25.01.14, 23:26
Kliknijcie na wideo i podziwiajcie jak pali sie zapalka w zwolnionym tempie smile
blogs.discovery.com/inscider/2014/01/match-burning-in-slow-motion.html#mkcpgn=fbsci1
Czyz nie jest to zdumiewajace?
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Zapałka 25.01.14, 23:42
      al.1 napisał:

> Kliknijcie na wideo i podziwiajcie jak pali sie zapalka w zwolnionym tempie smile
      > blogs.discovery.com/inscider/2014/01/match-burning-in-slow-motion.html#mkcpgn=fbsci1
      > Czyz nie jest to zdumiewajace?

Niesamowite.
      Takie mgnieniowe dzieło sztukismile
    • tadeusz_ski.51 Re: Zapałka 26.01.14, 06:15
      Przemiana energii występującej w formie materii w energię cieplną i świetlna. Energia wieczna jest. Mówi Wam to coś? A czy wieczność ktoś potrafi sobie wyobrazić? Narysować na karteczce? Nie, ale nikt nie kwestionuje jej istnienia.
      • al-szamanka Re: Zapałka 26.01.14, 11:50
        tadeusz_ski.51 napisał:

> Przemiana energii występującej w formie materii w energię cieplną i świetlna. E
        > nergia wieczna jest. Mówi Wam to coś? A czy wieczność ktoś potrafi sobie wyobra
        > zić? Narysować na karteczce? Nie, ale nikt nie kwestionuje jej istnienia.

Ponoć energia jako taka jest niezniszczalna, a jeżeli tak, to jest nośnikiem wieczności.
        Nie potrafię narysować tego na karteczce, ale z łatwością wyobrażam sobie... jako dwa naczynia, z których na zmianę jest przelewana - raz jedno w drugie, raz odwrotnie. Tylko nie mam pojęcia kto przelewawink
        • m.maska Re: Zapałka 26.01.14, 11:53
          i do tego nic nie ubywa, nie wyparowuje, uklad calkowicie zamkniety wink
        • tadeusz_ski.51 O nie! 26.01.14, 12:35
          al-szamanka napisała:
          > Nie potrafię narysować tego na karteczce, ale z łatwością wyobrażam sobie... ja
          > ko dwa naczynia, z których na zmianę jest przelewana - raz jedno w drugie, raz
          > odwrotnie. Tylko nie mam pojęcia kto przelewawink
          ---------------------
          Wyobrażasz sobie naczynia a nie energię? Wyobraź sobie i narysuj to co się przelewa.
          • al-szamanka Re: O nie! 26.01.14, 12:55
            tadeusz_ski.51 napisał:

> al-szamanka napisała:
            > > Nie potrafię narysować tego na karteczce, ale z łatwością wyobrażam sobie
            > ... ja
            > > ko dwa naczynia, z których na zmianę jest przelewana - raz jedno w drugie
            > , raz
            > > odwrotnie. Tylko nie mam pojęcia kto przelewawink
            > ---------------------
            > Wyobrażasz sobie naczynia a nie energię? Wyobraź sobie i narysuj to co się prze
            > lewa.

Potrafię sobie wyobrazić (z narysowaniem gorzej), co wcale nie znaczy, że prawdą jest to, co sobie wyobrażam.
      • al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 11:53
        Wiecznosc nie jest bytem fizycznym, tak jak ruch, zmiany nimi nie sa.
        • al-szamanka Re: Zapałka 26.01.14, 12:30
          al.1 napisał:

> Wiecznosc nie jest bytem fizycznym, tak jak ruch, zmiany nimi nie sa.

Hmm, no to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że wieczność jest "bytem wydumanym"... i znowu nasuwa się pytanie: kto duma i co będzie gdy przestanie.
          • tadeusz_ski.51 Re: Zapałka 26.01.14, 12:45
            Kto duma? Ty, Czarek, Al, Kazik, Maska, Ryszard, Grzechu, ja i trochę Darima. A najwięcej Renia... duma i duma... Taka dumna że strach podejść...
            • al-szamanka Re: Zapałka 26.01.14, 12:50
              tadeusz_ski.51 napisał:

> Kto duma? Ty, Czarek, Al, Kazik, Maska, Ryszard, Grzechu, ja i trochę Darima. A
              > najwięcej Renia... duma i duma... Taka dumna że strach podejść...

Czyżbyś uważał, że zbiorowo napędzamy wieczność?
          • grzech_o_1 Re: Zapałka 26.01.14, 17:00
            Wieczność nie jest pojęciem fizycznym, naukowym. To takie nasze obiegowe słowo, obrazujące nam coś w umyśle, wyobraźni.
            Fachowo, to istnieje CZAS.
            A CZAS jest linią ciągłą. Czyli nie ma początku ani końca [Euklides].
          • al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 21:27
            al-szamanka napisała:

> Hmm, no to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że wieczność jest "bytem wyduman
            > ym"... i znowu nasuwa się pytanie: kto duma i co będzie gdy przestanie.

Wiecznosc, tymczasowosc, czas - nie sa zadnymi bytami. To sa pojecia abstrakcyjne nic nie znaczace bez odniesienia do bytów fizycznych.
        • tadeusz_ski.51 Re: Zapałka 26.01.14, 12:40
          al.1 napisał:
          > Wiecznosc nie jest bytem fizycznym, tak jak ruch, zmiany nimi nie sa.
          ---------------------------
          Teraz znowu wymaga bytu fizycznego... Dobra, masz światło, wyobraź go sobie i narysuj. Ale nie źródło lecz "samo" światło.
          • al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 22:17
            tadeusz_ski.51 napisał:

> Teraz znowu wymaga bytu fizycznego...

Ale nie znowu! Zawsze mówilem w tym kontekscie o bytach fizycznych.

>Dobra, masz światło, wyobraź go sobie i narysuj. Ale nie źródło lecz "samo" światło.

Zaden problem. Swiatlo jest fala elektromagnetyczna i mozna ja przedstawic jn.:

https://wazniak.mimuw.edu.pl/images/2/2f/PF_M15_Slajd8.png
    • tropem_misia1 Re: Zapałka 26.01.14, 08:30
      z takim gulgotobulgotem
      ale zapałka jest groźna
      • al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 11:57
        Oczywiście, że jest groźna w niewłaściwych rękach (przeważnie w rączynach).
      • darima_ka Re: Zapałka 26.01.14, 12:37
        tropem_misia1 napisała:

> z takim gulgotobulgotem
        > ale zapałka jest groźna

Mnie tak samo się to skojarzyło,
        a ogień zawsze jest niebezpiecznybig_grin
        • dwa-filary Re: Zapałka 26.01.14, 14:36
          ale i miły, daje ciepło smile
          • darima_ka Re: Zapałka 26.01.14, 21:29
            To prawda,zwłaszcza teraz ciepła mi trzabig_grin
          • al.1 Re: Zapałka 26.01.14, 22:33
            A jak jest miłe ognisko domowe, to jest jeszcze cieplej https://www.mojawyspa.co.uk/modules/Forum/images/smiles/funny.gif

• grzech_o_1 Re: Zapałka 26.01.14, 17:32
        - "Rodzice! Zapałki w rękach dziecka = POŻAR!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka