Dodaj do ulubionych

Leję wodę

26.10.11, 13:31
Mlodzi juz sie wyprowadzili i teraz mieszkam samiuteńka. Jest super. Z Córka widuje sie częściej niz kiedy tu mieszkała. Prpblem tkwi w czymś innym. Otóz w łazience mam bojler na prad 80 litrowy. I teraz pytanie. Czy mam go skręcic do temperatury odpowiadającej kapieli i prysznicowi i tak stale trzymac, czy też ustawic na bardzo gorąco i dolewac zimna wodę. Chodzi o to czy ekonomiczniej do wrzatku dolewac wody zimnej, czy tez zostawić akurat taką na kąpiel i prysznic i już nic przy bojlerze nie grzebać?w rodzinie zdania sa podzielone.Prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • ksiezniczka-02 Re: Leję wodę 26.10.11, 13:50
      My w domu mamy taki bojler podłączony do C.O. ale zimą. Przez lato dogrzewamy wodę prądem.
      I ustawiamy na temperaturę wody taką dobrą do kąpieli, a oprócz tego mam założony automatyczny wyłącznik do prądu/ taka dodatkowa wtyczka z ustawieniem zegarowym, można go kupić bez problemu w elektrycznym dziale/. I bojler się załącza przed myciem rano , potem się załącza pod wieczór. Tyle nam wystarczy do potrzeb domowych. W ciągu dnia nie trzeba cały dzień grzać wody. I u nas się to sprawdziło. Przedyskutuj to w rodzinie.smile
      • rena-ta49 Re: Leję wodę 26.10.11, 15:25
        Bozenka chyba radzi dobrze , bo prad strasznie drogi,
        wiec trzeba na maxa go oszczedzac
        • darima_ka Re: Leję wodę 26.10.11, 18:35
          Też uważam że Bożenka znalazła dobre rozwiązanie , dokup ta wtyczkę i ustaw na czas który Ci odpowiada.
    • tadeusz_ski.51 Re: Leję wodę 26.10.11, 19:57
      rech rech rech, to wiem nie od dziś
      • tadeusz_ski.51 Re: Leję wodę 27.10.11, 17:04
        A tak na poważnie, wykorzystaj pomysł Bożenki.
      • darima_ka Re: Leję wodę 28.10.11, 12:34
        A jest co s czego Ty nie wiesz, bo Ty na wszystkim się znasz ,
        a kto zna się na wszystkim , to nie zna się na niczym? tongue_out
        • zak-1 Re: Leję wodę 29.10.11, 11:44
          Pomysł Bożenki faktycznie wygląda na najrozsądniejszy . Nigdy do końca nie będziesz wiedziała co z tą wodą najlepsze , więc go zastosuj i pomyśl , ze oszczędzasz smile
          • darima_ka Re: Leję wodę 05.11.11, 15:51
            Oczywiście, bo jedna osoba zużywa znacznie mniej wody niż wieloosobowa rodzina.
            Oszczędniej jest nastawić na czasowe włączanie.
    • tadeusz_ski.51 Re: Leję wodę 17.11.11, 15:22
      I takim to sposobem jesteś zwolniona z lania na Śmigus-dyngus
      • darima_ka Re: Leję wodę 17.11.11, 17:38
        A lanie wody na forum dozwolone? big_grin
        • ls48 Re: Leję wodę 17.11.11, 22:10
          Uważam, że nie. Jeśli ktos nie chce czegos powiedzieć, to po prostu nie mówi wcale.Nie lubie lania wody na forum.
          • darima_ka Re: Leję wodę 18.11.11, 17:48
            Ależ Lidio to oczywiste ,ale ja miałam bardziej na myśli Tadzia
            i Jego lejwodzenie big_grin big_grin
        • rena-ta49 Re: Leję wodę 18.11.11, 13:54
          Jasne ,a dlaczego by nie ,czasem trzeba smile
          • ryszq Re: Leję wodę 18.11.11, 16:03
            Pomysł księżniczki-02 - jest znakomity. Najlepiej kupić ten wyłącznik nie z mechanicznym pokrętłem a z programatorem i wyświetlaczem elektronicznym. Ponadto najlepszym rozwiązaniem wydaje się kupno 30 L bojlera, który jest zupełnie wystarczający na dwie osoby. Mój syn taki ma i jest zadowolony. Osiemdziesiąt litrów podgrzać, to przy okazji można wykąpać sąsiadowi całą 4 -osobową rodzinę z psem i z kotem smile.

PS.Koszt takiego bojlera 30 L to ok. 355 PLN

www.nokaut.pl/bojlery/bojler-elektryczny-galmet-kl-30l-01-031000.html
            • ls48 Re: Leję wodę 18.11.11, 17:14
              A wiesz,że to jest myśl!? Dzieki za podpowiedż.
            • darima_ka Re: Leję wodę 18.11.11, 17:51
              No tak ,ale wymiana dobrego bojlera na nowy to też wydatek ,
              zapewne grzanie mniejszej ilosci wody spowoduje ze ten koszt szybko się zwróci ,
              to jednak najpierw trzeba wydać te kilkaset zł.
              • ls48 Re: Leję wodę 18.11.11, 18:23
                Tys prowda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka