

• Gość: Yidele Re: zarobki. . . IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 22:11
                    >..This is Poland, not the United States. MEN does not have any
                    >
                    > > obligation to release such figures, nor do I think that it would be pruden
                    > t.
                    >
                    > Really it looks it si such a hopeless case the Wizard of Oz would would be
                    > useless here! Men do not have any obligation to do many things but public
                    > instututions do.
                    MEN = Ministerstwo Edukacji Narodowej
                    >... I suggest you contact one of those useless, MBA endowed drones
                    > > produced with such fervor by SGH, KUL or other such diploma mills - I am s
                    > ure
                    > > they know. In any case the job market in Poland is so uneven, with such
                    > > disparities of income based on location, that an "average post grad income
                    > /job
                    > > offer" is meaningless without the context.
                    >
                    > In other words what you're saying is either the results are so poor that nobody
                    > should even bother with collecting any relevant statistical info. Or worse,
                    > Poland is somehow this unique, SPECIAL place where any such info collected will
                    > be meaningless anyway.
                    See, that's the problem with two valued logic! You assume that those are the
                    only possible explanations, always assuming that the graduates would respond
                    honestly ( which they won't ). When you apply for a job in Poland you are obliged
                    to sign a form allowing your prospective employer to work with the data you are
                    providing them on your job application and c.v - This REALLY isn't kansas...
                    > > ..ta lista nie ma zbyt dużo wspólnego z rzeczywistością.
                    > dodatkowo lista plac nie podaje danych o absolwentach szkol.
                    I think that it could be a reliable baseline indicator IF it represented a
                    statistically valid sample, the problem is that you can't depend on what folks
                    tell you because we all lie about our incomes, and in Poland we live a lot leaner
                    then in the States. To get a statistically valid sample you'd have to subpoena
                    tax records - in Poland that can happen only in certain cases, namely in case of
                    a legal proceeding against the owner of said records ( Urząd Skarbowy robi co
                    chce, ale się tymi danymi za darmo nie dzieli). The hiring policy of most
                    companies discourages employees from discussing their pay, there are no reliable
                    indicators - this is why recruiters/headhunters make as much money as they do in
                    Poland.
                    > Ale co tu maja dane osobowe do danych statystycznych szkoly? Nie potrzeba
                    > ujawniac jakichkolwiek danych osobowych aby podac jakakolwiek dokladna
                    > statystyczna informacje w tym zakresie.
                    Dane o wysokiści oferty są poufne. dane o dochodzie i podatkach są poufne, chyba
                    że raczysz złożyć oświadczenie o wysokości dochodów, tak jak robią to politycy.

> > Jak zapewne wiesz, w Polsce nie ma zwyczaju "chwalenia" si
                    > > ę
                    > > wysokością dochodów - wszyscy są oficjalnie na granicy biedy, nawet ci któ
                    > rzy
                    > > zarabiają nieźle na nasze warunki.
                    >
                    > Z tym chwaleniem roznie bywa a wszyscy nie sa biedni i oczywiscie jedni sa na
                    > granicy biedy kiedy inni najwyrazniej nie sa nigdzie w poblizu biedy. Pelno
                    > dokladnych danych statystycznych istnieje co do biednych (i wielu innych spraw)
                    >
                    > i wydaje mi sie ze jest ich wiecej od czasu wprowadzenia ustaw o ochronie danyc
                    > h
                    > osobowych. Na razie nikt nie wpadl na pomysl aby tam zabraniac zbierac danych
                    > stattystycznych z uwagi na dane osobowe. :-))
                    >
                    > Marcus
                    Oczywiście nie zrozumiałeś, nikt nie zabrania zbierania danych, zabrania się
                    przetwarzanie i udostepnianie nieupoważnionym. Wynika to z naturalnego ( bardzo
                    słusznie )braku ufności strukturom władzy w tym kraju.

Shalom,
                    Yidele
                    • Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie wiecej i mniej IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 00:42

> Nie jestem pewny czy udajesz blazna, czy nie potrafisz sobie znalezc
                      > odpowiednich danych, czy tez nie potrafisz czytac np. tutaj:
                      >
                      > international.monster.com/workabroad/articles/cost/
                      >
                      > To sa dane ktorych uzywaja pracodawcy aby uzyskac np. potrzebne poprawki dla
                      > pracownikow udajacych sie do Polski. To ze tobie sie to nie podoba i wedlug
                      > swojej opinii uwazasz ze np. w Warszawie jest taniej a w Toronto jest drozej
                      > niz w L.A. w zaden sposob nie ma sie do rzeczywistosci.
                      >
                      > Tego rodzaju dane sa szeroko dostepne i dowiesz sie ze aby utrzymac TAKI SAM
                      > poziom STOPY ZYCIOWEJ z Los Angeles gdzie wydajesz $80,119 to bedziesz musial
                      > wydac WIECEJ w nastepujacych miejscach:
                      >
                      > $190,158 Seoul
                      > $185,181 Tokyo
                      > $122,168 London
                      > $118,548 Moscow
                      > $105,551 Buenos Aires
                      > $100,833 Shanghai
                      > $88,175 Warsaw
                      > $83,473 Paris
                      > $81,099 Sao Paulo
                      >
                      > ale za to aby utrzymac TEN SAM poziom zycia wydasz MNIEJ w nastepujacych:
                      >
                      > $79,709 Bangkok
                      > $76,468 Sydney
                      > $74,817 Mexico City
                      > $73,565 Frankfurt
                      > $70,907 Bombay
                      > $69,568 Brussels
                      > $65,958 Toronto
                      > $63,034 Turing
                      > $53,462 Johannesburg
                      >
                      > Tupanie nozkami, placz i wyrywanie sobie wlosow oraz kazde inne formy
                      > protestowania nie zmienia tego ale co zmieni to to czas i ciagle zmieniajace
                      > sie warunki ekonomiczne na swiecie. :)))
                      >
                      > Marcus

P.S. Nalezy dodac ze powyzsze dane nie uwzgledniaja podatkow ktore sa czesto
                      ZNACZNIE nizsze w USA tak jak jest w przypadku porownania Polski z USA.

Marcus
                      • node Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie wiecej i mniej 18.12.01, 01:11
                        Marcus,

Przestan uzywac tych smiesznych przelicznikow zarobkow. One maja sie nijak do
                        rzeczywistosci. Co to znaczy np. LA? Beverly Hills, Santa Monica czy moze San
                        Fernandino?
                        Przerabialem te przeliczniki z moim przyjacielem, ktory zastanawial sie nad
                        podjeciem pracy w LA i doszlismy do wniosku, ze cos z nimi nie tak.
                        Przynajmniej te przeliczniki zupelnie nie oddawaly ani pomiedzy kosztami
                        zycia, ani zarobkami naszych znajomych pracujacych w roznych koncach Stanow
                        (wywodzacych sie z tej samej szkoly).

Powolujesz sie tu na rozne statystyki bez zupelnego ich zrozumienia. Np.
                        twierdziles ze MBA to 'przecietni studenci'. Dziwi mnie twoje slepe
                        zapatrzeanie w ciekawostki znalezione w sieci. Przyznaj sie, czy masz jakies
                        praktyczne doswiadczenie w poszukiwaniu pracy, zyciu na wlasny rachunek w
                        roznych miejscach Stanow i Polski?
                        • Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie wiecej i mniej IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 01:30
                          node napisał(a):

> Marcus,
                          >
                          > Przestan uzywac tych smiesznych przelicznikow zarobkow. One maja sie nijak do
                          > rzeczywistosci. Co to znaczy np. LA? Beverly Hills, Santa Monica czy moze San
                          > Fernandino?
                          > Przerabialem te przeliczniki z moim przyjacielem, ktory zastanawial sie nad
                          > podjeciem pracy w LA i doszlismy do wniosku, ze cos z nimi nie tak.
                          > Przynajmniej te przeliczniki zupelnie nie oddawaly ani pomiedzy kosztami
                          > zycia, ani zarobkami naszych znajomych pracujacych w roznych koncach Stanow
                          > (wywodzacych sie z tej samej szkoly).
                          >
                          > Powolujesz sie tu na rozne statystyki bez zupelnego ich zrozumienia. Np.
                          > twierdziles ze MBA to 'przecietni studenci'.

Mowa byla o SPECYFICZNYCH biznesowych szkolach i o zarobkach PRZECIETNEGO
                          studenta tam. Dane dla kazdej szkoly amerykanskiej i wielu tych lepszych na
                          swiecie sa dostepne szeroko. W tym wypadku mowa byla o studentach konczacych
                          Michigan State University, The Eli Broad Graduate School czyli taka raczej
                          PRZECIETNA szkola biznesowa. PRZECIETNA dlatego ze zaledwie 14 procent studentow
                          z tej szkoly dostaje poczatkowe zarobki powyzej $100 tys. PRZECIETNY student tej
                          szkoly dostaje przecietnie 3,3 oferty i poczatkowe wynagrodzenie w wysokosci 93
                          tys. USD. czyli przecietnie 72 tys. USD zarobki na pierwszy rok, bonus na
                          poczatek w wysokosci 9049 USD i inne wynagrodzenie w pierwszym roku.

www.businessweek.com/bschools/00/profiles/michstate.htm

Dla porownania University of Pennsylvania, The Wharton School jest znacznie
                          LEPSZA szkola tego typu i tam 89 procent studentow dostaje zarobki poczatkowe
                          powyzej 100 tys. USD. PRZECIETNY student tej szkoly dostaje przecietnie 3,6
                          oferty i przecietnie na poczatek dostaje wynagrodzenie w wysokosci 156 tys.
                          USD (25 tys. USD bonus na poczatek, zarobki 95 tys. USD a reszta to inne
                          wynagrodzenie ktore otrzymuje w pierwszym roku).

www.businessweek.com/bschools/00/profiles/wharton.htm

Tego rodzaju dane sa dostepne o kazdej szkole amerykanskiej ale mnie
                          interesuja szczegolowe dane o najlepszych polskich szkolach a specyficznie o
                          programach biznesowych ale nie widze tego nigdzie. Nie przypuszczam ze otrzymam
                          tego rodzaju dane od ciebie skoro masz problemy ze zrozumieniem slowa PRZECIETNY
                          w powyzszym o prawdopodobnie nie rozumiesz pytania.

Marcus
                        • Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie wiecej i mniej IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 01:34
                          node napisał(a):

> Marcus,
                          >
                          > Przestan uzywac tych smiesznych przelicznikow zarobkow. One maja sie nijak do
                          > rzeczywistosci.

Ponizsze faktyczne dane o rzeczysistosci sa ZNACZNIE lepsze niz twoje opinie na
                          ten temat. Wystarczy poczytaj sobie nieco informacji na ten temat lub
                          zobacz ponizszy link. Oczywiscie nie wszystko da sie wymierzyc dolarami i np.
                          wyslanie normalnego czlowieka do kraju gdzie znajduje sie duzy procent ludzi
                          ktorym trzeba powtarzac cokolwiek po trzy razy lub pokazywac linki po trzy razy
                          aby zakapowali, tak jak tobie, napewno wymagaloby nie tylko dodatkowego
                          wynagrodzenia ale prawdopodobnie dodatkowych srodkow pienieznych na przyuczenie
                          i dodatkowej opieki dla tego rodzaju pracownikow.

$190,158 Seoul
                          $185,181 Tokyo
                          $122,168 London
                          $118,548 Moscow
                          $105,551 Buenos Aires
                          $100,833 Shanghai
                          $88,175 Warsaw
                          $83,473 Paris
                          $81,099 Sao Paulo

$79,709 Bangkok
                          $76,468 Sydney
                          $74,817 Mexico City
                          $73,565 Frankfurt
                          $70,907 Bombay
                          $69,568 Brussels
                          $65,958 Toronto
                          $63,034 Turing
                          $53,462 Johannesburg

Marcus
                        • Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie wiecej i mniej IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 01:55
                          node napisał(a):

. . .
                          > Przerabialem te przeliczniki z moim przyjacielem, ktory zastanawial sie nad
                          > podjeciem pracy w LA i doszlismy do wniosku, ze cos z nimi nie tak.
                          > Przynajmniej te przeliczniki zupelnie nie oddawaly ani pomiedzy kosztami
                          > zycia, ani zarobkami naszych znajomych pracujacych w roznych koncach Stanow
                          > (wywodzacych sie z tej samej szkoly). . .

Jezeli zauwazyles to dane sa z monster.com i to sa standartowe przeliczniki na
                          ktore powoluja sie i pracownicy i pracodawcy:

Jezeli mieszkasz w L.A. i wydajesz $80,119 to aby uzyskac TEN SAM poziom stopy
                          zyciowej w Warszawie musisz wydac $88,175. TEN SAM poziom zycia w Moskwie bedzie
                          kosztowac cie znacznie wiecej czyli $118,548 ale tylko $65,958 w Toronto.

Tutaj rozchodzi sie tylko ile kosztuje utrzymanie TEGO SAMEGO poziomu zycia. Nie
                          jest wazne jaki poziom representuja inni mieszkancy danego miasta i jak
                          zauwazysz poziomy sa rozne i jest oczywiste ze relatywnie w Warszawie nie
                          znajdziesz wielu mieszkancow lokalnych wydajacych $88,175 i nawet stosunkowo
                          niewielu bedzie wydawac 1/10 tego ale to jest wlasnie tyle ile potrzebujesz aby
                          utrzymac ta sama stope zyciowa co masz w Los Angeles.

Marcus
                          • node Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie wiecej i mniej 18.12.01, 02:05
                            > Jezeli mieszkasz w L.A. i wydajesz $80,119 to aby uzyskac TEN SAM poziom stopy
                            > zyciowej w Warszawie musisz wydac $88,175. TEN SAM poziom zycia w Moskwie bedzi
                            > e
                            > kosztowac cie znacznie wiecej czyli $118,548 ale tylko $65,958 w Toronto.

Ok. Poddaje sie. Zgadzam sie - jezeli chcesz miec w Warszawie lub w Moskwie
                            ogrod z palmami, basen i jacuzzi to moze i faktycznie musisz tyle wydac.
                            • Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie wiecej i mniej IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 02:48
                              node napisał(a):

> > Jezeli mieszkasz w L.A. i wydajesz $80,119 to aby uzyskac TEN SAM poziom s
                              > topy
                              > > zyciowej w Warszawie musisz wydac $88,175. TEN SAM poziom zycia w Moskwie
                              > bedzi
                              > > e
                              > > kosztowac cie znacznie wiecej czyli $118,548 ale tylko $65,958 w Toronto.
                              >
                              > Ok. Poddaje sie. Zgadzam sie - jezeli chcesz miec w Warszawie lub w Moskwie
                              > ogrod z palmami, basen i jacuzzi to moze i faktycznie musisz tyle wydac.

Z basenem i jacuzzi to nie powinno byc problemu ale z tymi palmami o tej porze
                              to mialbys sporo klopotow. . . w Toronto tez. :-)))

Marcus

• Gość: POL Re: Koszt Zycia. . . L..A. i gdzie ... re .node IP: *.proxy.aol.com 18.12.01, 03:24
                              node napisał(a):

> > Jezeli mieszkasz w L.A. i wydajesz $80,119 to aby uzyskac TEN SAM poziom s
                              > topy
                              > > zyciowej w Warszawie musisz wydac $88,175. TEN SAM poziom zycia w Moskwie
                              > bedzi
                              > > e
                              > > kosztowac cie znacznie wiecej czyli $118,548 ale tylko $65,958 w Toronto.
                              >
                              > Ok. Poddaje sie. Zgadzam sie - jezeli chcesz miec w Warszawie lub w Moskwie
                              > ogrod z palmami, basen i jacuzzi to moze i faktycznie musisz tyle wydac.

Node masz racje te wszystkie statystyki to d.. sobie...$88,175 w Warszawie!!!!na
                              roczne utrzymanie.Za polowe tej sumy(ok 200 tys PLN) zylbym jak krol!!
                              Mieszkanie 1 tys $US - cholera co bede sie szczypal biore za 1.5 tys miesiecznie
                              jak w LA ($18tys-72tysPLN-rocznie),zarcie tysiac PLN na tydzien (52 tys -rok)
                              swiatlo gaz tel.(10 tys PLN-rok).Zostaje ok 50 tys na balangi.Na benzyne wydalbym
                              niewiele poniewaz bylbym przezarty(leniwy) i prawdopodobnie ciagle na bani.
                              To co wypisuje to zarty tak jak te wszystkie statystyki-zastanawiam sie dla kogo
                              robione i w jakim celu.
                              Pozdr.

• Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . krol w Warszawie i L.A. IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 04:17
                                Gość portalu: POL napisał(a):

> node napisał(a):
                                >
                                > > > Jezeli mieszkasz w L.A. i wydajesz $80,119 to aby uzyskac TEN SAM poz
                                > iom s
                                > > topy
                                > > > zyciowej w Warszawie musisz wydac $88,175. TEN SAM poziom zycia w Mos
                                > kwie
                                > > bedzi
                                > > > e
                                > > > kosztowac cie znacznie wiecej czyli $118,548 ale tylko $65,958 w Toro
                                > nto.
                                > >
                                > > Ok. Poddaje sie. Zgadzam sie - jezeli chcesz miec w Warszawie lub w Moskwi
                                > e
                                > > ogrod z palmami, basen i jacuzzi to moze i faktycznie musisz tyle wydac.
                                >
                                > Node masz racje te wszystkie statystyki to d.. sobie...$88,175 w Warszawie!!!!
                                > na
                                > roczne utrzymanie.Za polowe tej sumy(ok 200 tys PLN) zylbym jak krol!!
                                > Mieszkanie 1 tys $US - cholera co bede sie szczypal biore za 1.5 tys miesieczni
                                > e
                                > jak w LA ($18tys-72tysPLN-rocznie),zarcie tysiac PLN na tydzien (52 tys -rok)
                                > swiatlo gaz tel.(10 tys PLN-rok).Zostaje ok 50 tys na balangi.Na benzyne wydalb
                                > ym
                                > niewiele poniewaz bylbym przezarty(leniwy) i prawdopodobnie ciagle na bani.
                                > To co wypisuje to zarty tak jak te wszystkie statystyki-zastanawiam sie dla kog
                                > o
                                > robione i w jakim celu.
                                > Pozdr.

To sa dane ktorymi posluguja sie pracownicy i pracodawcy przy wysylaniu
                                pracownikow do innych krajow i jest oczywiste ze przecietna osoba w Warszawie
                                zyje za mniej i byc moze mozna zyc jak krol za mniej ale aby uzyskac ta sama
                                stope zyciowa co w L.A. kosztuje $80,119 to niestety bedziesz musial wydac nieco
                                wiecej czyli $88,175. Przypominam ze rozchodzi sie wylacznie o utrzymanie stopy
                                zyciowej na tym samym poziomie i mieszkancy Warszawy i ich warunki czy stopa
                                zyciowa nas nie obchodzi w tych kalkulacjach.

