Dodaj do ulubionych

bóle miesięczkowe

16.12.12, 11:53
Jak radzicie sobie z bólami miesiączkowymi? Macie swoje domowe sposoby czy wspieracie się lekami? A może przeczekujecie, dzielnie zaciskając zęby? Ja osobiście mam bezbolesne miesiączki ale nie mogę przejść obojętnie obok bólów mojej siostry sad Jednocześnie mam wątpliwości, czy mogę radzić jej leki - bo czy dobrze jest faszerować się chemią? Jak tak- czym? Dodam, że miała robione różne badania: usg, histeroskopię i inne badania hormonalne więc przyczyna leży chyba po prostu w "jej naturze" i "najprawdodopobniej przejdzie po pierwszym porodzie". Ok, ale do porodu zostało jeszcze kilka lat. Co do tego czasu?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: bóle miesiączkowe 16.12.12, 18:38
      Przecież nie będzie się "faszerować" lekami przeciwbólowymi na stałe, tylko przez dwa-trzy dni, wtedy kiedy najbardziej cierpi. Zamiast średniowiecznego zaciskania zębów polecam pójść po rozum do głowy i zaaplikować jednak coś przeciwbólowego. A co to najlepiej niech lekarz doradzi, a nie Ty. Albo niech siostra wypróbuje co najszybciej i najskuteczniej na nią działa z leków dostępnych bez recepty.
      I jeszcze jedno takie bóle wcale nie przechodzą po porodzie, a nawet po dwóch, to mit.
      • sundry Re: bóle miesiączkowe 16.12.12, 21:13
        Ja znam co najmniej kilka osób, którym jednak przeszło po porodzie.
    • bogna.r Re: bóle miesięczkowe 16.12.12, 18:57
      Dołączam się do rad aqua.
      Jeżeli chodzi o mnie: staram się unikać leków (czyli nie biorę ich po pierwszym sygnale bólu) ale gdy staje się wyjątkowo silny (czyli boli mnie wyjątkowo mocno) - łykam rozkurczającą galospę.
      • railly Re: bóle miesięczkowe 17.12.12, 09:34
        Przeciwbólowo w takich sytuacjach działa napar z szałwii. Jednak jesli nie pomaga, lepiej wziąc lek przeciwbólowy, jesli ktoś nie łyka ich jak cukierki, ale np. 2-3 razy w miesiącu (podczas miesiączki), to nic się nie stanie, w takiej ilości są bezpieczne.
      • zebra12 Re: bóle miesięczkowe 22.12.12, 10:01
        Jeśli pomaga Ci galospa, to Twój ból nie jest wcale silny...
      • princess_yo_yo Re: bóle miesięczkowe 01.01.13, 19:25
        leki przeciwbolowe dzialaja najlepiej jesli sie nie czeka do ostatniej chwili. jesli lubisz zaciskac zeby to badz konsekwentna bo akurat przy takim podejsciu rzeczywiscie 'faszerujesz sie chemia' bez sensu.
        • Gość: upd Re: bóle miesięczkowe IP: *.cheeloo.net 07.01.13, 15:51
          Podpisuję się. To samo chciałam napisać. Dodam jedynie, że jeśli ktoś cierpi na SILNE bóle to jak nie weźmie leku przeciwbólowego na początku to potem tegoż bólu nie zbije się łatwo niczym w małej ilości, w dużej i wyjątkowo mocnej tez nie do końca. Jeśli czeka się z lekiem aż ból się i to działa tzn że ból nie jest mocny...
    • vandikia Re: bóle miesięczkowe 18.12.12, 15:45
      u mnie rozwiązała laparoskopia, wcześniej dziesiątki badań i diagnoz wykazywało, że wszystko OK, a dużo OK nie było, masa zrostów, torbiele i ogniska endometrialne - które zostały skoagulowane
      poza tym lek trzeba brać w pierwszych minutach bólu, póki jest łatwy do opanowania, im dłużej zwlekasz, tym dłużej go opanować, ze środków przeciwbólowych, które nie siały spustoszenia w moim organiźmie - przede wszystkim żołądku polecam Solpadeinę, jest bez recepty, rozpuszczałam 2 tabletki w szklance wody i miałam po 10 minutach spokój albo względny spokój - w zależności od natężenia bólowego
    • eryka28 Re: bóle miesięczkowe 20.12.12, 11:32
      ja jednak nie wyobrażam sobie nie przyjąć leku, ale na mnie działają tylko rozkurczowe, typu no-spa czy galospa (choć ta druga lepiej), bo np przeciwbólowe o wiele słabiej. C do tego porodu, to jednak znam co najmniej jedną osobę, której bóle menstruacyjne przeszły właśnie po urodzeniu dziecka więc to chyba nie jest do końca taki mit..
    • Gość: m Re: bóle miesięczkowe IP: *.opera-mini.net 06.01.13, 05:31
      ja tez mam okropne bole, zadne leki przeciwbolowe nie dzilaja, jedynie w ogromnej dawce potrafia co najwyzej przytlumic i nie likwiduja przeciez skurczy. Poniewaz troche sie jednak boje tak faszerowac przeciwbolowymi, znalazlam w aptece lek rozkurczowy, buscopan. Jest rewelacyjny , usuwa przyczyne a nie tylko maskuje skutek, do tego dziala szybciej niz przeciwbolowe. Kosztuje 15-17 zl.
      • zebra12 Re: bóle miesięczkowe 07.01.13, 15:05
        Buscopan pomoże w przypadku słabych bólów. Mojej córce nie pomaga, choć bierze czopki.
        • Gość: m Re: bóle miesięczkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 15:50
          Wcale nie takich słabych... Zazwyczaj biorę od razu 2, a jak to nie pomaga to dodatkowo 2 przeciwbólowe i jest ok. Do tego termofor, rumianek i cały dzień jakiś film/serial bo to odwraca uwagę od bólu, im mniej się o tym myśli tym lepiej.
    • Gość: hhuh Re: bóle miesięczkowe IP: *.cheeloo.net 07.01.13, 15:56
      Biorę Aulin ale średnio pomaga, czyni ból znośnym zazwyczaj. Czasem stosuję kombinację leków przeciwbólowych i rozkurczowych, a dosyć często jadę na hormonach cały cykl.

Ból zbija sie w zarodku inaczej mało czym z nim wygrasz. Jak ma się bolesne miesiączki ZAWSZE należy wziąć lek na samym początku. Moj lekarz radzi jechać na lekach przeciwbólowych i/lub rozkurczowych jakieś 2 dni przed spodziewaną miesiączką.
    • pani.cogito Weganizm 11.01.13, 02:29
      Moje bóle zniknęły jakiś czas po przejściu na weganizm. Jedz dużo warzyw i owoców, zwłaszcza cytrusów, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe i niewielką ilość orzechów i pestek. Wyrzuć z diety produkty zwierzęce. Tyle lat męczyłam się z bólami, a rozwiązanie jest tak proste.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka