basilisque 30.05.11, 22:00 Coś tu mało o nich. A to - sztandarowa grupa progresywna lat 70-tych (do czasu odejścia Gabriela, kiedy skręcili w stronę popu, sam Gabriel zresztą też). No i co sądzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilnyckyj Re: Genesis - ankieta 01.06.11, 22:53 Z Genesis to jest tak, że miałem dla nich uznanie, słuchałem z zainteresowaniem, ale... czegoś jakby brakowało. Z drugiej strony jak wyszli bardziej komercyjnie z Follow you follow me to odbijało wyraźnie na korzyść w porównaniu z mainstreamem pop owej epoki. Jak nie pamiętacie, to posłuchajcie: www.youtube.com/watch?v=3muC5MXn1sY Mnie się to podoba. Zresztą Phil Collins zachowuje to zadziwiająco podobną barwę głosu do Petera Gabriela, który solowo wystartował też b. ciekawie w SOLSBURY HILL Odpowiedz Link
anais_pl Re: Genesis - ankieta 02.06.11, 20:09 O tak, "Follow me" to niby popowy utwór, ale zawsze się wzruszam, kiedy ją słyszę Piękna piosenka! Co do Genesis, to mam problem z Collinsem, nie przepadam za jego głosem. Jest jednak płyta, która kiedyś bardzo mi się podobała: "Wind and wuthering". Odpowiedz Link
basilisque Re: Genesis - ankieta 03.06.11, 22:04 A ja bardzo ich lubię z czasów "progresywnych", z Gabrielem (nb. bardzo "przystojna brunetka"): tańczący z księżycowym rycerzem... to też b. ładne Odpowiedz Link
czarny-kelvin Re: Genesis - ankieta 05.06.11, 15:56 Ja - na nie. 1. nadęte 2. pretensjonalne 3. nudne, monortonne. A po odejściu PG, zrobiła się z tego komercyjna taniocha Odpowiedz Link
t.o.m.e.k Re: Genesis - ankieta 08.06.11, 12:52 czarny-kelvin napisał: > 3. nudne, monortonne. Uwielbiam takie teksty... Rzeczywiście nie sposób w tej monotonii odróżnić "Entangled" od "Los Endos", "Your Own Special Way" od "Wot Gorilla" czy "Turn it on Again" od "Duchess"... > > A po odejściu PG, zrobiła się z tego komercyjna taniocha Po prostu Doda się chowa przy komercji typu "Squonk", "One For The Vine", "Home By The Sea" czy "Domino". Odpowiedz Link
jo_ember Re: Genesis - ankieta 09.06.11, 22:47 Ja uważam , że to jest klasa. Faktycznie po odejściu Gabriela coś pękło i właściwie to raczej istniał Phil Collins niż Genesis (potem mieli jeszcze innego solistę w m.in. w Calling All Stations). Nudne - to oczywiście słowo bez znaczenia. Lepiej po prostu napisać, że się nie podoba i tyle. Odpowiedz Link
czarny-kelvin Re: Genesis - ankieta 20.07.11, 21:35 Uderz w stół i nożyczki od razu się odezwą. Nic na to nie poradzę: NIE WIELBIĘ GENESIS. A czy prawo do odzywania się mają tylko ci co wielbią? Odpowiedz Link
w.ell Re: Genesis - ankieta 11.06.11, 11:11 POP - nie oznacza dla mnie czegoś gorszego od... -= właśnie - od czego? Czy prog-rock art-rock - to też nie jest pop? Genesis - jak najbardziej lubię w każdej postaci. A młody Peter Gabriel - prześliczny! DB. Well Odpowiedz Link
basilisque Re: Nursery Cryme 14.06.11, 22:23 No chylę czoła... ale czy to najbardziej genialny prog-rock? Ale nic - odsłucham jeszcze raz. Bo za pierwszym wydało mi się zimne i wykoncypowane. Na razie wyżej stawiam Jethro Tull i uwaga, uwaga: Procol Harum (mimo, że to właściwie pop)! (Aha: Peter Gabriel i Gary Brooker mają b. podobną barwę głosu). Odpowiedz Link
pomer_anya Re: Genesis - ankieta 17.07.11, 23:14 Chyba na początku nie mieli takich sukcesów jak np. Jethro Tull. Jak słucham ich z pierwszego okresu wyczuwam pewien chłód i nieco artystowskie zadęcie (podobnie - Gentle Giant). Sukces zaczął się od odejścia Gabriela i pierwszego super-hitu "Follow you follow me". Odpowiedz Link