Dodaj do ulubionych

wspaniale slowa przypomniania o naszej historii

03.11.03, 02:11
But the conquering spirit of Islam did not die after Lepanto. The Islamic
advance into Europe was definitively halted only in 1683, when Vienna was
liberated from the Ottoman siege by the Christian armies under the command
of John III Sobieski, the king of Poland. [...] In reality, for almost a
thousand years Europe was under constant threat from Islam, which twice put
its survival in serious danger.

wiec zydzi musza pamietac o roli jaka odegrala w kluczowej dla swiata
zachodu bitwie Polska :))))

artykul z gazety watykanskiej :))))

moge byc dumny z mojego kraju :))
Obserwuj wątek
    • antyizraelski Re: wspaniale slowa przypomniania o naszej histor 03.11.03, 02:23
      marcus_crassus napisał:

> But the conquering spirit of Islam did not die after Lepanto. The Islamic
      > advance into Europe was definitively halted only in 1683, when Vienna was
      > liberated from the Ottoman siege by the Christian armies under the command
      > of John III Sobieski, the king of Poland. [...] In reality, for almost a
      > thousand years Europe was under constant threat from Islam, which twice put
      > its survival in serious danger.
      >
      >
      > wiec zydzi musza pamietac o roli jaka odegrala w kluczowej dla swiata
      > zachodu bitwie Polska :))))

O ty się nie martw. Oni już dla Polski maja specjalne plany. Ty już wkrótce
      będziesz Izrael utrzymywać!

>
      > artykul z gazety watykanskiej :))))
      >
      > moge byc dumny z mojego kraju :))
    • Gość: Tomson Polacy zawsze byli dobrzy w machaniu szabelką, IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 02:35
      ale owoce tego spijali inni.
      Wojny z Turcją prowadziliśmy wbrew naszym narodowym interesom, w imię Watykanu.
      Broniąc katolicyzmu marnowaliśmy krew naszych wojaków w bezsensownych wojnach z
      Turcją, zamiast tłuc naszych prawdziwych wrogów (Rosjan,Niemców,Szwedów).
      Zwycięstwo to przyczyniło się do wzrostu potęgi Austrii, która potem była
      jednym z 3 naszych zaborców,a Turcja jako jedyny kraj sprzeciwiła się temu.
      Lepiej było nam sprzymierzyć się z Turcją i wspólnie złupić Europę, która sto
      lat później w całości uznała wymazanie Polski z mapy świata.
      • marcus_crassus lepiej bylo poddac Europe Turcji??? 03.11.03, 02:36
        zlituj sie tomson debilu - nawet mi sie juz nie chce na twoje posty
        odpowiadac - > nikomu sie juz nie chce...

zauwazyles???

wszystkim sie znudzila twoja glupota...

tym razem mowie to smiertelnie powaznie a nie jako "przytyk"

bez odbioru
        • Gość: Tomson Nie masz zielonego pojęcia o historii,więc IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 02:43
          potulnie przynaj mi rację zamiast dalej się ośmieszać.
          Francja była wtedy nie do zdobycia,więc ucierpiałaby głównie Austria i państwa
          niemieckie. Polska sama się władowała w wojny z Turcją broniąc katolstwa,
          zamiast bronić się przed naturalnymi wrogami państwa.

marcus_crassus napisał:

> zlituj sie tomson debilu - nawet mi sie juz nie chce na twoje posty
          > odpowiadac - > nikomu sie juz nie chce...
          > zauwazyles???
          >
          > wszystkim sie znudzila twoja glupota...
          >
          > tym razem mowie to smiertelnie powaznie a nie jako "przytyk"
          >
          > bez odbioru
          HAHAHAHAAHAHAHAHAAHAHAHA!!!! :oD
          Bez odbioru??? Crassulo głupia krowo tylko je jeszcze z litości i by z ciebie
          trochę bekę pokręcić, odpowiadam na twoje kretyńskie posty. Więc to twoje
          stwierdzenie brzmi niewyobrażalnie komicznie :oD
          • marcus_crassus mnie jak widzisz dyskutantow nie brakuje :)) 03.11.03, 02:46
            werw,grg dzis sporo ciekawych rozmow,oczywiscie "zydzi";)),werw,JK,galaxy i
            cala masa innych :))

a tobie kto juz odpowiada...

zarzucenie przeciwnikowi bzdury zeby go sklonic do rozmowy "nie znasz
            historii" moze rzeczywiscie kiedys sprawialo ze ktos sie staral tobie pokazac
            ze jestes durny...

teraz po prostu wszyscy maja cie w dupie...

odzew byl wyjatkowy

fin
            • Gość: Tomson Re: mnie jak widzisz dyskutantow nie brakuje :)) IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 03:02
              marcus_crassus napisał:

> werw,grg dzis sporo ciekawych rozmow,oczywiscie "zydzi";)),werw,JK,galaxy i
              > cala masa innych :))
              Ty używasz forum do zwykłych rozmów, a nie do dyskusji? Biedaku :o(
              Wiem jak musisz cierpieć, nie masz żadnych kolegów, więc cieszysz się kiedy
              ktoś ciebie poklepie po łaciatym cielsku gdy jako pożyteczny głupek napiszesz
              coś po jego myśli. O dyskusji poprzez wymianę poglądów nawet nie masz co marzyć
              bo jesteś za tępy na to i nikt już z tobą jej nie podejmuje dyskusji, tylko
              wyśmiewa twoje prostactwo i głupotę.

>
              > a tobie kto juz odpowiada...
              A tobie kto?
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=8854933
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=8859882
              Tylko Tomson. :o)
              Dwoję się i troję by podbić twoje wątki, może ktoś inny się wpisze,ale nic z
              tego. Każdy ma ciebie za forumowe zero i gdy widzi wątek z twoim loginem olewa
              go.

>
              > zarzucenie przeciwnikowi bzdury zeby go sklonic do rozmowy "nie znasz
              > historii" moze rzeczywiscie kiedys sprawialo ze ktos sie staral tobie pokazac
              > ze jestes durny...
              >
              > teraz po prostu wszyscy maja cie w dupie...
              >
              > odzew byl wyjatkowy
              >
              > fin
              Ty crassulo nie jesteś żaden przeciwnik, ty jesteś wyrzutek. Liczyłem że
              spuścisz krowi łeb i nie odpowiesz na mój post (przyznanie się do błędu jest
              ponad twój mały rozumek),ale ty dalej się pogrążasz. Już mi się nawet nie chce
              z ciebie śmiać,bo nie lubię kopać leżącego. :o/

Ech nie spodziewałem się aż takiego upadku twojego krowiego bytu :o(
              • Gość: H Re: mnie jak widzisz dyskutantow nie brakuje :)) IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.03, 03:08
                A ty Tomson uwazasz sie za jedynego bezblednego?
                • Gość: Tomson Daj spokój. Gdzie ja coś takiego napisałem??? IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 03:19
                  Gość portalu: H napisał(a):

> A ty Tomson uwazasz sie za jedynego bezblednego?
                  Ja w przeciwieństwie do crassuli szanuję swoich rozmówców i nie jestem jak on
                  zadufanym w sobie narcyzem.
                  Staram się nikogo nie traktować z góry, ale crassula... :o/
                  Przecież go znasz,a jak nie to przejrzyj parę jego postów zobaczysz co ti za
                  twór.
                  • Gość: H Re: Daj spokój. Gdzie ja coś takiego napisałem??? IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.03, 03:38
                    Moze nigdzie tego nie napisales (przepraszam)
                    ale twierdzenie, ze my jako Polacy bronilismy Wiednia tylko w interesie
                    Watykanu uwazam za nie prawdziwe. Polska musiala wowczas tez dbac o swoj
                    interes. Zagrozenie ze strony islamu ( w tym przypadku reprezentowanego przez
                    Turkow) bylo dla nas tez duze. Chociaz mozemy sie uwazac ( w tych czasach) za
                    wzglednie tolerancyjny kraj ( muzulmanie mogli zyc u nas, podobnie jak inni
                    innowiercy w miare spokojnie), tego samego nie moglismy oczekiwac od wyznawcow
                    islamu.
                    Pozdrawiam
                    • marcus_crassus do "dialina " 03.11.03, 11:20
                      przepraszasz woła :))))

no wiec informuje - zalace sie ze sie go obraza indywiduum tomson to po
                      prostu "wioskowy idiota"...ze jest idiota stwierdzili wszyscy wlasciwie na tym
                      forum,no moze oprocz tych ktorzy z nim nie gadaja - wszyscy a przykladem tego
                      jest jakis niedawny watek gdy jakis facet chcial z nim rozsadnie rozmawiac i
                      zeby byc milym zaczal w stylu "tomson,jestes inteligentny gosc ale piszesz
                      tutaj i tutaj nieprawde"...i staral sie byc kulturalny 3 posty...

w 3 stwierdzil - tomson - ty jestes jednak idiota...:)))))

stwierdzili tak wszyscy:))))tomson to debil nie majacy elementarnego pojecia o
                      historii,gospodarce i czymkolwiek,jego ortografia oryginalna jest tak
                      tragiczna ze zahacza o pisownie dziecka specjalnej troski (teraz zaczal
                      stosowac program korygujacy bo ludzie mu wypominali ze pisze jak uposledzony)

po grzyba podchodzic do niego z szacunkiem???przeciez to debil...:)))))

on nic nie wie,nigdzie nie byl,jest tepy,wiedza na jakikolwiek temat u niego
                      to dno...do tego pisze bzdry :))

do swini w chlewie mam wiekszy szacunek :))podobno swinia glupia nie jest
                      • Gość: Tomson Teraz widzisz kolego H, dlaczego crassulę trzeba IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 15:37
                        traktować jak głupią krowę i zamiast z nią dyskutować należy ją "lać po pysku".
                        Nie daj się zwieść temu że jest taka przyjazna do ciebie. Możesz sobie pomyśleć
                        "do mnie jest kulturalna, a nienawidzi tylko tego Tomsona musi coś w tym być".
                        Otóż nie, to jej typowa zagrywka, tzw. "łaszenie się do ludzi", gdy wszyscy to
                        coś wyśmieją i oleją wtedy szuka kumpli do pogania (ostatnio do mnie tak się
                        łasił), ale gdy tylko poczuje się pewnie dowala swoim rozmówcom bez żadnego
                        uzasadnienia od debili,kretynów itp. Co rusz zmienia o 180 stopni swoje poglądy
                        tak by potem się chwalić,że zawsze wychodzi na jego, często ludziom dokłada też
                        własne przywary, by w ten sposób oddalić je od siebie. Swego czasu forum było
                        pełne wątków wyśmiewających jego głupotę i prostactwo.

marcus_crassus napisał:

> przepraszasz woła :))))
                        >
                        > no wiec informuje - zalace sie ze sie go obraza indywiduum tomson to po
                        > prostu "wioskowy idiota"...ze jest idiota stwierdzili wszyscy wlasciwie na
                        tym
                        > forum,no moze oprocz tych ktorzy z nim nie gadaja - wszyscy a przykladem tego
                        > jest jakis niedawny watek gdy jakis facet chcial z nim rozsadnie rozmawiac i
                        > zeby byc milym zaczal w stylu "tomson,jestes inteligentny gosc ale piszesz
                        > tutaj i tutaj nieprawde"...i staral sie byc kulturalny 3 posty...
                        >
                        > w 3 stwierdzil - tomson - ty jestes jednak idiota...:)))))
                        >
                        > stwierdzili tak wszyscy:))))tomson to debil nie majacy elementarnego pojecia
                        o
                        > historii,gospodarce i czymkolwiek,jego ortografia oryginalna jest tak
                        > tragiczna ze zahacza o pisownie dziecka specjalnej troski (teraz zaczal
                        > stosowac program korygujacy bo ludzie mu wypominali ze pisze jak uposledzony)
                        >
                        > po grzyba podchodzic do niego z szacunkiem???przeciez to debil...:)))))
                        >
                        > on nic nie wie,nigdzie nie byl,jest tepy,wiedza na jakikolwiek temat u niego
                        > to dno...do tego pisze bzdry :))
                        >
                        > do swini w chlewie mam wiekszy szacunek :))podobno swinia glupia nie jest
                    • Gość: Tomson Re: Daj spokój. Gdzie ja coś takiego napisałem??? IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 15:46
                      Gość portalu: H napisał(a):

> Moze nigdzie tego nie napisales (przepraszam)
                      > ale twierdzenie, ze my jako Polacy bronilismy Wiednia tylko w interesie
                      > Watykanu uwazam za nie prawdziwe.
                      Źle się wyraziłem, nasze XVII-wieczne wojny z Turcją były w interesie Watykanu.
                      W 1683 wszystko już bardzo dalego zaszło i biorąc pod uwagę jaka sytuacja wtedy
                      panowała odsiecz wiedeńska nie była najgorsza, jednak początki wojen
                      Polsko-Tureckich, które doprowadziły do takiej sytuacji sięgają dziesiątek lat
                      wstecz.

> Polska musiala wowczas tez dbac o swoj
                      > interes. Zagrozenie ze strony islamu ( w tym przypadku reprezentowanego przez
                      > Turkow) bylo dla nas tez duze. Chociaz mozemy sie uwazac ( w tych czasach) za
                      > wzglednie tolerancyjny kraj ( muzulmanie mogli zyc u nas, podobnie jak inni
                      > innowiercy w miare spokojnie), tego samego nie moglismy oczekiwac od wyznawcow
                      > islamu.
                      > Pozdrawiam
                      I dzięki tej toleracji m.in. Turcja nie uznawała nas za swojego naturalnego
                      wroga jak Austrię, Wenecję czy Państwo Kościelne.
                      Istniała możliwość dogadania się z Turkami, oni oddają zagarnięte nam Podole,my
                      nie wtrącamy się do ich wojny z papiestwem i cesarstwem,a jedynie bierzemy "w
                      opiekę" Czechy ze Śląskiem jako kolejną część składową wielkiej
                      Rzeczpospolitej. Prawdziwym wrogiem Turcji był rezydujacy w Wiedniu cesarz
                      niemiecki,watykański papierz i Wenecja z którą Turcy od lat walczyli. My
                      mogliśmy się z Turkami dogadać, a husarskie kopie skierować przeciw Prusakom i
                      anarchistycznej szlachcie, tak by zbudować silnie scentralizowaną, rządzoną
                      przez dynastię Sobieskich Rzeczpospolitą z Czechami, Śląskiem i Prusami, a może
                      nawet Pomorzem.Imperium Osmiańskie chyliło się ku upadkowi, technologicznie ich
                      armia zostawała coraz bardziej za europejską, a ogromnie zróżnicowanym
                      kulturowe sprawiało, że imperium ciężko było zarządzać. Po pokonaniu Autrii i
                      Wenecji Turcy niechybnie zmierzaliby do wojny z Francją (największą uwczesną
                      potęgą militarną świata), a dojście Turków pod Watykan ruszyłoby największe
                      uwczesne "zagłębie" kato-fundametalizmu (Hiszpanię) przeciw nim. Turcja byłaby
                      bez szans i itak dostałaby w dupę, być może nawet przyspieszyłoby to jej rozpad
                      na Bałkanach i stworzyło Rzeczypospolitej możliwość "wzięcia po opiekę" Węgier,
                      Słowacji, Mołdawii,być morze nawet powstałaby taka taka pustka na Bałkanach,że
                      wykorzystując zaangarzowanie Rosji i Szwecji w walkę o dostęp tej pierszej do
                      Bałtyku na początku XVIII wieku moglibyśmy zrobić z bałkańskich krajów
                      słowiańskich naszą strefę wpływów.
                      Europa pogrążyłaby się w krwawej wojnie z Turcją, która spustoszyłaby Austrię,
                      Rosja reformująca się wtedy od wewnątrz siedziała cicho,a to stworzyłoby Polsce
                      możliwość dokopania Szwedom,Prusakom i Brandenburczykom, sojusz z Saksonią
                      mógłby być podpisany na inych zasadach.
                      Dzięki temu w XVIII wiek moglibyśmy wkroczyć jako wielka potęga, a nie jak
                      pękający nadmuchany balon, rządzony przez upośledzonych umysłowo Sasów.
                      • Gość: J.K. Tomson, widze wkraczasz na obszary strategicznego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.11.03, 23:10
                        myslenia.
                        dobrze.
                        Wrocimy kiedys do tego tematu.
                        teraz musze konczyc.
                        A zatem krotko:
                        Turcja wchodzac w sojusz z Rzeczpospolita osiagnelaby niemale korzysci.
                        My troche mniejsze.
                        Za 100 lat rozbioru Polski dokonywalaby Turcja pospolu z Rosja.
                        A pol Europy byloby Islamskie...
                        Nieszczesciem Polski nie byl wtedy brak sojuszu z Turcja,
                        Tylko brak porozumienia z Rosja.

A reszta kiedys.
                        • Gość: Tomson Re: Tomson, widze wkraczasz na obszary strategicz IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 23:15
                          Gość portalu: J.K. napisał(a):

> myslenia.
                          > dobrze.
                          > Wrocimy kiedys do tego tematu.
                          > teraz musze konczyc.
                          > A zatem krotko:
                          > Turcja wchodzac w sojusz z Rzeczpospolita osiagnelaby niemale korzysci.
                          > My troche mniejsze.
                          > Za 100 lat rozbioru Polski dokonywalaby Turcja pospolu z Rosja.
                          > A pol Europy byloby Islamskie...
                          Napisałem przecież dlaczego by tak nie było w porzednim poście.

> Nieszczesciem Polski nie byl wtedy brak sojuszu z Turcja,
                          > Tylko brak porozumienia z Rosja.
                          W wojnie północnej mieliśmy sojusz z Rosją i jak na tym wyszliśmy? Wtedy lepiej
                          było już wybrać Szwedów i proponowanego przez nich króla, zamiast tępego Sasa.

> A reszta kiedys.
      • indris Stare bzdury 03.11.03, 12:56
        Tomson napisał: "Wojny z Turcją prowadziliśmy wbrew naszym narodowym
        interesom...". A potem przypomniał, że sto lat później Austria wzięła udział w
        rozbiorach Polski.
        Są to stare bzdury wymyślone kiedyś przez historyków superkrytycznych.
        Rozprawił się z nimi choćby Jasienica ("Rzeczpospolita Obojga Narodów").
        Wystarczy przypomnieć, że na 12 lat przed Wiedniem Turcja oderwała od POlski
        część POdola (z Kamieńcem Podolskim) a na 10 lat przed Rzeczpospolita ledwie
        się obroniła pod Chocimiem. Turcja w XVII wieku była mocarstwem
        imperialistycznym i zaborczym a Rzeczpospolita leżala na drodze jej ekspansji,
        podobnie jak Austria i Węgry. Właśnie w narodowym i cywilizacyjnym interesie RP
        leżało zahamowanie tureckiej ekspansji. A jak słusznie zauważył JAsienica
        lepszy był zabór dokonany po stu latach przez państwa europejskie, niż zabór w
        wieku XVII przez Turcję. A o tym, jaki był los krajów europejskich podbitych
        przez Turków, pokazują kraje bałkańskie.
        Polska popełniala - jak każdy kraj - wiele głupstw w polityce zagranicznej.
        Ale odsiecz Wiednia akurat do głupstw nie należy, a do posunięć najmądrzejszych.
        • Gość: Tomson Re: Stare bzdury IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 15:26
          indris napisał:

> Tomson napisał: "Wojny z Turcją prowadziliśmy wbrew naszym narodowym
          > interesom...". A potem przypomniał, że sto lat później Austria wzięła udział
          w
          > rozbiorach Polski.
          > Są to stare bzdury wymyślone kiedyś przez historyków superkrytycznych.
          > Rozprawił się z nimi choćby Jasienica ("Rzeczpospolita Obojga Narodów").
          > Wystarczy przypomnieć, że na 12 lat przed Wiedniem Turcja oderwała od POlski
          > część POdola (z Kamieńcem Podolskim) a na 10 lat przed Rzeczpospolita
          ledwie
          > się obroniła pod Chocimiem.
          Historia wojen polsko-tureckich sięga wojny 30-letniej, kiedy pomogliśmy
          Austryjakom tłumić bunty wspieranych przez turków husytów czeskich i to był
          błąd.

> Turcja w XVII wieku była mocarstwem
          > imperialistycznym i zaborczym a Rzeczpospolita leżala na drodze jej ekspansji,
          > podobnie jak Austria i Węgry.Właśnie w narodowym i cywilizacyjnym interesie RP
          Na Węgrzech sporo było ludzi będących za przymierzem z Tuecją przeciw Austrii.
          Nie zapominaj że Siedmiogród brał stronę Turków.

> leżało zahamowanie tureckiej ekspansji. A jak słusznie zauważył JAsienica
          > lepszy był zabór dokonany po stu latach przez państwa europejskie, niż zabór w
          > wieku XVII przez Turcję.
          Turcja nie byłaby w stanie zniewolić Polski, a mogła mocno sprać dupska
          państwom niemieckim.

> A o tym, jaki był los krajów europejskich podbitych
          > przez Turków, pokazują kraje bałkańskie.
          > Polska popełniala - jak każdy kraj - wiele głupstw w polityce zagranicznej.
          > Ale odsiecz Wiednia akurat do głupstw nie należy, a do posunięć
          > najmądrzejszych.
          Prowadzona od dziesięcioleci polityka, która doprowadziła do tego że tak
          musieliśmy postąpić była głupia. Nawet w tym czasie istniała możliwość
          dogadania się z Turkami, oni oddają zagarnięte nam Podole,my nie wtrącamy się
          do ich wojny z papiestwem i cesarstwem,a jedynie bierzemy "w opiekę" Czechy ze
          Śląskiem jako kolejną część składową wielkiej Rzeczpospolitej. Prawdziwym
          wrogiem Turcji był rezydujacy w Wiedniu cesarz niemiecki,watykański papierz i
          Wenecja z którą Turcy od lat walczyli. My mogliśmy się z Turkami dogadać, a
          husarskie kopie skierować przeciw Prusakom i anarchistycznej szlachcie, tak by
          zbudować silnie scentralizowaną, rządzoną przez dynastię Sobieskich
          Rzeczpospolitą z Czechami, Śląskiem i Prusami, a może nawet Pomorzem.
          Imperium Osmiańskie chyliło się ku upadkowi, technologicznie ich armia
          zostawała coraz bardziej za europejską, a ogromnie zróżnicowanym kulturowe
          sprawiało, że imperium ciężko było zarządzać. Po pokonaniu Autrii i Wenecji
          Turcy niechybnie zmierzaliby do wojny z Francją (największą uwczesną potęgą
          militarną świata), a dojście Turków pod Watykan ruszyłoby największe
          uwczesne "zagłębie" kato-fundametalizmu (Hiszpanię) przeciw nim. Turcja byłaby
          bez szans i itak dostałaby w dupę, być może nawet przyspieszyłoby to jej rozpad
          na Bałkanach i stworzyło Rzeczypospolitej możliwość "wzięcia po opiekę" Węgier
          i Słowacji, moża naweyt Mołdawii. Europa pogrążyłaby się w krwawej wojnie,
          która spustoszyłaby Austrię, Rosja reformująca się wtedy od wewnątrz siedziała
          cicho,a to stworzyłoby Polsce możliwość dokopania Szwedom,Prusakom i
          Brandenburczykom, sojusz z Saksoniom mógłby być podpisany na inych zasadach.
          Dzięki temu w XVIII wiek moglibyśmy wkroczyć jako wielka potęga, a nie jak
          pękający nadmuchany balon rządzony przez upośledzonych umysłowo Sasów.
      • Gość: historyk Re: Polacy zawsze byli dobrzy w machaniu szabelką IP: *.clvdoh.adelphia.net 10.11.03, 14:45
        Zeby, gdyby, to by.... Zamknij sie dupku. Historii nie zmienisz
    • puls wspaniale slowa---WRZUC LINKA fajny cytat ...) 03.11.03, 12:12
      marcus_crassus napisał:

>
      >
      >
      >
      • Gość: A Re: MARCHUS JEST PATRIOTA! IP: *.NYCMNY83.covad.net 03.11.03, 15:42
        to cos nowego.
        Zyjemy w nowuych czasach i pamietajmy ze General Clark przepedzil serbiskich
        chrzescijan z Kosowa . Patronowala mu pani Albraight i wszyscy sionisci. W tym
        kontekscie patrzmy na bitwe pod Wiedniem.
      • Gość: Tomson Re: wspaniale slowa---WRZUC LINKA fajny cytat IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 15:49
        puls napisał:

> marcus_crassus napisał:
        >
        > > But the conquering spirit of Islam did not die after Lepanto. The Islamic
        > > advance into Europe was definitively halted only in 1683, when Vienna was
        > > liberated from the Ottoman siege by the Christian armies under the command
        >
        > > of John III Sobieski, the king of Poland. [...] In reality, for almost a
        > > thousand years Europe was under constant threat from Islam, which twice pu
        > t
        > > its survival in serious danger.
        > >
        > >
        > > wiec zydzi musza pamietac o roli jaka odegrala w kluczowej dla swiata
        > > zachodu bitwie Polska :))))
        > >
        > > artykul z gazety watykanskiej :))))
        > >
        > > moge byc dumny z mojego kraju :))
        W Austrii myślą że to zwycięstwo to zasługa ich cesarza, w Niemczech że wojsk
        Szwabsich i Brandenburskich idących też wtedy na odsiecz. Zawsze gdy odnosimy
        zwycięstwa dla obcych nie dla siebie, to obcy zawsze będą to bardziej sobie
        przypisywać.
    • kontrkultura Wlasnie mi sie cos przypomnialo ;)))) 03.11.03, 17:03
      A mianowicie wypowiedz forumowego historyka Tytusa Flawiusza.

Pamietasz, jak pisal o tym, ze Jan III Sobieski baaardzo lubil, lub jak on tam
      pisal? Juz nie pamietam dokladnie... Chyba cos o tym, ze bardzo lubil Turcje,
      lub islam, islamisci, czy cos takiego... typowe bzdury :)))
      Pisal to w "Wyprawie Krzyzowej XXI wieku"

marcus_crassus napisał:

Jak milo cos takiego przeczytac...

>
      >
      • Gość: J.K. Kontra, krotko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.11.03, 22:57
        nie mam czasu
        ale Crassus mi podeslal nowy dokument Vatykanu w sprawie Islamu
        (tylko, ze mam go na innym komputerze)
        zwroc sie do Crassusa, bo zdaje sie, Vatykan zaczyna trzezwiec...

pozdraviam
        • Gość: Tomson Jak gościu szanujący rozmówców z innymi poglądami IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 23:17
          tak jak ty, może zadawać się z prostakiem i głupolem w rodzaju crassuli???

> nie mam czasu
          > ale Crassus mi podeslal nowy dokument Vatykanu w sprawie Islamu
          > (tylko, ze mam go na innym komputerze)
          > zwroc sie do Crassusa, bo zdaje sie, Vatykan zaczyna trzezwiec...
          >
          > pozdraviam
          • marcus_crassus do J.K ;))))) 03.11.03, 23:23
            ale ty masz cierpliwosc zeby tomsonowi cos tlumaczyc ;)))))

moj Azor jest bardziej pojetny ;))))

nawet nie musialem go uczyc - od razu w czasie wiadomosci jak widzial Arafata
            albo Bin ladena to szczekal ;))) i chiraca tez...;))))

a jak puszczali mu zdjecia amerykanskich dowodcow relacjonujacych kampanie z
            iraku to merdal ogonkiem i sie cieszy ;))))
            • Gość: Tomson Re: do J.K ;))))) IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 23:44
              marcus_crassus napisał:

> ale ty masz cierpliwosc zeby tomsonowi cos tlumaczyc ;)))))
              >
              > moj Azor jest bardziej pojetny ;))))
              >
              > nawet nie musialem go uczyc - od razu w czasie wiadomosci jak widzial Arafata
              > albo Bin ladena to szczekal ;))) i chiraca tez...;))))
              >
              > a jak puszczali mu zdjecia amerykanskich dowodcow relacjonujacych kampanie z
              > iraku to merdal ogonkiem i sie cieszy ;))))
              Przynajmniej się nie onaizował jak ty widząc zabijanie irackich dzieci
              zdziczała krowo.
          • Gość: ANka Czesc robaczku... IP: *.ifn-magdeburg.de 10.11.03, 14:38
            pamiec trwala Ci sie klania.. Przypomnij sobie czasy Czech i i konkordatu.. I
            twoje rozmowy ze mna...

A takze odpowiedz do mnie skierowana...
            To drobiazg oczywiscie- pewnie zamierzona zabawa..
            Ale i tak fajnie..
            Rycerz w spodniczce tez mi sie nie podoba.. wogole jestescie zbyt malo kreatywni...
        • kontrkultura re: 05.11.03, 18:15

> nie mam czasu
          > ale Crassus mi podeslal nowy dokument Vatykanu w sprawie Islamu
          > (tylko, ze mam go na innym komputerze)
          > zwroc sie do Crassusa, bo zdaje sie, Vatykan zaczyna trzezwiec...
          >
          > pozdraviam

Dzieki
      • marcus_crassus pozdrowka kontra ;))))) 03.11.03, 23:06
        ide jutro na kebaba ;))))))

wiesz ze zawsze daja mi ogromne porcje??:))))

i na dodatek sa strasznie milusinscy...dodaja nawet specjalnie warzywka i
        jakies swinstwa zeby bylo wiecej ;))))

heheheheheh..gdyby Titus wiedzial ze to ja na pewno by tam nasikal ;))
        • marcus_crassus aaa..juz idzie link.... 03.11.03, 23:11
          a teraz narka chlopaki ;)))bo sie musze robota zajac ;))))

w weekend zrobilem sobie w koncu chwilke wolnego zeby cos poszukac na necie z
          polityki i wojskowosci etc....ale wolne sie skonczylo i trzeba
          kapitalistycznie znow zaczac zasuwac...;)))

jak bedziecie chcieli to zerknijcie na to

www.globalsecurity.org/org/news/2003/031101-ebomb01.htm
          o bombie "e"

www.globalsecurity.org/org/news/2003/031019-warfare01.htm
          wojny laserowe - to juz sie dzieje

www.airforcetimes.com/channel.php?GQID=292925
          fajna strona z newsami z iraku - ale niestet cos dzis widze ze jakos maja
          opozninia...a szkoda,ostatnio byla w miare akturalna...

lece...
          • marcus_crassus ups - nie dalem do tego z watykanu -juz idzie 03.11.03, 23:12
            213.92.16.98/ESW_articolo/0,2393,41931,00.html
            • marcus_crassus ps-moje wyjsnienie tego dokumentu 03.11.03, 23:26
              choc byc moze calkowicie bledne - ale - papiez umiera,a jesli jeszcze nie
              umiera to juz nie sprawuje na pewno wladzy w watykanie...wladze przejmuje inne
              stronnictwo - oni juz nie sa tak milujacy pokoj jak JP II...

i teraz polityka watykanu moze sie bardzo zmienic...

zobaczymy zreszta ;)
              • kontrkultura Re: ps-moje wyjsnienie tego dokumentu 09.11.03, 13:33
                Faktycznie... Widze, ze w Watykanie pojawiaja sie odglosy zdrowego rozsadku...

Mam nadzieje, ze tym sie nie ograniczy...
                • marcus_crassus do kontrkultury :)))-to jest przyszlosc ;))) 09.11.03, 13:38
                  no taka prawda;))) - niedlugo wiec ja tu u nas wsiadam na leoparda,ty na T-
                  80 ;)))))
                  i widzimy sie pod murami Damaszku ;)))))))

bedzie standard z wypraw krzyzowych - troszke gwaltow,malutkie grabieze i
                  troszke takich tam :))))))))

normalka :)))
                  • kontrkultura co Ty na to? 10.11.03, 10:36
                    Wyobraz sobie...

Polska od Baltyku do Zatoki Perskiej....

i oczywiscie... duzo, duzo czarnego szczescia...
    • wielki_czarownik Naszej głupoty chciałęś napisać. 03.11.03, 23:40
      Zamiast dogadać się z Turcją i razem bić naszych wspólnych wrogów (Rosję i Austrię) my w imię wiary wykopaliśmy sobie grób. Ci których uratowaliśmy dokopali nam zaledwie kilkadziesiąt lat później.
      • Gość: Tomson Uuups, zaraz crassula ogłosi wszem i wobec IP: *.ds.pg.gda.pl 03.11.03, 23:46
        że Tomson i Wielki Czarownik to ta sama osoba, bo mamy zbieżne poglądy. Taka
        już krowia natura tej crassuli.

wielki_czarownik napisał:

> Zamiast dogadać się z Turcją i razem bić naszych wspólnych wrogów (Rosję i
        Aust
        > rię) my w imię wiary wykopaliśmy sobie grób. Ci których uratowaliśmy dokopali
        n
        > am zaledwie kilkadziesiąt lat później.
        >
        • wielki_czarownik Nie. Narcus mnie zna. /nt 03.11.03, 23:47

• marcus_crassus no wszyscy cie juz znaja.... 06.11.03, 12:16
            nwet powstaly specjalne nicki na twoja czesc...

chyba "wielka czarowna kupa" i "wielki balwan" :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka