Dodaj do ulubionych

Czytam kolejny

06.08.14, 05:21
artykuł ......od wielu dni co jakiś czas o tym piszą....nie wiem na ile jest to poważne....
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Re: Czytam kolejny 06.08.14, 06:41
      Trochę to przerażające.
      • tadeusz_ski.51 Re: Czytam kolejny 06.08.14, 07:21
        Obecne zagrożenie wydaje się bardziej prawdopodobne niż to, które się spełniło. W PRL-u niewielu Polaków miało szansą wyjechać poza "demoludów" i równie mało obcokrajowców do nas przyjeżdżało a jednak epidemia wybuchła.
        • rudka-a Re: Czytam kolejny 06.08.14, 11:14
          Dzisiaj turystyka kwitnie na całego...przywleczenie tego dziadostwa wydaje się, jak najbardziej realne...
          • zak-1 Re: Czytam kolejny 06.08.14, 16:37
            I jak tu ludziom pomagać , skoro oni sami tego nie chcą ? zostanę posądzony o rasizm, ale najlepiej byłby cale te kraje izolować . Sama wtedy wygaśnie..., naturalnie .... tak jak to ongiś bywało .
            • darima_ka Re: Czytam kolejny 06.08.14, 17:43
              Będą odbywa się "szczyty" ,będą dyskutować ,a wyjdzie z tego to samo co w sprawie Ukrainy.
              "Mądre głowy" lubią się spotykać ,debatować ,ale z tych debat nic nie wynika?
              • skuter46 Re: Czytam kolejny 06.08.14, 17:53
                Już jest ogromne zagrożenie. Ogniska epidemii otwarte są na cały świat. Leku nie ma.
                Miejsc śmiertelnej choroby nie odizolowano od świata, chorzy kontaktują się z zdrowymi .
                Aby patrzeć jak liczba zgonów będzie się potęgować i przenosić na wszystkie kontyngenty.

Ta bezczynność i lekceważenie epidemii jest zastraszające.
          • darima_ka Re: Czytam kolejny 06.08.14, 17:38
            rudka-a napisała:

> Dzisiaj turystyka kwitnie na całego...przywleczenie tego dziadostwa wydaje się,
            > jak najbardziej realne...

Dokładnie,to tylko kwestia czasu.
            • tropem_misia1 Re: z TV 07.08.14, 15:17
              do Hiszpanii przetransportowano księdza zarażonego wirusem....
              • darima_ka Re: z TV 07.08.14, 19:31
                Strach się baćsad
                • tropem_misia1 Re: a w Rumunii 11.08.14, 05:12
                  Tekst linkaDo szpitala w Ploeszti na południu Rumunii zgłosił się w niedzielę rano 51-letni mężczyzna, który wrócił z Nigerii 25 lipca
                  • rena-ta49 Re: a w Rumunii 11.08.14, 06:42
                    Tylko czekać i pojawi sie u nassad
    • tropem_misia1 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 06:40
      Nie wiem ile w tym prawdy , ale Wrocław powinien chyba bardziej się sprężyć...choćby było ziarenko...
      • rena-ta49 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 06:52
        Nie powinno się organizować w te miejsca żadnych wyjazdów.
        • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 07:46
          Teraz .... "Boże pomóż nam" ? wink . Jakim prawem różne organizacje katolickie , misje, zakonnice i księża jeżdżą sobie do miejsc zagrożonych epidemiami, bez zgody polskich służb sanitarnych !!!!! wink
          Kto teraz poniesie koszty walki z ebolą w Polsce ???!!!

"Boję się trochę malarii, która tam jest" - pisała przed wyjazdem na misję do Afryki uczennica salezjańskiego liceum. Kłopot w tym, że "tam", czyli w Liberii, dokąd trafiła na początku lipca, szalała nie malaria, a śmiertelny wirus ebola.
          Młodzi wrocławianie wrócili do kraju 3 sierpnia. Dwa dni później obóz, gdzie przebywali, zamknięto w związku z epidemią eboli. Jeden z uczestników zamieścił wówczas na Facebooku rozpaczliwy wpis "Boże pomóż nam".

tiny.pl/qsnpl - link do artykułu.
          • rudka-a Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 10:53
            Pod artykułem jest komentarz o pomocy, ale w ..Polsce.
            I to własnie przyszło mi na myśl po przeczytaniu art...
            wystarczy sie rozejrzeć i nie potrzeba daleko wyjeżdżać...
            ludzie starsi, schorowani, dzeci niepełnesprawne..lub wyprowadzić psaki na spacer...schroniska pełne.
            • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 11:18
              Natura ma większy rozum niż cała ludzkość i to licząc wszystkie pokolenia. Jest nas zbyt dużo na ziemi i jak nie wojny to epidemie uregulują tę sprawę - sprawę przeludnienia. Bo przeludnienie to rozwarstwienie czyli bieda, głód a więc choroby i epidemie nie do opanowania. Trzeba się z tym pogodzić albo jak powiedział kolega - uszczelnienie granic co uważam za niemożliwe do zrealizowania.
            • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 13:13
              Tak Rudko. Masz jak najbardziej rację.

W Polsce jest ogromny obszar biedy
              i wielkie zapotrzebowanie ludzi samotnych, chorych, biednych na pomoc ze strony społeczeństwa. Czy nie jest obowiązkiem wszystkich Polaków by zająć się opieką nad tymi ludźmi ?

Czy nie ma wielkiego pola orki w Polsce do"ewangelizacji", do nawracania niewiernych, pozyskiwania młodego pokolenia, dyscyplinowania i nauczania katolików ?

Niech tam. Narażę się dalej niektórym lemingom.

Q Afryce prowadzona jest duża ewangelizacja Afrykanów. Ewangelizację prowadzą zakonnicy, zakonnice, księża, wolontariusze, organizacje kościelne.
              Udział Polaków w tym dziele jest duży. A więc duży jest jednocześnie udział finansowy naszego państwa. Każdy taki wyjazd polskiej młodzieży do zajęcia się tamtejszymi biednymi dziećmi , uatrakcyjnia/rozszerza/uzupełnia cały proces wprowadzania/umacniania się wiary chrześcijańskiej w Afryce. Z drugiej strony naraża życie i zdrowie naszej młodzieży ze strony różnych masowych chorób. Ponadto młodzież wprowadzana jest do niebezpiecznej walki z wyznawcami religii Arabów, którzy tam wcześniej wprowadzali np. islam i podejmują dlatego walkę z wchodzącą tam nową religią. Czy Polacy
              znowu mają walczyć o religię "naszą i waszą" w Afryce ?
              • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 13:36
                Każdy niech mówi za siebie. Kilka miesięcy temu w kościele do którego chodzimy przyjechał misjonarz. Czarny. Po wstępnej celebrze Proboszcz zapowiedział Go i powiedział że człowiek jest nietuzinkowy i byśmy nie dziwili się Jego zachowaniu bo może nas zaszokować. I tak było. Wziął mikrofon i zaczął krzyczeć coś o makumbie - nie po Polsku. Po chwili - a kuku ja umieć po waszemu tylko żarty sobie robię. Tak to zrobił tak sympatycznie że lody zostały przełamane. Tak pięknie opowiadał /że między innymi Jego kolegę pożarł lew gdy szedł na misję do sąsiedniej wioski bo tam dżungla/ że nie daliśmy Mu przerwać smile i tak pięknie opowiadał przeplatając swoje przeżycia z Afryki cytatami z Ewangelii. Jak się okazało gość znał kilkanaście języków którymi na prośbę kogokolwiek zabawiał nas wszystkich. I to jest wiara Skuter. Mi nie potrzeba dowodów jak Tomaszowi Apostołowi ale gdy zobaczę i usłyszę kogoś takiego jak ów Misjonarz to jestem za a nawet więcej smile
                Ps. Nie jestem nawiedzony ani ciemnogród itd. i mam swoje zdanie także na temat wiary.
                • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 14:10
                  Czy nie są to cechy Twojego leminga ?
                  • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 14:20
                    Uważasz Prymasa Tysiąclecia Stefana Wyszyńskiego /bierzmował mnie na Wolskiej/ JP2 czy śp księdza Jerzego Popiełuszkę za lemingów ?
                    • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 15:27
                      No co ty? wink Oni nie myśleli jednostronnie, nie pisali bezmyślnie. Potrafili wstrzelić się w oczekiwania wiernych, zyskać powszechne ich zrozumienie
                      i poparcie . Nie ograniczali się do konserwatywnych zasad wiary , wyszli
                      do ludzi i starali się ich reprezentować jako pasterze dusz. Działali
                      w obszarze praw i wolności obywateli. Mieli też wielokierunkowe i realne spojrzenie na sprawy społeczne i państwowe , w każdym razie nie było spojrzenie lemingów.
                      • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 15:36
                        Znaczy że ja nie leming bo dla mnie przekaz Tych ludzi jest ponad czasowy i wciąż i zawsze obowiązujący. Dziękuję Ci Skuter smile
                        skuter46 napisał:

> No co ty? wink Oni nie myśleli jednostronnie, nie pisali bezmyślnie. Potrafili w
                        > strzelić się w oczekiwania wiernych, zyskać powszechne ich zrozumienie
                        > i poparcie . Nie ograniczali się do konserwatywnych zasad wiary , wyszli
                        > do ludzi i starali się ich reprezentować jako pasterze dusz. Działali
                        > w obszarze praw i wolności obywateli. Mieli też wielokierunkowe i realne spojrz
                        > enie na sprawy społeczne i państwowe , w każdym razie nie było spojrzenie lemin
                        > gów.
                        • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 15:45
                          Tu tak. Z tym, że innym razem (ja czy ty) możesz/mogę zaprezentować się na forum , jak leming.. A to wtedy kiedy bezrozumnie i uporem maniaka prezentujemy jednostronnie ,nieprawdziwe poglądy. Dlatego tylko, że tak uważa nasz (jakiś) idol, "autorytet", jakieś stronnicze medium.

Dałeś pojęcie leminga, teraz uważaj/jmy abyś/my na forum nie zasłuzyli na stały przydomek leminga.
      • m.maska Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 15:22
        To jest nieodpowiedzialny wysylac niedoswiadczona mlodziez w takie miejsca. Przeciez oni po powrocie powinni byli byc poddani kwarantannie. W ogole cala akcja nieodpowiedzialna.
        • m.maska Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 15:25
          Te rozne krucjaty w sredniowieczu(dzisiaj nazywa sie to ewangelizacja) sprowadzaly do Europy kazdorazowo jakas zaraze, a to byla to dzuma, a to cholera czy czarna ospa. Innej mozliwosci w tamtych czasach nie bylo, bo ludzie nie podrozowali.
          • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 15:37
            I o to mnie Masko chodzi.
            Dla chrześcijan nie powinna być wzorcem krucjata religijnych Arabów, prowadzona przy pomocy rakiet i koktajli Mołotowa. Mam na myśli walkę
            z ludźmi innych wyznań i tworzenie państw wyznaniowych.

Nierozważne jest (wg mnie) prowadzenie ewangelizacji na obszarach Afryki i wywoływanie tym wojen religijnych, na obszarach zajętych przez zbrojnych i wojowniczych muzułmanów, islamistów. Niepotrzebnie giną tysiące chrześcijan.
            • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 15:44
              A co powiesz o krucjacie Muzułmanów zasiedlających Europę Zach a w swoich krajach mordujących Chrześcijan na potęgę ? bo dobrze gadać i pouczać ale poczuć nóż islamisty na gardle to inaczej byś śpiewał niż tutaj.
              • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 15:49
                Powiem jeszcze tak. Uważam że Chrystus przegrał swoją walkę ze złem ale ja zawsze będę po Jego stronie bo gość krzewił i głosił dobro. Zabili Go źli ludzie czemu nie mógł się przestawić bo zawiódł Go ten w którego wierzył i któremu ufał - stąd ostatnie słowa Jezusa - Boże mój Boże czemuś mnie opuścił. Tadek sprzecza się że takie słowa nie padły ale one padły i wciąż są przytaczane.
                • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 16:05
                  Do dyskusji o lemingach nie mieszaj Boga. Twój światopogląd jest poza tą dyskusją.
                  Pisząc o lemingach, nazywając ludzi lemingami (wg mnie) obracamy się
                  tylko w obszarze polskiej polityki.
                  Dlatego mówimy np. o lemingach z PO i
                  o patriotach z PiS. wink smile. ha ha ha.
                  • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 16:23
                    W wyznawcach PiS też są lemingi myślisz że tego nie dostrzegam ? jak myślisz czy dziewięć lat opozycji nie nauczyło mnie niczego ? nie jestem bezkrytyczny wobec żadnej partii politycznej a Polska jest dla mnie najważniejsza. Tak w skrócie bo jak dłużej to będzie patos itd a po co mi to i na co smile
                    skuter46 napisał:

> Do dyskusji o lemingach nie mieszaj Boga. Twój światopogląd jest poza tą dyskus
                    > ją.
                    > Pisząc o lemingach, nazywając ludzi lemingami (wg mnie) obracamy się
                    > tylko w obszarze polskiej polityki.
                    Dlatego mówimy np. o lemingach z PO i
                    > o patriotach z PiS. wink smile. ha ha ha.
                    • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 16:37
                      Wreszcie dogadaliśmy się. Trzymam Cię za słowo :

..."nie jestem bezkrytyczny wobec żadnej partii politycznej a Polska jest dla mnie najważniejsza...."

A już myślałem, że złapię Cię na "lemingowaniu" na forum. No, po tym oświadczeniu..... to chyba - nie.
                      PS. Po piwku nie warto "lemingować", lepiej brzmią gadki o ... "Maryni".
                      • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 16:47
                        Po gorzale /i to dobrej gorzale/ też się działało Skuter smile myślisz że Powstańcy Warszawscy to abstynenci byli ? piło się i robiło się co należy bo nie wiem czy wiesz ale patriotyzm czy po pijaku czy po trzeźwemu to zawsze się ma. Nie wiedziałeś o tym ? wink
                        skuter46 napisał:

> Wreszcie dogadaliśmy się. Trzymam Cię za słowo :
                        >

> ..."nie jestem bezkrytyczny wobec żadnej partii politycznej a Polska jest dl
                        > a mnie najważniejsza....
                        "
                        >
                        > A już myślałem, że złapię Cię na "lemingowaniu" na forum. No, po tym oświadczen
                        > iu..... to chyba - nie.
                        > PS. Po piwku nie warto "lemingować", lepiej brzmią gadki o ... "Maryni".
                        • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 17:08
                          Coś tu - do tematu - za bardzo włączasz Powstańców Warszawskich. Patriotyzmu po wódce się nie pozbędziesz ale głupot możesz napisać dużo.
                          Dla przykładu tylko - możesz np. zapomnieć o tym, że poza PiS-em, PO, ..... są inne partie i o ich poglądach nie można zapominać, ich poglądy (jeśli nie są zgodne z naszymi) można zwalczać ale nie obelgami , tylko argumentami. . Można - po wódce - łatwo zapomnieć o szanowaniu poglądów innych forumowiczów.
                          • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 17:18
                            Ja nie postrzegam partii Skuter. Generalnie postrzegam społeczeństwo dopiero później partie polityczne. W sumie PO postrzegam jako antypolską formację a PiS jawi mi się nie jako cud miód ultra maryna która zbawi Polskę ale jako mniejsze zło niż PO. Poza tym nie mogę oceniać czegoś co ma nastąpić /jakie będą rządy PiS jeśli wygra wybory/a Ty już wyrokujesz. Powoli Skuter powoli. Oceniajmy po wynikach i po efektach a nie wróżmy z fusów.
                            skuter46 napisał:

> Coś tu - do tematu - za bardzo włączasz Powstańców Warszawskich. Patriotyzmu po
                            > wódce się nie pozbędziesz ale głupot możesz napisać dużo.
                            > Dla przykładu tylko - możesz np. zapomnieć o tym, że poza PiS-em, PO, ..... są
                            > inne partie i o ich poglądach nie można zapominać, ich poglądy (jeśli nie są zg
                            > odne z naszymi) można zwalczać ale nie obelgami , tylko argumentami. . Można -
                            > po wódce - łatwo zapomnieć o szanowaniu poglądów innych forumowiczów.
                            • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 17:56
                              Piszesz :
                              Ty już wyrokujesz. Powoli Skuter powoli. Oceniajmy po wynikach i po efektach a nie wróżmy z fusów.

Gdzie wyrokuję ? Co najwyżej prognozuję. Mogę chyba ?
                              Opisywanie świata mnie nie bawi. Mało mi czasu zostało a prawie cale życie zawodowe zajmowałem się strategiami/planowaniem regionalnym/inwestycjami .... stąd te ciągoty do politycznych prognoz.
                              Zostałem sprowokowany a więc (na przekór) prognozuję już dziś.
                              Wyniki wyborów parlamentarnych w 2015 roku będą prawdopodobnie następujące:
                              PiS - 38 %, PO - 28 %, KNP - 10 %, `, SLD - 8 %, PSL - 7 %, TR - ok. 5 %, PR - 4 %.
                              A więc będą utworzone dwa bloki : PiS + KNP (48 %) i zlepek pozostałych : PO+ SLD +PSL + TR (48 %). Prezydent wybierze koalicję drugą.
                              • m.maska Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 18:06
                                skuter46 napisał:

> Piszesz :
                                > Ty już wyrokujesz. Powoli Skuter powoli. Oceniajmy po wynikach i po efektach
                                > a nie wróżmy z fusów.

>
                                > Gdzie wyrokuję ? Co najwyżej prognozuję. Mogę chyba ?
                                > Opisywanie świata mnie nie bawi. Mało mi czasu zostało a prawie cale życie zawo
                                > dowe zajmowałem się strategiami/planowaniem regionalnym/inwestycjami .... stąd
                                > te ciągoty do politycznych prognoz.
                                > Zostałem sprowokowany a więc (na przekór) prognozuję już dziś.
                                > Wyniki wyborów parlamentarnych w 2015 roku będą prawdopodobnie następujące:
                                > PiS - 38 %, PO - 28 %, KNP - 10 %, `, SLD - 8 %, PSL - 7 %, TR - ok. 5 %, PR
                                > - 4 %.
                                > A więc będą utworzone dwa bloki : PiS + KNP (48 %) i zlepek pozostałych :
                                > PO+ SLD +PSL + TR (48 %). Prezydent wybierze koalicję drugą.

Wybrac to sobie bedzie mogl... i co z tego? rzad, ktory nie ma wiekszosci niczego nie przeprowadzi, bo w Polsce do rzadu pchaja sie ludzie, ktorym zwisa dobro spoleczenstwa czy kraju i tak beda blokowac skutecznie wszelkie inicjatywy przez kolejne cztery lata.
                                • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 18:15
                                  Powiedział że nie wyrokuje a już napisał jaka będzie koalicja smile brawo Skuter za przewidywalność smile
                                  • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 18:25

Wyrok - jest do wykonania. Nie mam siły sprawczej.
                                    Prognoza (przewidywanie) - zabawa dla politykierów a za takiego się uważam.
                                • darima_ka Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 19:08
                                  Oczywiście ,jeśli się nie wygrywa zdecydowaną większością,
                                  a trzeba tworzyć koalicje ,to jest to o kant dopy roztrzaść.
                                  Teraz maamy koalicje P_PSL ,a ci ostatni każdemu za stołki dopy dają.
                              • darima_ka Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 19:06
                                skuter46 napisał:

> Piszesz :
                                > Ty już wyrokujesz. Powoli Skuter powoli. Oceniajmy po wynikach i po efektach
                                > a nie wróżmy z fusów.

>
                                > Gdzie wyrokuję ? Co najwyżej prognozuję. Mogę chyba ?
                                > Opisywanie świata mnie nie bawi. Mało mi czasu zostało a prawie cale życie zawo
                                > dowe zajmowałem się strategiami/planowaniem regionalnym/inwestycjami .... stąd
                                > te ciągoty do politycznych prognoz.
                                > Zostałem sprowokowany a więc (na przekór) prognozuję już dziś.
                                > Wyniki wyborów parlamentarnych w 2015 roku będą prawdopodobnie następujące:
                                > PiS - 38 %, PO - 28 %, KNP - 10 %, `, SLD - 8 %, PSL - 7 %, TR - ok. 5 %, PR
                                > - 4 %.
                                > A więc będą utworzone dwa bloki : PiS + KNP (48 %) i zlepek pozostałych :
                                > PO+ SLD +PSL + TR (48 %). Prezydent wybierze koalicję drugą.

Ten post warto zachować na po wyborach.
                                Zobaczymy czy prognozy były trafne..
              • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 16:00
                Wystarczy więc problem ekspansji Muzułmanów i obrony Chrześcijan przed ich atakiem. Łatwiej wykazać im zbrodnie, łatwiej bronić się przed nimi ..... mamy teraz przykład w Iraku (mam na myśli akcję Obamy). Nie widzę natomiast (na dziś) potrzeby krwawej konfrontacji Chrześcijan z Muzułmanami w Afryce .
                Nie widzę potrzeby kurczowego trzymania się Chrześcijan (w małych grupach religijnych) na obszarach dominacji Muzułmaństwa.
                Jest też ostatni moment aby skorygować politykę migracyjną w Europie
                Europa nie powinna przestać sprowadzać do siebie różnych ekstremalnych
                Arabów
                , Chińczyków, .... bo doprowadzi to (za 10-20 lat) do powstania
                państw wyznaniowych w miejsce np. Francji, Holandii,...
                • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 16:07
                  Nie zauważasz problemu - Europa Zachodnia pod pozorem świeckości zwalcza Chrześcijaństwo na czym zyskują Muzułmanie bo tylko coś pod ich adresem to wrzask i głowy lecą - dosłownie lecą. Jestem za tym że jakby co to w obronie Chrześcijaństwa atomówki użyć. Nie ma zmiłuj dla nietolerancji i barbarzyństwa. A jak Muzułmanie traktują kobiety to wiesz chociaż ?
                  • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 16:31
                    No właśnie. A więc (wg ciebie) powinniśmy odrzucić wszelkie zasady wiary Chrześcijan i wezwania Biblii a przejąć w walce z Muzułmanami/talibami ich prawo szarijatu ? I nie ważne, że jest ono odwróceniem prawa Chrześcijan. Bo przecież "kary cielesne szariatu budzą ogromne emocje w zachodnim świecie. W Nigerii w ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się szereg nagłośnionych przez media spraw kobiet oskarżonych o seks pozamałżeński. Zostały one skazane na ukamienowanie. Inną tradycyjną karą, która budzi sprzeciw ruchów praw człowieka, jest obcinanie rąk. Szariat skazuje na nią za kradzież. Amputacja rąk jest orzekana w Arabii Saudyjskiej, gdzie dzięki wysokiemu poziomowi życia złodziej ma potem zapewnioną darmową opiekę medyczną. Najbardziej drastycznym przykładem interpretacji szariatu był reżim talibów w Afganistanie, który został obalony w wyniku interwencji wojsk USA. Talibowie zakazywali sportu oraz muzyki i telewizji. Afgańskim kobietom zabroniono pracować poza domem oraz odmówiono prawa do udzielania pomocy medycznej przez mężczyzn pozostałych w zawodzie lekarza."
                    • tadeusz_ski.51 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 18:18
                      A kto uzbroił i szkolił talibów? Czy Amerykanie nie wiedzieli jaki to odłam religii muzułmańskiej? Durnie! Uznali Sowietów za "większe zło" i wspierali najbardziej skrajnych fanatyków!
                      ZSRR i tak musiał upaść. Gospodarka centralnie sterowana to ślepa uliczka.
                      • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 18:31
                        Teraz z tymi fanatykami religijnymi, ambitnymi wiernymi islamu, walczącymi o tworzenie państw religijnych, zdeterminowanymi wojownikami .... świat będzie miał ogromne problemy. Siła ich jest ogromna bo stoi za nimi kapitał nafciarzy arabskich i solidarność
                        międzynarodowa (islamistów).
                        • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 18:43
                          Dlatego trzeba dziękować GW i TVN że zwalcza Chrześcijanizm tak jak Tusk zwalcza demokrację w Polsce. Widziałbym jak np Lisa czy Michnika Muzułmanie prowadzą na pieniek i robią co robią. Zresztą myślę że tacy jak oni zaparli by się wiary tak jak Judasz zaparł się Jezusa.
                          skuter46 napisał:

> Teraz z tymi fanatykami religijnymi, ambitnymi wiernymi islamu, walczącymi o tw
                          > orzenie państw religijnych, zdeterminowanymi wojownikami .... świat będzie miał
                          > ogromne problemy. Siła ich jest ogromna bo stoi za nimi kapitał nafciarzy arab
                          > skich i solidarność
                          > międzynarodowa (islamistów).
                          • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 14.08.14, 19:29
                            Odwracasz kota ogonem. Przecież jest temat - walka dwóch głównych religii. I co do tego ma GW,TVN czy Tusk ? Za co chcesz im dziękować ? Pisz jaśniej. Trudno sobie wyobrazić Polaka który (bez względu na światopogląd) popierał by Muzułmanów, islamistów, terrorystów arabskich, ....
                            • czarek_sz Re: "Boże pomóż nam" 14.08.14, 19:49
                              Jeśli nie rozumiesz o czym napisałem to Twój problem Skuter bo nie mój. Nie pierwszy raz prostego przekazu nie łapiesz. Uważasz że GW czy TVN to czyje niby interesy reprezentuje ?

skuter46 napisał:

> Odwracasz kota ogonem. Przecież jest temat - walka dwóch głównych religii.
                              >
                              I co do tego ma GW,TVN czy Tusk ? Za co chcesz im dziękować ? Pisz jaśniej
                              > . Trudno sobie wyobrazić Polaka który (bez względu na światopogląd) popierał by
                              > Muzułmanów, islamistów, terrorystów arabskich, ....
                              • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 15.08.14, 05:15
                                Poszedłeś po bandzie.
                                Dowiaduję się dosłownie, że GW czy TVN reprezentuje czyjeś interesy : islamistów , Muzułmanów.... nie Polaków. Domyślam się też, że chodzi Ci o interesy Żydów. Nie wstydź się tego napisać.

Czy to jest poważne ?
                                I tak kończysz temat wątku o epidemii eboli. ?
                  • skuter46 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 16:57
                    Moje poglądy są odmienne od Twoich.
                    Piszesz czcionką pogrubioną, odpowiadam - kursywą.

Nie zauważasz problemu - Europa Zachodnia pod pozorem świeckości zwalcza Chrześcijaństwo - (1) Na Zachodzie Europy demokratyczne konstytucje, rządy i nowe tradycje lepiej trafiają w potrzeby społeczeństw.
                    (2) Kościoły , głównie kościół katolicki, są konserwatywne, nie starają się dostosowywać do zmian społecznych. Chrześcijaństwo musi nauczyć się funkcjonować w państwie świeckim

..."na czym zyskują Muzułmanie bo tylko coś pod ich adresem to wrzask i głowy lecą - dosłownie lecą...." Póki co to tak nie ma. Ale za kilka lat, jak Muzułmanie w Europie się rozmnożą to może tak być. Czas najwyższy by
                    państwa Europy Zachodniej (przy pomocy prawa) w zarodku likwidowały rozwój muzułmaństwa w Europie.

Jestem za tym że jakby co to w obronie Chrześcijaństwa atomówki użyć. Nie ma zmiłuj dla nietolerancji i barbarzyństwa. A jak Muzułmanie traktują kobiety to wiesz chociaż ? No i tu idziesz za szybko i za daleko, chcesz zastosować metodę brutalna i niebezpieczną. Żadne tam wojny, bo wojna między Świata Zachodu ze światem Arabskim była by ostatnią wojną światową. Osobiście podoba mi się prowadzona teraz wojskowa obrona "niby Chrześcijan" w Iraku przez USA.
        • darima_ka Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 17:19
          m.maska napisała:

> To jest nieodpowiedzialny wysylac niedoswiadczona mlodziez w takie miejsca. Prz
          > eciez oni po powrocie powinni byli byc poddani kwarantannie. W ogole cala akcja
          > nieodpowiedzialna.

Dokładnie!
          Nikt do tej pory nie zarządził kwarantanny,nikt ich nie przebadał?
          • tadeusz_ski.51 Re: "Boże pomóż nam" 13.08.14, 18:23
            Gdy ich wysyłano o eboli nic nie wiedziano. Czy ktoś odmówiłby uczestnictwa w tak egzotycznym kraju?
    • admarela Re: Czytam kolejny 16.08.14, 00:29
      Od czasu "Wiernego ogrodnika" dwa razy zastanawiam się w aptece przed kupnem aspiryny. I również przy dobrze sprzedającym się temacie eboli sprzeczne uczucia mną miotają.
      • rena-ta49 Re: Czytam kolejny 18.08.14, 13:56
        admarela napisała:

> Od czasu "Wiernego ogrodnika" dwa razy zastanawiam się w aptece przed kupnem as
        > piryny. I również przy dobrze sprzedającym się temacie eboli sprzeczne uczuc
        > ia mną miotają.

A kto to ten Wierny ogrodnik"?
        • tropem_misia1 Re: Czytam kolejny 18.08.14, 19:04
          Mam książkę o tym tytule.Dostałam.
          Coś o szpiegach.Nie czytałam.
          Może kiedyś....
        • admarela Re: Czytam kolejny 13.10.14, 08:19
          Film z Ralphem Fiennes'em walczącym samotnie ze złem, czyli koncernem farmakologicznym. Piękny film, w jakim sensie melodramat.
    • tropem_misia1 Re: zwiali ze szpitala 18.08.14, 07:16
      Bunt pacjentów w centrum leczenia eboli
      • darima_ka Re: zwiali ze szpitala 18.08.14, 20:05
        To bardzo groźne,ci ludzie mogą pozarażać dziesiątki/setki ludzi.
    • tadeusz_ski.51 Oj paniusiu Tropciu 18.08.14, 19:30
      Wy nic tylko czytacie kolejne. Zamiast czytać takie bałamuctwa, lepiej byście zrobili, gdybyście się bardziej do pracy przyłożyli. Skąd u Was tyle czasu?
      • tadeusz_ski.51 Aha, ostrzegam Darimę 18.08.14, 19:33
        niech nie próbuje mojego powyższego posta wycinać! Tam nie ma NIC o Skuterze!
        A tak na marginesie dyskretnie zapytam, czy Ty i Skuter jesteście rodziną? Bo widzę pewne podobieństwa charakteru, hmmmm...
        • darima_ka Ty mi grozisz? 18.08.14, 20:08
          Twoje ostrzeżenia mnie ani ziębią ,ani parzą.
          Ja też Cie ostrzegam,że masz nagrabione solidnie.
          • tadeusz_ski.51 Ostrzegam i uprzedzam! Żeby nie było... 18.08.14, 21:10
            I nie jestem rolnik, więc nie mam co grabić ani nagrabiać i w ogóle....
            • darima_ka Re: Ostrzegam i uprzedzam! Żeby nie było... 19.08.14, 17:10
              Ja też ostrzegam i uprzedzam,żebyś miał się na baczności.
      • tropem_misia1 Re: Oj paniusiu Tropciu 18.08.14, 19:35
        Ja wiem ,że Wy Tadeuszu potraficie nieustająco.
        ale ja ...ja w przerwie czytam................tongue_out
        • tadeusz_ski.51 Re: Oj paniusiu Tropciu 18.08.14, 21:14
          ... trzeba zadzwonić do szefa, żeby Wam paniusiu skrócił te przerwy. Podsunę mu pomysł na gimnastykę, będzie lepiej dla Waszego zdrowia wink
          • darima_ka Re: Oj paniusiu Tropciu 19.08.14, 17:08
            tadeusz_ski.51 napisał:

> ... trzeba zadzwonić do szefa, żeby Wam paniusiu skrócił te przerwy. Podsunę mu
            > pomysł na gimnastykę, będzie lepiej dla Waszego zdrowia wink

Musisz się liczyć z tym,że Tropcia się zrewanżuje,
            jak ciebie szef przegoni to będzie dopiero zabawatongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka