al.1 25.01.14, 23:26 Kliknijcie na wideo i podziwiajcie jak pali sie zapalka w zwolnionym tempie blogs.discovery.com/inscider/2014/01/match-burning-in-slow-motion.html#mkcpgn=fbsci1 Czyz nie jest to zdumiewajace? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al-szamanka Re: Zapałka 25.01.14, 23:42 al.1 napisał: > Kliknijcie na wideo i podziwiajcie jak pali sie zapalka w zwolnionym tempie > blogs.discovery.com/inscider/2014/01/match-burning-in-slow-motion.html#mkcpgn=fbsci1 > Czyz nie jest to zdumiewajace? Niesamowite. Takie mgnieniowe dzieło sztuki Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Zapałka 26.01.14, 06:15 Przemiana energii występującej w formie materii w energię cieplną i świetlna. Energia wieczna jest. Mówi Wam to coś? A czy wieczność ktoś potrafi sobie wyobrazić? Narysować na karteczce? Nie, ale nikt nie kwestionuje jej istnienia. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Zapałka 26.01.14, 11:50 tadeusz_ski.51 napisał: > Przemiana energii występującej w formie materii w energię cieplną i świetlna. E > nergia wieczna jest. Mówi Wam to coś? A czy wieczność ktoś potrafi sobie wyobra > zić? Narysować na karteczce? Nie, ale nikt nie kwestionuje jej istnienia. Ponoć energia jako taka jest niezniszczalna, a jeżeli tak, to jest nośnikiem wieczności. Nie potrafię narysować tego na karteczce, ale z łatwością wyobrażam sobie... jako dwa naczynia, z których na zmianę jest przelewana - raz jedno w drugie, raz odwrotnie. Tylko nie mam pojęcia kto przelewa Odpowiedz Link
m.maska Re: Zapałka 26.01.14, 11:53 i do tego nic nie ubywa, nie wyparowuje, uklad calkowicie zamkniety Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 O nie! 26.01.14, 12:35 al-szamanka napisała: > Nie potrafię narysować tego na karteczce, ale z łatwością wyobrażam sobie... ja > ko dwa naczynia, z których na zmianę jest przelewana - raz jedno w drugie, raz > odwrotnie. Tylko nie mam pojęcia kto przelewa --------------------- Wyobrażasz sobie naczynia a nie energię? Wyobraź sobie i narysuj to co się przelewa. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: O nie! 26.01.14, 12:55 tadeusz_ski.51 napisał: > al-szamanka napisała: > > Nie potrafię narysować tego na karteczce, ale z łatwością wyobrażam sobie > ... ja > > ko dwa naczynia, z których na zmianę jest przelewana - raz jedno w drugie > , raz > > odwrotnie. Tylko nie mam pojęcia kto przelewa > --------------------- > Wyobrażasz sobie naczynia a nie energię? Wyobraź sobie i narysuj to co się prze > lewa. Potrafię sobie wyobrazić (z narysowaniem gorzej), co wcale nie znaczy, że prawdą jest to, co sobie wyobrażam. Odpowiedz Link
al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 11:53 Wiecznosc nie jest bytem fizycznym, tak jak ruch, zmiany nimi nie sa. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Zapałka 26.01.14, 12:30 al.1 napisał: > Wiecznosc nie jest bytem fizycznym, tak jak ruch, zmiany nimi nie sa. Hmm, no to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że wieczność jest "bytem wydumanym"... i znowu nasuwa się pytanie: kto duma i co będzie gdy przestanie. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Zapałka 26.01.14, 12:45 Kto duma? Ty, Czarek, Al, Kazik, Maska, Ryszard, Grzechu, ja i trochę Darima. A najwięcej Renia... duma i duma... Taka dumna że strach podejść... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Zapałka 26.01.14, 12:50 tadeusz_ski.51 napisał: > Kto duma? Ty, Czarek, Al, Kazik, Maska, Ryszard, Grzechu, ja i trochę Darima. A > najwięcej Renia... duma i duma... Taka dumna że strach podejść... Czyżbyś uważał, że zbiorowo napędzamy wieczność? Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Zapałka 26.01.14, 17:00 Wieczność nie jest pojęciem fizycznym, naukowym. To takie nasze obiegowe słowo, obrazujące nam coś w umyśle, wyobraźni. Fachowo, to istnieje CZAS. A CZAS jest linią ciągłą. Czyli nie ma początku ani końca [Euklides]. Odpowiedz Link
al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 21:27 al-szamanka napisała: > Hmm, no to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że wieczność jest "bytem wyduman > ym"... i znowu nasuwa się pytanie: kto duma i co będzie gdy przestanie. Wiecznosc, tymczasowosc, czas - nie sa zadnymi bytami. To sa pojecia abstrakcyjne nic nie znaczace bez odniesienia do bytów fizycznych. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Zapałka 26.01.14, 12:40 al.1 napisał: > Wiecznosc nie jest bytem fizycznym, tak jak ruch, zmiany nimi nie sa. --------------------------- Teraz znowu wymaga bytu fizycznego... Dobra, masz światło, wyobraź go sobie i narysuj. Ale nie źródło lecz "samo" światło. Odpowiedz Link
al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 22:17 tadeusz_ski.51 napisał: > Teraz znowu wymaga bytu fizycznego... Ale nie znowu! Zawsze mówilem w tym kontekscie o bytach fizycznych. >Dobra, masz światło, wyobraź go sobie i narysuj. Ale nie źródło lecz "samo" światło. Zaden problem. Swiatlo jest fala elektromagnetyczna i mozna ja przedstawic jn.: Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Zapałka 26.01.14, 08:30 z takim gulgotobulgotem ale zapałka jest groźna Odpowiedz Link
al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 11:57 Oczywiście, że jest groźna w niewłaściwych rękach (przeważnie w rączynach). Odpowiedz Link
darima_ka Re: Zapałka 26.01.14, 12:37 tropem_misia1 napisała: > z takim gulgotobulgotem > ale zapałka jest groźna Mnie tak samo się to skojarzyło, a ogień zawsze jest niebezpieczny Odpowiedz Link
al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 22:33 A jak jest miłe ognisko domowe, to jest jeszcze cieplej Odpowiedz Link