W Polsce ktokolwiek wydajacy $88,175 bedzie wygladal na "krola" czy bogatego z
                                perspektywy wiekszosci zyjacej na 1/10 tego kiedy w niektorych dzielnicach L.A.
                                tak biednie bedzie sie czula ta osoba z $80,119 kiedy wiele osob wydaje 10 razy
                                tyle i wiecej. To sa oczywiscie pojecia wzgledne i one tez w praktyce maja wplyw
                                na wiele spraw ale w naszym przypadku nie rozchodzi nam sie o otoczenie i jakie
                                warunki w nim panuaja a wylaczniee o uzyskanie TAKIEGO SAMEGO POZIOMU zycia jak
                                poprzednio w innym miejscu.

Marcus
                              • Gość: Marcus Re: Koszt Zycia. . . krol w Warszawie i L.A. IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 04:18

> node napisał(a):
                                >
                                > > > Jezeli mieszkasz w L.A. i wydajesz $80,119 to aby uzyskac TEN SAM poz
                                > iom s
                                > > topy
                                > > > zyciowej w Warszawie musisz wydac $88,175. TEN SAM poziom zycia w Mos
                                > kwie
                                > > bedzi
                                > > > e
                                > > > kosztowac cie znacznie wiecej czyli $118,548 ale tylko $65,958 w Toro
                                > nto.
                                > >
                                > > Ok. Poddaje sie. Zgadzam sie - jezeli chcesz miec w Warszawie lub w Moskwi
                                > e
                                > > ogrod z palmami, basen i jacuzzi to moze i faktycznie musisz tyle wydac.
                                >
                                > Node masz racje te wszystkie statystyki to d.. sobie...$88,175 w Warszawie!!!!
                                > na
                                > roczne utrzymanie.Za polowe tej sumy(ok 200 tys PLN) zylbym jak krol!!
                                > Mieszkanie 1 tys $US - cholera co bede sie szczypal biore za 1.5 tys miesieczni
                                > e
                                > jak w LA ($18tys-72tysPLN-rocznie),zarcie tysiac PLN na tydzien (52 tys -rok)
                                > swiatlo gaz tel.(10 tys PLN-rok).Zostaje ok 50 tys na balangi.Na benzyne wydalb
                                > ym
                                > niewiele poniewaz bylbym przezarty(leniwy) i prawdopodobnie ciagle na bani.
                                > To co wypisuje to zarty tak jak te wszystkie statystyki-zastanawiam sie dla kog
                                > o
                                > robione i w jakim celu.
                                > Pozdr.

To sa dane ktorymi posluguja sie pracownicy i pracodawcy przy wysylaniu
                                pracownikow do innych krajow i jest oczywiste ze przecietna osoba w Warszawie
                                zyje za mniej i byc moze mozna zyc jak krol za mniej ale aby uzyskac ta sama
                                stope zyciowa co w L.A. kosztuje $80,119 to niestety bedziesz musial wydac nieco
                                wiecej czyli $88,175. Przypominam ze rozchodzi sie wylacznie o utrzymanie stopy
                                zyciowej na tym samym poziomie i mieszkancy Warszawy i ich warunki czy stopa
                                zyciowa nas nie obchodzi w tych kalkulacjach.

W Polsce ktokolwiek wydajacy $88,175 bedzie wygladal na "krola" czy bogatego z
                                perspektywy wiekszosci zyjacej na 1/10 tego kiedy w niektorych dzielnicach L.A.
                                tak biednie bedzie sie czula ta osoba z $80,119 kiedy wiele osob wydaje 10 razy
                                tyle i wiecej. To sa oczywiscie pojecia wzgledne i one tez w praktyce maja wplyw
                                na wiele spraw ale w naszym przypadku nie rozchodzi nam sie o otoczenie i jakie
                                warunki w nim panuaja a wylaczniee o uzyskanie TAKIEGO SAMEGO POZIOMU zycia jak
                                poprzednio w innym miejscu.

Marcus
                                • koala8 Re: Koszt Zycia. . . krol w Warszawie i L.A. 18.12.01, 08:41
                                  Marcus. Jaki ty jestes naiwny. Koszty zycia w USA sa
                                  duzo, duzo wieksze niz w Polsce. Jak tam jade kupuje
                                  sobie co prawda ubrania i elektronike bo te rzeczy sa
                                  tansze. Tansze jest takze paliwo i samochody. Ale i tak
                                  w Polsce utrzymanie samochodu kosztuje mnie kilka razy
                                  mniej niz w USA. Tutaj do pracy mam 5 minut piechotka +
                                  20 autobusem. W USA aby dostac sie "gdzie kolwiek"
                                  trzeba jechac godzine samochodem i zaplacic jeszcze
                                  parking 7,5$ za godzine. Zarcie macie bardzo drogie i
                                  do tego paskudne. No chyba ze idzie sie do jekiejs
                                  prawdziwej polskiej, ukrainskiej czy greckiej
                                  restauracji.
                                  W Polsce wakacje nad morzem srodziemnym kosztuja mnie
                                  od 500$
                                  do 2000$ dorarow za 2 tygodnie i dwie osoby (cena z
                                  dolotem/dojazdem, hotelem, jedzeniem, zwiedzaniem itd.)
                                  Ciekaw jestem ile Ciebie kosztuja powiedzmy Karaiby ?
                                  Mieszkania i domy sa u was zajebiscie drogie i ogolnie
                                  dziadowskie (choc czasem duze). Rozmawialismy juz na
                                  ten temat.
                                  Nie wspomne juz o takich rzeczach jak "atmosfera"
                                  naszych starowek Krakowa, Wroclawia czy Warszawy. Tego
                                  w USA nie mozna miec za nawet milion$, tutaj mamy to za
                                  darmo. To ze w USA zyje sie lepiej jest tylko wynikiem
                                  waszej rozwinietej gospodarki. Niemniej jednak nasza
                                  tez sie rozwija. Widzisz po otwarciu granic panstwa
                                  staly sie czyms w rodzaju naczyn polaczonych a w
                                  naczyniach polaczonych z czasem poziom sie wyrownuje
                                  (co nie znaczy ze czas musi byc krotki).
                                  Poza tym jak wyjezdzam w delegacje za granice to moja
                                  firma daje mi tzw. diete. Dieta ta jest znacznie wyzsza
                                  niz potrzeba aby zyc na dobrym poziomie w dowolnym
                                  kraju. A wyzsza jest dla tego aby wogole chcialo mi sie
                                  rozstac na tydzien czy dwa z zona i dziecmi i odwiedzic
                                  np. wasz piekny kraj. Nie ma to nic wspolnego z
                                  kosztami zycia. Najwyzsze diety sa do krajow do ktorych
                                  ludzie nie chca jechac ze wzgledu na ryzyko oberwania
                                  po lbie (np. Izrael czy cala afryka i pol azji), w USA
                                  jest milo i przytulnie (o ile sie nie wlezie do
                                  jakiegos slamsu) wiec nie trzeba nikogo zachecac
                                  wyzszymi dietami.

I nie wymadrzaj sie juz bo ludzie sie z ciebie smieja.

• Gość: Kingfish Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 02:52
      Początkowe zarobki studentów są chyba w USA zupełnie nie ważne i bez znaczenia.
      Za zwyczaj tylko studenci z dobrymi ocenami, i szczególnie absolwenci którzy
      zdobyli podczas studiów jakieś konkretne doświadczenie dostają jako taką pensję.
      Ale i to nie jest zawsze pewne. Jeśli nie ma zapotrzebowania na inżynierów
      budowlanych żaden z nich dobrej zapłaty nie dostanie. Z drugiej strony jeśli
      brakuje chemików nawet przeciętni studenci bez doświadczenia dobrą pensję
      otrzymają. Ale prawie nikt nie dostaje pierwszej pensji która pozwoliła by mu
      utrzymanie domu rodziny itd. Dobre oceny i jakieś tam doświadczenie mogą zapewnić
      obiecującą pierwszą pracę, ale co się z tobą stanie po pierwszym dniu pracy
      zależy za zwyczaj tylko od ciebie. Przeciętni ludzie zarabiają przeciętnie.
      Wybitni, zdolni i pracowici za zwyczaj ruszają do przodu i po paru latach są
      dobrze ustawieni. Wybitni, zdolni, pracowici z odrobiną szczęścia mają szansę do
      bogactwa.

Nie opieram mojej opinii na jakiś statystykach. Porównuję rozwój zawodowy moich
      kolegów z którymi studia skończyłem pod koniec lat osiemdziesiątych. Byli między
      nami tacy którzy oceny mieli bardzo dobre ale brakowało im praktycznego podejścia
      do życia. Oni zaczynali na wyższym poziomie ale dzisiaj niestety żyją na granicy
      przeciętności. Z drugiej strony, inteligentni z niższymi ocenami mieli gorszy
      początek ale zaledwie po paru latach przegonili tych z dobrymi ocenami.

Dlatego też uważam że porównywanie początkowych zarobków z kosztem życia jest bez
      sensowne. Wolałbym zobaczyć jakieś statystyki o zarobkach po 10 latach pracy.

> Wyksztalcenie ma swoja cene i pracodawcy placa
      > absolwentom roznych szkol roznie. Inne oferty i
      > poczatkowe zarobki otrzyma student przecietnej
      > uczelni w Polsce i inne przecietnej uczelni w USA.
      >
      > Dla przykladu wedlug danych za rok 2000 poczatkowe
      > zarobki dla PRZECIETNEGO ucznia konczacego Michigan
      > State University, The Eli Borad Graduate School of
      > Management,wynosza 72000 USD i przecietny student
      > dostaje $7083 USD bonus za zaakceptowanie oferty na
      > poczatek.
      >
      > Jest oczywiste ze nieco lepszy niz przecietny student
      > dostanie znacznie wiecej ofert ze znacznie wyzszym
      > wynagrodzeniem i ze znacznie wyzszym bonusem.
      >
      > Po kilka latach stazu dana przecietna osoba powinna
      > zarabiac kilka razy wiecej.
      >
      > Polsce.
      >
      > Marcus

• Gość: Marcus Re: Wyksztalcenie. . . IP: *.dyn.optonline.net 18.12.01, 03:59
        Gość portalu: Kingfish napisał(a):

> Początkowe zarobki studentów są chyba w USA zupełnie nie ważne i bez znaczenia.
        >
        > Za zwyczaj tylko studenci z dobrymi ocenami, i szczególnie absolwenci którzy
        > zdobyli podczas studiów jakieś konkretne doświadczenie dostają jako taką pensję

Oczywiscie ze studenci z dobrymi ocenami i doswiadczeniem dostana wiecej i takze
        na pierwszym roku powazny wplyw ma ukonczenie danej szkoly i to prestiz czy
        jakosc szkoly odgrywa najwieksza role w zarobkach zaraz po szkole.

> Ale i to nie jest zawsze pewne. Jeśli nie ma zapotrzebowania na inżynierów
        > budowlanych żaden z nich dobrej zapłaty nie dostanie. Z drugiej strony jeśli
        > brakuje chemików nawet przeciętni studenci bez doświadczenia dobrą pensję
        > otrzymają. Ale prawie nikt nie dostaje pierwszej pensji która pozwoliła by mu
        > utrzymanie domu rodziny itd. Dobre oceny i jakieś tam doświadczenie mogą zapewn
        > ić
        > obiecującą pierwszą pracę, ale co się z tobą stanie po pierwszym dniu pracy
        > zależy za zwyczaj tylko od ciebie. Przeciętni ludzie zarabiają przeciętnie.
        > Wybitni, zdolni i pracowici za zwyczaj ruszają do przodu i po paru latach są
        > dobrze ustawieni. Wybitni, zdolni, pracowici z odrobiną szczęścia mają szansę d
        > o
        > bogactwa.
        >
        > Nie opieram mojej opinii na jakiś statystykach. Porównuję rozwój zawodowy moich
        >
        > kolegów z którymi studia skończyłem pod koniec lat osiemdziesiątych. Byli międz
        > y
        > nami tacy którzy oceny mieli bardzo dobre ale brakowało im praktycznego podejśc
        > ia
        > do życia. Oni zaczynali na wyższym poziomie ale dzisiaj niestety żyją na granic
        > y
        > przeciętności. Z drugiej strony, inteligentni z niższymi ocenami mieli gorszy
        > początek ale zaledwie po paru latach przegonili tych z dobrymi ocenami.
        >
        > Dlatego też uważam że porównywanie początkowych zarobków z kosztem życia jest b
        > ez
        > sensowne. Wolałbym zobaczyć jakieś statystyki o zarobkach po 10 latach pracy.

To jest oczywiste. Kiedy poczatkowe zarobki zaleza w powaznej mierze od szkoly
        (szczegolnie w tych specyficznych biznesowych szkolach o ktorych tu byla mowa)
        to po kilku latach roznice sie zacieraja i doswiadczenie oraz
        zdolnosci "zyciowe" odgrywaja coraz wieksza role. Po 10 latach pracy w danym
        zawodzie ukonczenie jakiejkolwiek najbardziej prestizowej szkoly nie bedzie
        mialo istotnego wplywu na zarobki.

Marcus
        • Gość: POL Re: Wyksztalcenie. . . re.Markus IP: *.proxy.aol.com 18.12.01, 10:36
          Piszesz o zarobkach jakie mlodzi ludzie moga otrzymac po ukonczeniu znanych
          uczelni.Poslugujesz sie roznego rodzajami statystyk.Nie wspomniales jednak
          nigdzie ile to wyksztalcenie kosztuje i kogo na to stac.Zeby czlowiek dostal na
          poczatek $72tys rodzice musza wiele zainwestowac przez pare ladnych lat.Kiedys
          wyczytalem(moze sie myle) ze dobre wyksztalcenie od 0-rowki do dyplomu dobrej
          uczelni kosztuje ok $300tys.Oczywiscie istnieja stypedia dla b.zdolnych ale to
          nie wielki procent.Jezeli masz dostep(nie chce mi sie szukac)do podobnych
          statystyk popraw mnie.
          Pozdr.
          • kingfish Re: Wyksztalcenie. . . re.Markus 18.12.01, 14:06

> Piszesz o zarobkach jakie mlodzi ludzie moga otrzymac po ukonczeniu znanych
            > uczelni.Poslugujesz sie roznego rodzajami statystyk.Nie wspomniales jednak
            > nigdzie ile to wyksztalcenie kosztuje i kogo na to stac.Zeby czlowiek dostal na
            >
            > poczatek $72tys rodzice musza wiele zainwestowac przez pare ladnych lat.Kiedys
            > wyczytalem(moze sie myle) ze dobre wyksztalcenie od 0-rowki do dyplomu dobrej
            > uczelni kosztuje ok $300tys.Oczywiscie istnieja stypedia dla b.zdolnych ale to
            > nie wielki procent.Jezeli masz dostep(nie chce mi sie szukac)do podobnych
            > statystyk popraw mnie.
            > Pozdr.

Niewiem o $300 tysiącach ale koszt nauki dla rodziców nie jest tani: Znam kogoś
            kto chodzi do Hartford na pięcio letni kierunek. Sama podstawowa cena nuki jest
            $21.000/rok. Po dodaniu wszystkich opłat, np za akademiki itd, cena ta wynosi
            dzisiaj $29.000/rok. Czyli całe studia będą kosztować $145.000.

• Gość: POL Re: Wyksztalcenie. . . re.Markus IP: *.proxy.aol.com 19.12.01, 02:01
              kingfish napisał(a):

> Gość portalu: POL napisał(a):
              >
              > > Piszesz o zarobkach jakie mlodzi ludzie moga otrzymac po ukonczeniu znanyc
              > h
              > > uczelni.Poslugujesz sie roznego rodzajami statystyk.Nie wspomniales jednak
              >
              > > nigdzie ile to wyksztalcenie kosztuje i kogo na to stac.Zeby czlowiek dost
              > al na
              > >
              > > poczatek $72tys rodzice musza wiele zainwestowac przez pare ladnych lat.Ki
              > edys
              > > wyczytalem(moze sie myle) ze dobre wyksztalcenie od 0-rowki do dyplomu dob
              > rej
              > > uczelni kosztuje ok $300tys.Oczywiscie istnieja stypedia dla b.zdolnych al
              > e to
              > > nie wielki procent.Jezeli masz dostep(nie chce mi sie szukac)do podobnych
              > > statystyk popraw mnie.
              > > Pozdr.
              >
              >
              > Niewiem o $300 tysiącach ale koszt nauki dla rodziców nie jest tani: Znam kogoś
              >
              > kto chodzi do Hartford na pięcio letni kierunek. Sama podstawowa cena nuki jest
              >
              > $21.000/rok. Po dodaniu wszystkich opłat, np za akademiki itd, cena ta wynosi
              > dzisiaj $29.000/rok. Czyli całe studia będą kosztować $145.000.
              >
              Jezeli dodac do tego koszt szkoly podst.+ sredniej to koszt moze sie zamknac ok
              $300 tys

• Gość: kingfish Re: Wyksztalcenie. . . re.Markus IP: *.dyn.optonline.net 19.12.01, 02:11

> kingfish napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: POL napisał(a):
                > >
                > > > Piszesz o zarobkach jakie mlodzi ludzie moga otrzymac po ukonczeniu z
                > nanyc
                > > h
                > > > uczelni.Poslugujesz sie roznego rodzajami statystyk.Nie wspomniales j
                > ednak
                > >
                > > > nigdzie ile to wyksztalcenie kosztuje i kogo na to stac.Zeby czlowiek
                > dost
                > > al na
                > > >
                > > > poczatek $72tys rodzice musza wiele zainwestowac przez pare ladnych l
                > at.Ki
                > > edys
                > > > wyczytalem(moze sie myle) ze dobre wyksztalcenie od 0-rowki do dyplom
                > u dob
                > > rej
                > > > uczelni kosztuje ok $300tys.Oczywiscie istnieja stypedia dla b.zdolny
                > ch al
                > > e to
                > > > nie wielki procent.Jezeli masz dostep(nie chce mi sie szukac)do podob
                > nych
                > > > statystyk popraw mnie.
                > > > Pozdr.
                > >
                > >
                > > Niewiem o $300 tysiącach ale koszt nauki dla rodziców nie jest tani: Znam
                > kogoś
                > >
                > > kto chodzi do Hartford na pięcio letni kierunek. Sama podstawowa cena nuki
                > jest
                > >
                > > $21.000/rok. Po dodaniu wszystkich opłat, np za akademiki itd, cena ta wyn
                > osi
                > > dzisiaj $29.000/rok. Czyli całe studia będą kosztować $145.000.
                > >
                > Jezeli dodac do tego koszt szkoly podst.+ sredniej to koszt moze sie zamknac o
                > k
                > $300 tys
                >

Do tego niesamowicie drogie książki. $300? Na pewno.
                • Gość: jojo Re: Wyksztalcenie. . . re.Markus IP: *.proxy.aol.com 19.12.01, 02:29
                  Gość portalu: kingfish napisał(a):

> Gość portalu: POL napisał(a):
                  >
                  > > kingfish napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: POL napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Piszesz o zarobkach jakie mlodzi ludzie moga otrzymac po ukoncze
                  > niu z
                  > > nanyc
                  > > > h
                  > > > > uczelni.Poslugujesz sie roznego rodzajami statystyk.Nie wspomnia
                  > les j
                  > > ednak
                  > > >
                  > > > > nigdzie ile to wyksztalcenie kosztuje i kogo na to stac.Zeby czl
                  > owiek
                  > > dost
                  > > > al na
                  > > > >
                  > > > > poczatek $72tys rodzice musza wiele zainwestowac przez pare ladn
                  > ych l
                  > > at.Ki
                  > > > edys
                  > > > > wyczytalem(moze sie myle) ze dobre wyksztalcenie od 0-rowki do d
                  > yplom
                  > > u dob
                  > > > rej
                  > > > > uczelni kosztuje ok $300tys.Oczywiscie istnieja stypedia dla b.z
                  > dolny
                  > > ch al
                  > > > e to
                  > > > > nie wielki procent.Jezeli masz dostep(nie chce mi sie szukac)do
                  > podob
                  > > nych
                  > > > > statystyk popraw mnie.
                  > > > > Pozdr.
                  > > >
                  > > >
                  > > > Niewiem o $300 tysiącach ale koszt nauki dla rodziców nie jest tani:
                  > Znam
                  > > kogoś
                  > > >
                  > > > kto chodzi do Hartford na pięcio letni kierunek. Sama podstawowa cena
                  > nuki
                  > > jest
                  > > >
                  > > > $21.000/rok. Po dodaniu wszystkich opłat, np za akademiki itd, cena t
                  > a wyn
                  > > osi
                  > > > dzisiaj $29.000/rok. Czyli całe studia będą kosztować $145.000.
                  > > >
                  > > Jezeli dodac do tego koszt szkoly podst.+ sredniej to koszt moze sie zamk
                  > nac o
                  > > k
                  > > $300 tys
                  > >
                  >
                  > Do tego niesamowicie drogie książki. $300? Na pewno.

moje books w High School ja dajem na jedno lato $ 850 at least
    • Gość: Motyk Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.ny5030.east.verizon.net 19.12.01, 03:58
      Hey Marcus!
      Wyjasnij mi tylko jedno:
      Dlaczego zalozyles taki watek?
      Zarobkow nie mozna w ten sposob porownywac - tzn, jest wiele czynnikow ktore o
      nich decyduja, niekoniecznie edukacje (choc jest b.wazna).
      Tak samo nie mozna porownywac kosztow zycia w USA czy w Polsce, bo to jest bez
      sensu! W zaleznosci gdzie sie jest relatywnie tyle a tyle pieniedzy sie wydaje -
      wierz mi wszedzie jest podobnie.
      A co do tej edukacji - nie zapominaj ze to szkoly Graduate - MBA do ktorych
      przychodzi wiele ludzi z kilkuletnim doswiadczeniem np, na stanowiskach
      managerskich. Nie tak wiele osob studiuje w takich szkolach (jest to okolo,
      mysle 100- 200 osob w roku na pojedynczym univerku), bo wiekszosc przerywa po
      Undergraduate. W ogole to szkoly dla elity (lub kasiastych) - na pewno nie dla
      przecietnych. To sa szkoly profesjonalne - dla profesjonalistow
      i "karierowiczow".
      I nie mozemy tez zapomniec, ze edukacja w USA kosztuje astronomiczne sumy.
      Nie liczac szkoly sredniej (prywatna nawet z $8,000 za rok) to koszt studiow
      Undergraduate i Graduate zamyka sie w granicach 200,000, moze nawet do 300,00 w
      zaleznosci do jakiej szkoly sie chodzi. (pisze o prywatnych, bo publiczne
      kosztuja "grosze"). Natomiast w Polsce za studia nie placi sie nic (ksiazki
      pomijam, bo w USA tez kosztuja i to wiecej). Jedynie co to za MBA zaplacisz
      jakies 100,000 zl (chyba), co i tak jest niczym w porownaniu z kosztami
      Graduate School tych uczelni w USA ktore wymieniles.
      Po prostu dla mnie jakiekolwiek porownywania, co to kto przecietny ile srednio
      dostaje jest bez sensu.

No moze ze wlasnie sie dostales do jednej z tych szkol, wynalazles te dane i
      nie mozesz sie kasiory doczekac. :)

NArqa
      • Gość: Marcus Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dyn.optonline.net 19.12.01, 18:35
        Gość portalu: Motyk napisał(a):
        . . .
        > Zarobkow nie mozna w ten sposob porownywac - tzn, jest wiele czynnikow ktore o
        > nich decyduja, niekoniecznie edukacje (choc jest b.wazna).
        > Tak samo nie mozna porownywac kosztow zycia w USA czy w Polsce, bo to jest bez
        > sensu! W zaleznosci gdzie sie jest relatywnie tyle a tyle pieniedzy sie wydaje
        > -
        > wierz mi wszedzie jest podobnie. . .

Dochod, zarobki i wiele innych spraw mozna porownywac i w ten sposob np. przy
        uzyciu tej tabelki mozna porownac dochod na osobe w roznych krajach:

europe.cnn.com/WORLD/global.rankings/

Poza tym jest oczywiste ze za tego samego dolara mozna nabyc wiecej lub mniej w
        roznych krajach i w roznych miastach tych krajow. To jest latwo obliczalne i
        pracodawcy lub pracownicy pracujacy w roznych krajach sprawdzaja tego rodzaju
        dane bardzo dokladnie np. w miejscach takich jak monster.com:

Mieszkaniec Los Angeles wydajacy $80,119 tam potrzebowalby az $190,158 aby
        utrzymac ta sama stope zyciowa w Seulu i $118,548 w Moskwie. Aby utrzymac ten
        sam poziom zycia w Warszawie potrzebne jest $88,175 lecz w Toronto ta sama stope
        zyciowa mozna utrzymac za zaledwie $65,958. :)))

Marcus
        • motyk Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow 20.12.01, 02:33
          Marcus napisales:
          <Mieszkaniec Los Angeles wydajacy $80,119 tam potrzebowalby az $190,158 aby
          <utrzymac ta sama stope zyciowa w Seulu i $118,548 w Moskwie. Aby utrzymac ten
          <sam poziom zycia w Warszawie potrzebne jest $88,175 lecz w Toronto ta sama
          <stope
          <zyciowa mozna utrzymac za zaledwie $65,958. :)))

Ok. Jesli w LA bym wydawal te 80 kola(przecietna amerykanska rodzina), a Moskwie
          musial bym wysdawac na to 118k ok, moze prawda ALE przeciez za te 118k to bym w
          Moskwie zyl lepiej od PUTINA! Nie wiem czy wielu rosjan moze sobie taka sume
          wyobrazic, a co dopiero wydawac.
          Teraz wydaje kupe forsy na utrzymaniew w NYC, a jak chcialbym przeliczyc na
          zlotowki i pomyslec o utrzymaniu tego samego standardu zycia to wiesz co?
          Za mniejsza kase zylbym sobie jeszcze lepiej (tylko ze nie w Warszawie - ale
          naprawde moglbym jeszcze duzo kasy zaoszczedzic)

No ale z drugiej strony, jesli by mi mieli tyle dodatkowo placic za prace za
          granica, to bym sie nie sprzeciwial... :)
          A tak w ogole co z ciebie taki statystyk???!!!!
          • motyk Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow 20.12.01, 02:58
            Czy piszesz z moze z Islip, New York???
            To tak z ciekawosci
          • Gość: Marcus Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.dyn.optonline.net 20.12.01, 04:45
            motyk napisał(a):
            . . .
            > Ok. Jesli w LA bym wydawal te 80 kola(przecietna amerykanska rodzina), a Moskwi
            > e
            > musial bym wysdawac na to 118k ok, moze prawda ALE przeciez za te 118k to bym w
            >
            > Moskwie zyl lepiej od PUTINA! Nie wiem czy wielu rosjan moze sobie taka sume
            > wyobrazic, a co dopiero wydawac.

Putinowi napewno nic nie brakuje i prawdopodobnie zyje sobie on znacznie lepiej
            niz za 118K USD.

> Teraz wydaje kupe forsy na utrzymaniew w NYC, a jak chcialbym przeliczyc na
            > zlotowki i pomyslec o utrzymaniu tego samego standardu zycia to wiesz co?
            > Za mniejsza kase zylbym sobie jeszcze lepiej (tylko ze nie w Warszawie - ale
            > naprawde moglbym jeszcze duzo kasy zaoszczedzic)

Utrzymanie tej samej stopy zyciowej bedzie drozsze w Warszawie niz w LA ale
            niekoniecznie poza Warszawa. W skali kraju Polska ma prawie identyczny koszt
            zycia z USA wiec jezeli wyjedziesz poza LA to tez zaoszczedzisz.

> No ale z drugiej strony, jesli by mi mieli tyle dodatkowo placic za prace za
            > granica, to bym sie nie sprzeciwial... :)
            > A tak w ogole co z ciebie taki statystyk???!!!!

Zaciekawily mnie faktyczne dane poniewaz w powszechnej opinii publicznej kazda z
            tych spraw jest oceniana blednie lub zupelnie inaczej.

Marcus
            • Gość: bum Re: Wyksztalcenie. . . poczatkowe zarobki studentow IP: *.proxy.aol.com 21.12.01, 15:52
              koala8 napisał(a):

> Marcus. Jaki ty jestes naiwny. Koszty zycia w USA sa
              > duzo, duzo wieksze niz w Polsce. Jak tam jade kupuje
              > sobie co prawda ubrania i elektronike bo te rzeczy sa
              > tansze. Tansze jest takze paliwo i samochody. Ale i tak
              > w Polsce utrzymanie samochodu kosztuje mnie kilka razy
              > mniej niz w USA. Tutaj do pracy mam 5 minut piechotka +
              > 20 autobusem. W USA aby dostac sie "gdzie kolwiek"
              > trzeba jechac godzine samochodem i zaplacic jeszcze
              > parking 7,5$ za godzine. Zarcie macie bardzo drogie i
              > do tego paskudne. No chyba ze idzie sie do jekiejs
              > prawdziwej polskiej, ukrainskiej czy greckiej
              > restauracji.
              > W Polsce wakacje nad morzem srodziemnym kosztuja mnie
              > od 500$
              > do 2000$ dorarow za 2 tygodnie i dwie osoby (cena z
              > dolotem/dojazdem, hotelem, jedzeniem, zwiedzaniem itd.)
              > Ciekaw jestem ile Ciebie kosztuja powiedzmy Karaiby ?
              > Mieszkania i domy sa u was zajebiscie drogie i ogolnie
              > dziadowskie (choc czasem duze). Rozmawialismy juz na
              > ten temat.
              > Nie wspomne juz o takich rzeczach jak "atmosfera"
              > naszych starowek Krakowa, Wroclawia czy Warszawy. Tego
              > w USA nie mozna miec za nawet milion$, tutaj mamy to za
              > darmo. To ze w USA zyje sie lepiej jest tylko wynikiem
              > waszej rozwinietej gospodarki. Niemniej jednak nasza
              > tez sie rozwija. Widzisz po otwarciu granic panstwa
              > staly sie czyms w rodzaju naczyn polaczonych a w
              > naczyniach polaczonych z czasem poziom sie wyrownuje
              > (co nie znaczy ze czas musi byc krotki).
              > Poza tym jak wyjezdzam w delegacje za granice to moja
              > firma daje mi tzw. diete. Dieta ta jest znacznie wyzsza
              > niz potrzeba aby zyc na dobrym poziomie w dowolnym
              > kraju. A wyzsza jest dla tego aby wogole chcialo mi sie
              > rozstac na tydzien czy dwa z zona i dziecmi i odwiedzic
              > np. wasz piekny kraj. Nie ma to nic wspolnego z
              > kosztami zycia. Najwyzsze diety sa do krajow do ktorych
              > ludzie nie chca jechac ze wzgledu na ryzyko oberwania
              > po lbie (np. Izrael czy cala afryka i pol azji), w USA
              > jest milo i przytulnie (o ile sie nie wlezie do
              > jakiegos slamsu) wiec nie trzeba nikogo zachecac
              > wyzszymi dietami.
              >
              > I nie wymadrzaj sie juz bo ludzie sie z ciebie smieja.

Marcus pie****i glupoty. Moze jeszcze niektore wyroby sa tansze w USA ale
              napewno nie w Los Angeles jak on to wypisuje. Los Angeles to jest jedno z
              najdrozszych miast w USA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka