rudka-a 04.08.11, 06:01 z satyny, kory, bawełny, flaneli? Czwartkowe dzień dobry Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 Re: no dobra 04.08.11, 06:09 w zimie flanelowa, cudownie mechata i ciepła w lecie z kory na święta ze skrzypiącej krochmalem bawełny a raz w roku z satyny,śliskiej i miłej w dotyku....no...na barabara Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: no dobra 04.08.11, 13:25 A ja już zlikwidowałam pościel do krochmalenia , zostały mi jeszcze 2 prześcieradła . Denerwowało mnie to naciąganie jej po praniu, i prasowanie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Komplet pościeli... 04.08.11, 13:23 Wszystkie ,ale latem najbardziej lubię spać pod satynową , przyjemnie chłodzi. Korę preferuję , bo nie trzeba prasować , flanela w zimie daje uczucia ciepła . Odpowiedz Link
cieplanata Re: Komplet pościeli... 04.08.11, 16:28 najbardziej uwielbiam krochmaloną pościel, nawet z kory troszkę przykrochmalam, satynowej nie znoszę, bo od "ślizgiego" dostaję szczękościsku i ślonotoku Moja siostra ma wspaniały magiel, tam wykrochmaloną pościel nie musi naciągać, oddaje się i odbiera idealnie wyprasowaną Odpowiedz Link
evikon Re: Komplet pościeli... 04.08.11, 17:41 W upalne letnie dni (niestety coraz ich mniej) chłodna satyna - raz miałam okazję spać w jedwabnej hm.............bosko. Zimą uwielbiam ciepłą i przytulną flanelę. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Komplet pościeli... 04.08.11, 18:01 Nie daleko mnie była jeszcze nie dawno magiel, ale już zlikwidowali,a szkoda. Czasem oddawałam firanki do prasowania. Pamiętam też czasy kiedy moja mama miała taki mały domowy elektryczny magiel,a właściwie to nazywało się to urządzenia prasowalnicą ,Pociła się przy tym jak cholera Odpowiedz Link
darima_ka Re: Komplet pościeli... 04.08.11, 18:04 Nie ma znaczenia jaka , wyjmuję z szafy i ubieram . Z flaneli nie mam wcale pościeli , tylko kora i satyna . Dzień dobry czwartlowo Odpowiedz Link
rudka-a Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 13:17 Używam pościeli z kory najczęściej, w zimie flanelowej... Takiej typowej do krochmalenia juz nie mam...stara sie zużyła, nowej nie kupowałam... Kiedyś kupiłam..jaką taką z "mieszanki" w zimie zimna, w lecie potliwa..niezbyt fajna Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 13:31 Bo najzdrowsza chyba była tak płócienna do krochmalenia, ale stajemy się wygodni, nie chce nam się robić tyle zabiegów z krochmaleniami prasowaniem. Pościel z czystej bawełny jest najzdrowsza , cóż kiedy nawet w tej z kory jest często jakiś dodatek sztuczności. Trzeba zwracać uwagę przy zakupie ,żeby 100% bawełny było. Wtedy się nie pocimy pod tym. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 13:50 Haaa, po co mamy sobie życie utrudniać , jak można ułatwiać . A i tak czasu nam na wszystko brakuje Kiedyś kobiety prały na tarze pościel cały dzień Odpowiedz Link
darima_ka Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 20:32 Ojjj tak , już sobie nie wyobrażam krochmalenia i prasowania Odpowiedz Link
cieplanata Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 21:09 co ja zrobię, jak ja lubię sobie utrudniać życie, nawet ścierki krochmale i prasuję Odpowiedz Link
rudka-a Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 21:11 Z lenistwa przerzuciłam się na ręczniki papierowe Odpowiedz Link
darima_ka Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 21:21 Ja też ,ale nie wszystko da się ręcznikami papierowymi wytrzeć, wiec używam jeszcze tych kuchennych ścierek. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 21:25 Ja też , jedynie ściereczki kuchenne krochmalę i prasuję . Chociaż większość koleżanek mi się dziwi, to taka ściereczka jednak lepiej wyciera . Nabyłam kiedyś w markecie tak na próbę ściereczkę kolorowa nie zostawiającą smug na szkle , i muszę powiedzieć ,że teraz załuję ze kupiłam tylko 1 , bo jest naprawdę super . Ściereczki te zniknęły szybko i już nie mogę na nie trafić Odpowiedz Link
darima_ka Re: Komplet pościeli... 05.08.11, 22:09 Dlatego ,ze już się z takimi nie spotkałam , bardzo jej szanuję ,używam tylko do wycierania szkła. Tej ścierki nie pierze się w wysokiej temp. ,nie płucze w płynie do płukania , nie krochmali. Do szyb zresztą też przywiozłam z zagranicy , i wszystkie które kupowałam u nas nie umywają się do tej ,ale ja zawsze na próbę kupuję 1 sztukę ,a potem kiedy się sprawdzi żałuję że nie nabyłam więcej. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Komplet pościeli... 06.08.11, 08:32 Nie tylko Ty , ja też to robię , ale młodzi idą po najmniejszej linii oporu, a i tak wciąż na wszystko czasu im brakuje Odpowiedz Link