Dodaj do ulubionych

Afera wokół rakiet Roland

• Gość: BUSH BUSZOWSKI Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.10.03, 21:40
      NIE LEKAJCIE SIE !!!!!
      JUZ JEST WYTLUMACZENIE !!!!!
      POLACY TACY DURNI POMYLILI DATE GWARANCJI Z DATA
      PRODUKCJI!!!!:]]]]
      A KTO TO WYMYSLIL?
    • Gość: Mark Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.10.03, 21:45
      Ktos cos znalazl i poinformowal o tym wszystkich. Bardzo
      logiczne, polityk powiedzialby, ze bardzo prostackie.
      Brawo Polska !!!! Moze przypadkiem ale wyszlo bardzo dobrze.
      Nastepnym razem trzeba zrobic dokladnie tak samo od razu oglosic
      prawde a potem za kilka dni przeprosic.
      Jako narod powinnismy pamietac ze PRZYJACIOL w Europie nie
      mamy !!! (tyko Wegrzy, a co oni biedaki moga zrobic)
      Co wspolnego maja narody Amerykanski i Polski ?
      Po 30 latach moge powidzic ze SERCE (odmiana honoru narodowego).
      Kto ma serce w Europie ?
      Serce maja Tylko ci co niemaja nic do powiedzenia (Biedni).
      Jesli ktokolwiek wystapi w naszej obronie gdy przyjdzie pora to
      bedzie to tylko USA (GWARANCJI NIE MA !) napewno nie Francja, ze
      nie wspomne o Krzyzakach (ogolnie zaborcach).
      To wyszlo perfect - dyplomacja poska: zapamitac i kontynlowac

• Gość: Leszek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 21:53
        Dziekuje. Masz moj uscisk dloni
      • Gość: Jasiu Nawet gazeta Busha juz potwierdzila blad Millera IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 21:55

Dla tych co nie wiedza to Washington Post
        jest najbardziej oficjalna prawicowa gazeta
        Busza, cos w rodzaju Gazety Wyborczej:

customwire.ap.org/dynamic/stories/I/IRAQ_FRENCH_MISSILES?SITE=DCTMS&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT
        • Gość: Leszek Re: Nawet gazeta Busha juz potwierdzila blad Mill IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 21:58
          Czy Washington Times i Washington Post, to ta sama gazeta?
          • Gość: Jasiu Re: Nawet gazeta Busha juz potwierdzila blad Mill IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 22:03
            Chciales Washington Post to masz !
            ta sama depesza Associated Press:

www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A44106-2003Oct4.html
            Poprzedni link byl do Washington Times.

• Gość: Leszek Re: Nawet gazeta Busha juz potwierdzila blad Mill IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 22:10
              No wiec Associated Press. Dziennikarka nic nowego nie mowi, niz polska
              telewizja. Ale co z tego wynika? To wcale nie swiadczy, jakoby to byl poglad
              Busha, czy jego otoczenia. A Ty tak sugerujesz
        • Gość: jarek Re: Nawet gazeta Busha juz potwierdzila blad Mill IP: *.fastres.net 04.10.03, 22:20
          Jak zwykle zona pijana i talez zupy gotowy.

Polscy post-kommunisci nauczyli sie, jak jezdzic na dwoch koniach, albo cos im zostalo z czasow sovieckich, "wszystko to co powiem moge bardzo latwo zaprzeczyc".

Sprawa jest taka, niestety zamiast cicho siedziec i probowac Chiraca tymi rakietami szantazowac, wyskoczyli z ta wiadomoscia w sposob taki,tak jak to robia uczciwe osoby.
        • Gość: meerkat Zadna "gazeta Busha " NICZEGO nie potwierdzila! IP: *.cvx.algx.net 04.10.03, 23:27
          CIEZKI KRETYNIE!!!!

Washington Post byl i jest czolowym dziennikiem partii DEMOKRATYCZNEJ i
          jest wlasnoscia DEMOKRATOW, zwykle krytykujacych administracje BUsha.
          Jedynym dziennikiem prawicowym w USA jest Washington TIMES
      • Gość: jarek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.fastres.net 04.10.03, 22:14
        Cos tu bredzimy, rok gwarancji, to znaczy jezeli ta rakieta, nie trafi w cel e czasie garancji, to masz prawo za darmo druga dostac, albo tez dostawca za ciebie ten cel obali,,,panowie jest granica prawie na wszystko, ale nie na ludzka glupote...
        • Gość: Ryszard Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 22:53
          Nie gwarancji a termin przegladu gwarancyjnego. A swinstwem jest
          niepowiadomienie Francuzow o tym ( od srody byl czas), zniszczenie "dowodow",
          no i ogloszenie tego na poczatku konferencji. Czy naprawde ci faceci mysla,ze
          powala Francje na kolana takimi gierkami? Miller powinien wiedziec, ze to co
          francuskie dziadki maja na kontach bankowych, w kasach oszczednosci i akcjach
          to chyba ciutek wiecej niz budzet Najjasniejszej...
          Tak jak nie lubie pyszalkowatego Chiraca, tak tym razem uwazam, ze Polacy
          dali d... na calej linii. tak sie po prostu nie robi jak nie chce sie za soba
          ciagnac smrodu. Ryszard
    • Gość: nATH Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 21:53
      Jedno czego nie moge zrozumiec to dlaczego te rakiety zostaly zniszczone. Teraz
      nie mozna juz nic udowodnic. A szkoda. Bo jakby jakims cudem to rzeczywiscie
      byly nowe francuskie rakiety to byloby PIEKNE :)))

• Gość: Jasiu Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 21:56
        Czy ty przypadkiem nie jestes Nathan syn Nathaniela
        z Piotrkowskiej w Lodzi ??
        • Gość: Nath Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 21:57
          Nie, Nath to po prostu skrot od "Nathaly" lub "Nathalie" - wersji imienia
          Natalia.
          • Gość: Jasiu Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 22:06
            To naprawde unikaj takich skrotow
            w politycznych i pseudo politycznych
            dyskusjach bo Nathalie to naprawde
            ladne imie :)
            • Gość: Nath Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 22:11
              A niby dlaczego? To moj staly nick. Jezeli moj rozmowca jest chorobliwym
              antysemita to jego problem...
        • Gość: Leszek Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 22:11
          Pierdolony antysemita
          • Gość: Nath Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 22:17
            Niekoniecznie. Ja to potraktowalam jako humor. Chyba ze juz znasz Jasia...
            • Gość: Leszek Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 22:27
              No nie wiem. Ponioslo mnie, bo normalnie nie uzywam takiej terminologii. Ale na
              antysemitow mam alergie
              • Gość: Nath Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 22:31
                Witaj w klubie! Ja tez mam na nich alergie...Ale staram sie zachowywac zimna
                krew dla dobra sprawy. Bo zbyt gorliwy "anty-antysemityzm" tez moze zrazic
                osoby postronne.
                • Gość: Jasiu Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 22:36
                  A jednak Nathalia corka Nathaniela !

A juz myslalem ze tu moze jakas prawdziwa
                  Nathalie sie przyblakala !
                  • Gość: Nath Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 22:39
                    Oho, wylazi szydlo z worka...
                  • Gość: Leszek Re: Dlaczego oni je zniszczyli? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 22:39
                    Jasiu, Ty naprawde masz pejsatego hyzia
      • Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: Dlaczego oni je - częściowa odpowiedź IP: *.elartnet.pl / 212.244.223.* 04.10.03, 22:37
        Dlaczego zniszczyli....
        Też bym wolał, by zostały całe, natomiast przepisy wojskowe - zarówno
        większości państw jak i obowiązujące misje międzynarodowe, obojętnie czy pod
        auspicjami ONZ, NATO (Bośnia, etc), sił wielonarodowych (Afganistan), także i
        organizacji międzynarodowych (np. ta fundacja, dla której działała Księżniczka
        Diana) przewidują, że znalezioną broń się niszczy.

Powody ku temu są następujące: (różne kombinacje mają zastosowanie, w
        zależności od sytuacji):
        - nie wiadomo, czy nie ma w sobie ukrytych pułapek (to co anglosasi nazywają
        booby-traps);
        - brak miejsca do magazynowania;
        - na wypadek ataku sił miejscowych na siedzibę składowania - by nie dopuścić do
        ich wtórnego wejścia w obieg;
        - nieznana (faktyczna) data zdolności do użycia, w połączeniu z:
        - nieznanymi warunkami dotychczasowego użycia i przechowywania;
        - brak przeszkolenia żołnierzy kraju przejmującego daną broń w jej utrzymaniu i
        użyciu;
        - zalecenia wyższych instancji.

Jeśli przejęta broń posiada numery seryjne są one notowane, dodatkowo jeszcze
        (jeśli żołnierze posiadają stosowne środki techniczne) mogą ją sfotografować.
        (UWAGA: w grę wchodzi jedynie naświetlenie materiału światłoczułego na
        celuloiczie bądź szkle, zdjęcia cyfrowe zbyt łatwo obalić i z przez większość
        Państw nie są reguły uznawane za dowód).

A może tak naprawdę nie zostały zniszczone, tylko wylądują np. w Mesku, w
        laboratoriach.... W końcu Francja też trochę technologii różnorakiej w Polsce
        nakradła (z wzajemnością, nasz zysk) - i czyni to po dziś dzień?

Dodatkowo, państwa sprzedające broń w rejony objęte embargiem dbają o właściwe
        tego zakamuflowanie. Np. tabliczki znamionowe mogą zostać zamienione na starsze
        (by nie powodować komplikacji dyplomatycznych), numery seryjne mogą odpowiadać
        broni sprzedanej do krajów nie objętymi embargiem, acz znanymi z poświadczania
        tzw. certyfikatu końcowego użytkownika - w tym rejonie szczególnie celuje w tym
        Jemen - przykładem północnokoreańskie rakiety zatrzymane na wodach Zatoki
        Arabskiej przez Hiszpanów krótko przed wybuchem ostatniej wojny w Zatoce).

Tak, że w tym przypadku żołnierze po prostu wykonali to, co im nakazuje
        regulamin, i, pomimo tego, że sam chętnie bym te rakiety zobaczył, jest to dla
        mnie pozytywny objaw: są mechanizmy zapobiegające wykorzystywaniu faktów dla
        doraźnych politycznych celów aktualnych władz....

Cokolwiek by nie powiedzieć o Francuzach, nie są oni głupi w pilnowaniu swoich
        interesów. Dziwi mnie tylko, że tak szybko Mr. Chirac miał swoją odpowiedź - i
        to już śmierdzi. Mam niestety długoletnie negatywne doświadczenia z większością
        przedstawicieli tej nacji - chlubne, spokoje, rzeczowe wyjątki są rzadkością.
        Częściej mogłem spokojnie dyskutować z synem wypędzonego Niemca, którego babcię
        żołnierze nadchodzący ze wschodu w np.Elblągu zgwałcili, na temat wspólnych
        problemów, dystansu do historii, przyczyn, bez wycieczek (quasi)osobistych, niż
        z Francuzami :( trochę smutne.

Jeśli masz jakieś dodatkowe, bardziej szczegółowe pytania - zapraszam na tzw.
        priv'a - adres powyższy prawdziwy.

PS: doceniam Twoją rzeczowość i spokój wypowiedzi.
        • Gość: Nath Re: Dlaczego oni je - częściowa odpowiedź IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 22:41
          Dziekuje bardzo za te wyczerpujaca odpowiedz. Teraz niestety musze juz leciec
          do pracy ale moze jeszcze kiedys pogadamy :)
        • Gość: jarek Re: Dlaczego oni je - częściowa odpowiedź IP: *.fastres.net 04.10.03, 22:43
          To by bylo na tyle, ale watpliwosci co do Chiraca zostaly.
          • Gość: Leszek Re: Dlaczego oni je - częściowa odpowiedź IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 22:45
            I to jakie!
        • Gość: Ryszard Re: Dlaczego oni je - częściowa odpowiedź IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 23:02
          Kolego, Chirac mial gotowca gdyz papuga z MON juz wczoraj wyklepala komunikat
          i juz wczoraj reagowal francuski MSZ. Wiec Chirac - w odroznieniu do Millera -
          byl przygotowany. Natomiast dziwne jest bardzo, ze dwaj glowni faceci z tego
          tzw. rzadu w nerwach opuszczali sale szukajac komorkami Szmaji, ktory gdzies
          tez byl w Rzymie. Oni nie wiedzieli! I to ich rzadowi ludzi upiekli ten
          pasztet! I tu jest chyba dramat! Ryszard
        • Gość: kr Re: Dlaczego oni je - częściowa odpowiedź IP: 154.11.108.* 04.10.03, 23:24
          Odpowiedz Chiraca jest standardowa. Tak samo odpowiadal na wczesnieksze
          znajdowiska rakied Roland. Mysle, ze ta rutyna moze go doprowadzic latwo do
          bledu i wyjdzie kiedys na ciezkiego oszusta.
    • Gość: Grymasek Czyrak na dupie Europy IP: *.NYCMNY83.dynamic.covad.net 04.10.03, 21:57
      Niech Czyrak poucza swojego kolesia Shroedera z Rzeszy a nie Polskiego
      premiera. No i co z tego ze chlopaki sie pomylili ?
      No big deal !!!
      A ile razy Francja wobec Polski sie pomylila ? Za to placimy rachunki do
      dzisiaj !!!!
      Jak chcecie leczyc swoje kompleksy na forum to idzcie lepiej do Geanta i
      kupcie sobie jogurt Danona.
    • Gość: robert Re: Afera wokó? rakiet Roland IP: *.chello.pl 04.10.03, 22:04
      Nic nie szkodzi. Nawet jesli bylaby to pomylka to skad rakiety Roland 3
      znalazlyby sie w Iraku?
      Francuzi to kretacze, nieszczerzy tchorze i zlosliwi ignoranci. Nie ma sie
      wiec czym przejmowac.
    • Gość: Nath Re: A ja mam pomysl... IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 22:16
      Moze te przeprosiny i wycofywanie sie to tylko fotomontaz...Zobaczymy czy sie
      Francja w pewnym momencie nie zgodzi na utrzymanie glosow w systemie
      nicejskim :) Jezeli sie zgodzi to bedzie moglo znaczyc ze te rakiety jednak
      byly nowe :))

Scenariusz fantastyczny ale optymistyczny :)

• Gość: kr Re: A ja mam pomysl... IP: 154.11.98.* 04.10.03, 22:21
        Na wszystko jest pewne prawdopodobienstwo. Ale to by znaczylo, ze niektorzy w
        rzadzie potrafia przewidziec dwa rychy naprzod. Prawdopodobienstwo bardzo male.
        Swiadczy o tym stan polskiej ekonomii.
      • Gość: Leszek Re: A ja mam pomysl... IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 22:23
        Calkiem prawdopodobne
      • Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: A ja mam pomysl... IP: *.elartnet.pl / 212.244.223.* 04.10.03, 22:46
        Hmmm ... nie takie rzeczy Polacy robili, zarówno w okresie międzywojennym,
        powojennym i za czasów III RP. OBY!!! Czas zadbać (i tutaj nie czarujmy się -
        można uczyc się i od Hiszpanów, Francuzów, Izraela, Brytyjczyków,
        Malezyjczyków, Turków, Singapurczyków i innych) jak zadbać o własne interesy...
        długofalowo i doraźnie
      • Gość: michal Re: A ja mam pomysl... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.03, 23:59
        Gość portalu: Nath napisał(a):

> Moze te przeprosiny i wycofywanie sie to tylko fotomontaz...Zobaczymy czy sie
        > Francja w pewnym momencie nie zgodzi na utrzymanie glosow w systemie
        > nicejskim :) Jezeli sie zgodzi to bedzie moglo znaczyc ze te rakiety jednak
        > byly nowe :))
        >
        > Scenariusz fantastyczny ale optymistyczny :)
        >

Te rakiety to za maly kaliber w porownaniu z traktatem nicejskim. Co prawda,
        jezeli rzeczywiscie Francuzi sprzedali je Husajnowi, to wyjda na durniow z ta
        obrona rezolucji ONZ, ale w koncu sprawa przycichnie; ksztalt konstytucji
        bedzie mial skutki dlugofalowe.
      • Gość: WACZEK Należna zemsta za 1939... IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 11:31
        ...i wszystko, co było potem.
    • Gość: Oskar Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 22:17
      Czyżby Winnetou nadawał z Francji? Bardzo dobrze że "namieszali" żabojadom.
    • Gość: DJ M Re: Afera wokół rakiet Roland IP: 195.136.72.* 04.10.03, 22:30
      A ja nie wierzę żabojadom tylko naszym
    • Gość: kr Re: Afera wokół rakiet Roland IP: 154.11.98.* 04.10.03, 22:30
      Moze ktos w uproszczony sposob chcial dac do zrozumienia, ze Polske stac na
      duzo, niezaleznie od konsekwencji i lepiej znalezc porozumienie w sprawie
      konstytucji. Bo inaczej nie przejdzie. Czy zatwierdzanie konstytucji bedzie po
      zakceptowaniu nowych czlonkow Unii przez poszczegolne panstwa, czy przed?
      • Gość: Nath Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 22:38
        Konstytucja ma byc przyjeta przez rzady przed rozszerzeniem. Ale ratifikacja
        (przez parlament albo w referendum) bedzie chyba trwala dlugo i przed
        przyjeciem nowych czlonkow sie nie skonczy...Ale to nie ma znaczenia bo rzady
        nowo przyjmowanych panstw maja juz w tej sprawie prawo weta tak jak wszyscy. I
        moga odrzucic konstytucje na rozne sposoby: na szczeblu rzadowym, w parlamencie
        (przy ratyfikacji) w ewentualnym referendum...

Nie mowiac juz o tym ze takie referenda beda tez przeprowadzane w wielu krajach
        obecnej UE - i ich wynik wcale nie jest zapewniony.
        • Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 04.10.03, 22:51
          A wtedy winni (oficjalnie) będą inni...

Ładna dyplomatyczna formułka: "Z największą przykrością przyjmujemy do
          wiadomości, że suwerenny naród.........podjął decyzję o......",
          albo i łagodniej, by nikt się nie poczuł krytykowany...
        • Gość: kr Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.abhsia.telus.net 04.10.03, 23:06
          O tyle ma znaczenie, ze jezeli polski parlament odrzyci EU konstytucje za
          wczesnie to ktores z panstw moze nie zatwierdzic rozszerzenia. Czy jest taka
          mozliwosc.
          • Gość: Nath Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 05.10.03, 05:50
            Nie wiem. Wydaje mi sie ze np. Niemcy juz ratyfikowaly rozszerzenie. Nie wiem
            jak Francja.
            • Gość: jarek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.fastres.net 05.10.03, 10:01
              Problem chyba jest , ze ta Konstytucje trzeba tak napisac, aby nikomu sie nie oplacalo ja odrzucic, albo bedziemy musieli wrocic do Konstytucji Confederecji Helvecji, ktora im napisal Napoleon i im sila narzucil, bo oni sami przez 60 lat miedzy soba walczyli o jej ulozenie.
    • Gość: Rysiek Re: Afera wokół rak....ZABOJADY TO INDIANIE !!!!!! IP: *.whro.net 04.10.03, 22:31
      Czytalem kiedys w amerykanskiej encyklopedii,
      ze francozy czyli zabojady to taki indianski
      szczep w ameryce .... no prosze, odezwal sie
      ich wodz Wínnetou !! Bravo !!

Rysiek
    • Gość: Rysiek Re: Afera wokół .... ZABOJADY TO INDIANIE !!!!!!!! IP: *.whro.net 04.10.03, 22:37
      Czytalem kiedys w amerykanskiej encyklopedii,
      ze francozy czyli zabojady to taki indianski
      szczep w ameryce .... no prosze, odezwal sie
      ich wodz Wínnetou !! Bravo !!

Rysiek

• Gość: grr!!! Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 22:39
      świat stanął na głowie! handel bronią to rzecz pospolita; chyba żeby ominąć
      wszystkie procedury i samemu sobie palnąć w łeb
      • Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 04.10.03, 22:55
        Znasz jedenaste przykazanie? Nie daj się złapać....
    • Gość: Adam Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.eyrkonaeac07.dialup.ca.telus.com 04.10.03, 22:48
      Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. Mam nadzieje ze Polski Narod juz od dawna
      nie identyfikuje sie z rzadem! Taka banda kretynow (rzad)!
      • Gość: Andrzej Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.z251-93-67.customer.algx.net 04.10.03, 23:03
        Nie histeryzuj, narod wybral ten rzad i nastepnym razem wybierze inny, moze
        lepszy. Problem jest ze nie ma za bardzo z czego wybierac. Wiadomo, 150 lat
        zaborow i 50 lat komunizmu zrobilo swoje.
      • Gość: prowicowiec Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: 154.11.98.* 04.10.03, 23:03
        Jezeli chodzi o sprawy zagraniczne to ten rzad nie jest taki zly.
        • adam.xx Tak jest, w sprawach zagranicznych jest dobry 05.10.03, 00:22
          Gość portalu: prowicowiec napisał(a):

> Jezeli chodzi o sprawy zagraniczne to ten rzad nie jest taki zly.
      • Gość: Leszek Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.03, 23:04
        Z rzadem SLD nie identyfikuje sie ze wzgledow zasadniczych. Ale w tej
        konkretnej sprawie, to Ty jestes naiwny jak dziecko. Zlamanego szelaga nie dam
        za prawdomownosc Chiraca
        • Gość: meerkat Re: Wstyd i hanba dla rzadu CZYRAKA! IP: *.cvx.algx.net 04.10.03, 23:32
          Nie szkalujcie Czyraka. Jest rownie prawdomowny jak Saddam Hussein czy Kim
          Jong-il. A ze sie boi iz incydent pogorszy stosunki Francji z USA (i tak juz
          kiepskie) to wywarl nacisk na rzad MIllera zeby zamienil w oswiadczeniu rzadu
          date PRODUKCJI rakiet na date GWARANCJI. Ot, teraz i wilk syty i owca cala. A
          poniewa Rolandy zniszczone, to Amerykanie nie ustala, kto mowil prawde.
          Proste! :)))
          • Gość: ire` Re: Wstyd i hanba dla rzadu CZYRAKA! IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.10.03, 00:21
            Skad masz pewnosc, ze te Rolandy zostaly zniszczone?
            • adam.xx Re: Wstyd i hanba dla rzadu CZYRAKA! 05.10.03, 00:31
              Gość portalu: ire` napisał(a):

> Skad masz pewnosc, ze te Rolandy zostaly zniszczone?
              ------------------------
              To ciekawe pytanie. Moze nie sa zniszczone i teraz jada do jakies muzeum aby
              illustrowac wklad Francji w dzielo utrwalania sprawiedliwosci na swiecie.
          • Gość: POLAK MAŁY TE TABLICZKI BYŁY SFILMOWANE IP: *.cg.shawcable.net 05.10.03, 06:29
            CHYBA WIDZIAŁEM TE TABLICZKI Z DATĄ NA FILMIE W NASZEJ TV5. ZDAJE SIĘ, ŻE TO
            BYŁA DATA PRODUKCJI. NIE DZIWI MNIE, ŻE SZARIK DOSTAŁ CZKAWKI.
          • Gość: jarek Re: Wstyd i hanba dla rzadu CZYRAKA! IP: *.fastres.net 05.10.03, 12:03
            Duzo juz rzeczy w moim zyciu widzialem, ale garancje na bron , jeszcze nie, to znaczy jak cie zabije kula bez garancji, to jestes w dalszym ciagu przy zyciu, moze garancje na bron udziela sie na 1 rok ( miedzy producentem a posrednikiem ) albo tez na 2 lata gwarantujac koncowego uzytkownika, czyli jak taka rakieta do samolotu nie trafi to uzytecznik ( pilot samolotu ) musi sam sie upominac o powtorne zestrzelenie, poleci do producenta i da sie zestrzelic.

Sprawa jest bardzo prosta, Polacy znalezli cos, co nie powinni znalezc, a jak juz znalezli ( bo to taka jest ich tam robota ) mieli Unijny obowiazek w stosunku do wiekszego i silniejszego czlonka Uni ,klamac o tym znalewisku i moze oskarzyc od razu Ukraincow, Turkow i innych od nich gorzej ustawionych, najlatwiej i najbezkarniej bylo oskarzenie Lukaszenki....
            Niestety moze to ,ze sa jeszcze uczciwi Polacy ( a takich jest wiekszosc) w polityce sie nie oplaca....
        • Gość: Maciek Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 23:36
          Ciekawe co wyniknie z tego baizlu ,ale cos jest nie tak .Nawet te glaby z
          naszego rzadu nie dali by tak dziecinnie ciala [zwlaszcza ze to stara
          komunistyczna szkola ,juz ich radzieccy towarzysze nauczyli politycznego
          cwaniactwa sam fakt ze miller jeszcze niewylecial i przetrzymuje afere za
          afera] , i zareczam ze nawet nasi wojskowi sa wstanie zidentyfikowac poprawnie
          rakiete ,a tym bardziej jej date produkcji ,zwlaszcza ze mieli na to kilka dni
          a i US Army napewno zostala poinformowana o tym znalezisku wiec ich "eksperci"
          z pewnoscia tez to cudo ogladali .Wiec albo mamy ministrow debili ,albo ktos
          chce cos na tej zadymie ugrac .
          Ps. Jednak jak dlamnie czyrak ma cos na sumieniu ,za bardzo sie
          tlumaczy .Zobaczcie ruskich tym amerykanie prosto z mostu mowia handlujecie
          bronia z Irakiem a ruscy ze zobacza ale raczej nie ,chodziaz kazdy wie ze
          tak .Zadnych afer nic .A czyrak skacze jak oparzony ,pozatym sklamal ze
          nieprodukuja ich od 15 lat a byly jeszcze oficjalnie w produkcji w 93.Do tego
          bajka z terminem gwarancji ,czy jak kto woli przegladu : nie pamietam jzu ile
          to bylo dokladnie ,ale nie 13-14 lat a z rozumowania francuzow wynika ze tak
          bo od 90 niemogli sprzedawac a data na rakiecie wskazywala by termin 13-14
          letni .
          • Gość: michal Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.03, 23:49
            > Ciekawe co wyniknie z tego baizlu ,ale cos jest nie tak .Nawet te glaby z
            > naszego rzadu nie dali by tak dziecinnie ciala [zwlaszcza ze to stara
            > komunistyczna szkola ,juz ich radzieccy towarzysze nauczyli politycznego
            > cwaniactwa sam fakt ze miller jeszcze niewylecial i przetrzymuje afere za
            > afera] , i zareczam ze nawet nasi wojskowi sa wstanie zidentyfikowac
            poprawnie
            > rakiete ,a tym bardziej jej date produkcji ,zwlaszcza ze mieli na to kilka
            dni
            > a i US Army napewno zostala poinformowana o tym znalezisku wiec
            ich "eksperci"
            > z pewnoscia tez to cudo ogladali .Wiec albo mamy ministrow debili ,albo ktos
            > chce cos na tej zadymie ugrac .

Moze to byc tez zwyczajny przypadek. Nasi w Iraku znalezli te rakiety, dali to
            sfilmowac TVNowi chcac sie pochwalic i nie pomysleli o tym jaka z tego moze byc
            afera. Rzecznik MON zapytany przez dziennikarzy powiedzial to co mu o tym bylo
            wiadomo w tej sprawie - to w koncu pulkownik a nie polityk. Nie bardzo widac
            kto i co moglby w tej sprawie chciec ugrac. Miller i Cimoszka musieli sie mocno
            nagimnastykowac zeby wybrnac z sytuacji. Nie sadze, zeby to bylo zaplanowane
            dzialanie, raczej niedojrzalosc polityczna.
            • old.european Stracona okazja do milczenia bis. 05.10.03, 01:30
              Gość portalu: michal napisał(a):

> Moze to byc tez zwyczajny przypadek. Nasi w Iraku znalezli te rakiety, dali
              to
              > sfilmowac TVNowi chcac sie pochwalic i nie pomysleli o tym jaka z tego moze
              byc
              >
              > afera. Rzecznik MON zapytany przez dziennikarzy powiedzial to co mu o tym
              bylo
              > wiadomo w tej sprawie - to w koncu pulkownik a nie polityk. Nie bardzo widac
              > kto i co moglby w tej sprawie chciec ugrac. Miller i Cimoszka musieli sie
              mocno
              >
              > nagimnastykowac zeby wybrnac z sytuacji. Nie sadze, zeby to bylo zaplanowane
              > dzialanie, raczej niedojrzalosc polityczna.

• Gość: frdi Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.03, 07:52
              Przeczytałem wszystkie komentarze i stwierdziłem /takie jest moje zdanie/że
              dajmy sobie spokój z tą Francją ani to prawdziwy sojusznik, ani przyjaciel
              ch.....ra wie kto to jest?. Ciągle mieszają w tej zintegrowanej? UE.
              Wierzę naszym wojskowym, pojechali tam najlepsi specjaliści.
              Napewno, żeby ukręcić tej aferze łeb Polacy musieli pokręcić i zmienić
              datę produkcji na datę gwarancji.Poprostu musieli się podłożyć a w rezultacie
              skompromitować, taka jest już nasza rola!!!!
              • Gość: Leszek Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.10.03, 14:59
                Jedno, co jest istotne, jak w amerykanskim procesie karnym. Polacy
                mowia "pomylilismy sie, przysiegli niech tego nie bira pod uwage". A przysiegli
                (Ameryka i inne panstwa) mysla na ten temat swoje. W odpowiednim czasie to
                wyjdzie i Czyrak oberwie po dupie
            • Gość: Zuzia Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 10:34
              To mi raczej wygląda na zaplanowaną zagrywkę Millera. Tak samo jak wyciągnął
              list Rywina do Kwaśniewskiego i zaszachował w decydującym momencie. Tutaj w
              kraju było to skuteczne, ale czy w rozgrywce z Francją się uda ? - raczej się
              nie udało. To miała być obrona Nicei, a wyszło ... jak zawsze.
              • Gość: Leszek Re: Wstyd i hanba dla Polskiego rzadu. IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.10.03, 15:04
                To sie jeszcze okaze
      • Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: Wstyd .. Drogi kolego z (aktualnie Kalifornii) IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 05.10.03, 00:01
        Drogi kolego, czy rozumiesz zasady demokracji.... hasło "wrong or right, it's
        my country" ?

Ja nie przewpadałem za rządami Pana J. Buzka, tak samo jak coraz bardziej za
        efektami rządów Pana L. Millera, jak i za prezydenturą Pana Lecha W.

Pan Leszek M., najprawdopodobniej, zgodnie z tzw. Peter's Principle przeszedł
        swój próg kompetencji - z różnych przyczyn. Jako szef opozycji był doskonały -
        krótkie, cięte uwagi, zmobilizowanie aparatu partyjnego itp. - tego mu mu
        odmówić nie można. Natomiast ortodoksja poglądów gospodarczych (może i
        uprawniona doświadczeniami osobistymi) nie koniecznie jest zgodna z intersami
        strategicznymi większości mieszkańców III RP Państwa Polskiego.

Jednakże na zewnątrz, mimo jakichkolwiek wontów, Premier jest premierem. Po to
        są nastepne wybory i kartka wyborcza.
    • old.european Juz was nawet Aznar osral. 04.10.03, 23:48
      • Gość: wb Re: Juz was nawet Aznar osral. IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 23:57
        przepraszam a gdzie ta francja leży, w azji ? to kraj arabsi? slyszalem ze we francji mieszka dozo arabow
        • Gość: misiek.pl Re: Juz was nawet Aznar osral. IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 05.10.03, 00:23
          Chyba gdzieś między Magrhebem a Komgo... Rząd V Republiki zbiera się pod 4
          kakaowcem na lewo od [opulacji krzewów Mango na 4 skoki lwa, po przejściu 1000
          stóp (francuskich, przes Sevres) od brzegu morza, gdzie mantu-bantu dzidami
          zatopili krążaownik "Maria Antoinette" wypełniony ciastem, zamiast chleba.....
          WIadomośći le Reseignement przesyła przy urzyciu bębnów Tam-tam - jeśli starzy
          koralików by przekupić bębniarza, i by nadawał na bębnach niezananych SNCF i
          innym syndykatom.... oraz kontrolerom z najgorszego europejskiego lotniska Ch.
          d. G., Roissy i Orly - mówię serio, po wielokrotnym przetestowaniu wolę Wnukowo
          i Szeremietiewo - tam tas nie lubią, ale są grzeczniejszy i bardziej
          profesjonalni.....
      • Gość: kr Dziwny facet IP: 154.11.108.* 05.10.03, 00:43
        Wypisuje tutaj te swoje wymiociny. Jezeli tak nas nienawidzi to po co ciagle
        wraca do tego forum. To przede wszystkim jemu musi szkodzic na zdrowie. Swoja
        montotonia juz wszystkich uodpornil i nie wywoluje juz zadnych reakicji. Biedny
        gosc.
        • old.european Re: Dziwny facet 05.10.03, 00:50
          Gość portalu: kr napisał(a):

> Wypisuje tutaj te swoje wymiociny. Jezeli tak nas nienawidzi to po co ciagle
          > wraca do tego forum.

Dlaczego zagladam? Bo obiecalem sobie 25 lat temu, ze komunistow bede kopal az
          ich do grobu zakopie. I wierz mi, ze nawet Bush im nie pomoze.

OE
          • Gość: kr Re: Dziwny facet IP: 154.11.98.* 05.10.03, 01:15
            Faktem jest, ze w Polsce rzadza teraz pokomunisci. Jednak jezeli chodzi o sprawy
            Unii to nie reprezentuja oni tylko ineresu komunistow. I w Polsce nie mieszkaja
            sami komunisci.
            • old.european Re: Dziwny facet 05.10.03, 01:28
              Gość portalu: kr napisał(a):

> Faktem jest, ze w Polsce rzadza teraz pokomunisci. Jednak jezeli chodzi
              > o sprawy Unii to nie reprezentuja oni tylko ineresu komunistow.
              > I w Polsce nie mieszkaja sami komunisci.

No to proponuje z faktu, ze nawet Aznar ich teraz olal i poszedl na dystans,
              wyciagnac wnioski co do jakosci tej reprezentacji.

OE

• Gość: nyc Dlaczego Francja taka nerwowa? IP: *.nyc.rr.com 05.10.03, 00:16
      Nigdzie na swiecie nie pisze sie na sprzecie wojskowym, do kiedy
      trwa "gwarancja". Dziwne jest, ze rakiety produkowane przez Francje 15 lat
      temu (wtedy - wedlug zrodel z Francji zaprzestano produkcji rakiet "Roland") -
      maja gwarancje pietnastoletnia. To sie po prostu kupy nie trzyma.

Polacy znalezli cztery rakiety produkowane we Francji. To fakt. Jednoczesnie
      trawa dyskusja na tematy ustalen traktatu z Nicei. Czy mozna to polaczyc?

Czy zachowanie komuchow ukochanych przez wyborcow z Polski jest gra o
      utrzymaniue traktatu z Niecei - czy jest jeszcze jednym ich wlazidupstwem?

Francja reaguje po prostu za nerwowo i na zbyt duzym szczeblu.

nyc
      • adam.xx Re: Dlaczego Francja taka nerwowa? 05.10.03, 00:19
        Gość portalu: nyc napisał(a):
        > Francja reaguje po prostu za nerwowo i na zbyt duzym szczeblu.
        ----------------------------------
        Wiadomo, na zlodzieju czapka gore.
    • Gość: putin Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 00:26
      francuskie swinie - pachołki hitlera. Ich kobiety obciagały hitlerowcom lody i
      dawały dupy za papierosy i czekoladę.
      • Gość: Roland Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 02:02
        Krotkie opowiadanie pt. "Zasady dyplomacji"

Istotne nie jest to, ze w Iraku znaleziono rakiety francuskiej produkcji ale to
        kiedy te rakiety trafily do Iraku o czym posrednio moze swiadczyc kiedy zostaly
        wyprodukowane. Wiadomo, ze uzbrojenie sprzedawane jest przez wszystkie liczace
        sie kraje w dowolny punkt na ziemi - tyle, ze przez posrednikow (jesli broni
        nie sprzedaliby Francuzi to sprzedaliby Rosjanie, Niemcy, Wlosi, Amerykanie,
        Ukraincy, Polacy itd.). Jedyna mozliwosc, zeby ustalic date produkcji tych
        zanlezionych rakiet - to ich dokladne przebadanie laboratoryjne. Napisy mozna
        zrobic i sfilmowac potem mozna zrobic kazda prowokacje. Miedzy innymi dlatego
        prawdopodobnie tych rakiet wcale nie zniszczono. Dalej wypadki ukladaja sie w
        bardzo logiczna calosc. 1 pazdziernika (sroda) kontrolowany przeciek do mediow,
        ze znaleziono jakas bron - rakiety. Prawdopodobnie znaleziono je duzo
        wczesniej. Byl to w jezyku dyplomatycznym sygnal dla Francuzow (bo mysle, ze
        nasza dyplomacja nie posunela by sie do szanatazu wprost, ale mozliwe, ze
        jednak przeslano Francuzom zdjecia i dano im 2 dni do namyslu co do traktatu
        nicejskiego i roli Polski). Sygnal byl we wlasciwym czasie - na dwa dni przed
        Rzymem. Francuzi mogli uznac, ze Polacy albo blefuja albo nawet jesli nie
        blefuja to nie ujawnia opinii publicznej tego co znalezli albo uznali, ze cena,
        ktora chca Poalcy za milczenie nie jest warta tego znaleziska. To, ze Francuzi
        sprzedawali rakiety do Iraku to oczywiste, jasne jest takze, ze nikt nie
        sprzedaje najnowszej technologii, tylko starsza. Francuzi zmontowali te Rolandy
        wprawdopodobnie w 2003 roku i poprzez jeden z podporzadkowanych im krajow
        afrykanskich sprzedali do Iraku (Husajn z wdziecznosci za wieloletnie dostawy
        broni od Francuzow dal koncernom Francuskim prawa do wydobycia irackiej ropy -
        o co tak Francuzi walcza teraz). Podzespoly do tyc Rolandow zakontarktowanych
        przez Irak byc moze byly juz wczesniej wyprodukowane a w 2003 roku tylko je
        zmontowano. Istota rzeczy jest ile tych rakiet z data 2003 poszlo do Iraku.
        Zaraz wyjasnie dlaczego - jesli amerykanie znalezliby te rakiety wczesniej to
        Bush na forum ONZ by je pokazal i opowiedzial swiatu o dwulicowosci Francuzow -
        nie ma watpliwosci. Z jakiegos powodu ich nie znalazl - bo albo bylo tych
        swiezych rakiet bardzo malo - albo po prostu nie mieli szczescia (bo
        irakijczycy im nie pomogli ich znalezc). Dalej fakty potoczyly sie bardzo
        logicznie - kolejne kontrolowane informacje - niby nie autoryzowane przez MON
        itp duperele - ale nie jest mozliwe, zeby rzecznik MON w tak zasadniczej
        politycznej sprawie nie skonsultowal kazdego slowa i kazdego przecinka w swym
        oswiadczeniu ze Szmajdkiem a ten z Millerem i pewnie takze z Kwachem. Wyglada
        na to, ze w koncu Francuzi pekli i Miller juz wynegocjowal to co sie dalo.
        Wtedy szybko pokazalismy jak niszczymy te rakiety zeby nie dalo sie ich zbadac
        w laboratoriach - wyrazilismy ubolewanie (ale nie przeprosilismy - bo niby za
        co), ze ukazaly sie mediach jakies nieautoryzowane wypowiedzi urzednikow
        polskich i jakies zdjecia niepotrzebne nikomu. Chirac powiedzial, ze te rakiety
        sa od 15 lat nie produkowane (zeby nie wyjsc na durnia - nie dodal, ze rakiety
        oznaczaja w ten sposob, ze nadruk na rakiecie oznacza numer seryjny i date
        gwarancji) a jak ktos umie liczyc to zauwazy, ze tak sie dziwnie sklada, ze te
        rakiety mialy gwarancje 15 letnia wlasnie i akurat mijala w roku w ktorym USA
        walczyly z Irakiem - to po prostu nic nie znaczace zbiegi okolicznosci).
        Poniewaz rakiety zniszczono oficjalnie wiec nic nie da sie sprawdzic na pewno a
        Chirac moze nawet powiedziec, ze rakiety te oznaczano data 20 urodzin jego
        wnuka). I jest w miare OK. Chiracowi na amerykanach nie zalezy, Condoleeza i
        tak wraz z Bushem zdecydowali, ze Francje trzeba ukarac za Irak, Chiracowi
        zalezy jedynie na opinii publicznej i zachowaniu twarzy przez Francje.
        Zastanawiajacy jest to czy polskie znalezisko jest unikatowe - czy tez za jakis
        czas znowu znajda sie elementy broni - ukrainskie, niemieckie, francuskie. To,
        ze sie znajda to raczej pewne - pytanie tylko czy to bedzie nowa produkcja -
        juz po uchwaleniu sankcji ONZ wobec Iraku ?
        Zachowanie Poalkow chyba jest jednak logiczne - mieli haka i go wykorzystali,
        jesli teraz Francuzi beda przeciw nam w sprawie nicejskiej - to opinia
        publiczna - europejska i swiatowa bedzie rozumiala dlaczego. Niezaleznie jednak
        jakie bedzie dlasze zachowanie Francji - Polska zyskala na calej tej aferze -
        nasza pozycja jest teraz mocniejsza niz przed ujawnieniem sprawy.
        • Gość: obcy To nie afera IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 05.10.03, 03:15
          Fajnie to wykombinowales.
          Ale co bys nie powiedzial jest to tak "grubymi nicmi szyte", ze mysle
          iz nie ma to az takiej wagi, jak bym ja tez wolal.
          No sam zauwaz, rzecznik MON, kroremu SIE WYDAJE.
          Przeciez to klamstwo ewidentne. Rzecznik moze wydac oswiadczenie itd
          a juz kpina jest, ze ktos nie wie jak i co mozna powiedziec.
          W sumie nie ma nic zlego w publikowaniu takich wiadomosci i
          wedlug mnie to sprawa dziennikarzy i forma ich podania, bo
          mam jakas pewnosc, ze zawodowcy tu nie nawalili.
          Natomiast histeryczna reakcja ok 90%forumowiczow swiadczy o
          braku ich mozliwosci samorealizacji i jest forma jaka GW uzywa
          do swoich statystycznych analiz rynku czytelnikow i bardzo
          umiejetnie wykorzystuje w ksztaltowaniu i redagowaniu podawanych informacji.
          Dzieki temu ma spora poczytnosc itd.
          Szkody Francji to juz wiekszej nie zrobi niz znane i nieznane
          wiadomosci publicznej odkrycia amerykanow, a jestem pewien, ze
          byly powazniejsze znaleziska niz rakiety tylko i pociski.
          Z uszanowaniem.
          M
        • Gość: kaczory11 Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.zeelandnet.nl 05.10.03, 12:19
          To co Pan napisal, to sie trzyma kupy i jest bardzo logiczne. Nie sadze aby
          Polacy zniszczyli te rakiety. Na takiego faryzeusza jak Czyrak trzeba miec
          zawsze z zanadrzu haka i te rakiety sa wlasnie takim hakiem.
        • Gość: Roland Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 22:56
          Nareszcie ktoś napisał coś sensownego. A tak na marginesie, poziom wypowiedzi
          forumowiczów wskazuje na średnią wieku uczestników niższą niż 15 lat. Żenującą
          jest wiara, że migawki pokazane w TV to fakty rzeczywiste.
          Szanowni !!!
          Polecam krytyczną analizę Dzienników Telewizyjnych z lat np. 1980-1985.
    • Gość: Majcher Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.ebola.lublin.pl / *.ebola.lublin.pl 05.10.03, 00:45
      Biedni Irakijczycy. Będą se musieli support u francuzów na te rakiety wykupić
      bo data ważności na wieczku mija. Czy Chirac chciał powiedzieć, że od 2003
      francuzi nie gwarantują skutku działania rakiety? To są jaja jak berety. W
      życiu nie słyszałem większej głupoty. A swoją drogą to idiotyzm jest wielki
      wypisywanie daty produkcji na nielegalnie sprzedawanej broni. Może napisali
      też przepisy BeHaPe?
      • Gość: alf Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 00:54
        Tak, biedni Irakijczycy maja pecha, przedtem saddam, a teraz plaga depow z
        polski. ponoc samych specjalistow, najlepszych w swoim rzemiosle wyslali do
        iraku. dla nich rakieta conajmniej dziesiecioletnia to widocznie cod techniki.
        Barany takie gdyby choc troche znaly angielskiego, to by rozroznili date
        gwarancji od daty produkcji. A wogole to byl ktorys z nich trzezwy??????????
        • maniekxxx Re: Afera wokół rakiet Roland 05.10.03, 01:10
          jedne slowo-Durnie.Wiecej tam beda wiecej wstydu nam przyniosa-
          wlasnie przez tzw specjialistow.Jedna swiatowa HANBA dla
          Polski i polakow.
          • Gość: Leszek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.10.03, 15:19
            Tak jest "dla polakow". Takich jak ty. Bo dla Polakow, to zadna hanba, ze nasi
            specjalisci odkryli dranstwo zabojadow
        • Gość: Baran z Polski Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.atcom.net.pl / *.atcom.net.pl 05.10.03, 02:30
          > Barany takie gdyby choc troche znaly angielskiego, to by rozroznili date
          > gwarancji od daty produkcji. A wogole to byl ktorys z nich trzezwy??????????

No, Amerykanom to by się taka pomyłka nigdy nie zdarzyła.

Nigdy.

Zupełnie nigdy.

Nawet w kwietniu też nie.

LT. GREG HOLMES, a tactical intelligence officer with the Third Infantry
          Division, told NEWSWEEK that U.S. forces discovered 51 Roland-2 missiles, made
          by a partnership of French and German arms manufacturers, in two military
          compounds at Baghdad International Airport. One of the missiles he examined
          was labeled 05-11 KND 2002, which he took to mean that the missile was
          manufactured last year.
        • Gość: kaczory11 Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.zeelandnet.nl 05.10.03, 13:20
          Kolega z Niemiec pisze,prawda? Wszystko jasne - stad ta pogarda i nienawisc,
          gdy okazalo sie, ze zabojady i niemiaszki maja dwie geby i duuuuuuzo brudu za
          paznokciami.
    • Gość: www. Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.tnt58.nyc3.da.uu.net 05.10.03, 01:23
      idiota!!!!!
      • Gość: filutek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 01:44
        Zanim oplujecie wszystko to poczytajcie.
        www.army-technology.com.

Pan Chiac łże albo nie wie co w jego kraju produkują
        • Gość: Andreas Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.pool.mediaWays.net 05.10.03, 01:58
          Sorry, ale nie bede pisac o zbrodniach amerykanskich (hiroshima, Vietnam,
          Korea, Chile itd.), najlepszego przyiaciola polskiego. Jestem Niemcem,
          studiowalem w Krakowie ale nie spotykalem wiele Polakow, ktory chcialy zeby
          polskie chlopcy ginely w Iraku. Ale to jest chyba cena amerykanskiego
          przyiaciolstwa i dollarow. Mam nadzieje ze nie bedzie zadnych ofiar, bo lubie
          ten narod i jezyk, ale to chyba jest iluzia. Ale mam tez nadziei, jak beda
          ofiary polskie, Polacy beda protestowac jak gornicy w Warszawie. Bo Bardzo
          dziwne bylo w Polsce, ze nie protestowali przeciwko illegalnej woiny w Iraku
          bez rezolucii ONZ, bez zadnych doswiadcien o broni masowego poradzenia albo
          stosunek Saddama z Al Qaida. Teraz jestescie w Irakie, waszy chlopcy sa w
          Irakie, i najliepsza polityka polska bylaby zeby ONZ dostalaby rozkaz w Iraku a
          za chwyle Irakijczyki z polska pomoca, bo nie ma wiele narodow w Europie ktory
          znaja lepiej, jak to jest, byc krajem okupowanym!!!

Sorry za bledy, pozdrowienia Kraków
          • adam.xx Roland, Irak, Saddam i ONZ 05.10.03, 02:31
            Gość portalu: Andreas napisał(a):

> Sorry, ale nie bede pisac o zbrodniach amerykanskich ....
            -------------
            I dobrze. Usuniecie Saddama z Iraku nie bylo zbrodnia. Saddam byl zbrodnarzem
            tak jak zbrodniarzem byl Hitler. Niestety Hitlera nikt w pore nie usunal i
            wiesz co sie stalo. Saddam mial do dyspozycji olbrzymie bogactwo ropy naftowej
            za ktore po usunieciu sankcji mogl wyprodukowac kazda bron jaka by chcial. To
            ze nie nie mial broni masowego razenia nie jest wazne bo taka bron latwo
            wyprodukowac a nie jest latwo skladowac. Uzyc tej broni nie wahal by sie bo juz
            to zrobil wczesniej. To co mial zlikwidowal bo chcial zniesc sankcje. ONZ mial
            szanse aby wlaczyc sie do akcji usuniecia Saddama i wprowadzenia zasady aby
            tacy kryminalisci jak Hitler i Saddam nie mieli czego szukac na swiecie. ONZ
            okazal sie nieuzyteczny i chyba niereformowalny dlatego tez nie ma czego szukac
            w Iraku.
            • Gość: Andreas Re: Roland, Irak, Saddam i ONZ IP: *.pool.mediaWays.net 05.10.03, 03:09
              Nie napisalem, ze usuniecie Saddama byla zbrodnia, bo Saddam byl i jest jeden z
              najgorszych diktatorow i mordercow na swiecie. Jestem za usuniecie Saddama,
              ale nie w ten sposob i nie z tymi "doswiadcieniami". Jezeli slychalesz albo
              czytalesz o doniesienie CIA wczoraj, to wiesz ze zadnych Bron Masowego Radzenia
              nie znajdowali. USA i Anglia klamali w ONZ i to samo do Polski i do innych
              krajow. Ta wojna pochodze z klamstwa. Niie bylo BMR i nie wierze ze USA o tym
              nie wiedzialy (Posol do Nigerii). Bez rezolucii ONZ ta wojna byla zbrodnia. I
              to jest prawo miedzynarodowe ktore pochodze z II. Woiny Swiatowej.
              • adam.xx Re: Roland, Irak, Saddam i ONZ 05.10.03, 03:27

>Jestem za usuniecie Saddama,
                > ale nie w ten sposob i nie z tymi "doswiadcieniami"....
                ------------
                ..... gdybys czekal az ONZ usunie Saddama to nigdy bys sie nie doczekal bo ONZ
                bez przewodnictwa USA jest organizacja niezdolna do czegokolwiek.

Jezeli slychalesz albo
                > czytalesz o doniesienie CIA wczoraj, to wiesz ze zadnych Bron Masowego
                Radzenia
                >
                > nie znajdowali.....
                ------------------------
                ... komu potrzebna ta bron w Iraku? Saddam by ja wyprodukowal po zniesieniu
                sankcji a zniszczyl zapasy aby zniesc sankcje. Ja w zadna bron nie wierzylem.
                Wazne bylo usuniecie mordercow.

> Bez rezolucii ONZ ta wojna byla zbrodnia....
                -------------------
                ... zbrodnia bylo nieuchwalenie rezolucji przez ONZ ktora usunela by dynastie
                mordercow z Iraku tak jak Liga Narodow nie usunela Hitlera.
              • Gość: Andreas Re: Roland, Irak, Saddam i ONZ IP: *.pool.mediaWays.net 05.10.03, 03:31
                Co chodzi o diktatorze i morderce, to jest cos innego i to bylby pretekst dla
                usuniecia Saddama. Ale to nie jest mozliwe, bo USA i niemieckie przedsiebiorstwa
                (siemens itd.) wspierali Saddama (jak Pinocheta przecziw Allende i ibn Ladena
                przecziw USSR) przecziwko Iranu. I jak by powiedzialy ze chca go usunuc, bo
                jest diktatorzem i mordercem, to co powiedzialiby do Chiny i innych rezymow
                dyktatorskich?
                • adam.xx Re: Roland, Irak, Saddam i ONZ 05.10.03, 03:44

> Co chodzi o diktatorze i morderce, to jest cos innego i to bylby pretekst dla
                  > usuniecia Saddama. Ale to nie jest mozliwe, bo USA i niemieckie
                  przedsiebiorstw
                  > a
                  > (siemens itd.) wspierali Saddama (jak Pinocheta przecziw Allende i ibn Ladena
                  > przecziw USSR) przecziwko Iranu.
                  --------------------------
                  USA wspieralo Saddama przeciw Iranowi i wspieralo dalej do czasu gdy odkryto
                  dowody zdrodni ludobojstwa w 1988 na Kurdach. Potem wspierac przestala. Co do
                  Niemcow i Francuzow zgadzam sie ze dalej Sadama zaopatrywali. Osama i inni to
                  byla zimna wojna z sowietami.

I jak by powiedzialy ze chca go usunuc, bo
                  > jest diktatorzem i mordercem, to co powiedzialiby do Chiny i innych rezymow
                  > dyktatorskich?
                  ---------------------
                  .... Chiny zmieniaja sie. Tam mimo wszystko nie ma wladzy dynastia
                  bezwzglednych mordercow-psychopatow tak jak w Iraku i jest jakas samokontrola
                  bo Maoistow usuneli.
                  • Gość: Andreas Re: Roland, Irak, Saddam i ONZ IP: *.pool.mediaWays.net 05.10.03, 04:06
                    > .... Chiny zmieniaja sie. Tam mimo wszystko nie ma wladzy dynastia
                    > bezwzglednych mordercow-psychopatow tak jak w Iraku i jest jakas samokontrola
                    > bo Maoistow usuneli.

Przedewszystkim Chiny maja bron massowego razenia i sa krajem rozwijaacym i
                    krajem interesu gospodarczego, to samo jak Rossja (Czecznija). Ja Putin kilka
                    dni temu byl u Busha, to amerykanski prezident tez powiedzial ze wojna w
                    Czecznii jest wojna prezecziw terrorizmu.
                    Wczoraj prezident Chiny powiedzial, ze Dalaj Lama tez jest Terroristem. Czekawy
                    jestem, czy prezident Bush kiedysz powiedze to samo zeby Chiny glosowala za
                    nowa rezolucii w Iraku albo moze za nowa wojna, teraz moze z Iranem.
                    Dobranoc
                    • Gość: kaczory11 Re: Roland, Irak, Saddam i ONZ IP: *.zeelandnet.nl 05.10.03, 13:30
                      Andreas, obludny Niemcu. Wojna w Kosowie byla tez bez rezolucji ONZ i wy Niemcy
                      podobnie jak zabojady ja poparliscie i braliscie w niej udzial. Jezeli tamta
                      wojna byla "legalna", to ta tez. Wasza obluda zaklamani Niemcy siega wrecz
                      obledu. Wy Niemcy macie ogromna wrazliwosc do ochrony tyranow - wspomnij swego
                      Hitlera. I jestes OSTATNIA istota na swiecie, ktora moze nas Polakow uczyc
                      moralnosci i etyki. Idz najpierw zwiedz Oswiecim i Majdanek, a potem zmyj krew
                      ze swoich niemieckich lap.
                  • Gość: Voi Re: Roland, Irak, Saddam i ONZ IP: *.sympatico.ca 05.10.03, 08:59
                    Niestety mylisz sie twierdzac, ze USA zaprzestalo handlu z Irakiem po odkryciu
                    uzycia WMD przeciwko Kurdom. Niedawno telewizja CBC wyemitowala program, w
                    ktorym owczesny ambasador amerykanski probowal sklonic Kongres USA do
                    ogloszenia blokady Iraku po kurdyjskim ludobojstwie. Niestety, sila
                    amerykanskich firm i ich lobbystow byla wazniejsza niz kilka tysiecy ofiar gazu.
                    Z drugiej strony zgadzam sie z Toba, ze wojna byla usprawiedliwiona - Saddam i
                    jego rezym zasluzyli na smierc. ONZ skompromitowalo sie jako instytucja
                    miedzynarodowa i powinna byc zastapiona czyms co amerykanie okreslaja
                    Stowarzyszeniem Demokracji - w ktorym mam nadzieje nie byloby miejsca dla Chin
                    i innych krajow totalitarnych.

Pozdrowienia,
          • Gość: california blue Do Andreas IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 03:35
            Oczywiscie,ze dla Polskiego narodu blizsza bedzie Ameryka niz Niemcy.
            Ameryka jest dla Polakow druga Ojczyzna. Byla jest i bedzie ikona wolnosci
            i demokracji.
            Nie zapominaj ,ze bazy amerykanskie od wojny do dnia dzisiejszego stacjonuja
            w Niemczech (?) <<
            Nie da sie odwrocic historii.
            Prawda jest gorzka...
            • Gość: Andreas Re: Do Andreas IP: *.pool.mediaWays.net 05.10.03, 03:50
              Nigdy nie pisalem, ze mam uczuczie ze ani Niemcy ani Francuzi ani Rossjiane ani
              Angliczanie sa blizsza dla Polskiego narodu niz Ameryka. To jest historia
              pierwsziej polowie 20-ego wieku (nie tylko). Co chodzi o wolnosci i demokracji,
              to masz racie, to jest ikona i to jest codzien jawniej ze zostala tylko ikona.
              Powiedz mi, czy to jest prawdziwa demokracja, jak prezident klamie do swojego
              narodu?
              • adam.xx Re: Do Andreas 05.10.03, 04:01

> To jest historia
                > pierwsziej polowie 20-ego wieku (nie tylko).....
                ---------------------------
                To jest historia drugiej polowy 20 wieku. Dzieki Ameryce Niemcy teraz maja
                dobrobyt i demokracje bo dostaly konstytucje z USA. Zwiazek Sowiecki i caly
                blok komunistyczny zawalil sie. Nastapil wspanialy rozwoj nauki i techniki pod
                przewodnictwem USA.

> Powiedz mi, czy to jest prawdziwa demokracja, jak prezident klamie do swojego
                > narodu?
                -------------------
                ...nie masz dowodu ze klamal. Dzielil sie wiadomosciami ktore mial.
                • Gość: Andreas Re: Do Andreas IP: *.pool.mediaWays.net 05.10.03, 04:18
                  >To jest historia drugiej polowy 20 wieku. Dzieki Ameryce Niemcy teraz maja
                  >dobrobyt i demokracje bo dostaly konstytucje z USA. Zwiazek Sowiecki i caly
                  >blok komunistyczny zawalil sie. Nastapil wspanialy rozwoj nauki i techniki pod
                  >przewodnictwem USA.

"Pod Przewodnictwem USA" (Marshall-Plan) i z pomocy pieniadz zabitych zydzi
                  zarobionych w II. wojnie swiatowej (Deutsche Bank, IG Farben (BASF,Bayer,
                  itd.), Thyssen, Krupp itd.). Bo prawie wszystko zostalo u tych samych mordercow.

Dobranoc Adam
            • Gość: Voi Amerykanskie bazy w Niemczech IP: *.sympatico.ca 05.10.03, 09:06
              Mam nadzieje, ze z czasem Europejscy sasiedzi beda dla Polski blizsi niz USA -
              a jesli chodzi o bazy amerykanskie w Niemczech, to utrzymywano je nie dlatego,
              zeby kontrolowac Niemcy (z wyjatkiem oczywiscie pierwszych lat po wojnie) lecz,
              zeby Zwiazek Radziecki zdawal sobie sprawe, ze jakiekolwiek uderzenie na Zachod
              doprowadziloby do bezposredniego konfliktu z USA.
              I jesli chodzi o "ikone demokracji", to mam wrazenie, ze model demokracji
              kanadyjskiej czy europejskiej (w tym takze niemiecki) jest bardziej dojrzaly i
              cywilizowany niz w USA.
              • Gość: Leszek Re: Amerykanskie bazy w Niemczech IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.10.03, 20:04
                Na pewno jest mniej szczery
          • Gość: Leszek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.10.03, 15:25
            Ty lepeiej pisz o zbrodniach w Auschitz i Birkenau, a nie wygarniaj Amerykanom
    • Gość: max Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.ipt.aol.com 05.10.03, 02:08
      Ciekawe jak Francja by zareagowala gdyby to oni znalezli rakiety produkcji
      polskiej w Iraku .Francja zawsze byla .jest i bedzie europejska kurwa, z
      alfonsem Chirakem na czele .SZkoda ze te rakiety zostaly zniszczone Anie
      przekazane Stanom Zjednoczonym .Monkey Boy by sie ucieszyl .A moze w gescie
      odpalil by jednego albo i dwa Tomahawk .
      • Gość: Andreas Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.pool.mediaWays.net 05.10.03, 02:19
        > Ciekawe jak Francja by zareagowala gdyby to oni znalezli rakiety produkcji
        > polskiej w Iraku .

Polska produkowala rakiety???

Monkey Boy by sie ucieszyl .A moze w gescie
        > odpalil by jednego albo i dwa Tomahawk .

Moze,moze,moze...? Moze na polska strefe???
        • Gość: obcy Do Andreas IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 05.10.03, 02:38
          Czy Polska produkowala rakiety?
          Oczywiscie.
          Mysle, ze w tym chaosie ostatnich 14 lat sporo cwaniakow z Polski sie wzbogacilo
          posredniczac w sprzedazy broni do Iraku. Tak naprawde to wazne jest, ze robili
          to o wiele sprytniej od francuzow.
          Wcale bym sie nie zdziwil jak by w sprzedaz tych rakiet byl zamieszany polak
          lub ruski, raczej nie niemiec, dla Was to przekracza ludzkie pojecie.
          Sie masz.
          M.
        • Gość: krokodyl140 Francja kłamie! IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 05.10.03, 03:02
          Rakiety Roland są i będą produkowane ( polecam stronę www.army-
          technology.com ). Nawet gdyby nie były w produkcji to nie znaczy, że nie można
          ich sprzedawać. Francja jest teraz chyba w trakcie ich wymiany na
          nowocześniejszy model. Numer LOT pokazany w telewizji z reguły oznacza numer
          serii/partii i często zawiera datę produkcji, o tym żeby zawierał datę
          gwarancji pierwsze słyszę. Poza tym z artukułu wynikałoby, że gwarancja była
          udzielona na 20 lat ( to chyba długo jak na taki sprzęt). Nie znam się na tym
          lecz wydaje się to dziwne. Na co jest taka gwarancja? Na to że rakieta w ogóle
          poleci? Że trafi? No na co? Dlaczego w wątpliwości poddawane są wypowiedzi
          polskich saperów, którzy są zawodowymi żołnierzami i chyba wiedzą z czym mają
          doczynienia.
          Zachowali się jednak nie profesjonalnie niszcząc rakiety przed ogłoszeniem o
          ich znalezieniu. Teraz to prawie zwykłe pomówienie a francuzi mają szczęście,
          że trafili na Polaków.
          • adam.xx Re: Francja kłamie! ale co z nimi zrobic?.. 05.10.03, 03:17
            Gość portalu: krokodyl140 napisał(a):

> > Zachowali się jednak nie profesjonalnie niszcząc rakiety przed ogłoszeniem
            o
            > ich znalezieniu.....
            ---------------------
            ...moze wlasnie Polacy zrobili to co trzeba bylo zrobic bo po co robic wiecej
            problemow. Francja wie ze rakiety znaleziono a Polsce zalezy na wynikach
            konferencji w Rzymie. Amerykanom tez nie zalezy na zaognianiu stosunkow z
            Francja bo ci ostatni powinni poprzec nowa rezolucje ONZ i udzial innych krajow
            w porzadkowaniu Iraku.
          • Gość: Mark Re: WY W WARSZAWIE DO NAUKI IP: *.ne.client2.attbi.com 05.10.03, 03:21
            Jednym slowem calkiem NIE PROFESJONALNIE. Do nauki.
            • Gość: krokodyl140 A wy na wsi do roboty! IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 05.10.03, 12:46
              Jakieś kompleksy wieśniaku? Koniecznie chciałeś coś napisać na tym forum to
              się wysiliłeś. Gratulacje. Wiem, że mówisz "calkiem" i "slowem", ale pisze się
              to: całkiem i słowem. Oczywiście nie mam nic do twojej gwary, ale na forum
              pisz poprawnie jeśli wymagasz tego od innych.
          • Gość: Bysio Spoko! Jest pełna dokumentacja! IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 11:34
          • Gość: zmęczon Re: Francja kłamie! IP: *.daminet.pl 05.10.03, 13:15
            Gość portalu: krokodyl140 napisał(a):

> Rakiety Roland są i będą produkowane ( polecam stronę www.army-
            > technology.com ). Nawet gdyby nie były w produkcji to nie znaczy, że nie
            można
            > ich sprzedawać. Francja jest teraz chyba w trakcie ich wymiany na
            > nowocześniejszy model. Numer LOT pokazany w telewizji z reguły oznacza numer
            > serii/partii i często zawiera datę produkcji, o tym żeby zawierał datę
            > gwarancji pierwsze słyszę. Poza tym z artukułu wynikałoby, że gwarancja była
            > udzielona na 20 lat ( to chyba długo jak na taki sprzęt). Nie znam się na tym
            > lecz wydaje się to dziwne. Na co jest taka gwarancja? Na to że rakieta w
            ogóle
            > poleci? Że trafi? No na co? Dlaczego w wątpliwości poddawane są wypowiedzi
            > polskich saperów, którzy są zawodowymi żołnierzami i chyba wiedzą z czym mają
            > doczynienia.
            > Zachowali się jednak nie profesjonalnie niszcząc rakiety przed ogłoszeniem o
            > ich znalezieniu. Teraz to prawie zwykłe pomówienie a francuzi mają szczęście,
            > że trafili na Polaków.

A przyjrzał się ktoś z dyskutantów dokładnie materiałowi filmowemu
            ze "zniszczenia rakiet" ? Ja tam widziałem same korpusy. Co się stało z
            głowicami ? Przecie podobno znaleziono te Rolandy na wyrzutniach, gotowe do
            odpalenia. Gdzież są te głowice ze scalakami na których zawsze jakiś tam numer
            serii widnieje ?
          • Gość: Gość Re: Amerykanie też znaleźli Rolandy! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 16:37
            Rolaandy nie są już produkowane. Ostatnią partię wyrzutni do nich wyprodukowano
            w 1995 roku. Wszelkie rakiety mają okres składowania, po którym MUSZĄ zostać
            poddane przeglądowi. Rolandy także.
            A poza tym - cała sprawa dziwnie pachnie, bo okres taki musiałby wynosić ponad
            13 lat. Dlaczego Francuzi mówiąc o "dacie gwarancyjnej" nie powiedzieli, jak
            długi był okres "bez przeglądu".
            Na marginesie - amerykański Newsweek pisał w kwietniu o tym, że Amerykanie
            natknęli się na Rolandy z datą 2002 rok. Wówczas francuski MSZ głośno
            protestował opowiadając o dacie zakończenia produkcji.
            • Gość: meerkat To wszystko sprawka buszystow i CIA! IP: *.cvx.algx.net 05.10.03, 22:16
              Daty produkcji(2002 i 2003) napewno zostaly sfalszowane przez agentow CIA
              przebranych za Feddainow Saddama. Poza tym daty na innej broni francuskiej
              znalezionej w Iraku zostaly sfalszowane przez agentow CIA zatrudnionych we
              francuskiej zbrojeniowce.:)
    • Gość: saad Polityczne BLALALALALBLLAAA ... IP: *.tor.primus.ca 05.10.03, 03:19
    • Gość: jurek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.dialup.mindspring.com 05.10.03, 06:10
      polska glupota nie ma granic
    • Gość: jurek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.dialup.mindspring.com 05.10.03, 06:13
      polska glupota nie ma granic i przykro to pisac na dzien przed parada
      pulaskiego mieszkajac w ny.
      • Gość: Leszek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.10.03, 15:40
        Glupiec zamieszkaly w USA przyznal sie nastepujacymi slowami: "polska glupota
        nie ma granic i przykro to pisac na dzien przed parada pulaskiego mieszkajac w
        ny."
        • Gość: jurek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.dialup.mindspring.com 05.10.03, 21:03
          jak mozna dyskutowac z takim imbecylem ?
    • Gość: Maciek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.pth0411.pth.iprimus.net.au 05.10.03, 06:30
      To sa rakiety francuskie, i polscy zolnierze nie mieliby powodow zeby na ten
      temat klamac - jesli twierdza ze sa wyprodukowane w 2003 to maja widocznie
      bardzo dobry powod.

Francji bardzo zalezy zeby ukryc ich handel z Irakiem
      • Gość: Maciek Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.pth0411.pth.iprimus.net.au 05.10.03, 06:41
        Ponadto nie sadze zeby "gwarancja" byla do 2003.
    • Gość: Bumsfeld Niezbity fakt: to sa francuskie rakiety IP: 5.3.1R2D* / *.ihug.com.au 05.10.03, 07:37
      sprzedane Husajnowi przez Czyraka po tym jak go wysciskal po wizycie w Paryzu.
      To dopiero pierwsza z wielu afer zwiazanych z powiazaniem Czyraka z morderca w
      Iraku
      • Gość: Hanzik Re: Niezbity fakt: to sa francuskie rakiety IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 07:44
        Gość portalu: Bumsfeld napisał(a):

> sprzedane Husajnowi przez Czyraka po tym jak go wysciskal po wizycie w Paryzu.
        > To dopiero pierwsza z wielu afer zwiazanych z powiazaniem Czyraka z morderca
        w
        > Iraku

Ale bomba! Gościu Bumsfeld - nie pisze się "Czyrak" lecz "Chirac".
        • Gość: Voi Czyrak vs. Chirac IP: *.sympatico.ca 05.10.03, 09:17
          Przeciez on wie - to tylko taka pisownia dla podkreslenia szlachetnosci
          francuskiego prezydenta...
          Tak nawiasem mowiac polityka Chiraca przypomina mi stary kawal:
          "French rifles for sale!
          Vintage Second World War french rifles for sale - never used, dropped once..."
          - stare karabiny francuskie z 2 Wojny na sprzedaz - nigdy nie uzyte, raz
          rzucone na ziemie...

Pozdrowienia,
    • ospol RAKIETY ROLAND AND BULL SHIT FROM POLAND 05.10.03, 09:44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka