15.04.12, 22:53
Poezja śpiewana, to trochę zły termin bo sugeruje, że przede wszystkim jest sobie wiersz, a potem ktoś do tego mniej lub bardziej adekwatną melodię wymyśli. Ale prawdziwie poetycka piosenka powinna być jednością muzyki, tekstu i wykonania. Takim ideałem jest dla mnie "Wspomnienie" do tekstu Tuwima, muzyka Marka Sarta i fantastyczny śpiew, głos, interpretacja Niemena. Oczywiście to tylko jeden z przykładów, ale w polskiej piosence tej klasy dzieł jest dużo!
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: Poezja 16.04.12, 22:43
      Właśnie lata 60/70 - są pełne poezji! Tam: Dylan, Simon&Garfunkel, Jefferson Airplane, Beatles, czy też. Zeppelin, i Pink Floyd. U nas: zgadzam się, że "Wspomnienie" - to małe arcydziełko, Anawa i Grechuta, Skaldowie (co prawda nierówni), Klan...
      Ostatnio Anna Maria Jopek przypomniała najpiękniejszą pieśń A. Zielińskiego:
      youtu.be/JVGwn4DkEEg
      • ilnyckyj Re: Poezja 17.04.12, 22:52
        Jeśli chodzi o AMJ, to jej interpretacja ma wiele dobrych pomysłów, ale chyba zabija przy okazji prostotę i bardzo subtelnie narastające crescendo oryginału. To była pierwsza (chyba) i jedna z najlepszych piosenek Skaldów:
        Tam wiele było wlaśnie poezji
    • basilisque Re: Poezja - Autentyczność! 22.04.12, 21:27
      To słowo - autentyczność, w rozumieniu heideggerowskim, najbardziej mnie uderza w muzyce tych lat. To znaczy: spontaniczność, naturalna ekspresja! I to - mimo, że zawsze to był biznes, ale wtedy to jakoś dało się połączyć.
      • krol-czy-krolik Re: Poezja - Autentyczność! 23.04.12, 13:09
        basilisque napisał:

> To słowo - autentyczność, w rozumieniu heideggerowskim, najbardziej mnie uderza
        > w muzyce tych lat. To znaczy: spontaniczność, naturalna ekspresja! I to - mimo
        > , że zawsze to był biznes, ale wtedy to jakoś dało się połączyć.
        Dobre... Baju baju będziesz w raju. Autentyczność, hue, hue. Liczy się kasa. AUTENTYCZNA (a nie wymyślona) kasa! To jedno co autentyczne w tym biznesie... smile
        DB (autentyczna) od Rabbita
        • jo_ember Re: Poezja - Autentyczność! 25.04.12, 15:25
          krol-czy-krolik napisał:

> basilisque napisał:
          > Dobre... Baju baju będziesz w raju. Autentyczność, hue, hue. Liczy się kasa. AU
          > TENTYCZNA (a nie wymyślona) kasa! To jedno co autentyczne w tym biznesie... smile
          > DB (autentyczna) od Rabbita
          Oj strasznie to prymitywizujesz. Myślę, że ktoś taki jak Dylan, Doors, a nawet The Beatles przede wszystkim chcieli coś wyrazić, przekazać. A kasa - przyszła potem. Siłą tych lat był bunt przeciw schematom i formatom. Przekraczanie konwencji, czyli crossover. I okazało się, ze ten bunt sie opłacił!
          • basilisque Re: Poezja - Autentyczność! 27.04.12, 22:14
            To był czas "radosnej twórczości" w dobrym tego słowa znaczeniu. Ludzie utalentowani, po prostu grali, to co im w duszy grało. I trafili intuicyjnie do nowego pokolenia, więcej , zaczęli je wyrażać i formować.
    • basilisque Marek Grechuta 02.05.12, 23:18
      Dzis sobie obejrzałem na Kanale Kultura jego koncert. Ostatni numer "Korowód" - to jedna z piękniejszych i bardziej wstrzasających pieśni poetyckich
    • basilisque Re: Poezja 07.05.12, 22:44
      Ale mimo wszystko mam pewien dystans do tzw. poezji śpiewanej, tzn. pisania muzyki do istniejących wierszy. Z wyjątkiem "Wspomnienia" - bynajmniej się nie zachwycam innymi utworami Niemena do tekstów Norwida, Leśmiana itp.
      Nb. Markowi Grechucie - to już lepiej wychodziło, intuiciyjnie potrafił uchwycić nastrój wiersza.
      • essor Re: Poezja 16.05.12, 19:42
        Jeszcze raz obejrzałem film CONTROL...Pzrypomniało mi to Joy Division i ich kawałki właśnie, w odróżnieniu od łupanych punków typu Sex Pistols czy Buzzcocks - to właśnie poezja, muzycznie i tekstowo.
        • basilisque Re: Poezja 17.05.12, 21:17
          Pamiętam ten film. I tu już były wątki o nim i o Joy Division i Ianie Curtisie. Oceny krańcowe. Osobiście - uważam, że to b. dobry obraz. Zrobiony "chłodnym okiem", czarno-biały. Ta Anglia - przypomina szarość PRLu. Może nie widać tego szaleństwa, poezji w postaci głównego bohatera. Ale też on taki chyba był. Introwertyk i ekstrawertyk zarazem. A raczej introwertyk z potrzebą wyrazu. Potrzebą ekspresji swoich demonów.
          • dziwny_ten_swiat Poezja bez zadęcia 07.05.13, 12:06
            To dla mnie większość kawałków pewnej kapeli z miasta Liverpool
            • billy.the.kid Re: Poezja bez zadęcia 07.05.13, 19:20
              12 groszy KAZIKA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka