darima_ka 31.10.13, 18:23 Ku czci wszystkich znanych i nieznanych świętych. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarek_sz Re: Wszystkich Świętych 31.10.13, 18:33 'Nie musisz brać udziału w cmentarnym festiwalu próżności'. Tego akurat nie rozumiem. Przecież odwiedzając groby bliskich, zapalając na nich znicze i składając kwiaty to festiwal próżności ? bez przesady. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wszystkich Świętych 31.10.13, 18:36 Zauważyłeś ,ze z roku na rok coraz więcej na grobach plastikowego badziewia? Czasem nie widać grobu spod tego wszystkiego. Przecież dla zmarłych nie to jest ważne,im potrzeba modlitwy i ewentualnie zapalonego znicza. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Wszystkich Świętych 31.10.13, 18:48 Oczywiście że najważniejsza jest pamięć i modlitwa a zapalenie znicza i trochę kwiatów do wazonu powinno wystarczyć ,my tak robimy odkąd niedawno ukradziono z grobu wiązankę a z ławeczki odpiłowano pręty zbrojeniowe. Hien pier...ych skór...ów niestety ale nie brak i na cmentarzach. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wszystkich Świętych 31.10.13, 18:53 Grób mojej Babci zdewastowano w styczniu,o ginących kwiatach nie wspomnę nawet, bo to zdarza się często,dlatego kładziemy z mamą do wazonu żywe chryzantemy i zapalamy znicze,żadnych cudów i przepychu. Najświeższa sprawa to ta,gdybym dorwała takich sqrwieli to nie wiem co bym im zrobiła. nasygnale.pl/kat,1025341,title,Szok-Kamieniarze-zniszczyli-ponad-350-nagrobkow,wid,16098226,wiadomosc.html?ticaid=611953 Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Wszystkich Świętych 31.10.13, 18:59 Sam nie wiem jak karać takie bestie bo trudno nazwać ich ludźmi. Odpracować szkody to jedno a poza tym zamiast więzienia ciężka kilkuletnia praca np na rzecz niewidomych w Laskach albo na dzieci chorych na choroby nowotworowe. I zaprowadzić ich tam i pokazać na kogo pracują, może coś by ruszyło w sumieniu tych ludzi gdyby zobaczyli cierpienie. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wszystkich Świętych 31.10.13, 20:52 To najgorszy element,który chyba nie rokuje poprawy. A ja to bym tych gnoi zagoniła do ciężkiej roboty póki nie pokryją ludziom strat. Jak już by wyrównali straty ,to potem do Lasek pomagać innym ,i to nie za zapłatę , tylko społecznie. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Wszystkich Świętych 01.11.13, 07:54 Jeśli jest drugi pozamaterialny świat, to tam za to zapłacą. A teraz czas na groby, odwiedzić bliskich, zapalić światełko pamięci i modlitwę w intencji odmówić. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wszystkich Świętych 02.11.13, 18:28 Masz racje ,dla nas ta tradycja jest ważna. Odpowiedz Link
opuncja.figowa Re: Wszystkich Świętych 02.11.13, 12:56 Można spojrzeć w inny sposób na zagadnienie. Byc może zakupy zniczy i kwiatów w ilościach niezrozumiale nadmiernych z okazji wszystkich świętych wspomagają nie jeden skromny domowy budżet i pozwalają na jako taką wegetację bez upokarzającego zwracania się o pomoc do państwa. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wszystkich Świętych 02.11.13, 18:27 Z pewnością ,żadna praca przecież nie hańbi,a jak ktoś ma zdolności manualne do robienia pięknych stroików ,to na pewno jest to okazja do zarobku. Odpowiedz Link