Dodaj do ulubionych

Wielka Albania - mamy jasność.

IP: *.pnet.com.pl 25.05.01, 08:39
wczoraj liderzy polityczni macedońskich (parlamentarzyści i członkowie rządu)
Albańczyków podpisali z rebeliantami umowę o współpracy przy
tworzeniu "wielkiej Albanii"

sytuacja stała się jasna i klarowna.

Obserwuj wątek
    • Gość: besciak Re: Wielka Albania - mamy jasność. IP: *.ip-pluggen.com 26.05.01, 02:26
      Bedzie dobrze. Juz Serby sie wlaczyly.
    • Gość: bs Re: Wielka Albania - mamy jasność. IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 10:03
      Raczej bym powiedział źe masz ciemno w głowie.
      • Gość: RobertP Re: Wielka Albania - mamy jasność. IP: *.pnet.com.pl 29.05.01, 12:02
        szanowny bs

krótkie ale mało treściwe

może konkrety ?
    • Gość: Konio Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: 194.181.183.* 29.05.01, 11:26
      Ciekaw jestem skad ta wiadomosc o "wielkiej albanii"?
      ze spiskowateoria.com?

media donosza, ze rozmowy dotyczyly amnestji oraz
      prawa NLA do wetowania kazdej decyzji rzadu macedonii
      dotyczacej mniejszosci albanskiej. a tak przy okazji -
      to porozumienie i tak zakonczylo sie fiaskiem
      (bruksela juz nie chce negocjowac z terrorystami) a
      Frowick, ktory do niego doprowadzil, zostal poproszony
      grzecznie o wyjazd z kraju. jest to o tyle ciekawe, ze
      frowick jest osobistym przyjacielem gregoriewskiego
      wiec prezydent musial o rozmowach wiedziec. skad wiec
      ta jasnosc w tytule? ja "ciemnosc widze" jak mawial
      maksio w seksmisji.
      • Gość: RobertP Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: *.pnet.com.pl 29.05.01, 12:26
        szanowny Konio

co do źródła - "spiskowateoria..."
        to muszę cię zmartwić - zajrzyj do: http://info.onet.pl/82607,12,item.html

oskarzając mnie o ciemnotę - zastanów się, co oznacza takie sformułowanie
        jak "wspólna platforma" użyte do określenia porozumienia Albańczyków:

odrzucając cały medialny szum, mydlenie oczu dokonane post factum,przyjmując
        jedynie do wiadomości fakty:
        1. Przedstawiciele demokratycznego rządu kraju A spotkali się z
        przedstawicielami zbrojnej opozycji na terenie kraju B(jeśli tak można określić
        Kosowo) oskarżanego o popieranie tychże rebeliantów.

2. Spotkanie to dotyczyło "wspólnej platformy" - czyli porozumienia Partyzantów
        Albańskich w Macedonii zwalczających demokratycznie wybrany rząd, partii
        Albańskich współuczestniczących w tymże rządzie, - pod kuratelą Albańczyków z
        Kosowa.
        Pojęcie "wspólna platforma" - jest chyba jasne ?
        jest używane w przypadku współpracy - w dużym skrócie - my w rządzie robimy
        swoje, wy z Kałasznikowami w rękach swoje.

Twoje wnioskowanie dotyczące Frowicka - jest zadziwiające, "jest osobistym
        przyjacielem - więc musiał wiedzieć" - wybacz ale Kohl również był osobistym
        przyjacielem Jelcyna - i co ?
        Nic nie musiał - mógł ?

Gdy sprawa wyszła na jaw - mówiąc krótko "się rypła" - Albańczycy twierdzą, że
        rozmawiali na temat amnestii,...., amnestię proponował nieustannie rząd
        niezależnie od żadnych negocjacji....

Wybacz, ale to co dzieje się w europejskich mediach po ujawnieniu tego
        spotkania to dla mnie jedynie szum i próba zamaskowania oczywistego faktu,że
        Albańczykom nie można ufać.
        • Gość: Konio Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: 194.181.183.* 29.05.01, 19:09
          Szanowny Robercie P,

1. nie bylo moja intencja cie orazac - slowo ciemnosc dotyczylo wlasnie tylko i
          wylacznie szumu informacyjnego wokol tej sprawy, o ktorym sam zreszta piszesz.

2. sprawdzilem link, ktory mi poleciles i oczywiscie nie ma tam ani slowa na
          poparcie twojej tezy o spisku pt. wielka albania.

3. wydaje mi sie, ze dosc dobrze znam realia regionu i dlatego napisalem, ze
          prezydent macedoni musial wiedziec o dzialaniach frowicka - emisariusza obwe!
          moge przytaczac wiele argumaentow ale jest to intelektualnie jalowe i zbacza
          temat.

4. moje poprzednie pytanie pozostaje aktualne: skad ta wiesc o spisku pt.
          wielka albania? z sufitu?

5. lektura obowiazkowa:

EUROPE: MACEDONIAN PEACE DEAL DENOUNCED
          (Financial Times) The US and the European Union yesterday denounced an
          agreement between Albanian guerrillas and ethnic Albanian political parties in
          the governing coalition in Macedonia, even though a senior US diplomat
          negotiated it.
          The Macedonian government has also expressed its outrage at the deal, under
          which the rebels agreed to withdraw in return for an amnesty and a veto over
          political decisions involving ethnic Albanian rights. The Slav-dominated
          government, backed by Nato, is opposed to any negotiations with the fighters,
          let alone agreements granting them a political role. President Boris Trajkovski
          yesterday urged the ethnic Albanian parties to scrap the deal or risk the
          collapse of the coalition. The US diplomat, Robert Frowick, is serving as the
          personal envoy of Mircea Geoana, the Romanian foreign minister and current
          chairman of the Organisation for Security and Co-operation in Europe. Mr
          Frowick has been working in Macedonia for about six weeks, helping to narrow
          differences between the Slav and ethnic Albanian parties. He has also been
          involved in efforts to persuade the guerrillas to withdraw from Macedonia
          across the border into United Nations-administered Kosovo. OSCE officials said
          they did not know exactly what Mr Frowick had been doing. Mr Frowick, who left
          Skopje for Bucharest, could not be contacted for comment.
          The EU and the US yesterday denounced the secret pact and called on the ethnic
          Albanian parties to tear it up. The EU said: "If anyone had any illusions that
          the so-called NLA (National Liberation Army) has international support
          anywhere, they had better forget them." The incident could undermine the
          coalition government in Macedonia, which was formed less than two weeks ago
          under heavy international pressure. It could also damage relations between
          Macedonia and the international community, which has pressed Skopje to continue
          inter-ethnic dialogue while exercising restraint in military operations. Mr
          Frowick's precise role remains unclear. He has extensive knowledge of the
          Balkans and of international diplomacy, having joined the US foreign service in
          the early 1960s and been ranked as an ambassador since 1986. Macedonian
          officials said it was unlikely he simply blundered. They pointed out that, of
          the western powers, the US has long been the closest to ethnic Albanian
          fighters. Meanwhile, the Macedonian army yesterday stepped up its attacks on
          the guerrillas. Soldiers entered the outskirts of villages that have been
          occupied by guerrillas for the past three weeks, with thousands of ethnic
          Albanian civilians trapped in their homes. Amid heavy fighting near the
          northern city of Kumanovo, the guerrillas reported that seven civilians had
          been killed but the government said there had been no civilian casualties.
          • Gość: RobertP Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: *.pnet.com.pl 30.05.01, 09:19
            szanowny Konio

to cytat z informacji której namiar ci podałem - ostanie zdania :

"....Wczoraj liderzy Albańskiej Partii Demokratycznej i Partii Demokratycznego
            Dobrobytu, uzgodnili i podpisali z rebeliantami w Prizrenie w Kosowie układ o
            współpracy i wspólnych akcjach. Zobowiązuje on do podjęcia działań, mających
            chronić separatystów oraz doprowadzić do utworzenia wielkiej Albanii...."

Przeczytaj dokładnie - potem zarzucaj oszołomstwo.

Zgadzam się z tobą,że nasz spór może okazać się jałowy, ze swojej strony
            chciałbym dodać, że nie tylko ty znasz "realia regionu".

Dziwi mnie zatem, twoje zaufanie do tamtejszych polityków, jakiejkolwiek by
            byli narodowości.

Spiskowali Tudźman z Milośzewiczem, a byli wrogami - ustalając podział Bośni.

Spiskowali i ciągle spiskują Chorwaci w federacji Muzułmańsko-Chorwackiej.

Aktualny rząd Jugosławii powstał po gigantycznej akcjii amerykańskich
            fundacji - pt. "wybory w Serbii"(opisywanej zresztą w GW),- koordynowanej z
            Budapesztu.
            Spiskował i knuł każdy chyba przywódca byłej Jugosławii - teraz wychodzi na
            wierzch, że nawet Djukanowić to tylko sprytny oportunista rządny władzy.

I nagle pojawiają się - dziewiczy, nieposzlakowani, czyści i szlachetni -
            Albańczycy...

Chyba jestem idiotą - ale wydaje mi się,że o prawa do kształcenia, socjalne,
            kulturalne, ekonomiczne...., w kraju gdzie nie morduje się przeciwników
            politycznych, - walczy się w inny sposób

strajkuje, blokuje drogi, robi marsze, demonstracje, pikiety, głodówki, wywiera
            nacisk parlamentarny, woła na pomoc organizacje praw człowieka, apeluje do
            trybunału w Strasburgu,.......ściąga światowe media... - może się mylę ?
            Ale - nie wywołuje się wojny.

Powtórzę się - może jestem idiotą - ale ziemię, wioski i miasta zbrojnie
            zajmuje się po to aby je kontrolować, nie kultywować język, tradycję, kształcić
            dzieci
            - kraj podbija się, likwidując centralną aministrację, policję,
            szkolnictwo,...,,
            - aby na tym miejscu stworzyć wlasne - a potem można stwierdzić, że w zasadzie
            to wolelibyśmy te wartości kultywować we własnym kraju.
            Moze jestem ślepy i głuchy ale swoim prostackim umysłem - tak właśnie kombinuję.

Oskarżasz mnie o spiskową teorię dziejów - ja tylko interesowałem i interesuję
            się bałkanami i tak jak nie wierzyłem Milosewiczowi, Tudźmanowi,
            Izetbegowiczowi, - nie wierzę również Thaciemu - jego organizacji, a także
            innym politykom Albańskim - którzy mają coś do powiedzenia -( trudno za takiego
            uważać Rugovę).

Z licznych jeszcze przed kilkoma miesiącami w internecie wizerunków "Wielkiej
            Albanii", - (witryny w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, USA, Kanadzie )
            odszukałem ponownie jedynie dwie
            www.aacl.com (Albanian American Civic League)
            iliria.4t.com

pozostałe dziwnym trafem zniknęły - w momencie gdy rozpoczął się konflikt w
            Macedonii - no ale to znowu spisek....

Reasumując - chcesz mi wmówić - że oto w stadzie wilków pojawia się jeden
            baranek - przeżył biedaczek.
            • Gość: bs Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 10:29
              Szanowny Robercie,
              śledze twoje komentarze na temat Bałkan.Twoje
              obserwacje są bardzo płytkie z czego wnioskuję źe nie
              masz zielonego pojęcia oprócz tego źe masz "chłopca
              do bicia"(Albańczyków).Nie wiem co teraz powiesz na to
              źe prezydent i premier macedoński razem powiedzieli źe
              jak najszybciej będzie zmiana konstytucji gdzie
              Ałbańczycy z Macedończykami będą narodem
              konstytutywnym,a źe język albański będzie drugim
              językiem słuźbowym.Macedończycy stracili prawie 10lat
              prowadząc do Ałbańczyków taką samą politykę
              dyskryminacyjną jak w Byłej Jugosławii.Zdawało im się
              źe utrzymają bez końca aparthejd.
              Z tego wniosek źe zamiast wojny dawno moźna było
              rozwiązać "problem" ałbański w Macedonii.
              Co do spisku o Wielką Ałbanie, powiem ci źe to jest
              totalną bzdurą!!! To hasło się przykleja Ałbańczykom źe
              by odwrócić uwagę opinii międzynarodowej.Ałbańczycy są
              za Macedonią suverenną i w istniejących granicach z
              równymi prawami dla wszystkich OBYWATELI!!!
              Nie moźe być źe naród który czyni jedną trzecią
              obywateli Państwa,w administracji państwowej był
              zastąpiony 3-4%,w policii 2-3%,w wojsku gdzie 40%
              Albańczyków jest rekrutami a w kadrze oficerskiej jest
              zastąpiony niecałymi dwoma procentami!!!
              Nie wiem czy byś się czuł pełnoprawnym obywatelem a do
              tego patryotem w obronie "wartości"
              Myślę źe na temat egzystencji więcej by nam mogli
              powiedzieć naprzykład Polacy którzy nie ze swojej winy
              zostali odcięci od Macierzy,w krajach ościennych.

Z powaźaniem
              • Gość: RobertP Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: *.pnet.com.pl 31.05.01, 11:47
                szanowny bs

w ogóle jestem płytki i mało skomplikowany,

Za to głębia i finezja twojej (jak i poprzednich wypowiedzi) - każe mi
                przypuszczać - że wielki z ciebie humanista -

Ja niestety nie mogę śledzić twoich wypowiedzi - używasz bowiem
                różnych "imion", ale ton i język twojej ostatniej wypowiedzi każe mi
                przypuszczać, że spotkaliśmy się już na tym forum - wtedy używałeś bardziej
                szczerze imienia bodajże - "Albańczyk".

Swoim płytkim i nieskomplikowanym umysłem - wnioskuje, że obecnie kwestią jest
                tylko to - ile ziemi uda się wyrwać Albańczykom.

A szansa na pokój w Macedonii będzie jedynie wówczas gdy - Albańczycy uznają,że
                za kilkanaście lat i tak będą w tym kraju większością - nie opłaca się zatem
                prowadzić wojny .
                • Gość: Wojo!!!! Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: 213.8.128.* 31.05.01, 12:04
                  Najnowsze wiadomosci..terorysci albanscy opanowali i
                  podminowali wodociagi i fabryke chemiczna w
                  Macedoni,groza katastrofa ekologiczna .
                  Oznajmili takze ,ze nastepny front to " wyzwolenie "
                  sporej czesci Grecji polnocnej zamieszkalej przez
                  albanczykow.!!!!!
                  Oj jak to przypomina Izrael i "wyzwalanie"
                  Arafata ,Sadama i Kuwejt ,Hitlera i Sudety itd.
                  Co teraz zrobia biurokraci z Brukseli.????
                  • Gość: PHILLIPS Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.01, 17:29
                    w rejonie gdzie przebywaja albanscy terrorysc nie ma zadnych fabryk i wodociagow
                    a jesli albanczycy sa tacy niewinny i szukaja swoich praw to dlaczego ni pujda do ALBANII
                    • Gość: Wojo!! Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: 213.8.128.* 31.05.01, 23:04
                      Gość portalu: PHILLIPS napisał(a):

> w rejonie gdzie przebywaja albanscy terrorysc nie ma zadnych fabryk i wodociago
                      > w
                      > a jesli albanczycy sa tacy niewinny i szukaja swoich praw to dlaczego ni pujda
                      > do ALBANII

Dla mnie niech sobie "pojda"
                      Albanscy bojownicy zaminowali wodociag w Kumanowie i instalacje chemiczne
                      tamtejszej fabryki poinformowal wczoraj agencje SRNA ,Ali Ahmati ,jeden z
                      komendantow UCK w Macedoni .
                      W razie eksplozji grozi katastrofa ekologiczna........Rzeczpospolita (Swiat)
                      31.05.01
                      Muzulmanska pryszczyca rozprzestrzenia sie.................
              • Gość: Phillips aaaaaaaaaaaaaaa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.01, 13:54
                MACEDONIA TO NAROD DLA MACEDONCZYKOW I MACEDONSKICH ALBANCZYKOW. NIE ALBANSKICH
                TO TAK JAK BYS POWIEDZIAL ZE POLSKA TO KRAJ DLA POLAKOW I DLA NIEMIECKICH
                NIEMCOW
                • Gość: Hahaha Re: aaaaaaaaaaaaaaa IP: *.com 11.06.01, 13:59
                  slusznie
            • Gość: Konio Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: 194.181.183.* 31.05.01, 19:08
              sorry za zwloke w dopowiedzi - przez trzy dni rozkoszowalem sie nieogladaniem
              ekranu komputerowego.

rzeczywiscie przyznaje ci raacje, ze wspomniany cytat zawiera wzmnanke o wielkiej
              albanii. tyle, ze to niczego nie udowadnia, bo ten "news" dziwnie nie znalazl sie
              z zadnych powaznych informacjach dobrze znajacych sie na regionie mediach. stad
              moj cytat z ft. info z pap i radiowej agencji informacyjnej nie jest dla mnie
              absoilutnie wiarygodne. o ile znam prace polskich dziennikarzy, to ta "rewelacja"
              moze pochodzic od podpitego kaprala z kforu.

zapewniam cie, ze ja rowniez nie ufam politykomi nie jestem absolutnie
              zwolennikiem tego, co niektorzy albanczycy wyprawiaja w regionie (przy uznaniu
              ich powaznych problemow w roznych krajach). tymniemniej swoje sady staram sie
              opierac na powaznych zrodlach informacji - i stad moja interwencja. nie ufam nie
              tylko politykom, ale tez niepowaznym i niesprawdzonycm doniesieniom. jak widac w
              odroznieniu od ciebie.

konflikt w macedonii zainicjowali przemytnicy broni, narkotykow, papierosow, itp.
              niestety zbyt latwo znalezli poklask i poparcie miejscowej spolecznosci. wsod
              mlodych bezrobotnych bez praw i przyszlosci, latwo znajdzie sie chetnych do
              nacisniecia cyngla. i tu jest wina macedoniskich wladz, ktore przez ostatnie 10
              lat traktowaly mniejszosci w sposob instrumentalny, nie gwarantujac podstawowych
              praw jak chociazby do edukacji w jezyku ojczystym, i nie zbudowaly
              konstytucyjnuch fundamentow do umozliwienia albanczykom odpowiedniego
              uczestnictwa w strukturach panstwa.

idea wielkiej albanii jest dzis czesto uzywana jak slowo-wytrych, podobnie
              zreszta jak kiedys pseudoidea wielkiej serbji byla wykorzystywana przez zachodnie
              media do zarzucania bosniackim serbom "imperialnych zbrodni" podczas gdy
              wiekszosc zwyklych obywateli zostala uwiklana w konflikt nie dla idei
              budowy "serbskiego mostaru lub jajec", tylko dla obrony wlasnych domow i rodzin.

podobnie teraz, uzywajac wiekich slow wytrychow, zaciemnia sie obraz
              rzeczywistych przyczyn problemow w macedonii. z moich osobistych obserwacji
              (wizyty w macedoni, monitoring mediow) wynika, ze idea wielkiej albanii nigdy nie
              byla brana powaznie przez albanska mniejszosc, wlaczywszy w to obie
              reprezentowane w parlamencie partie polityczne (nawiasem to interesuje je tylko
              wladza i podzial lupow, ale nie w wielkiej albanii, bo do podzialu byloby wiecej
              chetnych).

w rzeczywistosci dpa i pdp nienawidza sie nawzajem walczac o rzad dusz nad
              rodakami, a ich przedstawiciele bija sie nawet w komisjach wyborczych.
              porozumnienie miedzy tymi partiami zainicjowali i "wyprodukowali" amerykanie,
              ktorzy przeciez jako ostani poparli by idee wielkiej... dlatego tez cytowane
              przez ciebie wiadomosci nalezy wlozyc miedzy bajki.
              • Gość: RobertP Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: *.pnet.com.pl 01.06.01, 09:14
                szanowny Konio

bardzo rozsądny i wyważony tekst

różnimy się jednak zasadniczo w podejściu do tematu.

Oczywiście masz rację jeśli chodzi o skłócone albańskie partie, masz również
                rację,że zdecydowana większość zwykłych ludzi nie chce żadnych "dymów", masz
                też słuszniość w przypadku tego jak rozwijała się sytuacja "wielkiej serbii"
                (nie rozumiem tylko sformułowania "pseudoidea" - idea jest ideą niezależnie od
                tego czy jest głupia - czy nieskończenie mądra).
                W zasadzie zgadzam się również z twoim podejściem do polskiego dziennikarstwa i
                do samej informacji wyprodukowanej przez ONET.

Tutaj jednak kończy się moja spolegliwość - patrząc na fakty - (nie na
                komunikaty, oświadczenia, wyniki konferencji, negocjacjii, komentarze
                dziennikarzy światowych mediów....., tworzące razem szum medialny).
                Oceniając poszczególnych uczestników tych wydarzeń.

- nie potrafię sobie wyobrazić spotkania - w którym przywódcy partyzantów
                rozpoczynający właśnie konflikt.
                Pracujący na zlecenie szefów rezydujących w Szwajcarii i Niemczech -
                sponsorujących całą tę imprezę w imię własnych dobrze pojętych interesów - o
                których zresztą pisałeś (wyrywkowo)- nagle powiedzieli -
                "OK. poddajemy się - teraz o swoje szlaki przemytu, fabryki amfy, bazy handlu
                żywym towarem - będziemy upominać się w parlamencie"
                Dla takich ludzi czas zamętu i wojny - to ich czas, jakikolwiek porządek i
                rządy prawa - to dla nich czysta strata - liczona w pieniądzach, wpływach.

Granica z Serbią staje się powoli względnie szczelna, z Grecją zawsze taka
                była - robi im się ciasno - trzeba otworzyć nowy front, obszar anarchii,
                chaosu,gdzie będą możliwe wszelkie interesy, gdzie prawo nie sięga.

Innym "wyjsciem" dla tych panów jest przejęcie oficjalnej władzy - gdzie
                zawłaszczyli by państwo i robili przy jego pomocy interesy - co praktykował
                Miloszewicz, Jelcyn i jego koledzy, a co jest praktykowane w pewnej liczbie
                państw ameryki południowej, afryki i azji - ustrój taki bywa nazywany
                kleptokracją, lub różnie - zależy od wersji.

Wg. mnie albo oszukują partyzanci i ich mocodawcy, albo albańscy członkowie
                rządu Macedonii, albo jedni i drudzy - a pan Frowick być może sam nie wie w co
                gra.

To właśnie różnica w naszej optyce - powoduje - że nie zgadzamy się w ocenie
                problemu.

Zwróć uwagę na coś takiego jak "język polityki" i "język mediów",
                Dobrym przykładem na ten pierwszy jest - palestyna - kiedy Niemiecki i
                Amerykański szef MSZ rozmawiali bez mediów na temat Arafata i sytuacji jaka tam
                panuje - użyli sformułowana - że facet nie utrzymuje kontaktu z rzeczywistością
                i innych których nie chcę przytaczać - bo mógłbym przekręcić - "wyciek"
                stenogramów z tego spotkania wywołał jednak "skandal" - oficjalnie oba rządy
                twardo nawoływały (i nawołują) do umiarkowania obie strony, "trzymają
                dystans"...
                Co do języka mediów - nie będę kontynuował.
                • Gość: bs Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.01, 14:11

Robert:
                  Chyba jestem idiotą - ale
                  wydaje mi się,że o prawa do kształcenia, socjalne,
                  kulturalne, ekonomiczne...., w
                  kraju gdzie nie morduje się przeciwników
                  politycznych, - walczy się w
                  inny sposób:strajkuje, blokuje drogi, robi marsze,
                  demonstracje, pikiety,
                  głodówki, wywiera nacisk parlamentarny, woła na pomoc
                  organizacje praw człowieka,
                  apeluje do trybunału w Strasburgu,.......ściąga
                  światowe media... - może się
                  mylę ? Ale - nie wywołuje się wojny.
                  Odpowiedź:
                  To wszystko było.Co prawda , nie
                  mordowało się ale wsadzało do więzienia.Myślę
                  źe się mylisz!!!

Oskarżasz mnie o spiskową
                  teorię dziejów - ja tylko interesowałem i interesuję
                  się bałkanami i tak jak nie
                  wierzyłem Milosewiczowi, Tudźmanowi,
                  Izetbegowiczowi, - nie wierzę
                  również Thaciemu - jego organizacji, a także
                  innym politykom Albańskim -
                  którzy mają coś do powiedzenia -( trudno za takiego
                  uważać Rugovę).
                  Odpowiedź:
                  Czyli politykom macedońskim teź nie
                  wierzysz?!

Z licznych jeszcze przed
                  kilkoma miesiącami w internecie wizerunków "Wielkiej
                  Albanii", - (witryny w
                  Niemczech, Austrii, Szwajcarii, USA, Kanadzie )
                  odszukałem ponownie jedynie
                  dwie
                  www.aacl.com (Albanian
                  American Civic League)
                  iliria.4t.com
                  pozostałe dziwnym trafem
                  zniknęły - w momencie gdy rozpoczął się konflikt w
                  Macedonii - no ale to znowu
                  spisek....
                  Reasumując - chcesz mi wmówić
                  - że oto w stadzie wilków pojawia się jeden
                  baranek - przeżył biedaczek.
                  Odpowiedź:
                  A przeczytałesz coś na temat historii
                  Ałbańczyków? Podejźewam źe nie!Twoje
                  konkluzję są oparte na wiadomościach haotycznie
                  zebranych i selekcjonowane według
                  afrontu do Albańczyków.

cytując

szanowny bs

w ogóle jestem płytki
                  i mało skomplikowany,

Odpowiedź:
                  Zgadza się!!! Serbskie przysłowie mówi:
                  KO SE PRIZNA POLA MU SE PRAŠTA
                  ( w j. polskim mniej więcej:kto się przyzna połowa mu
                  się daruję)

Za to głębia i finezja
                  twojej (jak i poprzednich wypowiedzi) - każe mi
                  przypuszczać - że
                  wielki z ciebie humanista -
                  Odpowiedź:
                  Nie komentując ironie:tak,jestem
                  humanistą w przeciwieństwie do ciebie.

Ja niestety nie mogę
                  śledzić twoich wypowiedzi - używasz bowiem
                  różnych "imion", ale
                  ton i język twojej ostatniej wypowiedzi każe mi
                  przypuszczać, że
                  spotkaliśmy się już na tym forum - wtedy używałeś
                  bardziej
                  szczerze imienia
                  bodajże - "Albańczyk".
                  Odpowiedź:
                  Niestety mylisz się (z resztą nie po
                  raz pierwszy!!!) co do imion.Nie wiem o
                  jakiej szczerości muwisz ??? Ja się
                  ciebie nie pytam co za narodowość
                  ukrywasz za twoim pseudonimem! Nie interesuję
                  mnie czy jesteś
                  Serbem,Macedończykiem albo jekijkolwiek innej
                  narodowości.Dla uspokojenia twojej
                  ciekawości :jestem Ałbańczykiem.

Swoim płytkim i
                  nieskomplikowanym umysłem - wnioskuje, że obecnie
                  kwestią jest
                  tylko to - ile ziemi
                  uda się wyrwać Albańczykom.
                  Odpowiedź:
                  Jaki umysł taki wniosek!!!
                  Po co wyrywać to co swoje?Ałbańczycy w
                  Macedonii nie spadły z Marsa!

� Re: Wielka Albania
                  - CIEMNOSC WIDZE adres: 213.8.128.*
                  Gość portalu:
                  Wojo!!!! 31-05-2001, 12:04:46 odpowiedz na list
                  odpowiedz cytując

Najnowsze
                  wiadomosci..terorysci albanscy opanowali i
                  podminowali
                  wodociagi i fabryke chemiczna w
                  Macedoni,groza
                  katastrofa ekologiczna .
                  Oznajmili takze
                  ,ze nastepny front to " wyzwolenie "
                  sporej czesci
                  Grecji polnocnej zamieszkalej przez
                  albanczykow.!!!!!
                  Oj jak to
                  przypomina Izrael i "wyzwalanie"
                  Arafata ,Sadama i
                  Kuwejt ,Hitlera i Sudety itd.
                  Co teraz zrobia
                  biurokraci z Brukseli.????
                  Odpowiedź:
                  Trzymaj się swojego "traktora"
                  człowieku.Jesteś przykładowym tworem simbiozy
                  propagand Szarona i Miloszevicia.

� Re: Wielka
                  Albania - CIEMNOSC WIDZE adres:
                  *.wroclaw.dialog.net.pl
                  Gość portalu:
                  PHILLIPS 31-05-2001, 17:29:01 odpowiedz na list
                  odpowiedz cytując

w rejonie
                  gdzie przebywaja albanscy terrorysc nie ma zadnych
                  fabryk i wodociagow
                  Odpowiedź:
                  Regionalna geografia - jest
                  chyba twoją słabą stroną!!!
                  a jesli
                  albanczycy sa tacy niewinny i szukaja swoich praw to
                  dlaczego ni pujda do ALBANII
                  Odpowiedź:
                  Razem z tobą, co?!

� Re: Wielka
                  Albania - CIEMNOSC WIDZE adres: 213.8.128.*
                  Gość portalu:
                  Wojo!! 31-05-2001, 23:04:04 odpowiedz na list

Dla mnie niech
                  sobie "pojda" .
                  Odpowiedź:
                  Jeszcze jeden chętny do
                  podróźy!!!
                  Muzulmanska
                  pryszczyca rozprzestrzenia sie.................
                  Szkoda źe się urodziłesz za
                  późno! Mógł byś uczesniczyć w wyprawach
                  krzyźowskich.
                  � Re: Wielka Albania -
                  CIEMNOSC WIDZE adres: 194.181.183.*
                  Gość portalu: Konio
                  31-05-2001, 19:08:19 odpowiedz na list odpowiedz
                  cytując

sorry za zwloke w
                  dopowiedzi - przez trzy dni rozkoszowalem sie
                  nieogladaniem
                  ekranu komputerowego.

rzeczywiscie przyznaje ci
                  raacje, ze wspomniany cytat zawiera wzmnankewielkiej
                  albanii. tyle, ze to
                  niczego nie udowadnia, bo ten "news" dziwnie nie
                  znalazl sie
                  z zadnych powaznych
                  informacjach dobrze znajacych sie na regionie mediach.
                  stad
                  moj cytat z ft. info z pap
                  i radiowej agencji informacyjnej nie jest dla mnie
                  absoilutnie wiarygodne. o
                  ile znam prace polskich dziennikarzy, to ta "rewelacja"
                  moze pochodzic od
                  podpitego kaprala z kforu.

zapewniam cie, ze ja
                  rowniez nie ufam politykomi nie jestem absolutnie
                  • Gość: RobertP Re: Wielka Albania - CIEMNOSC WIDZE IP: *.pnet.com.pl 03.06.01, 15:54
                    szanowny BS

Robert - to moje imie a "P" pierwsza litera nazwiska - zaden pseudonim.

Nie wzbudziła mojej ciekawosci twoja narodowość - bo po przeczytaniu pierwszych
                    zdań twojej wypowiedzi - ją znałem.

Twierdzisz - że Albańczycy mają swoją historię - Macedóńczycy również, podobnie
                    jak Serbowie i Grecy - wasi sąsiedzi - nie jesteście w niczym lepsi ani gorsi.

Popierałem akcję NATO w Kosowie - bo to była walka ze złem, - większym złem -
                    bo Albańczycy też nie byli święci.

Podobnie teraz popieram walkę Macedończyków - bo to walka ze złem - większym
                    złem bo Macedończycy nie są święci.

Zarzucasz mi brak znajomości historii - moze rzeczywiście - albańskiej wersjii
                    tejże historii nie znam dobrze, podobnie jak nie znam dobrze wersjii
                    Macedońskiej i Serbskiej - to w dużej mierze mity.

A swoją wiedzę staram się opierać na faktach - mitologie ograniczyłem do
                    klasycznych - wasza do nich nie należy.

Dlaczego wasz mit ma być lepszy od mitów sąsiadów ?

Pytasz czy nie wierzę równierz politykom macedońskim - odpowiadam :

wierzę tak jak albańskim

To nie Macedończycy wywołali tę wojnę - a ponad to mają na karku, NATO, Unię
                    Europejską, wszystkie możliwe media,...., są więc pod surową kontrolą
                    - w przeciwieństwie do partyzantów.

na tym skończę tę dyskusję bo nic nie wnosi
                    • Gość: 2FACES wojo !!!!!!!!!UNIKASZ MNIE !!!!!!! IP: *.sprint.ca 04.06.01, 03:37
                      wojo , sloneczko moje,unikasz odpowiedzi na moje
                      pytania.
                      Pytalem sie ciebie robotniku kibucowy gdzie
                      mieszkasz,nie chciales
                      mi odpowiedziec. A wszystkie bociany z PETAH-TIKVA i
                      okolic
                      spiewaja piesn o bohaterskim szlomo, operatorze
                      traktora.
                      A moze to nie ty,nie badz taki skromny !!!!!

AFP.31-05-01.
                      Dzisiaj rano,w okolicach Hajfy,arabscy terrorysci
                      zmasowanym ogniem
                      artyleryjskim zaatakowali spokojnie pracujacy w polu
                      izraelski traktor.
                      Izraelski traktor odpowiedzial celnym ogniem broni
                      maszynowej i odlecial
                      w
                      kierunku Tel Avivu.

szlomo twoj IP cie zdradza, kazdy moze sprawdzic skad
                      jestes
                      http://www.ripe.net/cgi-bin/whois

i jeszcze cos co zainteresuje wszystkich !!!!!!!
                      http://codoh.com/zionweb/zi2faces.html
                      http://www.creator.org/facts!/fact01.html
                      a to prawdziwa perelka !!!!!
                      http://motlc.wiesenthal.com/pages/t053/t05323.html
                      • Gość: Phillips Re: aaaa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.01, 12:31
                        oco wy sie klocicie
                        i wszystko co wy tu wpisujecie jest totalna bzdura
                        a dlaczego macedonczycy nie sa swieci przeciez obraniaja SWOJ WLASNY KRAJ
                        • Gość: bs Re: aaaa IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.01, 17:16
                          Właśnie źe ten kraj nie jest tylko macedoński.Ten kraj
                          jest własny i dla Ałbańczyków i wszystkich pozostałych
                          narodowości,obywateli Macedonii!!!
                          • Gość: Wojo!!! Re: aaaa bbbbb eeee IP: 213.8.128.* 08.06.01, 18:18
                            i ten kraj chca zdobyc dla siebie albanczycy---muzulmanie!!!!!!!!!!
                            Islam w Europie !!!! UWAGA>>>>NADCHODZI!!!!!!!!!!
                            • Gość: bs Re: aaaa bbbbb eeee IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 11:10
                              Cczłowieku,ty jesteś powaźnie chory albo ci ktoś płaci
                              źe byś pisał nieprawdopodobne rzeczy!!!!!!!!!!
                              Nad tobą się moźna zlitować.Tylko!!!!
      • Gość: Zbyszek Znam region IP: *.208.66.44.Dial1.Chicago1.Level3.net 30.03.02, 07:20
        Konio napisal:

Frowick, ktory do niego doprowadzil, zostal poproszony
        grzecznie o wyjazd z kraju. jest to o tyle ciekawe, ze
        frowick jest osobistym przyjacielem gregoriewskiego
        wiec prezydent musial o rozmowach wiedziec. skad wiec
        ta jasnosc w tytule?

Problem w tym, ze gregoriewski nie jest prezydentem
        Macedonii tylko premierem.

Serdecznie pozdrawiam
    • Gość: Wojo!!!! Jak muzulmanie morduja ,wysiedlaja w KOSOWO >>>do przeczytania IP: 213.8.128.* 08.06.01, 18:27
      TO co teraz wyprawiaja tam muzulmanie przechodzi ludzkie pojecie !!!!!!
      Europa nie wie co z tym syfem muzulmanskim zrobic .........to jak
      pryszczyca.........jest zarazliwe,ciekawy artykol w Rzeczpospolitej!!!!

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_010608/publicystyka/publicystyka_a_4.html
      • Gość: Wojo!!!! Re: Jak muzulmanie morduja ,wysiedlaja w KOSOWO >>>do przeczytania IP: 213.8.128.* 14.06.01, 05:35
        Gość portalu: Wojo!!!! napisał(a):

> TO co teraz wyprawiaja tam muzulmanie przechodzi ludzkie pojecie !!!!!!
        > Europa nie wie co z tym syfem muzulmanskim zrobic .........to jak
        > pryszczyca.........jest zarazliwe,ciekawy artykol w Rzeczpospolitej!!!!
        >
        > www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_010608/publicystyka/publicystyka_a_4.html

• Gość: . Re: Wielka Albania - mamy jasność. IP: *.sympatico.ca 30.03.02, 03:16

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka